Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300
  • [02] ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [05] ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [06] ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙς ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
  • [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ
  • [08] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ
  • [09] ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ
  • [11] ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [12] MEXPI 2% ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ «ΒΟΥΤΙΑ» 6,21% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
  • [15] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΣΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε
  • [16] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΛΕΜΠΕΚ ΜΕ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [18] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [19] ΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο Π.ΜΑΪΚΟ
  • [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΑΣΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300

    Τη διαβεβαίωση ότι γίνονται διαβούλευσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ρωσίας αναφορικά με το μέλλον της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου «Νόβοστι» σύμφωνα με το οποίο η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε επίσημο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγή στις πρόνοιες του συμβολαίου αγοράς. Σε ερώτηση με ποιον τρόπο γίνονται οι διαβουλεύσεις τις οποίες ανέφερε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπάρχουν οι τρόποι και οι διαδικασίες, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σχολιάζοντας τους φόβους που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ότι υπάρχει σχέδιο συνομοσπονδίας για την Κύπρο, καθώς και το αίτημά του για μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι αναμένεται πρώτα η επιστολή του κ. Κυπριανού προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [02] ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την επίσκεψη του στην Ισπανία συνεχίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, Τύπου, Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρο Μπαλτά.

    Σήμερα ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας και θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός χθες συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Στη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να τηρήσουν κοινή στάση ως προς το θέμα των κριτηρίων κατανομής των κοινοτικών πόρων.

    [03] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Νέα δεδομένα δημιουργεί στην παιδεία η δήλωση του υπουργού Γεράσιμου Αρσένη ότι οι μαθητές ορισμένων σχολικλων μονάδων που έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Αρσένης πρόσθεσε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας το υπουργείο θα ανακοινώσει τί θα γίνει στη συνέχεια.

    Παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι η δήλωση αυτή αφορά όσους μαθητές συμμετείχαν σε καταλήψεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται τί θα γίνει στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν υπολογιστεί οι απουσίες μαθητών αλλά και στις περιπτώσεις στις οποίες μαθητές που επιθυμούσαν να προσέλθουν στο μάθημα παρεμποδίστηκαν από καταληψίες.

    Νωρίτερα το μεσημέρι, με τον υπουργό Παιδείας συναντήθηκε ο υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Θεόδωρος Κατριβάνος, σε μια προσπάθεια να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ καθηγητών, μαθητών και υπουργείου Παιδείας. Από τη συνάντηση αυτή δεν προέκυψε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αργότερα ο υπουργός Παιδείας κάλεσε όλους τους φορείς σε συστράτευση για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

    H κατάσταση στα σχολεία βρίσκεται σε ύφεση, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου και επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση θα evaqloste_ γιατί έχει στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

    Οι μαθητές είναι οι μόνοι που πλήττονται από τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, είπε ο κ. Νικολάου και έστειλε δύο μηνύματα: Το πρώτο προς τους καταληψίες μαθητές που τους κάλεσε να επιστρέψουν στα μαθήματα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια στάση δεν σημαίνει ούτε υποχώρηση, ούτε υποστολή της σημαίας, ούτε κατεβασμένα κεφάλια. Αντίθετα σημαίνει νίκη της συνέπειας, της σύνεσης και του μέλλοντος. Το δεύτερο, προς τις πολιτικές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της καθυστέρησης, που όπως είπε, επιχειρούν να καθυστερήσουν κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια, ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους τους. Στο σημείο αυτό επέκρινε τη στάση του ΚΚΕ και είπε πως τα μέτωπα πάλης της κ. Παπαρήγα δεν αφορούν το μέλλον των παιδιών.

    Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί το υπουργείο Παιδείας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και αμφισβήτησε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτή.

    Ως προς την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών επισήμανε ότι μελετά διαφόρους τρόπους το υπουργείο Παιδείας.

    [05] ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Μπλόκα σε δρόμους ετοιμάζουν και πάλι οι μαθητές λυκείων που αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Εκτός από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις απουσίες οι καταληψίες μαθητές βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με ομάδες γονιών που επιχειρούν να ανοίξουν τα σχολεία για να αρχίσουν τα μαθήματα όσοι μαθητές το επιθυμούν. Σε σύνολο 3.000 περίπου σχολείων σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό κατάληψη τα 450. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ενώ το υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες μέρες να ανακοινώσει μέτρα για την κάλυψη των χαμένων ωρών διδασκαλίας.

    Σήμερα θα συναντηθεί με το Γεράσιμο Αρσένη ο υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Θεόδωρος Κατριβάνος, σε μια προσπάθεια να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ καθηγητών, μαθητών και υπουργείου Παιδείας.

    [06] ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙς ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

    Τις πρώτες ποινικές διώξεις άσκησε σήμερα η εισαγγελία της Αθήνας για τις καταλήψεις στο 1ο λύκειο Γλυφάδας, το Λύκειο Ζωγράφου και το Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα Αιγάλεω. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου μετά από έγγραφες καταγγελίες των διευθυντών των σχολείων ενώ αφορούν στα αδικήματα της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παρεμπόδισης μαθητών και καθηγητών να μπουν στα λύκεια.

    Η εισαγγελία ανέθεσε την προανάκριση στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, με την εντολή να μην προχωρήσουν σε καμία άλλη ενέργεια χωρίς την έγγραφη παραγγελία των εισαγγελικών αρχών.

    [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

    Το μείζον θέμα της Παιδείας αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που συνήλθε σήμερα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης και ο ΓΓ του υπουργικού συμβουλίου, Σωκράτης Κοσμίδης.

    «Η θέση μας είναι ανοιχτό σχολείο» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος αποφεύγοντας να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση και όλοι οι γονείς θέλουν ανοιχτά σχολεία. Υπαίτιοι για την κατάσταση αυτή- συνέχισε ο κ. Γιαννόπουλος - είναι οι καθηγητές που πρόσκειται στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ και ορισμένοι εξωσχολικοί. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν εισαγγελικές παρεμβάσεις ο υπουργός είπε ότι τη λίστα θα τη δώσει ο λαός.

    Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα πρυτανεύσει η ψυχραιμία. Οπως είπε, «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, όπου πολλοί ζητούν ανοιχτά σχολεία και αφού είναι έτσι, όσοι διαφωνούν ας βρουν άλλους τρόπους να εκφράσουν τη διαφωνία τους». Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, αλλά παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

    [08] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Θεόδωρος Πάγκαλος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία στις 19 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση της ομολόγου του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράτκο Βλάικοφ, προσθέτοντας ότι ο Ελληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ. Κ.Κ.

    [09] ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σαράντα ενστάσεις για εγγραφές νέων μελών του ΠΑΣΟΚ απασχόλησαν την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος, που συνεδρίασε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ υπό τον γραμματέα Κ. Σκανδαλίδη.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιτροπής, Αννα Διαμαντοπούλου, υπάρχει καλή θέληση των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας για να διαφυλαχθεί το κύρος του Συνεδρίου.

    Επίσης αποφασίστηκε να σταλούν οι κατάλογοι με τα νέα μέλη στις Νομαρχιακές Επιτροπές για να κάνουν παρατηρήσεις επί των καταλόγων. Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνέλθει ξανά την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσει τις ενστάσεις. (Χ.Σ.)

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

    «Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δημιουργία νέων σχημάτων είναι κάτι το οποίο θεωρητικά, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει. Το θέμα είναι, πως κινείται η πολιτική ζωή της χώρας και θα ήθελα σε αυτό να σας παραπέμψω στα πολύ σοφά, πράγματι, λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου. Είναι χρήσιμο, από πολλές απόψεις, να μελετήσει κανείς το θέμα, εφόσον θέλει να διαμορφώνει αντικειμενική κρίση για το δημόσιο βίο της χώρας».

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την έξοδό του από το δημαρχιακό μέγαρο όπου παρέστη στην τελετή απονομής του «Χρυσού Μεταλλίου Αξίας της Πόλεως των Αθηνών» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τη φημολογούμενη ίδρυση νέου κόμματος από τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε: «Ευρισκόμενος στο δημαρχιακό μέγαρο, νομίζω ότι θα έπρεπε να αποφύγω οποιαδήποτε διατύπωση απόψεως, η οποία θα μπορούσε και να παρεξηγηθεί. Καθένας είναι ελεύθερος στη δημοκρατία να πάρει τις πρωτοβουλίες του και ο κυρίαρχος λαός να τις κρίνει». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση των κομμάτων, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα κόμματα «πιστεύω ότι έχουν τις πολιτικές και ιδεολογικές τους θέσεις, έχουν τα προγράμματά τους, τη στελέχωσή τους, τη λαϊκή τους βάση. Λείπει ίσως ο φανατισμός και αυτό είναι κάτι θετικό για το δημόσιο βίο της χώρας».

    [11] ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Μεμονωμένη κίνηση που δεν έγινε σε συνεννόηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θεωρείται η παραίτηση από το κόμμα της Ν.Δ. του Γιώργου Κυριακίδη, πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Βέροιας και νυν αντιπροέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου Ημαθίας. Στην επιστολή παραίτησης του ο Γ. Κυριακίδης ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της Ν.Δ. και τονίζει πως η μόνη ελπίδα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βέροιας της Ν.Δ. Δημήτρης Γιοβανόπουλος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την παραίτηση του κ. Κυριακίδη.

    [12] MEXPI 2% ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Σε μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά 0,25% έως 2%, προχώρησε το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει άμεσα τις εμπορικές τράπεζες σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

    Αναλυτικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να μειώσει το παρεμβατικό επιτόκιο-«κλειδί» κατά 0,25%. Δεδομένου ότι πριν από μερικές εβδομάδες το εν λόγω επιτόκιο είχε ήδη μειωθεί κατά 0,50%, το ακριβές ποσοστό της πτώσης ανέρχεται σε 0,75%, σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.

    Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος μειώνει το επιτόκιο Lombart κατά 2%, στο 13,5%. Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μειώνεται και το επιτόκιο υπερδανεισμού των τραπεζών.

    [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ «ΒΟΥΤΙΑ» 6,21% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    H ανταραχή που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές, με επίκεντρο την αγορά της Βραζιλίας, «σημάδεψε» τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας από την αρχή καθοδική πορεία, πραγματοποίησε εντυπωσιακή «βουτιά» της τάξεως του 6,21% και διαμορφώθηκε στις 2.798,21 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 111,810 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 64.000 δρχ., της Ιονικής στις 14.640 δρχ., της Εμπορικής στις 28.120 δρχ., της Εργασίας στις 33.650 δρχ. και της Πίστεως στις 29.850 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.050 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.800 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.720 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 13.705 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.525 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 21.250 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μπαντλίν Ολμπράιτ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και για την αύξηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου του ρωσικού υπουργείου.

    Ο κ.Ιβάνοφ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της Ομάδας Επαφής και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να την ομαλοποίηση της κατάστασης και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την πολιτική διευθέτηση, θέση στην οποία συμφώνησε και η κ.Ολμπράιτ.

    Για την κατάσταση στο Ιράκ ο Ρώσος υπουργός τάχθηκε υπερ της επιτάχυνσης των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και την ενεργότερη ανάμειξη σε αυτές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν την ιδέα αποστολής στο Ιράκ μιας επιτροπής, η οποία θα εκτιμήσει τη νέα κατάσταση και αναφέρθηκαν σε θέματα αφοπλισμού και ελέγχου των όπλων. Ο κ.Ιβάνοφ επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών «για την υιοθέτηση της συνθήκης συμβατικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη». Ε.Ρ.

    [15] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΣΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε

    Mε παραίτηση απείλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ζαντέρ σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επιμείνει στην ]cjqisg ψηφίσματος το οποίο ουσιαστικά ζητά την παραίτηση των επιτρόπων Εντίθ Κρεσόν και Μανουέλ Μαρέν, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

    Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Σαντέρ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια γεύματος με τους βουλευτές του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος ότι σκέφτεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το αίτημα περί παραίτησης των επιτρόπων. Aξίζει να σημειωθεί πως αύριο πρόκειται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα το οποίο θα βάλλεται εναντίον της Επιτροπής.

    Πιθανό ωστόσο θεωρείται να υιοθετηθεί ψήφισμα το οποίο θα ζητά από τους δύο επιτρόπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις περιπτώσεις όπου έχουν σημειωθεί απάτες.

    Τα ψηφίσματα αυτά δεν θα έχουν νομική ισχύ, σε περείπτωση που υιοθετηθούν, ωστόσο θα ωθήσουν σε παραίτηση των δύο επιτρόπους. Λ.Μ

    [16] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Κρίσιμη για τις εξελίξεις που ενδεχομένως δρομολογήσει, είναι η αυριανή ημέρα για την Κομισιόν, καθώς η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται να αποφανθεί επί των προτάσεων μομφής που κατέθεσαν εναντίον της ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής και της χριστιανοδημοκρατικής ομάδας.

    Παρά το γεγονός, ότι υπήρξε προσέγγιση διαφόρων πολιτικών ομάδων ευρωβουλευτών στις προτάσεις του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ να ληφθούν σειρά μέτρων για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των μεθόδων για την καταπολέμηση των περιπτώσεων ατασθαλειών, με χρονοδιάγραμμα και έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραμένουν ωστόσο, έντονες διαφωνίες ως προς τις συνέπειες που θα έπρεπε να έχει το θέμα για ορισμένα μέλη της Επιτροπής.

    Στην πρόταση μομφής οι χριστιανοδημοκράτες θέτουν θέμα προσωπικής ευθύνης των κοινοτικών επιτρόπων Εντιθ Κρεσόν και Μανουέλ Μαρέν, ζητώντας την παραίτησή τους, ενώ οι σοσιαλιστές κρίνουν ότι δεν θα έπρεπε, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να τεθούν θέματα προσώπων αλλά σειρά μέτρων και σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να υπάρξουν άλλες επιπτώσεις, τότε θα όφειλε να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, που έχει δηλώσει πρόσφατα ότι αναλαμβάνει κάθε ευθύνη για το σύνολο του κοινοτικού οργάνου.

    Οι επικρίσεις συγκεντρώνονται κυρίως στη Γαλλίδα επίτροπο, Εντίθ Κρεσόν και λιγότερο στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μαρέν. Η κ.Κρεσόν δέχθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, ιδίως αναφορικά με τις σοβαρές ατασθαλίες που διαπιστώθηκαν ή και ερευνώνται ακόμα για το γραφείο τεχνικής υποστήριξης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για επαγγελματική κατάρτιση «Λεονάρντο».

    Στο μεταξύ, στο περιθώριο των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φημολογείται ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές σκέπτονται να θέσουν θέμα κακοδιαχείρησης για τον Ολλανδό επίτροπο Βαν Ντεν Μπρουκ και τον Γερμανό, Φίσλερ, αναφορικά με τα κονδύλια στην jemtqo-ανατολική Ευρώπη μέσω των προγραμμάτων PHARE και TACIS και τις αγροτικές δαπάνες.

    Ταύτιση απόψεων των περισσότερων ευρωβουλευτών διαπιστώνεται στο αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου οργάνου ελέγχου καθώς και άλλων προτάσεων που έκανε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ.

    Διαφοροποιήσεις των ευρωβουλευτών για το θέμα που έχει προκύψει υπάρχουν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν. Ετσι φημολογείται η διαφοροποίηση πολλών Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, ενώ και οι Βρετανοί συντηρητικοί ακολουθούν υποστηρίζουν διαφορετική θέση από την πλειοψηφία της ομάδας τους. Και στις δύο περιπτώσεις επιθυμούν περισσότερο κριτική κατεύθυνση.

    Οι προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν ήταν δύο και επεδίωκαν διαφορετικούς στόχους. Η πρόταση που υπέγραψαν ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες και κατέθεσε η δεξιά της «Ευρώπης των Εθνών» θέτει θέμα αξιοπιστίας της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν σε θέση να φέρει σε πέρας το έργο της, ενώ η αρχική που κατέθεσε η σοσιαλιστική ομάδα αναζητούσε αντίθετα, να στηρίξει το πολιτικό έργο της Κομισιόν, τη στιγμή που επίκεινται διαπραγματεύσεις και αποφάσεις σε σημαντικά θέματα όπως η «Ατζέντα 2000», διαχωρίζοντάς το από τα προβλήματα διαχείρησης, όπου ζητούσε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης και πρόληψης της απάτης. Χαρακτηριστικό των διαφοροποιήσεων είναι μεταξύ άλλων, είναι και η δήλωση του ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή, Νίκου Σακκελαρίου, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αποφάσισε να ψηφίσει την πρόταση μομφής της δεξιάς ομάδας της «Ευρώπης των Εθνών».

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΛΕΜΠΕΚ ΜΕ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ έγινε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Κνουτ Βόλεμπεκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια. Ο κ. Βόλεμπεκ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, καθώς και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ τόνισε τον θετικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην ΠΓΔΜ.

    [18] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Πετρελαιοκηλίδα κινείται στον ποταμό Δούναβη και πλησιάζει το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας των Πολιτών της Βουλγαρίας. Η διαρροή πετρελαίου έγινε στις όχθες του ποταμού κοντά στην πόλη Λόμ, Βόρειας Βουλγαρίας.

    Οπως σημειώνει ο βουλγαρικός Τύπος, οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Προστασίας των Πολιτών προειδοποίησαν για τον κίνδυνο τον πυρηνικό ηλεκτροσταθμό του Κοζλοντούι, ούτως ώστε να αναληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενης βλάβης στον τεχνικό εξοπλισμό του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής em]qceiar στο Κοζλοντούι, το οποίο χρησιμοποιεί τα νερά του Δούναβη. Επισημαίνεται επίσης ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι μήκος 500 μέτρων περίπου και κινείται στο ρεύμα του Δούναβη σε απόσταση 200 μέτρων από την βουλγαρική όχθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έλεγχο των βουλγαρικών ποτάμιων αρχών, διαπιστώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει παρατηρηθεί κοντά στην πόλη Βίντιν, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα η οικολογική ρύπανση οφείλεται στη διαρροή καυσίμων πλοίων στην περιοχή της πόλης Λόμ.

    Υπενθυμίζεται ότι συχνά τα πλοία αδειάζουν καύσιμα στον ποταμό Δούναβη, διότι στην περιοχή της πόλης Λόμ δεν υπάρχει τερματικός σταθμός καθαρισμού πετρελαιοειδών.

    Η Βουλγαρία αναζητά κονδύλια για την αγορά σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού, τον οποίο διαθέτουν όλα τα μοντέρνα ευρωπαϊκά λιμάνια.

    [19] ΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο Π.ΜΑΪΚΟ

    Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, ύστερα από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σέκουλι», η οποία επικαλείται πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο Μάικο θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την 1η Φεβρουαρίου και πρώτος σταθμός της επίσκεψής του θα είναι η Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Κλίντον. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες των δυο ανδρών θα είναι η συνέχιση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς την Αλβανία και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα μεταβεί επίσης στη Νέα Υόρκη, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπονται συναντήσεις με τον Χένρυ Κίσιγκερ, τον Τζωρτζ Σόρος και εκπροσώπους των Αλβανών μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ.

    [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι οκτώ στρατιώτες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που κρατούνταν όμηροι από την Παρασκευή από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου.

    Κατά τη διάρκεια της μέρας στα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έφθαναν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των στρατιωτών, οι οποίες άρχισαν σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ και του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, πρέσβη της Αυστρίας στη Γιουγκοσλαβία, Βόλφανγκ Πέτριτς, καθώς και του επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ.

    Άγνωστο παραμένει πάντως μέχρι στιγμής αν ικανοποιήθηκε το αίτημα των εκπροσώπων του ΑΣΚ, οι οποίοι ζητούσαν να γίνει ανταλλαγή ομήρων και να αφεθούν ελεύθερα 14 μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν στις 14 Δεκεμβρίου όταν προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα από την Αλβανία στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Κ.Γ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 13 January 1999 - 20:43:39 UTC