Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Γ] ΠΓΔΜ
  • [Δ] ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ"
  • [02] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ
  • [Β] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [03] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [04] 2000 ΝΕΟΙ ΠΡΟΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Γ] ΠΓΔΜ

  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ - ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [Δ] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΙΡΑΝΑ
  • [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  • [08] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΓΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
  • [10] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [13] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [15] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
  • [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

  • [16] Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [17] Η ΒΟΝΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ"

    Καταχωρήθηκε: 11:24 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 11/04/1999 (MΠΕ) Σήμερα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ολόκληρη τη χώρα το "ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ", ενώ το πανανθρώπινο μήνυμα της αναστάσεως του Κυρίου, αποκτά ιδιαίτερο νόημα, στη σκιά των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου, προσδοκά τη δική του ανάσταση, χωρίς διάκριση μεταξύ χριστιανών ορθοδόξων και Αλβανών μουσουλμάνων

    [02] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:24 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 11/04/1999 (MΠΕ) Δυσβάσταχτος είναι και φέτος ο φόρος αίματος στην άσφαλτο κατά την έξοδο των εκδρομέων για τις γιορτές του Πάσχα. Συνολικά σε 190 τροχαία δυστυχήματα 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 263 τραυματίστηκαν.

    [Β] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [03] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 11/04/1999 (MΠΕ - του Κ. Λιάτη) Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας, στις δραστηριότητες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και στο δράμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο αναφέρονται σήμερα οι αλβανικές εφημερίδες.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Διαμαρτυρίες των Κοσοβάρων για γενοκτονίες που κάνουν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο" υποστηρίζει πως πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στην Αλβανία ήταν αυτόπτες μάρτυρες των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο άρθρο με τίτλο "Δεύτερο Βερολίνο για το Κοσσυφοπέδιο" η εφημερίδα αναφέρεται στα μυστικά σχέδια για τον διαμελισμό του Κοσσυφοπεδίου, επισημαίνοντας πως ο πρώτος διαμελισμός αυτής της περιοχής αποφασίστηκε στο συνέδριο των ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιήθηκε το 1878.

    "Ο ΑΣΚ απελευθερώνει την πόλη Πετς" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Γαζέτα Σιπτάρε" η οποία αναφέρει ότι στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της πόλης του δυτικού Κοσσυφοπεδίου έχει υψωθεί η αλβανική σημαία.

    Στις δραστηριότητες των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται και η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ε Ποπουλιτ" η οποία υποστηρίζει ότι "Το ΑΣΚ σκοτώνει Σέρβους στρατιώτες στην Πρίστινα, το Ντέτσανι και το Πετς".

    Στο δημοσίευμα με τίτλο "Το ΑΣΚ απελευθερώνει το Ντέτσανι" η εφημερίδα "Σέκουλι" παραθέτει και συνέντευξή του προέδρου της Αλβανίας, Ρετζεπ Μεϊντάνι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    [04] 2000 ΝΕΟΙ ΠΡΟΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 11/04/1999 (MΠΕ - του Κ.Λιάτη) Δύο χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Αλβανία το τελευταίο 24ωρο, μετά το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης Μόρινα στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.

    Δραματική παραμένει η κατάσταση στην πόλη Κούκες, όπου βρίσκονται 140.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ρεπουμπλίκα" στην πόλη αυτή μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 47 πρόσφυγες, ενώ έχουν γεννήσει 35 γυναίκες.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αλβανίας, Αρμπέν Ντεμέτι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μηνιαίο κόστος για την περίθαλψη ενός πρόσφυγα από το Κοσσυφοπέδιο ανέρχεται σε 100 δολάρια, για την κάλυψη των αναγκών των 300.000 προσφύγων θα χρειαστούν 30 εκατ. δολάρια μηνιαίως.

    Στο μεταξύ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα διαχειρίζονται στο εξής την ανθρωπιστική βοήθεια που καταφτάνει στην Αλβανία. Η αλβανική κυβέρνηση θα διαχειρίζεται μόνο εκείνη τη βοήθεια που έρχεται αποκλειστικά στο όνομά της, δηλαδή το 10% της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στην Αλβανία.

    [Γ] ΠΓΔΜ

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ - ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 11/04/1999 (MΠΕ) Προς τους ξένους δημοσιογράφους φαίνεται πως στρέφουν την οργή τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, οι οποίοι συνεχίζουν να υψώνουν τη φωνή τους κατά των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, δύο ξένοι δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν χθες τα μεσάνυχτα από ομάδα νεαρών στο Τέτοβο. Ο Σποσίτο Τόμας από τον Καναδά και ο συνάδερφός του Νίλερ Στέφαν από τη Γερμανία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ο δράστης, Σλάβιτσα Στογιάνοβιτς, μόνιμος κάτοικος του Τέτοβο, συνελήφθη.

    Ε.Π.

    [Δ] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΙΡΑΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 10:51 Ώρα Ελλάδος
    Άγκυρα, 11/04/1999 (MΠΕ-AFP) Την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα επισκεφθεί σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ όπου θα συζητήσει με τους ομολόγους του, Κίρο Γκλιγκόροφ και Ρετζέπ Μεϊντάνι την κρίση στο Κόσοβο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ντεμιρέλ πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα, οι τρείς Πρόεδροι θα συζητήσουν για το συντονισμό της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για τα μέτρα που θα λάβουν στο μέλλον για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πεποίθησή του ότι η προσπάθεια του ΝΑΤΟ πρέπει να πετύχει και ότι οι Κοσοβάροι που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους πρέπει να επιστρέψουν, ενώ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα παρέχει άσυλο σε χιλιάδες πρόσφυγες με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

    Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί 20.000 πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ και έχει ήδη στείλει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στην Αλβανία.

    Από τις 22 Μαρτίου περισσότεροι από 8.000 Κοσοβάροι έχουν φθάσει στην Τουρκία αεροπορικώς ή οδικώς, εκ των οποίων 3.000 φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην βορειοδυτική επαρχία Κιρκλαρελι.

    Σ.Α.

    [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 11/04/1999 (MΠΕ-TANJUNG) Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Γιουγκοσλαβίας, Ντόιτσιλο Ραντόγεβιτς παραδέχθηκε ότι το σύστημα τηλεπικοινωνιών της χώρας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και λειτουργεί με δυσκολίες.

    Σε δηλώσεις του στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο Ραντόγιεβιτς τόνισε ότι ομάδες τεχνικών εργάζονται πυρετωδώς για την επιδιόρθωση των βλαβών, ώστε η αλήθεια για το Γολγοθά του γιουγκοσλαβικού λαού να φτάσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο ομοσπονδιακός υπουργός Τηλεπικοινωνιών απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινή γνώμη και τους υπουργούς Τηλεπικοινωνιών της διεθνούς κοινότητας να συνδράμουν στον τερματισμό των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκονται νοσοκομεία, συνοικίες, βιομηχανίες και ιστορικά μνημεία.

    "Ο λαός μας θα συνεχίσει τον αγώνα του καθώς γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του" κατέληξε ο Ντόιτσιλο Ραντόγεβιτς.

    Ε.Π.

    [08] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 11/04/1999 (MΠΕ-TANJUNG) Το πρώτο φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκέντρωσε για τον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας ο Ερυθρός Σταυρός της Ρουμανίας έφτασε στο Βελιγράδι.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει λάδι, ζάχαρη, ρύζι, σαπούνι, απορρυπαντικά και κουβέρτες και μέσω του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας θα διανεμηθεί στους πρόσφυγες, καθώς και στους κατοίκους που έχασαν την περιουσία τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

    Ε.Π.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΓΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 11/04/1999 (MΠΕ-TANJUNG) Η Βουλή των δημοκρατιών και η Βουλή των πολιτών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας θα αποφασίσουν αύριο για τη συμμετοχή της χώρας στην ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας.

    Οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Σρτζα Μπόζοβιτς και Μίλομιρ Μίνιτς σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι η Γιουγκοσλαβία, ενόψει του 21ου αιώνα, ετοιμάζεται για ένα ιστορικό βήμα, σημαντικό για την ενίσχυση των σχέσεων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

    Ε.Π.

    [10] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Καταχωρήθηκε: 11:30 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 11/04/1999 (MΠΕ) Προτεραιότητα της Ελλάδας, είναι η ανεμπόδιστη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, υπό διεθνή εγγύηση με την αποστολή πολυεθνικής δύναμης, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την Αλβανία και είχε συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Επεσήμανε επίσης, ότι η ουσία του προβλήματος είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και από την ίδια τη Γιουγκοσλαβία.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 11:30 Ώρα Ελλάδος
    Μόσχα, 11/04/1999 (MΠΕ) O εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη σύνοδο των ισχυρότερων (οικονομικά) κρατών του κόσμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Βελιγράδι θα αποδεχτεί τελικά την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, αρκεί να σταματήσουν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό ομόλογο του, υπογράμμισε ότι οι βομβαρδισμοί καθιστούν πιο πολύπλοκη την επίτευξη λύσης, στο Κοσσυφοπέδιο. Συνάντηση με το Ρώσο ομόλογο της, θα έχει την Τρίτη στο Όσλο, η Μαντλίν Ολμπράιτ.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Καταχωρήθηκε: 11:24 Ώρα Ελλάδος
    Βρυξέλες, 11/04/1999 (MΠΕ) Κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της συμμαχίας, προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης των βομβαρδισμών.

    Την ίδια ώρα, η γερμανική διπλωματική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται προοδευτικά, δημιουργεί αμυδρές ελπίδες, για την εκτόνωση της κρίσης, στο Κοσσυφοπέδιο. Το γερμανικό σχέδιο, το οποίο έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αναμένεται να τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, καθώς και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τετάρτη. Προτείνεται διακοπή των εκκαθαρίσεων στο Κοσσυφοπέδιο, ανεμπόδιστη επιστροφή των προσφύγων και αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, υπό τον ΟΗΕ.

    [13] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 11:24 Ώρα Ελλάδος
    Ουάσιγκτον, 11/04/1999 (MΠΕ) Στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 82 ακόμη αεροσκάφη θ' αποσταλούν στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, ανεβάζοντας έτσι, τον αριθμό των αμερικανικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση 480. Παράλληλα, και η Βρετανία θ' αποστείλει στην Αδριατική ένα αεροπλανοφόρο, που μεταφέρει επτά αεροσκάφη τύπου Harrier, 10 ελικόπτερα και πλήρωμα 1.200 ανδρών.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:04 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 11/04/1999 (MΠΕ) Οι νατοϊκές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίστηκαν και σήμερα ημέρα του Πάσχα, καθώς τα ξημερώματα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, έπληξαν στόχους στο Κράγεβο, αλλά και σε περιοχές νότια της Πρίστινα.

    Στο μεταξύ, νατοϊκό αεροσκάφος, εμφανίζεται να κατερρίφθη πάνω από τη Νότια Σερβία περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων. Μάρτυρες είπαν ότι είδαν αντιαεροπορικά πυρά, να χτυπούν ένα αεροσκάφος, στην επαρχία της Βοϊβοντίνας, περίπου 200 χλμ. βόρεια του Βελιγραδίου. Δύο ισχυρές εκρήξεις φώτισαν τον ουρανό αμέσως μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, αρνείται να επιβεβαιώσει την απώλεια του.

    Περίπου σαράντα εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πρίστινα. Το Κοσσυφοπέδιο και η κεντρική Σερβία, ήταν οι βασικοί στόχοι των χθεσινών βομβαρδισμών, κατά τους οποίους οκτώ πόλεις χτυπήθηκαν, ενώ πολλά σπίτια κατεδαφίστηκαν. Όλη τη νύχτα, παρέμειναν πολίτες στη γέφυρα Πέσκα της Βόρειας Σερβίας, προκειμένου να την προστατέψουν από τους βομβαρδισμούς. Στις 7:35 το πρωί (ώρα Ελλάδας) έληξε ο συναγερμός και στο Βελιγράδι, χωρίς ν' αναφερθούν κάποιες μεγάλες επιθέσεις.

    [15] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

    Καταχωρήθηκε: 10:51 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 11/04/1999 (MΠΕ-TASS) Στα καταφύγια πέρασαν την νύχτα της Ανάστασης οι περισσότεροι κάτοικοι του Βελιγραδίου αν και δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που βρέθηκαν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη λειτουργία, κατά τη διάρκεια του συναγερμού που διήρκησε όλη τη νύχτα.

    Ο Πατριάρχης Παύλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απηύθυνε έκκληση προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για την ημέρα του Πάσχα, έκκληση που επανέλαβε και ο Ρουμάνος Πρόεδρος, Εμίλ Κονσταντινέσκου. Η απάντηση της συμμαχίας ήταν ότι οι επιδρομές θα συνεχιστούν κανόνικα.

    Ο συναγερμός στο Βελιγράδι σήμανε 90 λεπτά πριν την Ανάσταση, αν και δεν ακούστηκαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από την περιοχή. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί εξαφάνισαν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές, πολλοί ήταν οι κάτοικοι του Βελιγραδίου που προσήλθαν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη λειτουργία.

    Στον καθεδρικό ναό της πόλης λειτούργησε ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας, Παύλος, παρουσία δεκάδων ανταποκριτών του ξένου τύπου. Την ίδια ώρα χιλιάδες άλλοι Σέρβοι δημιουργούσαν ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσουν τις γέφυρες που επέμειναν γύρων από Βελιγράδι.

    Σ.Α.

    [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

    [16] Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Ζαχόνι, 11/04/1999 (MΠΕ-TASS) Στα σύνορα Ουγγαρίας-Ουκρανίας έκαναν Ανάσταση τα μέλη του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτου Ανάγκης που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία.

    Οι συνοριακές αρχές της Ουγγαρίας καθυστέρησαν για μία ημέρα, εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμμάτων, τη διέλευση της φάλαγγας των ρώσικων φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία από τις ρωσικές αρχές αλλά και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους Ρώσους οδηγούς από το να γιορτάσουν την Ανάσταση στήνοντας ένα πασχαλινό δείπνο στο τελωνείο του συνοριακού σταθμού Ζαχόνι, με τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά και τσουρέκια.

    Σήμερα οι ουγγρικές αρχές, έδωσαν το πράσινο φως και το κονβόυ συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση το Βελιγράδι, όπου αναμένεται να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, υπό τις ευλογίες του Πατριάρχη Ρωσίας, Αλέξιου Β'.

    Σ.Α.

    [17] Η ΒΟΝΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 11:24 Ώρα Ελλάδος
    Βόννη, 11/04/1999 (MΠΕ-AFP) Η Γερμανία κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγγυηθεί την σωστή μεταχείριση των προσφύγων που περνούν τα σύνορά της, καταγγέλοντας τις αστυνομικές αρχές της χώρας και για κακομεταχείριση των προσφύγων και φιλοσερβική στάση.

    Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Γουόλτερ Κόλμποου κατηγόρησε την αστυνομία της ΠΓΔΜ ότι δεν δρα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες και επικαλέστηκε ισχυρισμούς της αλβανικής κοινότητας της χώρας, που κάνουν λόγο για το φιλοσερβικό αίσθημα που επικρατεί τόσο στην αστυνομία όσο και στους κόλπους του στρατού της ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν διαταχθεί να τηρούν τους κανονισμούς που αφορούν την μεταχείρηση των προσφύγων ενώ πρόσθεσε πως η στάση της χώρας του στο θέμα των προσφύγων μπορεί να προωθήσει την ενίσχυση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

    Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις τους ότι θα βοηθήσουν τα Σκόπια να αντιμετωπίσουν την μαζική εισροή προσφύγων.

    Μέχρι αύριο αναμένεται να μεταφερθούν στη Γερμανία 5.000 Κοσοβάροι καθώς η χώρα έχει συμφωνήσει να δεχθεί 10.000 πρόσφυγες.

    Σ.Α.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Sunday, 11 April 1999 - 20:40:15 UTC