Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [02] ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [04] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [07] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [08] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ 1999 ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ 110.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [09] ΡΕΠΠΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟ 2.000
  • [10] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ S-300: Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
  • [11] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [12] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Ο ΟΑΣΕ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΟΥΟΚΕΡ
  • [14] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] Η ΕΕ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ο.Δ.Γ.
  • [16] ΣΑΡΠΙΝΓΚ: "ΔΙΚΑΤΑΤΟΡΑΣ" Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ Ο Α.Σ.Κ
  • [17] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [18] ΜΑΙΚΟ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ
  • [19] ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ του Σπύρου Κουζινόπουλου
  • [20] ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ
  • [21] ΕΤΖΕΒΙΤ: "ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ" Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [22] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΡΔΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [23] ΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος)

  • [24] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [25] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Σ.Κ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Με αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές, ενώ χιλιάδες γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο.

    Αύριο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, θα αρχίσει κύκλο συναντήσεων με προέδρους 15μελών μαθητικών συμβουλίων, αρχής γενομένης από λύκεια του Λεκανοπεδίου. Στη συνάντηση δεν έχει προσκληθεί το συντονιστικό των καταλήψεων το οποίο εξήγγειλε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη.

    Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία παρατείνεται η προθεσμία των καθηγητών για την κατάθεση της βαθμολογίας έως τις 5 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει έμμεση παράταση του πρώτου τετραμήνου.

    Στο μεταξύ, αρκετοί γονείς που φοβούνται απώλεια της σχολικής χρονιάς από τις συνεχιζόμενες καταλήψεις έχουν γράψει τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα τρεις νεαροί και ένας δικηγόρος εναντίων των οποίων ασκήθηκε δίωξη για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

    [02] ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ

    Την άμεση αναστολή εφαρμογής του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για όσο διάστημα χρειαστεί, ζητά με ανακοίνωσή της η νεολαία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην κρίση στην εκπαίδευση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός παιδείας δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές χωρίς να λαμβάνουν καμία πρωτοβουλία.

    "Η αντίληψη που χαρακτηρίζει υποκινούμενες τις μαθητικές κινητοποιήσεις οδήγησε σε λανθασμένες εκτιμήσεις" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ενώ ζητείται από τα κομματικά όργανα να καταδικάσουν πολιτικά την πράξη του Γραμματέα της Νομαρχιακής Δωδεκανήσου που τραυμάτισε μαθήτρια με το αυτοκίνητό του.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο υπουργός Παιδείας δρα με συνείδηση της ανάγκης να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου Παιδείας είναι ανοιχτή στο διάλογο. Κάλεσε δε για άλλη μια φορά lahgt]r και εκπαιδευτικούς, να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σχετικά ικανοποιημένη, γιατί μεγάλος αριθμός μαθητών μετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και είναι θέμα λίγου χρόνου, όπως είπε, να επανέλθουν και οι υπόλοιποι μαθητές και καθηγητές στα καθήκοντά τους. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε συστάσεις στα μέλη του, να αποφεύγουν δηλώσεις για την Παιδεία για να μην δυσχεραίνουν την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Παιδείας είπε ότι ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησης από τον υπουργό Παιδείας για εκτόνωση της κρίσης.

    Τέλος, ο κ. Ρέππας εξαπέλυσε οξεία κριτική στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ για την ανακοίνωση που εξέδωσε με την οποία ζητά την αναστολή εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιοι έχουν διαφορετικές απόψεις είναι κατώτεροι των περιστάσεων και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

    [04] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    "Η θέση της κυβέρνησης και του κόμματος είναι σταθερή και γνωστή. Διάλογος εδώ και τώρα με ανοιχτά σχολεία για όλη την γκάμα των θεμάτων της Παιδείας. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν αναστέλλεται".

    Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και παράλληλα εξέφρασε εμμέσως την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τις οποίες θα κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυταρχισμό που υποκρύπτουν πολιτική αδυναμία, είπε ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του σε ημερίδα της Ν.Δ. για την παιδεία, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της Helexpo-ΔΕΘ, και σημείωσε πως πολιτική γενναιότητα δεν είναι η εμμονή σε μια λάθος πολιτική, αλλά η υποχώρηση όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

    Για τον πρωθυπουργό είπε ότι δεν γνωρίζει τους νέους Ελληνες και δήλωσε υπερήφανος που ο ίδιος μπορεί και συνομιλεί μαζί τους, ενώ για τον υπουργό Παιδείας υπογράμμισε:"Χωρίς να έχω τίποτε προσωπικό με τον κ. Αρσένη πρέπει να πω ότι είναι η προσωποποίηση της κρίσης και της κυβερνητικής αναξιοπιστίας. Πρέπει να φύγει, πρέπει να παραιτηθεί και δεν παραιτείται". Εξήγησε ότι στόχος των ενεργειών της Ν.Δ. δεν είναι η περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, έτσι κι αλλιώς φθείρεται και κατρακυλά από μόνη της.

    Επανέλαβε για μια ακόμη φορά την έκκληση προς τους μαθητές να επανέλθουν στα σχολεία και πρότεινε αναστολή εφαρμογής του νόμου jai έναρξη εθνικού διαλόγου για το ζήτημα της παιδείας, λέγοντας πως η Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ηθικό αυτουργό για την αναταραχή στο χώρο της παιδείας και για τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης που παρατηρούνται. Οσο για το νόμο Αρσένη τόνισε ότι μετατρέπει το λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο και σχεδιάστηκε σε λίγο χρόνο και χωρίς τον απαραίτητο διάλογο ώστε να εξασφλαιστεί συναίνεση.

    Επισήμανε ότι η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη Ν.Δ. και πως η μεγαλύτερη ασθένεια των τελευταίων χρόνων είναι ο κομματισμός στο χώρο της. Πρότεινε να μην υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις εκλογές των πρυτανικών αρχών και τάχθηκε υπέρ της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ. Ζήτησε να ενσωματωθούν οι κοινοτικές οδηγίες για τους αποφοίτους των ΤΕΙ και χαρακτήρισε την Ελλάδα "τριτοκοσμική χώρα" για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας σε σύγκριση με τα ευρωπαικά δεδομένα.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Η συνθήκη Σένγκεν και το νέο σχέδιο για την απασχόληση ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο εξετάστηκε λεπτομερώς και η κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία. Το θέμα αυτό ανέπτυξε στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει σταθερή στην τακτική της και να μην αποσύρει τον νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Υποστήριξε δε ότι μόνο με τον διάλογο είναι δυνατόν να εκτονωθεί η κατάσταση στην εκπαίδευση. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, γνωστοποίησε ότι λειτουργούν 3100 σχολεία σε σύνολο 3700 σχολείων σε όλη τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια διαλόγου με τα 15μελή μαθητικά συμβούλια.

    [07] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Δυσμενέστατη εξέλιξη και θλιβερό γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον φόνο των 45 Αλβανοφώνων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους συντηρούν τη βία και την ανομία στην περιοχή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να εκτονωθεί η κατάσταση και να βρεθούν οι υπαίτιοι της σφαγής. Ζήτησε ακόμη η κυβέρνηση του Βελιγραδίου να συνεργαστεί με τη Διεθνή Κοινότητα, εφαρμόζοντας με ακρίβεια τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, καθώς και να αποδεχθεί τις συμφωνίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι η χώρα μας θα πάρει μέρος στις ενέργειες - πρωτοβουλίες της Διεθνούς Κοινότητας cia την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο να λάβει η χώρα μας μέρος στις χερσαίες επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο κ. Ρέππας ερωτηθείς για την παρουσία της φρεγάτας "Κίμων" στην περιοχή αποσύνδεσε την παρουσία της αποδίδοντάς την σε εκπαιδευτικούς λόγους.

    [08] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ 1999 ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ 110.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την απασχόληση εξετάσθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε θέμα ύψιστης προτεραιότητας το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και πρόσθεσε ότι μέσα στο 1999 θα δημιουργηθούν 110.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δαπανηθούν για αυτόν τον σκοπό πόροι ύψους 500 δισ. δρχ.

    Τέλος ανέφερε ότι τα επίπεδα ανεργίας στη χώρα μας παραμένουν στα ίδια ποσοστά με πτωτική τάση.

    [09] ΡΕΠΠΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟ 2.000

    Μέχρι το τέλος του 1999 οι Ελληνες πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να κινούνται χωρίς διαβατήριο ή άλλα έγγραφα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με αφορμή τη συζήτηση της συνθήκης Σένγκεν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι σύντομα θα επικυρωθεί η συνθήκη του 'μστερνταμ από τη Βουλή προκειμένου να κοινοτικοποιηθεί πλήρως η πολιτική μας στον τομέα αυτό.

    [10] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ S-300: Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

    "Η Κύπρος χρειάζεται μέσου βεληνεκούς πυραύλους και ένα σύστημα πιο ελαστικό από το αμυντικό αεροπορικό σύστημα των S-300 μεγάλου βεληνεκούς", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κρανιδιώτης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντένα" στη Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κρανιδιώτη, η ενεργοποίηση της αγοράς των ρωσικών S-300 από τη Κύπρο τον Ιανουάριο του 1997 προκάλεσε προβλήματα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, πρώτον από διπλωματικής σκοπιάς, γιατί παρεμπόδισε τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και από στρατιωτικής πλευράς γιατί οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν είναι κατάλληλοι για τη Κύπρο.

    Σχολιάζοντας την εγκατάσταση των S-300 από τη Κύπρο στη Κρήτη, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι ήταν μια "επίπονη"απόφαση αλλά απετράπη μια χειρότερη κατάσταση με αυτό τον τρόπο. Κατά τη γνώμη του το χειρότερο θα ήταν ένα επεισόδιο που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε περιπέτειες και θα κατέληγε στο πάγωμα των συνομιλιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο.Κ.

    [11] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Την ανάγκη σαφούς καταδίκης της βίας από όλους υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, στο συνέδριο που διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικής που έχει ακολουθήσει η διεθνής κοινότητα στο Γιουγκοσλαβικό. Εξάλλου γνωστοποίησε ότι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν μια συγκεκριμένη πρόταση της συμμαχίας. Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να εγκριθεί πρόταση για τελεσίγραφο βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, με όρους που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει ο Μιλόσεβιτς. Κατέστησε δε σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα δε θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις στο έδαφος μιας ξένης χώρας.

    [12] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ιδίως στους τομείς της ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τουρισμού και πληροφορικής, καθώς και ο ρόλος της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει σημαντική συνεργασία με τις γειτονικές της χώρες, αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου στην Bloomberg TV του οικονομικού ειδησεογραφικού οργανισμού Bloomberg.

    Η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο σκοπός της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ήταν η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που όπως είπε, διαθέτουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Σε ερώτηση για την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πετύχει την ένταξή της στην ΟΝΕ, η κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική από το 1993 μέχρι σήμερα έχει αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, με την σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στους δείκτες του δημοσίου ελλείμματος, του δημοσίου χρέους και του πληθωρισμού, με ταυτόχρονη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οικονομίας, όπως πιστοποιείται και από τους διεθνείς οργανισμούς. "Ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια και θα γίνει μέλος της ΟΝΕ το 2001", είπε η υπουργός Ανάπτυξης.

    "Το μόνο κριτήριο που δεν ικανοποιούμε σήμερα είναι ο πληθωρισμός, αλλά μέχρι το τέλος του 1999 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 2%. Ο ελληνικός λαός υπέστη πολλές θυσίες, αλλά άξιζαν τον κόπο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί τη συμμετοχή στο ευρώ και πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να συγκλίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και να βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ. διαφορετικά οι επιπτώσεις από τη μη συμμετοχή στο ευρώ θα είναι αρνητικές στην απασχόληση, στον πληθωρισμό, στους ρυθμούς ανάπτυξης και στις χρηματαγορές", τόνισε η κ. Παπανδρέου.

    Καταλήγοντας σημείωσε: "Βεβαίως υπάρχουν αντιδράσεις γιατί η αυστηρή οικονομική δεν επηρεάζει όλους στον ίδιο βαθμό και οι hus_er δεν έχουν επιμερισθεί πάντα δίκαια. Μετά το 1999 όμως, θα έχουμε τη δυνατότητα υλοποίησης περισσοτέρων προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Για παράδειγμα λόγω της πτώσης των επιτοκίων, το ελληνικό κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 700 δισ. δραχμές από την εξόφληση δανείων και αυτό το ποσό μπορεί να διατεθεί για κοινωνικά προγράμματα, όπως συντάξεις, υγεία, Παιδεία".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Ο ΟΑΣΕ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΟΥΟΚΕΡ

    Την ικανοποίηση του για την απόφασης των Γιουγκοσλαβικών αρχών να αναστείλουν την εντολή για απέλαση του επικεφαλής της ομάδας επαλήθευσης του ΟΑΣΕ Γουίλιαμ Γουόκερ εξέφρασε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνουτ Βόλεμπεκ.

    Ο κ. Βόλεμπεκ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Βελιγράδι τόνισε ότι η αλλαγή της στάσης του Βελιγραδίου απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα των πολύωρων και απροκάλυπτων συνομιλιών που είχε χθες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία και κυρίως με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη άνευ όρων, ότι ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει την αποστολή που ανέλαβε στο Κόσοβο και ότι δεν τέθηκαν όροι όσον αφορά το έργο του Γουίλιαμ Γουόκερ, ο οποίος μπορεί να παραμείνει στο Κόσοβο όσο διαρκεί η θητεία του.

    Ανέφερε ακόμη ότι ένα από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Μιλόσεβιτς είναι το ενδεχόμενο να δεχθούν τελικά οι αρχές του Βελιγραδίου να συνεργαστούν με τους ανακριτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. "Στο τέλος της συζήτησης που είχα με τον κ. Μιλόσεβιτς αναφέρθηκα στο πρόβλημα με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Λουίζ Αρμπούρ και πιστεύω ότι σημειώθηκε φανερή πρόοδος. 'λλωστε για το θέμα αυτό θα συνεχίστουν οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του ΟΑΣΕ και των γιουγκοσλαβικών αρχών, ενώ σήμερα συζήτησα και με την κ. Αρμπούρ αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα", είπε.

    Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσει η πολιτική διαδικασία και ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ο κίνδυνος στατιωτικής επέμβασης, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη σύγκλιση της ομάδας επαφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα. Κ.Γ.

    [14] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ζήτησαν περισσότερες προσπάθειες για την εξέυρεση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια της 30λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

    Οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη νέων διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων για την επίσπευση ειρηνικοού διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με Βρετανό εκπρόσωπο. Όπως έγινε γνωστό, η Βρετανία σκοπεύει να "συνεργαστεί περισσότερο με τη Ρωσία για την απεμπλοκή της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο". Ε.Ρ.

    [15] Η ΕΕ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ο.Δ.Γ.

    Οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ σκέπτονται να απαγορεύσουν στα μέλη των κυβερνήσεων της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας να εισέρχονται στις χώρες τους για να πιέσουν το Βελιγράδι, ώστε να βρεθεί λύση και να εκτονωθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσαν διπλωμάτες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα αποφασίσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα τη Δευτέρα στις Βρυξέλες βασιζόμενοι στις εξελίξεις των ημερών. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση βίζας σε γιουγκοσλάβους αξιωματούχους που είναι άμεσα αναμειγμένοι με τη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, έχει παγώσει τις επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία στη Σερβία και αρνήθηκε να δώσει δικαιώματα προσγείωσης στη γιουγκοσλαβική κρατική αεροπορική εταιρεία JAT. Ο.Κ.

    [16] ΣΑΡΠΙΝΓΚ: "ΔΙΚΑΤΑΤΟΡΑΣ" Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ Ο Α.Σ.Κ

    Στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς επέρριψε τις περισσότερες ευθύνες για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ο υπουργός 'μυνας της Γερμανίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο οποίος τον χαρακτήρισε "εθνικιστή, δικτάτορα και όχι σοσιαλιστή".

    Ο Μιλόσεβιτς δεν τηρεί τις συμφωνίες που υπέγραψε, είπε, ενώ κατήγγειλε και τη στάση του "Απελευθρωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" ως τρομοκρατική. Ως προς την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο ήταν πολύ σαφής στην ομιλία του στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ελπίδα για ειρηνική λύση φθίνει, είπε και οι μέρες θα δείξουν να υπάρχουν περιθώρια για να επιτευχθεί.

    "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η Σρεμπρένιτσα επισήμανε και για τη σφαγή αμάχων στο Ράτσακ είπε ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου και πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Σάρπινγκ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί ειρηνική λύση και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει πυγμή και βούληση και να επιβάλει με οποιοδήποτε τρόπο την ειρηνική λύση στο Κοσσυφοπέδιο. Σχετικά με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη υπογράμμισε ότι το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει πόλεμος, αλλά όχι ότι υπάρχει ειρήνη. Η κατάσταση είναι τραγική και η μόνη εγγυήση είναι η παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που θα παραταθεί.

    [17] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη M]a Υόρκη ο νέος γύρος συνομιλιών των πρεσβευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ" οι νέες συνομιλίες δεν αναμένεται να επιφέρουν αποτελέσματα.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχος του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στην εφημερίδα "Ντέβνικ" ότι "οι σχέσεις με την Ελλάδα ψυχράνθηκαν ως ένα βαθμό μετά την επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια", τόνισε ωστόσο, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ότι την ερχόμενη εβδομάδα "θα συμβεί κάτι που θα επανορθώσει την κατάσταση". Σημειώνεται ότι ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκε εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, ο Ιβαν Τόσεφσκι θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί την ΠΓΔΜ στις διαβουλεύσεις. Ε.Π.

    [18] ΜΑΙΚΟ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ

    Η προώθηση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και ΠΓΔΜ και η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο αποτέλεσαν τα δύο κυρίαρχα θέματα που τέθηκαν στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον Αλβανό ομόλογό του Παντελί Μάικο και τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην αλβανική πρωτεύουσα.

    Η επίσκεψη του κ. Γκεοργκίεφσκι στα Τίρανα χαρακτηρίστηκε επιτυχής και από τις δύο πλευρές, αφού κατά τη διάρκειά της, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες που αφορούν την ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών.

    "Είμαστε οι πιο νέοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε οι πρωθυπουργοί που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Σκοπιανό ομόλογό του. Ο κ. Μάικο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Γκεοργκίεφσκι στα Τίρανα αποδεικνύει πως μπορούν να δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι ο κ. Γκεοργκίεφσκι έχει μοντέρνες αντιλήψεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκεοργκίεφσκι είπε ότι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων προς πολλές κατευθύνσεις. Αναφερόμενος στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ο κ. Γκεοργκίεφσκι τόνισε ότι "η Αλβανία παίζει σημαντικό ρόλο και για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου", ενώ όσον αφορά την θέση της κυβέρνησης της χώρας του για την εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο, είπε ότι "εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης". Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η αύξηση της πίεσης της Διεθνούς Κοινότητας προς το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα έχει θετικά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Μάικο δήλωσε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στο Κόσοβο, Αλβανία και ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Γκεοργκίεφσκι d^kyse ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης πολλοί Κοσοβάροι θα υποχρεωθούν να περάσουν στα Σκόπια, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει στρατηγική για το θέμα αυτό και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Κόσοβο προς τα Σκόπια.

    [19] ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο έφεραν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τις διαστάσεις του σοβαρού αυτού προβλήματος, εξ αιτίας του οποίου υπάρχει κίνδυνος να ανάψει η φωτιά του πολέμου σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά ταυτόχρονα κατέδειξαν και τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους τα αλβανικής πολιτικής ηγεσίας για τον τρόπο χειρισμού του θέματος και τη στάση της απέναντι στους Κοσοβάρους αλβανούς.

    Τυπικά, μετά την δεύτερη, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάϊκο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, διακηρύχτηκε η ενιαία στάση στο ζήτημα, κάτι που επαναλήφθηκε στη συνάντηση των αρχηγών 16 αλβανικών κομμάτων. Ενώ η σύμπλευση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στο εθνικό για την Αλβανία θέμα του Κοσσυφοπεδίου, δημιούργησε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει επιστροφή των βουλευτών του Μπερίσα στο κοινοβούλιο, ύστερα από πολύμηνη αποχή από τις εργασίες του.

    Θέση της αλβανικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να εκφραστεί η βούληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται αλλαγή των συνόρων, ενώ σε επιστολή που απέστειλε προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ζήτησε την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να αποτραπεί επέκταση του πολέμου στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα ο κ. Μπερίσα, προσπαθώντας να εμφανιστεί ενωτικός, ρίχνει το σύνθημα "ένα έθνος-μία στάση". Με συνέπεια να δημιουργείται ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης στο εθνικό για τους αλβανούς θέμα του Κοσσυφοπεδίου, βοηθώντας έτσι να υπάρξει εκτόνωση στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο.

    Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, μετά από τις συνομιλίες που είχε στο Στρασβούργο με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσύς, δήλωνε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "δεν υπάρχει πλέον άλλη δυνατότητα παρά να μοιραστούμε το μέλλον μας με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου".Και αφού παραδέχθηκε ότι σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση μία επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, κατέληξε λέγοντας ότι "σήμερα, Κόσοβο και Αλβανία, συνενωνόμαστε μπροστά στις επιθέσεις της σερβικής πλευράς, διότι ανήκουμε στο ίδιο έθνος".

    Η αλβανική Βουλή, που συνήλθε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, υπογράμμισε σε ψήφισμά της ότι "θα αντεπιτεθούμε αν χρειαστεί" και ο γνωστός συγγραφέας Τριτερό Αγκόλι, κάλεσε την κυβέρνηση "να εξοπλίσει τους Κοσοβάρους".

    Τις πιο σκληρές και ακραίες θέσεις, παρουσίασε και πάλι ο πρώην πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, απευθύνοντας έκκληση στους αλβανούς "να προετοιμαστούν για πόλεμο", και δηλώνοντας ότι "οι Αλβανοί πρέπει να δράσουν κατά των Σέρβων βαρβάρων ως ενιαίο έθνος, να προετοιμαστούν για πόλεμο προς την ελευθερία τους και να πεθάνουν για να το πετύχουν".

    Εγκαταλείπει την "Ενωση" ο Μπερίσα

    Όμως, ακόμη και ο κ. Μπερίσα, πολύ δε περισσότερο τα άλλα κόμματα και κυρίως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, μπορεί να κάνουν λόγο για "ενιαίο έθνος", αποφεύγουν όμως να επαναφέρουν ένα παλαιότερο σύνθημα που έριχναν, αυτό της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σήμερα, ο κ. Μπερίσα έχει διαφοροποιηθεί πλήρως από τις δηλώσεις που έκανε στο BBC, στις 23 Μαρτίου 1992, όταν ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του κόμματός του ήταν να αγωνιστεί "μέχρι να πραγματοποιηθεί το μεγάλο όνειρο της ενοποίησης του αλβανικού έθνους". Φυσικά, τότε ήταν νωπή ακόμη η διεθνής αναγνώριση τριών πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών (Κροατία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ) και ο Σαλί Μπερίσα, όπως και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη ίσως να περίμεναν ότι θα ερχόταν η σειρά του Κοσσυφοπεδίου. Φαίνεται ότι στα επτά χρόνια που πέρασαν από τις δηλώσεις εκείνες, κύλησε για τους Αλβανούς πολύ νερό στο μύλο του Κοσοβάρικου προβλήματος. Εξάλλου και ο ίδιος ο Μπερίσα, όταν τον Απρίλιο του 1992 έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε στροφή, δηλώνοντας από τις αρχές ακόμη του 1993, σε μία συνέντευξή του στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Μπούϊκου" της Πρίστινα ότι "η ιδέα μιάς μεγάλης Αλβανίας, δεν απασχολεί τους σοβαρούς αλβανικούς πολιτικούς κύκλους".

    Ποια είναι όμως η γνώμη των ίδιων των Αλβανών για τους ομοεθνείς τους του Κοσσυφοπεδίου και πόσο επιθυμούν την ένωσή τους με την Αλβανία; Εδώ τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά μπερδεμένα. Βεβαίως οι αλβανοί μπορεί να εξοργίζονται και να αγανακτούν όταν πληροφορούνται για τις σφαγές και την κακομεταχείρηση των Κοσοβάρων ομοεθνών τους, μπορεί οι πιο θερμόαιμοι από αυτούς να συγκεντρώνουν και όπλα για το Κόσοβο, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ακόμη κυκλοφορούν στα χέρια των πολιτών. ΄Όμως φαίνεται ότι το ενδιαφέρον τους σταματά εκεί.

    Διαφορετική η κουλτούρα Αλβανών-Κοσοβάρων

    "Εάν γινόταν σήμερα ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντούσε όχι", μας έλεγε πριν λίγες μέρες ένας από τους πιο γνωστούς σήμερα αλβανούς πολιτικούς. Ενώ πολιτικός αναλυτής, που θεωρείται από τους πλέον έγκυρους στη γειτονική χώρα, όταν του ζητήσαμε να ερμηνεύσει την εκτίμηση αυτή, επισήμανε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τους αλβανούς της Αλβανίας με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι μπορεί μεν να μιλούν την ίδια γλώσσα, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ανόμοια πράγματα.

    Πρώτα από όλα, επισημαίνεται η εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα που έχουν οι αλβανοί από τους Κοσοβάρους ομοεθνείς τους. Οι αλβανοί, αν και θεωρούνται στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, εντούτοις, λόγω και της 50χρονης αθεϊστικής περιόδου που πέρασε η χώρα, επί εποχής Εμβέρ Χότζα, βρίσκεται η συμπεριφορά τους, μακριά από θρησκευτικούς φανατισμούς, περισσότερο κοντά προς τη χριστιανική Ευρώπη. Σε αντίθεση με τους Κοσοβάρους, στους οποίους συναντούν μεγαλύτερη απήχηση τα κηρύγματα των φονταμενταλιστών. Και η φανατική προσήλωση των μεγαλυτέρων σε ηλικία στο ισλάμ, τους φέρνει πιο κοντά προς την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

    Από την άλλη, οι ίδιοι οι Κοσοβάροι, δεν φέρονται ως να apoteko}m μία ενιαία οντότητα, αλλά είναι πολυδιασπασμένοι σε διαφορετικές φατρίες, που υπονομεύουν και υποβλέπουν η μία την άλλη. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με την ηγεσία των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς άλλα λέει ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, άλλα υποστηρίζει ο πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (ΑΣΚ) Αντέμ Ντεμάτσι και άλλες θέσεις προβάλουν ο "πρωθυπουργός" της αποκαλούμενης "εξόριστης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου" Μπουγιάρ Μπουκόσι και ο πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κινήματος του Κοσσυφοπεδίου" Ρετζέπ Κιόσια.

    Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που πριν ένα δεκαήμερο, με πρόσκληση της αλβανικής κυβέρνησης, οι Ντεμάτσι, Μπουκόσι και Κιόσια μετέβησαν στα Τίρανα για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Παντελή Μάϊκο και άλλους πολιτικούς. Ενώ όπως ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας, Σωτηράκι Χρόνι, είναι έτοιμο το πλαίσιο για μια συνάντηση σύντομα του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, με στόχο "την εξεύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου και ιδίως για τα αιτήματα που θα προβάλουν οι αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προς τη Διεθνή Κοινότητα". Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο συνετός Ιμπραχίμ Ρουγκόβα επιχειρείται από τους εξτρεμιστές να εξοστρακισθεί από το πολιτικό σκηνικό του Κοσσυφοπεδίου, την ίδια ώρα οι Κοσοβάροι εξτρεμιστές κυκλοφορούν ευρύτατα τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, που δεν περιορίζεται στη σημερινή Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά προσαρτά το ήμισυ της ΠΓΔΜ, ένα μέρος της βόρειας Ελλάδας και το νότιο Μαυροβούνιο.

    [20] ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ

    Τη λήξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ανθρακωρύχοι της Ρουμανίας, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία οι συνομιλίες που είχαν με τη ρουμανική κυβέρνηση.

    "Η αγώνας των ανθρακωρύχων έληξε και επιστρέφουν στα σπίτια τους", υποστήριξε ο κ. Ιουλιάνα Γκράτσιουν αξιωματούχος της πόλης Βιλτσέα στην κεντρική Ρουμανία όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανθρακωρύχων και του πρωθυπουργού Ράντου Βασίλε.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ντεσεμπάλ Τραϊάν Ρεμς ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία που επιτεύχθη επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπήρξαν "ούτε νικητές ούτε ηττημένοι". Στο μεταξύ, ένας ανθρακωρύχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν αύξηση 30% στο μισθό τους στις πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε. Λ.Μ

    [21] ΕΤΖΕΒΙΤ: "ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ" Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Η Τουρκία προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες ότι θα θεωρήσει ως "ανοιχτή εχθρική πράξη" την απόδοση ασύλου στον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε μετά τη συνάντηση που e_we με τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ότι "εμπιστευόμαστε πως καμία χώρα δεν θα δώσει άσυλο στον τρομοκράτη ηγέτη", διευκρινίζοντας ότι "ιδιαίτερα οι γείτονές μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα θεωρήσουμε μια τέτοια ενέργεια ως ανοιχτή εχθρότητα". Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πιθανό μέρος όπου βρίσκεται ο κ.Οτζαλάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "τίποτα δεν είναι σίγουρο προς στιγμή, παρά μόνο διαφορετικοί ισχυρισμοί". Ε.Ρ.

    [22] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΡΔΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "δεν μπορεί να δηλώσει επίσημα πως ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεν βρίσκεται στη Ρωσία"

    Όπως τόνισε, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, οι υπηρεσίες της χώρας διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Στο μεταξύ, σε επιστολή που έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο κ.Πριμακόφ υποστηρίζει ότι κανένας Κούρδος ηγέτης με το όνομα Αμπντουλάχ Οτζαλάν δε βρίσκεται στο ρωσικό έδαφος, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Την επιστολή παρέδωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας Σεργκέι Γκαρμόνιν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ε.Ρ.

    [23] ΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Η χρήση βίας για να διευθετηθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα χειροτερέψει απλά τη κατάσταση αλλά θα πυροδοτήσει νέο βαλκανικό πόλεμο", δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος αυτός έχει επισημανθεί από πολλούς πολιτικούς.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για το 1998, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ αλλά η συνεργασία θα εξαρτηθεί από τη τακτική του ΝΑΤΟ στα διεθνή θέματα, για το αν θα τηρήσει τις ευρωπαϊκές γραμμές ή όχι.

    Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η Ρωσία δεν συμφωνεί με τη χρήση βίας για την επίλυση των συγκρούσεων και τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να συμβαδίζει με τη τακτική του ΝΑΤΟ αν και δεν της ζητήθηκε η συμβουλή της γι αυτή. O.K.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος)

    [24] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Την βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο en]vqase ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του στη δεύτερη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της HELEXPO - ΔΕΘ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης πολιτικής λύσης προτού το ΝΑΤΟ προβεί σε οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικού μέτρου. Η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, είπε, δεν είναι ίδια με αυτή της Βοσνίας. Στο Κόσοβο οποιαδήποτε επέμβαση σημαίνει εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος και χρειάζεται για αυτό η συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ρωσίας και της Διεθνούς Κοινότητας.

    "Η μόνη λύση", συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, "είναι η συνέχιση των συνομιλιών του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενθαρρύνει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση του διαλόγου".

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας που θα αποτελεί τη βάση της πολιτικής ένωσης και των σχέσεων της ΕΕ με τον διεθνή χώρο Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας περιφερειακών θεσμών ασφάλειας για τις χώρες της Βαλτικής και των Βαλκανίων για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα. Επανέλαβε ακόμα την πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία Βαλκανικού Κέντρου Παρακολούθησης Κρίσεων με στόχο την πρόληψη των κρίσεων στην περιοχή.

    [25] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Σ.Κ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Υπέρ της πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο τάχθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του στη δεύτερη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της HELEXPO - ΔΕΘ.

    Η κρίση στο Κόσοβο, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Και τέτοιες κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικές ενέργειες, αλλά με πιο προσεκτική αντιμετώπιση στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που θα δίνει προοπτική. Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης εναλλακτικής στρατηγικής για την Ευρώπη στην οποία έχουν θέση και τα Βαλκάνια. Ζήτησε να υπάρξει υπέρβαση της φοβίας και των εθνικισμών ώστε να αναπτυχθεί μια διαβαλκανική συνεργασία στη βάση της προστασίας των συνόρων και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας. "Να κλείσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ανοιχτές πληγές στην περιοχή των Βαλκανίων", είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις χώρες της Βαλκανικής, είπε ότι η εικόνα που δίνει δεν είναι ειδυλλιακή και δεν αναπτύσσονται οι δεσμοί αλληλεγγύης που θα έπρεπε. Στο σημείο αυτό πρότεινε να δημιουργηθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που θα αποτελέσει tgm ελπίδα για την περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν εξαιρείται η Τουρκία από τον ευρωπαϊκό διακανονισμό που προτείνει, αλλά η γειτονική χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλη την ΕΕ (ανθρώπινα δικαιώματα κλπ) για να υπάρξει ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της.

    Οι εργασίες της δεύτερης διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος άρχισαν με ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΕΣΚ, J.F. Vallin, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν από τη ΝΔ ο βουλευτής Γιώργος Τζιτζικώστας, από τον ΣΥΝ ο Σπύρος Δανέλλης, ο Μιχάλης Σπυριδάκης από το ΚΚΕ και ο Αναστάσιος Νικόπουλος από την ΠΟΛ.ΑΝ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Saturday, 23 January 1999 - 1:12:57 UTC