Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ- ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΣτΕ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [05] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
  • [06] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [07] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ
  • [08] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [09] ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΑΝΟΔΟ 1,14% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΖΑΚΗ,ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [13] ΜΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [14] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [15] Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
  • [16] ΡΩΣΙΑ:Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [17] ΚΟΣΟΒΟ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ- ΓΑΛΛΙΑΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ- ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση Σημίτη εξασφαλίζοντας 163 "ναι" κατά τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση έχει καθαρή πλειοψηφία, έχει καθαρή εντολή να προχωρήσει στην πολιτική που έχει χαράξει.

    Ωστόσο την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ένα πολιτικό αδιέξοδο το οποίο θα οδηγούσε ενδεχομένως σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πολιτικό θρίλερ συνθέτουν όσα εκτυλίχθηκαν χτες το βράδυ μέσα και έξω από τη Βουλή, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει κείμενο για να το καταθέσουν στο προεδρείο της Βουλής. Στο κείμενο αυτό εξηγούσαν ότι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν δέχονται οποιοδήποτε εκβιασμό.

    Μόλις πληροφορήθηκε αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός κάλεσε σε σύσκεψη την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, διαμήνυσε ότι η ψήφος των 11 βουλευτών θα ερμηνευθεί ως αρνητική και δήλωσε αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τις πρόωρες εκλογές. Κατόπιν τούτου οι "11" απέσυραν το κείμενο και ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή τους προκάλεσε να πάρουν ξεκάθαρη θέση με ένα "ναι" ή ένα "όχι" χωρίς σημειώσεις και αστερίσκους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 163 "ναι" και 136 "όχι". Αμέσως μετά ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την επάνοδο στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ των βουλευτών Βασίλη Κεδίκογλου, Χρήστου Κηπουρού και Μόσχου Γικόνογλου. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σχολίασε τα όσα έγιναν με την έκφραση "τέλος καλό όλα καλά".

    ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ "11"

    Τη θέση ότι δεν είχαν στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση διατυπώνουν βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο των "11" και σημειώνουν ότι δεν αποσύρουν ούτε το κείμενο ούτε την υπογραφή τους. Ενας εκ των συντακτών του κειμένου, ο Παντελής Οικονόμου υπογράμμισε ότι έχει παρεξηγηθεί η κίνηση τους και πως εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες απόψεις. Ο Στέλιος Παπαθεμελής δήλωσε ότι εμμένει στις απόψεις του και δεν κάνει δήλωση μετανοίας σε κανέναν. Ως προς το κείμενο διευκρίνισε ότι δεν αποσύρθηκε αλλά απλώς δεν κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής. Σημείωσε ακόμα ότι παρερμηνεύθηκε το περιεχόμενο του και μίλησε για μια πολιτικά ώριμη ενέργεια. Μέσα σ αυτό πλαίσιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και το Σάββατο και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Εκλογές "εδώ και τώρα" ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατήγγειλε ως "φαρσοκωμωδία" όσα έγιναν χτες το βράδυ στη Βουλή λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Κατηγόρησε για δειλία και αδυναμία τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σημειώνοντας ότι αναστάτωσε τους θεσμούς με τη συμπεριφορά του. Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Σημίτη γιατί δεν ζητάει πρόωρες εκλογές η Ν.Δ. είπε χαρακτηριστικά: "Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες είναι ο κ. Sgl_tgr. Ας το κάνει να πάρει την οριστική απάντηση από τον ελληνικό λαό".

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε για εκβιασμό του Κώστα Σημίτη προς τους βουλευτές του κόμματος του και προέβλεψε εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας:" Ο εκβιασμός πέτυχε. Νομίζω πως το τραύμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έγινε πιο βαθύ και από αύριο αρχίζουν τα όργανα".

    [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι τώρα η κυβέρνηση έχει καθαρή πλειοψηφία και καθαρή εντολή για να προχωρήσει το πρόγραμμα που είναι σύμφωνο με την λαϊκή εντολή για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση.

    Αναφερόμενος στην πρωινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι συζήτησε με τους αρμόδιους υπουργούς θέματα οικονομικής πολιτικής και ελήφθησαν αποφάσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους πολίτες να περιορίσουν τα βάρη τους και να τους δώσουν περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά στο εισόδημά τους.

    [04] ΣτΕ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικός είναι ο απολογισμός της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά το εξάμηνο Μαϊου- Νοεμβρίου, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 40 χωρών-μελών στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου στο Στρασβούργο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η επίσημη παράδοση της Ελληνικής Προεδρίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Γιάνος Μαρσονί.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας κατά το παρελθόν εξάμηνο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε τη συμβολή της Ελλάδας στην εκτόνωση της κατάστασης στο Κόσοβο και έλαβε τη διαβεβαίωση από τους ομολόγους του ότι τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

    Εξίσου σημαντική ήταν η ελληνική παρέμβαση όσον αφορά την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, την οργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης στα Τίρανα στις 30 Οκτωβρίου και την εγκατάσταση Γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα αυτή.

    Τέλος, ουσιαστική ήταν η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας στην προσέγγιση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (χώρες υποψήφιες για τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης) με την οργάνωση χθες συνάντησης στο Στρασβούργο των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών με την Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου - κατά την οποία πραγματοποιήθηκε μία άτυπη ανταλλαγή απόψεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Υπουργών αποφάσισαν, με αφορμή πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, τη σύσταση Ol\dar Εργασίας, η οποία θα εξετάσει τη σύνταξη "Κώδικα Δεοντολογίας" που θα αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα δικαιώματα των προσφύγων και των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έδωσε, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, συνέντευξη τύπου στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

    [05] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

    Το Κοινοβούλιο τίμησε σήμερα τα 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου και χαρισματικού πολιτικού άνδρα, του μαχητή της Δημοκρατίας -όπως τον αποκάλεσαν οι ομιλητές- του Γεωργίου Παπανδρέου.

    Την ειδική τιμητική συνεδρίαση της Ολομέλειας άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος -τόνισε μεταξύ άλλων- ότι ο κύκλος της ζωής του Γεωργίου Παπανδρέου περιλαμβάνει το μεγαλείο και την αθλιότητα του σύγχρονου ελληνισμού.

    "Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική για την αύξηση του μεγαλείου και τον περιορισμό της αθλιότητας. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι τα σημαντικότερα γεγονότα της προσωπικής του ζωής συμπίπτουν με τη σημαντική καμπή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι είχε την ικανότητα να οριοθετεί ιστορικά τις πολιτικές συμμαχίες και να αναδεικνύει το λαό σε ενεργό "ομιλούντα" πρωταγωνιστή της ιστορίας μας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακόμα στους σταθμούς της πολιτικής του διαδρομής, αλλά και στη θεσμική και αγωνιστική του προσφορά στη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και στην πατρίδα.

    Αυτή η ιστορική αναδρομή, επεσήμανε ο κ.Κακλαμάνης, ίσως δεν ανήκει στις προτεραιότητες των ενδιαφερόντων της νεότερης γενιάς, με ιδιαίτερη έγνοια για τις ιστορικές ανάγκες της, οφείλω να προβώ σε κάτι τολμηρότερο. Δεν αποκλείω τις διαφωνίες ή τις αντιρρήσεις ορισμένων. Θέλω να επιμείνω στην πρόταξη της προσφοράς του Γεώργιου Παπανδρέου, στον μεγάλο απολογισμό του αιώνα που φεύγει". Ως μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας και ως το δημοφιλέστερο σύμβολο των αγώνων του λαού μας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών του, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που πήρε αμέσως μετά το λόγο.

    Ο "Γέρος της Δημοκρατίας" -είπε- ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς πολιτικής του σταδιοδρομίας πολέμιος του άκρατου νομικισμού και του άκρατου φιλελευθερισμού και οπαδός ενός λελογισμένου κρατικού παρεμβατισμού για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον βαρυσήμαντό του λόγο της απελευθέρωσης στις 18 Οκτωβρίου του 1944.

    "Ο λόγος εκείνος -επεσήμανε ο κ. Σημίτης- ήταν η πρώτη δημόσια έκφραση, της ελεύθερης κοινωνικής πολιτείας. Κάθε έννοια που χρησιμοποιήθηκε σ' εκείνον τον λόγο, αλλά και που παραλείφθηκε ήταν ιστορική πράξη, ιστορικός χειρισμός. Βέβαια η τραγωδία των Δεκεμβριανών που επακολούθησε, ανέτρεψε κάθε προοπτική λειτουργίας του κράτους δικαίου, αποκατάστασης της λαϊκής κυριαρχίας, εμπέδωσης της εθνικής ομοψυχίας.

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε ακόμα στους πιο εμπνευσμένους λόγους της πολιτικής του ζωής, στις αμφιλεγόμενες εκλογές του 1961 που αποτέλεσαν σοβαρότατο πλήγμα στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς της χώρας και σταθμό στην πολιτική του σταδιοδρομία. "Είναι η ώρα του 114. Η μεγάλη ώρα του Γεώργιου Παπανδρέου. Η καταξίωση του στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού ως "ο γέρος της Δημοκρατίας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος δε στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού την περίοδο 1961-1965 από την Ένωση Κέντρου, σημείωσε οτι το εγχείρημα αυτό υπονομεύθηκε και ματαιώθηκε. Κλείνοντας, ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότιι "αναδείχθηκε ως ο κατ' εξοχήν εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας και της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Επιβεβαίωσε και πάλι οτι ήταν ο κατ' εξοχήν εκφραστής του δημοκρατικού ιδεώδους, και τοποθετήθηκε οριστικά και αμετάκλητα στο πάνθεον των αθανάτων, για την πίστη του στην Ελλάδα και την αταλάντευτη προσήλωση του στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τον χαρακτήρισε από την πλευρά του εμπνευσμένο ρήτορα, μεγάλο δημοκράτη, με λόγο διαχρονικής αξίας που ξεπερνά την εποχή του.

    Πολιτικοί όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου -επεσήμανε- σφράγισαν με την πολιτική τους ιστορία και διεύρυναν τις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως έθνος και ως πολιτικοί του σήμερα -συνέχισε- έχουμε υπερβεί τους διχασμούς του παρελθόντος. Ως έθνος μεγαλουργήσαμε όταν ξεχάσαμε αυτά που μας χωρίζουν και είδαμε αυτά που μας ενώνουν. Και τέτοια στοιχεία είχε η πολιτική του Παπανδρέου. Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ακόμα ότι κρατούσε το μέτρο και τις ισορροπίες, ήταν ανεξάρτητος από κομματική στέγη, ανήκε στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και δεν ήταν τυχαίο ότι το κόμμα του, η Ένωση Κέντρου, περιείχε και πολιτικούς του αντιπάλους. Ήταν -πρόσθεσε- στο μέσο χώρο, μακριά από ακρότητες και φανατισμούς. Και κατέληξε: "Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανήκει στα χέρια της ιστορίας και η πολιτική του παρακαταθήκη μας αφορά όλους και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στον αιώνα που ανατέλει".

    Αντίθετη από όλους τους ομιλητές και σκληρή απέναντι στο έργο που άφησε πίσω του ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Εμείς θεωρούμε ότι αποκάλυψε ξεχωριστή ικανότητα στο να απορροφά και να εκτονώνει τους κραδασμούς, τη δυναμική που δημιούργησε η λαϊκή πάλη" τόνισε η κα Παπαρήγα, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε:

    "Αποδείχθηκε δυστυχώς ότι όπως και άλλοι ηγέτες των αστικών πολιτικών κομμάτων, ήταν πιο διορατικός, πιο πολιτικά πονηρός, συγκρίνοντας ίσως με την ανιδιοτελή και ηρωική ηγεσία του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν είναι ώρα για ωσανά και για ανάθεμα, αλλά η αφορμή για αυτογνωσία και νέα ανάγνωση των δεδομένων της συλλογικής πορείας και μνήμης του Γεώργιου Παπανδρέου.

    Τον χαρακτήρισε ως αντιφατικό και αμφιλεγόμενο πολιτικό αλλά και διορατικό, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική του διαδρομή ήταν diaqj^r δράση μέσα στα γεγονότα. Για αδάμαστη προσωπικότητα, χαρισματικό πολιτικό, με πάθος για δημοκρατία και ελευθερία μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και σημείωσε: "Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν γνήσια άδολος και βαθειά ανθρώπινος". Αμέσως μετά το τέλος του πολιτικού μνημοσύνου, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

    Να σημειωθεί ότι στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση για τον Γεώργιο Παπανδρέου που περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, ανέκδοτες φωτογραφίες και κείμενα από ομιλίες του.

    [06] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αυξημένες κατά 3,86% είναι οι δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 1999, ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα απόψε στο κοινοβούλιο. Οι συνολικές δαπάνες φθάνουν τα 32,6 δισ. δρχ. έναντι 31,7 δισ. δρχ. που ήταν στο φετινό προϋπολογισμό.

    Τα σημαντικότερα κονδύλια είναι τα εξής: -Συνταγματικά βάρη (αποζημιώσεις βουλευτών) 9.691.000.000 δρχ. -Αποδοχές τακτικού και έκτακτου προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παροχές και υπερωρίες, 1.013.470.000 δρχ. -Δαπάνες για μετακινήσεις βουλευτών και υπαλλήλων σε εξωτερικό και εσωτερικό 852.500.000 -Δαπάνες για λοιπές υπηρεσίες, όπως μισθώματα κτιρίων, τηλεφωνικά, ταχυδρομικά, φωτισμοί ή δημόσιες και διεθνείς σχέσεις 5.917.600.000 δρχ. -Προμήθευση εξοπλισμού υπηρεσιών, υγεινομικού και φαρμακευτικού υλικού, στολές και υποδήματα, καύσιμα, έργα τέχνης, κειμηλίων και ιστορικού υλικού 6.445.000.000 δρχ. -Έπιπλα, συσκευή θέρμανσης, κλιματισμού, γραφομηχανές, ηλεκτρονικοί υπολογισστές 1.014.000.000 δρχ.

    [07] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

    Νεκρός είναι ο 26χρονος υποσμηναγός Νικόλαος Παρούσης, πιλότος του Μιράζ 2000 το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σκάλα Ωρωπού, στις δώδεκα παρά τέταρτο το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο πιλότος αφού διαπίστωσε βλάβη στο πηδάλιο πλοήγησης του αεροσκάφους, το εγκατέλειψε χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το ύψος στο οποίο ο πιλότος εγκατέλειψε το αεροσκάφος δεν ήταν το κατάλληλο για να ανοίξει κανονικά το αλεξίπτωτο και να προσγειωθεί σωστά στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Τον 26χρονο πιλότο εντόπισαν στην ξηρά οι άνδρες της Ομάδας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του. Το μοιραίο αεροσκάφος μετείχε μαζί με ένα ακόμη σε τακτική εκπαιδευτική πτήση.

    Κατά τραγική σύμπτωση πρίν από ένα χρόνο στη Μονεμβασιά κατά την πτώση άλλου πολεμικού αεροσκάφους είχε σκοτωθεί ο πιλότος Κώστας Παρούσης πρώτος εξάδελφος του Νίκου Παρούση

    [08] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα και του φόρου προστιθέμενης αξίας στο ρεύμα της ΔΕΗ από 18 σε 8% προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό tom πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 1999 που θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή, προβλέπει μειώσεις των εμμέσων φόρων, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν περίπου εκατόν ογδόντα δισεκατομμύρια δραχμές. Εκτός από τις μειώσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε και δύο πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Έτσι η μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα θα οδηγήσει στην πτώση των τιμών τους, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 5%. Η μείωση των τιμών θα είναι μάλιστα εμφανέστερη στα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού. Εξάλλου η μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του ρεύματος από 18 σε 8% ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του υπουργείου ανάπτυξης.

    [09] ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    "Ο λαός του ΠΑΟΚ απαιτεί το ντέρμπι του Σαββάτου να επαναληφθεί". Το σύνθημα αυτό δόνησε απόψε την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και ο λαός του "Δικεφάλου" έστειλε το μήνυμα του σε όλη την Ελλάδα, ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την αδικία.

    Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -τουλάχιστον εβδομήντα λεωφορεία έφτασαν από τις γύρω περιοχές- πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, προκειμένου να αντιδράσουν στην κακή διαιτησία του κ.Παπαπέτρου που "πυροδότησε" το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

    "Φωνή λαού, οργή θεού" υποστηρίζουν οι οργανωμένοι σύνδεσμοι και όντως αυτό το απέδειξαν με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο οι "ασπρόμαυροι" οπαδοί που συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, για να βροντοφωνάξουν την αδικία που υπέστη η ομάδα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Ο παλμός της συγκέντρωσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς εκτός από τη διακοπή του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, ο "Δικέφαλος" κινδυνεύει με βαριά τιμωρία από τρεις έως πέντε αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών. Μάλιστα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με συνθήματα τους τόνισαν στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, πως αν δεν λάβει θέση σε αυτό το πρόβλημα τότε δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κυβέρνηση.

    Στη διοργάνωση βρέθηκαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, πολλοί αθλητές από τα υπόλοιπα τμήματα της ομάδας, παλαίμαχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και οι δημοτικές αρχές. Ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας, Γιώργος Τουρσουνίδης, που μίλησε στο συλλαλητήριο τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ μόνο ενωμένος θα μπορέσει να βρει το δίκιο του, ενώ η Βούλα Πατουλίδου από την πλευρά της υπογράμμισε το πόσο ευτυχισμένη είναι που βρίσκεται στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Επίσης μίλησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ.Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, κ.Αλεξόπουλος, ο εκπρόσωπος των βετεράνων ποδοσφαιριστών Κούλης Αποστολίδης, ο μεγαλομέτοχος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ.Μπατατούδης και κ.Καλύβας, ενώ χαιρέτησαν από την εξέδρα της συγκέντρωσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Σπύρος Βούγιας και Αγάπιος Σαχίνης.

    Στη συνέχεια, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον upouqc|, Γιάννη Μαγκριώτη και στη συνέχεια συζήτησαν μαζί του τα θλιβερά επεισόδια του Σαββάτου. Το συλλαλητήριο και η πορεία έληξε ομαλά χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα επεισόδια.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους χώρους του αθλητισμού. Συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό, Γιάννη Μαγκριώτη, ο Γ.Γ. του υπουργείου, Γιώργος Λυσσαρίδης, οι πρόεδροι των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή, ο νομάρχης, ο δήμαρχος και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής.

    Ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι "ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μας από τη ζωή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και πολλά και εκείνο που πρέπει να πετύχουμε είναι συμφωνία πάνω στους κοινούς στόχους".

    [10] ΑΝΟΔΟ 1,14% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Άνοδο της τάξεως του 1,14% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.299,09 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,804 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 42.895 δρχ., της Ιονικής στις 12.440 δρχ., της Εμπορικής στις 25.500 δρχ., της Εργασίας στις 26.800 δρχ. και της Πίστεως στις 25.400 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.909 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.715 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.600 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 12.960 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.100 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 18.400 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Περισσότερο σαν σημαντική ανάπτυξη παρά σαν ρήξη με το παρελθόν, βλέπει τον προορισμό του νέου Ευρωδικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο πρόεδρός του, Ελβετός Λουζιους Βιλντχαμπερ, όπως προκύπτει και από απαντήσεις σε ερωτήσεις του ΜΠΕ, όπου υπεραμύνθηκε της "ποιότητας" της μέχρι τώρα νομολογίας του ΕΔΑΔ, την ίδια ημέρα που εκπρόσωποι της Τουρκίας εκτόξευσαν ακόμα και δημόσιες κατηγορίες εναντίον της. Τόνισε συγχρόνως πως αναμένεται να αυξηθεί η "διαφάνεια" και η "σαφήνεια" στη λειτουργία του μεταρρυθμισμένου ευρωπαϊκού οργάνου που εγκανιάστηκε χθες.

    Αντιμετωπίζοντας φήμες για "πολιτικές παραχωρήσεις" που θα έπρεπε να γίνουν για να δεχθεί κάποιο κράτος να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, εξέφρασε την ελπίδα πως η Επιτροπή Υπουργών, "αρμόδιο" όργανο για επίβλεψη της υλοποίησής τους, "θα δείξει τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας", όπως έγινε και "μέχρι σήμερα" που όλα τα κράτη - μέλη του ΣτΕ εκπλήρωσαν πάντα τις υποχρεώσεις τους.

    Ετσι έμμεσα αλλά σαφώς και από τη θέση της γενικής αρχής, ο j. Βιλντχάπερ αντιμετώπισε φήμες που άρχισαν να διοχετεύονται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο από διπλωματικούς κυρίως κύκλους για "πολιτικά ανταλλάγματα" που θα έπρεπε να δοθούν στην Τουρκία για την εκτέλεση αποφάσεων του ΕΔΑΔ κυρίως στην υπόθεση της Ελληνοκυπριας πρόσφυγα, Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Την "αποφασιστικότητα της Επιτροπής Υπουργών να εκτελεστούν οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου", εξέφρασε εξάλλου απαντώντας στην ίδια ερώτηση και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, Χανς Κρίστιαν Κρούγκερ, λέγοντας πως "δεν υπάρχει καμία ένδειξη" πως η Επιτροπή Υπουργών δε θα εκπληρώσει την αποστολή της, που αντιλαμβάνεται με "μεγάλη σοβαρότητα" στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφόσον πρόκειται και για "το μεγάλο έργο του ΣτΕ".

    Αν κάποτε ορισμένα μέλη καθυστέρησαν, τελικά σεβάστηκαν τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση σε περιπτώσεις "δύσκολων" δικαστικών αποφάσεων, "υποδεικνύοντας τον τρόπο της εκτέλεσής τους", πρόσθεσε, ενώ προτάσεις που συζητήθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του ΣτΕ, για αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έθεσαν επί τάπητος το θέμα αντιμετώπισης περιπτώσεων "μαζικών" παραβιάσεων.

    "Είναι η Κοινότητα 40 κρατών που ελέγχει" ζητώντας τακτική ενημέρωση και ασκώντας σταδιακά μεγαλύτερη πίεση. Βρισκόμαστε μπροστά στη σχέση Δικαίου με την Πολιτική, επεσήμανε ο αναπληρωτής ΓΓ του ΣτΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σύστημα θα λειτουργήσει σωστά. Είναι αδιαφιλονίκητο πως "υπάρχουν αποφάσεις μεγάλης σημασίας" και "ποιότητας" μέσα στη νομολογία που εξέδωσε μέχρι σήμερα το ΕΔΑΔ, είπε εξάλλου ο νέος πρόεδρός του στη συνέχεια της απάντησής του.

    Το νέο ομως σύστημα "θα προσθέσει σαφήνεια και διαφάνεια" εφόσον "δεν θα υπάρχουν πλέον διαφωνίες μεταξύ της Επιτροπής Α.Δ.", (όργανο που απεφάσιζε για το παραδεκτό προσφυγών, ερευνούσε γεγονότα και εξέδιδε έκθεση με γνωμοδότηση στην ουσία) "και του Ευρωδικαστηρίου" επεσήμανε (ενώ η Τουρκία αποπειράται να βρει πρόφαση αντιπαραθέτοντας μέρος παλαιάς γνωμοδότησης της Επιτροπής σε άλλες πτυχές της υπόθεσης Λοϊζίδου με τη σαφή τελική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που διαπίστωσε ευθύνη της Αγκυρας για βίαιη παρεμπόδιση πρόσβασης της πρόσφυγος στο σπίτι και στην περιουσία της στα κατεχόμενα).

    "Πλήρη εικόνα" της πραγματικής κατάστασης θα έχει εξάλλου για πρώτη φορά το νέο Ευρωδικαστήριο, ενώ πριν δεν γνώριζε παρά μόνο τις υποθέσεις που του παρέπεμπε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που ήταν αρμόδια για να κρίνει το παραδεκτό ή μη των προσφυγών και να παραπέμψει ή όχι στους Ευρωδικαστές), επεσήμανε απαντώντας στο ΜΠΕ ο διευθυντής του Ευρωδικαστηρίου, Ντε Σαλβια.

    Παράλληλα, "όλα τα νομικά θέματα αφορούν πλέον το Ευρωδικαστήριο, ενώ τα μη νομικά την Επιτροπή Υπουργών", επιτυγχάνοντας "μεγαλύτερη σαφήνεια" πρόσθεσε ο κ. Βιλντχάμπερ, αναφερόμενος και στην εξάλειψη προγενέστερης υποχρέωσης να περάσει κάθε ατομική προσφυγή πρώτα από την Επιτροπή Υπουργών, πριν ίσως κατορθώσει να φθάσει στο ΕΔΑΔ.

    Η αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ, Σουηδέζα Ελίζαμπεθ Πάλμε (που διαθέτει προσωπική εμπειρία του προηγούμενου Ευρωδικαστηρίου σε aqlomij| συνδυασμό με την εμπειρία του Ελληνα αντιπροέδρου Χρήστου Ροζάκη, στην Επιτροπή Α.Δ.), επεσήμανε ότι το θέμα της διαφάνειας είναι κρίσιμο και όπως είπε, σαν υπεύθυνη για ετοιμασία νέου κανονισμού του ΕΔΑΔ που υιοθετείται σύντομα, έκανε προτάσεις για μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα των εργασιών, που ελπίζει σύντομα να υιοθετηθούν.

    "Η αξιοπιστία του συστήματος εξαρτάται όμως από την εκτέλεση των αποφάσεων. Μέχρι τώρα όλα τα κράτη μέλη εκπλήρωσαν πάντα τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι" τόνισε εξάλλου ο κ. Βιλντχάμπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο νέος πρόεδρος του ΕΔΑΔ απέρριψε σαφώς παράπονα της Τουρκίας για δήθεν "μεροληψία" στη μέχρι τώρα νομολογία του Ευρωδικαστηρίου με την έκδοση μεταξύ του 1996 και 1998 σειράς καταδικαστικών αποφάσεων που την αφορούν, η οποία χαρακτηρίζεται όχι τόσο από τον αριθμό τους, όσο από την εξαιρετική βαρύτητα των παραβιάσεων, που αφορούν βασανιστήρια, καταστροφές σπιτιών έως και τη βίαιη παρεμπόδιση της Ελληνοκυπρίας πρόσφυγος Τιτίνας Λοϊζίδου να έχει πρόσβαση στο σπίτι της στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    "Δεν συμμερίζομαι την κατηγορία αυτή" τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΔΑΔ, υπογραμμίζοντας την "αμεροληψία" της νομολογίας του Ευρωδικαστηρίου, σε απάντηση ερώτησης Τούρκου δημοσιογράφου (πολιτικά έμπειρου εφόσον ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της Αγκυρας μέσα στη διοίκηση του ΣτΕ από το 1970 πριν πάρει σύνταξη και στραφεί στη δημοσιογραφία το 1995).

    Μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, κ. Ντενιζκουρντου (πρώην βουλευτή ΚΣΣΕ που διορίστηκε ως υπηρεσιακός ενόψει των εκλογών του Μαρτίου 1999), ο οποίος διάλεξε την ημέρα των εγκαινίων του νέου Ευρωδικαστηρίου για να εκφράσει παράπονα, ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ είπε μεταξύ άλλων, ότι του δόθηκε η διαβεβαίωση πως "η τουρκική κυβέρνηση θα πάρει στα σοβαρά την υπόσχεση που έδωσε - όπως όλα τα κράτη μέλη του ΣτΕ - και θα εκτελέσει τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σε όλη τους την έκταση".

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΖΑΚΗ,ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Την πεποίθηση ότι θα επιτύχει να συμβάλει στο ιστορικό έργο ενοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου το νέο Πανευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με δικαιοδοσία για 750 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, εξέφρασε ο νέος αντιπρόεδρός του, Ελληνας ευρωδικαστής Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Διασκεδάζοντας τις ανησυχίες , που εκφράστηκαν από εκπροσώπους των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, απέρριψε την εκδοχή, ότι η μεταρρύθμιση, που άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 1998, ενδυναμώνοντας σημαντικά το μηχανισμό του ευρωδικαστηρίου, θα είχε σαν κύριο πολιτικό στόχο να ασκηθεί πρωταρχικά επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη, επιφυλάσσοντάς της μια κάποια, ειδική μεταχείριση.

    "Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ευρωδικαστής ή όμάδα ευρωδικαστών με κατάλληλη εμπειρία, σε ατομική βάση, για βοήθεια στην επίλυση προβλημάτων, όπως και στο Κοσσυφοπέδιο, αν ζητηθεί ap| την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ ή ακόμη και τον ΟΗΕ, για να διευκολύνει την ολοκλήρωση Συντάγματος, που θα σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέσα στο πλαίσιο αυτονομίας της περιοχής" επεσήμανε ο κ. Ροζάκης, ενώ το θέμα διαπραγμάτευσης πάνω σε σχέδιο καθεστώτος αυτονομίας της Πρίστινας, μέσα στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, βρίσκεται τις μέρες αυτές στην επικαιρότητα. Κάτι παρόμοιο προβλέπει ήδη η συνθήκη του Ντέητον για τη Βοσνία , ενώ υπάρχουν προηγούμενα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    " Δεν πρόκειται ούτε να χαμηλώσουμε το γενικό επίπεδο( του ελέγχου προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων) ούτε να υιοθετήσουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά" είπε. Εν τω μεταξύ ο νέος πρόεδρος του ΕΔΑΔ, Ελβετός καθηγητής Λούζιους Βιλντχάμπερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση εναρμόνισης της νομοθεσίας των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είπε, ότι "στη σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω και αν έχουμε κάποιο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, δεν υπάρχει κανένα ίχνος προς αυτή την κατεύθυνση".

    Το ΕΔΑΔ δεν πρόκειται να εξετάσει υποθέσεις που αφορούν άμεσα την προηγούμενη περίοδο σοσιαλιστικών καθεστώτων, ένεκα περιορισμών στην αρμοδιότητά του πάνω στο χρόνο, επισήμανε ο κ. Ροζάκης, στον οποίο παρέπεμψε σχετικό ερώτημα Τσέχου δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ. Απλούστατα, γιατί ο μηχανισμός του Στρασβούργου, ισχύει μόνο για την περίοδο, που ακολούθησε την αναγνώρισή του από κάθε κράτος μέλος του Σ.τ.Ε.

    "Στο μέλλον δεν αποκλείεται, όμως, να τεθούν παρόμοια θέματα, μέσω άλλων ερωτημάτων προς εκδίκαση από τα εθνικά δικαστήρια, όπως και παραδείγματα απαλλοτριώσεων, που κατατέθηκαν πρόσφατα στο ΕΔΑΔ" τόνισε ο κ. Ροζάκης. Ετσι, υπάρχουν π.χ. θέματα ιδιοκτησίας, μεταξύ των προσφυγών που ασκήθηκαν μέχρι τώρα κατά της Ρωσίας(1.800) παράλληλα με υποθέσεις κοινωνικών προβλημάτων, ποινικής διαδικασίας, όπως επισήμανε και ο διευθυντής της γραμματείας του ΕΔΑΔ Ντε Σάλβια, ενώ το πρόβλημα καθυστέρησης μισθών σε ορισμένες κατηγορίες στη χώρα, θα μπορούσε ίσως να δώσει λαβή για διαπίστωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ, αλλά μόνο "έμμεσα" αν π.χ. ετέθη σε εθνικό δικαστήριο και το απέρριψε παράνομα, διότι δεν μπορεί να δοθεί "άμεση" απάντηση εφόσον η ευρωσύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέχει ρυθμίσει για πολιτικά αλλά όχι για κοινωνικά δικαιώματα.

    [13] ΜΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε από τα κατεχόμενα, που επισκέφθηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα ανοίγει το δρόμο για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

    "Η αποδοχή της ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση -τώρα που πλησιάζει η 10η Νοεμβρίου- προτού να επιλυθεί το κυπριακό και εξασφαλιστεί η ισορροπία Ελλάδας- Τουρκίας, ισοδυναμεί με πράσινο φως για τη διχοτόμηση της J}pqou", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Βατάν".

    Ακόμη, ο Γιλμάζ συνέστησε "στο δίδυμο", όπως το χαρακτήρισε, "Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, να εγκαταλείψουν τον επικίνδυνο δρόμο που ακολουθούν".

    Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα "Κιπρις", ο Μεσούτ Γιλμάζ προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει "και την παραμικρή απειλή εναντίον των Τουρκοκυπρίων". "Είναι ουτοπία να περιμένουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εγκαταλείψουν το ανεξάρτητο κράτος τους και θα αρκεστούν σε μια αυτονομία", τόνισε ο Γιλμάζ ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι "δεν τίθεται θέμα επιστροφής στην προ του 1974 περίοδο". Κατά τον Τούρκο προθυπουργό "μοναδική επιλογή είναι η αποδοχή των δυο κρατών".

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διαμήνυσε ότι το κυπριακό θα επιλυθεί "μόνο όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά σταματήσει να ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση όλης της Κύπρου".

    Σχολιάζοντας την πρόταση για μεσολάβηση με στόχο την επίλυση του κυπριακού, που φέρεται να έκανε ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Εζερ Βάισμαν, ο Ντενκτάς, σημείωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά, την απέρριψε ωστόσο εκ προοιμίου λέγοντας: "Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη μεσολαβητών".

    Για το ίδιο θέμα ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι προ ημερών φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρόεδρο στην Αγκυρα και δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Ο τουρκοκυπριακός και τουρκικός τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Μεσούτ Γιλμάζ στα κατεχόμενα. Ο τουρκικός τύπος γράφει επιπρόσθετα ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, στις βάσεις και τις ασκήσεις των Ελλήνων, που κατά τους ισχυρισμούς του, "αποσκοπούν στην κατάληψη της Αμμοχώστου και της Κερύνειας".

    [14] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μετεκλογικός "πυρετός" επικρατεί στα επιτελεία των δύο κομμάτων που αναδείχθηκαν - ως συνασπισμός - νικητές των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το VMRO - DPMNE και το κόμμα της "Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης" του Βασιλ Τουπούρκοφσκι, συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τον καταμερισμό των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση, αλλά και για να "επιλέξουν" το τρίτο κόμμα που θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

    Στη συνεδρίασή της η εκτελεστική επιτροπή του VMRO - DPMNE αποφάσισε ότι ακόμη και αν εξασφαλιστούν 61 έδρες (στο σύνολο των 120) υπάρχει ανάγκη να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα αρχίζουν οι συνομιλίες με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και με τα δύο αλβανικά κόμματα. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προτίθενται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

    [15] Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

    Παρά την αυστηρή κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ρωσία θα επιμείνει στο σχέδιό της για να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γενάδι Κούλικ.

    Ο κ. Κούλικ είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις προτάσεις της και διευκρίνισε ότι για τη Μόσχα οτιδήποτε αφορά την εθνική οικονομία δεν υπόκειται στην καλή θέληση του Δ.Ν.Τ.

    Ο κ. Κούλικ προσέθεσε ότι το Δ.Ν.Τ. έστειλε ντοκουμέντο πέντε σελίδων με παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ.

    Οι αξιωματούχοι του Δ.Ν.Τ. έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα ίσως οδηγηθεί στο χείλος του υπερπληθωρισμού με την κοπή νέου νομίσματος για να τροφοδοτήσει τις τράπεζες και άλλους τομείς.

    Ο κ. Κούλικοφ είπε ότι η Μόσχα ελπίζει ακόμη σε ένα δάνειο των 4.3. δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Δ.Ν.Τ. τον Ιούλιο, αλλά προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο, υπονοώντας το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί. Ο.Κ.

    [16] ΡΩΣΙΑ:Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    H Ρωσία προσαρμόζει τα στρατηγικά της σχέδια της στην επέκταση του ΝΑΤΟ καθώς έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις της με τη Συμμαχία όσον αφορά στη στάση της Ρωσίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι κοινές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας και Λευκορωσίας στο πλαίσιο της Ένωσης τους αποδεικνύουν αυτή την προσαρμογή, ενώ τελειοποιείται η κοινή εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Λ.Μ

    [17] ΚΟΣΟΒΟ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ- ΓΑΛΛΙΑΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία θα αποτελέσουν τον άξονα της στρατιωτικής δύναμης των 1.500 στρατιωτών που θα προστατεύουν τους παρατηρητές για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ δεν θα υπάρχουν ένοπλοι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών.

    Οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στη δύναμη αλλά όχι και στις μαχητικές μονάδες, υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Η Γαλλία θα συμμετάσχει στο 30-40% της δύναμης , η οποία θα έχει τη βάση της στην ΠΓΔΜ.

    Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει αύριο ή μεθαύριο για την αποστολή της δύναμης, τη σύνθεσή της και τον εξοπλισμό που θα την συνοδεύει. Τμήμα του σχεδίου της συμμαχίας προβλέπει τη δημιουργία μονάδας ελικοπτέρων με 150 άνδρες που θα παρέχουν upost^qing στους παρατηρητές του Κοσσυφοπεδίου και θα τους απομακρύνουν από την περιοχή μέσα σε λίγες ώρες, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κίνδυνος. Οι παρατηρητές θα βρίσκονται στη γιουγκοσλαβική επαρχία μαζί με τον ΟΑΣΕ, ο οποίος παρακολουθεί την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, όπως προβλέπει η συμφωνία ΝΑΤΟ-Γιουγκοσλαβίας.

    Οι υπουργοί των τριών χωρών, ο Βρετανός Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο Γάλλος Αλέν Ρίτσαρντ και ο Γερμανός Ρούντολφ Σκάρπινγκ, συναντήθηκαν στη Βιέννη, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 4 November 1998 - 21:27:43 UTC