Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 21 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΙΛΕΡ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΘΥΕΛΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΕΜΟΥΣ
  • [04] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΓΙΛΜΑΖ
  • [06] ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ «ΒΟΥΤΙΑ» 4,22% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΜΠΕΡΙΣΑ: «ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
  • [09] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [10] Ο ΑΣΚ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΤΑ
  • [11] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [13] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [14] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Σε τρία «επίπεδα» δίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος τη «μάχη» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Το πρώτο επίπεδο αφορά στηον «προεκλογικό αγώνα», τον οποίο διεξάγει στη Νέα Υόρκη για μια θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το τρίτο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στις καθημερινές επαφές που έχει ο κ. Πάγκαλος στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Πάγκαλος παρακολουθεί την εναρκτήρια ομιλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην αίθουσα της Γενικής Sum]keusgr του ΟΗΕ. Στις 1 το μεσημέρι (8 το βράδυ ώρα Ελλάδας), ο κ. Πάγκαλος θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα δώσει ο κ. Ανάν προς τιμήν των αρχηγών των αντιπροσωπειών στο κτίριο του ΟΗΕ.

    Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ν. Υόρκης), ο κ. Πάγκαλος θα παρακαθήσει σε δεξίωση του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της Ουρουγουάης και στις 20:30 το βράδυ (ώρα Αμερικής), ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν του από τον μόνιμο πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη κ. Ζαχαράκι.

    Σημειώνεται ότι στη Νέα Υόρκη βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γλαύκο Κληρίδη. Η κυπριακή αντιπροσωπεία δέχεται «πιέσεις» για μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Την Πέμπτη, στις 8:30 το πρωί (ώρα Αμερικής), ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Γκρόσμαν, ενώ θα συναντηθεί και με τον κ. Χόλμπρουκ.

    Την ίδια ημέρα, ο κ. Πάγκαλος θα αναπτύξει την εισήγησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ την Παρασκευή θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΙΛΕΡ

    Μετά τη, διάρκειας μισής ώρας, συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζουν να στηρίζουν ως λύση του Κυπριακού μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία».

    Στη συνάντηση Πάγκαλου - Χόλμπρουκ ήταν παρών και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ.

    Ο κ.Πάγκαλος μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις.

    Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι παραμένει ως μεσολαβητής στο Κυπριακό και ότι ως «το τέλος του χρόνου θα ξαναεπισκεφθώ την περιοχή».

    Ο κ.Χόλμπρουκ, όπως ο ίδιος δήλωσε περιμένει τον επίσημο διορισμό του ως αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πράγμα το οποίο θα καταστεί δυνατόν αφού διευκρινιστεί μία έρευνα που γίνεται για κάποια περιουσιακά του στοιχεία.

    Κατά τον κ.Χόλμπρουκ, η επίσκεψή του με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν ιδιωτική, δεν κόμισε μιά νέα πρόταση για το Κυπριακό.

    Αυτή την ώρα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο κ.Μίλερ συναντώνται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας θα συναντηθούν και με τον Τούρκο Κύπριο ηγέτη που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Να σημειωθεί ότι σε ιδιωτική συνομιλία που είχε ο κ. Χόλμπρουκ με Έλληνες διπλωματικούς, εδώ, στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «Εσείς οι Έλληνες βιάζεστε πολύ» και αναφέρθηκε με δυσαρέσκεια για το επεισόδιο των αποδοκιμασιών που είχε γίνει σε βάρος του στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΘΥΕΛΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΕΜΟΥΣ

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε κάποιον από μας, δεν είναι δικό μας. Εμείς am^joule στο ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε δικοί του. Δεν μπορούμε να το αλώσουμε για να το καταναλώσουμε υπέρ καποιων δικών μας σχεδίων ή επιδιώξεων».

    Μ' αυτά τα λόγια ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζει τις αντιπαραθέσεις που παρακολουθήσαμε στην τελευταία σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» αναφέρεται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, καθώς και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια.

    «Ορισμένοι προσπαθούν να χωρέσουν το ΠΑΣΟΚ στο δικό τους στενό προσωπικό ορίζοντα και, κατα αυτούς, ότι ξεπερνάει αυτό τον τον ορίζοντα δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι τραγικό λάθος», σημειώνει και προσθέτει:»Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εκείνο που είχε πει ο πρωθυπουργός:Εάν δεν ήμασταν διαφορετικοί, δεν θα άξιζε να είμαστε και πολλοί».

    Για τον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο το ψήφισε ο ελληνικός λαός και να κριθεί πάλι απ αυτόν το 2000. Το συνέδριο είναι ένας «μεσοσταθμός» και όχι σημείο καμπής για την κυβερνητική πολιτική. «Εκεί θα συζητήσουμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα επιβεβαιώσουμε την προσήλωση στα στελέχη της ηγεσίας. Η μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι η επιτυχημένη πορεία της κυβέρνησης του, και πέρα από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και ο ελληνικός λαός. Ο Σημίτης δεν είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να απολογείται ή να μιλάει μόνο στα μέλη του. Είναι πρωθυπουργός και απευθύνεται σε δέκα εκατομμύρια Ελληνες. Δεν νομίζω ότι το συνέδριο θα δικαιώσει εκείνους που αναμένουν θύελλες. Αλλωστε ο Σημίτης δεν φοβάται τις θύελλες, γιατί ποτέ δεν έσπειρε ανέμους».

    ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη θέση της ο κ. Ρέππας υπογραμμίζει:»Οσο η Θεσσαλονίκη περιορίζει, η ίδια, τη φιλοδοξία της εντός των ελληνικών συνόρων θα ασφυκτιά. Η προοπτική της δεν μπορεί να είναι η αναπαραγωγή του χρεοκοπημένου μοντέλου της Αθήνας και της Αττικής, με το οποίο επιδιώκει να συγκρίνεται. Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ικανοποιείται με το να είναι το δεύτερο μεγάλο κέντρο της Ελλάδας.

    Πρέπει να γίνει το πρώτο κέντρο των Βαλκανίων. Να αναζητήσει το μέλλον της στην ποιότητα και όχι στα μεγέθη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που υπαγορεύεται από τη θέση της και όχι σε συμπληρωματικό. Το ανθρώπινο δυναμικό της πρέπει να τολμήσει περισσότερο, να βγει στο κοινωνικό προσκήνιο και να συμβάλει στη χειραφέτηση της πόλης».

    [04] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί την πολιτική του ταυτότητα, εκφράζει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εθνος».

    Το συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαμε συζητήσει εδώ και πολλά χρόνια και που οφείλουμε να συζητήσουμε για να διαμορφώσουμε τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες δεκαετίες, λέει μεταξύ των άλλων ο υπουργός. «Για να διαφυλαχθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η sumow^ των κοινωνικών συμμαχιών που το διαμόρφωσαν σε πλειοψηφικό ρεύμα, χρειαζόμαστε ανανέωση του ιδεολογικού μας οπλοστασίου, χρειαζόμαστε μια νέα πλατφόρμα πολιτικής κινητοποίησης και κοινωνικής αλληλεγγύης και-πρέπει να πω- ανοιχτούς ορίζοντες κυβερνητικής πολιτικής. Η επανάκτηση της κοινωνικής συνοχής του ΠΑΣΟΚ είναι η πρόκληση του συνεδρίου».

    Οσον αφορά στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο ο κ. Αρσένης δίνει την εξής απάντηση:»Πρώτα πρέπει να γίνει πολιτικός διάλογος. Αν ο πολιτικός αυτός διάλογος επιτύχει μια ευρύτερη σύνθεση, που θα εκφράζει όλους, το θέμα θα είναι η εξεύρεση της προσωπικότητας που θα εκφράζει αυτή τη σύνθεση. Εάν ο διάλογος καταλήξει σε διαφοροποιημένες θέσεις, τότε, σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, οι πολιτικές αυτές εκφράσεις μπορούν, θα έλεγα οφείλουν, να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε ένα συνέδριο και την καταγραφή τους στις αναμετρήσεις για τα όργανα του Κινήματος.

    Ολοι μας θέλουμε ένα ενωτικό συνέδριο. Ενωτικό συνέδριο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ενωτικό συνέδριο σημαίνει ότι όλοι πηγαίνουμε εκεί για ένα δυνατό και ενωμένο ΠΑΣΟΚ που αντέχει και στον εσωτερικό διάλογο και στη διαφοροποίηση ως στοιχείο της ενοποίησης του».

    ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Ο υπουργός Παιδείας τονίζει ότι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια της κυβέρνησης οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στις αποδοχές των εκπαιδευτικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει την προτεραιότητα που δικαιούται ο χώρος της εκπαίδευσης.

    ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Ο κ. Αρσένης προειδοποιεί τους γονείς ότι σπαταλούν τα χρήματα τους στέλοντας τα παιδιά στο φρονιστήριο και απευθυνόμενος στους μαθητές σημειώνει:»Δεν θα σας φανεί χρήσιμο το φροντιστήριο. Αυτό που αρκεί είναι να παρακολουθήσετε τα μαθήματα μέσα στην τάξη, η αξιολόγηση θα είναι αντικειμενική και αν αισθανθείτε ότι έχετε μαθησιακά κενά, να παρακολουθήσετε την ενισχυτική διδασκαλία που γίνεται μέσα στο σχολείο με φροντίδα και έξοδα της πολιτείας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΓΙΛΜΑΖ

    Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση τέθηκαν διμερή θέματα, καθώς και το Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα καίρια αυτά ζητήματα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να μειωθεί η ένταση και να οδηγηθούμε σε κάποια λύση.

    [06] ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο σύστημα των εφημεριών.

    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δηλώνουν ότι η απεργία αυτή έχει αποκλειστικά θεσμικό και |wi μισθολογικό αίτημα που είναι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

    Σημειώνουν ακόμη ότι από την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Ωστόσο, τα έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία θα εξυπηρετούνται κανονικά.

    [07] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ «ΒΟΥΤΙΑ» 4,22% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με σημαντικές απώλειες άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 4,22 % και διαμορφώθηκε στις 2.081,96 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 39,7 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 38.450 δρχ., η Κτηματική στις 18.960 δρχ., η Ιονική στις 10.005 δρχ, η Εμπορική στις 20.925 δρχ., η Εργασίας στις 23.285 δρχ. και η Πίστεως στις 21.110 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.070 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.560 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.550 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 10.995 δρχ. και η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.785 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΜΠΕΡΙΣΑ: «ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

    Ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, εμφανίστηκε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Ο κ. Μπερίσα προέβη σε κριτική της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και σε αυτοκριτική, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη, για τα οποία ζήτησε από τον αλβανικό λαό να τον συγχωρέσει.

    Ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε γελοία την άποψη ότι επιχειρεί να ανακαταλάβει την εξουσία με τη χρήση όπλων. Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι «κατά τη διάρκεια της επικήδειας πομπής του Αζέμ Χαϊντάρι, του αντιπροέδρου του κόμματός μας, άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους από το κυβερνητικό κτίριο. Μετά από αυτό η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου».

    Στην ερώτηση αν φοβάται ότι το μέλλον μπορεί να αλλάξει το γραφείο του κόμματός του με ένα κελί φυλακής, ο κ. Μπερίσα σημείωσε ότι όλα είναι πιθανά, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο θέλει να κάνει επίδειξη δυνάμεως, διότι η εμπιστοσύνη του λαού στις κυβερνητικές του ικανότητες έχει μειωθεί δραστικά. Οι συμμορίες του επίσης δολοφόνησαν τον Χαϊντάρι».

    Παράλληλα, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για την ανατροπή της κυβέρνησης με ειρηνικά μέσα, αφού όπως είπε, «αγωνιζόμαστε εναντίον ενός τρομοκρατικού καθεστώτος. Ακόμα και κατά τη διακυβέρνηση του δικτάτορα Εμβέρ Χότζα τηρούνταν τουλάχιστον κάποιοι κανόνες. Τώρα έχουμε μια δικτατορία της εγκληματικότητας».

    Ο κ. Μπερίσα εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την πολιτική προσωπικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο κ. Νάνο κέρδισε τις εκλογές «γιατί είναι κάποιος που λέει πάντα ναι. Για να είναι αρεστός στον Μιλόσεβιτς, δε διστάζει να προδώσει τους Αλβανούς αδελφούς μας στο Κοσσυφοπέδιο», ενώ τόνισε ότι υποστηρίζει «το απελευθερωτικό κίνημα του Κοσσυφοπεδίου, επειδή αγωνίζεται εναντίον του σερβικού τρομοκρατικού καθεστώτος».

    Στην άποψη του δημοσιογράφου ότι δεν υπήρχε δημόσια τάξη κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας, αφού πριν από ενάμισι χρόνο ο λαός λεηλάτησε τις στρατιωτικές αποθήκες όπλων σε όλη την επικράτεια και η χώρα βυθίστηκε στο χάος, ο κ. Μπερίσα είπε:

    «Ολόκληρη η Δύση μου ζήτησε τότε να προχωρήσω με βίαιο τρόπο. Ομως το αρνήθηκα. Οι άνθρωποι τότε ήταν δίκαια εξοργισμένοι, διότι είχαν χάσει τις οικονομίες τους σε παιχνίδια τύπου πυραμίδας».

    Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη συμμαχία με το κόμμα των Σοσιαλιστών, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η έννομη τάξη στην Αλβανία, ο κ. Μπερίσα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, όμως έθεσε τον όρο στην κυβέρνηση αυτή να μην συμμετάσχει ο σημερινός πρωθυπουργός, Φατός Νάνο. «Παρόλα αυτά», συνέχισε, «σκοπός μας είναι μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα αποτελούνταν από ειδικούς. Αυτό θα μπορούσαμε να το δεχθούμε για ένα διάστημα έξι έως εννέα μηνών. Μετά θα έπρεπε να γίνουν εκλογές».

    Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα έχει μια ακόμη φορά την ευκαιρία να εκλεγεί πρόεδρος της Αλβανίας, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος επεσήμανε: «Δεν απορρίπτω κανένα δημόσιο αξίωμα. Ο δολοφονημένος φίλος μου, Χαϊντάρι, είπε λίγο πριν τον θάνατό του:

    Επιτέλους σταμάτησες να συμπεριφέρεσαι σαν πρόεδρος και έγινες αυτό που όφειλες να είσαι:

    Ενας αγωνιστής. Δεν θα τον απογοητεύσω».

    Ε.Σ.

    [09] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προσβλέπουν οι αρχηγοί των αλβανικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, θεωρώντας ότι θα επιδράσει ως καταλύτης στην εκτόνωση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, ενώ κοινή εκτίμηση είναι ότι οποιεσδήποτε αλλαγές, θα πρέπει να γίνουν αφού προηγουμένως αποκατασταθεί η ομαλότητα στην Αλβανία. Σημείο αιχμής, ωστόσο, παραμένει η παρουσία ή μη του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Tα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στο πάγιο αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό νέας, τεχνοκρατών, η οποία θα προετοιμάσει τη διενέργεια αδιάβλητων βουλευτικών εκλογών. Με διαφορετικές θέσεις εμφανίζονται και τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς άλλα εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και άλλα υποστηρίζουν τη διεύρυνσή του, με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων.

    Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάικο μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ένα μήνα, «πριν εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος». Οσον αφορά το θέμα παραίτησης ή μη του Φάτος Νάνο, υπογραμμίζει ότι το Σοσιαλιστικό J|lla δεν ζήτησε την παραίτησή του. «Αυτό είναι δικό του θέμα», τονίζει.

    Αντίθετα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, θεωρεί ότι η παραίτηση του Φάτος Νάνο στην παρούσα φάση, είναι η καλύτερη λύση για την εκτόνωση της κατάστασης. Ο Μεντίου τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στην οποία θα συμμετέχει η πλειοψηφία των αλβανικών κομμάτων. Κατά τον Μεντίου, ο όποιος ανασχηματισμός παρά τη συμμετοχή νέων προσώπων, «θα βαθύνει περισσότερο την κρίση».

    Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, εκτιμά ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η αποκατάσταση της τάξης και αμέσως μετά, να προχωρήσουν σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, από το οποίο όμως, τονίζει, «πρέπει να απουσιάζει ο Φάτος Νάνο». Ο Τσέκα εκτιμά, ότι είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλου κόμματος, εκτός των πέντε, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και όχι μόνο προσώπων, θεωρεί ότι χρειάζεται η Αλβανία, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Δώρη Κούλι. Ο ίδιος πιστεύει, ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την εκτόνωση της κρίσης και αφού προηγουμένως οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, όσοι ευθύνονται για την απόπειρα του πραξικοπήματος, που εκδηλώθηκε στη χώρα.

    [10] Ο ΑΣΚ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΤΑ

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του πραξικοπήματος στα Τίρανα, με στόχο ο Σαλί Μπερίσα να επανέλθει στην εξουσία.

    Την άποψη αυτή διατυπώνει σαφέστατα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ο Φροκ Τσιούπι, γενικός διευθυντής του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΤΑ), δίνοντας μια νέα διάσταση στα γεγονότα, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη γειτονική χώρα και την οδήγησαν σε ένα νέο κύκλο βίαιης αντιπαράθεσης, όμοιας με εκείνη του Μαρτίου του ‘97.

    Η επισήμανση του γενικού διευθυντή του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθόσον επιβεβαιώνει αυτά, που μόνον ως φήμες κυκλοφορούσαν στην αλβανική πρωτεύουσα, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Ο κ.Τσιούπι με το άρθρο του υποστηρίζει , ότι « επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η Αλβανία ως κέντρο ισλαμιστικών τρομοκρατικών κύκλων, από το οποίο θα εξορμούν για δραστηριότητες, προς τις άλλες βαλκανικές χώρες». Επικαλείται εκτιμήσεις διπλωματικών παρατηρητών, ότι « κάποιοι πολιτικοί κύκλοι στη Δύση, έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση χάους στην Αλβανία για να ασκήσουν πιέσεις στις γειτονικές της χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η FYROM και η Γιουγκοσλαβία.

    Υπογραμμίζει , ακόμη, ότι «πολλές φορές οι οπλισμένες ομάδες των υποστηρικτών του Μπερίσα είναι ισχυρότερες από την αστυνομία, ενώ οργιάζει το λαθρεμπόριο και η μαύρη αγορά αγαθών».

    « Η παραγωγή δεν αυξάνεται, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί, ενώ ο στρατός είναι σχεδόν ανύπαρκτος» επισημαίνει στο άρθρο του ο Αλβανός δημοσιογράφος και καταλήγει με την διαπίστωση ότι «η αλβανική κυβέρνηση είναι έτσι, αναγκασμένη να απευθυνθεί στην Euq~pg, ακόμη και για τα στοιχειώδη, η τελευταία, όμως, σε αντάλλαγμα απαιτεί την αυξημένη παρέμβασή της στις υποθέσεις της Αλβανίας».

    [11] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στην πρόοδο που έχει πετύχει η κυβέρνηση των «Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων» στη Βουλγαρία, από τον Ιούνιο του 1997, αναφέρεται η έκθεση που παρουσίασαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες Γκέλεροντ και Ατκινσον.

    Οι δυο εισηγητές διατύπωσαν και τις επικρίσεις τους μετά από τις δυο επισκέψεις τους στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τρουντ» της Σόφιας, αφορμή για ανησυχία αποτελεί τόσο το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, όσο και αυτό για την τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου του 1994 για τη δικαστική εξουσία. Οι χαμηλές αποδοχές των δικαστών τονίζονται ως μια από τις αιτίες για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων και για διάφορα άλλα προβλήματα που συνδέονται με τη διαφθορά.

    Στον τομέα της ραδιοτηλεόρασης, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι από τα σχετικά νομοσχέδια απουσιάζουν οργανωτικές και διαδικαστικές εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

    Οι Γκέλεροντ και Ατκινσον συμπεραίνουν επίσης ότι η βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξιθρησκία, αλλά πρέπει ωστόσο να πραγματοποιήσει νομοθετικές αλλαγές και συγκεκριμένα να αντικαταστήσει τον νόμο για τα θρησκεύματα του 1949 με νέο, που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς προδιαγραφές. Στις 9 Οκτωβρίου του 1997 η Βουλγαρία υπέγραψε τη συμφωνία - πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και επίκειται η επικύρωσή της από τη Βουλή. Το Σύνταγμα της χώρας βασίζεται στην αρχή της ομοιογένειας του βουλγαρικού έθνους, ωστόσο κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτοκαθορισμού των πολιτών ως προς την εθνικότητα και το θρήσκευμα, καθώς και τη χρήση της μητρικής γλώσσας.

    Οι Ευρωπαίοι εισηγητές εκφράζουν την ελπίδα τους ότι οι συνθήκες στη Βουλγαρία σύντομα θα επιτρέψουν την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής και θα καταστήσουν δυνατή την υπογραφή και επικύρωση του 6ου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τη διαπίστωση ότι ο εγκλεισμός παιδιών και ανηλίκων σε σωφρονιστικά ιδρύματα αποτελεί στην ουσία φυλάκιση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η βουλγαρική νομοθεσία το αναφέρει ως μέσω διαπαιδαγώγησης.

    «Οι συστάσεις είναι τρόπος συνέχισης του δρόμου προς της δημοκρατία», σχολίασε την έκθεση Γκέλεροντ- Ατκινσον, η εφημερίδα «Ντεμοκράτσια» της Σόφιας, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία επίβλεψης της Βουλγαρίας (καθώς και των υπολοίπων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν έχει ποινικό χαρακτήρα» και η Βουλγαρία «έχει κάνει την επιλογή της για επιστροφή στην Ευρώπη, για ταχεία εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Κ.Κ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν πώς οι δύο πλευρές θα χειριστούν και χειρίζονται τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ώστε η πορεία αυτή να προχωρήσει απρόσκοπτα.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ ενδιαφέρουσα» και «πάρα πολύ χρήσιμη» και είπε ότι «έγινε ανασκόπηση των πολιτικών εξελίξεων στο Κυπριακό, ενόψει του γεγονότος ότι η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις στο Λουξεμβούργο».

    «Εκείνο που διέκρινα από τη συνομιλία μου με τον κ. Βαν ντεν Μπρου», πρόσθεσε, «είναι ότι η ενταξιακή διαδικασία που έχει ξεκινήσει προχωρεί απρόσκοπτα και χωρίς κανένα πρόβλημα ή αναμενόμενο πρόβλημα».

    Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, αντάλλαξαν απόψεις «σχετικά με την ενταξιακή πορεία που ασφαλώς είναι ανεξάρτητη των εξελίξεων του Κυπριακού».

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κάποια αλληλοεπίδραση».

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του κ. Βαν ντεν Μπρουκ έναντι της απαράδεκτης πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο χωριστών κρατών, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «η θέση της Επιτροπής είναι γνωστή» και είπε ότι έμφαση δόθηκε περισσότερο στο «πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα όπως αυτά εξελίσσονται προς το συμφέρον του προβλήματος της Κύπρου και της ενταξιακής πορείας».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ δεν μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο αλλά «εξέφρασε ευχή».

    Διευκρίνισε ότι η συζήτηση τους είχε περισσότερο να κάνει με το «πώς, ενόψει αυτών των εξελίξεων, ορισμένα θέματα που θα χειριστουμε και χειριζόμαστε κι εμείς και η Επιτροπή θα τα χειριστούμε εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτη η ενταξιακή πορεία παρά εις το πώς θα λυθεί το Κυπριακό».

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ έθεσε ξανά το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετέχει, αλλά γνωρίζει και την αντίδραση και τη θέση της, «επομένως δεν είναι θέμα να το θέσει προς εμάς».

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι για μας ισχύει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, την οποία η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει ως γενναιόδωρη, σοβαρή και υπεύθυνη.

    Όσον αφορά, τέλος, το περιεχόμενο της επίσκεψης του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στις Βρυξέλλες, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συναντήσει τον Αμερικανό διπλωμάτη και ότι εάν ο κ. Μίλερ δεν παρευρίσκεται στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα τον δει οπωσδήποτε μέχρι το Σάββατο.

    [13] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΜΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου αποσύρθηκε από τα πολιτικά πεπραγμένα στο Κοσσυφοπέδιο και από την ένοπλη αυτή οργάνωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ότι «ο Ντεμάτσι εγκαταλείπει την πολιτική εκπροσώπηση της οργάνωσης, λόγω προβλημάτων υγείας που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα από το υψηλό ζάχαρο». Επίσης επισημαίνεται ότι «ο κ. Ντεμάτσι θα πάψει να ασχολείται με την πολιτική».

    Ο 68χρονος Ντεμάτσι ανέλαβε το καλοκαίρι τη θέση του πολιτικού εκπροσώπου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ύστερα από αίτημα της οργάνωσης αυτής. Είχε διατελέσει πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου. Θεωρείται ως ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα με τον οποίο έχει έρθει σε σύγκρουση - εδώ και αρκετό καιρό - για τους χειρισμούς του τελευταίου στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντεμάτσι είχε κατηγορήσει τον Ρουγκόβα για παθητικότητα και είχε υποστηρίξει από την αρχή την ένοπλη δραστηριότητα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου απέναντι στις σερβικές αρχές. Είναι γνωστός και ως «Μαντέλα του Κοσσυφοπεδίου», γιατί διώχθηκε και εξορίστηκε επί 28 χρόνια από το καθεστώς του Τίτο στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, λόγω αποσχιστικών τάσεων.

    Ωστόσο, η παραίτηση του Ντεμάτσι από την θέση του πολιτικού εκπροσώπου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά στους πολιτικούς κύκλους στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί οι φήμες ότι ο Ντεμάτσι αδυνατούσε να διατηρήσει τον πολιτικό έλεγχο στις τάξεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, λόγω των διαφορετικών τάσεων που εμφάνιζε η ένοπλη οργάνωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία μετά τις απανωτές ήττες που υπέστη από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκεται υπό διάλυση.

    [14] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η αλβανόφωνη συμβουλευτική ομάδα, η οποία ορίστηκε από τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να εκπροσωπεί την Πρίστινα στις διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι, ανακοίνωσε χθες τη δική της πρόταση για μία προσωρινή συμφωνία, μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Το κείμενο της προσωρινής συμφωνίας, το οποίο δημοσίευσε χθες η αλβανόφωνη εφημερίδα της Πρίστινα «Κόχα Ντιτόρε», περιέχει 16 σημεία, τα οποία σε γενικές γραμμές ορίζουν τα ακόλουθα: Τον καθορισμό προσωρινού καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο με τρόπο, ώστε η περιοχή αυτή να είναι ισότιμη με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

    Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών για την εκλογή προέδρου, κυβέρνησης και μελών του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός τριών μηνών από την ημέρα της υπογραφής της pqosyqim^r συμφωνίας με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Τη λειτουργία αυτόνομων δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων Την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

    Την δίωξη μόνο εκείνων των ατόμων εναντίον των οποίων υπάρχουν αποδείξεις ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η συμφωνία ορίζει ότι δεν θα διωχθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Την παροχή διευκόλυνσης, από αλβανική και σερβική πλευρά, στο έργο των φιλανθρωπικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στους πρόσφυγες για την ασφαλή επιστροφή στις εστίες τους.

    Η προσωρινή συμφωνία προβλέπει επίσης την υπογραφή μόνιμης συμφωνίας εντός της επόμενης τριετίας, με την οποία θα δοθεί οριστική λύση στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Σε περίπτωση που Βελιγράδι και Πρίστινα δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε μία μόνιμη συμφωνία, τότε προτείνεται η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, στο οποίο ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα αποφασίσει το μέλλον του.

    Σημειώνεται, ότι όπως ανακοίνωσε η συμβουλευτική ομάδα του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η συμφωνία βασίζεται στη λεγόμενη «Διακήρυξη για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», την οποία ψήφισαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου το 1990, καθώς και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο διεξήχθη το 1991.

    Ο Τύπος του Βελιγραδίου δίνει σήμερα μεγάλη δημοσιότητα στην πρόταση της αλβανικής πλευράς, παραθέτοντας αποσπάσματα από το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας. Σύμφωνα, εξάλλου, με αλβανικές πηγές, το κείμενο της συμφωνίας ήδη βρίσκεται στα χέρια του Αμερικανού εκπροσώπου στη Γιουγκοσλαβία και πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος πρότεινε πρόσφατα στη σερβική και την αλβανική πλευρά προσωρινή συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης, για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [15] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Την πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Πορτογαλία, απέρριψε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, όπως αναφέρουν πηγές της συμμαχίας.

    Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έδωσε εξηγήσεις για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύσκεψη, αλλά η κίνηση αυτή δεν εκλαμβάνεται ως σκόπιμη περιφρόνηση, διευκρινίζοντας, ότι δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή.

    Για πρώτη φορά, ο υπουργοί Άμυνας της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θα συμμετέχουν πλήρως στις συνομιλίες, ενόψει της ένταξής τους στη συμμαχία την άνοιξη. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 21 September 1998 - 20:59:19 UTC