Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 26 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [03] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΑΣΠΗΣ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΜΙΛΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [07] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΟ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ" ΒΟΡΡΑ - ΝΟΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [08] ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΚΟ - ΚΟΣΟΒΟ
  • [09] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ: "ΑΣΤΕΙΟΙ" ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ"
  • [10] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [11] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: ΤΑ ΧΑΛΚΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [13] ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ "ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ" ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΚΚ"
  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΒΑΡΝΑΤΖΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΝΗΙΚΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [18] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [19] Η ΚΙΝΑ ΑΣΚΗΣΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ UNPREDEP
  • [20] ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση της για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο οπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ειρηνική, πολιτική λύση στην περιοχή, απαντώντας στη Βουλή σε ep_jaiqg ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη.

    Οπως είπε η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα αναθέσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο. Για τη δύναμη των 1.500 ανδρών που έχει προωθηθεί στα Σκόπια, μέσω Θεσσαλονίκης, παρατήρησε ότι στόχος της είναι η ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτζαλάν κατέθεσαν σήμερα 116 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην οποία σημειώνουν:"Η υπόθεση Οτζαλάν έτσι όπως εξελίχθηκε προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην κοινή γνώμη. Βασική θέση τους ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης ήταν και είναι η εμμονή στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης".

    Την πρόταση υπογράφουν οι τρεις πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ δεν την υπογράφουν οι βουλευτές Αναστάσιος Πεπονής, Ελευθέριος Βερυβάκης, Δημήτρης Κουτσόγιωργας, Στέλιος Παπαθεμελής και Γκαλίπ Γκαλίπ. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δεν υπογράφουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Για να συσταθεί η Επιτροπή χρειάζεται να συγκεντρώσει η πρόταση, ύστερα από φανερή ονομαστική ψηφοφορία, την απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων, αφού εμπίπτει σε ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και μπορούν να διενεργήσουν κάθε έρευνα που αποφασίσουν.

    Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας η Επιτροπή αξιολογεί τις αποδείξεις και συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα, στο οποίο καταχωρίζονται και οι διαφορετικές γνώμες, αν υπάρχουν, της μειοψηφίας. Εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Εξάλλου η Βουλή δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής και αν η ίδια το ζητήσει μπορεί να λάβει παράταση.

    Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα κατατέθηκαν, εκτός από τη συγκεκριμένη, 23 προτάσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Οι 13 κατατέθηκαν από βουλευτές της Ν.Δ. και οι 10 απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Από αυτές η Βουλή ενέκρινε τις 11 αλλά για τις 7 δεν προέκυψε καν πόρισμα.

    [03] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    "Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλήθηκε", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "D". Συγκεκριμένα, ο κ. Ντεμιρέλ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία του ΡΚΚ, ανέφερε: "Αν υπάρχει εκπαίδευση στελεχών στην κοιλάδα του Μπεκαά και στη Συρία, αν παρέχεται προστασία στον αρχηγό αυτής της οργάνωσης, αν αυτός μεταφέρεται στην Κένυα και φιλοξενείται στην πρεσβεία και αν τα κορίτσια (οι συνοδοί του Οτζαλάν) μεταφέρονται πίσω στην Ελλάδα, am αυτό δεν είναι απόδειξη τρομοκρατίας τότε τι είναι; Αν δεν πρέπει να επαναστατούμε τότε τι πρέπει να κάνουμε; Εξαντλήθηκε η υπομονή μας".

    Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του είναι ένα ειρηνικό κράτος που έδειξε ψυχραιμία και ορθολογική συμπεριφορά αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις και δεν έχασε την υπομονή της.

    Οσον αφορά την δυσαρέσκεια της ΕΕ για τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας, ο κ. Ντεμιρέλ είπε: "Η Τουρκία έχει ένα Σύνταγμα και τα Δικαστήρια αυτά εκδίδουν αποφάσεις εδώ και 12 χρόνια. Αν τα δικαστήρια αυτά δεν ταιριάζουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τότε δεν ταιριάζουν. Η Τουρκία είναι συνταγματικό κράτος".

    Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατζανλί σε ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά των συνεργάτιδων του Οτζαλάν στην Ελλάδα, τονίζει: "Η Ελλάδα δεν πήρε το μάθημά της και η συμπεριφορά της, είναι συμπεριφορά παράνομου κράτους. Η Τουρκία ήθελε πάντα το διάλογο με την Ελλάδα, αλλά αυτή (η Ελλάδα) ήταν αντίθετη. Η συμπεριφορά της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η χώρα αυτή πρέπει να πάψει να υποστηρίζει την τρομοκρατία".

    [04] ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΑΣΠΗΣ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Συνεχίζει τη λασπολογία σε βάρος της Ελλάδας η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" βάζοντας σήμερα στο στόχαστρο τον υπουργό 'μυνας 'κη Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο, όπως ισχυρίζεται, οι ΗΠΑ διενεργούν μυστική έρευνα με την αιτιολογία ότι δήθεν "άφησε να διαρρεύσουν μυστικά του ΝΑΤΟ στη Ρωσία". Στο δημοσίευμα- ανταπόκριση από τη Ουάσιγκτον- το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Φεραϊ Τιντζ, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ότι ο Έλληνας υπουργός 'μυνας προχώρησε , ένα αγνοία του ΝΑΤΟ, σε επικίνδυνη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα που αφορούν τα αεροσκάφη και την από αέρος άμυνα και γι αυτό εδώ και ένα διάστημα οι ΗΠΑ ερευνούν την υπόθεση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αμερικανός αρμόδιος που μετέβη στην Αθήνα γι αυτή την υπόθεση, επέστρεψε στην αμερικανική πρωτεύουσα και σήμερα το απόγευμα , σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Πεντάγωνο, θα ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ο κ Τσοχατζόπουλος απαντώντας στα ερωτήματα της Ουάσιγκτον δήλωσε άγνοια επί του θέματος.

    Ωστόσο, η εφημερίδα δεν δημοσιεύει λεπτομερείς πληροφορίες, γιατί όπως επισημαίνει δεν κατόρθωσε να τις προσεγγίσει, αλλά εκτιμά. ότι στο πλαίσιο της ελληνορωσικής συνεργασίας στόχος της Αθήνας είναι η Τουρκία, και στόχος της Ρωσίας η λήψη μέτρων έναντι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ .

    "Η κυβέρνηση Σημίτη μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, σήμερα το βράδυ, ζει τις πιο κρίσιμες στιγμές της" συνεχίζει το δημοσίευμα τονίζοντας μάλιστα ότι παρόμοιες πληροφορίες έχει και η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" αλλά δεν τις δημοσιεύει επειδή είναι μυστικές.

    Σύμφωνα με τη "Χουρριέτ" οι πηγές της αναφέρουν, ότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί, η Ελλάδα θα χάσει τη φερεγγυότητά της ενώπιον της Ουάσιγκτον και θα δεχτεί μεγάλο pk^cla". Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει, ακόμη, ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ΡΚΚ και ότι άρχισε πριν από την επιχείρηση Οτζαλάν.

    [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Αστειότητες χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, το δημοσίευμα της "Χουρριέτ" περί μυστικών ερευνών της Ουάσιγκτον σε βάρος του υπουργού 'μυνας 'κη Τσοχατζόπουλου , ο οποίος δήθεν άφησε να διαρρεύσουν μυστικά του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο "Έρευνα σοκ που κλονίζει την Αθήνα" συνέχισε τον πόλεμο λάσπης που ξεκίνησε κατά της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχο αυτή τη φορά τον 'κη Τσοχατζόπουλο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της "Χουρριέτ", τους οποίους δεν μπορεί να στηρίξει με λεπτομερείς πληροφορίες, Αμερικανός αρμόδιος που επισκέφτηκε στην Αθήνα για να διενεργήσει έρευνα σχετική με την υπόθεση, θα ενημερώσει σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    [06] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΜΙΛΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ

    "Θα ακούσουμε πολλά και θα ακολουθήσουν πολλά από την πλευρά της Τουρκίας, μιλάει η τουρκική προπαγάνδα και όχι ο Οτζαλάν". Μ αυτά τα λόγια σχολίασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, όλα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες σε εφημερίδες της Τουρκίας και παρουσιάζονται δήθεν ως ομολογίες του Α. Οτζαλάν.

    Κάθε λέξη της Τουρκίας, είναι προπαγάνδα και στρέφεται εναντίον της, είπε, και χαρακτήρισε "αστειότητες" όσα στοιχεία παρουσιάζονται εις βάρος κυβερνητικών στελεχών. Η Αγκυρα δείχνει μια ψύχωση σε ότι αφορά στις σχέσεις του PKK με την Ελλάδα και προσπαθεί να βλάψει τη χώρα μας. Γι αυτό το λόγο κάλεσε τους Ελληνες δημοσιογράφους να δείξουν ψυχραιμία στην αναπαραγωγή δημοσιευμάτων τουρκικών εφημερίδων.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι στο Λαύριο λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων, παρέπεμψε στη δήλωση αξιωματούχου του ΟΗΕ ότι ο συγκεκριμένος χώρος ελέγχεται διαρκώς από τον ΟΗΕ.

    [07] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΟ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ" ΒΟΡΡΑ - ΝΟΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Δύο "στρατόπεδα" - όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,το οποίο συνεδριάζει από το πρωί στη Βόννη και το οποίο διέκοψε τις εργασίες του για το γεύμα και θα τις συνεχίσει το απόγευμα.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης το ένα "στρατόπεδο" το αποτελούν οι χώρες του Βορρά οι οποίες ζητούν να μην αυξηθούν οι δαπάνες και να περιοριστούν οι πολιτικές. Το δεύτερο "στρατόπεδο", πάντα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το αποτελούν οι χώρες του Νότου, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάγκη σύγκλησης και συνεργασίας, το ευρωπαϊκό |qala και το ίδιο υψηλό επίπεδο για όλες τις χώρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτό το μέτωπο του Νότου είναι συμπαγές, ο κ. Σημίτης απάντησε χαμογελώντας ότι "όσον αφορά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα ναι".

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα διαρθρωτικά ταμεία τόνισε ότι ''η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία θα είναι σκληρή προσπάθεια και σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους και να εφαρμόσουμε το δεύτερο σχέδιο ανάπτυξης''. Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της προσπάθειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν συζητήθηκε μέχρι στιγμής η υπόθεση του Κουρδικού και το θέμα του Οτζαλάν, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί στο γεύμα εργασίας των "15" και σε αυτό συμφώνησε και ο παριστάμενος υπουργός Τύπου κ. Ρέππας.

    Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της Βόννης έχει ως αντικείμενο την "Ατζέντα 2000", αλλά πίσω από αυτό, όπως δήλωσε, υποκρύπτεται ο πυρήνας της ευρωπαϊκής πολιτικής, το ποια Ευρώπη θέλουμε, ποιες είναι οι κεντρικές πολιτικές τις οποίες θέλουμε να εφαρμόσουμε, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ΕΕ, το θέμα των πόρων, το ποιες χώρες θα συνεισφέρουν, ποιες θα λάβουν και με ποια κριτήρια.

    Διαμορφώνεται όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επόμενα χρόνια και αυτό το χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή παίζεται το ποια μέσα θα έχουμε στη διάθεσή μας για το αναπτυξιακό σχέδιο από το 2000 μέχρι το 2006, ποια μέσα θα έχουμε για την αγροτική πολιτική, το εισόδημα των αγροτών.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βόννης, ότι οι χώρες που αποτελούν το στρατόπεδο του Βορρά στην πρωινή συνεδρίαση εδώ στη Βόννη ζήτησαν την σταθεροποίηση των δαπανών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι φετίχ, ένας στόχος αυτός καθ'εαυτός, αλλά πρέπει να δούμε τι επιδιώκεται μέσα από αυτό το στόχο. Ο πρωθυπουργός λέει ναι στον εξορθολογισμό, αλλά αφού δούμε τι θα δαπανούμε και για ποιους στόχους και έπειτα να μιλήσουμε για το ύψος των δαπανών.

    Συζητήθηκε επίσης στην πρωινή συνεδρίαση το κριτήριο της ευμάρειας, δηλαδή το πόσο ανεπτυγμένη ή όχι είναι μια χώρα και ανάλογα ποιες ενισχύσεις θα δεχθεί και ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν. Αυτή η διαπραγμάτευση της συζήτησης, είπε τέλος ο κ. Σημίτης, θα συνεχιστεί και το απόγευμα, θα συνεχιστεί και μέχρι τον Μάρτιο και θα κλείσει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Μάρτιο στο Βερολίνο.

    [08] ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΚΟ - ΚΟΣΟΒΟ

    Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων της πόλης, εκπρόσωποι της νεολαίας του ΚΚΕ, αλλά και πλήθος κόσμου, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά εκφράζοντας και την αλληλεγγύη τους προς τον κουρδικό λαό.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Λευτεριά στο Κουρδιστάν" και "Αμερικάνοι - φονιάδες των λαών", οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την Καμάρα στο κέντρο της πόλης, με τη "συνοδεία" αστυνομικών δυνάμεων. Η πορεία κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά.

    Σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου επισημαίνεται ότι "η εμπλοκή της επίθεσης στην δολοφονική επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού είναι αναμφισβήτητη. Αποδεικνύεται περίτρανα, για άλλη μια φορά, το πόσο επικίνδυνη και υποτελής είναι αυτή η κυβέρνηση, ότι δεν αποτελεί παρά ένα τσιράκι των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών".

    "Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλη τη νεολαία, όλο τον ελληνικό λαό με κεντρικό σύνθημα "έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" και "καμία εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των γειτονικών λαών", να αντιδράσει μαζικά, δυναμικά και άμεσα. Να μην επιτρέψει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Σερβίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ: "ΑΣΤΕΙΟΙ" ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ"

    "Αστείους" και "ανυπόστατους", χαρακτήρισαν πηγές του υπουργείου Αμυνας τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας "Χουρριέτ" για τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, που εντάσσονται στην τακτική των τελευταίων ημερών της Αγκυρας, τακτική ψυχολογικών επιχειρήσεων και προσπάθειες δημιουργίας έντασης με την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο "Έρευνα σοκ που κλονίζει την Αθήνα" συνέχισε τον πόλεμο λάσπης που ξεκίνησε κατά της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχο αυτή τη φορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της "Χουρριέτ", τους οποίους δεν μπορεί να στηρίξει με λεπτομερείς πληροφορίες, Αμερικανός αρμόδιος που επισκέφτηκε την Αθήνα για να διενεργήσει έρευνα σχετική με την υπόθεση, θα ενημερώσει σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    [10] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Έκκληση σε όλα τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημιών για ενεργό συμπαράσταση στην εκδίκαση της υπόθεσης Οτζαλάν απευθύνει με απόφαση της ολομέλειάς της η Ακαδημία Αθηνών. Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι το εξής:

    "Η Ακαδημία Αθηνών διαπνεόμενη από το ιδεώδες του ανθρωπισμού -απαύγασμα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος αλλά και ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου πολιτισμού-απευθύνεται σε όλες τις Ακαδημίες που ανήκουν στην Διεθνή Ένωση Ακαδημιών και επικαλείται την ενεργό συμπαράστασή των, ώστε κατά την εκδίκαση της υποθέσεων Οτζαλάν -παγκόσμιες δικαϊκής εμβέλειας- να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες της οικουμενικής διακηρύξεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ειδικότερα της Συμβάσεως της Ρώμης "Για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών" ως πρωταρχικής υποχρεώσεως παντός σύγχρονου Κράτους Δικαίου"

    [11] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: ΤΑ ΧΑΛΚΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ

    "Τα προκατασκευασμένα χαλκεύματα της τουρκικής προπαγάνδας δεν αγγίζουν, ούτε πρόκειται εις το μέλλον να απασχολήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία της Αγάπης και της Ειρήνης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επίγνωση της αποστολής της και δεν αναμιγνύεται σε πολιτικά ή άλλα ζητήματα που εκφεύγουν αυτής της αποστολής. Η φωνή της και οι ενέργειές της έχουν θεμέλιο την αγάπη, την ειρήνη και την καταλλαγή, το μόνο δε όπλο που διαθέτει είναι ο λόγος και η πειθώ".

    Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, με αφορμή τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου "Ανατολή" το οποίο αναφέρεται σε δήθεν ομολογία του Οτζαλάν ότι "Ελληνικές εκκλησίες ενίσχυαν οικονομικά τους Τούρκους αντάρτες".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Οι δικηγόροι οι οποίοι υπερασπίζονται τον αχρηγό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους και για αυτό το λόγο διακόπτουν προσωρινά την υπεράσπιση του, όπως δήλωσε ένας από τους συνηγόρους του ο κ. Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου.

    "Η υπεράσπιση διακόπτεται. Το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μου. Υπάρχει περίπτωση να δολοφονηθώ όχι μόνο εγώ αλλά και οι συγγενείς μου οι οποίοι απειλούνται", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οκτσούογλου, προσθέτοντας ότι οι δικηγόροι του Οτζαλάν δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους καθώς τους εμποδίζουν.

    "Θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυηθούν την ασφάλεια της δίκης", κατέστησε σαφές ο κ. Οκτσούογλου. Λ.Μ

    [13] ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ "ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ" ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΚΚ"

    "Η Ελλάδα συνελήφθη επ' αυτοφώρω να υποστηρίζει το ΡΚΚ και όλος ο κόσμος το είδε αυτό", δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

    Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ο κ. Κιβρίκογλου προέβη σε δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία είναι ελεγχόμενη, αλλά όπως είπε, "υπάρχουν ακόμα αντάρτες στα βουνά".

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

    H Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συλλήψεις κι άλλων εκ των δικηγόρων του αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    "Εκτός από τον Οσμάν Μπαιντεμίρ κανένας άλλος δικηγόρος δεν κρατείται", είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της τουρκικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αγκυρα.

    Ο κ. Μπαιντεμίρ ένας από τους 15 δικηγόρους που υπερασπίζονται τον Οτσαλάν συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές σύμφωνα με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το δικαστήριο κρατικής αφάλειας τoυ Ντιαρμπακίρ. Λ.Μ.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΒΑΡΝΑΤΖΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάτζε προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των πετρελαίων της Κασπίας και την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τις δύο χώρες.

    Ο πρόεδρος Σεβαρνάντζε και ο Τούρκος ομόλογος του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναμένεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους να υπογράψουν σειρά συμφωνιών και μία κοινή διακήρυξη, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ανάμεσα στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα και την ανατολική επαρχία Καρς της Τουρκίας όπως επίσης και στο πετρελαιαγωγό για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας.

    Ο πετρελαιαγωγός ο οποίος θα εκτείνεται από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο Τσειχάν της Τουρκίας μέσω του εδάφους της Γεωργίας έχει τη στήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία αντιτίθεται σε σχέδιο που φέρει τον πετρελαιαγωγό να εκτείνεται μέσω του Ιράν. Λ.Μ

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Tην 24η Μαρτίου έχει θέσει το δικαστήριο κρατικής αφάλειας της Αγκυρας ως ημερομηνία για την έναρξη της διεξαγωγής της δίκης του αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν ο οποίος κατηγορείται "ότι προσπάθησε να διαιρέσει τη χώρα", όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα δικαστεί βάσει του άρθρου 125 του ποινικού κώδικα το οποίο χαρακτηρίζει ως εγκληματική πράξη την προσπάθεια διαίρεσης του τουρκικού εδάφους ή τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους μέσα σε αυτό. Λ.Μ.

    [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΝΗΙΚΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

    Η αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που συμμετείχε στις συνομιλίες του Ραμπουιγιέ αποφάσισε να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου τον εκπρόσωπο τύπου του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" Γιακούμπ Κρασνίτσι.

    Η "προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου" θα σχηματιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα έως τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, όπως δήλωσε στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" ο πρόεδρος της Ενωμένης Δημοκρατικής Κίνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Χιντάγιετ Χισένι.

    Γεγονός πάντως είναι ότι στην αλβανική αντιπροσωπεία καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών δεν υπήρξε ομοφωνία.

    Ο διευθυντής της "Κόχα Ντιτόρε" και συνεργάτης του Ιμπραήμ Ρουγκόβα Βετόν Σουρόι κατηγόρησε τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΑΣΚ Αντέμ Ντεμάτσι ότι προσπαθεί να εμποδίσει την επίτευξη συμφωνίας για το Κόσοβο.

    Ο κ. Σουρόι όπως αναφέρει δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου είπε χαρακτηριστικά "ότι το Κόσοβο δεν θα πρέπει να γίνει όμηρος ενός ανθρώπου ή μίας ομάδας ανθρώπων".

    Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι έχει δημιουργηθεί βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, από τη στιγμή που ο κ. Ντεμάτσι αρνήθηκε να μεταβεί στις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ και εκφράζεται η άποψη ότι ενώ η αλβανική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στη Γαλλία, ο κ. Ντεμάτσι προσπαθούσε να προκαλέσει κλίμα εναντίον της.

    Πάντως ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ έχει εκφράσει την αντίθεση του στη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης έως τη διεξαγωγή εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο. Κ.Γ.

    [18] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    H κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι στηρίζει μία προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και κάλεσε τον πολιτικό ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να κάνει το ίδιο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας Σοκολ Γιόκα υποστήριξε ότι τα Τίρανα αισιοδοξούν ότι ο Αντέμ Ντεμάτσι πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος αντιτίθεται στη νέα κυβέρνηση, θα συνταχθεί τους υπόλοιπους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Ντεμάτσι έχει επισημάνει ότι μία προσωρινή κυβέρνηση δεν θα έχει καμία νομική υπόσταση πάνω στην οποία θα εδραιώσουν την εκπροσώπηση τους οι Αλβανοί της σερβικής αυτής επαρχίας.

    Ωστόσο οι κ. Γιόκα σημείωσε ότι ο κ.Ντεμάτσι προχώρησε αυτές τις δηλώσεις προτού να επιστρέψουν στην Πρίστινα από τη Γαλλία οι εκπρόσωποι της αλβανικής αποστολής, ενώ πρόσθεσε ότι τα Τίρανα σκοπεύουν να συγκαλέσουν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του Κοσσυφοπεδίου στις 3 Μαρτίου χωρίς να διευκρινίζει ποιοι θα κληθούν. Λ.Μ

    [19] Η ΚΙΝΑ ΑΣΚΗΣΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ UNPREDEP

    Η Κίνα άσκησε βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ενέκρινε την εξάμηνη παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην ΠΓΔΜ.

    Ο Σκοπιανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Νάστε Τσάλοφσκι κατηγόρησε την Κίνα ότι αγνόησε την αναγκαιότητα παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα του και τη συμβολή της στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

    Υπέρ της παράτασης της παραμονής της UNPREDEP στα Σκόπια ψήφισαν 13 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ρωσία απείχε της ψηφοφορίας, εξαιτίας της διαφωνίας της με τις ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της ειρηνευτικής αποστολής.

    Μετά την δυσμενή για την ΠΓΔΜ έκβαση της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι 1050 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης της UNPREDEP, μετά τη λήξη της θητείας, στις 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να εγκαταλείψουν σταδιακά τη χώρα.

    Σημειώνεται, ότι ο εκπρόσωπος της UNPREDEP, σε πρόσφατη συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η περαιτέρω παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα, η αποχώρηση των στρατιωτών και του εξοπλισμού θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου μήνες. Ε.Π.

    [20] ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Είναι αδύνατη η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό ενόσω το "δίδυμο Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων" υποστηρίζουν, δήθεν, την τρομοκρατία και συμπεριφέρονται εχθρικά προς την Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρέσβη του Ιράν στην Κύπρο, Αγάρ Αζί.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Ντενκτάς κάλεσε την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους "να μην προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από τα ανθρώπινα δικαιώματα για να παράσχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία γιατί", όπως είπε, "είναι γνωστό ότι το PKK ευθύνεται για την δολοφονία 30.000 ατόμων".

    Ο Ντενκτάς είπε ακόμη ότι "κακώς" ο Οτζαλάν αποκαλείται ηγέτης των Κούρδων "αφού ευθύνεται για τη δολοφονία πολλών Κούρδων που δεν υποστήριζαν το PKK".

    Θυμήθηκε και πάλι την περίοδο 1963 - 1974 και πρόσθεσε ότι σήμερα "το δίδυμο Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων" πιστεύει ότι "ο εχθρός του Τούρκου είναι φίλος μου".

    Αναφερόμενος στα όσα μεταδόθηκαν για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ο Ντενκτάς είπε ότι θα μελετηθεί το όλο θέμα.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 26 February 1999 - 22:14:36 UTC