Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-25

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 25 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΙΩΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
  • [03] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ
  • [04] ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ "ΣΚΑΙ"
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [08] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ"
  • [09] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [10] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΗΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ"
  • [11] ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [14] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [17] ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ
  • [18] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [19] ΡΩΣΙΑ: ΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ 9 ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΙΩΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

    Ο μέχρι σήμερα Α΄ υπαρχηγός της αστυνομίας, ΙωάννηςΓεωργακόπουλος, επιλέχθηκε από το ΚΥΣΕΑ για τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας. Ανακοινώνοντας την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος επισήμανε ότι στον κ. Βασιλόπουλο, που αποστρατεύεται, απονέμεται τιμητικά ο τίτλος του αρχηγού της αστυνομίας.

    Σε δηλώσεις τους σήμερα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος και Υγείας, Κώστας Γείτονας, επανέλαβαν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την αποτυχημένη επιχείρηση στην Αχαρνών και τόνισαν ότι ευθύνες έχουν όσοι τη σχεδίασαν και την ejt]kesam. Ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε εξάλλου κακοήθεια και αντιπολιτευτική βαρβαρότητα ότι ευθύνονται και όσοι διόρισαν την ηγεσία της αστυνομίας.

    Ο κ. Γείτονας έκανε λόγο για καθαρά αστυνομική επιχείρηση, ενώ η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδειξε την πολιτική του ευθιξία και οι ευθύνες αποδόθηκαν σε εκείνους που είχαν την άμεση ευθύνη του σχεδιασμού της επιχείρησης.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η προαγωγή του Α' Υπαρχηγού της αστυνομίας, υποστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλου σε αρχηγό. Η προαγωγή του κρίθηκε με βάση την πείρα, τις γνώσεις, το κύρος, το ήθος, την εντιμότητα. Επίσης αποφασίστηκε να απονεμηθεί ο τίτλος ''επί τιμή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.'' στον κ. Βασιλόπουλο, μέχρι χθες αρχηγό της.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με ποια κριτήρια δόθηκε ο τίτλος τιμής στον κ. Βασιλόπουλο, αφού είχε ουσιαστική συμμετοχή στην προχθεσινή επιχείρηση, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι είναι προς τιμήν του κ. Βασιλόπουλου το ότι "ανέλαβε την ευθύνη, μίλησε με τρόπο ψύχραιμο και έντιμο" και πρόσθεσε ότι "ο κ. Βασιλόπουλος δεν ήταν αρχηγός μόνο σε αυτό το συμβάν, αλλά προσέφερε έργο στην ΕΛ.ΑΣ και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να μηδενίσουμε το έργο του".

    Όσον αφορά το θέμα των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε οτι "δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και για το λόγο αυτό δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις του υπουργού, Γιώργου Ρωμαίου και του Γενικού Γραμματέα, Ιωάννη Παπαδογιαννάκη, αφού την όλη ευθύνη στο σχεδιασμό της επιχείρησης την είχε η αστυνομία.

    [03] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ

    "Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται τα πάντα από την Ελληνική Αστυνομία και να αξιώνεται παράλληλα στη σύγκρουσή της με το οργανωμένο, ιδιαίτερα, έγκλημα να μη θιγεί ούτε τρίχα της κεφαλής οποιουδήποτε αποδεδειγμένα επικίνδυνου εγκληματία", τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στους μαθητές της Β' τάξης της Σχολής Αστυφυλάκων, που επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του Ελληνα αστυνομικού, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε τις τεράστιες δυσκολίες που οφείλονται σε κοινωνικές προκαταλήψεις που αφορούν το απώτερο πολιτικό παρελθόν της χώρας, όταν η Δημοκρατία δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, αλλά και στη μεταβατική περίοδο από ένα σύστημα οργάνωσης, εκπαίδευσης και δράσης της ΕΛ.ΑΣ. σε ένα εντελώς διαφορετικό, προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες.

    "Σήμερα τα Σώματα Ασφαλείας δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, όταν δικαιολογημένα προκαλούσαν την εχθρική, επιφυλακτική ή ουδέτερη στάση του πολίτη", υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης εκράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι "η μεγάλη pkeioxgv_a του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία καλείται - λόγω των έκτακτων συνθηκών στην περιοχή μας - να αντιμετωπίσει μορφές εγκληματικότητας παντελώς άγνωστες σε αυτήν μέχρι σήμερα, όπως το οργανωμένο έγκλημα".

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι άσχετα από τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν μεμονωμένα γεγονότα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία και αποδέχονται το κόστος της συνεχούς υλικής ενίσχυσης και εκπαίδευσης των στελεχών της. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό το έργο της αστυνόμευσης.

    [04] ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Για τις δύο όψεις της πολιτικής και της ζωής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η θετική όψη είναι η συγκέντρωση της Καλλιθέας, λέγοντας ότι "αυτή καλλιέργησε μεγάλη προσδοκία στον λαό για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή".

    Η δεύτερη όψη, ήταν τα θλιβερά γεγονότα στην οδό Αχαρνών. Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά, είπε ότι αποτέλεσαν δείγμα καθυστέρησης, ανεπάρκειας, αναποτελεσματικότητας της αστυνομίας, λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έγινε με πλημμελή και ατελή τρόπο και χωρίς την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αφού ήταν αμιγώς αστυνομική επιχείρηση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στα ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και να μην παρεμποδίσουν τις δημόσιες αρχές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ενώ ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, αναφέρθηκε στην κατάσταση των τραυματιών.

    Το υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκε και με το συντονισμό της πολιτικής για την έρευνα και αποφασίστηκε η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα προϊσταται η υπουργός ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και θα μετέχουν οι υπουργοί Παιδείας - Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης, Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, και Υγείας, Κώστας Γείτονας, με στόχο την ανάδειξη κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της έρευνας.

    Αποφασίστηκε ακόμη η μετεξέλιξη του εθνικού γνωμοδοτικού συμβουλίου σε εθνικό γνωμοδοτικό συμβούλιο έρευνας και τεχνολογίας, όπως επίσης και η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας.

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ "ΣΚΑΙ"

    "Το θέμα είναι μέγιστο για να αντιμετωπίζεται με εξυπνακίστκες απαντήσεις, όπως αυτή του διευθυντή ειδήσεων και του αρχισυντάκτη του "ΣΚΑΙ" στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι, ποιος είναι ο ρόλος μας και η αποστολή μας; Να υποκαθιστούμε το κράτος στις λειτουργίες και στις ευθύνες τους; Θα αναγορευόμαστε σε διαπραγματευτές σε περιόδους κρίσεων, θα συμπεριφερόμαστε ως δάσκαλοι, ψυχολόγοι και αστυνόμοι;".

    Αυτά υπογραμμίζονται σε ανοικτή επιστολή του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδη Μανωλάκου, προς όλους τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΙ".

    Ο κ. Μανωλάκος επισημαίνει: "Είναι ο ρόλος και η αποστολή μας να μετατρεπόμαστε σε δομικά στοιχεία των κρίσεων, όπως στην πρόσφατη τραγωδία της οδού Νιόβης, διευκολύνοντας την τέλεση εγκληματικών πράξεων και να δημιουργούμε ένα κλίμα ασφυξίας που εμποδίζει τα επιφορτισμένα κρατικά όργανα να δράσουν ψύχραιμα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος;".

    "Είναι ο ρόλος και η αποστολή μας", συνεχίζει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, "να παριστάνουμε τους προστάτες των ανήμπορων και να καλλιεργούμε ομαδικές ψυχώσεις φόβου και αγωνίας, υπονομεύοντας στοιχειώδεις αρχές νομιμότητας και οδηγώντας το δημόσιο βίο στο φασισμό;".

    Καταλήγοντας, ο κ .Μανωλάκος τονίζει: "Η τραγωδία της οδού Νιόβης δεν είχε μόνο τα θύματα της χειροβομβίδας. Είχε θύμα και το ίδιο το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας αντιδράσουμε με όλες τις δυνάμεις μας προς κάθε κατεύθυνση, που τείνει στην ακύρωση της δημοσιογραφίας".

    [06] ΟΜΙΛΙΑ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και την επιθυμία της για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια μέσω της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια της 53ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Επίκεντρο της ομιλίας του αποτέλεσαν θέματα που αφορούν στην Αλβανία, στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο ενώ σαφείς αναφορές έγιναν και για το Κυπριακό.

    Οι ειρηνευτικές δυνάμεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της κρίσης, υποστήριξε ο κ Πάγκαλος προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ενεργό ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως στην αποστολή παρατηρητών στο Ιράκ και στο Κουβέιτ, στη Δυτική Σαχάρα, στη Γεωργία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως και στην ανθρωπιστική αποστολή στο Ιράκ και στην επιχείρηση ΑLBA στην Αλβανία. Η Ελλάδα, τόνισε, παρέχει ετησίως σημαντική οικονομική συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Αδιάλλακτη χαρακτήρισε ο κ. Πάγκαλος την πολιτική που ασκεί η Τουρκία όσον αφορά στην Κύπρο εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα την εγκαταλείψει και θα αλλάξει πλεύση.

    Συνεχίζοντας είπε ότι το 1998 ήταν χρόνος στασιμότητας και διάψευσης ελπίδων, ενώ απογοήτευση επέφεραν οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Κορντοβέζ για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Απογοητευμένοι υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος, επέστρεψαν από την Άγκυρα και από τα κατεχόμενα της Κύπρου οι ειδικοί απεσταλμένοι διάφορων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι κατέβαλαν προσπάθειες για την απεμπλοκή της κατάστασης. Επίσης διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή μαζί με την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε ένα ευημερές κράτος της Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Παράλληλα ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι η συμπεριφορά της απόρριψης που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά εξηγείται εύκολα από τα περιβόητα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να επιτύχουν τη διχοτόμηση του νησιού. "Ο κ. Ετσεβίτ έχει σε αρκετές περιπτώσεις αδιάλλακτα ξεκαθαρίσει ότι το κυπριακό ζήτημα έχει επιλυθεί μία φορά και για πάντα από την ένοπλη εισβολή στην Κύπρο το 1974".

    Ωστόσο, τόνισε ο κ. Πάγκαλος ότι 24 χρόνια είναι αρκετά και ότι ήρθε η κατάλληλα στιγμή η Διεθνής Κοινότητα να παράσχει ισχυρή στήριξη στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έτσι ώστε να φέρει τις δύο κοινότητες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εγκαινιάσει το διάλογο για το σταδιακό αφοπλισμό μέχρι την πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Συνεχίζοντας ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για την εδραίωση καλών γειτονικών σχέσεων με την Τουρκία βασιζόμενες όμως στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών, προσθέτοντας ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη νέας περιόδου αμοιβαίας κατανόησης η θετική απόκριση της Τουρκίας σε μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την διευθέτηση των προβλημάτων.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και για τη στενή της συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. "Η Ελλάδα θεωρεί καθήκον της να σταθεί στο πλευρό της Αλβανίας και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων".

    "Ο φαύλος κύκλος της χρήσης βίας πρέπει να σταματήσει", επισήμανε ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν σύντομα και με ασφάλεια στα σπίτια τους. "Η Ελλάδα καλωσορίζει την ίδρυση αλβανικής μεσολαβητικής επιτροπής και στηρίζει την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη ειρηνικής λύσης για το μελλοντικό αυτόνομο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας".

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Για τη Βοσνία επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βοσνία και τάσσεται υπέρ της εξασφάλισης της σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα υπενθύμισε ότι Έλληνες στρατιώτες συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές παρατηρητών.

    Εξέχουσα σημασία είπε ο κ. Πάγκαλος ότι έχει για την Ελλάδα η pqo~hgsg αμοιβαίας συνεργασίας με τη Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία, σε όλα τα επίπεδα.

    Την ανησυχία της Ελλάδας για τις εξελίξεις στην Ασία εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προωθεί τους οικονομικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία και τα υπόλοιπα νέα ανεξάρτητα κράτη στον Καύκασο.

    "Πολιτικό μας πιστεύω είναι μία Ευρώπη χωρίς διαχωριστικές γραμμές και τραύματα του παρελθόντος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις δέκα υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μαζί με την Κύπρο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρότεινε την εγκαθίδρυση Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην αρχαία Ολυμπία, όπως επίσης και τη δημιουργία Πολιτιστικών Ολυμπιακών Αγώνων, μία ιδέα όπως υπογράμμισε, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά.

    Τέλος, αναφέρθηκε στη υποψηφιότητα της Ελλάδας σε μία από τις δύο μη μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 1999-2000 ζητώντας ταυτόχρονα τη στήριξη των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών.

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, χαρακτήρισε "φαμφαρόνο" τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. "Δεν είναι δυνατόν έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ η Κύπρος να μην μπορεί να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα", είπε ο υπουργός.

    Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια ενημέρωση για τις επαφές που είχε με ομολόγους του, αρχηγούς κρατών και αντιπροσωπειών, στο διάστημα των δέκα ημερών που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τις δραστηριότητές του για την υποψηφιότητα της χώρας μας στη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι το κλίμα είναι καλό - σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδας - και ότι σε σχέση με τις άλλες δύο υποψήφιες χώρες τον Καναδά και την Ολλανδία, η Ελλάδα υπερέχει σε όλα τα σημεία, πέραν του γεγονότος ότι ο Καναδάς ήταν άλλες πέντε φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ολλανδία άλλες τέσσερις φορές. "Χωρίς υπερβολική αισιοδοξία, νομίζω ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας, παρά το γεγονός ότι εμείς δεν μοιράζαμε χρήματα από το βήμα του ΟΗΕ, όπως έκανε ο Ολλανδός αντιπρόσωπος, ο οποίος από το βήμα του ΟΗΕ μοίρασε ένα τρισ. δραχμές...", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, τον προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι ότι oi ΗΠΑ επιμένουν να υποστηρίζουν ως λύση του Κυπριακού τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και δεν βρίσκουν ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας "Ισως οι Αμερικανοί να θέλουν να διερευνήσουν τις προθέσεις που βρίσκονται κάτω από τις διατυπώσεις", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Το δεύτερο σημείο αφορά στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου για την αποκλιμάκωση των εξοπλισμών. Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε την άποψη για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, για μείωση των βαρέων όπλων, προσθέτοντας ότι υπάρχει η συμφωνία για τη δυνατότητα μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής πλευράς και για τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. "Αυτό θα είναι χρήσιμο εάν αποκλιμακωθούν οι εξοπλισμοί και εάν οι δύο κοινότητες έρχονται σε επαφή", είπε ο υπουργός.

    "Η ελληνική πλευρά έδωσε στην αμερικανική πλευρά έναν κατάλογο που μπήκαν μετά το 1990 στη βόρεια Κύπρο, έπειτα από σχετική απαγόρευση του αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτά τα όπλα μπήκαν παράνομα. Εχουν ενημερωθεί οι αμερικανικοί παράγοντες για αυτό και το Κογκρέσο έχει ενδιαφερθεί. Παρόλα αυτά αυτό αποτελεί μια εσωτερική αμερικανική υπόθεση. Το θεωρούμε αυτονόητο ότι η Αμερική πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους της όσον αφορά τους εξοπλισμούς. Εάν αφαιρεθούν αυτά τα όπλα θα είναι ασφαλώς μια μορφή αποκλιμάκωσης. Πέραν αυτού υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις της αποκλιμάκωσης των εξοπλισμών", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    "Η Τουρκία", συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, "έχει μια υπεροπλία στους εξοπλισμούς, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που μετρώνται, όπως είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Η Τουρκία έχει υπεροπλία όσον αφορά την Κύπρο γιατί βρίσκεται 45 μίλια μακριά της, ενώ από την Κρήτη 200 μίλια. Οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει λιμάνια στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και από εκεί εισάγουν τον οπλισμό. Το λέω αυτό για το επιχείρημα ασφάλειας που επικαλούνται οι Τούρκοι για τους Τουρκοκύπριους ότι δεν έχει κανένα σοβαρό στοιχείο. Τα τουρκικά όπλα στην Κύπρο δεν βρίσκονται εκεί για αυτό το λόγο".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση πώλησης των F-15 που ζήτησε με επιστολή του ο κ. Κίρμαν, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι στην Ελλάδα δεν αρέσει ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών, ότι οι λαοί έχουν άλλες απαιτήσεις, ότι η Τουρκία έχει έναν τεράστιο στόλο απέναντι στην Κύπρο, ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη σχέση 7 προς 10 όσον αφορά την αμερικανική βοήθεια και ότι δεν είναι δυνατόν οι Τούρκοι να έχουν τόσα αεροπλάνα και να τα διαφημίζουν απέναντι κιόλας από την Κύπρο.

    Σχετικά με την πίεση που μπορούν ενδεχομένως να ασκήσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για μια προώθηση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αυτή η αμερικανική διοίκηση έχει κάνει ένα - δύο θετικά βήματα και τα ανέφερε όπως είναι η δήλωσή της ότι η επίλυση του Κυπριακού καθορίζει την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι προτείνουν και αυτοί τη Χάγη για την επίλυση των διαφορών. Το θέμα όμως, είπε ο υπουργός, είναι τι γίνεται τώρα. "Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ είναι ηγετικές δυνάμεις και πρέπει να πάρουν μέτρα, όπως έχουν κάνει και για το Κόσοβο και δεν εμειναν στα λόγια. Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση, κάνει πράγματα που δεν γίνονται πουθενά, παρόλα αυτά δεν έχει τις ανάλογες συνέπειες", epes^lame ο υπουργός.

    Σχετικά με τη μη συνάντηση των "15" της ΕΕ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι "ειδοποιηθήκαμε μερικές ώρες πριν τη συνάντηση ότι η κ. Ολμπράιτ έπρεπε οπωσδήποτε να δει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου", κάτι που το χαρακτήρισε "πρωτότυπο", αφού όπως είπε, δεν έχει ξανασυμβεί.

    Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ - ΣΗΜΙΤΗ

    Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι θα συναντηθούν, ότι είναι δύο πρωθυπουργοί που εκφράζουν δύο διαφορετικές κοινωνίες και ότι δεν έχει ο καθένας από τους δύο τις ίδιες δυνατότητες για να εκφράσει τη χώρα του, αναφερομενος βέβαια τον κ. Γιλμάζ. "Εγώ δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Τουρκία έκανε κάποια βήματα για διάλογο. Οι πράξεις της την καταδικάζουν σε απομόνωση" είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, επεσήμανε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με πρωτοφανή τρόπο και δε δέχεται να περιέχεται σε συζητήσεις για διαλόγου με πολιτικά θέματα, ενώ είπε ότι η χώρα αυτή πιστεύει ότι είναι μεγάλη δύναμη, ότι ο Ετσεβίτ πιστεύει ότι είναι Ευρασία, ενώ είπε χαριτολογώντας ότι "εγώ το μόνο αντίστοιχο της λέξης Ευρασία που βρήκα είναι ένα κατάστημα με σουβλάκια στο Βόσπορο...".

    Σχετικά με τους S-300, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ουδείς μου ανέφερε το θέμα και σε κανέναν δε το ανέφερα γιατί ανήκει στη δικαιοδοσία της κυπριακής κυβέρνησης.

    ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. "Στη συνάντηση που δεν έγινε με την κ. Ολμπράιτ το θέμα που θα ήταν κυρίαρχο θα ήταν το Κοσσυφοπέδιο. Η ΕΕ είχε προτείνει ένα σχέδιο αγγλικής έμπνευσης για το Κοσσυφοπέδιο και είχαμε δυσκολίες για αυτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Κάποια στιγμή οι ΗΠΑ έδωσαν την έγκρισή τους και είπαν ότι αυτό σημαίνει κάποια πρόοδο εάν το αποδεχθούν οι Ρώσοι. Οι Ρώσοι το δέχθηκαν. Επομένως υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο για το Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον η Γιουγκοσλαβία δέχθηκε να εκπροσωπεί την ΕΕ, ο πρέσβης της προεδρίας και αυτή ήταν ελληνική πρόταση, όπως και η ύπαρξη απεριορίστου αριθμού παρατηρητών υπό την αίρεση ότι εκεί θα πηγαίνουν μέσω πρεσβειών και όχι μέσω του ΟΗΕ και ΟΑΣΕ, και αυτή ήταν μια ελληνική πρόταση".

    ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αποφασίστηκε, είπε ο κ. Πάγκαλος, να δοθούν τα μέσα στη ΔΕΕ, να πάνε επιτόπου 600 αστυνομικοί από χώρες - μέλη της ΔΕΕ και θα δούμε και το ρόλο των Ελλήνων αστυνομικών. Η εμπειρία της ένοπλης εξέγερσης και καταστολής στο Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν ωφέλιμη για κανέναν.

    ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Μιλώντας για το χαιρετισμό που είχε με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Am\m ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Ανάν αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική ανάληψης κάποιας δραστηριότητας στο Κυπριακό και ότι θα ξέρει περισσότερα μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

    Στη συνέχεια απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι Αμερικανοί συνομιλιτές του Χόλμπρουκ και Μίλερ, όπως και ο υφυπουργός Εξωτερικών του είπαν κατά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη ότι θέλουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη σωστή βάση.

    Ακολούθως απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Πάγκαλος είπε ότι από όλες τις χώρες της ΕΕ, μόνο η Ιταλία και η Γαλλία θέτουν εμπόδια για την ολοκλήρωση της εισδοχής της Κύπρου στην Ένωση, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό και μάλιστα πρόσθεσε γελώντας ότι το παράδοξο είναι πως αυτό γίνεται από διακεκριμένα στελέχη της ευρωπαϊκής αριστεράς, και επίσης από τον κ. Σιράκ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα με τον Ελληνορουμάνο και για το πως βλέπει την Ελληνική Αστυνομίας, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν κρίνει το συγκεκριμένο γεγονός και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται προσοχή και μία προσπάθεια για να βρει το δρόμο της, ότι το θέμα της ασφάλειας και της τάξης είναι κυρίαρχο πλέον στην Ελλάδα και ότι "πρέπει να διορθωθούν τα πράγματα για να μη γίνεται εκμετάλλευση από γκρίζους και μαύρους κύκλους και να εξασφαλιστεί η ήσυχη και ασφαλής διαβίωση των πολιτών".

    Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης έκανε έκκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς να εργαστούν μαζί προς την κατεύθυνση της λύσης μίας δικοινωτικής και διζωνικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό που να περιέχει στοιχεία συνεταιρισμού και πολιτικής ισότητας των συνεταιριστικών μερών.

    Αυτό απαιτεί, είπε ο κ. Κληρίδης ένα τέτοιο συνεταιρισμό των δύο κοινοτήτων που θα προωθούσε το μέγιστο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στα δύο συστατικά μέρη.

    Επίσης είπε ότι το Σύνταγμα πρέπει να περιέχει αποτελεσματική συμμετοχή των δύο μερών στην κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από την Αμερική για το Λονδίνο από όπου θα επιστρέψει στην Ελλάδα μεθαύριο.

    [08] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ"

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την προσεχή άνοιξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε αίθουσα του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι, "δεν νομίζω |ti πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας", προσθέτοντας ότι "ο κ. Σημίτης είναι αδιαμφισβήτητος πρόεδρος του Κινήματος".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος στο ΜΠΕ, θα πρέπει να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή στο κόμμα για την ανανέωση των προσώπων, καθώς και ότι η ΚΕ πρέπει να αφεθεί ελεύθερη χωρίς ψηφοδέλτια και πολώσεις να εκλέξει τους πιο άξιους και αποτελεσματικούς.

    Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ ενός μονοτασικού Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο όπως είπε, πρέπει να εκλέγεται από την πλειοψηφία του συνεδρίου με δημοκρατικούς τρόπους.

    "Τώρα το Εκτελεστικό Γραφείο εκλέγεται με ποσοστώσεις. Η ελεύθερη εκλογή, δημοκρατικά, χωρίς συγκεκριμένα ψηφοδέλτια και πολώσεις καθιστά δυνατή την εκλογή μονοτασικού Εκτελεστικού Γραφείου. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερη η Κεντρική Επιτροπή. Εξάλλου το Εκτελεστικό Γραφείο είναι κυβέρνηση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΜΠΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο πρέπει να είναι το συνέδριο κατά την άποψή του, τόνισε ότι το συνέδριο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ή τουλάχιστον κάθε διετία, λέγοντας ότι "η διετία είναι μια πολύ καλή στιγμή, ο ρυθμός της πολιτικής μας ζωής είναι τετραετία και έτσι στη διετία μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό".

    "Θα εκτιμήσουμε που πάμε, πως πάμε, ποια είναι τα νέα θέματα και ότι άλλο προκύψει", κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

    [09] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ ξεκινούν αύριο στα Σκόπια οι εργασίες της Γ' Συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Παρών και σε αυτή τη Σύνοδο όπως και στην προηγούμενη της Σόφιας πριν από ένα χρόνο θα είναι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Μπεντζαμίνο Αντρεάτα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει ήδη φθάσει στα Σκόπια, ενώ υπήρξε μία μικρή αναβολή στην άφιξη του κ. Κοέν, η οποία θα γίνει τελικά αύριο το πρωί.

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής φθάνει στα Σκόπια και η αλβανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας κ. Χαϊνταράγκα, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει φθάσει νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα γίνουν σε δύο μέρη αύριο, δηλαδή, ένα πρωινό και ένα απογευματινό, ενώ στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα θα μιλήσει στους υπουργούς ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Αμέσως μετά οι υπουργοί θα υπογράψουν την κοινή απόφαση τους, η οποία θα επισφραγίζει τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, κυρίως σε ότι αφορά στα ζητήματα της δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης και συμβουλίου για την αντιμετώπιση των κρίσεων της περιοχής.

    Η δεύτερη ολομέλεια των υπουργών θα γίνει το απόγευμα.

    [10] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΗΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ"

    Αρχισαν σήμερα στη Ρόδο, οι εργασίες της πρώτης επίσημης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης υπουργών Πολιτισμού, που διοργανώνει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "η Μεσόγειος είναι μια μήτρα πολιτισμών, είναι ένα πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας, είναι φυσικά ταυτόχρονα και ένα πεδίο αντιθέσεων, γιατί όπως είναι αυτονόητο πολιτισμός είναι ταυτόχρονα και τα δύο πράγματα".

    "Η Μεσόγειος" συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, "είναι το προνομιακό πεδίο της φιλίας, της συνεργασίας, της προσέγγισης μεταξύ των λαών και των κρατών, είναι ένας χώρος πρόσφορος για αναπτυξιακές επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως σήμερα στη μεταβιομηχανική εποχή που ζούμε. Είναι ένας χώρος που συνδέεται όμως ταυτόχρονα με τις νοοτροπίες, τις ιδεολογίες, με τις παραδόσεις, με την ατομική και τη συλλογική συνείδηση, με τη σχέση που έχουν άτομα και συλλογικές οντότητες με την ιστορία. Είναι δηλαδή πάρα πολύ συχνά, μια πηγή σημαντικών αντιθέσεων".

    Οπως είπε ο υπουργός, "Καθώς πλησιάζουμε στο έτος 2000, λογικό είναι να εντείνεται το ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο, καθώς η Μεσόγειος είναι μήτρα όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών. Και είναι αν θέλετε ίσως το πιο χαρακτηριστικό και το πιο πρόσφορο παράδειγμα για το διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς, για τον διαπολιτισμικό διάλογο, δηλαδή ουσιαστικά για τον αμοιβαίο σεβασμό, για την προσέγγιση, για μια διαρκή διαδικασία κατανόησης του εαυτού μας, αλλά ταυτόχρονα και κατανόησης του άλλου".

    Η Διάσκεψη αυτή, οργανώνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, διαδικασία που εγκαθιδρύθηκε με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης τον Νοέμβριο του 1995, οπότε και αποφασίστηκε η ΕΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τις τρίτες μεσογειακές χώρες.

    Στη συνάντηση, μετέχουν 27 χώρες, δηλαδή πέντε χώρες της ΕΕ και οι δώδεκα τρίτες μεσογειακές χώρες, που καλύπτουν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρόκειται για όλες τις χώρες με εξαίρεση τη Λιβύη, η οποία δεν μετέχει στη διαδικασία της Βαρκελώνης. Ταυτόχρονα κινείται μια άτυπη διαδικασία το λεγόμενο μεσογειακό forum, στο οποίο μετέχουν 11 χώρες, οι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος, Τουρκία και Μάλτα.

    Τα ζητήματα που θα αναπτυχθούν αναμένεται να είναι οι πρόοδοι και οι προοπτικές ,τα επιτεύγματα και οι προοπτικές της Ευρωμεσογειακής Πολιτιστικής Συνεργασίας από τη Βαρκελώνη έως σήμερα.

    Επίσης θα παρουσιαστεί η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και θα κληθούν όλες οι ευρωμεσογειακές χώρες να μετάσχουν ενεργά, θα παρουσιαστεί το δεύτερο σχέδιο για μια Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και το τρίτο θέμα είναι ο κοινός εορτασμός του έτους 2000 στη Μεσόγειο.

    [11] ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Υποτονική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Α.Α. στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 2.153,63 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,61%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 20,5 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 39.810 δρχ., η Κτηματική στις 20.180 δρχ., η Ιονική στις 10.325 δρχ., η Εργασίας στις 24.000 δρχ., η Εμπορική στις 22.260 δρχ. και η Πίστεως στις 22.000 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.150 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.600 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.620 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 11.200 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.635 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 18.100 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε μάχη τροπολογιών γύρω από το χαρακτηρισμό και την ευθύνη για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Αλβανία και τα μέτρα εναντίον όσων κρίθηκαν υποκινητές, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οργανισμού κατεξοχήν αρμόδιου για θέματα λειτουργίας δημοκρατικών θεσμών, στο οποίο τονίζεται ότι "επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, δεν έχουν καμία πολιτική δικαιολογία" και ότι "κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας δια της βίας είναι σαφώς απαράδεκτη".

    Οριακή ήταν η πλειοψηφία με την οποία πέρασε την τελευταία στιγμή τροπολογία στο ψήφισμα για την Αλβανία, που ζητά "την αποκατάσταση της βουλευτικής ασυλίας των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος", όπως λέει το κείμενο που υιοθετήθηκε τελικά από την ΚΣΣΕ.

    Προ ημερών, υπήρξε συνεννόηση στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ, να ασκηθεί κριτική εναντίον ενδεχόμενης απόφαση για άρση της ασυλίας, του Σαλί Μπερίσα, και άλλων μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως είχε ζητήσει Εισαγγελέας στα Τίρανα.

    Αυτό είχε όμως εμφανιστεί με τη μορφή γραπτής τροπολογίας που καταδίκαζε γενικά την άρση ασυλίας των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος σαν "κινούμενη από πολιτικά αίτια" και "εμπόδιο στον πολιτικό διάλογο", σε συνδυασμό με τη συμφωνία για συμπληρωματική προφορική τροπολογία που έκανε σαφές ότι αυτό αφορούσε μόνο τις επιπλέον νέες άρσεις ασυλίας.

    Μετά από αμφισβήτηση όμως, της συμπληρωματικής προφορικής τροπολογίας από τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο, που ζήτησε την τελευταία στιγμή να μην υπάρξει διαφορά μεταξύ εκείνων για τους οποίους έχει γίνει ήδη άρση ασυλίας (Σ. Μπερίσα) και όσων αντιμετώπισαν απλώς το ενδεχόμενο για το μέλλον, η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

    Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε είναι και ότι η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ, ζήτησε να γίνει δεύτερη ψηφοφορία.

    Αποδίδοντας ξεκάθαρα ευθύνες στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο ΓΓ του ΣτΕ, Ντανιέλ Ταρσίς, σε παρέμβασή του στην αρχή της συζήτησης για την Αλβανία, καταδίκασε έντονα "την απόπειρα της αντιπολίτευσης να πάρει την εξουσία με βίαια μέσα", σαν "απαράδεκτη για δημοκρατική κοινωνία" και επεσήμανε ότι η άρση της ασυλίας του κ. Μπερίσα έγινε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.

    Είχε βέβαια προηγηθεί η δολοφονία ενός μέλους της αντιπολίτευσης και η σύλληψη έξι άλλων που επιβάρυνε την πόλωση, "αλλα η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στο προηγούμενο καθεστώς του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα, οπου οι ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης (και σημερινής κυβέρνησης) βρισκόντουσαν στις φυλακές", υπενθύμισε ο κ. Ταρσίς, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα "νέο δημοκρατικό πολιτισμό" και επειγόντως για ένα κατάλληλο νέο Σύνταγμα.

    Το ΣτΕ μπορεί και θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και ενθαρρύνοντας νέους πολιτικούς σε συνδυασμό με την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, ειπε ο κ. Ταρσίς, καταλήγοντας με έκκληση στον αλβανικό λαό "να προσχωρήσει πραγματικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια", καταπολεμώντας τη διαφθορά και την οικονομική εγκληματικότητα και αποκαθιστώνας κυρίως τον πολιτικό διάλογο.

    Το τελικό ψήφισμα της ΚΣΣΕ "καλωσορίζει την ταχεία πρωτοβουλία του προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών", Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, να επισκεφθεί τα Τίρανα μαζί με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ και "συμμερίζεται πλήρως την κριτική και τις συστάσεις που απηύθυνε και προς την αντιπολίτευση και προς την κυβέρνηση". Συνιστά δε στην Επιτροπή Υπουργών "να συνεχίσει να έχει δραστήριο ρόλο, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, αναζητώντας πολιτική λύση και ενισχύοντας προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων".

    Παράλληλα όμως ζητά, "ανεξάρτητη διεθνή έρευνα" για τη δολοφονία του Ατζέμ Χαϊντάρι και από την αλβανική κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βρεθούν και να δικαστούν οι υπεύθυνοι, ενώ επισημαίνει ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες πολιτικές συλλήψεις στο μέλλον και να στηριχθεί η ανεξαρτησία των ΜΜΕ".

    Η ΚΣΣΕ καλεί όλα τα κόμματα της Αλβανίας να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και ενθαρρύνει προσπάθειες για μεσολάβηση και πολιτική λύση από τον πρόεδρο Μεϊντάνι. Η έλλειψη συμφιλίωσης, μεταρρυθμίσεων, ασφάλειας και πολιτικού διαλόγου, παράλληλα με τη χρήση "εμπρηστικής πολιτικής Ρητορικής", συνεισφέρει στην σημερινή πολιτική αστάθεια, τονίζεται στο ψήφισμα της ΚΣΣΕ.

    [13] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    "Τι πρέπει να κάνουμε για τη σταθερότητα στην Αλβανία η οποία με τα επεισόδια στις 14 Σεπτεμβρίου διέρχεται μια σοβαρή κρίση"; διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, σε μήνυμα που απηύθυνε στους βουλευτές του αλβανικού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος απάντησε διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ο κ. Μεϊντάνι επεσήμανε ότι "πρέπει να βρεθούν και να καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκείνοι που δολοφόνησαν τον βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι", δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση stgm επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης και τον αφοπλισμό του πληθυσμού.

    Ο κ.Μεϊντάνι ζήτησε μια συμφωνία των πολιτικών κομμάτων της χώρας έτσι ώστε η Αλβανία να αποκτήσει νέο Σύνταγμα, προτείνοντας ταυτόχρονα αυτό να συζητηθεί στη Βουλή και μετά να περάσει στο στάδιο της τελικής έγκρισης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αλβανίας, όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν και για την προσωρινή διακοπή των συγκεντρώσεων των οπαδών τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της τάξης στη χώρα.

    Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση του συνασπισμού, προτείνοντας τη διεύρυνση του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού και με άλλα πολιτικά κόμματα.

    Σε έκκληση που απηύθυνε στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη, τα κόμματα "να βρουν την ίδια γλώσσα για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας".

    Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι "ένα πολύ καλό μοντέλο βρίσκεται εδώ στην Αλβανία και αυτό το μοντέλο είναι η άριστη συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων", ενώ για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι θα πρέπει "να επικρατήσει η λογική του διαλόγου και όχι η λογική της διένεξης".

    Καταλήγοντας, ο κ. Μεϊντάνι σημείωσε: "Ως πρόεδρος της Αλβανίας είμαι έτοιμος να δεθχώ κάθε λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Το δικό μου κόμμα είναι η Αλβανία, είναι ο αλβανικός λαός".

    [14] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η βουλή της Σερβίας θα εξετάσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση της την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κρατικά όργανα μέχρι τώρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή αυτή

    Στη συνεδρίαση της βουλής θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ίσως ανακοινώσει και το σερβικό σχέδιο για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπέδίου

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" γράφει ότι το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στο αμερικανικό σχέδιο που συνέταξε ο Αμερικανός μεσολαβητής, Κρίστοφερ Χιλ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η σερβική πλευρά αποδέχεται όπως το Κοσσυφοπέδιο έχει δικό του κοινοβούλιο, δικά του όργανα, μικτή αστυνομία, σύμφωνα με την πληθυσμιακή αναλογία των εθνοτήτων που ζουν στην περιοχή, καθώς και δικούς του βουλευτές στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας και στη βουλή της Σερβίας.

    Αντιθέτως γράφει η εφημερίδα η σερβική πλευρά δεν αποδέχεται την περίπτωση να αποκτήσει το Κοσσυφοπέδιο καθεστώς ομοσπονδιακής μονάδας στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας.

    Η σερβική πλευρά αποδέχεται ακόμη τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο αμέσως μετά την υπογραφή της μεταβατικής συμφωνίας που πρότεινε στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά εμφανίζεται αντίθετη sto να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές σε επίπεδο ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και δημοκρατίας της Σερβίας.

    Στο μεταξύ μετά τις απειλές που εκτόξευσε χθες το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, διότι όπως ανέφερε δεν υπάρχει πραγματικός λόγος και αφορμή για κάτι τέτοιο.

    Στην Πρίστινα ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα χαιρέτισε την έκδοση του ψηφίσματος του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ προχθές για το Κοσσυφοπέδιο και ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό που το ψήφισμα υιοθετήθηκε στη βάση του άρθρου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Το άρθρο αυτό επιτρέπει ακόμη και τη χρησιμοποίηση στρατιωτικής επέμβασης της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον μίας χώρας αν αυτή δεν κάνει σεβαστό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [15] ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η μεγάλη επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κοντά στο βουνό Τσίτσα Βίτσα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο έληξε με επιτυχία, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της σερβικής αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο, Μπόζινταρ Φίλιτς.

    Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε την Τρίτη και όπως ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι της σερβική πλευράς αποφασίστηκε για να καταληφθεί και το τελευταίο ίσως ισχυρό οχυρό του ΑΣΚ.

    Ο Φίλιτς δήλωσε ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων η αστυνομία σκότωσε δεκάδες ένοπλους Αλβανούς, ενώ προχώρησε και στη σύλληψη 325 ατόμων.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της σερβικής αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο ανέφερε ακόμη ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν αρκετούς πυρήνες των ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και όπλων.

    Η αλβανική πλευρά ισχυρίστηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έκαψαν 10 χωριά γύρω από το βουνό Τσίτσα Βίτσα και ανάγκασαν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς

    [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου, Σάμπρια Χαμίτια έγινε χθες τα μεσάνυχτα στην Πρίστινα.

    Ο 50χρονος Σάμπρια Χαμίτα μπροστά στο σπίτι του στον κέντρο της Πρίστινα δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι τον πυροβόλησαν, με αποτελέσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης.

    Πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου και έναν από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Η πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε να σχολιάσει το επεισόδιο, ενώ ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, κατά την οποία η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη δήλωσε ότι πρόκεται για ep_hesg στους θεσμούς του συστήματος και τον αλβανικό πολιτισμό.

    Αντίθετα οι ξένοι παρατηρητές, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες στην Πρίστινα συνδέουν την απόπειρα δολοφονίας με τη διαμάχη μεταξύ του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και του ΑΣΚ και τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους υπενθυμίζοντας την επιχείρηση του ΑΣΚ και την απαγωγή 13 συνεργατών του κ. Ρουγκόβα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Το γεγονός αυτό συνέβη αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ρουγκόβα, ότι η τρομοκρατία είναι το μεγαλύτερο κακό του αλβανικού λαού, στη συνάντηση του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ αρμόδιο για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γίρζι Ντίνστμπιρ.

    Με τα επεισόδια αυτά όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στο γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, συνδέεται και η δολοφονία του υπουργού Άμυνας της "δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", Αχμέτ Κρασνίτσι στα Τίρανα.

    Κ.Γ.

    [17] ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ

    Εντυπωσιακά χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο MORI , σχετικά με τη στάση της βρετανικής κοινής γνώμης και των Βρετανών βουλευτών ως προς την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    "Τα αποτελέσματα δικαιώνουν το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που διατυπώνει η Ελλάδα στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.. Η στερεότυπη άρνηση των βρετανικών κυβερνήσεων δεν φαίνεται να έχει έρεισμα στη στάση της ίδιας της βρετανικής κοινής γνώμης και στην πραγματική βούληση της πλειοψηφίας του ίδιου του Βρετανικού Κοινοβουλίου", υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "το σαφές αυτό μήνυμα θα το κατανοήσει η κυβέρνηση Μπλερ, καθώς βρισκόμασε στην αυγή της 3ης χιλιετίας και πλησιάζουμε στο 2004". Επίσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "επιβεβαιώνεται η επιλογή να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο εσωτερικό της βρετανικής δημόσιας ζωής με κύριο μοχλό την Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα".

    "Η βρετανική κοινωνία δείχνει να αντιλαμβάνεται απλές ιστορικές αλήθειες και βασικές πολιτιστικές αναγκαιότητες", τόνισε ο κ. Βενιζέλος ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς τον William G. Stewart, που "με την πρωτοβουλία του αυτή καθίσταται πειστικός και τεκμηριωμένος πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου".

    Το Ινστιτούτο MORI διενήργησε μια νέα δημοσκόπηση, σε 1.823 άνω των 15 ετών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας από τον κ. Stewart, μιας νέας τηλεοπτικής εκπομπής για την επιστροφή των Ελγινείων, που θα προβληθεί τον επόμενο χρόνο.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην ερώτηση "εάν γινόταν δημοψήφισμα για το αν θα έπρεπε να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα ή όχι, τι θα ψηφίζατε", τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Το 39% θα ψήφιζε να επιστραφούν στην Ελλάδα, 15% θα ψήφιζε να paqale_moum στο Βρετανικό Μουσείο, και ένα ποσοστό 18% δεν θα ψήφιζε καθόλου. Την επιστροφή των Μαρμάρων υποστήριξαν κυρίως οι γυναίκες, οι μεσήλικες και οι υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος.

    Η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου που ρωτήθηκαν, τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων σε ποσοστό 47%. Μεταξύ των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος το ποσοστό ήταν 57%, μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών 9%. Το 15% των ενήλικων Βρετανών θυμάται ότι έχει δει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο. Από τους ενήλικες με πανεπιστημιακή ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση, η πλειοψηφία δηλαδή ποσοστό 52% είπαν ότι θα ψήφιζαν να επιστραφουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα και μόνο ένας στους πέντε (ποσοστό 20%) είπαν ότι πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

    [18] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 15 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε σήμερα στη Βιέννη, ως η τελευταία διεξαγωγή διαπραγματεύσεων πριν την έναρξη της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, αλλά και υπό τη σκιά των οικονομικών κρίσεων στη Ρωσία και την Ασία.

    Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι 11 χώρες που θα υιοθετήσουν πρώτες το εύρω, από την 1η Ιανουαρίου του 1999, θα αντιπροσωπεύονται στα διεθνή φόρα.

    Πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γκέντερ Ρέξροντ δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν χρήματα για τη Ρωσία".

    Το συμβούλιο των 11 χωρών του εύρω θα συζητήσει πιο συγκεκριμένα το μέλλον στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, καθώς επίσης διαρθρωτικά ελλείμματα, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι είναι αρκετά.

    Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των 11 χωρών θα συμμετάσχουν εκτάκτως και τα τέσσερα κράτη -Βρετανία, Σουηδία, Δανία και Ελλάδα- που δεν ανήκουν στην πρώτη ζώνη των μελών του εύρω. Ε.Ρ.

    [19] ΡΩΣΙΑ: ΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ 9 ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Το διορισμό του Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, ως υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, δίνοντας έτσι την τελική απάντηση σε εικασίες αρκετών εβδομάδων σχετικά με τη θέση του στη νέα κυβέρνηση, ενώ συμπληρώθηκαν και εννέα ακόμη υπουργικές θέσεις που καλύπτουν διοικητικά πόστα για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο Αντρέι Σαποβάλιαντς, αντικαθιστώντας τον μεταρρυθμιστή, Γιακόβ Ούρισον, υπουργός Εμπορίου και πάλι ο Γκεόργκι Γκαμπουνίγια, υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας ο Σεργκέι Γκενεράλοφ, υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας ο Μιχαήλ Κιρπιτσνίκοφ, υπουργός Εθνικής Πολιτικής ο Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, υπουργός Μεταφορών ο Σεργκέι Φράνκ, υπουργός Δικαιοσύνης ο Πάβελ Κρασενίνικοφ, υπουργός για τα ζητήματα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών ο Μπορίς Παστούκοφ και υπουργός Σιδηροδρόμων ο Νικολάι Ακσιονένκο.

    Τη Δευτέρα ο Μπορίς Γιέλτσιν αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τους νέους υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών και Επιστημών- Τεχνολογίας. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 25 September 1998 - 23:17:34 UTC