Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-17

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 17 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 25η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ
  • [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΔΡΥΣ: ΤΟ 95-98% ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ
  • [07] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [08] 80 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [10] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ TΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [11] ΑΡΜΕΝΙΑ:ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [12] ΜΟΣΧΑ:ΔΥΟ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [13] ΡΚΚ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [14] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
  • [15] ΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥΣ
  • [16] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ
  • [17] ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 25η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Η Βουλή τίμησε απόψε, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις θυσίες των ηρώων του για μια δημοκρατικά κατοχυρωμένη Ελλάδα και στα μηνύματα του Πολυτεχνείου που φαίνονται να μην απηχούν όμως όπως θα έπρεπε στους σημερινούς νέους.

    «Ο αγώνας του ελληνικού λαού οδήγησε με την ενεργό συμπαράσταση της διεθνούς κοινής γνώμης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που πήρε πρώτος το λόγο.

    «Το τίμημα ωστόσο -σημείωσε- υπήρξε βαρύ για τον ελληνισμό. Η μαρτυρική Κύπρος εξακολουθεί να είναι χωρισμένη από τον βάρβαρο Att_ka που κατέχει το 40% της έκτασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ και απειλεί να καταλάβει όλο το νησί αφού οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου».

    Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης οι ευθύνες γι΄αυτό βαραίνουν εκείνους που ενώ έχουν τη δύναμη και το χρέος αρνούνται να επιβάλουν την εφαρμογή των αποφάσεων που οι ίδιοι έλαβαν και κατονόμασε τις ΗΠΑ οι οποίες -ανέφερε- δεν διστάζουν να κόπτονται για αρχές και ιδεώδη όταν έχουν οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα και να νομιμοποιούν τις όποιες στρατιωτικές ή άλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το κύρος του ΟΗΕ. «Οι θυσίες των παιδιών του Πολυτεχνείου δεν είναι ιστορική κατάθεση για αρχειοθέτηση» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα η Δημοκρατία δεν απειλείται από τους δυνάστες αλλά από τους αφανείς και θωρακίζεται αποτελεσματικά μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

    « Το πρότυπο του παθητικού ατόμου - καταναλωτή δεν ταιριάζει σε μια Δημοκρατία υψηλής ποιότητας» σημείωσε για να προσθέσει: «Η αδράνεια αφήνει δρόμο σε οργανωμένες ομάδες που δεν εμφορούνται πάντα από δημοκρατικά αισθήματα.

    Τέλος ο κ. Αρσένης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τιμά αυτούς που θυσιάστηκαν χαράσσοντας πολιτική στο χώρο της Παιδείας με γνώμονα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κοσμάς Σφυρίου υπογράμμισε ότι «η ευθύνη όλων μας, όλων των πολιτικών, είναι ότι δεν έχουμε εμπνεύσει το σεβασμό που απαιτείται στους νέους. Πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων μας ώστε να τους εμπνεύσουμε καταφατικά και να μπορούμε να αισιοδοξούμε».

    Η εκπρόσωπος της ΝΔ 'ννα Ψαρούδα-Μπενάκη υπογράμμισε ότι «σήμερα ο πολίτης και ιδίως ο αθηναίος, αντί να συγκεντρώσει τη προσοχή του στον εορτασμό και τον συμβολισμό του, αγωνιά για τις παρενέργειες του.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νικόλαος Γκατζής επεσήμανε ότι το Πολυτεχνείο ζει στους λαϊκούς αγώνες της νεολαίας και του λαού. Συμπλήρωσε Δε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι γίνονται πράγματα που είναι έξω από το πνεύμα όλων όσων θυσιάστηκαν για δημοκρατία και ελευθερία και ότι οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προωθούνται με την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι 25 χρόνια μετά την εξέγερση εναντίον της δικτατορίας προβάλει από παντού η ανάγκη μιας συλλογικής έξαρσης που δεν μπορεί να περιμένει άλλο ούτε μπορεί να γίνει κατά παραχώρηση και είναι εναντίον της διαφθοράς, της διάβρωσης και της εθνικής περιθωριοποίησης». Τέλος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας τόνισε πως «ότι κερδήθηκε σε αυτή την πορεία των 25 χρόνων δεν πρέπει να χαθεί και πολλά ακόμη απομένουν να κατακτηθούν».

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και την αντίστοιχη που γίνεται στο προξενείο tym ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία στην Αθήνα ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων πέντε ετών. Δεν έλειψαν όμως τα επεισόδια και οι προσαγωγές ατόμων στην αστυνομία. Η αστυνομία έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

    Η πορεία στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στην ιστορία δεν ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, αλλά από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και κατευθύνθηκε στο αμερικανικό προξενείο. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα, έκαψαν την αμερικανική σημαία. Δεν υπήρξαν επεισόδια και η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν διακριτικά γύρω από το πολυτεχνείο και στους δρόμους περιμετρικά από το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

    Κάποια στιγμή μια μικρή ομάδα από φοιτητές προσπάθησε να δημιουργήσει μια μικρή ένταση, καθώς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών. Το κλίμα εκτονώθηκε χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο.

    [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αρχισε το απόγευμα η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πορεία εξελισσόταν ομαλά, ενώ στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου φοιτητές, μέλη της Συγκλήτου και λίγα μέλη του Εργατικού Κέντρου Αθηνών συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης.

    Η κεφαλή της πορείας, η οποία είναι μια από τις πλέον μαζικές πορείες των τελευταίων ετών για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έφτασε στις 5:45' έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και η ηγεσία της ΕΦΕΕ κρατώντας την αιματοβαμένη σημαία έδινε το στίγμα των συνθημάτων, τα κυρίαρχα από τα οποία ήταν «ανεξαρτησία - εθνική κυριαρχία», «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

    Δεν έλειψαν και τα αντιαμερικανικά συνθήματα και μια ομάδα φοιτητών έκαψε συμβολικά την αμερικανική σημαία. Επεισόδια δεν σημειώθηκαν στο σημείο αυτό, κάτι που σημαίνει ότι οι φοιτητές κατάφεραν να περιφρουρήσουν αποτελεσματικά την πορεία τους, ενώ δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι υπήρξε πολύ σημαντική η δύναμη της αστυνομίας στον χώρο αυτό. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας βρίσκονταν παραταγμένα κατά μήκος της αμερικανικής πρεσβείας.

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Σταδίου και στις οδούς Σολωμού και Πατησίων. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την διασταύρωση των οδών Πατησίων και Σολωμού, όπου αναρχικοί συνεπλάκησαν με ομάδα των οικοδόμων και περιφρούρησης, αλλά αυτά δεν πήραν ιδιαίτερη έκταση. Εκείνη τη στιγμή επενέβη η αστυνομία, εγκλώβισε όλους τους κουκουλοφόρους νεαρούς, αλλά και τα άτομα που κρατούσαν κάποιες τσάντες στα χέρια τους και τους ξάπλωσαν κάτω. Αλλες μικρές ομάδες αναρχικών μπόρεσαν να διαφύγουν και άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

    Στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου πολλές δεκάδες προσαγωγές ατόμων έγιναν στο αστυνομικό μέγαρο της Keyv|qou Αλεξάνδρας και προέρχονται από τον γνωστό χώρο. Πολλοί από τους νεαρούς, όπως λένε οι αστυνομικοί είναι πολύ μικροί 14-16 χρόνων.

    Ολοι θα εξεταστούν και θα καταγραφούν στη σήμανση, στην εγκληματολογική υπηρεσία. Οσοι από αυτούς που είχαν προσαχθεί στο αστυνομικό μέγαρο είχαν στην κατοχή τους πέτρες, ξύλα ή άλλα αντικείμενα θα κρατηθούν και θα παραπεμφθούν αύριο στον εισαγγελέα. Οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    [04] ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

    Εκρηξη από αυτοσχέδιο μηχανισμό με γκαζάκια σημειώθηκε αργά το βράδυ στα γραφεία του ΚΚΕ στη Δάφνη, προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Την ευθύνη για τη νέα εμπρηστική επίθεση, (μετά από τη χθεσινοβραδυνή από τα «Παιδιά του Νοέμβρη» στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Σήφη Βαλυράκη), ανέλαβε με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα «Αθηναϊκή», η αυτοονομαζόμενη «Αναρχική Περίπολος στους Δρόμους», σε ένδειξη διαμαρτυρίας, «γι' αυτούς που συνέλαβαν τους συντρόφους μας και τους παρέδωσαν στα ΜΑΤ».

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου συνελήφθησαν 149 άτομα -κυρίως νεαρής ηλικίας- τα οποία κρατούνται στο αστυνομικό μέγαρο Αθηνών και ανακρίνονται. Ορισμένοι απ' αυτούς είχαν δημιουργήσει μικροεπεισόδια και απομακρύνθηκαν από την πορεία με τη συμβολή οργανωμένων ομάδων οικοδόμων, που περιφρουρούσαν τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

    Το αστυνομικό μέγαρο επισκέφθηκε αργά το βράδυ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, οποίος συνεχάρη τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Γιάννη Γεωργακόπουλο για την άψογη και αποτελεσματική λειτουργία της αστυνομίας πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το υψηλό ηθικό του κυπριακού Ελληνισμού και ιδιαίτερα της νεολαίας, καθώς και το υψηλό επίπεδο της αποφασιστικότητας των στελεχών της Εθνικής Φρουράς που υπερασπίζονται την Κύπρο.

    «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα, θα ληφθούν εν πλήρη συνειδήσει και των ευθυνών και των στόχων που έχουμε, όπως το κάνουν πάντοτε η ελλαδική και η κυπριακή ηγεσία, οι σωστές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας θα συνεχίσει να είναι άλλοτε ανηφορικός και άλλοτε επίπεδος. Η κοινή μας πορεία, η συμπαράταξη Ελλάδας - Κύπρου, η συνεργασία των κυβερνήσεών μας, η συνεργασία των δύο επιτελείων, η συνεργασία των κοινοβουλίων μας στα διεθνή κοινοβουλευτικά και τα άλλα φόρα για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης θα συνεχιστεί από όλες τις πλευρές», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Καταλήγοντας σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θα δικαιώσουν τελικώς, και τους αγώνες και τις θυσίες του jupqiajo} λαού, ώστε να έρθει η μέρα που ενιαία και αδιαίρετη η Κύπρος, θα εξασφαλίσει σε όλους τους κατοίκους της ένα ασφαλέστερο και καλύτερο οπωσδήποτε μέλλον από την σημερινή πραγματικότητα».

    [06] ΔΡΥΣ: ΤΟ 95-98% ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ

    «Οσοι έχουν πληρώσει με το παλιό καθεστώς για το αυτοκίνητό τους και δεν το έχουν παραλάβει ακόμη από το τελωνείο, για λόγους ισότητας, θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς και θα γίνει συμψηφισμός». Αυτό δήλωσε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την φορολογία των αυτοκινήτων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ο οποίος κατέθεσε και τη σχετική ρύθμιση.

    Ακόμα ο κ. Δρυς, επεσήμανε ότι το 95 έως 98% των μεταχειρισμένων φορτηγών αυτοκινήτων εισάγονται με πλαστά παραστατικά και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων που θα έχουν παραποιημένα στοιχεία θα διώκονται πλέον ποινικά και όχι αστικά όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Στην επιτροπή εξέφρασαν επίσης τις απόψεις τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, Α. Ανδρικόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων, Λ. Βασιλιάς. Ο κ. Ανδρικόπουλος, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.

    [07] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας και της Αφρικής θα πραγματοποιήσει από τις 20 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας Χριστόδουλος. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Αφρικής Πέτρου VII, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών της αφρικανικής ηπείρου.

    Τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Σταγών Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Λίμνου Ιερόθεος, οι Αρχιμανδρίτες Δαν. Πουρτουκλής και Θεόκλητος Κουρμαριανός, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Θωμάς Συνοδινός και Στέφανος Αβραμίδης, ο Διάκονος Δημήτρης και ο κ. Αριστ. Πανότης.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας και θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κελιού του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, στο Κάιρο. Ο.Κ.

    [08] 80 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η πόλη των Σκοπίων αποτελεί τον επόμενο σταθμό των εκτός συνόρων διοργανώσεων της HELEXPO-ΔΕΘ. Από τις 2 Δεκεμβρίου και για ένα τετραήμερο, 80 επιχειρήσεις της χώρας μας θα εγκαινιάσουν ή θα amaheql\moum τις επαφές τους με αντίστοιχες σκοπιανές, στο πλαίσιο της 2ης έκθεσης ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ. Στην έκθεση, που θα αναπτυχθεί σε επιφάνεια 1000 τ.μ, θα προβληθούν οι ελληνικές βιομηχανίες ζάχαρης και ζωοτροφών και η Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος. Επίσης, θα φιλοξενηθούν συμμετοχές των βιοτεχνικών επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και εκείνων του Κιλκίς και της Πιερίας.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη συμμετοχή του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικου Κέντρου (ΔΙΠΕΚ), αλλά και στην παρουσία των Οργανισμών Λιμένος και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 2 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, η ΕΡΤ3, σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση των Σκοπίων και τη HELEXPO, διοργανώνει συναυλία του ελληνικού συγκροτήματος «Blues Wire» και των σκοπιανών συναδέλφων τους, «Βancrot Blues Band». Παράλληλα, θα εμφανιστούν ο Σ.Παπαδημητρίου και ο Γ.Συλλαίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησαν σήμερα με πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας, φοιτητές και μαθητές από όλες της ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Με πανό και συνθήματα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έφτασαν στο κτίριο της πρεσβείας όπου τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Οργανώσεων, Λοϊζος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι «σήμερα είναι μέρα μνήμης, ημέρα τιμής, εμείς η νέα γενιά της Κύπρου υποκλινόμαστε μπροστά στους ήρωες του Πολυτεχνείου, σε αυτούς που άνοιξαν το δρόμο για την αντίσταση κατά της χούντας, κατά του φασισμού».

    Ο Νίκος Βιολάρης, πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, ανέφερε πως «φοιτητές και μαθητές ενωμένοι, με το λαό μας, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε. Τότε θα ησυχάσουν οι ψυχές των νεκρών των αγώνων για την ελευθερία και θα φανούμε αντάξιοι των παιδιών του Πολυτεχνείου. Δεν γονατίζουμε, δεν εγκαταλείπουμε τις επάλξεις, θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή και θα ησυχάσουμε μόνο όταν η Κύπρος θα είναι ελεύθερη και ειρηνική πατρίδα».

    [10] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ TΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Δοκιμασία της διεθνούς αληλεγγύης εναντίον της τρομοκρατίας, χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ την προσπάθεια της 'γκυρας για την έκδοση του ηγέτη του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Παράληλα, υποσχέθηκε ελεύθερη δίκη στον ηγέτη του ΡΚΚ εάν επιτύχει το αίτημα της 'γκυρας για την έκδοση του από τις ιταλικές αρχές.

    "Ο Οτζαλάν βρίσκεται τώρα υπό ιταλική επιτήρηση. Το γεγονός αυτό αποτελεί δοκιμασία του διεθνούς νομικού πλαισίου και της sumeqcas_ar των χωρών εναντίον της τρομοκρατίας", υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια λόγου που εκφώνησε στο Αυστριακό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

    "Στις μέρες μας η τρομοκρατία αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα υπερεθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινοπολιτείες των Δημοκρατιών ως σύνολο. Μόνο με σύμπνοια μπορούν οι δημοκρατίες να ξεπεράσουν την απειλή που θέτει η τρομοκρατία.

    Στο μεταξύ, ο κ. Ντεμιρέλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντ' Αλέμα ο οποίος επισήμανε ότι δεν θα εκδώσει τον Οτζαλάν στην Τουρκία όπου και θα έρθει αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη. Λ.Μ

    [11] ΑΡΜΕΝΙΑ:ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες Κούρδοι που κατοικούν στην Αρμενία για τη σύλληψη του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) κ.Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο, στο οποίο βρίσκεται το γραφείο του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, κουβαλώντας πορτρέτα και πόστερς του Οτζαλάν απαιτώντας την ελευθερία του και σημαίες του ΡΚΚ και της Αρμενίας. Ο 'μαρικ Σαρντάγιαν, μέλος της κουρδικής επιτροπής, είπε ότι δεν διαμαρτύρονται προς τη κυβέρνηση της Αρμενίας και τόνισε ότι στην Αρμενία οι Κούρδοι έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν σχολεία, θέατρα και Μ.Μ.Ε.

    Γυναίκες κουρδικής καταγωγής που κάνουν απεργία πείνας απηύθυναν έκκληση στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. να στηρίξει τον ηγέτη τους. Ο.Κ

    [12] ΜΟΣΧΑ:ΔΥΟ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Δυο Κούρδοι, μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), αυτοπυρπολήθηκαν έξω από το ρωσικό κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του ηγέτη τους Οτσαλάν, στην Ιταλία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι δυο Κούρδοι, εξόριστοι από την Τουρκία, κατάβρεξαν τους εαυτούς τους με εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολήθηκαν αργά το βράδυ. Οι αστυνομικοί έσβησαν τις φλόγες αλλά οι δυο Κούρδοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.

    Στη Μόσχα ζουν 200.000 Κούρδοι και 100 από αυτούς κάνουν απεργία πείνας εδώ και τρεις μέρες για τη σύλληψη του Οτσαλάν ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ρώμης την προηγούμενη Πέμπτη με πτήση που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα. Η Τουρκία ζήτησε αμέσως την έκδοση του ηγέτη του ΡΚΚ, βάσει διεθνών ενταλμάτων που έχει εκδώσει σε βάρος με τις κατηγορίες της προδοσίας αλλά η υπόθεση εκκρεμεί στα ιταλικά δικαστήρια καθώς ο κ.Οτσαλάν ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Ο.Κ.

    [13] ΡΚΚ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, βρισκόταν στη Ρωσία για ένα μήνα, χωρίς να το γνωρίζει η ρωσική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος του ΡΚΚ στην ανατολική Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, Μαχίρ Βελάτ.

    «Χάρη στην υποστήριξή μας και τις δυνατότητες που έχουμε στη Ρωσία, χωρίς τη γνώση της ρωσικής κυβέρνησης, ο ηγέτης μας έφτασε εδώ (Ρωσία)», δήλωσε ο κ.Βελάτ, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο Οτζαλάν παρέμεινε σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

    «Έχουμε πολλούς φίλους στη Ρωσία, οι οποίοι μας βοήθησαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΡΚΚ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Για το αίτημα του κ.Οτζαλάν για την απόδοση πολιτικού ασύλου που υπέβαλε με επιστολή του προς τη Δούμα, ο κ.Βαλάτ ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη την ευνοϊκή απόφαση της Κάτω Βουλής, καθώς «υπόκειντο σε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Τουρκία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν» με αποτέλεσμα να η Ρωσία να ζητήσει από τον Κούρδο ηγέτη να εγκαταλείψει τη χώρα.

    Όσον αφορά στη σύλληψή του υποστήριξε ότι δεν έγινε ουσιαστικά στη Ρώμη, καθώς η κράτησή του στο ιταλικό αεροδρόμιο ήταν απλά μέρος μιας νομικής διαδικασίας, «χωρίς να ληφθεί κανένα άλλο μέτρο από την ιταλική κυβέρνηση».

    Ο κ.Βαλάτ, που δεν διευκρίνισε εάν είχε επαφή με τον Οτζαλάν από την ημέρα της σύλληψής του, εξέφρασε την ελπίδα ο Κούρδος ηγέτης να δικαστεί στη Γερμανία, έτσι ώστε «ο κόσμος να δει ποιος δικάζεται στην πραγματικότητα, το τουρκικό καθεστώς ή ο Κουρδικός λαός;» Σημειώνεται ότι η Μόσχα επέμενε ότι ποτέ δεν έλαβε πληροφορίες για την παρουσία του Οτζαλάν στη Ρωσία, ενώ το διάστημα εκείνο και ο κ.Βαλάτ επέμενε ότι δεν βρίσκεται στη Ρωσία. Ε.Ρ.

    [14] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

    Περίπου 150 διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους Κούρδους και Τούρκοι εθνικιστές συγκρούστηκαν, μετά από διαδήλωση του ΡΚΚ υπέρ του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην αγορά της Κωνσταντινούπολης, οδεύοντας προς την πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων.

    Οι υποστηρικτές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, φώναζαν συνθήματα την ώρα που δέχτηκαν επίθεση από περίπου 200 Τούρκους εθνικιστές.

    Η αστυνομικές αρχές ζήτησαν ενισχύσεις και ξεκίνησαν τη σύλληψη των διαδηλωτών του ΡΚΚ, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου για να σωθούν.

    Όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να μεταφέρουν ορισμένους από τους διαδηλωτές στα λεωφορεία της αστυνομίας το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε στα οχήματα και προσπάθησε να βγάλει έξω τους υποστηριχτές του ΡΚΚ.

    Πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση που σχετίζεται με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, από τη μέρα της σύλληψής του, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι υπήρχαν τραυματίες. Ε.Ρ.

    [15] ΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥΣ

    Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν και ένα έχασε τη ζωή του σε αστυνομικό τμήμα της Γιουκτσεκόβα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, όταν μία 30 χρονη γυναίκα η οποία θεωρείται ότι είναι μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ έθεσε σε λειτουργία εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να χάσει η ίδια τη ζωή της. Δύο πολίτες και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη επίθεση που πραγματοποιείται από τη στιγμή σύλληψης του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Στο μεταξύ, τρεις Κούρδοι κρατούμενοι επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στις φυλακές Μπάτμαν, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

    Οι κρατούμενοι έριξαν απάνω τους οινόπνευμα το οποίο και το άναψαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Οτζαλάν. Οι φύλακες κατόρθωσαν να σβήσουν τη φωτιά ωστόσο οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα. Παράλληλα, πάνω από 600 Κούρδοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές ξεκίνησαν από χθες απεργία πείνας ως ένδειξη συμπαράστασης στον ηγέτη τους. Λ.Μ

    [16] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ

    Απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο υπαρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, από τα κατεχόμενα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 15η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    «Τα ηρωικά τέκνα των Τούρκων, όπως και πριν, έτσι και από εδώ και πέρα είναι ικανά να πνίξουν στο ίδιο τους το αίμα αυτούς, οι οποίοι επιθυμούν να πιούν τουρκικό αίμα» δήλωσε ο στρατηγός, που χαρακτήρισε ως τυχοδιώκτες αυτούς που μετείχαν στην μικρασιατική εκστρατεία κατηγορώντας τους παράλληλα για «γενοκτονία» (!) του τουρκικού λαού στη Μικρά Ασία. «Σ' αυτούς , οι οποίοι σήμερα κάνουν λόγο να πιουν τουρκικό αίμα και να επανακαταλάβουν την Κερύνεια και την Αμμόχωστο προτείνω να μην λησμονήσουν , οπωσδήποτε το τραγικό μάθημα που πήραν από την περιπέτεια της Ανατολίας (Μικράς Ασίας)» είπε.

    Αναφερόμενος στη πρόσκληση που απηύθυναν Έλληνες βουλευτές στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν κατηγόρησε την Ελλάδα «για υποστήριξη της τρομοκρατίας» λέγοντας: «Έπεσε το προσωπείο της Ελλάδας, η οποία διακηρύττει ότι η απειλή προέρχεται από ανατολάς «.

    [17] ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος των ελληνοσκοπιανών διαβουλεύσεων για tgm επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

    Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ, αρμόδιος για το θέμα, πρέσβης Ιβάν Τόσεφσκι, πρότεινε στον ειδικό μεσολαβητή Σάιρους Βανς, η νέα συνάντηση με τον Ελληνα πρέσβη Χρίστο Ζαχαράκι να πραγματοποιηθεί μετά την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό VMRO-DPMNE -Δημοκρατική Εναλλακτική λύση, που αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 17 November 1998 - 20:58:47 UTC