Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  • [03] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ ΜΕ ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [08] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ» ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
  • [11] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [13] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [14] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
  • [15] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΟΛΜΠΡΑΙΤ - ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [20] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΥΡΙΟ Ο Τ.ΜΙΛΕΡ
  • [21] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [22] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΚ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

    «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη της στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης, για να πετύχει μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών του Κοινοτικού Προϋπολογισμού». Αυτό τόνισε απόψε στη Βούλη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου. Παράλληλα επεσήμανε ότι η χώρα lar δεν βρέθηκε απροετοίμαστη -όπως υποστήριξε ο κ.Κωνσταντόπουλος- απέναντι στην πρόταση της αυστριακής Προεδρίας για περικοπή των χρηματοδοτήσεων.

    «Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα έχει κάνει από πολύ καιρό συμμαχίες, έχει υποβάλλει προτάσεις, έχει στρατηγική και αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «σε μια ένωση 15 κρατών υπάρχουν διαφορετικές επιδιώξεις και συμφέροντα και συνεπώς προβλήματα».

    Ο κ.Σημίτης επεσήμανε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα επιτύχει στο επιθυμητό μέτρο, ωστόσο, όπως είπε, έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

    «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες και να επιταχύνουμε λύσεις που ανταποκρίνονται στα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν είχε δώσει προτεραιότητα και έμφαση στην προετοιμασία της σχετικής πρότασης της αυστριακής Προεδρίας, ενώ προέβλεψε ότι ο Πρωθυπουργός μ'αυτή τη στάση του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα. Aπαντώντας στον Πρόεδρο του Συνασπισμού, ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε καταθέσει από τις 6 Ιουλίου την ελληνική πρόταση, ενώ η Αυστρία την κατέθεσε τον Οκτώβριο.΄Αρα, όπως είπε, παρουσία της Ελλάδας υπήρχε από το καλοκαίρι.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

    «Είμαστε πρόθυμοι για διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και όπου διαπιστωθούν λάθη, ατέλειες και παραλείψεις στη φάση της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα υπάρξουν διορθώσεις, τροποποιήσεις και βελτιώσεις». Αυτό τόνισε απόψε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την κ. Παπαρήγα και το κόμμα της ότι ακουλουθούν τη ΝΔ συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα ή προτάσεις. Εκείνο που επιδιώκεται - σημείωσε ο κ. Σημίτης - είναι ένας λυσαλλέος αντικυβερνητικός αγώνας με όλα τα μέσα με στόχο όχι την εκπαίδευση, αλλά την ματαίωση της προσπάθειας της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

    «Δεν επιδιώκεται συζήτηση επί της ουσίας. Αντίθετα όλοι οι επικριτές αυτής της προσπάθειας την αποφεύγουν γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό», επεσήμανε ο πρωθυπουγός. Οπως τόνισε ο κ. Σημίτης στόχος δεν είναι η εκπαίδευση αλλά η ματαίωση της συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης και τραυματισμένη από όλα αυτά είναι η Παιδεία.

    Πάντως, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρόταση για συζήτηση που απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης προς την ΟΛΜΕ, καθώς και στο θέμα που έθεσε για τους αναπληρωτές καθηγητές με βάση τις εμπειρίες του διαγωνισμού που έγινε το καλοκαίρι.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες, το άγχος και τις ανησυχίες των μαθητών οι οποίες - όπως είπε - ενισχύονται από την παραπληροφόρηση, την αβεβαιότητα tir εξελίξεις τους και την ανησυχία τους - ότι θα είναι πιο δύσκολα τα μαθήματα.

    «Χρέος της κυβέρνησης είναι να ξεδιαλύνει τις απορίες. Είναι όμως και χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας να βοηθήσει να υπερβούμε αυτήν την αβεβαιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ωστόσο ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από τα περιορισμένα στον κλάδο της αιτήματα και να δει το ευρύτερο πρόβλημα έχοντας μια κοντόφθαλμη άποψη.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έχει επίγνωση «ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο και κρίσιμο πρόβλημα το οποίο όμως δεν είναι μόνο της κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας γενικότερα».

    «Γιατί - κατέληξε - μια καλύτερη Παιδεία είναι προϋπόθεση για τον ρόλο της Ελλάδας. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε και να συμβάλλουμε όλοι σε λύσεις». Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του κόμματος της στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι απέδειξε ότι δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό που τους κατηγορεί για αυτό.

    «Εάν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απέβλεπε στο να διορθωθούν τα προβλήματα δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις» τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει τα επιχειρήματα «που γυρνάνε τον τόπο 40 χρόνια πίσω».

    [03] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το πρωί ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ο διάλογος αφορά μόνο τα μέτρα εφαρμογής του και πρόσθεσε ότι ήδη έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες με επιστολές του προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    H συνάντηση Σημίτη-Αρσένη ήταν προγραμματισμένη, δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας κι αυτό που υπάρχει είναι η αναγνώριση της προσπάθειας της κυβέρνησης και του υπουργείου για την προώθηση και εγκαθίδρυση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Χαρακτήρισε αναγκαία την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και κατήγγειλε όσους καπηλεύονται την άδολη διάθεση των μαθητών. Σχετικά με τη στροφή των μαθητών προς τα φρονιστήρια, εξήγησε ότι αυτή οφείλεται στην αβεβαιότητα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μαθητές θα εγκαταλείψουν τα φροντιστήρια όταν καταλάβουν τις αλλαγές που φέρνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Ρέππας καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν έξω από το υπουργείο Παιδείας κατά την πορεία των μαθητών.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ ΜΕ ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, συναντήθηκαν σήμερα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, στα Βαλκάνια. Η κ. Παπαρήγα ενημέρωσε τον κ. Ζουγκάνοφ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, καθώς και για τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκή Ενωση στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Ακόμα, επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς της περιοχής από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη δράση του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Ζουγκάνοφ αφού ενημέρωσε για την τακτική και στρατηγική του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης, καθώς και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Αλέκα Παπαρήγα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

    Στη συνέχεια, οι κ.κ. Ζουγκάνοφ και Φλωράκης προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο κ. Ζουγκάνοφ εξέφρασε την χαρά του που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, «μια χώρα με τεράστια ιστορία και προσφορά», ενώ αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη Ρωσία υπογράμμισε: «Σε εμάς στη Ρωσία το επτάχρονο πείραμα του Γέλτσιν, η προσπάθειά του να χτίσει ένα μαφιόζικο καπιταλισμό, ολοκληρώνεται με πλήρη καταστροφή για τη χώρα».

    Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι οι συναντήσεις που πρόκειται να έχει και με άλλους πολιτικούς παράγοντες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «θυμηθήκαμε τα παλιά», ενώ εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του κ. Ζουγκάνοφ στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι συναντήσεις αυτές ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα σήμερα, πέρα από το γεγονός ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και τα ίδια τα κομμουνιστικά κόμματα, είναι και μια μεγάλη συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινής δράσης των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ

    Η κατάσταση στη Ρωσία και οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης, Γκενάντι Ζουγκάνοφ με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη.

    Ο κ. Ζουγκάνοφ ενημέρωσε τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία και επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης διακρατικών σχέσεων των δύο χωρών. Αναφερόμενος στην Λαϊκοπατριωτική Ενωση είπε ότι σε αυτήν ανήκουν δεκάδες πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, βετεράνων και πρόσθεσε ότι αποτελεί σημαντική δύναμη στην πολιτική ζωή της w~qar, η οποία έχει αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο με την Ευρώπη, αλλά και με τις άλλες χώρες. Από την πλευρά του, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η συνάντηση του με το ΠΑΣΟΚ δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι σχέσεις τόσο των δύο κομμάτων, όσο και των δύο χωρών. Τέλος, ανέφερε ότι η χώρα μας υποστηρίζει τη διεύρυνση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία και υποστηρίζει την σταθερή πολιτική υποστήριξης της ρωσικής κυβέρνησης. Αύριο, ο κ. Ζουγκάνοφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Προβληματισμό στην κυβέρνηση και ικανοποίηση στη Ν.Δ. προκάλεσαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας MRB που δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

    Η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 31,8% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ 25,3%, το ΔΗΚΚΙ 5,2%, το ΚΚΕ 5%, ο ΣΥΝ 4,8% και η ΠΟΛΑΝ 1,5%. Ωστόσο με διαφορά περίπου 2 ποσοστιαίων μονάδων είναι περισσότεροι αυτοί που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανο΄τερο να κυβερνήσει από τη Ν.Δ.

    Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών στην πρώτη θέση βρίσκονται οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας με 46,5% και ακολουθούν: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με 39,7%, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 31,4%, ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 16,1% και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 14%. Ως προς τη δημοτικότητα των προσώπων πρώτος έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με 76,4% και ακολουθούν: Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος με 71,3%, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με 69,5%, η Γιάννα Δασκαλάκη με 59,5%, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με 51,7%, ο υπουργός ΠΟλιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με 47%, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με 46,7%, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με 45,4%, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου με 38%, ο βουλευτής Γιώργος Σουφλιάς με 37,2% και η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη με 34,9%.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης είπε ότι άλλο τα γκάλοπ και άλλο οι εκλογές. Σημείωσε ότι πρέπει να συνεκτιμώνται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά όχι να υποτασσόμαστε σ αυτά.

    [08] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

    Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Η κυβέρνηση, είπε, κρίνεται με βάση το έργο της ενώ η αντιπολίτευση με τους λόγους της τους οποίους μπορεί να τους κάνει και συμπαθείς. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί από αυτό. Να αναμένουμε την κρίση του ελληνικού kao}.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    «Είναι πράγματι μια αξιοπρόσεκτη αντίφαση το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ, ενώ στο χειρισμό όλων των κρισίμων θεμάτων ως ικανότητα προηγείται το ΠΑΣΟΚ. Οταν για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν το μέλλον του τόπου, ΟΝΕ, οικονομική πολιτική στο σύνολό της, προηγείται το ΠΑΣΟΚ απορώ πως είναι δυνατόν να θεμελιώνεται μια κρίση αρνητική για το ΠΑΣΟΚ και θετική για την αξιωματική αντιπολίτευση».

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας»τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας MRB που δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν κρίνονται με ίσους και ίδιους όρους στις δημοσκοπήσεις αυτές. Δεν λέω ότι οι δημοσκοπήσεις δεν γίνονται με επιστημονικές μεθόδους. Εγώ το δέχομαι αυτό, δέχομαι την αξιοπιστία όλων των μετρήσεων από έγκυρους φορείς, από έγκυρες επιχειρήσεις». Πρόσθεσε δε, ότι «στη συνείδηση του κόσμου τα κριτήρια, όμως, είναι τελείως διαφορετικά. Διότι η κυβέρνηση συγκρούεται καθημερινά με τα προβλήματα, επιχειρεί να αλλάξει καταστάσεις που έχουν ριζωθεί εδώ και δεκαετίες. Οταν συγκρούεσαι με τα προβλήματα παίρνεις αποφάσεις, κάνεις και λάθη, προκαλείς δυσαρέσκειες, δημιουργείς μια κινητικότητα, μια αντίθεση».

    Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ δεν μετέχει σε αυτό το παιχνίδι. Είναι έξω από το πολιτικό γίγνεσθαι. Παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας όλα όσα συμβαίνουν και έχει μια επιλογή μόνο. Να περιμένει τη φθορά του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε εξ αντιδιαστολής να ευνοηθεί αυτή. Μα αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε γενναίο, ούτε πολιτικά αποτελεσματικό, διότι έτσι δεν συγκρούεσαι με τα προβλήματα και δεν τρίβεσαι με αυτά, δεν μπορείς να τα χειριστείς όταν και αν κάποτε γυρίσει ο τροχός και γίνεις κυβέρνηση». «Νομίζω», συνέχισε ο υπουργός Πολιτισμού, ότι «το βασικό είναι αυτό. Από εκεί και πέρα βέβαια, είμαστε σε μια περίοδο ενδιάμεση, χαλαρή. Ο ελληνικός λαός κάνει αξιολογήσεις, στέλνει μηνύματα. Εγώ πιστεύω ότι και οι απαντήσεις σε μια δημοσκόπηση είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Αυτός που ερωτάται και απαντά γνωρίζει ότι η απάντησή του προκαλεί ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Χτυπάει ένα καμπανάκι, στέλνει ένα μήνυμα, ασκεί μια πίεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην κάλπη μπροστά θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο».

    Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Θα σταματήσει η χαλαρότητα όταν φτάσουμε στα μεγάλα εκλογικά, δηλαδή δημοκρατικά διλήμματα. Γιατί η δημοκρατία πάντοτε - γιατί μερικοί δυσανασχετούν με τον όρο δίλημμα - λειτουργεί διλημματικά. Πρέπει να δώσεις μεγάλες απαντήσεις με πολύ απλό τρόπο. Πρέπει να πεις ένα ναι ή ένα όχι, να πεις ποιον θέλεις για πρωθυπουργό, τον Σημίτη ή τον Κ. Καραμανλή; Να πεις ποιον θέλεις να συγκροτήσει την ομάδα που κυβερνά τον τόπο; Τα στελέχη της ΝΔ ή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Απλές ερωτήσεις που δεν συνδέονται με τη διαχείριση της εξουσίας, αλλά και με μια ιστορική ευαισθησία γύρω από τα θέματα».

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ» ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

    «Ενδιαφέροντα» χαρακτήρισε τα γκάλοπ που δημοσιεύονται ο υπουργός Εθνικής 'μυνας 'κης Τσοχατζόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του γκάλοπ που δίνει σημαντικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία .

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι τα γκάλοπ οπωσδήποτε λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται .

    Υπογράμμισε τέλος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει θέση πάνω στα πιο ουσιαστικά γκάλοπ, που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό, τα αποτελέσματα, όπως είπε, των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών, βάσει των οποίων κινείται το κόμμα και έχει ήδη αποφασίσει για τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες του.

    [11] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Στις εκλογές η διαφορά της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγαλύτερη από τις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες που έδειξε η δημοσκόπηση της MRB, τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργος Ορφανός.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γκάλοπ ο κ. Ορφανός είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:»Η δημοσκόπηση έδειξε για μια ακόμα φορά αυτό που εμείς οι πολιτικοί αισθανόμαστε καθώς ερχόμαστε σε επαφή με τον Ελληνα πολίτη και εν δυνάμει ψηφοφόρο. Οτι η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή απολαμβάνει όλο και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό και η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι σε εκλογές αυτή η διαφορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αποδεικνύει ότι η στρατηγική την οποία έχει η Ν.Δ. στην προσέγγιση των ποβλημάτων και αντιπολιτευτικά επιβεβαιώνεται, αλλά ουσιαστικά μας δίνει ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης έντασης της προσπάθειας ακόμα καλύτερης επαφής με τους πολίτες και τα προβλήματα τους, έτσι ώστε η Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές γιατί ο κόσμος την εμπιστεύεται και όχι γιατί αποδοκιμάζει την κυβέρνηση».

    [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Παιδείας όταν ομάδα νεαρών που αποσπάστηκε από την πορεία των μαθητών συνεπλάκη με αστυνομικούς που βρισκόταν έξω από το Υπουργείο.

    Εξάλλου, νεαροί έριξαν βόμβες μολότωφ και πέτρες σε βιτρίνες εστιατορίων, καταστημάτων και τραπεζών, ενώ πυρπόλησαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Τα ματ παρενέβησαν ρίχνοντας δακρυγόνα και κυνήγησαν τους κουκουλοφόρους. Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

    [13] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Συλλαλητήρια πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο μεταξύ 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι καθηγητές.

    Σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης θα συναντηθεί le τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, χαρακτήρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θετική και αναγκαία. Υποστήριξε ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες φοιτητών, πανεπιστημιακών και καθηγητών είναι μηδενιστική και αρνητική γιατί δεν προτείνουν λύσεις.

    [14] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

    Kανονικά διεξάγονται από το μεσημέρι όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αφού ειδικά οχήματα αφαίρεσαν το στρώμα πάγου που είχε σχηματιστεί στις πίστες προσγείωσης-απογείωσης. Το αεροδρόμιο είχε κλείσει κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, λόγω της χιονόπτωσης.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων, για τον εντοπισμό των τεσσάρων νεαρών επιβατών ενός τζιπ που εγκλωβίστηκε από το χιόνι σε δασικό δρόμο στην περιοχή του Χορτιάτη. Κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες η παρέα των τεσσάρων είχε ξεκινήσει από το Χορτιάτη με προορισμό την κοινότητα Αρδαμερίου, αλλά στη διαδρομή ο δρόμος έκλεισε από το χιόνι.

    Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι επιβάτες του τζιπ επικοινωνούν -μέσω κινητών τηλεφώνων- με τους συγγενείς τους, λέγοντάς τους ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αφού από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τους.

    [15] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

    Η Ελλάδα λέει ναι στην ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, αλλά το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι σημειολογικό, είναι πολιτικό και ουσιαστικό, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης και το κείμενο που εγκρίθηκε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους-ιδιαίτερα σε εκείνους που πιέζουν να χαρακτηριστεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη και όχι επιλέξιμη χώρα- λέγοντας πως αν θέλουν να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική η Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να μπερδεύουν τα πράγματα. Αντίθετα πρέπει να αναδεικνύουν τα προβλήματα στη σωστή τους βάση.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στην περίπτωση που η Αγκυρα δείξει εμπράκτως μια ουσιαστική αλλαγή της στάσης της απέναντι στο Κουρδικό, η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο να ξεμπλοκαριστούν κάποιες χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, υπό την προυπόθεση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι προσωπική του άποψη που έχει καταθέσει και στην κυβέρνηση αλλά δεν έγινε δεκτή.

    Σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση της MRB απάντησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της θητείας της, έχει πάρει τα μηνύματα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το έργο της θα κριθεί στο τέλος της θητείας. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να nelpkojaqiste_ από τη λογική των συγκρούσεων, των παρεών και των καρεκλών. Σε σχέση με την αναταραχή στο χώρο της παιδείας είπε ότι κατανοεί το άγχος της νέας γενιάς. Είναι ανάγκη να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στην παιδεία και χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητες τις ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε επίσης την πρόταση του για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, προανήγγειλε ο Σκοπιανός ομόλογός του, Αλεκσάνταρ Ντιμίτροφ.

    Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντιμίτροφ επεσήμανε ότι είχε επαφές με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, τόνισε σε δηλώσεις του ότι επεδίωξε να πείσει τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν μια εξαίρεση για τη χώρα του και να την συμπεριλάβουν στην ατζέντα 2000. Πρόσθεσε δε ότι έλαβε την σαφή συμπαράσταση των εκπροσώπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ειδικότερα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    [17] ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    Στην υιοθέτηση πολιτικής και στρατιωτικής ατζέντας για το 1999, προχώρησε η Ρωσία και το ΝΑΤΟ ως ένδειξη των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις όποιες διαφορές τους.

    Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με τους ομολόγους από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλες.

    «Οι δραστηριότητες του κοινού συμβουλίου Ρωσίας ΝΑΤΟ μπορούν μόνο να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

    Επαινώντας τη καλή ατμόσφαιρα της συνάντησης ο κ. Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι η κοινή δυσπιστία που επικρατούσε πριν από λίγο καιρό άνοιξε το δρόμο για την εποικοδομητική εμπιστοσύνη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι οι νέες σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου αποτελούν βασικό στοιχείο της νέας συμμαχίας.

    Η Μόσχα έχει το καθεστώς του παρατηρητή στο ΝΑΤΟ με το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της και όχι να ασκεί το δικαίωμα ψήφου από τη στιγμή ίδρυσης του μόνιμου κοινού συμβουλίου Ρωσίας- ΝΑΤΟ.

    «Αν και διαφωνούμε σε ορισμένα σημεία, αυτό δεν εμποδίζει την ανταλλαγή απόψεων οι οποίες είναι πιο έντονες κατά την περίοδο εμφάνισης προβλημάτων, όπως στο Κοσσυφοπέδιο», υποστήριξε aniylato}wor του ΝΑΤΟ.

    Όρισμένοι άλλοι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς Μόσχας και Βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε και επιθυμεί να γίνει. Είναι ωστόσο μέτοχος. Ενημερώνει τους συμμάχους ενδιαφέρεται για τις θέσεις τους προσπαθεί να επηρεάσει τις συνομιλίες με λίγα λόγια παίζει πλήρως το ρόλο του μετόχου», είπε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης. Λ.Μ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΟΛΜΠΡΑΙΤ - ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ

    Η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ απείλησε με λήξη της επιστημονικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Μόσχα εάν η Ρωσία δεν κρατήσει την υπόσχεση της όσον αφορά στη μη προμήθεια τεχνολογικού υλικού για τα πυραυλικά και πυρηνικά συστήματα του Ιράν, όπως υποστήριξε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι οι πύραυλοι του Ιράν αποτελούν θέμα εξαιρετικής σημασίας για τις ΗΠΑ ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι θα σταματήσει την επιστημονική συνεργασία με τη Ρωσία εάν συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Τεχεράνη.

    Παράλληλα, η κ. Ολμπράιτ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφτεί τη Μόσχα τον Ιανουάριο.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Στρόμπ Τάλμποτ βρίσκεται ήδη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει την πυρηνική συνεργασία Ρωσίας και Ιράν, ενώ οι κύριοι Τάλμποτ και Λόρενς Σάμερς (υφυπουργός Οικονομικών) θα προτρέψουν τη Ρωσία να ακολουθήσει τις επιταγές των διεθνών οικονομικών οργανισμών για να αντιμετωπίσει της οικονομικής κρίσης.

    Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η κ. Ολμπράιτ εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σοβαρότητα με την οποία η Ρωσία αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν κυρίως όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας Γεβγένι Αντάμοφ υποστήριξε ότι η πυρηνική συνεργασία της χώρας του με το Ιράν είναι συνετή και ισορροπημένη, προσθέτοντας ότι η προμήθεια αντιδραστήρων θα επιφέρει στη Ρωσία εκατομμύρια δολάρια. Λ.Μ

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    To θέμα των ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S- 300 δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον για την επίλυση του κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βιέννη, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνάντηση των ηγετών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ.Κληρίδης διαβεβαίωσε επίσης, απαντώντας άμεσα στις αιχμές που άφησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ότι η κυβέρνηση δεν αποκρύπτει τίποτε από τον κυπριακό λαό σχετικά με τους S-300. «Ο λαός γνωρίζει ότι υπάρχει μια απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει», t|mise ο κ.Κληρίδης.

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν αναζητά δικαιολογίες για την μη εγκατάσταση των πυραύλων, σημειώνοντας ότι οι θέσεις των ξένων είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και οι θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, τόνισε, διατυπώνονται και σε επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία.

    Στην ερώτηση, αν η ημερομηνία φόρτωσης των πυραύλων θα είναι η 15η Δεκεμβρίου στην περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση της Κύπρου στο μεταξύ διάστημα, ο κ.Κληρίδης είπε, χαρακτηριστικά: «Θα ήταν αδιανόητο να έρθουμε και να τους πούμε, ξέρετε θα φορτώσουν την τάδε ημέρα και θα φθάσουν την τάδε».

    Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις διεθνών παραγόντων ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αμυνθεί ο κ.Κληρίδης τόνισε:

    «Δεν νομίζω ότι θα ασχοληθώ με θέματα αν η Κυπρος μπορεί να αμυνθεί. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι μπορεί να αμυνθεί και πρέπει να αμυνθεί αν υπάρξει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια».

    [20] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΥΡΙΟ Ο Τ.ΜΙΛΕΡ

    Εικοσιτετράωρη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί αύριο ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    Ο κ. Μίλερ θα επισκεφτεί επίσης την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη όπου θα παραστεί στη συνάντηση των Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    [21] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αρχισε σήμερα στη Σόφια η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, «Cooperative Determination ‘98», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Συμμαχίας «Συνεργασία για την ειρήνη».

    Μεταξύ των πιο σημαντικών ασκήσεων για τον στρατό ξηράς του ΝΑΤΟ, κατέταξε τη συγκεκριμένη, ο επικεφαλής των δυνάμεων ξηράς της Συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Εντιπ Μπάσερ, ο οποίος μαζί με τον διοικητή των ενωμένων ενόπλων δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Νότια Ευρώπη, ναύαρχο Τζέιμς Ελις, έλαβε μέρος στην επίσημη τελετή έναρξης.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, πτέραρχο Μίχο Μίχοφ, μέσα στο 1998 ο βουλγαρικός στρατός έλαβε μέρος σε 36 στρατιωτικά γυμνάσια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διεξήχθησαν στα πλαίσια της «Συνεργασίας για την ειρήνη», του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Cooperative Determination ‘98» που θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν περίπου 200 στρατιωτικοί 12 νατοϊκών χωρών-μελών της «Συνεργασίας για την ειρήνη».

    Στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης θα αναπτυχθεί ειρηνευτική επιχείρηση και θα υπάρξει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από υποτιθέμενες πολεμικές αναταραχές και σεισμό. Κ.Κ.

    [22] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΚ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ θα συναντηθούν αύριο στο Σεράγεβο με τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

    Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR), Σίνα Τόμσον, η οποία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, που θα έχει η ηγεσία του ΝΑΤΟ με τη βοσνιακή ηγεσία. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 9 December 1998 - 21:54:10 UTC