Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΣΣΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [05] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [07] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [09] ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε. - ΚΥΠΡΟΥ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [11] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [12] ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
  • [13] Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΕΛΤΣΙΝ-ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΓΕΛΤΣΙΝ:Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [16] Η ΣΥΡΙΑ ΕΠΘΥΜΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Με τον καθιερωμένο αγιασμό και παρουσία των 300 βουλευτών άνοιξε σήμερα το πρωί η αυλαία των εργασιών της ενάτης περιόδου της Γ' Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής.

    Τον αγιασμό έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ενώ η τελετή μεταδόθηκε απευθείας και από το Ιντερνετ. Κατά τη διάρκεια του αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος δεν κινήθηκε προς την πλευρά του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα για να τους ευλογήσει. Otam ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους απάντησε πως οι τρεις αρχηγοί έπρεπε να πάνε προς τον Αρχιεπίσκοπο. Επίσης, δεν έψαλλε το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου»-που περιέχει το επίμαχο σημείο «Νίκας τοις ευσεβεσι», αλλά το «Εν Ιορδάνη βαφτιζομένου σου Κύριε» και έδωσε την εξήγηση ότι το τροπάριο αυτό ψάλλεται στις τελετές αγιασμών, σύμφωνα με την παράδοση.

    Το απόγευμα θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των κοσμητόρων και των γραμματέων και το νομοθετικό έργο της Βουλής θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα με την ψήφιση στο σύνολο του του νομοσχεδίου για τους δασμούς και τη φορολογία. Αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «ρυθμίσεις θεμάτων χρηματιστηριακής αγοράς, συγχώνευση οργανισμών Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης». Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της την Τετάρτη, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και θα συνεχίσει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΣΣΕ - ΑΔΕΔΥ

    Οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η κοινωνική πολιτική και η ανεργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης και οι επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθούν οι όροι της σύγκλισης.

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Ελλάδα ενισχύει την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εγγυήτρια δύναμη και στη βάση μιας συμφωνίας για ενιαία αμυντική αποτροπή έναντι κάθε ξένης απειλής, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού με τον τίτλο «Defendory International ‘98».

    Παρών στην ημερίδα ήταν και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή έχει αλλάξει και γι αυτό επιβάλλεται η ανάπτυξη ισχυρών αμυντικών βιομηχανιών που θα ανταγωνίζονται τις βιομηχανίες άλλων χωρών.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στη Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι τις 9 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

    Ο Ρώσος υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ομόλογο του Άκη Τσοχατζόπουλο. Επίκεντρο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι προοπτικές ελληνο- ρωσικής συνεργασίας, στον στρατιωτικό κυρίως τομέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, η ρωσική αποστολή θα επισκεφτεί ελληνικές στρατιωτικές μονάδες και την έκθεση αμυντικών εξοπλισμών η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα. Λ.Μ

    [05] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στοιχεία για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στις 11 και 18 Οκτωβρίου έδωσε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Οπως είπε, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα λήξει στις 7 μ.μ. σε 1401 εκλογικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 691 είναι ανδρών, 639 γυναικών και 71 μικτά. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι γραμμένοι 632.993 (332.071 γυναίκες και 300.992 άνδρες), δηλαδή 56.234 περισσότεροι από τις εκλογές του 1994.

    Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες σε δύο παραβάν, η μία για τις δημοτικές-κοινοτικές εκλογές και η άλλη για τις νομαρχιακές εκλογές. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τα δημοτικά διαμερίσματα, δύο για τους υπόλοιπους Δήμους και από έναν για τα τοπικά συμβούλια νέων Δήμων και τις Κοινότητες.

    Για τις νομαρχιακές εκλογές έχουν τη δυνατότητα για έναν μέχρι τέσσερις σταυρούς.

    Η ψήφος είναι υποχρεωτική και παραμένουν οι ποινικές κυρώσει σε βάρος όσων δεν ψηφίσουν. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι το εκλογικό βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα. δεν υποχρεούνται να ψηφίσουν όσοι έχουν ηλικία άνω των 70 ετών η διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ηδη άρχισε η παράδοση παραβάν και καλπών (ένα μέρος αυτών έχουν αντικατασταθεί από τις νέου τύπου διαφανείς κάλπες) και το υπόλοιπο υλικό θα παραδοθεί στους Δήμους και τις Κοινότητες την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Για τη μηχανογραφική επεξεργασία των αποτελεσμάτων θα υπάρχει δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών με 30 τερματικά για την καταχώριση και 20 για την προβολή και επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Θα υπάρξει σύνδεση με το Ιντερνετ μέσω του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και τον κεντρικό κόμβο του Forthnet, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων (ηλεκτρονική διεύθυνση www.election98.gr). Επίσης στο κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας θα λειτουργήσει Κέντρο Τύπου.

    [06] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    H διεθνής συνεργασία είναι το «κλειδί» για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα, συμπαρασύροντας -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- όλες tir κεφαλαιαγορές της υφηλίου. Και αυτό γιατί μέσω της διασύνδεσης των εθνικών οικονομιών επιτυγχάνεται η εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, που -με τη σειρά του- διασφαλίζει την απαραίτητη επενδυτική δραστηριότητα.

    Η επενδυτική δραστηριότητα φαίνεται ότι αποτελεί sine qua non προϋπόθεση για την εκτόνωση της κρίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προέκυψαν από δηλώσεις που έκανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτριος Μάρδας, λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    «Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να σταματήσουν οι επενδύσεις, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ.Μάρδας. Τόνισε δε, ότι οι βιομηχανικές χώρες μπορεί να βρίσκονται προς το παρόν στην «περιφέρεια» της κρίσης, αλλά δεν αποκλείεται να μπουν στο μάτι του κυκλώνα.

    Η οικονομική ύφεση στα κράτη που επηρέασε εντονότερα η κρίση ενδέχεται να αγγίξει και τις βιομηχανικές χώρες, αφού θα τορπιλλίσει τις εξαγωγές τους προς τις πληγείσες αγορές, ενώ η έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων θα εντείνει το πρόβλημα. Ακόμη, οι πιο «αδύναμες» χώρες, αποδέκτες δανείων από τους ισχυρούς της υφηλίου, δεν αποκλείεται να επιδείξουν σύντομα αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους, οπότε θα πληγεί το τραπεζικό σύστημα των ανεπτυγμένων κρατών.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, ο επενδυτικός κόσμος δέχτηκε με απογοήτευση τα αποτελέσματα της συνόδου των επτά ισχυρότερων κρατών, αφού αυτή περιορίστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες και ευχολόγια. «Εκείνο που έπρεπε να γίνει, ήταν να εξεταστούν οι τρόποι υποστήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης συναλλαγματικών διαθεσίμων. Κάτι αντίστοιχο ζήσαμε το 1973, οπότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρήκε τη λύση ‘ανακαλύπτοντας' το λογιστικό χρήμα. Περιμέναμε κάτι παρόμοιο στις σημερινές συγκυρίες», επεσήμανε ο κ.Μάρδας.

    Πάντως, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν επηρεάζεται καθοριστικά από την κρίση, παρά τον επαναπροσανατολισμό της εξαγωγικής δραστηριότητας της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία (που πλήττονται από την κρίση).

    «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε διαφορετικό από ό, τι πράττει σήμερα. Η οικονομική πολιτική της πρέπει να εξακολουθήσει ως έχει. Να συνεχιστεί το ‘συμμάζεμα΄ της οικονομίας για όσο διάστημα αυτό είναι δυνατό. Να προσέξουμε ώστε να μην καμφθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των επενδύσεων, που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικός», είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, ο κ.Μάρδας χαρακτήρισε ως σημαντική την προσπάθεια που έχει αρχίσει -από την ευρωπαϊκή πλευρά- για την επανασύσταση μηχανισμού σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Επιδιωκόμενος στόχος είναι να μην επηρεαστεί το ευρώ από ένα μετέωρο δολάριο, αλλά οι προθέσεις των ΗΠΑ γύρω από την αποδοχή -ή μη- της πρότασης δεν έχουν προς το παρόν αποσαφηνιστεί. «Εάν οι ΗΠΑ δεν δεχτούν τότε ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα νιώσουμε τυχεροί που μείναμε έστω και έναν χρόνο εκτός της ΟΝΕ», κατέληξε ο κ.Μάρδας.

    [07] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ SOVOJKEOUS

    X}wqaila αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ύστερα από έντονες διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με οριακές απώλειες 0,15% και διαμορφώθηκε στις 1.889,96 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 43 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 33.290 δρχ., η Ιονική στις 9.450 δρχ., η Εργασίας στις 20.700 δρχ. και η Πίστεως στις 18.700 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 2.260 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.220 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.220 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 9.120 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.390 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 15.790 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Στα αποτελέσματα της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αρχίζει σήμερα στις ΗΠΑ στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

    Οι γενικόλογες εξαγγελίες των υπουργών Οικονομίας των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον δημιούργησαν κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο επηρέασε ήδη τις σημερινές συνεδριάσεις των ασιατικών χρηματιστηρίων. Πτώση σημειώνονται στα χρηματιστήρια του Χονγκ - Κονγκ, του Τόκιο, της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων.

    Οι εκπρόσωποι των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου αναγνώρισαν ότι η κρίση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τις οικονομίες πολλών κρατών αλλά και για την παγκόσμια νομισματική σταθερότητα, εκτίμησαν όμως ότι η κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα και πρέπει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο για να πετύχει τους στόχους της.

    [09] ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε. - ΚΥΠΡΟΥ

    Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με την Κύπρο και τις άλλες πέντε υποψήφιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, θα αρχίσουν στις 10 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών.

    Η απόφαση λήφθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και όπως είπε ο Αυστριακός προεδρεύων του Συμβουλίου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στους επτά τομείς, που ολοκληρώθηκε η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και τις επιφυλάξεις της Γαλλίας, ο κ. Σιούσελ είπε ότι η θέση για έναρξη διαπραγματεύσεων και με τις έξι χώρες είναι ομόφωνη.

    Για την Κύπρο, συνέχισε, κινηθήκαμε στη βάση των αποφάσεων tou Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (Δεκέμβριο 1997) και ελπίζουμε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Είπε ακόμη, ότι η ΕΕ επιθυμεί τη λύση του πολιτικού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με βάση τις αποφάσεις του, για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Τρία πολιτικά κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο, η Δημοκρατική Κίνηση Αλβανών, το Κοινοβουλευτικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου και το Κόμμα Εθνικής Ενωσης αναμένεται σήμερα να υπογράψουν στην Πρίστινα συμφωνία για τη συνένωσή τους.

    Οι αλβανικές εφημερίδες του Κοσσυφοπεδίου εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου του οποίου ηγείται ο μετριοπαθής, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Στο μεταξύ, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό των εχθροπραξιών συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των αλβανόφωνων.

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν σην περιοχή της Τζακοβίτσα στα σύνορα με την Αλβανία, καθώς και στην περιοχή της Σίρμπιτσα, ενώ η αλβανική πλευρά καταγγέλλει ότι στο χωριό Βράνιτς στην περιοχή της Σουβα Ρέκα οι σερβικές δυνάμεις πυρπόλησαν 250 σπίτια.

    Η αλβανική πλευρά καταγγέλλει, επίσης, ότι καθημερινά ανακαλύπτονται πτώματα Αλβανών, που σφαγιάστηκαν κυριολεκτικά από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Στο μεταξύ, το δημοσιογραφικό κέντρο της Σερβίας στην Πρίστινα μετέδωσε, ότι ένας Σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης στο χωριό Ντράγκομπιλ στο Μαλίσεβο.

    Στο πλαίσιο των ύστατων προσπαθειών, που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται στην Πρίστινα μετά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σύμφωνα με τις αλβανικές εφημερίδες της Πρίστινα, ο Χόλμπρουκ θα παρουσιάσει στις δύο πλευρές νέο σχέδιο ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [11] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η ολομέλεια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδιακής Βουλής για να εξετάσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αφού από τις αποφάσεις της θα διαπιστωθεί κατά πόσο το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συμορφωθεί με τις αξιώσεις του ΟΗΕ για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και να αποφύγει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ.

    Εξάλλου, χθες το βράδυ συνεδρίασε το ανώτατο συμβούλιο άμυνας της Γιουγκοσλαβίας υπό την προεδρία του αρχηγού της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, αναφέρεται ότι η Γιουγκοσλαβία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των προβλημάτων, αλλά σε περίπτωση που δεχθεί ξένη ep_hesg τότε θα απαντήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

    Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται στο Βελιγράδι και ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου, ΒΕΤΑ, ο Χόλμπρουκ θα μεταβεί στο Βελιγράδι από τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα σχετικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    [12] ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

    Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή πολέμου από ορισμένες μεγάλες δυνάμεις και για το λόγο αυτό πρέπει να προετοιμασθεί για να απαντήσει αποτελεσματικά στον κίνδυνο που διαγράφεται.

    Μιλώντας από το βήμα της ομοσπονδιακής βουλής στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Μπουλάτοβιτς ανέφερε ότι οι απειλές που εκτόξευσε η Διεθνής Κοινότητας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και πρόσθεσε ότι όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να την προασπίσουν από το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε παράλληλα τον ΟΑΣΕ να έρθει στο Κοσσυφοπέδιο. Η παρουσία αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή αποτελεί πάγιο αίτημα της Διεθνούς Κοινότητας, από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες στη σερβική αυτή επαρχία.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς πρότεινε ακόμη στη βουλή να εγκρίνει έκτακτο κονδύλιο για τον καλύτερο εξοπλισμό του στρατού, έτσι ώστε αυτός να προασπίσει πιο αποτελεσματικά την άμυνα της χώρας.

    Η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής βουλής συνεχίζόταν μέχρι νωρίς το απόγευμα. Το απόγευμα, εξάλλου, αναμένεται στο Βελιγράδι ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα συναντηθεί με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο κ. Χόλμπρουκ θα τονίσει στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο την αναγκαιότητα να κάνει αυτός αμέσως σεβαστές τις αξιώσεις του ΟΗΕ για να αποφύγει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, θα ζητήσει από τον κ. Μιλόσεβιτς να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με την αλβανική πλευρά, στη βάση του σχεδίου που έχει συντάξει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, ενώ θα ζητήσει ακόμη όπως το Βελιγράδι μειώσει την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο.

    [13] Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΕΛΤΣΙΝ-ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μακρά συζήτηση για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου του Ρώσου προέδρου, ο κ.Ανάν επικρότησε τις προσπάθειες της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης, οι οποίες, όπως είπε, είναι σύμφωνες με αυτές των Ηνωμένων Εθνών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

    Παράλληλα, τόνισε ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να λάβει συγκεριμένα μέτρα κατά της βίας, για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή των προσφύγων και για την προώθηση της συνεργασίας με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Ε.Ρ.

    [14] ΓΕΛΤΣΙΝ:Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον μελλοντικό καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δέχτηκε την πρόταση της Ρωσίας, επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Κατά την επικοινωνία του με τον κ.Σρέντερ, η χώρα του οποίου είναι μέλος της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μαζί με την Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία και της Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ.Σρέντερ εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της κρίσης με διπλωματικά μέσα, καθώς επίσης και την αισιοδοξία ότι θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου του προέδρου, ο κ.Γιέλτσιν θα έχει και άλλες διεθνείς επαφές αργότερα, με κύριο θέμα το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ.Γέλτσιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά την παρουσίαση της έκθεσης του τελευταίου για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά από το Κρεμλίνο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, καθώς αναμένεται ότι θα εκδοθεί αργότερα από το Κρεμλίνο σχετική ανακοίνωση. Ε.Ρ.

    [15] Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Η οικονομική κρίση της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνσή της προς τα ανατολικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ένωσης για βιομηχανικές υποθέσεις, Μάρτιν Μπάνγκεμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ρόλο της βιομηχανίας στη διαδικασία διεύρυνσης.

    Ιδιαίτερα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πρόκειται να ενταχθούν στην Ε.Ε. υποστήριξε ότι δεν διατρέχει κίνδυνος εξάπλωσης της ρωσικής κρίσης σ΄αυτές ή στις υπόλοιπες δυτικές χώρες. Ωστόσο δεν απέκλεισε τη σημασία της για την οικονομία και τις εσωτερικές υποθέσεις της ίδιας της Μόσχας.

    «Προχωράμε εμπρός, οτιδήποτε και να επιφέρει η ρωσική κρίση», δήλωσε ο Επίτροπος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνεται το όριο της έμφασης που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, καθώς δεν υπάρχει άμεση πίεση για επίσπευση ή επιβράδυνση tgr διαδικασίας διεύρυνσης.

    Στο μεταξύ, οι συνομιλίες της Ε.Ε. για τη διεύρυνση θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες στις 10 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των 15 χωρών-μελών και των πέντε προς ένταξη χωρών (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβενία και Εσθονία) και της Κύπρου, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών σήμερα.

    Αρχικά θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τους εφτά τομείς που παρουσιάζουν τα λιγότερα προβλήματα, οι οποίοι είναι: επιστήμη και έρευνα, τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία, εκπαίδευση, πολιτισμός και οπτικοακουστική πολιτική, βιομηχανική πολιτική, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ξένη και κοινή πολιτική για την ασφάλεια. Οι έξι χώρες παρουσίασαν τις θέσεις τους τον προηγούμενο μήνα για τους τομείς αυτούς, ενώ μερικές από τις υποψήφιες χώρες προχώρησαν παραπέρα, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία που παρουσίασε τις απόψεις της για 11 τομείς.

    Τις προετοιμασίες για τη σύσκεψη του Νοεμβρίου θα χειριστούν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 15 χωρών-μελών και οι πρεσβευτές των υποψήφιων χωρών, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.

    Οι διαπραγματεύσεις ένταξης υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 1999, ενώ οι υποψήφιες χώρες δεν θα αποτελέσουν μέλη της Ένωσης πριν το 2002, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ε.Ρ.

    [16] Η ΣΥΡΙΑ ΕΠΘΥΜΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Συρία επανέλαβε την επιθυμία της να επιλύσει την κρίση με την Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού και όχι με στρατιωτική σύγκρουση. Σε ανακοίνωσή της που μεταδώθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, η Δαμασκός εξέφρασε «αφοσίωση στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και την επιθυμία για διπλωματική επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων», ενώ επισημαίνεται ότι «η Συρία απορρίπτει την πολιτική της σύγκρουσης, της κλιμάκωσης της έντασης και τις απειλές, άσχετα με το ποιος τις προκαλεί».

    «Οι εχθρικές για τη Συρία δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών αποτελούν προσπάθεια άσκησης πίεσης στη χώρα και διεύρυνσης της τουρκικής ηγεμονίας στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι εμποδίζει την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 5 October 1998 - 19:06:11 UTC