Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-17

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 17 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [02] 79 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ε.Ε ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ:Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [06] ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [07] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [08] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [09] ΒΟΥΛΗ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [10] ΒΟΥΛΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [11] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΡΣΕΝΗ
  • [12] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [13] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [14] ΝΕΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
  • [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - S300
  • [18] ΠΡΟΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ)

  • [20] ANΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΑ TOY OHE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [21] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [22] ΡΩΣΙΑ:ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [23] Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [24] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [26] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [27] ΣΕΡΒΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [28] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΥΠΑΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [29] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ-ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Ιράκ και εκφράζει την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις θα είναι σύντομες σε χρονική διάρκεια και θα τερματιστούν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:"Η Ελλάδα κατέβαλε καθ όλο το χρονικό διάστημα που παρήλθε προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν στις απαγορεύσεις και τους ελέγχους στην παραγωγή χημικών και άλλων όπλων μαζικών καταστροφών. Οι αποκλίσεις από τις αποφάσεις και τα προσκόμματα στο έργο της Επιτροπής Επιτηρητών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι καταδικαστέες.

    Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το απαραβίαστο των συνόρων αποτελούν βασικές αρχές επί των οποίων εδράζονται η διεθνής ασφάλεια και η παγκόσμια ειρήνη και αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο λαός του Ιράκ δεν ευθύνεται για τις ενέργειες των κυβερνώντων του. Η σκληρή δοκιμασία που υφίσταται από καιρό θα πρέπει να τερματιστεί με τη συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας".

    [02] 79 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Με κοινό ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν 79 βουλευτές, από όλα τα κόμματα, καταδικάζουν τη νέα επίθεση εναντίον του Ιράκ και τον καλούν να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

    Η συγκέντρωση των υπογραφών έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Π. Παρασκευόπουλου, Γ. Κατσιμπάρδη (ΠΑΣΟΚ) και Σπ. Δανέλη (ΣΥΝ)-που είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Απρίλιο τη Βαγδάτη- και στο ψήφισμα επισημαίνεται πως οι χτεσινοβραδινοί βομβαρδισμοί συνιστούν σαφή παραβίαση παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είναι μια πράξη έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ και δεν μπορεί η τυφλή βία να αποτελεί λύση στα προβλήματα.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ε.Ε ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Την ελπίδα ότι θα τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ πολύ γρήγορα και ότι η Διεθνής Κοινότητα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος με πολιτικά μέσα, en]vqase ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. "Ο τερματισμός των εχθροτήτων", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, " θα επιτρέψει επίσης στα Ηνωμένα Εθνη και στη Διεθνή Κοινότητα να σκύψουν στα πραγματικά ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιρακινός λαός. Πέρα από την ηγεσία του Ιράκ, τη συμπεριφορά της οποίας έχουμε όλοι καταδικάσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο λαός, οι ανάγκες του οποίου σε τρόφιμα και φάρμακα θα αυξηθούν - δυστυχώς - μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις".

    Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, "έχουμε υποχρέωση ως Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσουμε - έστω και αυτή την ώρα - με σοβαρότητα το όλο θέμα. Εάν θέλουμε πράγματι να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, ιδιαίτερα στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Θα πρέπει η ΕΕ να έχει λόγο και να αποκτήσει τη δική της φωνή. Από την πλευρά μας εκφράζουμε την ετοιμότητα να συμβάλλουμε στην ανάληψη από την ΕΕ των αναγκαίων διπλωματικών και ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αρχές οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται με τον ίδιο σεβασμό έναντι όλων".

    [04] Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ:Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

    Η εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων των ΗΠΑ, με την πρόταση καθαίρεσης του προέδρου Κλίντον, εξαιτίας του σκανδάλου Λεβίνσκι και η απουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άλλη μια φορά από τις δραματικές εξελίξεις σε μια εστία ανάφλεξης, με την αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη, αποτελούν τις πρώτες εκτιμήσεις του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, για την "ανάρμοστη επίθεση" στο Ιράκ.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Στρασβούργο ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι "τα πραγματικά κίνητρα της αμερικανικής επίθεσης δεν αποβλέπουν σε μια τιμωρία κάποιου καθεστώτος που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, αλλά να κερδίσει χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση και μέσα από μια ατμόσφαιρα κρίσης , ο πρόεδρος Κλίντον να πείσει κάποιους Βουλευτές να μη ψηφίσουν την παραπομπή του σε δίκη στην Γερουσία, για τα αδικήματα που κατηγορείται".

    Σε ερώτηση σχετικά με την στάση της Ευρώπης ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι "η Ευρώπη ήταν άνευ σφυγμού, ήταν απούσα για άλλη μια φορά και στο βαθμό που ήταν παρούσα ήταν διχασμένη. Εχουμε τον κ. Μπλερ, τον σοσιαλιστή, που δίνει πλήρη κάλυψη και συμμετέχει σε αυτά τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια και έχουμε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ίσως , η οποία στάθηκε διακριτικά, αλλά γενικά μένουν παθητικές και ανέχονται την εξέλιξη των γεγονότων. Η Ευρώπη μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, να σταματήσει αυτή την εξέλιξη, δεν είχε αυτή την ικανότητα διότι πολλές κυβερνήσεις, το λέω με λύπη μου ανάμεσα σε αυτές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις βλέπουν την Ευρώπη, ως μια θυγατρική των Ηνωμένων Πολιτειών, τις Βρυξέλλες, ως ένα παράρτημα της Ουάσιγκτον. Οσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, δυστυχώς θα έχουμε αυτή την εικόνα, για αυτές τις σοβαρότατες επιπτώσεις, που έχουμε αυτήν την ώρα".

    Οσο για τα δολοφονικά όπλα που παράγει ο Σαντάμ Χουσεϊν και που αποτελούν τις "υποτιθέμενες" αιτίες της αμερικανικής επιδρομής ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού υπογράμμισε με έμφαση " πως στο sgle_o αυτό μάλλον κοροϊδευόμαστε. Ο Σαντάμ, ο οποίος είναι ένας αποτρόπαιος δικτάτορας, έχει αυτά που έχει, αλλά δίπλα η Ινδία και το Πακιστάν κάνουν πυρηνικές δοκιμές και προωθούν και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίδραση σε αυτές τις χώρες".

    Για τη απουσία απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πριν την αμερικανική επίθεση ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι " οι ΗΠΑ με τις ενέργειές τους αυτές, ουσιαστικά υπονομεύουν και κατακρημνίζουν και τους διεθνείς θεσμούς, όπως είναι ο ΟΗΕ, τους οποίους ένας πλανήτης με τόσες εστίες προβλημάτων τους χρειάζεται να λειτουργούν δημοκρατικά και αποτελεσματικά. Ομως μπροστά στα εσωτερικά τους προβλήματα οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να δείξουν ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί είναι προσχήματα, για να τους χρησιμοποιούν συγκεκριμένες στιγμές".

    Για το ενδεχόμενο επηρεασμού των εξελίξεων και στη δική μας "γειτονιά" ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι "σαφώς και επηρεάζονται οι εξελίξεις και στη δική μας περιοχή, η οποία γειτνιάζει με την περιοχή της κρίσης, γιατί και η δική μας περιοχή μας χαρακτηρίζεται από κρίση και αστάθεια , γιατί αναβαθμίζεται η θέση της Τουρκίας, μέσα από το ρόλο που παίζει στη σχέση ΗΠΑ-Ιράκ και γιατί αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές του δικαίου και νομίζω ότι δεν θα στηρίξουν καμία προσπάθεια δίκαιης επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Είναι βέβαια και μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουν κάποιοι από τις ψευδαισθήσεις τους".

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Ο αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς επισκέφθηκε χτες το βράδυ τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, τον ενημέρωσε για το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας στην ερώτηση αν η ελληνική είχε ενημερωθεί για την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. Οπως είπε δεν ζητήθηκε η συνδρομή της Ελλάδας, ούτε η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη. Το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα, χτες και σήμερα έγιναν συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιάννου Κρανιδιώτη, το πρωί έγινε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των Γ. Κρανιδιώτη και Γ. Παπανδρέου, ενώ επιστρέφουν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Θ. Πάγκαλος και Α. Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο. Εξέφρασε τη λύπη της για τα θύματα των βομβαρδισμών και την ελπίδα ότι αυτή θα τερματιστούν σύντομα.

    [06] ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Με έντονο τρόπο αντέδρασαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός στους βομβαρδισμούς του Ιράκ από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τις επιθέσεις και το ΚΚΕ μιλάει για cjacjsteqij^ επίθεση, ενώ ο ΣΥΝ κάνει λόγο για τυχοδιωκτική ενέργεια που προσβάλει τον ΟΗΕ.

    [07] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τα κόμματα για το τι συνέβη στον Περσικό Κόλπο, αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι η βάση της Σούδας στην Κρήτη, τόνισε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ πρέπει να συζητηθεί στην Ευρωπαική Ενωση και να διαμορφωθεί μια κοινή θέση σχετικά με το θέμα.

    Οπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν το ενημέρωσαν αυτή τη φορά, και σημείωσε ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και δυσάρεστα.

    [08] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Έκπληξη και δυσφορία προκαλεί η νέα στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους η Επιτροπή Εξωτερικών και 'μυνας και η Ομάδα Φιλίας με Αραβικές χώρες της Βουλής.

    Παρόμοιας μορφής δράση και μάλιστα μονομερής παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το μόνο διεθνές όργανο που μπορεί να εγκρίνει μία τέτοιου είδους απόφαση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι ενέργειες που κινούνται εκτός του ΟΗΕ, όχι μόνο πλήττουν το κύρος και την αποτελεσματικότητα του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά αποτελούν παραβίαση της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμποδίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρηνική επίλυση του ζητήματος και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα και την εύθραυστη ειρήνη της περιοχής.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και 'μυνας Κάρολος Παπούλιας και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με τις Αραβικές χώρες Γιώργος Κίρκος καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άσκηση βίας και κάθε επιθετική δραστηριότητα και ζητούν την παύση κάθε βομβαρδισμού και την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών από τον ΟΗΕ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για μία ακόμη φορά τα θύματα της καταδικαστέας αυτής στρατιωτικής δράσης είναι ο πολυπαθής Ιρακινός λαός, οι άμαχοι και τα παιδιά και μάλιστα σε εορταστική περίοδο.

    [09] ΒΟΥΛΗ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο εισαγωγής και συζήτησης των τροπολογιών που έφθαναν τις 146 ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέσυρε τελικά δυο από τις δέκα υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί και οι οποίες αφορούσαν στην αναγκαστική συνταξιοδότηση των υπαλλήλων της Ολύμπικ Κέτερινγκ που είχαν συμπληρώσει 10.500 ένσημα και την pqoaiqetij^ για όσους έχουν 9.000 ένσημα και στην νομιμοποίηση της ένταξης σε οργανικές θέσεις και νομιμοποίησης στο ΙΚΑ όσων είχαν προσληφθεί το 1994 μετά την απόλυσής τους από δημόσιους οργανισμούς, όπως ΟΤΕ ή ΕΡΤ.

    Η "βροχή τροπολογιών" πάντως, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα που τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει καταστήσει τη Βουλή σε βιομηχανία παραγωγής νομοσχεδίων", όσο και του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε "τερατώδες" το φαινόμενο οι υπουργοί να καταθέτουν άσχετες με το νομοσχέδιο προσθήκες.

    Τελικά το ΔΗΚΚΙ αποχώρησε από την συζήτηση του ασφαλιστικού, ενώ η ΝΔ απείχε από δυο ψηφοφορίες τροπολογιών. Η πρώτη αφορούσε την συνέχιση του καθεστώτος μονιμότητας στους υπαλλήλους ΝΠΔΔ μετατρέποντας σε Α.Ε και η δεύτερη την παράταση πληρωμής βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ και στα τελωνεία μέχρι 30 Δεκεμβρίου.

    [10] ΒΟΥΛΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών άνοιξε απόψε στην ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος αριθμός βουλευτών, -ξεπέρασαν τους 150- που ζήτησαν να πάρουν το λόγο κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησής του.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο ο γενικός εισηγητής της όσο και οι βουλευτές της υπεραμύνθηκαν των στόχων του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος -όπως είπαν- οδηγεί με σταθερότητα στην οικονομική σύγκλιση της οικονομίας μας και βάζει τα θεμέλια και τους όρους για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και εδραίωση του βιώσιμου κοινωνικού κράτους.

    Αντίθετα η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα σύνολο λογιστικών τεχνασμάτων, που περιλαμβάνει ελλείμματα κοινωνικής ευαισθησίας, υποθηκεύει το μέλλον των αυριανών Ελλήνων, δημιουργεί νέα κοινωνική τάξη ανέργων και νεοπτώχων, είναι ταξική και ανισομερής.

    Ειδικότερα, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μηνάς Σταυρακάκης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1999 ιστορικό, που επικυρώνει - όπως είπε- το εισιτήριο για την ένταξη μας στην ΟΝΕ.

    "Θα κλείσει το μεγαλύτερο Καζίνο που λειτουργεί σήμερα στην χώρα, η αγορά συναλλάγματος, με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ", τόνισε ο κ. Σταυρακάκης, προσθέτοντας ότι τώρα το κόστος των συναλλαγματικών κρίσεων που προκαλούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στο εθνικό νόμισμα το πληρώνουν οι αμέτοχοι, αθώοι και ανυποψίαστοι Έλληνες πολίτες.

    Αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι από την αρνητική ανάπτυξη του 1993, έχουμε το 1998 ανάπτυξη 3,5 του ΑΕΠ, που ξεπερνά τις επιδόσεις της Ε.Ε. τα τρία τελευταία χρόνια.

    Στον πληθωρισμό -είπε- την τετραετία 90-93 καλύφθηκε το 33% της απόστασης από το τελικό στόχο σύγκλισης ενώ την τετραεταία 94- 97 καλύφθηκε το 50%. Ως προς το κρατικόι έλλειμμα, ανέφερε ότι καλύφθηκε την ίδια περίοδο το 69%, ενώ για το δημόσιο χρέος τόνισε ότι υπήρξε εντυπωσιακή μείωση της τάξεως του 105,5%. Στη συνέχεια, ο κ. Σταυρακάκης επέκρινε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για πλαστότητα και λογιστική αλχημεία του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών, και υπάρχει εξελιξιμότητα και συγκρισιμότητα των στοιχείων.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταυρακάκης επεσήμανε ότι "πρέπει να σκεφτούμε για τις γενιές που εμείς επιβαρύναμε με χρέη και που δεν είναι παρούσες ή δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις υποθέσεις τους. (Χ.Σ.)

    [11] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΡΣΕΝΗ

    Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Αρσένης χειρίζεται υπεύθυνα τα θέματα της παιδείας και χρέος όλης της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει.

    [12] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    "Ο διάλογος με τους μαθητές δεν γίνεται για να αποφασίσουμε για αλλαγές, αλλά για να κατανοήσουμε τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν απο την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Δεν θέλω όμως να δημιουργήσω την εντύπωση ότι επίκεινται αλλαγές".

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ερωτηθείς για το θέμα της εξεταστέας ύλης, το οποίο συζήτησε σήμερα με μαθητές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο κ.. Αρσένης είπε ότι πληροφόρησε τους μαθητές πως έχει ήδη γίνει μείωση της ύλης μετά από υπουργική απόφαση της 30ης Οκτωβρίου, και τόνισε ότι η μείωση αυτή κατά τη γνώμη του είναι επαρκής.

    Ο κ. Αρσένης είπε ότι οι μαθητές του έθεσαν συγκεκριμένα το θέμα της ιστορίας και των αρχαίων, το οποίο θα αναθέσει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να το εξετάσει επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι η εξεταστέα ύλη έχει μειωθεί αρκετά.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου , ο οποίος μίλησε για αναταραχή στο χώρο της Παιδείας με τις καταλήψεις, η οποία αποβαίνει με μαθηματική ακρίβεια εις βάρος των μαθητών, είπε ότι με τον κ. Χριστόδουλο έχει τακτική επαφή ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    "Γνωρίζω ότι και αυτός συμμερίζεται τη δική μου ανησυχία για την αναταραχή που υπάρχει στην παιδεία με τις καταλήψεις. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, οι καταλήψεις αυτές τιμωρούν τα ίδια τα παιδιά και χάνουν πολύτιμο χρόνο", κατέληξε ο κ. Αρσένης.

    [13] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ως διακωμώδηση των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου και δείγμα του αδιεξόδου της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας που ζητούν να ακυρωθεί η παραγγελία των πυραύλων S-300 για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν κατανοεί την πραγματικότητα και παράγει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει.

    [14] ΝΕΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Νέες κινητοποιήσεις των μαθητών λυκείων στη Θεσσαλονίκη. Από το πρωί απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στην εμπορική κίνηση σ΄ ολόκληρη την πόλη. Με απόφαση των συντονιστικών επιτροπών καταλήψεων, ομάδες μαθητών από σχολεία δυτικών συνοικιών στην Θεσσαλονίκη απέκλεισαν λίγο μετά τις 11.00' την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Εύοσμο, με αποτέλεσμα να σχηματισθούν ουρές αυτοκινήτων. Πολλοί Θεσσαλονικείς που πληροφορήθηκαν τους νέους αποκλεισμούς δρόμων από τους μαθητές ανέβαλαν τα ψώνια τους στα εμπορικά καταστήματα της πόλης προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

    Εβδομήντα γυμνάσια και λύκεια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης παραμένουν υπό κατάληψη από μαθητές που συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους στο νέο νόμο για την παιδεία.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

    Στη χρήση βίας κατέφυγε η αλβανική αστυνομία για να απομακρύνει 90 φοιτητές που έκαναν απεργία πείνας, εδώ και μια εβδομάδα, στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υψηλότερα επιδόματα σπουδών, όπως ανέφερε ο φοιτητής Κεν Ντίμα, που συμμετείχε στην απεργία.

    "Η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να μας βάλει στα ασθενοφόρα, κάποιοι νοσηλεύθηκαν και άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι στους δρόμους" είπε ο φοιτητής. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών Εντίρα Μπίρκο είπε, ότι η αστυνομία επενέβη μετά από έκκληση του υπουργού υγείας Λεονάρντ Σόλης, αφού ένας απεργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ηπατίτιδας C.

    Το απόγευμα επισκέφθηκε τους φοιτητές ο υπουργός Πληροφόρησης Μουσά Ουλκίνι και ο υπουργός Υγείας Λεονάρντ Σόλης. Επανέλαβαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο, την οποία απέρριψε η συντονιστική επιτροπή των απεργών. Οι φοιτητές ζητούν καλύτερες συνθήκες και 50% αύξηση στα επιδόματα σπουδών δηλαδή 35 με 40 δολάρια το μήνα και επιθυμούν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας Έθεμ Ρούκα. Η κυβέρνηση είπε ότι θα αυξήσει κατά 10% τα επιδόματα.

    Έκτακτη συνεδρίαση είχε αργά χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του SHIK, ότι θα γίνουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των φοιτητών, με απώτερο στόχο την πρόκληση ταραχών και τη γενίκευση τους. O.K.

    [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Περίπου 2.000 διαδηλωτές με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή των πανεπιστημίων των Τιράνων, ως ένδειξη της υποστήριξής τους προς τους φοιτητές απεργούς πείνας.

    Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να σταματήσουν τους 90 φοιτητές από την απεργία πείνας, την οποία ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, μεταφέροντας ορισμένους από αυτούς στο νοσοκομείο.

    Οι υποστηρικτές του κ.Μπερίσα κατευθυνόμενοι από το κέντρο της πόλης προς τα πανεπιστήμια φώναζαν συνθήματα για την παραίτηση του πρωθυπουργού Παντελή Μάικο, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν στο πλαίσιο προειδοποιήσεων για πιθανές "τρομοκρατικές ενέργειες". Ε.Ρ.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - S300

    Την άποψη ότι υπήρξαν πιέσεις ίσως και εκβιασμοί σε ότι αφορά το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, }steqa από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ.Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι "στέκει σταθερά στις βασικές θέσεις που πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες".

    Ο κ.Κυπριανού είπε ότι έτυχε ενημέρωσης για τη σημερινή φάση του Κυπριακού και ιδιαίτερα τις "σκληρές", όπως τις χαρακτήρισε διαβουλεύσεις που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη "αναφορικά με ένα δεύτερο ψήφισμα που επιδιώκεται να υιοθετηθεί για θέματα που κυρίως έχουν σχέση με τη λεγόμενη ένταση και με το θέμα των εξοπλισμών και των στρατευμάτων".

    "Δεν αποκρύπτω ότι απεκόμισα ξεκάθαρα την εντύπωση, χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, ούτε θα έπρεπε, για πολύ σοβαρούς λόγους, ότι όχι μόνο υπήρξαν πιέσεις αλλά και εκβιασμοί σε ότι αφορά τους πυραύλους", είπε χαρακτηριστικά ο Πρέοδρος του ΔΗΚΟ.

    Αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, συμφώνησε όμως ότι οι εκβιασμοί έχουν σε κάποιο βαθμό σχέση και με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Σημείωσε επίσης ότι το θέμα των πυραύλων "έχει μετατραπεί σε ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διάφοροι για να πιέσουν την Κύπρο και ενδεχομένως μεταγενέστερα να προωθήσουν κάποιες άλλες διευθετήσεις". Αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ.Κυπριανού το χαρακτήρισε κείμενο το οποίο "τουλάχιστον εμείς στην Κύπρο δεν έχουμε την αφέλεια να το θεωρήσουμε σοβαρό".

    "Φθάσαμε στο σημείο να μην τολμά ο ΓΓ του ΟΗΕ να περιγράφει έστω και ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων τον κ.Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, διότι ο κ. Ντενκτάς δεν δέχεται πλέον να περιγράφεται ως ηγέτης κοινότητας αλλά ως αρχηγός κράτους", τόνισε ο κ.Κυπριανού.

    "Υποχωρούν τα ΗΕ, που σημαίνει ότι η Γραμματεία των ΗΕ παραβιάζει τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού", πρόσθεσε.

    Ο κ.Κυπριανού διερωτήθηκε εξάλλου σε ποια πρόοδο αναφέρεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι "δεν έχουμε ιδέα τί υποστήριξε προς την κ.Χέρκους η τουρκική πλευρά. Ουδείς έχει ιδέα" και παρατήρησε ότι "σε εκείνο το μικρό κείμενο παρουσιάζονται πολλά σημεία τα οποία είναι εντελώς απαράδεκτα" και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ "καταγράφει ως επιτυχία την ημερησία διάταξη".

    Χαρακτηρίζοντας αυτή τη φάση του Κυπριακού ως "πολύ σοβαρή" ο κ.Κυπριανού είπε ότι το θέμα των "S-300 είναι σοβαρό αλλά γεννώνται ευρύτερα γενικότερα θέματα άμυνας και μέλλοντος αυτού του τόπου".

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ.Κυπριανού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η εικόνα που απεκόμισε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κάπως διαφορετική, υπό την έννοια ότι ορισμένα πράγματα ίσως να είναι για σκοπούς χειρισμών. "Εκείνο που σήμερα με ικανοποιεί είναι ότι μου ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορισμένες βασικές αρχές σε ότι αφορά αποφάσεις στις οποίες μένει σταθερός", σημείωσε ο κ.Κυπριανού.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των S-300, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι "αυτό είναι θέμα των δύο κυβερνήσεων όχι της μιας", προσθέτοντας ότι θα ακουστεί και η άποψη του Συμβουλίου Ασφαλείας εάν και όταν κληθεί". Χ.Σ.

    [18] ΠΡΟΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Την ενοποίησή του με το κόμμα Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση του Βάσιλ Τουπουρκόφσκι εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, το Φιλελεύθερο- Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ. Μετά την παταγώδη, όπως χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, αποτυχία τους στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι φιλελεύθεροι-δημοκράτες, οι οποίοι κατόρθωσαν να εκλέξουν μόνο 4 βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο, εξετάζουν νέους τρόπους για την συνέχιση της πορείας τους στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ. Στελέχη του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσαν στην "Νόβα Μακεντόνια" ότι έχει γίνει η πρώτη επαφή με το προεδρείο της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης, ενώ η ενοποίηση των δύο κομμάτων θα είναι το κύριο θέμα της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι πιθανότητες για την ενοποίηση των δύο κομμάτων είναι μεγάλες, δεδομένο ότι η Δημοκρατική Εναλλακτική λύση έχει προτείνει για υφυπουργό Ανάπτυξης την Λιλιάνα Πόποφσκα, μέλος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική παράταξη του Πέταρ Γκόσεφ. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η ενοποίηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο VMRO- DPMNE, δεδομένου ότι κατά την προεκλογική περίοδο, ο σημερινός πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο αρχηγός των φιλελεύθερων- δημοκρατών Πέταρ Γκόσεφ δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για κοινή συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, λόγω της διάστασης των απόψεών τους.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες της "Νόβα Μακεντόνια" το πράσινο φως για ενοποίησή του με τη Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση θα δοθεί το Φεβρουάριο, στο ετήσιο συνέδριο του Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού Κόμματος. Ε.Π.

    [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    O πρόεδρος της Κροατίας Φφράνκο Τούτσμαν αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα όπου και πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Μπόρις Γέλτσιν, όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κροατίας.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Τούτσμαν η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα συζητηθούν θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων ΗΙΝΑ το χρέος ύψους 1,5 disejatolluq_ym δολαρίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς τις χώρες της πρώην Γγιουγκοσλαβίας θα συζητηθεί διεξοδικά.

    Ο κ. Τούτσμα αναχωρώντας για τη Μόσχα υπογράμμισε ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Λ.Μ

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ)

    [20] ANΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΑ TOY OHE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Oι αεροπορικές επιθέσεις αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον του Ιράκ έγιναν ερήμην, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των Ευρωπαίων συμμάχων.

    Η απρόσμενη επίθεση κατά του Ιράκ, προκάλεσε τις αντιδράσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δια του υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν διαμήνυσαν ότι "η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί".

    Η θέση της Ελλάδας αναμένεται να διατυπωθεί σήμερα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξει κοινή στάση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, σε συνάντηση με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενημερώθηκε για την απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες , ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κ.Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη. Κατά τη διάρκεια των συνεννοήσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα σημερινών εφημερίδων, αποφασίστηκε να επιστρέψει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στην Αθήνα, από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν.

    Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Βρετανίας να πλήξει το Ιράκ. Η Γερμανία εξέφρασε τη λύπη της, γιατί κατέστη αναγκαία η προσφυγή στα όπλα.

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ρωσίας. Ο πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνωφ, τόνισε ότι "καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να δρα ανεξαρτήτως, εν ονόματι του Συμβουλίου Ασφαλείας". Ο κ.Ιβάνωφ εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας του "για τα αθώα θύματα των επιθέσεων". Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Πεκίνου. Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε αργά τη νύχτα, ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τις επιθέσεις κατά του Ιρακ. Η προσφυγή στα όπλα θα επηρεάσει δυσμενώς την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα απειλήσει επίσης την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", τόνισε.

    Παράλληλα, η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη της για την κλιμάκωση της κρίσης που οδήγησε στις αμερικανικές επιθέσεις, αλλά και για tir σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν για τον ιρακινό λαό. Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες και στη Βαγδάτη και συγκεκριμένα για τη στάση της στους επιθεωρητές των οπλικών συστημάτων.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, που βρίσκεται στον Καναδά, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η προσέγγιση που εξακολουθεί να υποστηρίζει η χώρα του είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης".

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν κατηγόρησε τους Αμερικανούς για δειλία και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις και το λαό να αντιταχθούν τους επιδρομείς. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, απαίτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της χώρας του και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ουάσιγκτον: "Οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά ανέλαβαν αυθαίρετα τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

    Η επιχείρηση με την επωνυμία "Αλεπού της Ερήμου" άρχισε τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας.

    Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όλη τη νύχτα ακούγονταν εκκωφαντικές εκρήξεις, ενώ ο ουρανός φωτιζόταν από τα αντιαεροπορικά πυρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πόλη επλήγη από πυραύλους, ένας εκ των οποίων χτύπησε κατοικημένη περιοχή.

    Το βάρος της επίθεσης εξακολουθούν να έχουν οι ΗΠΑ που διαθέτουν το αεροπλανοφόρο "Εντερπράιζ" στον Περσικό, ενώ σήμερα φθάνει στην περιοχή και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν βομβαρδιστικά τύπου "Β52", αεροσκάφη τύπου "Φάντομ 16", ενώ από σήμερα φθάνουν και τα υπερσύγχρονα βομβαρδιστικά "Στέλθ".

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, έχουν εκτοξευθεί 300 πύραυλοι "Τόμαχοουκ" και "Κρουζ" από τα "Β52" και τα αμερικανικά πολεμικά.

    [21] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πολύωρη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στον Περσικό η οποία είχε αρχίσει αργηά χθες το βράδυ. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κ.Κόφι Αννάν δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση.

    Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, o αφρικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ΄΄σήμερα ήταν μία από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία της παγκόσμιας κοινότητας΄΄.

    [22] ΡΩΣΙΑ:ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Την αγανάκτηση και την αγωνία του για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. κατά του Ιράκ εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν ο οποίος καταδίκασε την τακτική αυτή κατηγορώντας την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ότι παραβίασαν τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τον διεθνή νόμο και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλου του κόσμου και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν al]syr τις επιδρομές και να ακολουθήσουν τη διπλωματική και πολιτική οδό για την επίλυση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.

    Ο κ. Γέλτσιν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πρίμακοφ για να συζητήσουν για την κρίση στο Ιράκ ενώ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρόεδρο της Κίνας για το ίδιο θέμα.

    Η Δουμά ακολουθώντας παρόμοια στάση με αυτή του κ. Γέλτσιν καταδίκασε τις επιδρομές στο Ιράκ και εξέφρασε την αγανάκτηση της γι αυτή την στρατιωτική πράξη. Ο κομμουνιστής πρόεδρος του σώματος Γενάδι Σελέζνιεφ είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον διέταξε τις επιθέσεις για να απομακρύνει τη προσοχή του κοινού από το πρόσωπο του ενώ ο κ. Γκουτσερίγιεφ, βουλευτλης του ακραίου εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς νόμου και οι χώρες που αντιτίθενται στη χρήση βίας πρέπει να απαντήσουν με διπλωματικό τρόπο.

    Νωρίτερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ από τη Μαδρίτη στην οποία βρισκόταν χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Ιράκ σαν ένα χτύπημα κατά των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως.

    Ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι οι επιθέσεις θα περιπλέξουν τη κατάσταση στον Κόλπο και θα έχουν σοβαρές συνέπειες για όλο τον κόσμο και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει αμέσως στη Μόσχα λόγω της "ξαφνικής επιδείνωσης" της κατάστασης.

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί για λογαριασμό του στο όνομα των Ηνωμένων Εθνών και να παίζει τον αστυνόμο του κόσμου και προσέθεσε ότι σε συζήτηση που είχε με την Αμερικανό ομόλογο του Μάντλιν Ολμπράιτ η αμερικανική πλευρά δεν τον είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αρχίσει την εκκένωση των ρώσων που κατοικούν στη Βαγδάτη κυρίως των παιδιών και των γυναικών και ο ρώσος Υπουργός 'μυνας Ιγκόρ Σεργκιέγιεφ ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλες για τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ. O.K.

    [23] Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Την λύπη της για τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και των Βρετανών κατά του Ιράκ εξέφρασε η αυστριακή προεδρία της ΕΕ, αλλά τόνισε ότι υπεύθυνος για τις επιθέσεις είναι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν.

    Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφραγκ Σύσελ του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του 1998, είπε ότι όλοι μετανοιώνουν για τις επιθέσεις και ελπίζει ότι θα μειωθούν και θα έχουν ως στόχους μόνο στρατιωτικές βάσεις.

    Ο κ. Σύσελ δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν είναι υπεύθυνος και επεσήμανε εκ μέρους της ΕΕ ότι η πράξη αυτή στρέφεται κατά της ηγεσίας του Ιράκ και όχι κατά των πολιτών της χώρας.

    Οι αντιδράσεις των κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στις επιθέσεις διαφέρουν και ο Αυστριακός υπουργός τονίζει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για όλα τα κράτη, αλλά μόνο για την αυστριακή προεδρία. O.K.

    [24] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδουν οι ιρακινές αρχές, είναι ο θλιβερός απολογισμός της αιφνιδιαστικής χθεσινής επίθεσης των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στο διάγγελμα του προς τον ιρακινό λαό ο Σαντάμ Χουσεϊν παραδέχτηκε ότι επλήγησαν πολλοί στόχοι στη Βαγδάτη και τα περίχωρα. Σύμφωνα με ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία ένα από τα Μέγαρα του Σαντάμ Χουσεϊν "χτυπήθηκε" εκεί όπου συνεδρίαζε η κυβέρνηση της χώρας. Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία καταδίκασαν την επίθεση, ενώ την αντίθεση τους εξέφρασαν και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ενημερώθηκαν μετά το γεγονός. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν γνώριζε για την επίθεση και ότι δεν εμπλέκεται στρατιωτικά.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η επιχείρηση με την ονομασία "Αλεπού της ερήμου" θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί. Εκπρόσωπος της Ιαπωνικής κυβέρνησης επικαλούμενος τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Τόκιο δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κατά του Ιράκ μπορεί να συνεχιστούν τουλάχιστον για τέσσερις μέρες.

    Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να εξαναγκάσουν τη Βαγδάτη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ελέγχουν τα οπλικά της συστήματα. Ο Σαντάμ Χουσεϊν από την πλευρά του κατηγόρησε τους Αμερικανούς για δειλία και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις και το λαό της χώρας να πολεμήσει τους επιδρομείς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κατηγορεί τη Βαγδάτη για παρελκυστική τακτική στο θέμα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου της. Στο μεταξύ, στους δρόμους της Βαγδάτης αρχίζουν να βγαίνουν και πάλι οι κάτοικοι μετά από μια νύχτα βομβαρδισμών από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

    [25] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    H Aλβανία με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι υποστηρίζει τις αεροπορικές επιθέσεις αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον του Ιράκ.

    "Η Αλβανία εγκρίνει και στηρίζει την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον να επιτεθεί στο Ιράκ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας στην οποία επισημαίνεται ότι η στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Λ.Μ

    [26] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Οι ΗΠΑ έχουν πάρει από τον περασμένο Νοέμβριο το πράσινο φως από την τουρκική κυβέρνηση για να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Imtfiqk_j στις επιχειρήσεις τους κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλλιέτ" σχετικό με την επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου" που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Βαγδάτης, Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν, ότι η βάση του Ιντζιρλίκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ωστόσο, η βάση αυτή δεν θεωρείται πρωταρχικής σημασίας, καθώς πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί μόνο για των ανεφοδιασμών των αμερικανικών και αγγλικών πολεμικών αεροσκαφών.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη, ότι μία ώρα πριν από την επίθεση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις συμμαχικές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία. Σημειώνεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από χτες εντολή εκκένωσης της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

    Η "Μιλλιέτ" τονίζει ότι η επίθεση των ΗΠΑ προκάλεσε την αντίδραση του αραβικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα θα διαδηλώσουν εκατοντάδες χιλιάδες 'ραβες κατά των ΗΠΑ. Οι δύο πιστές σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία , γράφει η εφημερίδα, είναι εξοργισμένες, γιατί οι ΗΠΑ δεν σεβάστηκαν το γεγονός ότι είναι παραμονή στη θρησκευτικής νηστείας του Ραμαζάν. "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Κλίντον διέταξε επίθεση κινδυνεύοντας να χάσει και τους πιο πιστούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή" υπογραμμίζει η "Μιλλιέτ". Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη, ότι στο Ισραήλ επικρατεί πανικός, ενώ χτες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός 'μυνας Ιτζχακ Μορντεχάι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ιρακινών επιθέσεων.

    [27] ΣΕΡΒΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Κυβερνητικοί παράγοντες της Σερβίας καταδίκασαν τις αεροπορικές επιθέσεις αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων εναντίον του Ιράκ και τις συνδύασαν με τα πρόσφατα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τις νωρίτερες εξαγγελίες για βομβαρδισμούς σερβικών στόχων από την πλευρά.

    Ο εκ των αντιπροέδρων της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ενόψει της διαδικασίας καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον ζητούσε αφορμή για να βομβαρδίσει τη Σερβία χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, όπως ανέφερε ο Σέσελι και βομβάρδισε το Ιράκ καθότι το κόλπο με το προ τριών ημερών μεθοριακό επεισόδιο που σημειώθηκε στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας κατά το οποίο σκοτώθηκαν 36 ένοπλοι Αλβανοί δεν έπιασε.

    Ο Σέσελι χαρακτήρισε τον πρόεδρο Κλίντον ως "μανιακό του σεξ", ο οποίος, όπως δήλωσε για να διατηρήσει το αξίωμά του μπορεί να προκαλέσει ακόμη Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις στο Ιράκ με την αιτιολογία ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [28] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΥΠΑΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Με αφορμή τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Bqetam_ar εναντίον του Ιράκ, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, Ούβε Κάρστεν Χέϊε, δήλωσε ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λυπάται για το ότι χρειάστηκε τώρα η λήψη στρατιωτικών μέτρων, εξαιτίας της στάσης της ιρακινής ηγεσίας" και εξέφρασε την ελπίδα "να καταστεί δυνατό να τελειώσει, το συντομότερο δυνατό, η στρατιωτική δράση". "Η Διεθνής Κοινότητα, αναφέρει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει επανειλημμένα αξιώσει από το Ιράκ να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με την έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εξοπλισμών των Ηνωμένων Εθνών, UNSCOM, το Ιράκ δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στις 14 Νοεμβρίου για στενή συνεργασία, χωρίς περιορισμούς, με την UNSCOM. Η Ιρακινή ηγεσία, πρόσθεσε ο κ. Χέιε, είχε προειδοποιηθεί και έπρεπε να γνωρίζει ότι, σε περίπτωση συνεχιζόμενης ατελούς συνεργασίας με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Κοινότητα δεν θα μπορούσε να παραμείνει άπρακτη". Ανάλογες δηλώσεις στήριξης των ΗΠΑ έκανε νωρίτερα και ο υπουργός 'μυνας της Γερμανίας, Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    [29] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ-ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Προσπάθειες συντονισμού για να υιοθετήσουν μια κοινή στάση όσον αφορά τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. κατά του Ιράκ, καταβάλλουν το Πεκίνο και η Μόσχα όπως αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Itar- Tass. Η Κίνα συμμερίζεται το αίτημα της Ρωσίας για την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τη κρίση στο Ιράκ.

    Ο αντιπρόσωπος της Κίνας Κβίν Χουάσουμ δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη χρήση βίας κατά του Ιράκ και τόνισε ότι η χρήση βίας περιπλέκει τη κατάσταση και απειλεί την ειρήνη στον Κόλπο και στον κόσμο. Ο κ. Κβίν χαρακτήρισε την αναφορά του επικεφαλούς της Επιτροπής Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών Ρίτσαρντ Μπάτλερ μονόπλευρη και ασαφή όσον αφορά την εικόνα των γεγονότων στη περιοχή. Ο κ. Κβίν είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με τις διαπραγματεύσεις και τον διάλογο και τόνισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και προφάσεις για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ. O.K.

    [30] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν εξέφρασε την υποστήριξή του στην κοινή αμερικανική και βρετανική στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

    Με δημόσια ανακοίνωσή του, λίγο μετά την επίσημη επίσκεψη και υποδοχή χθες, Τετάρτη, του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζωσπέν στην Οττάβα και αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση στο καναδικό κοινοβούλιο για τα αεροπορικά πλήγματα ιρακινών στόχων με πυραύλους και βόμβες, ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει απόλυτα την απόφαση της αμερικανικής και αγγλικής κυβερνήσεως για δυναμική δράση κατά του Ιράκ.

    "Ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσσεϊν προκάλεσε την κρίση αυτή, με μεγάλο κόστος για την χώρα του, ακολουθώντας συνεχώς μια τακτική, μια στρατηγική, παρεμβολής εμποδίων στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, με σκοπό να διατηρήσει ένα βασικό πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής", τονίζεται στην πρωθυπουργική ανακοίνωση. Ο Καναδάς, ανέφερε ο κ. Κρετιέν, είχε ελπίσει ότι το Ιρακ θα τηρούσε κατά γράμμα τις υποσχέσεις που είχε δώσει τον παρελθόντα μήνα για πλήρη συνεργασία με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, είπε, η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Επιθεωρητών του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Δεκεμβρίου τονίζει ότι "η συμπεριφορά του Ιράκ υπήρξε τέτοια που εμπόδιζε κάθε πρόοδο στον τομέα του αφοπλισμού και του προγράμματος κατασκευής απαγορευμένων όπλων". Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Ιράκ δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις του, σημείωσε ο κ. Κρετιέν.

    Ο Καναδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει όμως να υποστηρίζει πάντα τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως το πρόγραμμα "Πετρέλαιο για Τρόφιμα", για την βοήθεια και την ανακούφιση του δεινοπαθούντος ιρακινού λαού.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Λόυντ Αξγουώρθυ, οι καναδικές πρεσβείες στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής με το Ιράκ, έχουν λάβει οδηγίες για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων με τα οποία θα εξασφαλισθεί η πλήρης ασφάλεια των ευρισκομένων εκεί Καναδών πολιτών.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 18 December 1998 - 12:33:25 UTC