Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Βιέννη)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [02] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • [03] Ο Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [04] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ
  • [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [06] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [07] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Ν. ΠΑΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Δ. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ "ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
  • [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ Ο Π.ΜΑΪΚΟ
  • [11] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΜΙΛΕΡ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Βιέννη (του απεσταλμένου μας Α. Χατζόπουλου)

  • [13] ΜΕΤΩΠΑ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [14] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2001 Βιέννη,
  • [15] Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [16] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 2000

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επισκέπτης που θα υποδεχθεί η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Η επίσκεψη θα γίνει αυθημερόν. Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν την επίσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

    "Εκδήλωσαν ενδιαφέρον να είμαστε οι πρώτοι που θα πάμε στα Σκόπια, σε διμερές επίπεδο. Ηταν πολύ δύσκολο λόγω των ημερών, akk\ βρέθηκε η 22α Δεκέμβρη".

    [02] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Η Τουρκία παραβαίνει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ευρωπαική Ενωση και επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές βαμβακιού ενώ επιδοτεί τις εξαγωγικές της επιχειρήσεις τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος με ερωτήσεις του προς την Ευρωπαική Επιτροπή και ζητά την παρέμβαση της ώστε να αρθούν τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του εκκοκισμένου βαμβακιού κατευθύνεται τα τελευταία χρόνια προς την Τουρκία. Οι εξαγωγικές επιδοτήσεις που χορηγεί η Τουρκία αφορούν κυρίως επιχειρήσεις κλωστουφαντουργικών προιόντων και πλήττουν καίρια τις ελληνικές κλωστουφαντουργικές επιχειρήσεις.

    [03] Ο Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος της κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς φορείς και μαθητές, όσον αφορά την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην παιδεία. "Ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, συζητά με τους φορείς και η κυβέρνηση ενημερώνει τους μαθητές. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη", είπε χαρακτηριστικά ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γενικός γραμματέας τύπου, Νίκος Αθανασάκης. Παράλληλα, ο κ.Αθανασάκης επανέλαβε εκ νέου τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών ή αναστολής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    [04] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

    Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία των λιμενικών υπαλλήλων ο γενικός γραμματέας τύπου, Νίκος Αθανασάκης, εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η μετατροπή των Οργανισμών Λιμένος Θεσσαλονίκης και Πειραιώς σε ανώνυμες εταιρίες, έχει ψηφιστεί εδώ και οκτώ μήνες.

    Διατύπωσε, ακόμη, την εκτίμηση ότι η απεργία αυτή θα οδηγηθεί σε εκτόνωση και λύση, ενώ υποστήριξε ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα αποβούν τελικά προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων, όσο και του κράτους.

    [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την ανεργία, κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γενικός γραμματέας τύπου, Νίκος Αθανασάκης, .

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ.Καραμανλή για ανεργία 13% στην Ελλάδα, ο κ.Αθανασάκης τόνισε: "Ο καθένας μπορεί να κάνει κριτική και να διαφωνεί με την πολιτική, αλλά δεν μπορεί να paqapoie_ στα στοιχεία".

    Κάλεσε δε, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης "να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον, αν μπορεί". Στη συνέχεια, ο κ.Αθανασάκης ανέφερε ότι με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η ανεργία στη χώρα δεν ξεπερνά το 10,3%, ενώ την ίδια στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυμαίνεται στο 11,6%.

    [06] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Αυξήσεις των πρόωρων αγροτικών συντάξεων 100.000 δρχ για όσους αγρότες κατοικούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από παραμεθόριες περιοχές (στις 85.000 δραχμές για όλους τους υπόλοιπους αντί των 40.000 δραχμών που παίρνουν σήμερα), προανήγγειλε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης.

    Απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, ο υπουργός εμφανίστηκε διστακτικός στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων λέγοντας ότι είναι θέμα του συνδικαλιστικού τους κινήματος και ότι τα προβλήματα εστιάζονται σε κλαδικά ζητήματα και έτσι θα τα δει η κυβέρνηση. "Με αυτή τη λογική μέσα από το διάλογο θα λύσουμε τα προβλήματα", τόνισε ο κ. Ανωμερίτης επεκρίνοντας παράλληλα τους εκπροσώπους της Πανθεσαλλικής Επιτροπής για τη στάση τους.

    Ακόμα ανακοίνωσε ότι ο νέος οργανισμός του υπουργείου Γεωργίας θα λειτουργήσει μέχρι τον Απρίλιο ώστε οι επιδοτήσεις να δίνονται στους αγρότες πολύ νωρίτερα από ότι σήμερα. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν εκταμιευτεί 516 δισ. δραχμές σε σύνολο 736 δισ. δραχμών και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα ποσά των επιδοτήσεων.

    Από την πλευρά τους πάντως οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, Καρασμάνης, Μπασιάκος, Δαβάκης, Τσιτουρίδης, Κωνταξής και Κατσαρός επέκριναν την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ενώ έκαναν λόγο για τραγική οικονομική κατάσταση των αγροτών που τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις.

    [07] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Ν. ΠΑΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Δ. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟ

    Τον υποσμηναγό Νικόλαο Παρούση που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στον Ωρωπό και τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Δημήτριο Καραμολέγκο που βρήκε τραγικό θάνατο παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Καρέα Αττικής τίμησε σήμερα η Βουλή.

    Ο πρόεδρός της, Απόστολος Κακλαμάνης απέδωσε σήμερα στη σύζυγο του υποσμηναγού και στους γονείς του δασοπυροσβέστη το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα.

    Ο κ. Κακλαμάνης στάθηκε στην σύντομη ομιλία του, στην αυτοθυσία του Νίκου Παρούση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Προκειμένου να αποφύγει την πτώση του αεροσκάφους του σε κατοικήσιμες περιοχές, θυσίασε τη ζωή του σώζοντας έτσι πολλές άλλες ανθρώπινες ζωές".

    Για την αυτοθυσία του Δ. Καραμολέγκου ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι ο 20χρονος νέος δεν περιορίστηκε να παρακολουθεί αδρανώς την πυρκαγιά, όπως δυστυχώς κάνει η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά έδωσε τη ζωή του για να περιορίσει το κακό.

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης αφού εξέφρασε τη θλίψη των μελών του Κοινοβουλίου αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού για το θάνατο των προσφιλών τους προσώπων καυτηρίασε την εμπορευματοποίηση της θυσίας του Παρούση, αλλά και το γεγονός ότι ο θάνατος του δασοπυροσβέστη πέρασε "στα ψιλά".

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    "Η πολιτεία έχει χρέος να ενισχύσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να δημιουργήσει νέους κανόνες και μέσα προστασίας των παιδιών, ωστόσο, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι πρωτίστως χρέος της κοινωνίας". Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του προς την Νέα Ελληνική Τηλεόραση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην πολιτεία, όπου συνηθίζουμε να μεταφέρουμε το φορτίο όλων των ευθυνών, και των ατομικών μας ακόμη. Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να δράσει θετικά για τα παιδιά και να αντιδράσει γενναία και δυναμικά απέναντι σε εκείνους τους μηχανισμούς, τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο κακούργημα εναντίον της ανθρωπότητας", όπως χαρακτήρισε την εκμετάλλευση δεκάδων εκατομμυρίων παιδιών σε ολόκληρο τον πλανήτη που πέφτουν καθημερινά θύματα πολύμορφης κακοποίησης της προσωπικότητάς τους.

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης, στις τεράστιες υπηρεσίες που προσφέρει η UNICEF στην υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και στην υπόθεση της ευαισθητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας για το μεγάλο αυτό θέμα. Της κοινωνίας, η οποία, όπως ανέφερε "δεν πρέπει να υποκρίνεται ότι κάνει το χρέος της δίνοντας ένα κατοστάρικο στο "παιδί των φαναριών", αλλά να κοιτάξει ποιοί και πώς εκμεταλλεύονται τα παιδιά αυτά και να αντιδράσει", ιδιαίτερα σε μία εποχή που λόγω και των πρόσφατων γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή μας η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ "ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

    Φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ απέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ορίζοντάς τον "Επίτιμο Πολίτη της Ευρώπης" στο πλαίσιο της έναρξης της διήμερης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη.

    Ο τιμητικός αυτός τίτλος, για το ρόλο του στην οικοδόμηση της Ένωσης κατά τη διάρκεια των 16 ετών της θητείας του, έχει μέχρι σήμερα αποδωθεί μόνο σε ένα πρόσωπο, το Γάλλο Ζαν Μονέτ, πατέρα της σύχρονης Ευρώπης.

    Στην επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκρατορικό παλάτι Χόφμπουργκ με τη συμμετοχή των 15 ηγετών της Ε.Ε., ο Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα δήλωσε ότι "δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι η συνεισφορά του Χέλμουτ Κολ στην περεταίρω ανάπτυξη του έργου του Ζαν Μονέτ ήταν σημαντική", τονίζοντας ότι "πιθανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Κολ λαμβάνει την τιμητική διάκριση λίγες μέρες πριν από το γεγονός, το οποίο θα χαρακτηριστεί ως η κορυφαία επίτευξή του στην οικοδόμηση της Ένωσης: το ενιαίο νόμισμα".

    Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο κ.Κολ "συμβολίζει την άνοδο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας συμβάλει σε αυτό στις αμέτρητες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τρεις φορές ως πρόεδρος της Ένωσης". Ε.Ρ.

    [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ Ο Π.ΜΑΪΚΟ

    Aίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη, αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο για την επιβολή και εκτέλεση της εσχάτης των ποινών, καθώς από το 1995 η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναστολή των εκτελέσεων των θανατικών ποινών, ως προϋπόθεση για την ένταξή της στον ευρωπαϊκό οργανισμό.

    Η επαναφορά της θανατικής ποινής ήλθε στην επικαιρότητα, ύστερα από τη σύλληψη των δύο από τους τέσσερις δράστες της δολοφονίας 35χρονου αστυνομικού, σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα-Αθήνα. Ο αλβανικός τύπος μεταφέροντας την αγωνία της κοινής γνώμης υπογράμμιζε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, ότι η πλειοψηφία του αλβανικού λαού τάσσεται υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής.

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή των υπουργών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Αμυνας για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Το έγκλημα προσφέρει σφαίρες και το κράτος επίσης θα προσφέρει σφαίρες". Ο κ.Μάικο υπογράμμισε ότι "το κράτος θα δώσει σκληρή, αλλά σωστή απάντηση στους εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της".

    Εξάλλου σε δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα της επιβολής της εσχάτης των ποινών, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση των Tiq\mym, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε: "Αν και η Αλβανία δεσμεύτηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναστολή της εκτέλεσης των θανατικών ποινών, ως πολίτης είμαι υπέρ της εφαρμογής τους". Ο κ.Μάικο δικαιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι "όταν δολοφονείται εν ψυχρώ ένας αστυνομικός, λίγες μόνο ημέρες μετά την έγκριση του Συντάγματος, είναι σαν να δολοφονείται το κράτος".

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να επιβάλει και να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη, ενώ προανήγγειλε ριζικές αλλαγές σε όσα αστυνομικά τμήματα δεν κατορθώνουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους. "Είναι απαράδεκτο αστυνομικά τμήματα με δύναμη τουλάχιστον 700 ανδρών να ζητούν τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων για να επιβάλλουν την τάξη στην περιφέρειά τους", είπε.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τη διετία 1997-98 δολοφονήθηκαν 98 αστυνομικοί. Οι περισσότερες δολοφονίες έγιναν στα Τίρανα, στον Αυλώνα και στη Σκόδρα, όπου έχασαν τη ζωή τους, συνολικά 45 αστυνομικοί. . Από τις αρχές του 1998 μέχρι σήμερα δολοφονήθηκαν 20 αστυνομικοί.

    [11] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Παρά τη συμπεφωνημένη εκεχειρία Βελιγραδίου-Πρίστινας, η συχνότητα των μεμονωμένων επεισοδίων δημιουργεί έντονες ανησυχίες για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Πρίστινας, μόνο το Νοέμβριο έχασαν τη ζωή τους 23 Αλβανοί και 11 τραυματίστηκαν. Ακόμη, 76 Αλβανοί συνελήφθησαν ως όμηροι από τις σερβικές δυνάμεις, που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στις φυλακές κρατούνται 134 άτομα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αλβανικής πλευράς, οι σερβικές αρχές άσκησαν βία, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, σε 821 αλβανόφωνους.

    [12] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΜΙΛΕΡ

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται κάποια κίνηση στο Κυπριακό, είτε σε μορφή ανακοίνωσης ή ψηφίσματος. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, κατά την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι βρίσκεται στο μέσον μιας διαδικασίας και συνέστησε υπομονή μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα δημοσιοποιηθούν. Οπως είπε ο κ. Μίλερ, κατά τη σύντομη επίσκεψη του είχε "πολύ χρήσιμες συναντήσεις" με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, τον πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ και άλλους τους οποίους δεν κατονόμασε.

    Σε ερώτηση εάν έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις επαφές του, ο κ. Μίλερ συνέστησε υπομονή "για να δείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Δεν θα αργήσει. θα υπάρξει μια σειρά γεγονότων τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβανομένων και συζητήσεων στο Sulbo}kio Ασφαλείας".

    Σε ερώτηση εάν οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στα θέματα ασφάλειας, ο κ. Μίλερ επανέλαβε αυτό που είπε και κατά την άφιξή του, ότι δηλαδή η δουλειά του είναι να εργάζεται για το Κυπριακό και ανέφερε ότι στις συναντήσεις του συζήτησε διάφορα θέματα.

    Εξάλλου, ο κ. Μίλερ επανέλαβε ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο "σε αυτό το στάδιο" και ούτε θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Βιέννη (του απεσταλμένου μας Α. Χατζόπουλου)

    [13] ΜΕΤΩΠΑ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Μία από τις σημαντικότερες συνόδους κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισε στις 11.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας), με μείζονα θέματα την ανακατανομή των ίδιων πόρων, τη διεύρυνση και την απασχόληση, την Ατζέντα 2000, την ΚΑΠ, την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και άλλα θέματα που σχετίζονται άμεσα με τα εθνικά μας συμφέροντα, π.χ. η ασφάλεια του πολίτη.

    Οι "15" ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης, είναι πανέτοιμοι, ειδικότερα μετά τις χθεσινοβραδυνές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Ο κ.Σημίτης συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα. Την αυλαία του ευρωπαϊκού συμβουλίου άνοιξε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.Ρόμπλες με την ομιλία του στα παλιά ανάκτορα της Βιέννης, όπου συζητούν οι "15".

    Το κύριο θέμα στο οποίο θα δοθεί η σκληρή μάχη Βορρά-Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) είναι εκείνο των ιδίων πόρων. Με επικεφαλής τη Γερμανία, ο Βορράς δηλώνει ότι "βαρέθηκε να πληρώνει", ενώ ο Νότος είναι αμετακίνητος στη θέση του ότι "τίποτε δεν πρέπει να αλλάξει".

    Φυσικά, το ενδεχόμενο επίσης, να τεθεί το θέμα μετατροπής της Τουρκίας σε "υποψήφια χώρα", δεν πρέπει να αποκλείεται.

    Μετά από την Αυστρία, τη σκυτάλη παίρνει η γερμανική προεδρία και ο νέος καγκελάριος κ.Σρέντερ επιθυμεί να περάσει τις δικές του πολιτικές, δηλώνοντας κιόλας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ένα "χριστιανικό κλαμπ".

    Η Γερμανία ζητά αναδιάρθρωση των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με βασικό μέλημα τη μείωση των γερμανικών εισφορών στα χρηματοδοτικά ταμεία της Ενωσης) και μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις θεωρεί αναγκαίες προϋποθέσεις για την προώθηση του θέματος της διεύρυνσης.

    Η Γερμανία θεωρεί επίσης ότι η εισδοχή νεών κρατών-μελών στην Ενωση, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν lpoqe_ να χρηματοδοτηθεί και πως η αναδιάρθρωση των οικονομικών είναι αναγκαίος όρος για τη διεύρυνση. Ο Γερμανός καγκελάριος κ.Σρέντερ ζητά ευρωπαϊκό "πακέτο μέτρων" για την απασχόληση με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Σχετικά με την Τουρκία, η αυστριακή προεδρία, δια του υπουργού Εξωτερικών κ.Σίσελ, ότι: "εφόσον το επιθυμεί η Τουρκία, είναι υποψήφια, έχει όμως ένα κεντρικό πρόβλημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα", και πρόσθεσε: "έχει επίσης ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ελλάδα, το οποίο κορυφώνεται στα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου".

    Τη δική της μάχη δίνει από την πλευρά της στη Βιέννη, η κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρ.Στυλιανίδης, εκφράζει αισιοδοξία ότι οι Γάλλοι δεν θα προβάλλουν νέα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [14] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2001 Βιέννη,

    Η Ελλάδα θα είναι η δωδέκατη χώρα που θα μπει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) την 1η Ιανουαρίου 2001, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην πρωινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε για την πρωινή πρωθυπουργική παρέμβαση, ότι ''ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και σημείωσε ότι στο τέλος του 1998 η Ελλάδα θα πληροί όλα τα κριτήρια πλην του πληθωρισμού, ο οποίος στο τέλος του 1999 θα είναι εκείνος που χρειάζεται. Την 1/1/2001 θα είμαστε καθ' όλα έτοιμοι να μπούμε στην ΟΝΕ".

    "Σημειώστε ότι μια τέτοια εξέλιξη ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον, αλλά και στην αξιοπιστία της ΕΕ στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας. Θα είναι περισσότερο συμπαγής", πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Απαντώντας στην ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "αν υπήρξαν αντιδράσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και παρεμβάσεις στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε: "Οχι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις. Απλά ο πρωθυπουργός έκανε μια καταγραφή γεγονότων. Αλλωστε στο Συμβούλιο του περασμένου Μαίου, οι "15" προέτρεχαν και καθόριζαν την Ελλάδα ως το πιθανό δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ. Τα όσα είπε σήμερα ο κ. Σημίτης απλώς επιβεβαιώνουν την ελληνική πορεία και στο μέτρο αυτό έχουν τη δική τους αξία".

    [15] Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Η απασχόληση και η οικονομική πολιτική απασχόλησαν τους "15" στην πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα παλιά ανάκτορα της Βιέννης. Η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, t|mise πως η απασχόληση "είναι το μείζον θέμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη" και πρότεινε "να αποτελέσει το κορυφαίο μήνυμα αυτής της Συνόδου". Ως γνωστόν με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε διεξοδικά το πρωί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ρόμπλες, που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας και υπογράμμισε ότι αυτές είναι οι εξής: 1. Η έλευση του αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις με ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα να έχουμε ανεργία. 2. Οι γυναίκες στη χώρα μας παραμένουν ως ποσοστό χαμηλό στην συνολική απασχόληση, ενώ το ποσοστό είναι 50% στην Ευρώπη για τις γυναίκες. Στην Ελλάδα είναι το 40%, παρά την ραγδαία αύξηση που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια. 3. Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα οικονομικής μετανάστευσης, το οποίο παραπέμπει στην μετανάστευση στη Γερμανία στις δεκαετίες του '50 και του '60.

    ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Ο κ. Σημίτης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολιτικές απασχόλησης και ζήτησε από τους άλλους ηγέτες να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες. Τόνισε ότι το 1999 οι εθνικές δαπάνες θα φτάσουν για την απασχόληση στο ύψος των 500 εκατομμυρίων δραχμών, συν τα 200 που εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρωθυπουργός έκανε και δύο επισημάνσεις λέγοντας ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται στα θέματα φορολόγησης στην πολιτική απασχόλησης. Η εργασία, είπε, πρέπει να επιβαρύνεται λιγότερο με φόρους σε σχέση με το κεφάλαιο. Αν εισαχθεί, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, φόρος ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη ότι η Ελλάδα παράγει πολύ λιγνίτη. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα πήγε κόντρα τα τελευταία χρόνια στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβαρύνοντας κατά κόρον το κεφάλαιο και τα κέρδη (π.χ. ακίνητη περιουσία, χρηματιστήριο κ.α.). Αλλάζουμε, συνέχισε ο κ. Σημίτης, την ισορροπία επιβραβεύουμε το συντελεστή εργασίας και επιβαρύνουμε τον συντελεστή κεφάλαιο. ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Οπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου "ο πρωθυπουργός συμφώνησε σήμερα για την υπογραφή ενός Συμφώνου Απασχόλησης, που θα συμπληρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης". Ο πρωθυπουργός στην πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε πως "η Ελλάδα έπαψε να είναι μόνη" μετά την άνοδο στην εξουσία πολλών ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων. Στη συνέχεια έγιναν ευρείες αναφορές στην ανάγκη αλλαγών στη σχέση τραπεζών - εργασίας και συμφωνήθηκε να υπάρξει ένας αυξανόμενος συντονισμός. Αυτό θα επικυρωθεί σήμερα. Θα υπάρχει στο εξής "συνεχής και ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στο Συμβούλιο ECOFIN και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα". Ολα αυτά, σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα λαμβάνει υπόψη. Παράδειγμα αποτελεί η μείωση των επιτοκίων από 3,3% σε 3%. Το Σύμφωνο Απασχόλησης "δεν θα συνδέει με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, θα αφορά συγκεκριμένα στην απασχόληση". Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μεγαλύτερους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες: "Είμαστε, συμπλήρωσε, συγχρονισμένοι με τους άλλους" και τόνισε ότι "η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%, ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν 1% και πάνε για 1,5% - 2%"> Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου, "εξασφαλίζει την πραγματική σύγκλιση". Τέλος δήλωσε ότι μόνο "στην ανεργία είμαστε λίγο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο δηλαδή 11% έναντι 10%".

    [16] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 2000

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους στο κέντρο τύπου στη Βιέννη ξεκαθάρισε ότι κατά την απογευματινή συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της Ατζέντας 2000, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση ισορροπιών, καλύτερη αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων των διαφόρων κρατών.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι: "δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Αναμένουμε. Αποφασίστηκε απλώς να γίνει μία καταγραφή απόψεων".

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Σημίτης είπε ότι το Μάρτιο του 1999 θα γίνει έκτακτο συμβούλιο επί γερμανικής προεδρίας, ώστε να υπάρξει συμφωνία πακέτο για την Ατζέντα 2000.

    "Θα πρέπει", είπε, "χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός να καταβάλλουν όλοι προσπάθειες, να μετακινηθούν όλοι από κάποιες θέσεις, ώστε να υπάρξει κοινή γνώμη". Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι απόψεις που καταγράφηκαν. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός αποδέχεται την πρόταση της Επιτροπής για την Ατζέντα 2000, την οποία θεωρεί ως μία πολύ καλή βάση για συζήτηση. Ο κ. Σημίτης μιλώντας προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν μέσα στην ΕΕ οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης και η αρχή της σύγκλισης. Αυτά, είπε με έμφαση "δεν μπορούν να σταματήσουν". "Εμείς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είμαστε αντίθετοι στο πάγωμα των δαπανών σε ορισμένο ύψος, όπως ζητούν οι μεγάλοι του Βορρά".

    Ο κ. Σημίτης ζήτησε να συνεχιστούν οι δράσεις χωρίς εμπόδια και ότι τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ακόμη η Ισπανία και η Πορτογαλία και σε επιμέρους σημεία και άλλες χώρες.

    Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είχε τριμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας κ. Αθνάρ και της Πορτογαλίας κ. Γκουτιέρες για να έχουν κοινή στάση σε αυτό το θέμα των πόρων.

    Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, της Ατζέντα 2000 και της αναδιάρθρωσης στο χώρο ο κ.Σημίτης εξέφρασε την πίστη ότι θα υπάρχει μία κατάληξη "ισορροπημένη". "Προσπαθούμε", συνέχισε "με υπομονή να ξεπερνάμε τις διαφορετικές απόψεις. Η εμπειρία μου τόσα χρόνια στην Κοινότητα είναι ότι πάντοτε βρίσκεται μία λύση. Μία λύση όμως που να εγγυάται την αναπτυξιακή πορεία και πιστεύω, κατέληξε ότι αυτό θα το επιτύχουμε".

    Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το h]la της Ατζέντας 2000 αποσαφήνισε ότι ο Γερμανός καγκελάριος κ. Σρέντερ επέμενε "όπως και εμείς και οι άλλοι", είπε χαρακτηριστικά στη θέση της Γερμανίας για το θέμα των πόρων. Πρόσθεσε ακόμη ότι "οι όποιες λύσεις θα υπάρξουν θα είναι μεταβατικές περίοδοι". "Δεν φοβόμαστε, είπε θα υπάρξουν πόροι για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια". Εκτός από τους Αθνάρ και Γκουτιέρες ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Τόνι Μπλερ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

    Με το Γάλλο πρόεδρο συζήτησαν θέματα που αφορούν τις θέσεις της Γαλλίας, οι οποίες έχουν εκφραστεί επανειλημμένα, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.

    Χαρακτήρισε τη συζήτηση του με τον κ. Σιράκ ως μία "χρήσιμη" συζήτηση. Οι εκπλήξεις...

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ αν κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου περιμένει εκπλήξεις όπως η αναφορά στην Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις με βάση τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και άλλες, ο πρωθυπουργός είπε: "θα δούμε το βράδυ".

    Ο παριστάμενος στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στην ερώτηση μας τόνισε "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω". Τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνέντευξη τύπου πλαισίωναν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκλαλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ κ. Ρέππας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της εισήγησής του το κεντρικό θέμα στην πρωινή συνεδρίαση ήταν οι πολιτικές απασχόλησης, η οικονομία και η πολιτική ο συντονισμός των πολιτικών και συναφή θέματα εναρμόνησης φορολογίας. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είπε ο πρωθυπουργός έκρινε ότι πάει καλά η οικονομική και νομισματική ένωση.

    Από την 1-1-1999 θα εφαρμοστεί το Ευρώ και χαρακτήρισε το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών ως ένα σημαντικό σημείο.

    Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο ρόλο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των κυβερνήσεων για να πει ότι το ερώτημα μέχρι τώρα ήταν αν έχει αρμοδιότητα μόνο η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή είναι αρμόδιοι και οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας.

    Με τη σημερινή απόφαση στη Βιέννη τόνισε ο πρωθυπουργός επιβάλλεται ότι η πολιτική εξουσία απέναντι στη νομισματική έχει ένα σημαντικό ρόλο και οι κυβερνήσεις έχουν λόγο.

    Μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τώρα οι κυβέρνήσεις, είπε ο κ. Σημίτης να προωθήσουν πολιτικές και μία τέτοια πολιτική είναι η απασχόληση.

    Το ευρωπαϊκό συμβούλιο στη Βιέννη σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εξέτασε εθνικές στρατηγικές, την κατάσταση στην απασχόληση και συζήτησε τι πρέπει να γίνει. Κάθε χώρα, όπως είπε έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αναφέρθηκε στις ελληνικές ιδιαιτερότητες που είναι όπως είπε και το πρωί ο κ. Παπαντωνίου ότι "εμείς αντιμετωπίζουμε ακόμη το pq|bkgla εξόδου του αγροτικού πληθυσμού προς τις πόλεις, άρα υπάρχει ένα πρόβλημα ανεργίας από τη ραγδαία αναδιάρθρωση Και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, ένα δεύτερο επιχείρημα ότι οι γυναίκες στη χώρα μας, ενώ έχουν εισέλθει δυναμικά στην αγορά εργασίας η συμμετοχή τους είναι 40%, ενώ στην Ευρώπη 50% και τρίτο ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα οικονομικών μεταναστών.

    Χρειάζονται πολιτικές προσαρμοσμένες στην κάθε χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι σε εμάς υπάρχει το πρόβλημα με τους νέους μακροχρόνια άνεργους και τις γυναίκες.

    Υπάρχει πρόσθεσε και η ευρύτερη ευρωπαϊκή, η διεθνής πλευρά. Αφορά την ανάπτυξη, τις εθνικές πολιτικές, ώστε να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο κ. Σημίτης είπε ότι και σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής επαναλήφθηκαν οι παλιές σκέψεις για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, την υγεία και την εκπαίδευση.

    Το βασικό όμως σημείο πρόσθεσε είναι το σύμφωνό απασχόλησης , το οποίο συζητήθηκε να εφαρμοστεί στο μέλλον και για αυτό υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα ποιο θα είναι το κύριο βάρος των φορολογικών επιχειρήσεων, πως μπορεί να αλλάξει η φορολογία και να επιβληθεί περισσότερη φορολογία στο κεφάλαιο και λιγότερη φορολογία στην εργασία.

    Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα των αμοιβών. Η Συμφωνία την οποία πέτυχαν οι "15" σήμερα ήταν επιτευχθεί ένα τέτοιο σύμφωνο απασχόλησης.

    Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σήμερα κυρίαρχο θέμα στη Βιέννη ήταν αυτό της απασχόλησης, ώστε να υπάρξει και μία νέα πρόοδος και ένα νέο αποφασιστικό βήμα σε σχέση με τα προηγούμενα που έγιναν στο Λουξεμβούργο.

    Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της φορολογίας, των διαφορετικών φορολογιών, ορισμένες χώρες κάνουν φορολογίες ευνοϊκές, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις, κάτι που από άλλους θεωρήθηκε φορολογικό ντάμπινγκ και τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται αθέμιτος ανταγωνισμός. "Κάθε χώρα, είπε ο κ. Σημίτης έχει τις ιδιαιτερότητές της, όπως και η Ελλάδα. Για όλα υπάρχουν κάποιες κοινές ιδέες και προσεγγίσεις.

    Να προσεχθεί, είπε ο πρωθυπουργός η υπερφορολόγηση του παράγοντα εργασία και να εξισορροπηθεί με τη φορολόγηση του κεφαλαίου. Οι "15" συζήτησαν επίσης για τη δημιουργία ενός χώρους ασφαλείας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, για τη δράση και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, για τη λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

    Η Εξωτερική Πολιτική

    Όπως είπε ο κ. Σημίτης η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έκαναν μία κοινή δήλωση για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ταύτιση απόψεων.

    "Πρέπει η ΕΕ να έχει τα μέσα με ειρηνικές αποστολές σε συνεργασία με τη ΔΕΕ, να προωθεί τέτοιες υποθέσεις", είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί η σχέση με το MATO.

    Το θέμα της ασφάλειας είναι υπό εξέταση και βρισκόμαστε πιο κοντά στην Ευρώπη σε μια ταυτότητα για την 'μυνα.

    Τέλος ο κ. Σημίτης είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε και μία συζήτηση για τον Αθλητισμό και ανατέθηκε στην Επιτροπή να εξετάσει πως μπορούν να προσαρμοστούν οι ρυθμίσεις στο χώρο του Αθλητισμού.

    Έγινε μία πρόταση της Γαλλίας και όλες οι χώρες συμφώνησαν για αντιμετώπιση του ντόμπινγκ.

    Η συζήτηση, όπως είπε ο κ. Σημίτης, έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε στην υπόθεση Μπόσμα για να πει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα και ότι εξετάζεται αν θα πρέπει να υπάρχουν Εθνικές ομάδες και Εθνικές Ομοσπονδίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιος θα κερδίσει τη μάχη Βορρά και Νότου, ο πρωθυπουργός είπε: "εγώ δεν χρησιμοποίησα τον όρο πάλη Βορρά και Νότου" και ότι στο θέμα των πόρων πρέπει να κυριαρχήσει η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και της σύγκλισης.

    "Πρέπει να υπάρχει δύναμη στην Ευρώπη, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον", ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είπε ότι "χρειαζόμαστε πειθαρχία".


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 11 December 1998 - 21:41:47 UTC