Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΣΤΟ ΝΑΪΡΟΜΠΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
  • [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [06] ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [07] ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [08] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ "ΒΟΥΤΙΑ" 6,06% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ
  • [11] ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΪΓΙΕ
  • [13] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: TO NATO ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΚ ΣΤΟ ΒΟΥΤΣΙΤΡΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [15] ΕΤΣΕΒΙΤ: ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ
  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [17] TIΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [18] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Βόννη,
  • [21] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν ανακοίνωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να διαχωρίζεται η εσωτερική κριτική από το επίπεδο της εθνικής στρατηγικής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της.

    Αναφερόμενος στην κοινή απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή το θέμα Οτσαλάν τη χαρακτήρισε θετική και πρόσθεσε: "Η απόφαση αυτή είναι θετική γιατί θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της. Ζητά από την Τουρκία να προχωρήσει σε δίκαιη και ανοιχτή δίκη του Οτσαλάν, με βάση τους διεθνείς κανόνες. Καλεί την Τουρκία να λύσει το Κουρδικό με πολιτικά μέσα και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για υπόθαλψη Κούρδων τρομοκρατών ο πρωθυπουργός είπε: "Μετά την αποτυχία της Τουρκίας να καταστήσει το Κουρδικό μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε συκοφαντικές επιθέσεις κατά της Ελλάδος. Όμως ματαιοπονούν στην προσπάθειά τους να πλήξουν την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι και θα είναι υπόλογη απέναντι στη διεθνή κοινότητα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της. Η Τουρκία είναι υπόλογη για τη μη εφαρμογή των κανόνων κράτους δικαίου και των κανόνων του διεθνούς δικαίου".

    Σχετικά με την απόφασή του να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν σημείωσε χαρακτηριστικά: "Αποφάσισα το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και πλήρης πληροφόρηση για την εξέλιξη του όλου θέματος".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ουδείς μπορεί να ανακόψει την πορεία που έχουμε ξεκινήσει για μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα", και πρόσθεσε: "Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνησή μου θα εφαρμόσει σταθερά την πολιτική που αποφασίσαμε και ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα. Την πολιτική που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 1996. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ισότιμη ένταξή της στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και θα συμμετάσχει στην οικονομική και νομισματική ένωση. Οι στόχοι μας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που έχουμε ορίσει. Ουδείς μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα βήματα της χώρας, να δημιουργήσει εμπόδια στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης, της ειρήνης, ουδείς μπορεί να πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί στη συνέχεια ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη θα αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής της Βόννης που θα έχει αντικείμενο την αναμόρφωση όλων των οικονομικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης, και την Κυριακή θα επισκεφθεί το Μιλάνο όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στη Βόννη και το Μιλάνο ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι θα έχει διμερείς συζητήσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα που pqoj}ptoum από τη στάση της Τουρκίας και την ανάγκη να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την γραμμή που χάραξε ήδη με την χθεσινή απόφαση των υπουργών εξωτερικών.

    "Ο ελληνικός λαός έχει απέναντι στον εαυτό του την υποχρέωση να περιφρουρήσει τις κατακτήσεις του. Εχουμε κάνει μεγάλα βήματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτές τις κατακτήσεις πρέπει να διατηρήσουμε, να περιφρουρήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Δεν έχουμε τα περιθώρια να εμπλακούμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια που διακυβεύουν τα συμφέροντα της χώρας. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με δύναμη, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΣΤΟ ΝΑΪΡΟΜΠΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Στο Ναϊρόμπι μεταβαίνει σήμερα υψηλόβαθμο μη πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ασφαλή επιστροφή των τριών γυναικών του Οτζαλάν και του αξιωματικού της ΕΥΠ, Σάββα Καλεντερίδη. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι πιθανότατα σήμερα θα υπάρξει μια θετικότερη έκβαση γύρω από το ζήτημα. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο έλληνας πρεσβευτής, κ.Κωστούλας, βρίσκεται στο Ναϊρόμπι μόνο για να μην αφήσει στην τύχη τους τις τρεις γυναίκες και τον αξιωματικό της ΕΥΠ.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

    Η κυβέρνηση δεν φοβάται συνταγματική εκτροπή, εγγυάται τη λειτουργία των θεσμών, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών".

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να επιχειρούν να δημιουργήσουν πολιτική ρευστότητα βλάπτοντας το συμφέρον της χώρας μας, ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύσταση εξεταστικής επιτροπής είπε ότι ο κ. Σημίτης ανέλαβε την παραπάνω πρωτοβουλία για να υπάρξει άπλετο φως και πλήρης διαφάνεια στην υπόθεση Οτζαλάν.

    Σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα, μπορεί να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες εκτός των φραστικών επιθέσεων ώστε να ανακοπεί η πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ. Ερωτηθείς για την ανεξαρτηκοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Κηπουρού ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι είναι δικό του δικαίωμα και καθένας επιλέγει το δρόμο που θέλει. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το κλίμα θα αλλάξει την επόμενη περίοδο όταν θα φανούν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών πρόσθεσε όμως ότι κάποιοι είναι χαρούμενοι με την τραγική εξέλιξη και τους κατηγόρησε για έλλειψη σοβαρότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε στους επενδυτές ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση και να δείξουν προσοχή γιατί ορισμένοι ha προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους.

    [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Οχι στην αναβολή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν.

    Για τη δική του στάση είπε ότι επέλεξε να μιλήσει διότι η σιωπή σημαίνει "φυγοδικία", ενώ σχολιάζοντας τη συμπεριφορά στελεχών που ζητούν αναβολή του συνεδρίου παρατήρησε πως η αναβολή οδηγεί σε αποδοχή της φθίνουσας πορείας που θα σημάνει αλυσιδωτές εξελίξεις στο χώρο. Γι αυτό θεωρεί ότι είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί, και πως δε φοβάται, ένα συνέδριο-''ηφαίστειο'', από τη διατήρηση της σημερινής ισορροπίας των συσχετισμών, των συμβιβασμών, των χαρακωμάτων και των προσωπικών επιδιώξεων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια παράλογη ήττα και στον κίνδυνο διάλυσης της παράταξης".

    Το συνέδριο τόνισε πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία αλλαγής πλεύσης και γι αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα χαρακτήρα, περιεχόμενο και στόχο. Να γίνει συνέδριο πραγματικής και όχι ρητορικής επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Να συζητήσει και να αποφασίσει ριζικές και δομικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης για να πάψουν να υπάρχουν παράλληλες λειτουργίες, εξωθεσμικοί παράγοντες και βαρωνείες. Να συζητήσει και να αποφασίσει συγκεκριμένα και δεσμευτικά το πλαίσιο ιεραρχήσεων και επιλογών σε βασικές πολιτικές για να μην υπάρχουν κυβερνητικοί θύλακες που αυτονομούνται από την πολιτική στρατηγική του Κινήματος.

    Ο κ. Σκανδαλίδης αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν τραυμάτισε βαριά την ψυχή, την πατριωτική συνείδηση και στάση της παράταξης, αλλά πρόσθεσε πως είναι αθέμιτη και απαράδεκτη η επιδίωξη να χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ με το άγος μιας "εθνικής προδοσίας". Είπε χαρακτηριστικά: "Η υπόθεση Οτσαλάν κατέδειξε τη γενικότερη αδυναμία που αφορά τις δομές και τη διαχείριση της πολιτικής και κρατικής εξουσίας. Με την ανάδειξη όλων των πραγματικών περιστατικών στο φως της μέρας, τις πολιτικές ευθύνες οφείλει να διαδεχτεί ο καταλογισμός των πραγματικών εθυνών και πιο κάτω. Η παράταξη αυτή ούτε πρόδωσε ούτε θα προδώσει ποτέ αγώνες και λαούς που παλεύουν για την επιβίωση και την ανεξαρτησία τους".

    Ερωτηθείς ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης αν θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να τεθεί κάτι τέτοιο ούτε να υπάρξει εκλογή αντιπροέδρου γιατί κάτι τέτοιο θα επανέφερε το κλίμα του συνεδρίου του 1996 και όπως είπε χαρακτηριστικά θα ήταν μια κερκόπορτα στη συλλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης πρότεινε αναβάθμιση του Εκτελεστικού Γραφείου ως όργανο διαχείρισης πολιτικής και τόνισε ότι η ΚΕ θα πρέπει να είναι ένα μάχιμο όργανο. Τέλος για την απόφαση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Κηπουρού να ανεξαρτητοποιηθεί ανέφερε ότι την απόφαση θα την κρίνουν τα όργανα του Κινήματος.

    [05] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί επικείμενης παραίτησης του Κώστα Σημίτη, μετά την υπόθεση Οτσαλάν διέψευσαν το μεσημέρι κατηγορηματικά οι υπουργοί Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι "η πορεία της κυβέρνησης συνεχίζεται με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί" και πρόσθεσε:

    "Έχουμε υποχρέωση αυτή την κρίσιμη στιγμή να περιφρουρήσουμε την πολιτική σταθερότητα και να μην επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο ό,τι έχουμε κατακτήσει με τεράστια προσπάθεια και θυσίες τα τελευταία χρόνια. Δεν θα πρέπει αυτή η αστοχία, αυτό το εθνικό αδίκημα να μετατραπεί σε εθνική καταστροφή".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου καταδίκασε ανεύθυνους, όπως είπε, κύκλους που έχουν θέσει σε κίνηση μια σειρά από εξωπραγματικές φημολογίες. Υπογράμμισε ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είναι απόλυτα δεδομένη και πρόσθεσε ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά το 2000.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε έκκληση για συστράτευση με στόχο ένα νέο ξεκίνημα. "Μία λύση υπάρχει, μία γραμμή: η φυγή προς τα μπρος με πρωτοβουλίες για την ενότητα και συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    [06] ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η τουρκική πολιτική ηγεσία συνεχίζει τις συκοφαντικές επιθέσεις της κατά της Ελλάδας ότι δήθεν υποθάλπει την τρομοκρατία.

    Ο σημερινός τουρκικός Τύπος προβάλλει στις πρώτες σελίδες και με ολοσέλιδους κορυφαίους τίτλους τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ από τις Φιλιππίνες προς την Ελλάδα σχετικά με τη στάση της στο θέμα Οτζαλάν. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσιεύει τις δηλώσεις Ντεμιρέλ στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο "Τελευταία προειδοποίηση" και τον υπότιτλο "Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ έκανε ανάλογη προειδοποίηση προς την Αθήνα με αυτή που είχε κάνει στην Συρία και προειδοποίησε με σκληρή γλώσσα την Ελλάδα και την Ευρώπη". Στη λεζάντα φωτογραφίας του κ. Ντεμιρέλ σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ είπε πως ακόμη χειρότερο από την υποστήριξη που παρέχουν οι Ελληνες στην τρομοκρατία είναι το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται καμία ένδειξη μεταμέλειας.

    Η ίδια εφημερίδα επίσης στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο "Πλήρης υποστήριξη από τον Ετζεβίτ στον Ντεμιρέλ" σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου Ντεμιρέλ είπε: "Η ευαισθησία του Προέδρου στο θέμα της τρομοκρατίας είναι εγγύηση για το κράτος μας" και πρόσθεσε: "Δεν χρειάζεται να κάνω σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου. Η ευαισθησία του ίδιου στο θέμα της τρομοκρατίας αποτελεί εγγύηση για το κράτος μας. Η υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο ΡΚΚ είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο. Είναι φυσικό να εκδηλώνουμε σε κάθε επίπεδο την απαιτούμενη αντίδραση".

    Η ίδια εφημερίδα προσπαθώντας να εμπλέξει και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στα ανθελληνικά συκοφαντικά σενάρια που κατασκευάζει δεν διστάζει να ισχυριστεί ότι "Ο Οτζαλάν πριν μεταβεί στην Κένυα μίλησε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό τηλεφωνικά".

    [07] ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και του Λιτοχώρου Πιερίας έχει επιλέξει το ΝΑΤΟ για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος της απόβασης ίσως πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, καθώς στις 4 το απόγευμα λήγει το τελεσίγραφο προς τους Αλβανόφωνους και τους Σέρβους.

    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" σημειώνει ότι τρία πλοία του ΝΑΤΟ με 4.000 στρατιωτικούς αναμένεται να προσεγγίσουν σήμερα στο λιμάνι του Λιτοχώρου και από εκεί η δύναμη θα κατευθυνθεί προς τα Σκόπια. Ηδη, το τελευταίο διάστημα, πλοία του ΝΑΤΟ έχουν αποβιβάσει στρατιωτικούς και οχήματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Σκόπια, αλλά ο κύριος όγκος των δυνάμεων δεν έχει φτάσει ακόμη, καθώς οι εκτιμήσεις λένε ότι το σύνολο της δύναμης που θα περάσει-ανάλογα και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο-υπολογίζεται σε 50.000 άνδρες.

    [08] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ "ΒΟΥΤΙΑ" 6,06% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει απώλειες της τάξεως του 6,06% και να διαμορφωθεί στις 3.052,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 158 δισ. δραχμές.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, έφθασαν μέχρι και 7,88% με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει κάτω από τις 3.000 μονάδες. Μετά όμως από παρεμβάσεις κρατικών χαρτοφυλακίων και ξένων θεσμικών επενδυτών, υπήρξε μικρή διόρθωση, με αποτέλεσμα οι απώλειες να "περιορισθούν" στο 6,06%.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 18.500 δρχ., της Ιονικής στις 15.100 δρχ., της Εμπορικής στις 32.800 δρχ., της Εργασίας στις 21.413 δρχ. και της Πίστεως στις 30.400 δραχμές.

    Στον βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, έκλεισε στις 4.940 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.520 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.700 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 18.240 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.620 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 20.900 δραχμές.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Η μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στη Σοφοκλέους σήμερα κατά 6,06% ήταν αποτέλεσμα της έντονης πολιτικής κρίσης που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Μεγάλος αριθμός επενδυτών προχώρησε σε ρευστοποιήσεις μετοχών ενώ σημαντικός αριθμός κρατικών χαρτοφυλακίων προς τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης προχωρούσε σε αγορές μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (όπως Εθνική, Τρία Έψιλον και Εμπορική).

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε σε Έλληνες χρηματιστές οι οποίοι δήλωσαν ότι η σημερινή πτώση στη Σοφοκλέους οφείλεται αποκλειστικά στο θόρυβο που έχει δημιουργήσει η υπόθεση Οτσαλάν ενώ επισήμαναν ότι μακροπρόθεσμα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένουν θετικές. Τόνισαν επίσης ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά των ομολόγων στην οποία διαφαίνεται μια πίεση που ασκείται από ξένους επενδυτικούς οίκους. Σύμφωνα πάντα με τους χρηματιστές στους οποίους απευθύνθηκε το ΜΠΕ, εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες θα επικρατήσει μια πιο συγκρατημένη κίνηση των επενδυτών που βλέπουν ότι δημιουργούνται σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες σε μεγάλο αριθμό μετοχών ενώ και οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας κ. Σημίτη συγκλίνουν στην άποψη ότι θα δημιουργηθεί ένα ήρεμο κλίμα με σκοπό να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας για την ένταξή της στην ΟΝΕ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

    Οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχιστούν για ορισμένο χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι έληξε η προθεσμία προς τις αποστολές για την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέημς Ρούμπιν.

    Όπως επιβεβαίωσε, η σερβική αποστολή έδωσε απάντηση στις προτάσεις της Ομάδας Επαφής, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις για στρατιωτικές εγγυήσεις, ενώ φάνηκε συγκρατημένη όσον αφορά στα θέματα της πολιτικής διευθέτησης. Η αποστολή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έδωσε θετική απάντηση στις προτάσεις της Ομάδας Επαφής αλλά ζήτησε δύο εβδομάδες για τις διαπραγματεύσεις με τους οπαδούς της στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [11] ΣΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Οι συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, οι οποίες έληξαν σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδος θα συνεχιστούν στις 15 Μαρτίου στη Γαλλία, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Σερβίας.

    Τη συνέχεια των συνομιλιών για τις 15 Μαρτίου γνωστοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών μελών της Ομάδας Επαφής.

    Οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για την εξεύρεση λύσης στο πρόλβημα του Κοσσυφοπεδίου διήρκεσαν συνολικά 17 ημέρες.

    [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΪΓΙΕ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες στο Ραμπουιγιέ, αλλά παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

    Παράλληλα, ζήτησε από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαφορές αυτές θα διευθετηθούν. Σε ερώτηση εάν οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν για περισσότερο χρονικό διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τις δύο πλευρές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ε.Ρ.

    [13] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: TO NATO ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα εγκατασταθούν στο Κοσσυφοπέδιο υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στο Ραμπουιγιέ ανέφεραν ότι η σερβική αποστολή στις διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να συζητήσει τη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΚ ΣΤΟ ΒΟΥΚΙΤΡΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Δύο Σέρβοι αστυνομικοί και ένας ρεπόρτερ του Αssociated Press τραυματίστηκαν στο Μπούκοσε, ένα χωριό 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πρίστινα, μετέδωσε το σερβικό κέντρο πληροφόρησης.

    Οι συγκρούσεις στη περιοχή Βουκίντριν συνεχίζονται ανάμεσα στους Σέρβους και στους αυτονομιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε το αλβανικό κέντρο πληροφόρησης.

    Το σερβικό κέντρο πληροφόρησης στη Πρίστινα ανέφερε ότι πέντε Σέρβοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ έκαναν έρευνα στη περιοχή του Μπούκοσε. Σύμφωνα με σερβικές πηγές τραυματίστηκαν δυο πολίτες από επίθεση του ΑΣΚ, ενώ ελαφρά τραυματισμένος είναι και ο ρεπόρτερ του Αssociated Press. Το αλβανικό κέντρο πληροφόρησης ανέφερε ότι τέσσερις Αλβανοί τραυματίστηκαν χθες σε επίθεση σε χωριό κοντά στο Βουκίντριν. O.K.

    [15] ΕΤΣΕΒΙΤ: ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ

    " Η Τουρκία δεν δέχεται νουθεσίες από κανένα για τη διεξαγωγή της δίκης του Οτσαλάν."

    Αυτό δήλωσε απερίφραστα ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό " Spiegel", στο οποίο απαντά σε καίρια ερωτήματα, αναφορικά με τη σύλληψη Οτσαλάν.

    "Εχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όπου ούτε η κυβέρνηση ούτε το κοινοβούλιο μπορούν να αναμειχθούν. Και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν τις αμφισβητήσεις και τις επιπλήξεις. Προ πάντων η Γερμανία και η Ιταλία θα μπορούσαν να έχουν υποχρεώσει τον Οτσαλάν να λογοδοτήσει." Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε, για μια ακόμη φορά, να δώσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες σύλληψης του Οτσαλάν στην Κένυα, παρά τις ερωτήσεις του Γερμανού δημοσιογράφου, που επικαλέστηκε δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ πληροφόρησαν την Τουρκία για την παρουσία Οτσαλάν στην Κένυα.

    "Καταλαβαίνω ότι σκαλίζετε το θέμα, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να σας προσφέρω λεπτομέρειες. Πάντως ο Οτσαλάν δεν κακοποιήθηκε" είπε ο Ετσεβίτ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν απέφυγε, όμως, μια νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι "στηρίζει Τούρκους τρομοκράτες με κάθε δυνατό μέσο, εδώ και χρόνια". " Εφτασαν μάλιστα, σε τέτοιο σημείο, ώστε σημαντικοί Ελληνες πολιτικοί ταξίδεψαν στη Δαμασκό " για να υποβάλλουν τα σέβη τους στον Οτσαλάν". Αυτή τη στιγμή πληρώνουν το τίμημα των ενεργειών και πρέπει - αφού πιάστηκαν επ΄αυτοφώρω- να νοιώθουν πολύ ανόητοι."

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ολοκληρώθηκε η ανάκριση του Οτζαλάν από τους τρεις εισαγγελείς του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας Άγκυρας και ejd|hgje η εντολή σύλληψής του, ενώ εκκρεμεί η απαγγελία του κατηγορητηρίου για να αρχίσει η διαδικασία της δίκης. Ήδη ο Οτζαλάν έχει οδηγηθεί στον δικαστή Μεχμέτ Μαρασλή.

    Τέσσερις από τους 14 Τούρκους δικηγόρους που ζήτησαν την υπεράσπιση του Οτζαλάν, βάσει πληρεξουσίου των αδελφών του αρχηγού του ΡΚΚ, μετέβησαν στα Μουδανιά ενώ ένας από αυτούς έχει εξασφαλίσει άδεια από την εισαγγελία Κρατικής Ασφάλειας Άγκυρας για να μεταβεί στο Ιμραλί και να πάρει πληρεξούσιο από τον ίδιο τον ηγέτη του ΡΚΚ.

    [17] TIΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Tις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, ότι δήθεν παρέχει υποστήριξη στους Κούρδους αυτονομιστές, αλλά και τις προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας, που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σουκρέ Γκιουρέλ.

    "Η Ελλάδα έχει δείξει την εχθρότητά της προς την Τουρκία με το να υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και να παρέχει την προστασία, που χρειαζόταν ο αρχηγός της οργάνωσης αυτής, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να γνωρίζουν τη στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης", είπε ο Γκιουρέλ μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC και επιχειρώντας να εξηγήσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. "Αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να απειλεί την Τουρκία υποστηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα", υπογράμμισε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

    [18] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Να εμπλεγούν και άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδος στην υπόθεση Οτζαλάν, επιδιώκουν, όπως φαίνεται, οι τουρκικές αρχές και ενώ συνεχίζεται το σίριαλ των υποτιθέμενων "αποκαλύψεων" του Κούρδου ηγέτη. Σύμφωνα με την στενά συνδεδεμένη με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εφημερίδα "Χουρριέτ", που σέρνει το χορό των σχετικών δημοσιευμάτων, "ο Οτζαλάν που είδε την πραγματική δύναμη της Τουρκίας μετά την σύλληψή του, τώρα προσπαθεί να σώσει την ζωή του και είπε:

    "Είμαι μετανοιωμένος, μην με κρεμάσετε, θα τα εξηγήσω όλα. Γύρω από την Αθήνα υπάρχουν δύο στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ. Οι Έλληνες αξιωματικοί εκεί εκπαιδεύουν στα εκρηκτικά και στα όπλα εκατοντάδες μαχητικά στελέχη". Ο Οτζαλάν είπε πως η ελληνική μυστική υπηρεσία δίνει στα στελέχη του ΡΚΚ που εκπαιδεύει διαβατήρια και τα στέλνει στην Συρία.

    Ο Οτζαλάν για την ιταλική μυστική υπηρεσία είπε ότι έδινε στο ΡΚΚ πλαστικές νάρκες οι οποίες επειδή δεν μπορούν να ανιχνευθούν, ακρωτηριάζουν πολλούς Τούρκους στρατιώτες.

    Ακόμη είπε ότι πήραν πυραύλους και από την Ν. Αφρική, πως η Τσεχία τους έδωσε όπλα, ενώ η Συρία έδωσε κάθε είδους υποστήριξης στο ΡΚΚ.

    Ο Οτζαλάν, που κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του ήταν υπό iatqij^ παρακολούθηση είπε αγαπάω και τον τουρκικό και τον κουρδικό λαό. Η μητέρα μου ήταν τουρκάλα. Είμαι έτοιμος να συμβάλω στην ειρήνη και στον τερματισμό της αιματοχυσίας. Σημειώνεται ότι ο Οτζαλάν αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά την ώρα της ανάκρισης και μετά την επέμβαση τριών καρδιολόγων, η ανάκριση συνεχίσθηκε μμετά τρίωρη διακοπή. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Οτζαλάν δεν παρουσίασε κάτι το σημαντικό, αλλά ότι η αδιαθεσία του ήταν συνέπεια του άγχους και της κούρασης. (Χ.Σ.)

    [19] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Η Τουρκία απέρριψε σήμερα αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει την παρουσία ξένων παρατηρητών στη δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι "η ιδέα της Ε.Ε. να στείλει παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τη δίκη έχει στόχο να αποδείξει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες ανάμειξης στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αυτή η συμπεριφορά, η οποία αντιτίθεται στις αρχές κράτους που βασίνονται στην εξουσία των νόμων, είναι απαράδεκτη". Στη συνέχεια προσθέτει ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι "δίκαιη και διαφανής" και τα δικαστήρια ανοιχτά τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους ξένους. "Είναι αδύνατο για μας να αποδεχτούμε προσπάθειες αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της τουρκικής δικαιοσύνης" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Αγκυρα ζήτησε στο μεταξύ από την Ε.Ε. να αναζητήσει διευκρινίσεις από την Ελλάδα για την ανάμειξή της στην υπόθεση Οτζαλάν. "Έγινε σαφές ότι ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. είναι σύμμαχος τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει σκοπό να καταστρέψει την περιουσία και τις ζωές των Τούρκων πολιτών καθώς και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας" ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "η αξιοπιστία της Ε.Ε. θα καταστραφεί σημαντικά εάν δε ζητήσει από το μέλος της, που παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία να λογοδοτήσει για το ρόλο της". Ε.Ρ.

    [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Βόννη,

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ του οποίου η χώρα κατέχει την προεδρεία της Ε.Ε. για το εξάμηνο αυτό θα ξεκινήσει περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών μελών της Ένωσης τον επόμενο μήνα, ενόψει της συνόδου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

    Η περιοδεία θα διαρκέσει από της 15-19 Μαρτίου, πριν την διεξαγωγή της ευρωπαϊκής συνόδου στο βερολίνο στις 24 και 25 του ίδιου μήνα. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων των 15 χωρών μελών συναντώνται την Παρασκευή στη Βόννη στο πλαίσιο άτυπων συνομιλιών για τη σύνοδο του Βερολίνου με στόχο να συμφωνήσουν στις δαπάνες της Ένωσης για τη γεωργία, στις συνεισφορές στον προϋπολογισμό και στις περιφερειακές χορηγήσεις για το 2000-2006. Ε.Ρ.

    [21] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετά F-15 μαχητικά αεροσκάφη που επιτηρούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων τέθηκαν στο στόχο ιρακινών αμυντικών συστημάτων, ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη απάντησαν στην απειλή, εξαπολύοντας σε κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας του Ιράκ βόμβες αέρος 900 κιλών. Άλλο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στη Μοσούλη, όταν ένα F-15 βομβάρδισε εγκαταστάσεις πυροβολικών μετά από επίθεση που δέχτηκε. Ε.Ρ.

    [22] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων ΠΓΔΜ - Ταϊβάν, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που ανέπτυξε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση το κλίμα φορτίστηκε έντονα όταν ο πρόεδρος της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι ζήτησε μετά την ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ να ακολουθήσει συζήτηση κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών και κατόπιν την αποχώρησή τους από την αίθουσα. Στην ομιλία του, ο κ. Γκλιγκόροφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιπαράθεση του ιδίου με τον πρόεδρο της Βουλής και την "οδύσσεια" του μέχρι να του δοθεί άδεια να μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος. Ο κ. Γκλιγκόροφ με τον τρόπο αυτό "έριξε το γάντι" στον κ. Κλίμοφσκι.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με την Ταϊβάν λέγοντας ότι "παραβιάζονται διεθνείς αρχές, γιατί η Ταϊβάν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας. Με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών μόνο η κυβέρνηση του Πεκίνου θεωρείται νόμιμη κυβέρνηση".

    Πρόσθεσε δε, ότι η νέα κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να αναγνωρίσει όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την κυβέρνηση του Πεκίνου.

    Οπως είπε ο κ. Γκλιγκόροφ, "η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, όμως η κυβέρνηση όταν αποφασίζει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, ενημερώνει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν έγινε" και διερωτήθηκε: " Αν η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν ήταν τόσο ωφέλιμη για τη χώρα, τότε γιατί ακολουθήθηκε μια τέτοια διαδικασία και μια τέτοια μυστικότητα;".

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν "ένας πιστός σύμμαχος της χώρας και εμείς τον σύμμαχο αυτό τον απαρνηθήκαμε και στη θέση του έχουμε σήμερα την Ταϊβάν".

    "Γιατί ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι όταν παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είπε ότι προτίθεται να συνάψει dipkylatij]r σχέσεις με την Ταϊβάν παρόλο που από το 1997 συζητήθηκε μια τέτοια πράξη", διερωτήθηκε ο πρόεδρος της χώρας, ενώ αναρωτήθηκε αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι γνώριζε τους χειρισμούς στην όλη υπόθεση ή αν το θέμα αυτό το χειρίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, υπονοώντας τον Βάσιλ Τοπούρκοφσκι και τους συνεργάτες του. "Δυστυχώς, οι θεσμοί του κράτους δεν λειτουργούν και για το λόγο αυτό στην ομιλία μου από την τηλεόραση ανέφερα ότι πρόκειται για ένα μικρό πραξικόπημα στη χώρα. Μπήκαμε σε μια περίοδο μη σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών. Η χώρα βρίσκεται σε κρίση όχι λόγω της διαταραχής της συμβίωσης μεταξύ προέδρου και κυβέρνησης, αλλά διότι έχουν καταργηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δημοκρατικές αρχές", ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας.

    Αναφέρθηκε επίσης στο νόμο περί αμνηστίας και είπε ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Μίλησε επίσης για τις σχέσεις της χώρας του με τη Βουλγαρία και διευκρίνισε ότι δεν έχει όλα τα στοιχεία που περιέχει η σημερινή διακήρυξη που υπεγράφη στη Σόφια και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

    Ομως όσον αφορά τη φόρμουλα που βρέθηκε για τη λύση του αποκαλούμενου γλωσσικού προβλήματος, ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ είπε ότι η φόρμουλα αυτή δεν είναι δυνατόν να λύσει το γλωσσικό πρόβλημα και ότι πολύ φοβάται πως και στο μέλλον εκ μέρους της Βουλγαρίας "θα αμφισβητείται η γλώσσα του κράτους μας και του λαού μας". Επεσήμανε δε, ότι στη διακήρυξη αυτή περιέχεται ένα άρθρο "με το οποίο απαρνούμαστε τη μειονότητα μας στη Βουλγαρία".

    Τέλος, ο κ. Γκλιγκόροφ μίλησε για τη σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το έδαφος της χώρας του δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Οσον αφορά την ενδεχόμενη έλευση και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι εάν χρειασθεί να εγκατασταθούν στη χώρα του και επιπρόσθετες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να υπογραφεί μια "ιδιαίτερη συμφωνία που να καθορίζει το καθεστώς των δυνάμεων αυτών, τον ρόλο που θα διαδραματίζουν καθώς και το χρονικό όριο παραμονής τους".

    Αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στα Σκόπια, UNPREDEP, υπογράμμισε πως διαδραματίζει ένα σοβαρό και θετικό ρόλο. Ενώ απηύθυνε έκκληση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να μην θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ "ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης είναι πολύ σοβαρός, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουμε νέο κύμα προσφύγων", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένοπλες δυνάμεις Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που ανήκουν στον ΑΣΚ "αν δεν ικανοποιηθούν από την προτεινόμενη συμφωνία να διεισδύσουν στη χώρα μας". Αμέσως μετά τον κ. Γκλιγκόροφ το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι, ο οποίος αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες του προέδρου Γκλιγκόροφ και μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον κ. Γκλιγκόροφ ότι δεν επιτρέπει στη σημερινή κυβέρνηση να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επεσήμανε ότι "δεν ]woule προεδρική δημοκρατία".

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι υπογράμμισε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο η ΠΓΔΜ προχώρησε στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν "ήταν απλώς και μόνο για οικονομικούς λόγους, διότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική καταστροφή". Οσον αφορά τη διακήρυξη ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, ο κ. Γκεοργκίεφσκι επεσήμανε ότι η φόρμουλα που βρέθηκε για την επίλυση του αποκαλούμενου γλωσσικού προβλήματος, είναι η ίδια που προτάθηκε και το 1996 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σχετικά με τη μειονότητα στην Βουλγαρία παρατήρησε και το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα είναι σχεδόν το ίδιο με την ρήτρα που υπάρχει στη νεότερη συμφωνία με Βουλγαρία. Παρατήρησε δε ότι σήμερα στην Ελλάδα η λεγόμενη "μακεδονική μειονότητα" έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε άλλη χώρα. Το ίδιο, διαβεβαίωσε, θα συμβεί και στη Βουλγαρία. Τέλος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας για αυταρχισμό και ότι οδήγησε τη χώρα σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 23 February 1999 - 20:14:17 UTC