Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΛΜΑ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  • [03] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ
  • [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
  • [05] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ- ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 5 ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [07] ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΡΟΥΚΕΤΑ
  • [08] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [09] ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
  • [10] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 5,86% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] VMRO-DPMNE ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΒΑΪΤΣΜΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [14] ΡΩΣΙΑ:Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ Ο Κ.ΧΙΛ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Στις ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της σημερινής δεύτερης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Για σήμερα έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 120 βουλευτές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υπουργοί και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής κυριάρχησε η προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή. Πολιτικά αδύναμο και κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Κ. Καραμανλής ενώ ο Κ. Σημίτης είπε πως αυτά που λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι λόγια του ουζερί και του καφενείου. Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος της στην πορεία προς την ΟΝΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η πολιτική του κ. Σημίτη χωρίζει αντί να ενώνει τον ελληνικό λαό, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να λύσει τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.

    Από το Λονδίνο παρενέβη με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στη στιγμιαία επιβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης, και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ενόψει του συνεδρίου, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, ώστε να πετύχει νέα εκλογική νίκη.

    Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ομιλία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημίτης έχει ζητήσει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτών.

    [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΛΜΑ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    «Αυτή η κυβέρνηση τολμά, ανοίγει δρόμους και εφαρμόζει με τον πλέον φιλόδοξο, συστηματικό και μεθοδευμένο τρόπο το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών της τελευταίας εικοσαετίας».

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου υπεραμυνόμενος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε παράλληλα ότι υπήρξε απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη προστασία των εργαζομένων στις μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

    Όπως είπε ο κ.Παπαντωνίου η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την πόρτα της ΟΝΕ και για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία τρέχει με γοργότερους ρυθμούς στην Ευρώπη και συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Υπάρχει, τόνισε, ανάπτυξη και θετικότατη εξέλιξη της οικονομικής πορείας της χώρας, ανάκαμψη και ανάπτυξη επενδύσεων και οι ρυθμοί αυτοί ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίστηκαν με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διστακτικότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στις 22 ενέργειες, υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου, που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ με χρονικό ορίζοντα είκοσι μηνών, μέσα σε οκτώ μήνες υλοποιήθηκαν οι έντεκα απ' αυτές. Στο σημείο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Τράπεζα Κρήτης, την Τράπεζα Jemtqij^r Ελλάδας, τον νόμο Εργασιών Σχέσεων, το Νομοσχέδιο Εξυγίανσης των ΕΛΤΑ το οποίο θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, το Νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Οργανισμών των Αστικών Συγκοινωνιών, το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, του ΟΣΕ καθώς και τα καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, η τρίτη φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ καθώς και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το Δεκέμβριο.

    Έχει υλοποιηθεί, επεσήμανε ο κ.Παπαντωνίου, περισσότερο από το ήμισυ του προγράμματος και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εισπράξει 1.025 δισεκατομύρια από τα προγράμματα μετοχοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Αναφερόμενος ο κ. Παπαντωνίου στην καθυστέρηση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, όπως κατηγόρησε η αντιπολίτευση, σε σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες ήδη έχουν ενταχθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από ένα άθλιο σημείο εκκίνησης σε σύγκριση με τις δύο αυτές χώρες.

    Βεβαίως η Πορτογαλία και η Ισπανία -τόνισε χαρακτηριστικά- μπήκαν στην ΟΝΕ αλλά δεν ξεκίνησαν με πληθωρισμό της τάξης του 14% όπως η Ελλάδα, αλλά με 5 και 6%. Ούτε με επιτόκια της τάξης του 28% αλλά πολύ χαμηλότερα του 13 και 15%. Αν χρειάζεται τέσσερα και όχι πέντε χρόνια για να φτάσει η χώρα μας στο στόχο της, δεν οφείλεται στην έλλειψη ταχύτητας η οποία είναι τετραπλάσια, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, αλλά στο γεγονός ότι δεν είχαμε παρόμοιο σημείο εκκίνησης με τις δύο αυτές χώρες. Τέλος, για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι οι κοινωνικές δαπάνες υπήρξαν αρκετά γεναιόδωρες παρά τα σφιχτά δεδομένα.

    [03] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

    Επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του εξαπέλυσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Όπως τόνισε η κ.Μπακογιάννη «η χθεσινή εικόνα του κ.Σημίτη έπεισε το σύνολο των βουλευτών ότι σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για την Ελλάδα, το τιμόνι της κυβέρνησης κρατάει ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να κυβερνήσει. Η εικόνα αυτή -συνέχισε- δεν χαροποίησε κανέναν, αποκάλυψε όμως το προσωπικό και πολιτικό αδιέξοδο ενός πρωθυπουργού αποκομένου από την ελληνική κοινωνία, ο οποίος δεν έχει καμία διέξοδο.

    Η βουλευτής της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση έχει αναγάγει την πορεία προς την οικονομική και νομισματική ένωση σε πολιτικό άλλοθι. αλλά ο στόχος αυτός δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την ανικανότητα την αναλγησία και τη διαφθορά που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.

    Υπεραμυνόμενη των θέσεων του κόμματός της η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης δεν επέτρεψε στον εαυτό της να ολισθήσει στη δημαγωγία και στο λαϊκισμό. Αντίθετα, όπως είπε, οι προτάσεις που κάνει επιχειρούν να σπρώξουν την κυβέρνηση προς την αποτελεσματική εφαρμογή μιας ορθής πολιτικής.

    Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση η οποία δεν θέλει ή δεν μπορεί να το αντιληφθεί και το μήνυμα αυτό δεν είναι να απομακρυνθεί η χώρα από το βασικό st|wo συμμετοχής της στην ΟΝΕ.

    Τέλος, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «για λίγο ίσως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν υπομονή αλλά ο λαός δεν μπορεί να περιμένει».

    [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι προσερχόμενοι στην Μεταφραστική Υπηρεσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του που πραγματοποίησε σήμερα στο κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία στην οδό Βουκουρεστίου 3 στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών, οι συμβασιούχοι που δεν δέχθηκαν ανανέωση των συμβάσεών τους συνέχιζαν να κρατούν τα γραφεία τους χωρίς να εργάζονται, παρά την οριστική διακοπή των συμβάσεών τους από τις 30 Οκτωβρίου, απαιτώντας μονιμοποίηση και αυξήσεις των μισθών τους, παρεμποδίζοντας τους άλλους υπαλλήλους και δημιουργώντας προβλήματα διεκπεραίωσης της εργασίας της Μεταφραστικής Υπηρεσίας σε βάρος του κοινού.

    Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε την άμεση απομάκρυνση, με την παρέμβαση της αστυνομίας, των ατόμων που χωρίς να έχουν πλέον καμία εργασιακή σχέση με το υπουργείο, παρεκώλυαν τη λειτουργία της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, συγκάλεσε σύσκεψη της διοίκησης του υπουργείου Εξωτερικών και ελήφθησαν μέτρα που θα εφαρμοσθούν εντός 48 ωρών και αφορούν το χωροταξικό και την διεκπεραίωση του έργου του Μεταφραστικού. Αμεσος στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής προς όφελος του κοινού.

    Ο κ. Πάγκαλος - σύμφωνα με την ανακοίνωση - «εκφράζει τη λύπη του προς το κοινό που έχει ταλαιπωρηθεί τις τελευταίες ημέρες και το διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί άμεσα».

    Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα, Π. Αποστολίδη και τους πρέσβεις κ.κ. Κ. Ιβράκη, Αναπληρωτή Γ.Γ και Ι. Καμπόλη, προσωπάρχη, να επισκεφθούν άμεσα την υπηρεσία.

    Ο Γενικός Γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης, Κωνσταντίνος Ζώρας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Μεταφραστική Υπηρεσία υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή.

    [05] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ- ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 5 ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Βουλευτές από τη Ρωσία, την Κύπρο, την Λιθουανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αρμενία επισκέφθηκαν σήμερα το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Δημητριάδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ της πόλης και των χωρών τους. Οι βουλευτές που συναντήθηκαν με το δήμαρχο αποτελούν τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της τακτικής συνέλευσης της γραμματείας, η οποία οργανώνεται με την ευθύνη της Ελληνικής Βουλής.

    Στο τέλος της συνάντησης, ο κ.Δημητριάδης χάρισε στους amtipqos~pour των χωρών βιβλία με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και την σύγχρονη ταυτότητά της.

    [06] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας διοίκησης και οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Ζόρας, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο υπουργός κατά την σημερινή επίσκεψή του στο μεταφραστικό τμήμα του Υπουργείου διαπίστωσε παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του από ομάδα πρώην υπαλλήλων, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου είχε λήξει. Μάλιστα ζήτησε την άμεση απομάκρυνση δεκαεπτά μεταφραστών.

    Οι υπάλληλοι που κατέλαβαν τα γραφεία της υπηρεσίας δηλώνουν ότι οι συμβάσεις τους ήταν αορίστου χρόνου και έγιναν οκτάμηνες. Ζητούν δε να μονιμοποιηθούν, όπως προβλέπει διάταξη που κάνει λόγο για μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου.

    Οι καταληψίες έκαναν λόγο για βίαιη συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου κατά την επίσκεψή του στο Μεταφραστικό τμήμα. Ωστόσο ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν ενεπλάκη σε κανένα επεισόδιο.

    [07] ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΡΟΥΚΕΤΑ

    Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης μετά από τηλεφώνημα αγνώστου ότι θα εκτοξευτεί ρουκέτα.

    Ο άγνωστος με τηλεφώνημα του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στην Αθήνα στη 1:33' το μεσημέρι εμφανίστηκε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και απείλησε ότι σε 20 λεπτά θα εκτοξευτούν ταυτόχρονα δύο ρουκέτες στα Δικαστικά Μέγαρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε το Σέρβο μαθητή στη Θεσσαλονίκη.

    Αντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου ερευνούν αυτή την ώρα τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου. Από την αστυνομία εκκενώθηκαν τα ακροατήρια και όλες οι υπηρεσίες στο Δικαστικό Μεγαρο με αποτέλεσμα να διακοπούν όλες οι δίκες.

    [08] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα της Τετάρτης οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία του κ.Παπαπέτρου στο ντέρμπι της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό, το οποίο δεν τελείωσε ποτέ.

    Με δυναμική κινητοποίηση οι οπαδοί του «Δικεφάλου» θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο στον αγωνιστικό χώρο.

    Η τύχη του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός πλέον θα κριθεί στα waqti\, καθώς μέσα στην εβδομάδα ο αθλητικός δικαστής θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία του ντέρμπι ( εκθέσεις των διαιτητών, βίντεο). Η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και έτσι ο «Δικέφαλος» θα υποδεχτεί κανονικά το Σάββατο στο γήπεδο του την ΑΕΚ.

    Το φύλλο του αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής κ.Παπαπέτρου καίει τον ΠΑΟΚ, που κινδυνεύει να μηδενιστεί στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, να τιμωρηθεί η έδρα του από τρεις έως πέντε αγωνιστικές και να του αφαιρεθούν τρεις βαθμοί.

    Στο μεταξύ, με χθεσινή έκτακτη σύσκεψη κορυφής η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζητά την επανάληψη του αγώνα, καθώς και τη διαγραφή των τριών διαιτητών.

    [09] ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Σπάνιες εικόνες και ψηφιδωτά που είχαν παρουσιαστεί στην Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους εκτίθενται πλέον μόνιμα στο πρώτο του μουσείο που απέκτησε το Άγιον Όρος και λειτουργεί στη Μονή Ξενοφώντος. Το μουσείο εγκαινίασε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο του εορτασμού των 1000 χρόνων της Μονής Ξενοφώντος.

    Προς το παρόν λειτουργεί η πρώτη πτέρυγά του η οποία καταλαμβάνει έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων ενώ μελλοντικά πρόκειται να δημιουργηθούν πτέρυγες στις οποίες θα εκτεθούν δισκοπότηρα και ιερά σκεύη που χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα καθώς και χειρόγραφα του 13ου και 14ου αιώνα.

    Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται είκοσι πέντε σπάνιες εικόνες του 10ου αιώνα ανάμεσα στις οποίες δύο ψηφιδωτές που απεικονίζουν τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Γεώργιο, καθώς επίσης και οι εικόνες της Παναγίας της Λαοδηγήτριας και της Κεχαριτωμένης, ένα χρυσοκέντητος επιτάφιος και το Δωδεκάορτο.

    Μελλοντικά προγραμματίζεται να εκτεθούν στο μουσείο τα ευρήματα πρόσφατων ανασκαφών που αποκάλυψαν νομίσματα του αυτοκράτορα Κομνηνού που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα .

    [10] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 5,86% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Έντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 5,86% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης σήμερα στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.289,60. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 376 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 308 δισ. αφορούσαν το book building του ΟΤΕ στη Wall Street.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 43.600 δρχ., της Ιονικής στις 11.700 δρχ., της Εμπορικής στις 26.700 δρχ., της Εργασίας στις 27.000 δρχ. και της Πίστεως στις 24.248 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.595 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.640 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.775 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 12.679 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.250 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 18.340 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] VMRO-DPMNE ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην ΠΓΔΜ είναι ο κεντροδεξιός εκλογικός συνασπισμός VMRO-DPMNE- Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, εξέλεξε 59 βουλευτές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο συνασπισμός ενδέχεται να σχηματίσει και αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς σε δύο εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες η νίκη των υποψηφίων του VMRO-DPMNE είναι απαραίτητη για να συγκεντρωθεί ο οριακός αριθμός των 61 εδρών στο κοινοβούλιο, η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί.

    «Η νίκη μας είναι μεγάλη», δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE ευχαριστώντας το σώμα των ψηφοφόρων που πίστεψε το σύνθημα «Για αλλαγές», υπό το οποίο διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία και στήριξε τους υποψηφίους του κόμματος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης, Βάσιλ Τουπουρκόφσκι, φανερά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών, συνεχάρη τους πολιτικούς αντιπάλους και ζήτησε από όλους «να αφήσουν πίσω τους τα όσα έγιναν και όλοι μαζί να βοηθήσουν την ευημερία της χώρας».

    «Θα συνεχίσουμε τα θετικά βήματα που έκανε σε μερικούς τομείς η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» είπε ο Τουπουρκόφσκι και πρόσθεσε ότι το πρώτο καθήκον που θα κληθεί να εκπληρώσει η νέα κυβέρνηση θα είναι η οικονομική πρόοδος. Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο συνασπισμός VMRO-DPMNE- Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση δεν κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιθανόν να χρειαστεί μόνο την υποστήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κερδίζουν 3-4 έδρες.

    Αυτό θα αποκλείσει, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, τη συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ε.Π.

    [12] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σε νέα περίοδο εισέρχεται η πολιτική ζωή στην ΠΓΔΜ, αφού τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών φέρουν στο «τιμόνι» της διακυβέρνησης της χώρας τον ακροδεξιό συνασπισμό του VMRO - DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και της «Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης» του Βασίλ Τουπούρκοφσκι.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι για να σχηματίσει κυβέρνηση ο ακροδεξιός συνασπισμός θα υποχρεωθεί να «συμμαχήσει» είτε με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που έχει τέσσερις έδρες, είτε με το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι.

    Οι μεν «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» οπωσδήποτε θα θέσουν όρους σχετικά με τα υπουργεία που μπορούν να αναλάβουν στη νέα κυβέρνηση και αναμένεται να έχουν μεγάλες απαιτήσεις, γιατί τα στελέχη του κόμματος έχουν και πείρα και ικανότητα και μέχρι τώρα κατείχαν υπουργικά αξιώματα.

    Από την άλλη πλευρά, εάν το κόμμα του κ. Τζαφέρι προσφερθεί ma συμπράξει για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι όροι που θα θέσει θα είναι διαφορετικής φύσης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα αιτήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση του «παράνομου» όπως το χαρακτήριζε η μέχρι τώρα κυβέρνηση, πανεπιστημίου του Τετόβου, απελευθέρωση των ‘'πολιτικών κρατουμένων'', των δημάρχων Τετόβου και Γκόστιβαρ και επιπλέον να χρησιμοποιείται η αλβανική γλώσσα επισήμως, ακόμα και μέσα στη Βουλή μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΒΑΪΤΣΜΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Εζέρ Βάιτσμαν, είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Γλαύκο Κληρίδη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Ισραήλ στη Λευκωσία, μετά μάλιστα την στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία, η οποία προκάλεσε την ανησυχία των Ελληνοκυπρίων. Ο κ.Βάιτσμαν επιβεβαίωσε τον κ.Κληρίδη ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ αφορά στις δύο χώρες για τη βελτίωση του εμπορίου και του εξοπλισμού και ότι δε σχετίζεται με τρίτες χώρες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Κύπρο. «Πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα σε δύο φιλικές χώρες, που υπήρχε για αρκετό διάστημα ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεημάν Ντεμιρέλ, εμένα τον ίδιο και τις ένοπλες δυνάμεις μας», τόνισε ο κ.Βάιτσμαν.

    Από την πλευρά του ο κ.Κληρίδης ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό πρόεδρο ζητήματα για τα οποία η Κύπρος έχει το δικαίωμα να ανησυχεί και τόνισε ότι τις δύο χώρες συνδέει η φιλία και η στενή συνεργασία, την οποία η χώρα του ανυπομονεί να ενισχύσει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει τις απόψεις του κ.Βάιτσμαν για να διασκεδάσει τις ανησυχίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι επιφυλάξεις, ιδιαίτερα όταν η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που κρίνει ότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή δεν θα πρέπει να κλίνει προς μια συγκεκριμένη χώρα. Ε.Ρ.

    [14] ΡΩΣΙΑ:Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    To κόμμα Γιαμπλόκο της κεντρώας αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ να ρίξει άπλετο φως στα επιχειρηματικά συμφέροντα των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

    Στην αναφορά δεκαέξι σημείων που απέστειλε στον πρωθυπουργό Πριμακόφ, αντίγραφο της οποίας κατάφερε να αποσπάσει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται: «Σας καλούμε να μας συμβουλεύσετε για το αν ο κ. Μασλούκοφ (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που προέρχεται από το κομμουνιστικό κόμμα) σας ενημέρωσε για τη συμμετοχή του σε εμπορικές εταιρείες, για το εισόδημα και τα περιουσιακά του στοιχεία».

    Ο πρόεδρος του Γιαμπλόκο Γκρέγκορι Γιαβλίνσκι την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι ορισμένοι υπουργοί προέβησαν σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στην κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο κ. Πριμακόφ αντέδρασε στους ισχυρισμούς tou κ. Γιαβλίνσκι προκαλώντας τον να κατονομάσει δημόσια τα πρόσωπα αυτά ή διαφορετικά να υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία στον εισαγελέα. Στην αναφορά υποστηρίζεται ότι ο κ. Μασλούκοφ μεταβίβασε τα επιχειρηματικά του δικαιώματα στην επιχείρηση Vimpelkom.

    «Γνωρίζετε αν ο αντιπρόεδρος Γκενάντι Κούλικ εμπλέκεται στη μεταβίβαση οικονομικών πόρων από το υπουργείο Γεωργίας στην εταιρεία Εkspa», τονίζεται στην αναφορά.

    Παράλληλα, ρωτούν οι βουλευτές του Γιαμπλόκο εάν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μασλούκοφ, Κούλικ και Ματβιένκο ζήτησαν τη βοήθεια της κυβέρνησης για προωθήσουν συγκεκριμένες εμπορικές επιχειρήσεις. Λ.Μ

    [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ Ο Κ.ΧΙΛ

    Zήτημα εβδομάδων -παρά τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται- εκτιμά ότι είναι η επίτευξη πολιτική λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, καθώς όπως είπε, έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων.

    Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας με χρονοδιάγραμμα τριών ετών, που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο και τη στελέχωση των δυνάμεων της αστυνομίας από αλβανόφωνους της περιοχής


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 2 November 1998 - 20:58:30 UTC