Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [02] Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΥΧΗ» ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300
  • [03] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [04] ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
  • [06] ΜΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΑΜΑΝΑΤΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [09] Η ΤΣΙΛΕΡ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΕΖ
  • [10] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [11] ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για το χώρο εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταλήξουν στην Κρήτη.

    Αυτό συμφωνήθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης.

    Επίσημες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε στην Αθήνα ο κ.Κληρίδης με την ελληνική κυβέρνηση δεν έγιναν.

    Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ευθύνη της ανακοίνωσης της απόφασης για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο θα την αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση. Ετσι, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου -για το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει ομοφωνία- ο πρόεδρος κ.Κληρίδης θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον τελικό προορισμό των puqa}kym και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία θα εκφράζεται η συμφωνία αλλά και η πλήρης στήριξη της Αθήνας στις αποφάσεις της κυβέρνησης της Κύπρου.

    Σημειώνεται, ότι στη σύσκεψη της Αθήνας συμμετείχαν επίσης η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπανδρέου, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός παρά τω πρόεδρω της Κύπρου, Παντελής Κούρος.

    Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σύσκεψη του κ.Σημίτη με τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

    [02] Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΥΧΗ» ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

    Τις πρώτες αντιδράσεις τους στην απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αλλά πιθανή εγκατάστασή τους στην Κρήτη, διατυπώνουν σε ανακοίνωσεις τους η Ν.Δ. και το ΚΚΕ.

    Η Ν.Δ. σε ανακοίνωση της τονίζει ότι ουδέποτε έχουν δοθεί εξηγήσεις στον ελληνικό λαό σχετικά με την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο και ότι ούτε τώρα διευκρινίζεται το τι εξυπηρετεί η εγκατάσταση τους στην Κρήτη. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με την απόφαση αποδεικνύεται ότι χρεωκόπησε τελείως η πολιτική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    [03] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Την εκτίμηση του ότι η απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων στα Κρήτη αποτελεί ‘'άλμα προς τα πίσω'' εξέφρασε σε δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ.Στ.Παπαθεμελής ο οποίος καταλόγισε σε Αθήνα και Λευκωσία ‘'κοινές αλληλέγγυες και εις ολόκληρον ευθύνες'' για την απόφαση.

    ΕΡ: Ποια είναι η εκτίμηση σας για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη; ΑΠ:Η εκτίμηση μου είναι ότι αποτελεί άλμα προς τα πίσω. Η αποτρεπτική αξιοπιστία του ελληνισμού με αυτήν την οπισθοχώρηση υφίσταται θανάσιμο πλήγμα. Θα χρειαστεί μία ολόκληρη γενιά για την ανάκτηση του χαμένου κύρους. Η απόφαση για την εγκατάσταση ήταν η σοβαρότερη απόφαση που είχε ληφθεί από την εισβολή του Αττίλα μέχρι σήμερα. Η ακύρωση της θα τραυματίσει την οποιαδήποτε δυνατότητα του ελληνισμού να κάνει χειρισμούς με αναφορά τη στρατιωτικοδιπλωματική του ισχύ και θα σημάνει το εφεξής ξεσάλωμα της τουρκικής ηγεσίας στην οποία προσφέραμε αποφασιστικό παράδειγμα των καταλυτικών δυνατοτήτων της εκβιαστικής συμπεριφοράς της.

    ΕΡ:Καταλογίζετε ευθύνες και στην Αθήνα; ΑΠ:Οι ευθύνες είναι κοινές αλληλέγγυες και εις ολόκληρον για αμφότερα τα ελληνικά κέντρα αποφάσεων Αθηνών και Λευκωσίας.

    [04] ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Γιορτή για τα παιδιά των παλιννοστούντων ομογενών που είναι μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Κυβερνείο, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη.

    «Αυτές τις μέρες νιώθουμε όλοι πιο έντονα την επιθυμία να δώσουμε χαρά στα παιδιά, σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Σήμερα, πιστεύουμε τη χαρά αυτή να την μοιραστούμε με τα παιδιά των παλιννοστούντων ομογενών μας. Για τη σημερινή νέα γενιά των παλιννοστούντων ομογενών μας δεν πρέπει να φεισθούμε καμίας θυσίας. Είναι μια γενιά που κράτησε την ελληνικότητά της κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.

    Πρόσθεσε δε, ότι «η ελληνική Πολιτεία πήρε και παίρνει μια σειρά μέτρα για την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την πολιτιστική ανάπτυξη των ομογενών μας, με σκοπό την πλήρη ένταξή τους στον ελληνικό εθνικό κορμό. Παραμένουν προβλήματα άλυτα, όμως είμαι βέβαιος πως η συνεργασία όλων των φορέων με τους παλιννοστούντες θα δώσει λύσεις και σε αυτά».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο ΓΓ του ΥΜΑ- Θ Γιώργος Λυσσαρίδης, ο ΓΓ Παλιννοστούντων Ομογενών του ΥΜΑ - Θ, Χρήστος Καμενίδης, δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων, καθώς και γονείς των παιδιών.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

    Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν και πάλι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από την ομίχλη, ενώ σ' ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες πριν από λίγη ώρα ήταν κάτω από το μηδέν, παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει σήμερα ο καιρός.

    Η περιορισμένη ορατότητα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για μία περίπου ώρα η πτήση 905 της Ολυμπιακής από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, ενώ η ομίχλη προκαλεί προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πόλη της Φλώρινας, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -14 βαθμούς, ενώ -6 είχε η Καστοριά, όπου η λίμνη παραμένει παγωμένη εδώ και τέσσερις μέρες. Στις Σέρρες ο υδράργυρος έπεσε στους -5 βαθμούς, -3 βαθμούς είχε η Αλεξανδρούπολη και -2 η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη.

    [06] ΜΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΑΜΑΝΑΤΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ της Αγγέλας Φωτοπούλου

    Μια προίκα λησμονημένη στο Χονάζ της Μικράς Ασίας ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο που δέχτηκε φέτος η οικογένεια Μηνόγλου από ένα Τούρκο φίλο, τον Κεμάλ Γιαλτσίν. Δεν ήταν λίρες και φλουριά αλλά μερικά κεντήματα, δυο τρία μεταξωτά πουκάμισα, δαντέλες κιτρινισμένες από το χρόνο. Όλα φυλαγμένα με περισσή αγάπη πρώτα από τη γιαγιά και ύστερα από τη μητέρα του Κεμάλ. Μια προίκα που ύστερα από 78 ολόκληρα χρόνια ήρθε να ξυπνήσει τις αναμνήσεις από τα χρόνια του μικρασιατικού ξεριζωμού αλλά και να ταράξει την ήρερη ζωή της οικογένειας Μηνόγλου στη Νέα Ιωνία του Βόλου.

    Ένα πρωί στα χρόνια του μεγάλου ξεριζωμού η Μηνόγλαινα κρατώντας ένα μεταξωτό πάπλωμα και οι δυό της κόρες βαστώντας από ένα τσουβάλι με τα προικιά τους έφτασαν στο σπίτι του γείτονα Κεμάλ Γκατζάρογλου και παρέδωσαν στη γυναίκα του, την Αισέ, αυτό το κομμάτι από το βιός τους που το είχαν φτιάξει για τη μέρα που θα φορούσαν τα κάτασπρα νυφικά τους.

    «Αδελφούλα μου εμείς φεύγουμε. Δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε» είπε η Μηνόγλαινα. «Τούτα είναι τα προικιά των κοριτσιών μου. Σας τα αφήνω αμανάτι! Μπορεί να πάμε και να μη ξαναγυρίσουμε , μπορεί να ξαναγυρίσουμε και να μη σας ξαναδούμε! Αν ξαναγυρίσουμε τα δίνεις στις κόρες μου. Αν δεν ξαναγυρίσουμε δώστα σε κανέναν φτωχό. Φάγαμε και ήπιαμε μαζί... Πολύ μας βοηθήσατε. Κι αν ποτέ σε αδικήσαμε συγχώρεσέ μας!»

    Ο Κεμάλ Γκατζάρογλου έβαλε τη γυναίκα του να φυλάξει αυτά τα προικιά πιστεύοντας ότι αργά οι γρήγορα οι Μηνοαγλαίοι θα γύριζαν να τα πάρουν. Οι Ρωμιοί δεν γύρισαν ποτέ στο χωριό τους, όμως τα προικιά ήταν γραφτό να φτάσουν στα χέρια τους έστω και μετά από 78 χρόνια . Ο εγγονός του Κεμάλ Γκατζάρογλου, ο Κεμάλ Γιαλτσίν ήταν αυτός που ήρθε στην Ελλάδα και ύστερα από μακρά αναζήτηση βρήκε τα ξαδέλφια των Μηνογλαίων στο Βόλο και τους παρέδωσε αυτές τις μέρες τα προικιά. Οι γείτονες του παππού τους είχαν πεθάνει στα χρόνια της εξορίας και του ξεριζωμού πριν προλάβουν τα φτάσουν στην Ελλάδα. Οι μόνοι που κατόρθωσαν να έρθουν ήταν η συννυφάδα της Μηνόγλαινας, η Ανθούλα Μηνόγλου με το γιο της το Νίκο, που κι αυτοί πέθαναν πριν χρόνια. Ο Κεμάλ κατάφερε να βρει τον Γιάννη Μηνόγλου, το γιο του Νίκου.

    Με δάκρυα στα μάτια αγκαλιάστηκαν οι δυο άντρες το πρωί της περασμένης Κυριακής λίγο πριν ο Κεμάλ αφήσει πάνω στη τραπέζι τα προικιά. «Σας τα παραδίνω. Τα είχε αφήσει αμανάτι η Μηνόγλαινα στη γιαγιά μου την Αϊσέ. Εκείνη τα φύλαξε μέχρι να πεθάνει. Μετά ο παππούς μου ξαναπαντρεύτηκε και η νέα του γυναίκα άρχισε να τα μοιράζει στους συγγενείς της. Ο παππούς μου θύμωσε πάρα πολύ, της τα πήρε από τα χέρια και τα έδωσε στη μητέρα μου να τα φυλάξει κι αυτή τα κράτησε στο σεντούκι της. Η τελευταία επιθυμία του πατέρα μου ήταν να βρω τον παιδικό του έρωτα, τη Σοφία που είχε αγαπήσει στα δέκα του χρόνια, και να της δώσω τα προικιά της. Η Σοφία δεν έζησε. Ήταν φαίνεται γραφτό να τα πάρεις εσύ αδελφέ μου Γιάννη» είπε ο Κεμάλ παραδίνοντας τα προικιά.

    Ο Γιάννης και η Στέλλα Μηνόγλου δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους. «Αυτά που έγιναν ήταν κακά πράγματα. Οι δικοί μας ζούσαν μαζί με τους Τούρκους. Χώρισαν τους Ρωμιούς από τους Τούρκους. Τι φταίξανε οι άνθρωποι και τους έκαναν εχθρούς τα κράτη! Είχαν φτιάξει τη ζωή τους εκεί . Τους τα γκρέμισαν όλα. Όλα αυτά τα γεγονότα έσπειραν την έχθρα και τη διχόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους που ζούσαν πλάι-πλάι. Όμως δεν είναι κακοί όλοι οι άνθρωποι. Όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Κεμάλ η φιλία θα είναι πιο δυνατή από την έχθρα. Ο Κεμάλ μας έφερε μετά από 78 χρόνια αυτά τα προικιά. Όταν ακούστηκε ότι θα μας τα έφερνε πολλοί νόμισαν ότι ήταν λίρες. Η κοινωνία στο Βόλο είναι μικρή. 'ρχισαν να μας τηλεφωνούν και να μας ζητάνε λίρες, και αυτοί που μας χρωστάνε νομίζοντας ότι πλουτίσαμε άρχισαν να μη πληρώνουν τα χρέη τους. Κανείς δεν κατάλαβε ότι αυτά που μας έφερε σήμερα ο Κεμάλ είχαν για μας μια συναισθηματική αξία πολύ πιο ακριβή από το χρυσάφι. E_mai σαν να ήρθαν εδώ οι δικοί μας που χάσαμε στη Μικρά Ασία» είπαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Μηνόγλου και η γυναίκα του η Στέλλα , μικρασιατικής καταγωγής κι αυτή.

    Αφού μίλησαν για ώρες ολόκληρες, για όσα έγιναν και όσα έζησαν οι πρόγονοι τους, ο μικρόσωμος Κεμάλ έφυγε αφήνοντας ένα κομμάτι από την γεμάτη αγάπη μεγάλη καρδιά του. «Σας αφήνω τη μισή καρδιά μου» είπε αποχαιρετώντας τους Μηνογλαίους κι ο Γιάννης του απάντησε «Ναι αλλά εσύ έχεις πάρει ολόκληρη τη καρδιά μου».

    «Ήθελα πολύ καιρό να παραδώσω τα προικιά στην οικογένεια Μηνόγλου και τελικά προτίμησα να το κάνω τα Χριστούγεννα γιατί είναι μια γιορτή αγάπης» διευκρίνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κεμάλ Γιαλτσίν ενώ παράλληλα εκμυστηρεύτηκε ότι οι συγχωριανοί του θέλουν να στήσουν στο Χονάζ μία στήλη με τα ονόματα των Ελλήν ων που έζησαν εκεί. Το Χονάζ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Σμύρνης στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κολοσσαί και στα βυζαντινά χρόνια Χωναί. Μέχρι το 1920 ζούσαν περίπου 1000 Ρωμιοί εκεί. Ύστερα άρχισαν να τους εκτοπίζουν και μετά την ανταλλαγή δεν έμεινε κανείς. Τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν και στη θέση τους έφεραν Τούρκους από τα Γρεβενά που δεν ήξεραν λέξη τουρκικά και που ακόμη θυμούνται στην πατρίδα τους. Ο Κεμάλ Γιαλτσίν έγραψε την ιστορία της αναζήτησης των Μηνογλαίων σε ένα βιβλίο με τίτλο «Μια προίκα αμανάτι» στο οποίο περιέλαβε αφηγήσεις Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων που ξεριζώθηκαν με την ανταλλαγή. «Η προίκα αμανάτι» που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Λιβάνη», είναι το πρώτο μιας τριλογίας που θα περιλαμβάνει αφηγήσεις και εικόνες από τη ζωή των Ρωμιών που απέμειναν στη Τουρκία

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου που είχε ως στόχο τη λήψη απόφασης αναφορικά με το μέλλον του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «πήρα την απόφαση της μη εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο και συμφώνησα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για την πιθανή εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη».

    Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρει ότι για την απόφαση αυτή έλαβε σοβαρά υπόψη τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και ότι εξαιτίας της έλλειψης ομοφωνίας των πολιτικών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο πήρε ο ίδιος την ευθύνη της απόφασης. «Η έλλειψη ομοφωνίας ήταν ξεκάθαρη. Μετά από αυτό, ως πρόεδρος της Κύπρου, γνωρίζοντας πολύ καλά τις ευθύνες μου και το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται το εθνικό ζήτημα κατέληξα στην απόφαση αυτή», επεσήμανε ο κ. Κληρίδης. Από το Προεδρικό Μέγαρο αναχώρησε χωρίς να κάνει επίσης δηλώσεις και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Cakam|r, το κόμμα του οποίου έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Με ανάμεικτα συναισθήματα αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ στις δηλώσεις τους αντικατοπτρίστηκε σαφέστατα η διαφωνία που επικράτησε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι αρχηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης με δηλώσεις τους τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της απόφασης Κληρίδη τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα υποχωρεί στις πιέσεις της Τουρκίας.

    Μάλιστα ο κ. Λυσσαρίδης πρόσθεσε ότι σε συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος εντός της ημέρας μπορεί να αποφασιστεί η πιθανή αποχώρηση του κόμματος του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Διαμετρικά αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι θεωρεί την απόφαση του «θαρραλέα και σωστή», αφού λαμβάνει υπόψη το μέλλον της χώρας ενόψει και της ένταξιακής της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Η ΤΣΙΛΕΡ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΕΖ

    Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιαλίμ Ερέζ, στον οποίο δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν λίγες μέρες από τον πρόεδρο Σουλεημάν Ντεμιρέλ.

    Μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε μαζί της, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «η κ.Τσιλέρ αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση που προσπαθώ να σχηματίσω και με προέτρεψε να εγκαταλείψω τις προσπάθειές μου». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι επιθυμούσε «το κόμμα του Ορθού Δρόμου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά όπως καταλαβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η κ.Τσιλέρ θα αλλάξει γνώμη». Σύμφωνα με τη γνώμη αναλυτών η άρνηση της πρώην πρωθυπουργού δεν θα εμποδίσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, εάν ο κ.Ερέζ καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των υπολοίπων βασικών κομμάτων.

    Στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, ο Ντενίζ Μπαϋκάλ, δήλωσε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα των επαφών και με τους υπόλοιπους ηγέτες των κομμάτων, που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα, πριν αποφασίσει έαν θα υποστηρίξει ή όχι την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης του κ.Ερέζ. Ε.Ρ.

    [10] ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Οι δημοτικές αρχές της πόλης Ποντούγιεβο του Κοσσυφοπεδίου, όπου τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, ζήτησαν από τις αρμόδιες γιουγκοσλαβικές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στην περιοχή «από τις καθημερινές τρομοκρατικές δραστηριότητες των τρομοκρατών Αλβανών». Σε σχετική επιστολή αναφέρεται, ότι μετά τις δολοφονίες Σέρβων από ένοπλους Αλβανούς στην περιοχή του Ποντούγιεβο, «ο σερβικός πληθυσμός εγκαταλείπει μαζικά την πόλη» και επισείεται ο κίνδυνος «η περιοχή να μείνει, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, χωρίς κανένα Σέρβο».

    Μετά τα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου, αγνοείται η τύχη 13 Σέρβων για τους οποίους εικάζεται, ότι έχουν απαχθεί από ένοπλους Αλβανούς. Στο μεταξύ το Σερβικό Κίνημα Αντίστασης, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, οργανώνει στις 11 και 13 Ιανουαρίου, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων πολιτών στην Πρίστινα, μπροστά στο κτίριο της σερβικής διοίκησης. Οι διαδηλωτές θα καταγγείλουν ότι «η ηγεσία της χώρας εγκαταλείπει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στη μοίρα τους» και την «πρόθεσή της να ξεπουλήσει το Κοσσυφοπέδιο».

    [11] ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΙΡΑΚ - ΗΠΑ

    Ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ κατέρριψαν χθες ένα δυτικό αεροπλάνο και υποστηρίζουν ότι τα αεροπλάνα των δύο χωρών που περιπολούσαν στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το Βόρειο Ιράκ, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τουρκία, το Ιράκ επιμένει ότι καταρρίφθηκε ένα δυτικό αεροπλάνο τα συντρίμμια του οποίου δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων Αμερικανοί πιλότοι έβαλαν εναντίον θέσης της ιρακινής άμυνας όταν δέχθηκαν πυραυλική επίθεση. Από την άλλη πλευρά ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι καταρρίφθηκε ένα δυτικό αεροπλάνο και ότι συνεχίζονται μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

    Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος είπε ότι το Ιράκ θα συνεχίσει να βάλλει εναντίον δυτικών αεροπλάνων που περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ, καθώς η χώρα του δεν αναγνωρίζει τις ζώνες αυτές. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αμερικανική και βρετανική επίθεση συνεχίζεται όσο τα αεροπλάνα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και δήλωσε ότι το Ιράκ θα προσφύγει στον ΟΗΕ προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις και ότι για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται έγγραφα στα οποία θα υπάρχουν στοιχεία για τις οικονομικές ζημιές και τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Τέλος ο Ιρακινός αντιπρόεδρος εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τη σύγκληση αραβικής συνόδου κορυφής για να συζητηθούν οι αμερικανοβρετανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα στις 25-27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε προηγούμενα δημοσιεύματα για την επίσκεψη, τα οποία στηρίζονταν σε διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι η «επίσημη επίσκεψη» θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου της Ιγκόρ Ιβάνοφ.

    Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της κ.Ολμπράιτ δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο, εκκρεμούν προς συζήτηση αρκετά ζητήματα στις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ που προκάλεσαν την απόφαση της Μόσχας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, οι οποίο τελικά επέστρεψαν στις θέσεις τους, αλλά και τη ματαίωση της επικύρωσης της συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό START-2 από τη Δούμα. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 29 December 1998 - 21:29:48 UTC