Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-12

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 12 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΜΑΙΚΟ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ
  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S- 300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [04] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ
  • [05] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [07] Ο Γ. ΔΡΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
  • [08] ΠΤΩΣΗ 0,80% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [11] «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [12] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [13] ΓΙΛΜΑΖ:ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [15] ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [16] Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΜΑΙΚΟ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αλβανία θα αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Παντελί Μάικο. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία η Ελλάδα έχει δύο βασικές κατευθύνσεις, την υποβοήθηση της Αλβανίας στην ένταξή της στις διεθνείς δομές συνεργασίας και την οικονομική συνεργασία.

    «Εμείς έχουμε υποστηρίξει και έχουμε συμβάλλει για τη στενότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία, καθώς και για τη στενότερη συνεργασία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΔΕΕ με τη γείτονα χώρα. Θα υποστηρίξουμε και τη συμμετοχή της σε όσους διεθνείς οργανισμούς θέλει», επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

    Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε δώσει ένα δάνειο στην Αλβανία, το οποίο ήδη έχει αξιοποιηθεί. Σήμερα υπογράψαμε μια πράξη, η οποία εξασφαλίζει και την περαιτέρω αξιοποίησή του». Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Δανειακή Σύμβαση, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δραχμών, την οποία συνυπέγραψαν ο Αλβανός υπουργός Οικονομικών, Αναστάς Αγγέλι και ο Ελληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς. Η σημερινή Δανειακή Σύμβαση αποτελεί τμήμα της όλης Δανειακής Σύμβασης, ύψους 20 δισ. δραχμών. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από την Ελλάδα στην Αλβανία, 15 δισ. δραχμές.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών προχωρούν ικανοποιητικά και ότι υπάρχει πολύ καλή κατανόηση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Οσον αφορά την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποτελεί μια γέφυρα για αυτή τη συνεργασία. Τα θέματα της μειονότητας είναι θέματα που μας απασχολούν. Θέλω να επισημάνω ότι στο νέο Σύνταγμα της Αλβανίας υπάρχουν απόλυτα ικανοποιητικές ρυθμίσεις. Και αυτό είναι μια πρόσθετη απόδειξη της θέλησης που υπάρχει και από τις δύο πλευρές και στη συγκεκριμένη περίπτωση από την αλβανική πλευρά για να υπάρξουν δεσμοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, την πρόοδο και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελί Μάικο τόνισε ότι η επίσκεψή του επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο, «αυτό που εγώ το αποκαλώ «εμπιστευτική εταιρικότητα» με την Ελλάδα. Επιθυμία για κοινή συνεργασία, που έχει τη βάση στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας. Μια κοινή συνεργασία που δομείται σε μια πρακτική, με βάση την οποία οι δηλώσεις και των δύο πλευρών για αυτή τη συνεργασία που μεταφράζονται σε έργα. Και απόδειξη των όσων λέγω είναι οι συμφωνίες που υπογράψαμε».

    Οπως είπε ο κ. Μάικο, «συνεκτική γέφυρα των σχέσεών μας είναι η ύπαρξη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και το πλήθος των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, μέρος των οποίων είναι συνομήλικοί μου, όχι τόσο άσπροι στα μαλλιά όσο εγώ!. Εχουν όμως το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, την ίδια επιθυμία να δουλέψουν και να δουλέψουν τίμια. Προσπαθούν να προσφέρουν με τη δουλειά τους στην ενίσχυσηξ των σχέσεων φιλίας μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας».

    Οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Μάικο επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του στηρίζεται στις αποφάσεις της αλβανικής Βουλής. Εξέφρασε δε, την άποψη ότι η λύση θα προέλθει από τον διάλογο των ίδιων των πολιτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο με τη σερβική πλευρά, ενώ σημείωσε ότι προς το παρόν παρακολουθούν όλες τις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Κοινότητας.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S- 300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για την εγκατάσταση των Ρωσικών πυραύλων S-300 παραμένει απολύτως εν ισχύ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των puqa}kym στην Κρήτη.

    Μπορεί να υπάρχουν ιδέες και απόψεις κάποιων παραγόντων οι οποίες όμως δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, συναντήθηκε χθές με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη αλλά όπως διευκρίνισε δεν συζήτησαν το θέμα της εγκατάστασης των Ρωσικών πυραύλων.

    Αυτό δεν γίνεται χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Κυβέρνησης ή χωρίς εξουσιοδότηση είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι σε όλες τις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους η Ελληνική πλευρά θέτει επιμόνως το θέμα της μεταφοράς αμερικανικών όπλων στα Κατεχόμενα.

    ‘'Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται αμερικανικά όπλα από τις κατοχικές δυνάμεις κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει επισταμένα ο έλεγχος καθώς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι έχουν μεταφερθεί αμερικανικά όπλα στην περιοχή''.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Έκκληση σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου να καταδικάσουν την Τουρκία για την κατάργηση της Εφορευτικής Επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης απευθύνει η Επιτροπή Ορθοδοξίας της Βουλής.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ορθοδοξίας της Βουλής αναφέρεται: «Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες με την κατάργηση της Εφορευτικής Επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μιας Σχολής που οι τουρκικές αρχές επί τριάντα χρόνια απαγορεύουν τη λειτουργία. Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει τη βαναυσότητα του μισαλλόδοξου και μισελληνικού νεοτουρκικού καθεστώτος και την απόφασή του να προχωρήσει την εθνική κάθαρση έως τα έσχατα όριά της. Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου να καταδικάσουν και αυτό το έγκλημα της Τουρκίας και να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους να αξιώσουν από την Άγκυρα την άμεση ανάκληση της πράξης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινουπόλεως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι το πνευματικό κέντρο αναφοράς των ανά τον κόσμο 300.000.000 Ορθοδόξων»

    [04] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

    Τετραήμερη απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα μπροστά στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης Κύπριοι φοιτητές καταδικάζοντας την ανακήρυξη από τους Τούρκους του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα . Τα μέλη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΚΘ) με αφορμή τη συμπλήρωση , στις 15 Νοεμβρίου, δέκα πέντε χρόνων από την ανακήρυξη των κατεχομένων από τους To}qjour σε «Τουρκική Δημοκρατία Β. Κύπρου», κράτους που δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν, διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να απελευθερωθεί η Κύπρος από τον κατακτητή. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την απεργία πείνας οι Κύπριοι φοιτητές της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν από σήμερα εκστρατεία διαφώτισης σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πραγματοποιείται αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος της ΕΦΕΚΘ στο κέντρο αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ.

    Εξάλλου στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο μικρό αμφιθέατρο της Νομικής εκδήλωση πολιτικού περιεχομένου με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Βάσο Λυσσαρίδη. Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο όπου και θα παραδοθεί ψήφισμα καταδίκης του ψευδοκράτους. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντικατοχική συναυλία μπροστά στο προξενείο.

    Η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι σήμερα 200.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα εργάζονται με μοναδικό στόχο την επιστροφή τους στις πατρογονικές εστίες εναποθέτοντας όλες τους τις ελπίδες σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Παράλληλα κατηγορεί την Τουρκία για την δολοφονία 5.000 Ελληνοκυπρίων, την εκδίωξη 200.000 Κυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες, για τη σφαγή των Αρμενίων των Κούρδων, των Ποντίων, και την εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, την πολιτιστική και δημογραφική καταστροφή της Κύπρου και των απανταχού χριστιανών, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, την παράνομη ανακήρυξη και διατήρηση του ψευδοκράτους και τις συνεχιζόμενες εν ψυχρώ δολοφονίες αόπλων πολιτών.

    Η ΕΦΕΚΘ καλεί τους Έλληνες να σταματήσουν τα ταξίδια αναψυχής στην Τουρκία γιατί , όπως υποστηρίζει , αυτά «αμείβουν τις προσπάθειές της για στρατιωτικό εξοπλισμό και για ευκολότερη εξόντωση των Ελλήνων φαντάρων και των ανά τον κόσμο χριστιανών»

    [05] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Ψήφισμα επέδωσαν στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη, οι μαθητές και φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύθηκε να οργανώσει έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που τους απασχολούν.

    «Οσον αφορά τα θέματα της νέας θεσμικής πραγματικότητας, είπα στους αγαπητούς μαθητές πως ο νόμος αυτός για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στο να προσαρμόσει την εκπαίδευσή μας στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της παραγωγικής διαδικασίας. Για να μπορούν τα παιδιά που σπουδάζουν να εξοπλίζονται με επαρκείς γενικές και ειδικές γνώσεις, για να έχουν αύριο προσπέλαση στην παραγωγή και στην εργασία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    [06] ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Ο Λεωνίδας Σαμπάνης άνοιξε το δρόμο προς τα χρυσά μετάλλια και αυτή την πορεία καλούνται να ακολουθήσουν και σήμερα άλλοι τέσσερις έλληνες πρωταθλητές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της άρσης βαρών που διεξάγεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε χθες ο Λεωνίδας Σαμπάνης, ο οποίος στην κατηγορία των 59 κιλών κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (στο αρασέ παγκόσμιο ρεκόρ) και έκανε τους έλληνες να δακρύσουν από περηφάνια όταν ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Σήμερα το απόγευμα αγωνίζονται οι Βαλέριος Λεωνίδης, Γιώργος Τζελίλης στην κατηγορία των 69 κιλών και οι Βίκτωρας Μήτρου και Χρήστος Σπύρου στα 77 κιλά. Οι τέσσερις πρωταθλητές μας -που βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση -αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να κατακτήσουν με τα γαλανόλευκα χρώματα πολλές ακόμη επιτυχίες.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χρήστος Ιακώβου, βρίσκεται δίπλα στους αθλητές και τους εμψυχώνει συνεχώς προκειμένου να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις. Τις επόμενες μέρες στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα πέσει το «βαρύ πυροβολικό» της εθνικής μας ομάδας, οι Πύρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι.

    [07] Ο Γ. ΔΡΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    Λίστα με φορολογικούς παραβάτες και όχι με φοροκλέπτες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ο υφυπουργός Γιώργος Δρυς απαντώντας στην έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με μεγάλες φορολογικές παραβάσεις.

    Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Ν.Δ. παρατήρησε ότι και η αστυνομία δεν περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να κάνει ανακοινώσεις για ένα έγκλημα που έχει διαπραχθεί.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αυτοκινήτων ο κ. Δρυς απάντησε στο θέμα που είχαν θέσει ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με την εισαγωγή αδασμολόγητων αυτοκινήτων με βάση το νόμο 8967 της δικτατορίας.

    Οπως είπε την προσεχή Τρίτη θα καταθέσει στη Βουλή στοιχεία για τα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν χωρίς δασμούς με χρήση του χουντικού νόμου και σημείωσε ότι εξετάζεται η κατάργηση του.

    [08] ΠΤΩΣΗ 0,80% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Ύστερα από μια αρκετά νευρική συνεδρίαση, στην οποία κυριάρχησαν οι έντονες διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σήμερα πτώση της τάξεως του 0,80% και διαμορφώθηκε στις 2.228,94 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 44,136 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 41.950 δρχ., της Ιονικής στις 11.800 δρχ., της Εμπορικής στις 23.970 δρχ., της Εργασίας στις 25.160 δρχ. και της Πίστεως στις 23.400 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.485 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.640 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.400 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 12.930 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.535 και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 17.185 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    «Οι χώρες που συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση στην οποία συνέδεαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την επίλυση του κυπριακού, έχουν την υποχρέωση για την τήρηση της ισορροπίας να στραφούν τώρα και προς την Τουρκία». Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανακοινώνοντας ότι ήδη απευθύνθηκε για το θέμα στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ δια της διπλωματικής οδού θα απευθυνθεί και στη δύο άλλες χώρες που συνυπέγραψαν τη δήλωση, την Ολλανδία και την Ιταλία.

    «Οι τέσσερις χώρες έχουν υποχρέωση να στραφούν και προς την Τουρκία και να την καλέσουν να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη για εξεύρεση λύσης υπό τη μορφή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα. Επίσης να καταστήσουν σαφές στην Αγκυρα ότι δεν έχει το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε ο κ.Κασουλίδης.

    Η ενέργεια αυτή θα είναι κατά τον κ.Κασουλίδη, μια δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος «εφόσον θεώρησαν υποχρέωσή τους να καταθέσουν τη δήλωση που κατέθεσαν, η οποία ήταν φυσικά και επανάληψη προηγούμενων θέσεων», τόνισε.

    [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι συνυπεύθυνη για την αναφορά στους ρωσικούς πυραύλους στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξέφρασε επίσημα τη δυσφορία της για την αναφορά στους ρωσικούς πυραύλους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το όλο θέμα συζητήθηκε σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ σχολιάζοντας αναφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον στόχο της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπεύθυνη για την ένταση δεν είναι άλλη από την Τουρκία».

    Οσον αφορά το θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι «θα είμαστε έτοιμοι σε μια ανοικτή συζήτηση να καταθέσουμε τις απόψεις μας», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις και απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες στην κατάλληλη στιγμή, θα συμπληρωθούν, θα ολοκληρωθούν και θα κατατεθούν».

    [11] «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    «Πρωτόκολλο κατανόησης» υπέγραψε στη Ρώμη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάσιμο Ντ'Αλέμα. Το πρωτόκολλο προβλέπει τη παροχή συμβουλών και βοήθειας από την Ιταλία στην αλβανική αστυνομία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    «Τρομερή και απαράδεκτη τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος που έχει ως αποτέλεσμα πολλά θύματα», χαρκακτήρισε τη λαθρομετανάστευση που ξεκινά από τις αλβανικές ακτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν πρέπει η αλβανική κυβέρνηση να γίνεται δέκτης κατηγοριών για τη λαθρομετανάστευση «και να αντιμετωπίζουμε την Αλβανία ως χώρα από την οποία προέρχεται ο κίνδυνος για την Ιταλία».

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ζήτησε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σέκουλι» από τον Ιταλό ομόλογό του «κατανόηση στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα του».

    Οι προτεραιότητες της συνεργασίας των δυο χωρών, όπως τις περιέγραψε ο κ.Ντ' Αλέμα είναι στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της δημόσιας τάξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπήρξαν κάποιες δυσκολίες ως προς τα σημεία εκείνα της συμφωνίας που προβλέπουν παρουσία της ιταλικής αστυνομίας στην Αλβανία. Παρά το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί δεν αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την εγκατάσταση δυνάμεων ακτοφυλακής στο νησία Σάσων για περιπολία στην Αδριατική, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τον αντιπολιτευόμενο τύπο ως «μερική επικυριαρχία επί των χωρικών υδάτων της Αλβανίας».

    Η εθνικιστική «Αλμπάνια» επέκρινε τη συμφωνία και κατηγόρησε τον Παντελή Μάικο ότι «υπέγραψε τον αποικισμό της Αλβανίας από την Ιταλία», ενώ σε σχόλιό της γράφει χαρακτηριστικά: «Η υπογραφή της συμφωνίας σημαίνει υπογραφή της κατάργησης της ανεξαρτησίας. Η μονομερής εγκατάσταση των ιταλικών δυνάμεων είναι το πρώτο βήμα του αποικισμού». Τα βέλη του σχολιαστή δέχθηκε και η Ελλάδα για την οποία γράφει: «οι αποικιακές τάσεις των δυο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας φαίνονται ξεκάθαρα με τις ενέργειες που ανέλαβαν τελευταία. Οι Ιταλοί επενδύουν περισσότερο στο πολιτικό επίπεδο, ενώ οι Ελληνες κερδίζουν έδαφος στο νομικό και πρακτικό σκέλος».

    [12] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Η κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας έχασε σήμερα τη σημαντική για την ύπαρξή της υποστήριξη στο κοινοβούλιο, όταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, του Ντενίζ Μπαϋκάλ, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, για τις κατηγορίες εναντίον του ότι διατηρεί σχέσεις με τους κύκλους της μαφίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, η κίνηση για ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οφείλεται στην ανάμειξη του κ.Γιλμάζ «σε συμμορίες, στη μαφία και σε σκάνδαλα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις».

    Ο Οντέρ Σαβ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Qepoulpkijamijo} Λαϊκού Κόμματος υποστήριξε ότι «ο κ.Γιλμάζ πρέπει να παραιτηθεί, αλλά εάν δεν το κάνει μόνος του θα καθαιρεθεί αναγκαστικά από τα καθήκοντά του, μετά την ψήφο μη εμπιστοσύνη, για το καλό μιας καθαρής κοινωνίας».

    Με την υποστήριξη και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στη χθεσινή υποβολή πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο από το κόμμα του Ορθού Δρόμου, της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ και του ισλαμιστικού κόμματος της Αρετής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμπληρώσει τον αριθμό που απαιτείται για την ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή ακόμη και την ανατροπή της, συμπληρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 276 ψήφων.

    Όπως έγινε γνωστό, το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την συμπερίληψη της πρότασης μομφής στην ατζέντα του της επόμενης εβδομάδας, ενώ δύο μέρες αργότερα το κάθε κόμμα θα ψηφίσει για την έγκριση της πρότασης. Η κυβέρνηση Γιλμάζ, η 55η στα 75 χρόνια λειτουργίας του σύγχρονου τουρκικού κράτους, βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούνιο του 1997. Ε.Ρ.

    [13] ΓΙΛΜΑΖ:ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί παρά τις κατηγορίες ότι οι επαφές του αρχηγού της τουρκικής μαφίας, Κακίκι με τον επιχειρηματία Γίγκιτ ήταν σε γνώση του.

    Ο κ. Γιλμάζ είπε ότι «οι αποκαλύψεις αυτές είναι μέρος μιας συνομωσίας για να εμποδίσουν την κυβέρνηση του να καταπολεμήσει τη μαφία και τις οργανώσεις εγκλημάτων στη Τουρκία».

    Ο μεγιστάνας Γίγκιτ, σε κασέτα που παρήγαγε ο ίδιος και πρόβαλε σε δυο δικά του κανάλια, παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με τον αρχηγό της μαφίας Κακίκι που τώρα κρατείται σε γαλλική φυλακή, και είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών κ.Τάνερ γνώριζαν όλες του τις επαφές όταν ζήτησε να αγοράσει την τράπεζα Turk Ticaret Bankasi (TTS) τον Ιούλιο έναντι 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ύστερα από την προβολή της κασέτας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το Γιλμάζ να παραιτηθεί αλλά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ενέργησαν πολύ γρήγορα και ότι η κοινή γνώμη υποστηρίζει την καταπολέμηση της μαφίας από την κυβέρνηση του.

    Ο κ. Τάνερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι όσα είπε ο κ. Γίγκιτ είναι ψέματα. Η τύχη της κυβέρνησης Γιλμάζ θα εξαρτηθεί από τη ψηφοφορία της βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει δέκα μέρες. Ο.Κ.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ - ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Γιλμάζ θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία, ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα του, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος πραγματοποιεί ep_sjexg στη Σόφια.

    Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο κ. Ετζεβίτ εξήρε τις προσπάθειες των δυο πλευρών για την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και αναφέρθηκε στην προοπτική διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών που τώρα ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

    «Η λέξη Βαλκάνια πρέπει να απαλλαχθεί από την αρνητική χροιά και να γίνει σύμβολο φιλίας», τόνισε ο κ. Ετζεβίτ. Τη θέση αυτή δήλωσε ότι συμμερίζεται ο Πρόεδρος Στογιάνοφ, εκφράζοντας την άποψη ότι η σχέσεις Βουλγαρίας- Τουρκίας είναι σημαντικές τόσο για τις ίδιες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Κ.Κ.

    [15] ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ηχούν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου στον Περσικό. Ηδη το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών αποχώρησε από το Ιράκ. Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Βαγδάτη να ανακαλέσει την απόφαση με την οποία διακόπτει τη συνεργασία της στις επιθεωρήσεις των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θεωρείται αναπόφευχτη. Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Περσικό με αποστολή 100 μαχητικών αεροσκαφών και 3.000 πεζοναυτών.

    [16] Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Έκκληση προς τις αραβικές χώρες να τη βοηθήσουν να αποκρούσει πιθανή επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυνε η Βαγδάτη.

    Σε ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος Baath που κυκλοφόρησε στην ιρακινή πρωτεύουσα, τονίζεται ότι το Ιράκ είναι έτοιμο για οποιαδήποτε εξέλιξη και καλεί «όλες τις αραβικές χώρες και τα πολιτικά τους κόμματα να ετοιμαστούν για αγώνα και να επισπεύσουν τις δυνάμεις τους για ενότητα». Όπως τόνισε το κόμμα Baath, το Ιράκ έχει σκεφτεί όλες τις πιθανότητες επίθεσης και είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποίησε χθες ειδική σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση, υποστήριξε να δώσει προτεραιότητα σε διπλωματικά μέτρα για τη διευθέτηση της κρίσης. Τα μέλη του Συμβουλίου υιοθέτησαν ομόφωνη απόφαση με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς τον Σαντάμ Χουσεϊν να επιστρέψει στη συνεργασία. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 12 November 1998 - 19:31:43 UTC