Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek,98-12-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
  • [02] ΣΚΟΠΙΑ:Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ -ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΓΔΜ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [05] ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [07] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ‘'ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ'' ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [08] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ «ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ» ΜΑΖΙ
  • [10] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [11] ΟΥΩΚΕΡ: ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΑΣΕ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [12] ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

    «Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ σλαβομακεδονική μειονότητα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι,

    Λίγο πριν είχε πει ότι ετέθη ένα θέμα, «εκείνων που θεωρούν τους εαυτούς τους συνδεδεμένους με το έθνος μας και ζουν εδώ» ‘οπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον, είπε ο κ. Πάγκαλος και όποιος τυχόν έχει τέτοιες βλέψεις, καλά θα κάνει να ξεχάσει» , ενώ παράλληλα μίλησε « για διεστραμμένους εγκεφάλους».

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το κλίμα ήταν καλό στις συζητήσεις που είχε στα Σκόπια. Μιλώντας για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές στη Νέα Υόρκη και μπορώ να σας πω ότι την Ελλάδα θα την εκπροσωπεί ο κ. Ζαχαράκης, παρά το γεγονός ότι θα είναι σε δύο μήνες πρέσβης στο Λονδίνο, θα φύγει για τη Νέα Υόρκη, και αυτό γιατί μια και ασχολείται τόσο καιρό με το θέμα έχει πείρα «.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι «μιλήσαμε με την σκοπιανή κυβέρνηση για την ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ» και ο κ. Πάγκαλος μετέφερε την βαθύτατη ικανοποίηση της Ευρώπης για τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στα Σκόπια, υπό ομαλές συνθήκες και για την προοπτική που υπάρχει. Είπε ακόμη ο κ. Πάγκαλος ότι θεωρεί η Ευρώπη ικανοποιητική την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Αλβανών στα Σκόπια.

    Στον κ. Πάγκαλο ετέθη και ένα θέμα περί περιουσιών στην Ελλάδα . Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «για εμάς αυτό το θέμα έχει κλείσει. Δεν είναι ένα θέμα διμερές. Οποιος έχει αντίρρηση και θέλει κάποιο σπιτάκι σε ένα χωριό μπορεί να προσφύγει στους νόμους τους ελληνικούς και των Σκοπίων ακόμα και στην Ευρώπη». Μπορούν να προσβάλλουν, είπε, το νόμο στις δύο χώρες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν είναι υπαρκτό το θέμα, επανέλαβε ο κ. Πάγκαλος.

    Στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε, ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε για τις νέες οικονομικές προοπτικές, που υπάρχουν στα Σκόπια και ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων διέπεται από μια πολύ ισχυρή δυναμική. «Μας θεωρούν στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο» είπε ο υπουργός και έκανε λόγο για τρεις νέες στρατηγικές. Η πρώτη είναι ένας αγωγός εισροής και εκροής πετρελαίου από τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα και να αναλάβει η Ελλάδα τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου των Σκοπίων. Η δεύτερη στρατηγική είναι ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ενδιαφέρθηκε για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με την έννοια να επεκταθεί προς τη Θεσσαλονίκη και προς τα Σκόπια.

    Υπάρχει η απόφαση επίσης για την προώθηση του άξονα 10 και επίσης η κατακόρυφη σύνδεση με την Εγνατία του οδικού δικτύου των Σκοπίων. Ακόμα, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, οι Σκοπιανοί ενδιαφέρονται για την σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα - Μοναστήρι και τη σύνδεση με τη Σόφια και την Αδριατική. Ο κ. Πάγκαλος συνεχίζοντας τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ,τόνισε ότι συμφωνήσαμε για περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και υπογράμμισε ότι «τον Μάιο θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημίτης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων».

    Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων και όπως είπε, του διαβίβασε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη και στη συνέχεια μετέβη στο ελληνικό γραφείο συνδέσμου στα Σκόπια, για να εγκαινιάσει το καινούργιο κτίριο.

    [02] ΣΚΟΠΙΑ:Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ -ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκλιγκόροφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για προώθηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΓΔΜ

    Ξεκάθαρο «Οχι» σε όσους προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις Ελλάδος-ΠΓΔΜ και ιδιαίτερα στα εθνικιστικά εκείνα στοιχεία των Σκοπίων που αναζητούν ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το απόγευμα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμίτροφ, λίγο πριν την ολοκλήρωση της μονοήμερης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Νόβα Μακεντόνια» για τις ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος, έδωσε την πρέπουσα απάντηση, δηλώνοντας οργισμένος ότι η δημοσιογράφος και η εφημερίδα της είναι από αυτούς που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις των δύο λαών. «Το κάνετε συστηματικά και ελπίζω να σας διαβάζουν όλο και λιγότεροι», είπε ο κ. Πάγκαλος και σε παρατήρηση ότι αυτά τα λέει στην Ελλάδα φιλοσκοπιανή οργάνωση, τόνισε ότι «το Ουράνιο Τόξο επισήμως λέει ότι κατέβηκε στις εκλογές σε συμμαχία με την «Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ» που είναι σταλινική και μαζί με το «Κίνημα και την Απελευθέρωση των Ομοφυλοφίλων» και σε ολόκληρη την Ελλάδα συγκέντρωσαν μόνο 1.840 ψήφους». Και στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε «εάν αξίζει τον κόπο να συζητάμε για 1.800 άτομα και να δημιουργούμε μειονοτικό πρόβλημα». Παρατήρησε δε ότι « εαν μπούμε σε αυτό το θέμα τότε θα ανακαλύψουμε μειονότητες που δεν φαντάζεται ο νους σας».

    Απαντώντας για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Πάγκαλο στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σύμβαση για το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλέποντας προς το μέλλον, ώστε να δημιουργηθεί σιγά - σιγά ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να λυθούν όλα τα προβλήματα.

    Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Ντιμίτροφ εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση του για την πλατιά και ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων που είχε ο κ. Πάγκαλος με όλη την ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως είπε, «διαπιστώσαμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ανοδικές ,ότι το κοινό συμφέρον είναι να κάνουμε μεγάλες προτάσεις για βελτίωση των φιλικών σχέσεων και για ολόπλευρη συνεργασία πριν από όλα στην οικονομία, στην άμυνα, στην αύξηση των επενδύσεων, της κουλτούρας, των συγκοινωνιών και το αμοιβαίο συμφέρον».

    Σταθερός προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συμβολή για am\ptung των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες και έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η Ελλάδα είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Τα σταθερά στρατηγικά μας συμφέροντα είναι η ένταξη της χώρας μας στην Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στις βορειοατλαντικές δομές», είπε ο κ. Ντιμίτροφ, προσθέτοντας: «Εχουμε συνείδηση ότι υπάρχουν και προβλήματα και διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο μπορώ να πω ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων για τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο χώρες. Στο μέλλον προσβλέπουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη των σχέσεων και συζητήσαμε για συγκεκριμένες καταστάσεις στην περιοχή, την σταθεροποίηση της ειρήνης, την ασφάλεια στην περιοχή, την ανάπτυξη. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δυνατότητα να υπάρχουν ανοιχτές, ειλικρινείς και εγκάρδιες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Ακολούθως ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «συζητήσαμε το σύνολο των θεμάτων», αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι , με τον διευθυντή του νεοσυσταθείσας «Διεύθυνσης Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» και πρόεδρο του κόμματος «Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση», Βάσιλ Τουπούρκοφσκι, με τον πρόεδρο της Βουλής, Σάβο Κλίμοφσκι, καθώς και με τον πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.

    «Η νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, «με διαβεβαίωσε δια του πρωθυπουργού της ότι θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο, ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που αφορούν τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, οι οποίες αλλάζοντας την υποδομή θα αλλάξουν την μορφή της περιοχής». Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στόχος μας είναι και το συζητήσαμε, να δημιουργηθεί μεταξύ των Σκοπίων και της Θεσσαλονίκης ένας πόλος ανάπτυξης που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα είναι ένα νέο πεδίο παραγωγικών σχέσεων».

    «Διαπίστωσα», συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, ότι «θέλουν να δουλέψουν μαζί μας. Συζητήσαμε και για θέματα που κατά καιρούς απασχολούν το υπουργείο Εξωτερικών. Ενα είναι το θέμα του ονόματος και είπα ότι στη Ενδιάμεση Συμφωνία προβλέπεται μια κοινά αποδεκτή λύση. Δεν μπορεί να είναι η αρχική θέση του ενός ή του άλλου αυτό το όνομα. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ΟΗΕ αυτές τις συζητήσεις και να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν. Το θέμα του ονόματος για εμάς δεν είναι η κύρια πλευρά, αλλά μπορεί να προκαλέσει τυπικό πρόβλημα στο μέλλον που θα προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα».

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, στηρίζει την δημοκρατική και ειρηνική εξέλιξη της χώρας». Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι και τους διαβίβασε πρόσκληση εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    «Στους τρεις μήνες που ακολουθούν, είπε ο κ. Πάγκαλος, πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να διερευνήσουμε όλες τις οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές των δύο χωρών, να τις θέσουμε υπόψη των πρωθυπουργών μας, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο συμμετέχοντας στο ίδιο επιχειρηματικό σεμινάριο». Σχετικά με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις στη Νέα Υόρκη για το όνομα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους πρέσβεις κ. Ζαχαράκη και Tos]vsji οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί διπλωμάτες και πρόσθεσε: «Η συζήτηση έχει προχωρήσει πολύ. Μένουν ακόμη μερικές διερευνήσεις για το όνομα. Κάπου οι ειδικοί αγγίζουν τα όρια τους και πρέπει οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χρειάζεται θάρρος και συμπαράσταση από τον Τύπο για να κοιτάξουν οι λαοί μπροστά για να ξεπεράσουν τις υποψίες και τη μιζέρια του παρελθόντος» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

    Απαντώντας στην ερώτηση για την δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ανύπαρκτης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος παρατήρησε: «Ολη μου τη ζωή αγωνίστηκα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό και δεν μπορείτε να λέτε ότι στην Ελλάδα οι 1.800 ψήφοι που πήρε το Ουράνιο Τόξο αποτελούν μειονότητα σλαβομακεδονική, γιατί το Ουράνιο Τόξο αποτελείται από Σλαβομακεδόνες σταλινικούς και ομοφυλόφιλους, οι οποίοι σε ολόκληρη την Ελλάδα πήραν μόνο αυτούς τους ψήφους. Πρέπει να δημιουργήσουμε λοιπόν ειδικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο - δεν είναι σοβαρό αυτό που λέτε - γιατί στην Ελλάδα σλαβική μειονότητα δεν υπάρχει. Υπάρχουν 50 άνθρωποι εδώ, 100 άνθρωποι εκεί, οι οποίοι λένε τις απόψεις, έχουν γραφεία, βγάζουν εφημερίδες, κατεβαίνουν στις εκλογές. Αν νομίζουν ότι παραβιάζεται κάποιο δικαίωμα τους στην Ελλάδα μπορούν να πάνε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου η Ελλάδα είναι μέλος και να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Οπως είπε ο κ. Πάγκαλος, «υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι σεβαστή στην Ελλάδα και η οποία έκρινε το Δίκαιο με την πλευρά αυτού που προσέφυγε.».

    Ακολούθως, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «το ίδιο ισχύει και με ομάδες ανθρώπων που υπάρχουν εδώ και έχουν ειδική ευαισθησία για την Ελλάδα» και αναφέρθηκε στο σύλλογο «Πελαγονία», τον οποίο συνάντησε στα Σκόπια.

    «Δεν θέλω να γυρίσουμε στον Τιτοϊσμό και στον Σταλινισμό για να ασχολούνται οι γραφειοκράτες και οι «διεστραμμένοι εγκέφαλοι» διανοουμένων. Και εσείς και εμείς είμαστε ορθόδοξοι και σε 30 χρόνια θα υπάρχουν χιλιάδες ζευγάρια από τις δύο χώρες», είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ανοιχτά τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μαλλιάς επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, που είπε ότι από το 1995 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δώσει 1.300.000 εισόδους από τα Σκόπια στην Ελλάδα και ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ειδικές δυσκολίες με τη Συνθήκη Σένγκεν και ότι το γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια έδωσε 50.000 βίζες Σέγκεν.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Με τον υπουργό Εθνικής 'μυνας, 'κη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Ρουμάνος ομόλογός του Βίκτωρ Μπαμπιούς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προοπτική ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικότερα το Κοσσυφοπέδιο και το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του cia την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος συνέχισης των συγκρούσεων στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπιούς ευχαρίστησε τη χώρα μας για τις προσπάθειές της να προσφέρει σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

    [05] ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ

    Βελτιώσεις στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Συγκεκριμένα, μόνο για φέτος, ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών της Β΄ Λυκείου θα συνυπολογιστεί στο Εθνικό Απολυτήριο μόνο αν είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον γενικό βαθμό της Γ΄ Λυκείου. Αν είναι μικρότερος τότε ο βαθμός του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου θα διαμορφωθεί μόνο από τον γενικό μέσο όρο της βαθμολογίας της Γ΄ Λυκείου. Επίσης μόνο για φέτος θα ισχύσει ο θεσμός των μετεξεταστέων.

    Ο κ. Αρσένης ανακοίνωσε ακόμη την περαιτέρω επιμόρφωση καθηγητών που θα αρχίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1999. Θα δημιουργηθεί εξάλλου επιτροπή του Υπουργείου που θα εξετάζει τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς. Σχετικά με τις καταλήψεις ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τα Χριστούγεννα θα ξανανοίξουν τα σχολεία, ενώ απηύθυνε έκκληση στους μαθητές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Εκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και όλοι τώρα αναμένουν κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης για να εκτονωθεί η ένταση στο χώρο της παιδείας και να σταματήσουν οι καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές. Χτες ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος είχε πει ότι δεν θα παραταθεί ούτε κατά μία μέρα το σχολικό έτος, ενώ σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες διαλόγου που έχει ξεκινήσει ο Γεράσιμος Αρσένης και εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν μετέχουν και οι καθηγητές στο διάλογο. Παράλληλα τόνισε ότι η αστυνομία δεν μπαίνει στα σχολεία χωρίς εισαγγελική εντολή.

    [07] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ‘'ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ'' ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Με αποκλεισμούς δρόμων και στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν οι μαθητές τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές απέκλεισαν διαφορετικούς δρόμους από αυτούς που είχαν ανακοινώσει χθες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος.

    Οι μαθητές απέκλεισαν την οδό Παπαναστασίου στη συμβολή της με την οδό 28ης Οκτωβρίου, το δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο ύψος του εργοστασίου της «Βιαμύλ», την Κατσιμίδη με Αγίου Δημητρίου, ενώ μαθητές από τον Σταυρό, τη Μάδυτο και την Aspqob\kta απέκλεισαν τη διασταύρωση του Σταυρού, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Το μεσημέρι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου οι μαθητές διαλύθηκαν, δίνοντας νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις μέσα στις διακοπές.

    Στο μεταξύ σοβαρές καταστροφές προκάλεσαν άγνωστοι στο 6ο και το 10ο ΤΕΛ που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη». Συγκεκριμένα έβαλαν φωτιά στο γραφείο των καθηγητών και κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Στο γραφείο της διεύθυνσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη έχουν υποβληθεί πολλές καταγγελίες διευθυντών σχολείων, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές θρανίων, επίπλων και εργαστηριακών οργάνων που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων.

    [08] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Νέα διοικητική διαίρεση της χώρας με μείωση του αριθμού των περιφερειών, από 13 σε 6-7, και με την τοποθέτηση υπουργών ή υφυπουργών ως επικεφαλής των νέων μεγαλύετρων περιφερειών προτείνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης και επιθυμία του είναι να συμπεριληφθούν οι αλλαγές αυτές στο πρόγραμμα «Καποδίστριας 2» του υπουργείου Εσωτερικών.

    Με βάση αυτή την πρόταση η Βόρεια Ελλάδα θα αντιστοιχεί σε μια περιφέρεια η οποία θα συνενωθεί με το υπουργείο Μακεδονίας, το οποίο θα ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο και το ίδιο προτείνει και για το υπουργείο Αιγαίου. Οπως διευκρίνισε δεν πρόκειται για κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου, αλλά ενίσχυση τους καθώς η πρόταση του προβλέπει και τη διατήρηση των τίτλων. Οι αλλαγές αυτές κρίνονται αναγκαίες καθώς η χώρα χρειάζεται μεγάλες και δυνατές περιφέρειες ενώ μια περιφέρεια έχει περισσότερες αρμοδιότητες από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι είναι αναγκαία η θεσμική ενίσχυση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης τόσο με την ανάπτυξη των ειδικών γραμματειών των διαφόρων υπουργείων, όσο και σε άλλο επίπεδο και οι τρόποι ενίσχυσης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

    Στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που έγινε στο Κυβερνείο είπε ότι η αύξηση των κονδυλίων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κυμάνθηκε στο μέσο επίπεδο άυξησης των προυπολογισμών των υπουργείων (3,5%) και μπορεί να καλύψει τις βασικές δράσεις του υπουργείου.

    Σε ότι αφορά τη δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την ιδιωτικοποίηση της Helexpo-ΔΕΘ, είπε ότι είναι κοινή εκτίμηση ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, αφού μεσολαβήσουν οι συζητήσεις με τους φορείς και τα κόμματα. Χαρακτήρισε «μύθους» τους ισχυρισμούς ότι αναβαθμίζεται ο ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) που θα μπορεί να έχει και εκθεσιακές δραστηριότητες.

    Σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου Μακεδονίας- Hq\jgr τόνισε ότι ο ρόλος του είναι συντονιστικός και επιτελικός των πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Στις προτεραιότητες του περιλαμβάνονται: Η συνεργασία των τριών περιφερειών.

    Η έγκαιρη προετοιμασία των προτάσεων για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Από τις αρχές Ιανουαρίου θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή (1720) μέσω της οποίας προσωπικό του υπουργείου θα δίνει πληροφορίες, ενώ θα ξεκινήσει πρόγραμμα οικογενειακής και κοινωνικής επανένταξης των «παιδιών των φαναριών». Η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καλύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (θεομηνίες κλπ).

    Η ανάπτυξη της βαλκανικής και παρευξείνιας συνεργασίας. Η ενασχόληση με ζητήματα του απόδημου ελληνισμού σε συνεργασία με το ΣΑΕ, τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Στους πρώτους μήνες του 1999 υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους παλιννοστούντες.

    Η εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης της μεθοριακής ζώνης. Η λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999 του Ευρωπαικού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού.

    Η διοργάνωση εκδηλώσεων για τον αιώνα που φεύγει.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ «ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ» ΜΑΖΙ

    «Η κυβέρνηση δε γνωρίζει πότε ακριβώς θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει και να εγκρίνει ψηφίσματα για το Κυπριακό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει οπωσδήποτε η διαδικασία να λήξει πριν από το τέλος του έτους, γιατί πρέπει να ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    «Ελλάδα και Κύπρος», συνέχισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, «παρεμβαίνουν διπλωματικά και πολιτικά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό για τα θέματα των στρατηγικών μας αντιλήψεων, που είναι ως γνωστό τα θέματα ουσίας του Κυπριακού και σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας να μπούμε σε μια τροχιοδρόμηση για σταδιακή αποστρατικοποίηση».

    Σε ερώτηση πως συνδέονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με τους ρωσικούς πυραύλους S300, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην συνδέονται τα θεματα εξοπλισμών με τα θέματα αποστρατικοποίησης», αποφεύγοντας να αναφερθεί περισσότερο στο θέμα των ψηφισμάτων και τη διατύπωση που αναμένει η κυβέρνηση λόγω της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιείται.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε την εκτίμηση ότι με τις χθεσινές τοποθετήσεις του για το θέμα των S300, στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης προσπαθεί να μετατοπίσει το βάρος της απόφασης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οπως είπε, η τοποθέτηση του κ. Σημίτη ότι στηρίζονται πλήρως οι αποφάσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, «ήταν μια διατύπωση που ]dime ακριβώς τη θέση και την άποψη ότι διατηρεί το κυπριακό κράτος την αυτονομία του, ταυτόχρονα όμως έδωσε και τη σαφή εντύπωση ότι όλα συναποφασίζονται και σε επίπεδο χειρισμών και σε επίπεδο στρατηγικής».

    [10] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Η Ολλανδία έγινε η δέκατη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικυρώνει τη συνθήκη του Αμστερνταμ του 1997 για τη διεύρυνση της Ένωσης και την ενίσχυση των θεσμών της, καθώς σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο της συνθήκης.

    Μετά από ολονύκτια συνεδρίαση των βουλευτών, η πλειοψηφία των 75 μελών της Πρώτης Βουλής τάχθηκε υπέρ της επικύρωσης, και μόνο το οικολογικό κόμμα της αριστερής παράταξης GroenLinks και τρία μικρά κόμματα των Προτεσταντών τάχθηκαν κατά.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Βίμ Κόκ να εγγυηθεί ότι η Ε.Ε. δεν περιορίζεται σε «μία αγορά και ένα νόμισμα», αλλά ότι θα προωθήσει «τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την πολυπολιτισμικότητα». Πολλοί εξέφρασαν μάλιστα την ανησυχία ότι η διεύρυνση της Ένωσης προς τα ανατολικά επιβραδύνεται.

    Η πρώτη χώρα που επικύρωσε τη συνθήκη του Αμστερνταμ ήταν η Γερμανία, στις 7 Μαϊου, ενώ σε τέσσερις μήνες ακολούθησαν η Σουηδία, η Βρετανία, η Φιλανδία, η Αυστρία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Η Ιρλανδία επικύρωσε τη συνθήκη με δημοψήφισμα στις 22 Μαϊου και η Δανία στις 28 του ίδιου μήνα. Οι υπόλοιπες πέντε χώρες, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλλία και Ισπανία αναμένεται να την επικυρώσουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 1999.

    Ε.Ρ.

    [11] ΟΥΩΚΕΡ: ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΑΣΕ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ουίλιαμ Ουώκερ εκτίμησε ότι η συνεργασία των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών με την αποστολή του ΟΑΣΕ δεν είναι ικανοποιητική.

    Ο Ουώκερ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ανέφερε ότι τα περισσότερα αιτήματα που απηύθυνε η αποστολή του ΟΑΣΕ προς το επίσημο Βελιγράδι απορρίφθηκαν και συμπλήρωσε ότι για το θέμα αυτό θα ενημερώσει τη Διεθνή Κοινότητα.

    Μιλώντας για τις επαφές του με τους ένοπλους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ο Ουώκερ ανέφερε ότι οι τελευταίοι αρκετές φορές παραβιάζουν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και ενεργούν προκλητικά, κάτι που δίνει το δικαίωμα στις αρχές να εντείνουν τα μέτρα εναντίον τους.

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο έδαφος της ΠΓΔΜ για την ασφάλεια των παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο είναι απαραίτητη και πως είναι μεγάλο λάθος να θεωρεί ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος τη δύναμη αυτή ως εχθρό της χώρας του.

    [12] ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Mηνύματα αισιοδοξίας για άμβλυνση του οξυμένου πολιτικού κλίματος στην Αλβανία, έδωσε η χθεσινή απροσδόκητη συνάντηση του πρωθυπουργού Παντελή Μάικο με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, με αφορμή την απεργία πείνας των φοιτητών του πανεπιστημίου των Τιράνων.

    Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο σε δηλώσεις του χαρακτήρισε θετική τη συνάντησή του με τον Σαλί Μπερίσα, υπογραμμίζοντας ότι έγινε «ένα βήμα μπροστά στην αναζητούμενη αναγκαία συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης». Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αφορούσαν την απεργία πείνας των φοιτητών, το Κοσσυφοπέδιο και την υπόθεση της δολοφονίας του στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, κυβέρνηση και φοιτητές να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να συζητήσουν όλα τα αιτήματα των απεργών, προκειμένου να επιτευχθεί λύση. Σήμερα αναμένεται η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των απεργών για τον τερματισμό της απεργίας πείνας.

    Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και συμφωνήθηκε να συγκληθεί στρογγυλη τράπεζα με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

    Σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Χαϊντάρι αποφασίστηκε η κατάρτιση και ψήφιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης ανακριτικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σπεύδοντας να προλάβει τυχόν αυθαίρετα συμπεράσματα ο Παντελή Μάικο, τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση: «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Κέρδισε ο Αλβανός πολίτης». Οπως είπε ο κ.Μάικο με τη συνεργασία κυβέρνησης- αντιπολίτευσης θα υποβοηθεί το έργο που έχει να επιτελέσει η αστυνομία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των πολιτικών δυνάμεων στο εθνικό θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τη συνάντηση των δυο ανδρών, την οποία η κυβερνητική εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλιτ» τη χαρακτηρίζει «ιστορική», ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Νταν Εβερτς τόνισε ότι «είναι καλός οιωνός για το μέλλον της Αλβανίας».

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα από τις 25-27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χωρίς όμως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί πιθανώς να αλλάξουν, καθώς και ότι η κ.Ολμπράιτ θα επισκεφτεί και δεύτερη πόλη εκτός από τη ρωσική πρωτεύουσα. Οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον είναι τεταμένες μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράκ. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 22 December 1998 - 22:00:58 UTC