Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-28

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [02] ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΕΙ
  • [04] ΝΕΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ
  • [05] Η ΠΟΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΙ
  • [06] Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [07] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
  • [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ
  • [10] ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: ΑΛΛΟ Η ΕΝΤΑΞΗ, ΑΛΛΟ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [11] ΣΕΡΒΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Ο Κώστας Σημίτης θα επιδιώξει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με το νικητή των γερμανικών εκλογών Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Οπως είπε, ο Ελληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες το βράδυ με τον κ. Σρέντερ και τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Ταυτόχρονα έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και να εφαρμοστεί μια νέα κοινωνική πολιτική, ενώ τονίζει πως μαζί πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την εκτίμηση του κ. Σημίτη στο πρόσωπο του Χέλμουτ Κολ για την άριστη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα.

    [02] ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αναχωρεί αύριο το πρωί για τη Βαρσοβία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπου το απόγευμα θα sumamtghe_ με τον πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Tadeuch Maziowiecki.

    Προηγουμένως θα επισκεφθεί το κολλέγιο «NATOLIN», θα συναντηθεί με τον πρύτανη του κολλεγίου, Sarysz Wclski και θα μιλήσει προς τους σπουδαστές με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης».

    Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Andrzej Ananicz, με τον υπουργό Εξωτερικών, Bronislaw Geremek και την υφυπουργό, Maria Karasinka - Fendler.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΕΙ

    Nα είμαστε ψύχραιμοι και συγκρατημένοι και να περιμένουμε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του Σορίν Ματέι συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις ενώ είναι δεδομένη η ευαισθησία για το θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

    [04] ΝΕΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ

    Νέα αυτοψία στον Κορυδαλλό, στο χώρο όπου πέθανε ο ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι έκαναν το μεσημέρι ο Κύπριος εντεταλμένος ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης και η δικηγόρος της μητέρας του ρουμάνου, Ελίζα Βόζενμπεργκ. Ο θάνατος του Ματέι αποδόθηκε, από τους ιατροδικαστές που έκαναν την νεκροψία και νεκροτομή, σε πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή. Στο θάνατο του ρουμάνου κακοποιού αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ηρωοποίηση ενός διαβόητου κακοποιού. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι έδωσε εντολή για λεπτομερή έρευνα ώστε να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές του θέματος και έκανε λόγο για ακατάλληλο χειρισμό του ζητήματος εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης.

    [05] Η ΠΟΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΙ

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση Σορίν Ματέι και οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από ποικίλες πλευρές οδήγησαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να παρέμβει και να απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό και κρατικό παράγοντα και στους λειτουργούς του Τύπου.

    Η ΠΟΕΣΥ - με ανακοίνωσή της - ζητά από τους αρμοδίους να παρασχεθεί κάθε βοήθεια και να δοθεί κάθε ευχέρεια στους δημοσιογράφους, ώστε να κάνουν απρόσκοπτα το έργο τους, το οποίο είναι η ενημέρωση του λαού με αντικειμενικότητα, με διαφάνεια, με νηφαλιότητα.

    Ακόμη, υπενθυμίζει ότι οι αρχές της δεοντολογίας πρέπει να τηρούνται από ολους τους παράγοντες του Τύπου, καθώς και ότι «ουδείς δικαιούται ή νομιμοποιείται να υποκαθιστά στα καθήκοντα jai τις υποχρεώσεις τους άλλους λειτουργούς», ενώ επισημαίνει ότι η ενημέρωση, η διαφάνεια στις έρευνες και η παροχή κάθε βοήθειας στους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα αποτρέπουν από τυχόν παρεκτροπές ή εκμετάλλευση.

    Τέλος, παρατηρεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία των ΜΜΕ και την προστασία του πολίτη είναι αρκετή και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να εμπλουτισθεί με νέους κανόνες και νέες ρυθμίσεις.

    [06] Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Την εγκληματικότητα θεωρούν το μεγαλύτερο πρόβλημα οι κάτοικοι της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία «Ινστιτούτο VPRC» και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».

    Η έρευνα έγινε πριν από την αποτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του Σορίν Ματέι (9-24 Σεπτεμβρίου) και το 19% των ερωτηθέντων στην Αθήνα απάντησαν ότι θεωρούν την εγκληματικότητα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 25,5% για τις ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη είναι 5,7% και 8,6%.

    Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα το 50% των ερωτηθέντων στην Αθήνα δηλώνουν ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, εφόσον έχουν την δυνατότητα να ζήσουν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας. Στο Πειραιά 4 στους 10 θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη και στη Θεσσαλονίκη μόνο 2 στους 10, ενώ 6 στους 10 αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [07] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Σοβαρά προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, από τη συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων.

    Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους εάν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις από την αυριανή συνάντηση στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

    Τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης παραμένουν παρατεταγμένα στην περιφερειακή οδό στο ύψος της Λαχαναγοράς. Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ζητούν από το υπουργείο να αποσύρει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί τη μεταφορά υγρών καυσίμων και από βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσεως.

    Οι καταναλωτές και οι έμποροι είναι αγανακτισμένοι, ενώ ταλαιπωρημένοι οδηγοί ψάχνουν απεγνωσμένα για βενζίνη. Οι δεξαμενές στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Θεσσαλονίκης έχουν αδειάσει, ενώ στα ελάχιστα που υπάρχει απόθεμα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

    Συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, αναμένεται ότι θα προκύψει από τις διεργασίες και τις ζυμώσεις που άρχισαν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ύστερα από το θρίαμβο των Σοσιαλδημοκρατών στις παγγερμανικές εκλογές.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες του νέου καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συγκέντρωσαν το 40,9% των ψήφων και καταλαμβάνουν 298 από τις 669 συνολικά έδρες της ομοσπονδιακής Βουλής. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι πήραν ποσοστό 6,7% και 47 έδρες, κάτι που βοηθάει τα δύο αυτά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Και οι πρώην κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (PDS), που μπαίνουν στη Βουλή για πρώτη φορά ως κόμμα, μετά την ενοποίηση του 1990, συγκεντρώνοντας το 5,1% και 35 έδρες, έκαναν γνωτό ότι θα ψηφίσουν τον κ. Σρέντερ για την καγκελαρία, αλλά δεν δεσμεύονται για τις περαιτέρω θέσεις τους (προϋπολογισμός κλπ), όταν αρχίσει τη λειτουργία της η νέα Βουλή.

    Και ενώ ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση, τα κόμματα της μέχρι χθες συμπολίτευσης πέρασαν στην αντιπολίτευση, αλλάζοντας ρόλους. Από τους χαμένους των εκλογών, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκέντρωσαν μαζί το 35,1% των ψήφων και παίρνουν 245 έδρες και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 6,2% και 44 έδρες.

    Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ήττας της συντηρητικής παράταξης είναι και το γεγονός ότι ο μέχρι τώρα καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του Λουτβικσχάφεν του κρατιδίου της Ρηνανίας - Παλατινάτου, όπου χρημάτισε παλαιότερα και πρωθυπουργός, δεν μπόρεσε να εκλεγεί απευθείας (επιλογή προσώπων), αλλά μόνο με τη λίστα του κόμματός του.

    ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Από το πρωί άρχισαν να κυκλοφορούν και ονόματα υποψηφίων υπουργών, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο, αφού τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει απολύτως στον καταμερισμό των υπουργείων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Γιόσκα Φίσερ των Πρασίνων και ο Ρούντολφ Σάρπινγκ του SPD.

    Για το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θεωρείται βέβαιος ο πρόεδρος του SPD, Οσκαρ Λαφοντέν, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται ο Οττο Σίλι του ίδιου κόμματος.

    Ακούγονται επίσης, τα ονόματα των Γιούργκεν Τριτίν των Πρασίνων για το υπουργείο Παιδείας, του Κάρστεν Βογκτ του SPD για το υπουργείο Αμυνας, του συνδικαλιστή του SPD και αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Βάλτερ Ρίστερ, για το υπουργείο Εργασίας.

    Νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να είναι ο Γιόστ Στόλλμαν, ανεξάρτητος, γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος Μπιλ Γκέϊτς της Γερμανίας (γιατί ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές), ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα, Φιόνα Κομνηνού, αδελφή του Πατρίκ Κομνηνού της ΑΕΚ.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ...

    Στο μεταξύ, μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαρίσει αν εκλέγονται με κάποιο ή κάποια από τα γερμανικά κόμματα και ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι βουλευτές και μάλλον η Ελλάδα δε θα εκπροσωπηθεί - έστω και έμμεσα- στη νέα γερμανική Βουλή. Αντίθετα, εκλέγονται σίγουρα δύο τουρκικής καταγωγής βουλευτές, η Λέιλα Ονούρ με τους Σοσιαλδημοκράτες και ο Τζεμ Οζντεμίρ με τους Πράσινους. Με τους Πράσινους αναμένεται να εκλεγεί και η Εκίν Ντελιγκιόζ, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

    [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Παραιτήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ουλκίν Μουσάι σε ιδιωτικό κανάλι της χώρας. Προηγήθηκε η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Περικλί Τέτα.

    Επικρατέστερος αυτή τη στιγμή για την πρωθυπουργία της χώρας φέρεται ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο. Η απόφαση για τη διαδοχή του Φατός Νάνο, θα αποφασιστεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    [10] ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: ΑΛΛΟ Η ΕΝΤΑΞΗ, ΑΛΛΟ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν έχει θέσει την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, Αλέκου Αλαβάνου.

    Όπως ανέφερε ο Ολλανδός Επίτροπος, το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει επίσημη άποψη για το θέμα αυτό αλλά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ έχουν αποφανθεί στα συμπεράσματά τους τα εξής: 1) Χαιρέτισαν την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με την οποία είχε καλέσει τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. 2) Επανέλαβαν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να αποβεί προς όφελος όλων των κοινοτήτων του νησιού. 3) Έχουν εκφράσει τη βούληση να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες τόσο για την ένταξη της Κύπρου όσο και για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ υποστήριξε ακόμη ότι η ΕΕ συνεχίζεει να ενθαρρύνει βήματα για την ένταξη μιας διαδικασίας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε, όπως είπε, «να προλάβουμε τις όποιες εντάσεις θα μπορούσαν να προκληθούν εάν και όταν οι πύραυλοι S-300 εγκατασταθούν στην Κύπρο». Τέλος, ο Ολλανδός Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι η ενασχόληση στην παρούσα φάση με το τί θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, δεν βοηθάει στην επίλυση του pokitijo} προβλήματος.

    [11] ΣΕΡΒΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η βουλή της Σερβίας σε σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία προσωρινού διοικητικού σώματος για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς ανήγγειλε τον τέλος των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και γνωστοποίησε ότι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή θα μειωθεί.

    Η βουλή ενέκρινε ακόμη και την έκθεση της κυβέρνησης της Σερβίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες που λαμβάνουν τα κρατικά όργανα σχετικά με την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.

    Υπέρ των σημερινών προτάσεων της κυβέρνησης της Σερβίας ψήφισαν 225 από τους 229 παρόντες βουλευτές.

    Πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο ορίστηκε ο υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του οργάνου αυτού.

    Ο εκ των αντιπροέδρων της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε ότι το προσωρινό διοικητικό σώμα θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τη θεσμοθέτηση της βουλής του Κοσσυφοπεδίου, όπως ορίζεται από το σύνταγμα της Σερβίας, και πρόσθεσε ότι σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εθνοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο πρωθυπουργός κ. Μαριάνοβιτς στην ομιλία του γνωστοποίησε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διέλυσαν όλους τους πυρήνες των ένοπλων Αλβανών στο κεντρικό και βόρειο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή έλαβαν τέλος.

    Ταυτόχρονα ο Σέρβος πρωθυπουργός ανήγγειλε και τη μείωση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, στο πλαίσιο της συμφωνίας Γέλτσιν - Μιλόσεβιτς στη Μόσχα.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός επεσήμανε όμως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν πιθανή ανασύνταξη των δυνάμεων των ένοπλων Αλβανών.

    Ο κ. Μαριάνοβιτς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η αστυνομία σκότωσε και κακομεταχειρίστηκε άμαχους πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ απέρριψε και τους ισχυρισμούς για ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή λέγοντας ότι όλα αυτά είναι ψέμματα και αποτελούν μέρος της αντισερβικής προπαγάνδας της Δύσης.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι η ηγεσία της Σερβίας με την αναγγελία της μείωσης της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο προχώρησε στην ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος που περιλαμβάνεται στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιου, και διαπίστωναν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή και τη δρομολόγηση έναρξης των συνομιλιών μεταξύ σερβικής και αλβανικής πλευράς.

    Ωστόσο εμφανίζονταν επιφυλακτικοί στην εκτίμηση αν οι σημερινές αποφάσεις της βουλής της Σερβίας εφαρμοσθούν κατά γράμμα ^ αν πρόκειται για μία ακόμη κίνηση τακτικής από την πλευρά του επίσημου Βελιγραδίου για να κερδίσει το χρόνο και να μειωθεί με το μικρότερο κόστος ο κίνδυνος πραγματοποίησης των απειλών του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Σερβίας.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 28 September 1998 - 22:01:12 UTC