Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
  • [05] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ
  • [06] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
  • [07]ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΣΑΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ
  • [09] ΣΔΟΕ: ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΘΗΝΑ,
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [11] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [13] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΑΘ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [14] Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [16] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΠΙΝΟΣΕΤ
  • [18] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΝΤ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Η κυβέρνηση δείχνει κατανόηση στις κινητοποιήσεις των μαθητών, αλλά μπορεί κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποιο κέντρο που τις συντονίζει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υπαγορεύονται από σκοπιμότητες κομματικών δυνάμεων κια παρατήρησε πως δεν είναι σωστό να κλείνουν οι μαθητές tour δρόμους.

    Για την ίδια την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είπε ότι είναι ορθή στο βασικό της πυρήνα και οι λεπτομέρειες θα εξεταστούν. Το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό στο διάλογο και αυτό απέδειξε ο υπουργός Γεράσιμος Αρσένης.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

    Συγχαρητήριο μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ.Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, ο οποίος προχθές ανέλαβε τα καθήκοντά του επέδωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου στα Σκόπια, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Ο κ. Μαλλιάς ο οποίος συζήτησε με τον κ.Ντιμιτρόφ επί μία ώρα, σε σύντομη δήλωση που έκανε μετά επεσήμανε ότι ο κ.Ντιμιτρόφ επιθυμούσε ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που θα δεχτεί να είναι ο Έλληνας διπλωμάτης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας και ο κ. Ντιμιτρόφ επεσήμανε ιδιαίτερα τις δυνατότητες ανάπτυξής της στον τομέα των οικονομικών σχέσεων.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συζητήθηκε και η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια η οποία όπως είπε ο κ. Μαλλιάς θα γίνει σε κατάλληλο χρόνο και για τις δύο χώρες.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

    Δεν μπορεί μια ομάδα εργαζομένων, για λόγους συντεχνιακούς, να κρατά αιχμάλωτη τη χώρα και να ταλαιπωρεί την κοινωνία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τη συνέχιση της απεργίας των τελωνειακών. Η κυβέρνηση, είπε, πίστευε ότι θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις οι τελωνειακοί, ενώ σε ερώτηση αν προτίθεται να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών, απάντησε ότι τώρα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτή να γίνει σεβαστή.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

    «Η Ελλάδα θα εξαντλήσει το οπλοστάσιο της προκειμένου να εξασφαλίσει ένα επαρκές ύψος χρηματοδότησης από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου λίγο πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή του προϋπολογισμού για το 1999, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

    Η δήλωση αυτή του κ. Παπαντωνίου ήταν έμμεση προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες αφού - όπως επεσήμανε - η Αθήνα θα δώσει μάχη για το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών χαρακτηρίζοντας το θέμα «μείζονος εθνικής σημασίας».

    Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο Α. Παπανδρέου το 1984 για να επιτύχει τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, καθυστέρησε την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην ΕΟΚ για ένα εξάμηνο.

    Ακόμα, ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε στον προϋπολογισμό του 2000 μειώσεις των άμεσων φόρων στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Τέλος, ο υπουργός για την ΔΕΚΑ είπε ότι θα δημοσιεύσει ισολογισμό, ο οποίος θα δοθεί στους βουλευτές.

    [05] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

    Να μεριμνήσει με «περισσή διάθεση» και όχι με τη λογική των εξόδων στον προϋπολογισμό για τα άτομα με ειδική ανάγκη, ζήτησε σήμερα από την πολιτεία ο πρόεδρος της βουλής της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Παραλαμβάνοντας ο κ. Κακλαμάνης την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας τους για την κατάσταση των 400.000 Ατόμων με Ειδική Ανάγκη (ΑμΕΑ), τόνισε ότι «η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι είμαστε όλοι μέλη ενός κοινωνικού συνόλου».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε ότι η αναπηρία δεν είναι ατομικό, αλλά κοινωνικό πρόβλημα. Πρόσθεσε, δε ότι η προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με ένα πρόγραμμα σύγκλισης της χώρας μας και στους κοινωνικούς δείκτες.

    Ο κ. Βαρδακαστάνης - τον οποίο σημειώνεται ότι μετέφραζε μέλος της ΕΣΑΕΑ στην νοηματική γλώσσα - έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με μέλη που έχουν βαριά νοητική υστέρηση.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ δεν μπορούν να στηρίζονται από την Πολιτεία με ένα επίδομα 40.000 δρχ, όταν ο ένας από τους δύο γονείς δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εργαστεί.

    Τέλος, χαρακτήρισε θετικά βήματα την ψήφιση νόμων για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και για την ανάπτυξη συστήματος κοινωνικής φροντίδας, ζητώντας ωστόσο οι νόμοι αυτοί να μην μείνουν «γράμμα κενό».

    [06] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

    Αυστηρή προειδοποίηση στους τελωνειακούς υπαλλήλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    «Δεν υπάρχουν προνόμια, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν μπορούν από μια γενική ρύθμιση να εξαιρεθούν μόνο οι τελωνειακοί», είπε ο κ. Παπαϊωάννου και ζήτησε την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, της παραγωγής και της αγοράς. «Αν δεν γίνει αυτό η κυβέρνηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρει τις αποφάσεις που από τα πράγματα είναι υποχρεωμένη να πάρει διότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε ακόμη το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

    [07] ΑΠΟΔΗΜΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΣΑΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ

    «Ημέρα Απόδημης Νεολαίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Εκτός της «Ελληνιάδας» και με στόχο την διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Απόδημης Νεολαίας μέσα στο 1999, το προεδρείο του ΣΑΕ συζήτησε και αποφάσισε να πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999, τα περιφερειακά ανά ήπειρο Συνέδρια νεολαίας. Επίσης το Συμβούλιο ασχολήθηκε με διαδικαστικά θέματα λειτουργίας του, καθώς και με τις προτεινόμενες από την πλευρά του αλλαγές στο υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα λειτουργίας του ΣΑΕ, με βάση το οποίο λειτουργεί και εκλέγεται το προεδρείο του Συμβουλίου. Οπως έγινε γνωστό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προτάσεις και θα γίνει μία τριμερής επιτροπή από τη Γενική Γραμματεί Απόδημου Ελληνισμού, τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και το ΣΑΕ, ώστε να εξαχθεί ένα τελικό πόρισμα, που θα επιδοθεί προς τον αρμόδιο υπουργό και θα αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει διάφορες προτάσεις, που αφορούν την αντιπροσωπευτικότητα της ολομέλειας του ΣΑΕ, τη συμμετοχή φορέων, που δεν εκπροσωπούνται και τη συμμετοχή της απόδημης νεολαίας με ποσόστωση 20%.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ

    Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους του υπουργείου και της Κοινοπραξίας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου, θα έχουν οι εργαζόμενοι στις πετρελαιοπηγές του Πρίνου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των μαζικών απολύσεων που έχει ανακοινώσει η εταιρία.

    Κατά την αυριανή σύσκεψη, το ΔΣ των εργαζομένων πρόκειται να προτείνει ως ρύθμιση τη συνταξιοδότηση των 70 περίπου ατόμων του προσωπικού που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και διαθέτουν πάνω από 7500 βαρέα ένσημα. Ήδη έχουν αποχωρήσει εθελοντικά με την καταβολή αποζημίωσης από την εταιρία 11 άτομα από το σύνολο των 350 που εργάζονται με πλήρες ωράριο.

    Η Κοινοπραξία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου υποστηρίζει ότι η σταδιακή μείωση των κοιτασμάτων καθιστά ζημιογόνα τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης με τους ίδιους όρους. Οι προσπάθειες των εργαζομένων προσανατολίζονται στο να βρεθεί η κατά το δυνατόν βιώσιμη λύση και για τους ίδιους, αλλά και για την εταιρία. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς η εναλλακτική της νέας γεώτρησης στην περιοχή του 'θω, που έχει προταθεί, δεν μπορεί να αποδώσει παρά μετά ενάμιση χρόνο.

    [09] ΣΔΟΕ: ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΘΗΝΑ,

    Συνεχίσθηκε κατά το πρώτο 10μηνο του έτους η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των εσόδων για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς, το 63% των φορολογικών παραβάσεων διαπιστώθηκαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ το μικρότερο στα I|mia Νησιά (21,6%).

    Τα έσοδα του Δημοσίου από τις παραβάσεις που διαπίστωσε το ΣΔΟΕ κατά την διενέργεια 74.539 ελέγχων το πρώτο δεκάμηνο του 1998, ανέρχονται σε 47,5 δισ. δρχ.. Οι έλεγχοι αφορούσαν κάθε κατηγορίας επιχειρήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι το 39,73% αυτών έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

    «Το μεγαλύτερο ποσό προέκυψε από ελέγχους που έγιναν στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και ανέρχεται σε 15 δισ. δρχ., ενώ το μικρότερο ποσό στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και ανέρχεται σε 450 εκ. δρχ.».

    Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Πελοποννήσου φοροδιαφεύγουν 6 στα 10 κέντρα διασκέδασης, 8 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις και 8 στις 10 επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών.

    Στην περιφέρεια της Κρήτης βρέθηκε ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις είχαν προβεί σε παραβάσεις που αφορούν το ΦΠΑ, 5 στις 10 εταιρίες φοροδιαφεύγαν στα καύσιμα, 5 στις 10 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 7 στις 10 τουριστικές επιχειρήσεις.

    Στον τομέα των κλαδικών ελέγχων τρεις περιφέρειες έχουν ποσοστό παραβάσεων που φτάνει στο 100%. Πρόκειται για τις περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των Ιόνιων Νήσων. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι περιφέρεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας έχουν ποσοστό παραβάσεων 100%.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Η σύνοδος του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο καθώς και άλλων εγγράφων.

    Σε ανακοίνωση του συμβουλίου αναφέρεται ότι «η βία στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζεται και προκαλεί έντονη ανησυχία. Ζητούμε από όλες τις ενεχόμενες πλευρές να σταματήσει η βία και να διευθετηθούν οι διαφορές με ειρηνικά μέσα».

    Στη συνέχεια απευθύνει έκκληση προς «τις γιουγκοσλαβικές και σερβικές αρχές, καθώς και από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να συνεργαστούν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα ανοίξει το δρόμο για εποικοδομητικό διάλογο το συντομότερο δυνατό» και τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, αλλά μόνο οι αναμεμειγμένες πλευρές μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ε.Ρ.

    [11] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Συνοριακοί φρουροί του Γιουγκοσλαβικού στρατού σκότωσαν σήμερα το πρωί 8 ένοπλους Αλβανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο από την Αλβανία.

    Όπως ανακοίνωσε το Γ' Σώμα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, όταν άντρες της μεθοριακής δύναμης εντόπισαν στην τοποθεσία «Γκόραζ» ομάδα ένοπλων Αλβανών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των αντρών του στρατού.

    Για το επεισόδιο ενημερώθηκε αμέσως η αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σήμερα το μεσημέρι εξάλλου ο Βρετανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Ο κ. Χιλ παρέδωσε στο Σέρβο πρόεδρο το νέο σχέδιο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο εμπεριέχονται οι παρατηρήσεις, τόσο της αλβανικής όσο και της σερβικής πλευράς για αυτό.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής δήλωσε ότι το νέο αυτό σχέδιο αποτελεί μία στερεά βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου με πολιτικό τρόπο και μέσα.

    Ο Χιλ πρόσθεσε ότι σέβεται ορισμένες παρατηρήσεις της σερβικής πλευράς, αλλά είπε ωστόσο ότι ορισμένες από αυτές τις θεωρεί ως απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου. Αύριο ο Αμερικανός μεσολαβητής θα συναντηθεί στην Πρίστινα με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Για πρώτη φορά -ύστερα από 15 χρόνια- η Κύπρος θα θέσει προς συζήτηση το κυπριακό στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος, ενημέρωσε ήδη τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης, υπουργό Εξωτερκών της Ουρουγουάης, Τιτιέρ Ομπέρτι για την πρόθεση της κυβέρνησής του.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε ήδη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ.Ζακχαίος με τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συζήτηση του θέματος στη γενική συνέλευση. Το κυπριακό βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξή της, ωστόσο, έχει να συζητηθεί από το 1983.

    Η απόφαση να τεθεί το κυπριακό προς συζήτηση στη γενική συνέλευση ελήφθη τον περασμένο μήνα από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    [13] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΑΘ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ένα φιλοδοξο σχέδιο για την απορρύπανση όλου του Αξιού ποταμού στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε τα ύδατα όταν έρχονται στην Ελλάδα να είναι απόλυτα καθαρά, παρουσίασε σήμερα στα Σκόπια στα πλαίσια της έκθεσης της HELEXPO, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσόγκας.

    Πρόκειται για ένα έργο ύψους 120 δισεκατομμυρίων δραχμών το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα δίκτυα και τους βιολογικούς σταθμούς σε όλες τις παραποτάμιες πόλεις του ποταμού στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από το νέο πρωθυπουργό της χώρας Λιούπσο Γκεοργκίεφσκι ο οποίος αντάλλαξε απόψεις επί του θέματος με τον κ.Τσόγκα κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στην έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια.

    Ο κ.Τσόγκα είχε αναλύσει το σχέδιο και στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας η οποία επίσης είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την υλοποίησή του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Οργανισμό Αποχέτευσης δόθηκαν σήμερα τα νέα τελικά στοιχεία σε ότι αφορά στη μόλυνση του ποταμού από τα λύματα των παραποτάμιων πόλεων της ΠΓΔΜ τα οποία θα ενταχθούν στη μελέτη που παρουσίασε ο κ.Τσόγκας και στη συνέχεια όταν ολοκληρωθεί αυτή θα τεθεί υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.

    [14] Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θεωρεί ότι μία κυβέρνηση υπό τον Μπουλέντ Ετζεβίτ έχει πιθανότητες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης γι αυτό και, όπως ανακοίνωσε στον Τύπο, του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σχολιάζοντας στην κριτική που του ασκήθηκε από τα κόμματα Ορθού Δρόμου και Αρετής για την ανάθεση της εντολής στον Ετζεβίτ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ότι είναι δικαίωμα του να δίδει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε όποιον κρίνει αυτός κατάλληλο. «Μακάρι ο Ετζεβίτ να σχηματίσει κυβέρνηση και να μη μετατραπεί σε κρίση το κυβερνητικό πρόβλημα».

    Ο Ντεμιρέλ επέκρινε τη στάση της Τσιλλέρ στο θέμα της ανάθεσης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Απαντώντας στο σχόλιο της Τσιλλέρ, ότι θα είναι υπεύθυνος αν παραβιάσει μία φορά τις συνταγματικές αρχές, είπε: «Μπορεί, η Τουρκία είναι μία ελεύθερη χώρα, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»

    Σε ερώτηση αν έδωσε προθεσμία στον Ετζεβίτ απάντησε, ότι σε αυτά τα θέματα δεν τίθεται προθεσμία, αλλά εννοείται ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικυρώνει την κυβέρνηση που μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Ντεμιρέλ σε ερώτηση, αν συζητήθηκε κάποια φόρμουλα για τον κυβερνητικό σχηματισμό απάντησε, ότι αυτό δεν είναι δική του υπόθεση.

    [15] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ανέλυσαν σήμερα στην ημερίδα που διοργανώσει το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Εναλλακτικής λύσης. Βάσιλ Τουπουρκόφσκι, οι οποίοι ήταν οι βασικοί ομιλητές .

    Ο κ.Γκεοργκίεφσκι εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του, να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις τόσο σε πολυμερές όσο και σε διμερές επίπεδο, σημειώνοντας ότι πρωταγωνιστής μίας τέτοιας πολιτικής καλών σχέσεων ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μιας πολιτικής, η οποία όπως σημείωσε ο κ.Γκεοργκίεφσκι, έφερε ως αποτέλεσμα τη Διάσκεψη της Κρήτης. Ο κ.Γκεοργκίεφσκι διαπίστωσε ότι τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν εύκολα, αλλά θα μπουν σε μία διαδικασία . Το πνεύμα της Κρήτης, είπε ο Γκεοργκίεφσκι σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην περιοχή και υπενθύμισε ότι αυτή η πολιτική συνεργασία, σε διμερές οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, δεν είναι επιλογή μόνο της δικής του κυβέρνησης, αλλά και των προκατόχων του.

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σημείωσε, ότι οι ελληνικές επενδύσεις βρίσκονται στην πρώτη θέση στη χώρα του, φτάνοντας τα 80 εκατομμύρια δολάρια και υπενθύμισε, ότι πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος του επιμελητηρίου του Κιλκίς, του είχε πεί ότι οι δυνατότητες για ανάπτυξη του νομού του Κιλκίς θα πρέπει να πάνε και βορειότερα, διότι έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλες, υπό τις παρούσες συνθήκες. «Θα ανοίξουμε τα σύνορά μας για να καλέσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά ο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν τα μέτρα και θα υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές και διευκολύνσεις, ενώ παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα για το ελληνικό και το ξένο κεφάλαιο τη χώρα του.

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες θα έχουν πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης του και επανέλαβε, ότι η πολιτική θα διευκολύνει την οικονομία.

    Από την πλευρά του ο Βάσιλ Τουπουρκόφσκι, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας ελληνικά, υπογράμμισε την εγγύτητα των δύο χωρών και επαίνεσε τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου, Αλέξανδρο Μαλλιά για τις δραστηριότητά του τα τελευταία χρόνια. Ο κ.Τουπουρκόφσκι επισήμανε, επίσης, το θετικό έργο που παράγουν κέντρα όπως το ΔΙΠΕΚ, ενώ είπε, ότι στόχος μίας διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας θα είναι η ένταξη των ασταθών δημοκρατιών σε μία σταθεροποιητική κατάσταση. Τόνισε ιδιαίτερα τον ελληνικό ρόλο σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική. «Η Ευρώπη βρίσκεται στα σύνορά μας» είπε ο κ.Τουπουρκόφσκι για να καταλήξει στο ιδιαίτερο ρόλο που έχει η Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Εναλλακτικής λύσης, ο οποίος πολύ σύντομα αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της χώρας του, παραδέχτηκε ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του, γιατί ο λαός της χώρας του επικρότησε την άλλη φιλοσοφία την οποία εισηγήθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός. Περιέγραψε την φιλοσοφία αυτή ως αιχμή, τρία στοιχεία : τη φιλελευθεροποίηση, τη συνεργασία με την Ελλάδα και βέβαια τη σταθερότητα.

    Σημείωσε τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν οι επιχειρηματίες, όπως ο κ.Μαμιδάκης, στη χώρα του τα τελευταία 40 χρόνια, τονίζοντας, ότι η ύπαρξη καλών σχέσεων θα τους βοηθήσει να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αίτημα το οποίο είχαν θέσει, όπως σημείωσε ο κ.Τουπουρκόφσκι και επιχειρηματίες της χώρας του τα τελευταία χρόνια, ζητώντας αλλαγές στο κράτος.

    Ο κ.Τουπουρκόφσκι κάλεσε τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τους διαύλους της επικοινωνίας και σημείωσε ως τομείς συνεργασίας τον αγροτικό, ο οποίος είπε ότι στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της χώρας και θα μπορούσε η δική του χώρα να καλύψει ένα μέρος του κενού, ενώ τόνισε τον ρόλο τον οποίο θα επιδιώξει να έχει η χώρα του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα, ανήγγειλε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα αρχίσει συνομιλίες για το λιμάνι και για το πως η χώρα του θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που τις προσφέρει το λιμάνι, το οποίο θεωρεί «πύλη» και για τις σκοπιανές εξαγωγές. «Αναζητούμε poi|tgta ζωής και ευημερία και κρατάμε την οικονομία μακράν της πολιτικής» είπε καταλήγοντας ο κ.Τουπουρκόφσκι.

    Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς, ο οποίος υπογράμμισε τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε και η παρέμβαση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Απόστολου Γενίτσαρη, ο οποίος στην ημερίδα του ΔΙΠΕΚ εκπροσωπούσε και τους εξαγωγείς.

    [16] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Την προσδοκία του ότι σε 6 έως 12 μήνες θα υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα για ελληνικές επενδύσεις στις υποδομές και στον παραγωγικό τομέα της χώρας του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι σε δηλώσεις, που έκανε στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, που διοργάνωσε το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο στα Σκόπια, για τη διμερή οικονομική συνεργασία.

    Ο κ.Γκεοργκίεφσκι, απευθύνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, επισήμανε ότι υπάρχει μία ατμόσφαιρα συνεργασίας, ένα θετικό πνεύμα το οποίο θα φέρει κοντά τους δύο λαούς, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα του ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ελπίζουμε ότι θα έρθει. Ο κ.Μαλλιάς θα μας βοηθήσει σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκεοργκίεφσκι απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σε ότι αφορά τη χθεσινή του συνάντηση με Ελληνες επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε, ότι συζήτησε μαζί τους τις προϋποθέσεις να κάνουν επενδύσεις στη χώρα του, αναλύοντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της ΠΓΔΜ για την οποία είπε, ότι πρέπει να βελτιωθεί σε αρκετά πράγματα.

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με τη Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, ο κ.Γκεοργκίεφσκι τόνισε ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρά διεθνή προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται στη χώρα του και πρόσθεσε, ότι τα Σκόπια θα ακολουθήσουν απέναντι στο Βελιγράδι την ίδια πολιτική φιλίας και συνεργασίας, που θα ακολουθήσουν και απέναντι στους άλλους γείτονές τους. Ο κ.Γκεοργκίεφσκι σημείωσε και την σύμπτωση απόψεων, που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, σε ότι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης του Βελιγραδίου από τη διεθνή κοινότητα.

    Αργότερα, σήμερα, ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης, κ.Μαλλιάς θα επιδώσει στον νέο υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σάσο Ντιμίτροφ, επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αύριο ο κ.Γκεοργκίεφσκι θα παραστεί στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του SECI στα Σκόπια.

    [17] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΠΙΝΟΣΕΤ

    Η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί στη Τουρκία ο Οτσαλάν και η απόφαση της Βουλής των Λόρδων να μην αναγνωρίσει tgm ασυλία του Πινοσέτ χαρακτηρίστηκαν ως αναγνώριση του κράτους δικαίου στις διεθνείς σχέσεις από την επιτροπή πολιτικών υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί υπογράμμισαν, ότι όσο ισχύει η θανατική ποινή στη Τουρκία η έκδοση του ηγέτη του PKK είναι αντίθετη με το ιταλικό σύνταγμα και εξέφρασαν, παράλληλα, την επιθυμία να υπάρξει καλύτερη κατανόηση και δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στα δυο κράτη.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη να επικυρώσουν το πρωτόκολλο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας ότι δεν έπαψε να καταδικάζει τη τρομοκρατική δράση του PKK και τα εγκλήματα του Πινοσέτ κατά της ανθρωπότητας.

    [18] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΝΤ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

    Η λήψη νέων μέτρων από τη ρωσική κυβέρνηση και τη κεντρική τράπεζα για να βγει η χώρα από τη κρίση και η αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Ρωσία είναι τα κύρια αποτελέσματα των διήμερων συνομιλιών του Ρώσου πρωθυπουργού Πριμακόφ και του επικεφαλής του ΔΝΤ Καμντεσίς.

    Σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών ο κ. Πριμακόφ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα πολιτικής ή δανείων και εξήγησε ότι η επίσκεψη του κ. Καμντεσίς έγινε «για να γνωριστούμε καλύτερα, να αναλύσουμε τη πραγματική κατάσταση της χώρας και για να προετοιμάσουμε το έδαφος για συνεργασίες και συμφωνίες σε αρκετούς τομείς». Ο κ. Καμντεσίς δήλωσε ότι ο κ. Πριμακόφ και η κυβέρνηση του ετοιμάζουν ένα σχέδιο προϋπολογισμού, που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, χωρίς να δημιουργήσει καινούργια χρέη και να επιδεινώσει την κατάσταση της χώρας και αυτό δημιουργεί τις βάσεις για αμοιβαία κατανόηση και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΔΝΤ.

    Ο διάλογος ανάμεσα στη Ρωσία και το Ταμείο θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο του 1999, όταν αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφτεί τη Μόσχα, για να συζητήσει τα στάδια της περαιτέρω συνεργασίας.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 3 December 1998 - 21:37:10 UTC