Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΕΚΛΟΓΕΣ"
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΒΕΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [03] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [04] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [05] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [06] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:"ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"
  • [07] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [09] ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [10] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,13% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΕ
  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [13] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [14] ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΥΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών για οποιοδήποτε λόγο.

    Σε επόμενη ερώτηση για ποιο λόγο θα έβλεπε στο μέλλον πριν από το 2000 ως ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές απάντησε "δεν βλέπω κανένα λόγο οι εκλογές να γίνουν πριν από το 2000".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΜΠΕ για το ποιο μήνυμα έλαβε από την Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Σημίτης d^kyse ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είπε και επιμένει σε αυτό ότι τρία στάδια πρέπει να διανύσει το ΠΑΣΟΚ.

    Πρώτον το συνέδριο, δεύτερο τις ευρωκλογές και τρίτο τις εθνικές εκλογές του 2000. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα, ότι ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν όλους και ότι θα υπάρξει πορεία ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Συνέδριο της άνοιξης του 1999 θα είναι ένα συνέδριο ανανέωσης που θα οδηγήσει σε προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια.

    Πρόσθεσε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις, διαφορές και τριβές μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ότι αυτές τις διαφορές και τριβές και τις εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

    "Κάθε άλλο είπε ο κ. Σημίτης παρά βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ σε αδιέξοδο.Μπορούμε να υπερβούμε το πρόβλημα".

    Στη δεξίωση που δόθηκε στην κατοικία του πρέσβη στη Βαρσοβία προσήλθε και ο Πολωνός πρωθυπουργός, και συζήτησε επί αρκετή ώρα με τον κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν κατά την διήμερη επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η Ελλάδα επιθυμεί", είπε ο πρωθυπουργός, "να ενταχθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει ασφάλεια και εγγύηση για την ανάπτυξη. Πρόσθεσε όμως ότι η διεύρυνση θα πρέπει να γίνει με τρόπο, ώστε να μην προκαλεί νέα προβλήματα".

    "Η διεύρυνση είπε ο κ. Σημίτης συναρτάται με την αύξηση των ιδίων πόρων και ακόμα με την αύξηση των νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν" Το δεύτερο θέμα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί ήταν η πορεία των ελληνοπολωνικών σχέσεων και προέκυψε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο και ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να επενδύσουν στην Πολωνία.

    Το τρίτο θέμα που εξετάστηκε ήταν η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στις εξελίξεις. "Τους επόμενους μήνες", είπε ο κ. Σημίτης, "προβλέπω ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα". Τέλος συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας και της συνεργασίας στην Ευρώπη θέμα που απασχολεί και τις δύο χώρες. "Ζητούμε", είπε ο πρωθυπουργός, "περισσότερη ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη". Ακολούθως ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα εμπόδια που ενδεχομένως προκύπτουν και αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να μπει στην ΕΕ και ότι απορεί γιατί κάθε τόσο εκπλήσσονται διάφοροι με όσα συμβαίνουν και πρόσθεσε ότι στην ΕΕ υπάρχουν συμφέρονται τα οποία φυσικά αντιμάχονται.

    Η δική μας θέση είπε ο κ. Σημίτης είναι ότι θα περάσει τελικά η ένταξη της Κύπρου. Αναφέρθηκε στο 1994, όταν αποφάσισε να αρχίσουν oi ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ και τότε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου ήταν γνωστό.

    Στο ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι το Ελληνικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για την έναρξη συζητήσεων για τη διεύρυνση. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία αντιδρούν με την ένταξη της Κύπρου. "Δεν δεχόμαστε", είπε ο κ. Πάγκαλος, "ως προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ελήφθη αυτές τις μέρες με τη συμμετοχή και των τριών χωρών που αντιδρούν".

    "Για τη χώρα μας είπε ο κ. Πάγκαλος δεν νοείται Ευρωπαϊκής Ένωση, χωρίς την Κύπρο", προσθέτοντας ότι η πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΒΕΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Η Ελλάδα θα μπλοκάρει με βέτο την είσοδο στην Ευρωπαική Ενωση των υπολοίπων χωρών αν στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. αρνηθεί να δεχτεί ως πλήρες μέλος την Κύπρο, μόνο και μόνο εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος στο νησί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Το ότι ξεκινάει σήμερα επίσημα η διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μια νίκη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., έχει δικαιώματα και θα τα ασκήσει.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι είναι πρόωρο ακόμη να συζητήσουμε για το τι ακριβώς θα πράξει η ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, και ενδεχομένως να μεσολαβήσουν εξελίξεις και στο Κυπριακό που θα αλλάξουν τη σημερινή εικόνα.

    Σχολιάζοντας τη στάση των τεσσάρων χωρών-μελών της Ε.Ε. που με κοινό κείμενο διατύπωσαν τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος όσο παραμένει ανοιχτό το Κυπριακό, τόνισε ότι το νέο στοιχείο είναι η στάση της Γερμανίας του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία είχαν ήδη αυτή την άποψη. Για τη στάση που θα κρατήσει το Ευρωκοινοβούλιο επιφυλάχθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η δήλωση του ότι πρόκειται για μια "σκληρή αναμέτρηση" σε όλα τα όργανα της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο και η Ελλάδα θα δώσει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα.

    Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. τη χαρακτήρισε "παράνομη" και "παράτυπη" και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιμένει και θα επιμένει στις απόψεις της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ε.Ε. παρά τα κάποια εκατομμύρια ECU που θα πάρει από το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, αν δεν κάνει αλλαγές σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξωτερική πολιτική της. Αν δεν pqowyq^sei σ αυτά τα ζητήματα οι πόρτες της Ε.Ε. θα είναι κλειστές για την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά.

    [03] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Η ελληνική κυβέρνηση συμπαρίσταται στο οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που χτες έθεσε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης τη διαμαρτυρία του πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ενέργεια της Αγκυρας να καταργησει την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" τη συνέδεσε με το ζήτημα του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, λέγοντας πως η Ε.Ε. προχωράει στη χρηματοδότηση την ώρα που η Αγκυρα παραβιάζει καταφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες όπως προκύπτει στην περίπτωση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [04] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Υποκινούμενες και χωρις αντίκρυσμα χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους μαθητές και το υπουργείο.

    Οταν εφαρμόζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση θα υπάρχουν και κάποια προβλήματα παραδέχτηκε και τόνισε πως καλύπτονται τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία ενώ είναι καθ οδόν τα βιβλία για τους μαθητές των τεχνικών και επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων.

    [05] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Ορόσημο στην ολοκλήρωση της ευρωπαικής πορείας της Κύπρου αποτελεί η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζει σε δήλωση του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ο υφυπουργός σημειώνει πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι στρατηγική επιλογή υψίστης σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Προσθέτει ότι η ένταξη της στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης θα παιξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και υπογραμμίζει:"Η ευρωπαική επιλογή της Κύπρου εξυπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο η οποία θα τελεί υπό την ομπρέλα ασφάλειας που παρέχει η ευρωπαική έννομη τάξη.Η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου. Για το λόγο αυτό υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Εν τούτοις αντιτίθεται στην εξάρτηση της ένταξης από την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού ζητήματος, γιατί κάτι τέτοιο δεν προκύπετι από tir αποφάσεις της Ε.Ε. ενώ ενθαρρύνει την αδιαλλαξία της Τουρκίας και θα καταστήσει την Κύπρο όμηρο της".

    [06] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:"ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"

    "Μπορεί όλα τα προβλήματα να έχουν τη σημασία τους, όμως μεγαλύτερη σημασία από όλα, έχει η συνείδηση, η ιστορία, ο πολιτισμός και η εθνική ταυτότητα. Αυτό είναι που μετράει σε τελική ανάλυση. Η υπερηφάνεια και η αξιοπιστία μας", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε χιλιάδες απόδημους, στο "Μακεδονικό γλέντι", που οργάνωσε η Παμμακεδονική ΄Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας στο Κλίφτον Πάρκ της Μελβούρνης, με το τέλος των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων "Δημήτρια ΄98".

    Στην αρχή της εκδήλωσης, την οποία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περίπου 8.000 απόδημοι έλληνες αλλά και αυστραλοί πολίτες, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Δημήτρης Μηνάς, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Ε. Βενιζέλο, όπως και στον αποχωρούντα Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Γ. Βέη, ενώ στη σημασία των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Παμμακεδονικής κ. Δημ. Μιχαλούδης και χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, παρουσίασαν ένα υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς της Μελβούρνης ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε: "Χαιρόμαστε γιατί βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα που γιορτάζετε τα Δημήτρια που όλοι οι Μακεδόνες της Μελβούρνης και όχι μόνον οι Μακεδόνες, είστε μαζεμένοι εδώ. Χαίρομαι διπλά και ως υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος αλλά και ως βουλευτής και πολίτης της Θεσσαλονίκης, που είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Χαίρομαι επίσης γιατί σας βλέπω σε μια από τις πιο χαρούμενες και πιο όμορφες στιγμές σας, σε μια στιγμή που σας φέρνει κοντά με την Ελλάδα, με την εθνική σας ταυτότητα, με την εθνική συνείδηση όλου του Ελληνισμού της Αυστραλίας και βεβαίως βρίσκεστε εδώ στη φιλόξενη χώρα της Αυστραλίας, τη Βικτώρια και προσπαθεί να αποκτήσει, να κατακτήσει την καλύτερη δυνατή θέση μέλους της αυστραλιανής κοινωνίας, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ ότι ανήκει στην Μητέρα-Πατρίδα, ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα του απανταχού Ελληνισμού.

    Η Ελλάδα χωρίς τους απόδημους Έλληνες, δίχως τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων του εξωτερικού θα ήταν μισή. Εσείς διπλασιάζετε τη δύναμή μας και ενισχύεται τη φωνή μας σε όλα τα θέματα και κυρίως στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εσείς είστε ο μοχλός για να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα. Και το μόνο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, το μόνο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της τουρκικής απειλής, που ζήσαμε ήδη την εξέλιξή του στο σώμα της Κύπρου, το οποίο βιάζεται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής 25 χρόνια τώρα, μια απειλή που τη ζούμε στο Αιγαίο καθημερινά, αλλά αυτό βεβαίως δεν παρεμποδίζει την αγάπη και την πρόοδο της χώρας μας.

    Η Ελλάδα κάποτε στέρησε από σας τη δυνατότητα να ζήσετε, να δημιουργήσετε και να ευτυχίσετε στην ίδια σας tg χώρα. Οι συνθήκες τότε σας οδήγησαν εδώ στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Η Ελλάδα όμως τώρα δεν είναι η Ελλάδα του '70 ή του '60 ή του '50 είναι μια σύγχρονη αναπτυγμένη χώρα, που μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προβλήματα σημαντικά, αλλά έχει προβλήματα σε σύνδεση με τις μεγάλες αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί σε σύγκριση με τις περισσότερες κόσμου και κυρίως με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου, η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος. Και μας γεμίζει ικανοποίηση να σας βλέπουμε να προκόβετε εδώ στην Αυστραλία, αλλά πιο πολύ μας γεμίζει ικανοποίηση να σας βλέπουμε στην Ελλάδα να απολαμβάνετε μαζί μας τις θετικές πλευρές που έχει η ελληνική ζωή. Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνον οι παραλίες, τα ακρογιάλια, ο ήλιος και οι θερινές διακοπές. Η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη στο χώρο του πολιτισμού, η Ελλάδα είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο και με τη βοήθειά σας μπορεί να παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο. Και όποτε ζητάμε συνήθως να μας βοηθάτε στην προώθηση των εθνικών θεμάτων - και ξέρω τι αγώνες έχετε δώσει εδώ τα τελευταία χρόνια και παλιότερα για την προώθηση των εθνικών θέσεων- έτσι σας ζητάμε να είστε υπερήφανοι για τη χώρα σας, για την πατρίδα σας. Και στις συζητήσεις σας με τους Αυστραλούς εδώ στη Μελβούρνη, τη Βικτώρια, να τους δίνετε πάντα την εικόνα μιας Ελλάδας που προοδεύει, που παρά τα προβλήματά της είναι μια δυτική αναπτυγμένη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης.

    Για να σας βοηθήσουμε να νιώθετε περήφανοι και καταξιωμένοι εδώ στην Αυστραλία, στη χώρα που σας φιλοξενεί κάνουμε ορισμένες ενέργειες όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που με κοινή απόφασή μας, δική μας και της κυβέρνησης της Βικτώρια εγκαινιάσαμε αύριο με τον Πρωθυπουργό, τον κ.Τζεφ Κέννετ, ως μόνιμο δεσμό. ΄Αρχισε τη λειτουργία του με μια πολύ σημαντική έκθεση αρχαιολογική, το "Θησαυρό των Αηδονιών" και η λειτουργία του θα συνεχίζεται με διάφορες εκθέσεις αρχαιολογικές που δείχνουν τον πλούτο, την ισχύ και την ακτινοβολία του Ελληνικού Πολιτισμού και θέλω το Μουσείο αυτό να είναι μια εθνική υπερηφάνεια για όλους εσάς. Να το επισκεφτείτε, να το επισκεφθούν τα παιδιά σας που πηγαίνουν στο σχολείο, κυρίως όμως πρέπει να πείσουμε τους Αυστραλούς να πάνε στο Μουσείο για να αποτιμήσουν την αξία, την ακτινοβολία και την εμβέλεια του Ελληνικού Πολιτισμού, που είναι το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού ολόκληρου.

    Επίσης θέλω να ξέρετε ότι καθώς ετοιμάζουμε τη χώρα μας για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την αυστραλιανή πλευρά, μια που το Σύνδεϋ οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, η Μελβούρνη είχε οργανώσει στη δεκαετία του '50 τους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες κι έτσι έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τη Νέα Νότιο Ουαλία και όλη την Αυστραλία τόσο για να προετοιμάσουμε το 2004, όσο και για να οργανώσουμε ένα νέο θεσμό, δικής μας έμπνευσης, ελληνικού χαρακτήρα, αλλά και επίδρασης. Την πολιτιστική Ολυμπιάδα, η οποία θα μείνει ως μόνιμος θεσμός στη χώρα lar και μετά το 2004 και έτσι να ξέρετε ότι στο Σύδνεϋ το 2000 δεν θα κυματίσει η γαλανόλευκη μόνο όσες φορές κατακτούμε χρυσό μετάλλιο, αλλά θα κυματίζει διαρκώς, γιατί στη πολιτιστική πλευρά του Σύδνεϋ 2000 η ελληνική συμβολή θα είναι καθοριστική στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει. Και ξέρω ότι για σας αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι υπόλοιποι Αυστραλοί συμπολίτες σας, θα στρέφονται προς εσάς, τους Έλληνες της Αυστραλίας και θα νοιώθουν ότι τους έχετε προσφέρει κάτι σημαντικό σε μια κρίσιμη στιγμή, μια που η υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεγάλο γεγονός για κάθε πόλη και για κάθε χώρα".

    Και ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος έκλεισε την ομιλία του με την ακόλουθη παρότρυνση: "Θέλω να έχετε πάντοτε μέσα στη ψυχή σας υψωμένα τα ελληνικά χρώματα, να νοιώθετε υπερήφανοι για την καταγωγή σας και την ταυτότητά σας. Ξέρω ότι η Ελλάδα, όλοι εμείς κάνουμε πολύ λιγότερα από όσα πρέπει για εσάς. Και μπορεί όλα τα προβλήματα να έχουν τη σημασία τους, μεγαλύτερη σημασία από όλα έχει η συνείδηση, η ιστορία, ο πολιτισμός και η εθνική ταυτότητα. Αυτό είναι που μετράει σε τελική ανάλυση. Η υπερηφάνεια και η αξιοπιστία μας.

    Πρέπει λοιπόν με αυτό το αίσθημα δημιουργικοί, αισιόδοξοι να έχουμε στραμμένα τα βλέμματά μας στο μέλλον. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα και σε λίγο θα γιορτάσουμε το νέο αιώνα και τη νέα χιλιετία. Και όλοι μας είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα γιατί ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει ένα κομμάτι, το πιο γνήσιο, το πιο δημιουργικό, το πιο αισιόδοξο της χώρας μας. Αυτό που πέρασε από δοκιμασίες και προβλήματα, αλλά τώρα έχει τη θέση του την προνομιακή στην αυστραλιανή κοινωνία. Εδώ ουσιαστικά, στην άλλη άκρη της γης, κτυπάει η καρδιά της Ελλάδας και χτυπάει χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ γιατί μας δίνετε αυτή την ικανοποίηση και αυτή την περηφάνια".

    [07] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Την πλήρη αντικατάσταση του προσωπικού των τμημάτων παιχνιδιών, ηθών και όπλων της κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, Γιάννης Γεωργακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Αττικής, υποστράτηγο Γιώργο Σκαλτσά και τον νέο διευθυντή της ασφάλειας υποστράτηγο Παύλο Ρούμπη.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι τα τρία τμήματα κρίθηκαν αναποτελεσματικά και γι΄ αυτό αντικαθίσταται το προσωπικό τους από τον διευθυντή μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα. Ερωτηθείς αν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα διαφθοράς στα τρία αυτά τμήματα ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας απέφυγε να απαντήσει.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής καταδικάστηκε η προκλητική ενέργεια των touqjij~m αρχών να καθαιρέσουν την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι όλος ο ελληνισμός συμμερίζεται τις ανησυχίες του οικουμενικού πατριάρχη για το θέμα της Χάλκης. Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας κλιμακώνεται επικίνδυνα και προκλητικά και δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής επικρότησε την ευαισθησία που επιδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στα εθνικά θέματα και τα κοινωνικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε δυσφορία για τη στάση ορισμένων που, όπως είπε, "δείχνουν να ενοχλούνται όταν ο Μακαριώτατος ομιλεί και τοποθετείται".

    [09] ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    "Μικροί ζωγράφοι" από σχολεία της Αλβανίας, τη Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, που επιστράτευσαν το ταλέντο τους για να ζωγραφίσουν για την καφέ αρκούδα που κινδυνεύει από εξαφάνιση, θα φιλοξενηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο της Φλώρινας. Πρόκειται για τους νικητές βαλκανικού παιδικού διαγωνισμού με θέμα την προστασία της καφέ αρκούδας, οι ζωγραφιές των οποίων εκδόθηκαν με τη μορφή ημερολογίου για το 1999.

    Τον διαγωνισμό ζωγραφικής διοργάνωσαν από τις αρχές του έτους, εκπαιδευτικές ομάδες των περιβαλλοντικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων του Βαλκανικού Δικτύου. Το Βαλκανικό Δίκτυο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση πληθυσμών και βιοτόπων της καφέ αρκούδας (Balkan Net), το οποίο συντόνισε μέχρι την ολοκλήρωσή του, ο Αρκτούρος.

    Η διοργάνωση του παιδικού βαλκανικού διαγωνισμού ζωγραφικής, και η έκδοση του ημερολογίου είναι μία από τις κοινές δράσεις που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικές ομάδες του Βαλκανικού Δικτύου.

    Oι μικροί επισκέπτες, οι δάσκαλοί τους και εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δασικό Σταθμό του Νυμφαίου, τις νέες εγκαταστάσεις του Κτηνιατρικού Σταθμού του Νυμφαίου, καθώς και το Κέντρο Ενημέρωσης Αρκούδας, στον Αετό Φλώρινας που θ' αρχίσει να λειτουργεί επίσημα στις αρχές του 1999. Στον εκθεσιακό χώρο του ΚΕΑ θα λειτουργήσει έκθεση με αντιπροσωπευτικές ζωγραφιές των παιδιών απο τις τέσσερις χώρες.

    [10] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,13% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Οριακή άνοδο της τάξεως του 0,13% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης και διαμορφώθηκε στις 2.253,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,894 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 42.980 δρχ., της Ιονικής στις 12.020 δρχ., της Εμπορικής στις 24.500 δρχ., της Εργασίας στις 26.000 δρχ. και της Πίστεως στις 23.900 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.655 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.880 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.750 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 13.505 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.750 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 17.605 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΕ

    Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καταδεικνύοντας το σαφέστατο προβάδισμα που έχει η Κύπρος έναντι των άλλων υποψηφίων χωρών, αναφορικά με το Κοινοτικό κεκτημένο.

    Στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η χθεσινή κοινή δήλωση της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με την οποία επιχειρήθηκε σύνδεση του Κυπριακού προβλήματος με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, δεν είχε καμία αρνητική συνέπεια. Αντίθετα, διάχυτη ήταν η τάση περιορισμού της σημασίας της κοινής δήλωσης από την αυστριακή προεδρία, ενω αρκετές χώρες και κυρίως η Βρετανία και η Ιρλανδία, χαιρέτισαν με ιδιαίτερη θέρμη την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Λίγο πριν την έναρξη της κοινής συνεδρίασης μεταξύ ΕΕ και Κύπρου, ο Αυστριακός προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σούσελ, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, τον οποίο διαβεβαίωσε οτι η χθεσινή δήλωση των τριών χωρών, στις οποίες προστέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης.

    Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται για διαφωνία και πως απλώς επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις.

    Ο κ. Σούσελ υπογράμμισε - λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων - ότι "αυτό που συνέβη χθες δεν αποτελεί φρένο για την Κύπρο. Αντίθετα, η σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη και μια νέα ώθηση της ενταξιακής διαδικασίας με την Κύπρο". Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών δεν υπάρχει τίποτα καινούριο στην κοινή δήλωση. Ολοι επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ από την άλλη πλευρά η αποσιώπησή του δεν βοηθά στη διαδικασία.

    Ο κ. Σούσελ χαιρέτισε την ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή που έχει απευθύνει η κυπριακή κυβέρνηση στους Τουρκοκυπρίους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για ενημέρωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω του Internet. Η ΕΕ στηρίζει απεριόριστα αυτούς τους χειρισμούς, σημείωσε.

    Τέλος, ο κ. Σούσελ χαιρέτισε το κλείσιμο πέντε εκ των επτά κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των υποψηφίων. Τα κεφάλαια που έκλεισαν αφορούν την επιστήμη και την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τον πολιτισμό και τα οπτικοακουστικά, τη βιομηχανική πολιτική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανοικτά μένουν τα κεφάλαια των τηλεπικοινωνιών, όπου η Κύπρος έχει ζητήσει ετήσια μεταβατική περίοδο προσαρμογής για επτά από τις 40 και πλέον οδηγίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Οπως διευκρινίσθηκε από την προεδρία, αλλά και τον κ. Κασουλίδη, η ΚΕΠΠΑ παραμένει ανοικτή για όλες τις υποψήφιες χώρες λόγω της μη ολοκλήρωσης ακόμη και της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ από τα κράτη - μέλη.

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Μιλώντας στην κοινή διάσκεψη Τύπου με την προεδρία, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "ιστορική" τη σημερινή ημέρα για την Κύπρο και επανέλαβε στους δημοσιογράφους την ανοικτή πρόσκληση προς τους Τουρκοκυπρίους για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δήλωση των τεσσάρων χωρών, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για επιφύλαξη ή για διαφωνία των χωρών αυτών, οι οποίες όπως είπε, επαναλαμβάνουν ότι έχουν πει στο παρελθόν. Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε την κοινή θέση των "15" για έναρξη των διαπραγματεύσεων (στο Λουξεμβούργο τον Δεκέμβριο του 1997) καθώς και την κοινή θέση για έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 30 Μαρτίου. Επίσης, επεσήμανε ότι η Κύπρος έκανε ότι ήταν δυνατό για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και παρέπεμψε στις εκθέσεις του ΟΗΕ που καταλογίζουν την ευθύνη στην τουρκική πλευρά.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους κοινοτικούς, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης είναι η επίδειξη από την πλευρά της ΕΕ πίστης σε μια ανεμπόδιστη ενταξιακή διαδικασία. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι θα ζητήσει από τις χώρες που κατάθεσαν την κοινή δήλωση στο Συμβούλιο να κάνουν και διάβημα στην Τουρκία και να καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Από ελληνικής πλευράς, στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η μόνη θετική εξέλιξη για την Κύπρο στα 24 χρόνια τουρκικής κατοχής είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία δίνει ελπίδα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, διότι δίνει μια δυναμική που καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει.

    Οπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν ελεύθερη και δεν ελεγχόταν πλήρως από την Τουρκία οι εξελίξεις θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

    Ο επίτροπος για εξωτερικές σχέσεις, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα και χαιρέτισε την ποιότητα εργασίας της κυπριακής πλευράς στην εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις θα ήταν προς όφελος όλης της Κύπρου.

    Σημειώνεται ότι εκτός από την Κύπρο, η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με άλλες πέντε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για την Εσθονία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αποτελέσει μέλος του κύκλου των υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο της Βιέννης το Δεκέμβριο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σε σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του "Μητέρα Πατρίδα" ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι "θα ληφθούν sglamtij\ βήματα υπέρ της Τουρκίας" στη σύνοδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η "Ε.Ε. θα διορθώσει τα λάθη της συνόδου στο Λουξεμβούργο και έτσι θα προκύψουν σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα στηρίζονται σε υγειή βάση".

    Η Αγκυρα εγκωμίασε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην έκθεση της οποία η Τουρκία ορίστηκε μια από τις 12 υποψήφιες προς ένταξη χώρες και ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. να επιβεβαιώσουν τη στάση αυτή "ως το τελευταίο βήμα επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών". Ε.Ρ.

    [13] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξέφρασαν υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, προσπαθώντας με την κίνηση αυτή να καθησυχάσουν τους φόβους της Αγκυρας για την πιαθνότητα μεγαλύτερης αυτονομίας στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ.

    Τα τρία κράτη σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα από την Αγκυρα τονίζουν ότι "ως εγγυητές της διαδικασίας της Αγκυρας, επαναλαμβάνουμε τη σημασία διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, ενώ οι βασικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας αυτής θα πρέπει να λαμβάνονται από όλο τον πληθυσμό του Ιράκ".

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των αντιπροσώπων των τριών χωρών στην Αγκυρα με τους δύο αντίπαλους ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ, οι παρατάξεις των οποίων ελέγχουν τη συγκεκριμένη περιοχή από το 1991.

    Στόχος της ανακοίνωσης είναι η απαλλαγή της Αγκυρας από τις ανησυχίες για τη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον Μασούντ Μπαρζανί, την οποία θεωρεί ως βήμα προς τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι, διαβεβαίωσε ότι "οι ανησυχίες της κυβέρνησης για το θέμα αυτό έχουν διαλυθεί". Ε.Ρ.

    [14] ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΥΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Oξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει του δημοψηφίσματος για την αποδοχή του Συντάγματος που θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου. Η αντιπολίτευση απορρίπτει το σχέδιο Συντάγματος ως "αντεθνικό" και καλεί τον αλβανικό λαό να απόσχει, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης ανά τη χώρα αντιπαραβάλλοντας τη γενικότερη αποδοχή του από τη διεθνή κοινότητα, η οποία κρίνει ότι έχει συνταχθεί κατά τα πρότυπα των δυτικών χωρών και απευθύνει εκκλήσεις για την υπερψήφισή του.

    Οι βασικές παρατηρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης γενικά επί του σχεδίου Συντάγματος, αφορούν στο άρθρο 10 "περί θρησκείας", στο 20 "περί μειονοτήτων" και στο 108 "περί της διοικητικής διαίρεσης της χώρας". Εμπειρογνώμονες του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι το \qhqo 10 υποδαυλίζει τις θρησκευτικές έριδες μεταξύ των Αλβανών, ενώ το 108 καταργεί τους νομούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, σημειώνουν οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης, να μετατραπούν οι σημερινές μικρές "μειονοτικές ζώνες" σε μεγάλες επαρχίες που να εκτείνονται σε όλο το τμήμα κάτω από τον Αώο ποταμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα ισχυρίζεται ότι αυτό σημαίνει "κίνδυνο διαμελισμού της Αλβανίας". Εξάλλου το άρθρο 20 του Συντάγματος, σύμφωνα με τη "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" δεν υπάρχει σε κανένα Σύνταγμα των ευρωπαϊκών χωρών και υποστηρίζει ότι "είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες Αλβανούς να αλλάξουν την εθνικότητά τους υποκινούμενοι από οικονομικούς λόγους".

    Σημείο αιχμής αποτελεί και το θέμα των εκλογικών καταλόγων, το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αναγάγει σε μείζον διαδικαστικό ζήτημα, εκμεταλλευόμενο την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να εγγραφούν όλοι οι ψηφοφόροι σύμφωνα με το δημοτολόγιο, επειδή έτσι θα μεγάλωνε το ποσοστό αποχής λόγω των μεταναστών που δεν μπορούν να προσέλθουν στο δημοψήφισμα, ενώ οι σοσιαλιστές επιδιώκουν την εγγραφή μόνο των ψηφοφόρων εκείνων που τη στιγμή αυτή βρίσκονται στη χώρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γραμματέα του δήμου Τιράνων και του νομάρχη του Αργυροκάστρου που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι οποίοι δεν υπέγραψαν τις εκλογικές καταστάσεις που υπέγραψαν οι δήμαρχοι του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Σαλί Μπερίσα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε, σύμφωνα με την κυβερνητική "Ζέρι ι Πόπουλιτ", από τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα να σαμποτάρουν και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος φέρεται να απάντησε σε ορισμένα μέλη του εθνικού συμβουλίου τα οποία επισήμαναν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο Σύνταγμα:¨"Δεν ρωτάμε ούτε για την Αμερική, ούτε για τους άλλους. Θα αντισταθούμε σαν τον Φιντέλ Κάστρο".

    Με τις θέσεις του Μπερίσα δεν φαίνεται να συμφωνούν δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, η Φιλελεύθερη Ενωση και η Δημοκρατική Ενωση, οι αρχηγοί των οποίων, Τεοντόρο Λάτσο και Ρεμζί Ντρέου, φέρεται να δήλωσαν στη "Γκαζέτα Σκιπτάρε" ότι "θα αναγνωρίσουν το Σύνταγμα σε περίπτωση που ο λαός ταχεί υπέρ του στο δημοψήφισμα". Ο γενικός γραμματέας δημοσίων σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, Βίλι Μιναρόλι, σε δηλώσεις του για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του στην προεκλογική εκστρατεία, είπε ότι "το Δημοκρατικό Κόμμα δεν διεξάγει καμπάνια κατά του Συντάγματος αλλά διαφωτίζει το λαό και εξηγεί τι ακριβώς είναι". Ο Μιναρόλι επανέλαβε τα όσα ο αρχηγός του κόμματος Σαλί Μπερίσα καταλόγισε στο Σύνταγμα, ισχυριζόμενος ότι "με άρθρα του δικαιολογεί την αλλαγή της εθνικότητας και της θρησκευτικής πίστης των Αλβανών, ανοίγει το δρόμο για τη διχοτόμηση της χώρας, στις κρατικοποιήσεις, και το δρόμο για άσκηση πολιτικής βίας σε βάρος της ιδιοκτησίας και των ιδιοκτητών, δικαιολογεί τη διάκριση των Αλβανών ενώπιον του νόμου, επαναφέρει τον κομμουνισμό". Στο μεταξύ συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κυβερνητικού συνασπισμού για την προώθηση του σχεδίου Συντάγματος από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής. Το παράρτητα Τιράνων του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε σύμφωνα le την "Γκαζέτα Σκιπτάρε" τα στελέχη του να ενημερώνουν την κοινή γνώμη με την τακτική "από πόρτα σε πόρτα", προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να υπερψηφίσουν το Σύνταγμα. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απειλεί με αποχώρηση απο τις εκλογικές επιτροπές, σε περίπτωση που δεν θα του αναγνωριστεί το δικαίωμα να έχει εκπροσώπους του στις εκλογικές επιτροπές όλων των βαθμίδων.

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό ποια κόμματα θα σχηματίζουν την νέα κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ.

    Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, το οποίο σε συνεργασία με την Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση του Βάσιλ Τουπουρκόφσκι κατέλαβε το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο της χώρας, ήδη έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα αλβανικά κόμματα και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

    Ανώτερα στελέχη των δύο αλβανικών κομμάτων, του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), δηλώνουν ότι οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, δεν αποκαλύπτουν ωστόσο ποια θα είναι η τελική έκβασή τους.

    Οι πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι ο πιο πιθανός εταίρος του κεντροδεξιού συνασπισμού που νίκησε στις βουλευτικές εκλογές θα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, δεδομένης της προσήλωσης του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας προς τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, με την οποία συμμετείχε την τελευταία τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας. Η συμμετοχή όμως και του PDP στη νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται, καθώς τα δύο αλβανικά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν στη λίστα των υποψηφίων για το αναλογικό σύστημα και σήμερα φαίνονται αποφασισμένα να μην αθετήσουν αυτή τη συμφωνία συνεργασίας.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, εκπρόσωποι του VMRO και DPA συναντώνται καθημερινά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή του αλβανικού κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε μία από τις συναντήσεις, οι εκπρόσωποι του DPA, πέραν των γνωστών αιτημάτων για επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας και για αναγνώριση του αλβανικού πανεπιστημίου, έθεσαν ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την μετάδοση εξάωρου προγράμματος στην αλβανική γλώσσα στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων και τη συγκρότηση αλβανόφωνου πρακτορείου ειδήσεων. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 10 November 1998 - 21:23:20 UTC