Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [02] ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
  • [03] ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
  • [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ
  • [05] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ
  • [06] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [07] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΡΩΣΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ
  • [09] ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [10] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑ 35,7%- ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ- ΠΡΙΜΑΚΟΦ
  • [12] Ο ΛΕΜΠΕΝΤ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [13] ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΜΑ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [15] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ CEFTA
  • [16] ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Την έντονη ανησυχία του για την ενίσχυση των τουρκικών θηλάκων στο Β.Ιράκ με πρόσχημα τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, εξέφρασε ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράν, κ. Ταλαμπανί στη συνάντηση που ζήτησε και είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο στην Τεχεράνη.

    Ο κ. Πάγκαλος διαβεβαίωσε τον κ. Ταλαμπανί ότι η Ελλάδα στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων και θα εξακολουθήσει να το κάνει σε όλα τα διεθνή φόρα.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον Α' αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης κ. Χαμπίμπι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νατέκ Νουρί, ολοκληρώνοντας έτσι τη διήμερη επίσκεψή του στο Ιράν.

    Χθες ο κ. Πάγκαλος συμμετείχε στη δεύτερη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιράν - Ελλάδας - Αρμενίας, κατά την οποία υπεγράφη κοινό μνημόνιο στους τομείς βιομηχανίας, ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών και τουρισμού.

    Παράλληλα οι τρεις υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, ενώ ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε για την αμυντική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ, αλλά και για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ιράν - Αφγανιστάν.

    Σε ότι αφορά την εξελικτική πορεία της τριμερούς συνεργασίας, επισημάνθηκε ότι αυτή είναι ανοικτή για τις χώρες της περιοχής που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και μπορεί να συζητηθεί κατά περίπτωση, και διευκρινίστηκε με έμφαση το γεγονός ότι δε στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Πάγκαλος με δηλώσεις του εν πτήσει προς την Αθήνα αναφέρθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στα εσωτερικά θέματα.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στις δημοτικές εκλογές, εκτιμώντας ότι για το Δήμο Αθηναίων θα υπάρξει και δεύτερος γύρος και θα κερδηθεί από τη Μαρία Δαμανάκη, αν υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ του ΣΥΝ και των αιρετικών ψηφοφόρων.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι ο ίδιος θα προτείνει

    α) να αυξηθεί η ποσόστωση των γυναικών, β) να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

    Μάλιστα εκτίμησε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση για να γίνεται έτσι ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

    Πάντως ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την αντίθεσή του να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ερχόμενο συνέδριο.

    Τέλος ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, ο οποίος θα αναπληρεί τον πρωθυπουργό.

    Αιτιολογώντας την άποψη αυτή επεσήμανε ότι θα περιοδεύει στη χώρα και θα έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα του λαού και του τόπου και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

    [02] ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Ενας νέος οργανισμός, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, θα εγκαινιάσει μια νέα τελείως διαφορετική πορεία στον τομέα της διαχείρισης των δαπανών του FEOGA, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Τζουμάκας επεσήμανε ότι ως υπουργός Γεωργίας έχει την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης των εισροών του FEOGA, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισροών.

    Το πρώτο σκέλος, οι «Εγγυήσεις», αντιπροσωπεύει κατά έτος το ποσό τουλάχιστον των 800 δισ. δραχμών, που μερικές φορές έχει υπερβεί το 1 τρισ. δραχμές και το σκέλος «Προσανατολισμός» που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ετήσιο μέσο όρο 100 δισ. δραχμές με βάση την ισχύουσα σημερινή ισοτιμία.

    Σχετικά με το άλλο σκέλος του FEOGA, τον «Προσανατολισμό», τα κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Γεωργίας εντάσσονται μέσα στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και χρησιμοποιούνται για το ejsucwqomistij| πρόγραμμα της γεωργίας, τις ενισχύσεις νέων αγροτών, την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης, τον αγροτουρισμό κ.τ.λ.

    Οπως είπε ο υπουργός με την ίδρυση του νέου οργανισμού, μετά από νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων πριν από μερικές εβδομάδες, καταργούνται όλες οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί σχετικές με τη διαχείριση του τομέα εγγυήσεων του FEOGA και δίνεται μια καταλυτική λύση.

    Ομως, πέρα από την ίδρυση του νέου Οργανισμού που θα συγκεντρώσει όλες τις δραστηριότητες του προβλεπόμενου από τους Κανονισμούς Οργανισμού Πληρωμών, εξίσου σημαντική θεωρείται και η ίδρυση Οργανισμού Πιστοποίησης Λογαριασμών.

    «Επειτά από 18 έτη κοινοτικής ζωής και διαχείρισης κοινοτικών κεφαλαίων στο χώρο της γεωργίας, η Ελλάδα αναλαμβάνει με δικό της Οργανισμό την πιστοποίηση των λογαριασμών, λειτουργία που ανετίθετο μέχρι τώρα, εργολαβικά σε ξένες ιδιωτικές εταιρίες. Οι αρχές, η διάρθρωση και ο τρόπος λειτουργίας του νέου Οργανισμού Πιστοποίησης είναι η αντιγραφή της διάρθρωσης και του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αλλωστε, τρία από τα μέλη του πενταμελούς Διοικητικού του Συμβουλίου, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος είναι μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ανέφερε ο κ. Τζουμάκας.

    Στα πλαίσια των νέων κοινοτικών ρυθμίσεων, που αφορούν στον έλεγχο των κοινοτικών πόρων από ανεξάρτητο όργανο, αλλά και για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του κοινοτικού χρήματος, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να δημιουργηθεί μια νέα μονάδα, ειδικά για το σκέλος Προσανατολισμού, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, που θα έχει σαν κύριο ρόλο τον εκ των υστέρων έλεγχο των πληρωμών των κοινοτικών πόρων και τη διαπίστωση επίτευξης των στόχων, που έχουν τεθεί από τα προγράμματα.

    Ο κ. Τζουμάκας, καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διοίκηση θα συνεχίσουν τη συστηματική τους προσπάθεια για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του κοινοτικού χρήματος» και ευχήθηκε η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου να είναι επιτυχής.

    [03] ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

    «Ο κοινοτικός προϋπολογισμός συγκροτείται από τις συμμετοχές όλων των φορολογούμενων Ευρωπαίων πολιτών και ως εκ τούτου και των Ελλήνων. Και πρέπει τα κοινοτικά χρήματα να τα προσέχουμε, όπως και τα χρήματα από τις εθνικές δαπάνες, δηλαδή είναι δημόσιο χρήμα», δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, απαντώντας σε ερώτηση εάν ελέγχονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα και τι έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Τζουμάκας, πριν από την ομιλία του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «ως εκ τούτου, αν ορισμένοι κάνουν παραβάσεις, δεν κάνουν παραβάσεις σε βάρος του κοινοτικού χρήματος, αλλά σε βάρος όλων των πολιτών και των Ελλήνων. Εμείς ως προς αυτό κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να γίνεται σωστή διαχείριση με ετοιμότητα και διαφάνεια. Εχουμε δύο kocaqiaslo}r. Είμαι υπεύθυνος για ένα βασικό λογαριασμο το FEOGA και αυτός έχει δύο λογαριασμούς, τις εγγυήσεις και τους προσανατολισμούς».

    Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Γεωργίας, «από τις εγγυήσεις ενισχύονται οι παραγωγοί και ενισχύονται και τα προϊόντα. Από τους προσανατολισμούς ενισχύονται οι διαρθρώσεις, ενισχύονται οι αλλαγές που πρέπει να γίνονται στη γεωργία, οι εκσυγχρονισμοί και ορισμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που υπάρχουν κατά διαστήματα. Πρέπει να πω ότι από τον τομέα προσανατολισμού του FEOGA, γίνεται σωστά η διαχείριση, γίνεται σωστά η διανομή των κονδυλίων και είναι ικανοποιημένη η Κοινότητα και εμείς οι ίδιοι που έχουμε την ευθύνη».

    Οσον αφορά το πακέτο των εγγυήσεων, ο κ. Τζουμάκας επεσήμανε:

    «Εχουμε και εκεί παραβάσεις κατά περιόδους και υπάρχουν και πρόστιμα. Για παράδειγμα το τελευταίο καιρό επέβαλα πολύ σκληρά πρόστιμα σε πολλές περιοχές της χώρας, γιατί οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων έκαναν παραβάσεις, δηλαδή έκαναν εικονικές παραγωγές. Και σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής που εισηγήθηκε τις ποινές, κλείσανε τα ελαιουργεία μέχρι και πέντε χρόνια και υπήρχαν και πρόστιμα δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ακόμη έχω ανακοινώσει και πρόστιμα πάρα πολύ υψηλά μέχρι ενός δισ. γιατί είχαν κάνει παραβάσεις στην τυποποίηση του λαδιού, δηλαδή εμφάνιζαν βυτία τα οποία υποτίθεται είχαν μέσα λάδι, ενώ ήταν κενά και αυτό ήταν ένα γνωστό σκάνδαλο το οποίο παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη».

    Ενα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός είναι και το θέμα του σιταριού στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζουμάκας τόνισε: «Επίσης παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και το θέμα με το σιτάρι που αφορά τη Θεσσαλονίκη. Οπου δηλαδή ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στα σιλό σιτάρι πάνω από 25.000 τόνους, το οποίο είναι σιτάρι του ελληνικού δημοσίου και της Κοινότητας, βρέθηκαν κιλά μηδέν. Υπάρχουν υπεύθυνοι υπάλληλοι από την διεύθυνση Γεωργίας θεσσαλονίκης και από το υπουργείο γεωργίας, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνοι για να ελέγχουν το προϊόν να είναι στη θέση του».

    Επίσης, συνέχισε ο υπουργός, «πέρυσι κλείστηκαν 20 εκκοκιστήρια βάμβακος από τα 80 γιατί έκαναν παραβάσεις και είχε αρνητική συνέπεια στον παραγωγό. Δηλαδή εμφάνιζαν εικονική παραγωγή βαμβακιού με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή στον παραγωγό. Εχουμε δηλαδή έναν πόλεμο, γιατί τα προϊόντα αυτά ενισχύονται από την Κοινότητα. Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Κοινότητα θα είμασταν χώρα τριτοκοσμική. Αρα ο παραγωγός πρέπει να πάρει την ενίσχυση και δεν πρέπει να μεταφερθεί σε ορισμένους αετονύχηδες, οι οποίοι εμφανίζουν υπερπαραγωγές πλασματικές. Αυτό συμβαίνει στον έλεγχο που κάναμε στο ελαιόλαδο και σε άλλα προϊόντα. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να κάνουμε τον έλεγχο, γιατί θέλουμε να υπερασπίσουμε το δημόσιο χρήμα, το χρήμα του φορολογούμενου ελληνικού λαού και επίσης να υποστηρίξουμε το εισόδημα του παραγωγού το οποίο είναι ενισχυόμενο, λόγω του ότι ενισχύονται τα προϊόντα.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι, «σημασία έχει κάθε φορά που εμείς δεν είμαστε εντάξει που παρατηρούμε έρχεται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με τους μηχανισμούς που διαθέτει και καταλογίζει τα χρήματα αυτά και θέτει και πρόστιμο στο διπλάσιο. Για παράδειγμα ]woule τις εξαγωγικές επδοτήσεις. Επιχειρηματίες που παίρνουν εξαγωγικές επιδοτήσεις, εμφανίζουν πλαστά παραστατικά».

    [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ

    Διεθνές ενδιαφέρον, προκαλεί το διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο που διοργανώνει στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του εθνεγέρτη και οραματιστή της ιδέας της διαβαλκανικής συνεργασίας Ρήγα Βελεστινλή.

    Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, επισημαίνει ότι «ο Ρήγας Φεραίος, υπήρξε πρωτοπόρος αυτού που σήμερα αποκαλούμε διαβαλκανική συνεργασία». Επισημαίνει δε την Εθνεγερτήρια δράση του στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου άρχισε τις κινήσεις του για την ανάσταση της ελευθερίας στην Ελλάδα και εκεί συνέλαβε την ιδέα για σύσταση βαλκανικής ομοσπονδίας. Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι οι επιστήμονες που μετέχουν του διαβαλκανικού συνεδρίου που οργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για «την επίδραση των ιδεών του Ρήγα Φεραίου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και για την ανάγκη της διαβαλκανικής συνεργασίας σήμερα», προσδίδοντας νέες διαστάσεις στην εκτίμηση του έργου του εθνομάρτυρα, υπό το φως των σημερινών δεδομένων.

    Και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος υπογραμμίζει ότι το συνέδριο που οργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτελεί «ιδανική ευκαιρία για όλους μας να τιμήσουμε τη μεγάλη αυτή ιστορική μορφή, τον Ρήγα Βελεστινλή, που πέρα από την προσφορά του στο έθνος μας, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της διαβαλκανικής ιδέας, της διαβαλκανικής συνεργασίας».

    Τονίζει δε ότι «οι σημερινές συγκυρίες, απαιτούν, περισσότερο από ποτέ να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, ώστε να γίνει το όραμα πραγματικότητα»

    Στο συνέδριο, παίρνουν μέρος διακεκριμένες προσωπικότητες από όλες τις Βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Paskal Milo, ο υπουργός Πληροφοριών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Alexander Vutsits, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Svetlozar Zekov, ο υφυπουργός Παιδείας της Αλβανίας Andrea Marto, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Βοσνίας Hukovic Seid, ο ελληνικής καταγωγής Ακαδημαϊκός στη Ρουμανία Αντώνιος Νικολάου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Σόφιας Αγκόπ Καραμπετιάν καθώς επίσης ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, διευθυντές εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των χωρών της βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για να τιμήσει τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή.

    Η έναρξη του συνεδρίου, θα γίνει στις έξι το απόγευμα την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν το S\bbato 12 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο «Sun Beach», στην Αγία Τριάδα.

    Οι εισηγήσεις θα παρουσιαστούν από τους 50 συνέδρους σε έξι ενότητες που αναφέρονται: στην επίδραση που είχαν οι ιδέες του Ρήγα Βελεστινλή στην κάθε μία βαλκανική χώρα ξεχωριστά, στις συνθήκες που επικρατούσαν στα Βαλκάνια στα τέλη του 18ου αιώνα, στο ρόλο της πληροφόρησης για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας, στην παρουσίαση των οραμάτων του Ρήγα μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά και τον τύπο των βαλκανικών χωρών, στην αντιμετώπιση του εθνικισμού κ.α.

    [05] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    Η Τουρκία προβαίνει σε συστηματική επιχείρηση εκμετάλλευσης της υψηλής ισραηλινής τεχνολογίας για να στηρίξει τις δικές της μονομερείς διεκδικήσεις έναντι πολλών λαών της περιοχής και η στάση της αυτή προκαλεί αντιδράσεις από όλες τις άλλες χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οπως είπε τον Οκτώβριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ κ. Μοντερχάι και θα επιχειρήσει να του εξηγήσει τις ελληνικές ενστάσεις για τη συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ.

    Οσον αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα ο υπουργός είπε ότι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την πολεμική αεροπορία και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    [06] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Ζητήματα ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση, ενώ εξετάστηκαν τρόποι το χέδιο αυτό να γίνει αποτελεσματικότερο.

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την απασχόληση μείζον θέμα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι τέθηκαν οι βάσεις για την κατάρτιση του νέου Σχεδίου Δράσης για το 1999 που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την απασχόληση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ όλων των Υπουργείων, είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι προωθείται η προσπάθεια για να εναρμονιστούν οι κοινωνικές πολιτικές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Cioucjoskab_ar οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσας στις δύο χώρες, μορφές διμερούς συνεργασίας, καθώς και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Οι συνομιλίες όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου «Ντάνας», θα επικεντρωθούν στις ελληνικές προτάσεις για την διευθέτηση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, των οποίων η αποδοχή και η εφαρμογή εξαρτάται από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πρότεινε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αύξηση του αριθμού των ξένων παρατηρητών και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα βασίζονται στη παραχώρηση αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τονίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το διορισμό ενός απεσταλμένου της Ε.Ε, ο οποίος θα συμβάλει στις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, και ότι θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή των προτάσεων για την αποφυγή επιβολής σοβαρότερων κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία και ενδεχομένως την ξένη επέμβαση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΡΩΣΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, θα προεδρεύσει κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, σύμφωνα με το γραφείο τύπου της κυβέρνησης.

    Το πρόγραμμα προβλέπει ομιλία του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, για τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του 1998.

    Ο αντιπρόεδρος, Μπορίς Φιοντόροφ, και επικεφαλής της ομάδας εργασίας που μελετά το πρόγραμμα κατά της κρίσης, θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα οικονομικά προβλήματα και τη σταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ιβαν Σταρίκοφ, και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ιβαν Γκορμπατσόφ, θα αναφερθούν στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στα μέτρα σταθεροποίησής της.

    Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν αρκετά προσχέδια νόμων και δεσμεύσεις στους σημερινούς νόμους, τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλλει άμεσα στη Δούμα. Ε.Ρ.

    [09] ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Οι Κομμουνιστές της Δούμα ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την πολιτική και οικονομική κρίση.

    Σε απόφαση του κόμματος, αναφέρεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Sείναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση της κρίσης και να σχηματίσει κυβέρνηση που θα χαίρει δημόσιας εμπιστοσύνης, θα ελέγχεται από το κοινοβούλιο και θα είναι υπόλογη σ' αυτό».

    Ακόμη, επιβεβαιώνεται ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτή εξασφαλίσει την εξουσία, θα θέσει ως προτεραιότητα το δικαίωμα των Ρώσων πολιτών να εργάζονται, να λαμβάνουν την κατάλληλη αμοιβή και την προστασία των αποταμιεύσεών τους».

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα δοθούν εγγυήσεις για το δικαίωμα εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης και στέγασης των πολιτών, καθώς και για ελεύθερη κοινωνική ασφάληση.

    Ο ηγέτης του κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι κομμουνιστές επιθυμούν μια κεντροαριστερά κυβέρνηση με την οποία θα συνεργαστούν χωρίς να επιδιώκουν πρωταγωνιστικούς ρόλους και πρόσθεσε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι να πραγματοποιηθεί σε αντιπαράθεση ψηφοφορία στη Δούμα με αρκετούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία, έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο ποιος κερδίζει. Ε.Ρ.

    [10] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑ 35,7%- ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

    Οι τιμές καταναλωτή στη Ρωσία εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά 35,7% την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής.

    Το ποσοστό του πληθωρισμού για το τρέχον έτος διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20% για τους πρώτους οχτώ μήνες και το 15% μόνο για τον Αύγουστο ενώ το 1997 ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το 11%. Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ- ΠΡΙΜΑΚΟΦ

    Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ συναντήθηκε σήμερα στην οικία του έξω από τη Μόσχα ο πρόεδρος Γέλτσιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, επικαλούμενο αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

    Στο μεταξύ, σιωπηλός παραμένει ο Ρώσος πρόεδρος για το ποιόν θα προτείνει για την πρωθυπουργία της χώρας μετά και τη δεύτερη απόρριψη από τη Δούμα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν ενώ φημολογείται οτι δεν θα τον στηρίξει στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας παρόλο που έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι υποστήριξε ότι οι τρεις άντρες συζήτησαν την πρόσφατη πολιτική κατάσταση και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη ρωσική κρίση. Λ.Μ

    [12] Ο ΛΕΜΠΕΝΤ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Την πρόθεση του να αναλάβει τις ευθύνες και να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση σε περίπτωση που χειροτερέψει η κατάσταση, εξέφρασε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ ο κυβερνήτης της peqiow^r Κράσνογιαρσκ Αλεξάντερ Λέμπεντ, υπογραμμίζοντας «ότι η πρόσφατη παράλυση της εξουσίας είναι προφανής».

    Παράλληλα. ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Γέλτσιν τονίζοντας, ότι θα ωφελήσει αναμφισβήτητα τη χώρα.

    Ο στρατηγός Λέμπεντ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Γέλτσιν ίσως παρουσιάσει νέο υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας μετά τη δεύτερη συνεχή απόρριψη του Βικτορ Τσερνομίρντιν από τη Δούμα για την πρωθυπουργία της χώρας.

    Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν έχει δεχτεί μέχρι στιγμής από το Κρεμλίνο πρόταση.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Λέμπεντ φτάνοντας σήμερα στο αεροδρόμιο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας. Λ.Μ

    [13] ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΜΑ

    Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, έντονες είναι οι φήμες ότι μετά από τις δύο φορές που η Δούμα καταψήφισε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο πρόεδρος Γέλτσιν δεν θα εισηγηθεί για τρίτη φορά το διορισμό του στην πρωθυπουργία.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Γέλτσιν δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση για το αν θα παρουσιάσει στη Δούμα για τρίτη φορά τον κ. Τσερνομίρντιν.

    «Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του προέδρου», δήλωσε ο κ. Γιαστρεζέμσκι στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων κατά τη διάρκεια δύο ακροαματικών διαδικασιών για την επικύρωση του διορισμού στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Λ.Μ

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αίσθηση προκάλεσε στην Αλβανία η επιστολή παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Αρμπέν Μάλαϊ, παρά το γεγονός ότι μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νάνο κατά τη συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς και κατά τη συνάντησή του με την με την κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξαλείφθηκαν οι υποψίες ότι θα επέλθουν αλλαγές στην κυβέρνηση.

    Ο μέχρι χθες υπουργός είχε χαρακτηριστεί και στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από τον πρωθυπουργό, ως «ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης». Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών ήρθε αμέσως μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Νάνο, ότι θα απομακρυνθούν ο γενικός διευθυντής των Τελωνείων Γκεζίμ Μπλέτα και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Φορολογίας Αρμπέν Αχμέτι, οι οποίοι είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

    Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών πολλοί τη συνδέουν με την ap|vasg του πρωθυπουργού Νάνο να απομακρύνει τους δύο στενούς συνεργάτες του. Ο ίδιος ο Μάλαϊ, ωστόσο, εξηγεί στην επιστολή παραίτησής του ότι δεν χαίρει της απαιτούμενης πολιτικής υποστήριξης από τα κόμματα του συνασπισμού». Στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών κάνει γνωστό, ότι «αισθάνεται κουρασμένος και δυσαρεστημένος από τις σοβαρές και αβάσιμες κατηγορίες που εξαπέλυσαν εις βάρος του οι εκπρόσωποι των κομμάτων του συνασπισμού», τονίζοντας επίσης, ότι δεν είχε την απαιτούμενη υποστήριξη τους στον πόλεμο εναντίον της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς.

    Η ξαφνική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών ίσως να είναι η πρώτη ένδειξη ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» , επικαλούμενη έγκυρες, όπως αναφέρει, πληροφορίες, κάνει γνωστό ότι θα απομακρυνθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο «ο οποίος ζει τώρα τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση Νάνο». Η εφημερίδα κάνει γνωστό, ότι πολύ σύντομα θα απομακρυνθεί και ο υπουργός Γεωργίας Λιουφτέρ Τζουβέλι, τονίζοντας ότι «αυτές και άλλες αλλαγές σύμφωνα με επίσημες πηγές είναι υπόθεση ημερών».

    [15] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ CEFTA

    Η Βουλή της Βουλγαρίας επικύρωσε την ένταξη της χώρας στην Κεντροευρωπαϊκή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (CEFTA), από την 1η Ιανουαρίου του 1999. Η συμφωνία ένταξης της Βουλγαρίας στη CEFTA υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στη Σόφια.

    Η CEFTA δημιουργήθηκε το 1992 με ιδρυτικά μέλη την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Αργότερα προσχώρησαν η Σλοβενία και η Ρουμανία. Κ.Κ.

    [16] ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Νέο ομαδικό τάφο στον οποίο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, βρέθηκαν 12πτώματα, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ανακάλυψαν χθες κοντά το χωριό Γκλότζανε, στην περιοχή της πόλης Ντέτσανι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Οπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, σε δηλώσεις του ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Τζακόβιτσα, Ντράγκουτιν Αντάμοβιτς τόνισε ότι ο τάφος ανακαλύφθηκε με βάση αποκαλύψεις συλληφθέντων Αλβανών αυτονομιστών, οι οποίοι υποστήριξαν, μάλιστα, ότι στην ίδια περιοχή έχουν ταφεί περίπου 40 άτομα, τα οποία εκτελέστηκαν στο διάστημα Μαΐου-Αυγούστου.

    Στο μεταξύ, παρά την σχετική ηρεμία που επικρατούσε στις αρχές της εβδομάδας, χθες στην περιοχή του Ντέτσανι και της Τζάκοβιτσα σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις.

    Οπως μετέδωσε το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο πρόσκειται στον μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ορισμένα χωριά κοντά στην πόλη του Ντέτσανι, όταν οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διασπάσουν και τις τελευταίες ομάδες οπλισμένων Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην περιοχή.

    Μάχες διεξήχθησαν και στο χωριό Γκλότζανε, όπου πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, κατά την προσπάθεια των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας να επανακτήσουν τον έλεγχο του χωριού. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Wednesday, 9 September 1998 - 20:08:17 UTC