Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 26 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΙΝΕΙ ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [03] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ AWACS ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΤΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [06] ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ» - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «STUDIO B»
  • [09] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚ
  • [10] ΜΠ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
  • [11] Ε.Ε.: ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [12] ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΙΝΕΙ ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που διοργανώνει στην Ουάσιγκτον το «Ιδρυμα Κόκκαλη» σε συνεργασία με τη σχολή Νομικής και Διπλωματίας «Φλέτσερ». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και ειρήνης προς την Τουρκία». Πρόσθεσε δε, ότι οι δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό πυλώνα για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση θα διαπνέεται από αυτό το πνεύμα της συνεργασίας. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα tgr ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. «Θα ήθελα να τονίσω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δρα σύμφωνα προς τη διεθνή νομιμότητα και όχι να την υποκαθιστά», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Στις εργασίες του συνεδρίου λαμβάνουν μέρος μεταξύ άλλων ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, οι υπουργοί Αμυνας Πολωνίας και Ρουμανίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ηγκλεμπέργκερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση» της ΠΓΔΜ Βασίλ Τοπούρκοφσκι. Από ελληνικής πλευράς στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν οι Θ. Πάγκαλος, Τ. Χριστοδούλου, Μ. Γιαννάκου, Φ. Πετραλιά και Ν. Τζαβέλα, καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σ. Κόκκαλης.

    [02] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Η διαφωνία του ΣΥΝ με την πολιτική της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, καταγράφηκε στη συνάντηση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου. Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΝ και αμέσως μετά ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι έθεσε για διάλογο μια πολιτική πρόταση τεσσάρων σημείων:1. Η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στο ΝΑΤΟ για να αποφευχθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις.2. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις διευκολύνσεις που παρέχει στα στρατεύματα της Συμμαχίας. 3. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. 4. Να υπάρξει απόφαση της Βουλής για τη νέα ταυτότητα του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι ήταν λάθος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να υπογράψει το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής. Για τη συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη είπε ότι δεν υπήρξε προσέγγιση και ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε προσέγγιση ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και τη συζήτηση ενδιαφέρουσα. Για τον πρωθυπουργό είπε ότι στις ΗΠΑ έδωσε ένα στίγμα σοβαρότητας, υπεθυνότητας και επιμονής για ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, για μη εμπλοκή σε χερσαίες επιχειρήσεις ενώ κρατά ανοιχτό το δρόμο με τα εμπλεκόμενα μέρη. Για πρώτη φορά η χώρα μας δεν είναι εσωτερικό μέρος της κρίσης και έχει άριστες σχέσεις με τους εμπλεκόμενους. Σημείωσε ακόμα πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν ενημερώσει όλα τα κόμματα.

    [03] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασαν ξεκάθαρα τις θέσεις της Ελλάδας σε όλες τις επαφές που είχαν στις ΗΠΑ, για τα θέματα της περιοχής και όχι μόνο, δήλωσε ο ejtek~m χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τόνισε ότι υπήρχαν πράγματι διαφορετικές ερμηνείες ως προς το έυρος των δράσεων της Συμμαχίας και πρόσθεσε: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ γίνεται για εξυπηρέτηση δικών μας συμφερόντων. Από τη συμμετοχή πηγάζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οσοι έχουν γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει στους διεθνείς οργανισμούς κατανοούν πλήρως τη στάση της κυβέρνησης.

    [04] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι στη διάθεση των αρχηγών της αντιπολίτευσης να τους ενημερώσει όποτε θελήσουν, απάντησε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, στην ερώτηση αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Αθανασάκης σχολίασε τις θέσεις των κομμάτων και επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ. λέγοντας:Υπάρχουν οι θέσεις κάποιων κομμάτων, π.χ. «έξω από το ΝΑΤΟ», οι οποίες είναι σεβαστές, όμως εμείς διαφωνούμε. Υπάρχει και η Ν.Δ. η οποία χωρίς να παρουσιάσει καμιά θέση, έστω να τη λάβουμε υπόψη μας, επιδίδεται σε μια χωρίς ουσία επιθετικότητα κατά της κυβέρνησης, μόνο και μόνο για μικροκομματική εκμετάλλευση λόγω ευρωεκλογών. Η Ν.Δ. ή θα σταθεί με υπευθυνότητα ή θα δεχτεί το κόστος της ανευθυνότητας και του ακραίου λαικισμού της.

    [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ AWACS ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΤΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Κανένα AWACS ή άλλο αεροπλάνο δεν έχει πετάξει από το αεροδρόμιο του Ακτίου της Πρέβεζας για να συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία. Υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά κανένα δεν έχει συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε απόψε στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Αγγουράκη. Ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ακόμα ότι υπάρχουν ελληνικά πληρώματα των AWACS διεσπαρμένα σε όλη την Ευρώπη, όμως κανένα δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αεροπορικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία από το Ακτιο. Εξάλλου, ο υφυπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε επίσης ότι το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά μόνο τις χώρες που συμμετέχουν στρατιωτικά με τις δυνάμεις τους σε αυτές και οι οποίες είναι υποχρεωμένες να συμβάλουν οικονομικά και να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί. Οπως είπε ο κ. Αποστολάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Κωστόπουλου, το μόνο κόστος που έχουμε πράγματι από τις επιπτώσεις του πολέμου αυτού είναι στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, στο τουριστικό επίπεδο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στον τομέα των εξαγωγών.

    Ωστόσο, υπογράμμισε η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει από το κόστος. Πάντως από την πλευρά του ο κ. Κωστόπουλος upost^qine ότι το κόστος των επιπτώσεων που θα πληρώσει η Ελλάδα θα φθάσει στο 10% του κρατικού προϋπολογισμού. Κάτι όμως που αμφισβήτησε ο υφυπουργός Αμυνας λέγοντας ότι αυτές είναι οι εκτιμήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

    [06] ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ» - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Σείστηκε το Σύνταγμα, το κέντρο της Αθήνας από τη μεγαλειώδη αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟΪκη συναυλία όπου δεκάδες χιλιάδες λαού εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Από την εξέδρα παρέλασε η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου και του θεάτρου και η εκδήλωση κορυφώθηκε με την εμφάνιση του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που γνώρισε για μία ακόμη φορά την αποθέωση. Κάτω από τις επευφημίες του πλήθους που κατέκλεισε το Σύνταγμα και όλους τους γύρω δρόμους ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε το ακόλουθο μήνυμα: «Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν χθες τη θανατική καταδίκη του ΟΗΕ. Η ΗΠΑ μπορούν τώρα με τη συνενοχή των ευρωπαϊκών κρατών, να δικάζουν, να καταδικάζουν και να τιμωρούν οποιονδήποτε νομίζουν ότι αντιτάσσεται στα σχέδιά τους. Δεν είναι νομίζω υπερβολή να πούμε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο μεσαίωνα. Προμηθευθείτε όλοι ρούχα ζεστά , μάλλινα, κασκόλ, γάντια, γαλότσες, μας περιμένει ένας ιστορικός παγετός. Από την αρχή των βομβαρδισμών δήλωσα ότι όσα λέγονται για εθνοκαθάρσεις και ανθρώπινες ευαισθησίες είναι προσχήματα. Οτι δεν τους ενδιαφέρουν οι συνομιλίες και οι συμφωνίες και ότι στόχος μοναδικός είναι να μεταβάλουν την αιρετική Γιουγκοσλαβία σε καμένη γη, και αυτό σκοπεύουν να κάνουν αν δε βρεθεί μπροστά τους κάποιο εμπόδιο. Θέλουν να μεταβάλουν τη Σερβία σε μία έρημο. Σε μία έρημο από σκόνη και αίμα για να την επιδεικνύουν στα επόμενα θύματα λέγοντας «κοιτάξτε τι σας περιμένει, αν δεν υποταχθείτε». Εμείς οι Ελληνες θα πρέπει να είμαστε περήφανοι, γιατί μονάχα εμείς σύσσωμα και ομόφωνα είπαμε «όχι» στη βαρβαρότητα. Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό των θυμάτων, στο πλευρό των Σέρβων και θέλουμε το τραγούδι μας σήμερα να σκεπάσει τα ουρλιαχτά των σειρήνων και τους κρότους των πυραύλων. Βελιγράδι, σήμερα τραγουδάμε για σένα. Ας τραγουδήσουμε όλοι δυνατά για να μας ακούσουν. Είμαστε στο πλευρό σας. Κουράγιο, το δίκαιο, είναι μαζί σας και το δίκαιο στο τέλος πάντα θριαμβεύει. Τέλος θα έλεγα να τραγουδήσουμε για να μας ακούσουν και οι Ευρωπαίοι, όμως φοβάμαι πως αυτό είναι μάταιος κόπος. Είναι δυστυχώς εκεί πάνω οι πιο πολλοί εντελώς τυφλοί και εντελώς κουφοί».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Νέοι σφοδροί Νατοϊκοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Γιουγκοσλαβία. Τα Νατοϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Νόβισαντ και σύμφωνα με το πρακτορείο «Τανγιουγκ», καταστράφηκε ολοσχερώς η τελευταία γέφυρα του Δούναβη. Βομβαρδίστηκαν επίσης εγκαταστάσεις jaus_lym στο Βάλιεβο και ένα αεροδρόμιο κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Στο μεταξύ χωρίς ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα έχουν μείνει οι περισσότερες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας μετά την αχρήστευση του κεντρικού αναμεταδότη από τους Νατοϊκούς πυραύλους. Στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [08] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «STUDIO B»

    Ο εκ των αντιπροέδρων της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τoν έλεγχό του το δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Studio B, ο οποίος είναι φίλα προσκήμενος σε αυτόν.

    O Ντράσκοβιτς κάλεσε τις αρχές να διατάξουν την αποδέσμευση του σταθμού από το στρατό μέχρι αύριο, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα καλέσει τον κόσμο να κατέβει αύριο στους δρόμους. Οι δηλώσεις αυτές του Ντράκοσβιτς αποτελούν συνέχεια της χθεσινής συνέντευξης που έδωσε στο Studio B, στην οποία διαφοροποίησε τις θέσεις του από αυτές της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας ζητώντας από τις αρχές να πάψουν να παραποιούν την αλήθεια και να παρουσιάσουν στον κόσμο την πραγματική εικόνα για τις καταστροφές και τις απώλειες που υφίσταται η χώρα από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ. Ο Ντράσκοβιτς ανέφερε ότι δεν φοβάται τη σύλληψή του προσθέτοντας ότι οι θέσεις του αυτές αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του σερβικού λαού. Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στη συνέχεια της συνέντευξής του ανέφερε ακόμη ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή η ηγεσία πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Σερβία δεν είναι κτήμα του Μιλόσεβιτς.

    [09] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚ

    Η αλβανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου που αγωνίζεται για την απόσχισή του από τη Γιουγκοσλαβία, καταδίκασε σε θάνατο το μετριοπαθή ηγέτη των Αλαβνών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Παράλληλα, ο ΑΣΚ κάλεσε τους Κοσοβάρους, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών να εγγράφονται για στρατιωτική θητεία. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι απειλές του ΑΣΚ προς το Ρουγκόβα σχετίζονται με την ενίσχυση της δημοτικότητάς του, ενώ οι επανειλημμένες συναντήσεις του με Γιουγκοσλάβους και Σέρβους αξιωματούχους τον Απρίλιο συνέβαλαν στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ.Ρουγκόβα έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του και προηγούμενες φορές και για το λόγο αυτό το σπίτι του στην Πρίστινα φρουρείται από τη σερβική αστυνομία. Ε.Ρ.

    [10] ΜΠ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

    Η Γιουγκοσλαβία συμφωνεί στη παρουσία διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο υπό τη μορφή πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος στη Ρωσία Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Βελιγράδι», είπε ο κ. Μιλόσεβιτς επισημαίνοντας ότι οι χώρες που συμμετέχουν στις επιθετικές ενέργειες όπως και αυτές που τις στηρίζουν δεν πρέπει να περιληφθούν στην αποστολή. Ο Γιουγκοσλάβος διπλωμάτης υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετάσχει η Ρωσία σε αυτή την αποστολή η οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι ανάλογη με την αποστολή του ΟΑΣΕ που έμεινε στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου για αρκετό καιρό. Λ.Μ

    [11] Ε.Ε.: ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα να εντείνουν τις κυρώσεις εναντίον του Βελιγραδίου, απαγορεύοντας στον Μιλόσεβιτς, τους συνεργάτες του και τα μέλη της οικογένειάς του, να πάρουν βίζα για οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Όπως τόνισαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα απαγορευθεί η είσοδος στα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και στην οικογένειά του, τους υπουργούς και τους συμβούλους του και γενικά σε όλους εκείνους «που πρόσκεινται στο καθεστώς του και το στηρίζουν». Αντίστοιχη απαγόρευση είχε επιβληθεί και πέρισυ αλλά μόνο στα στελέχη εκείνα που θεωρείτο ότι είχαν άμεση σχέση με την καταπίεση των Κοσοβάρων. Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ακόμα την αναστολή όλων των πτήσεων από χώρες της Ε.Ε. προς τη Γιουγκοσλαβία, ενώ προτάθηκε ακόμα και ο αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας από τις αθλητικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται εντός της Ε.Ε. αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των συνεργατών του Μιλόσεβιτς και των επιχειρήσεων που πιστεύεται ότι συνεργάζονται με τη σερβική κυβέρνηση. Θα επιβληθεί ακόμα απαγόρευση στο δανεισμό ακόμα και σε ιδιωτικές γιουγκοσλαβικές επιχειρησείς και θα περιοριστούν οι επενδύσεις στη Γιουγκοσλαβία. Συζητήθηκε ακόμα η επιβολή εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο καταπίεσης, αλλά και άλλων αγαθών. Σ.Α.

    [12] ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ CIOUCJOSKABIAS

    M]a συνθήκη η οποία θα περιλαμβάνει τη Γιουγκοσλαβία στην ήδη υπάρχουσα ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας θα είναι έτοιμη μέχρι την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού για θέματα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Μπορίς Παστούκοφ. Το σύμφωνο ένωσης Ρωσίας-Λεθκορωσίας υπογράφηκε από το Ρώσο πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και το Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο το Δεκέμβριο, αλλά καθώς οι δύο χώρες υποφέρουν από οικονομική κάμψη και πολιτική αστάθεια, τα βήματα για την ενσωμάτωση ήταν δύσκολα. «Εάν το προσχέδιο της συνθήκης λάβει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών θα διεξαχθεί δημοψήφισμα» υποστήριξε ο κ.Παστούκοφ. Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε στις 12 Απριλίου την ένταξη της χώρας στην ένωση, ενώ τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κίνηση θα βοηθήσει την άμυνα της Γιουγκοσλαβίας στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ και οι τρεις χώρες θα διατηρήσουν την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους καθώς επίσης τις σημαίες και τα σύμβολά τους. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 26 April 1999 - 21:26:51 UTC