Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Ιουλίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
  • [02] ΤΕΘΗΚΑΝ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [03] ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [05] ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [06] ΣΕ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΑΒΑΝΑ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ ΜΕ ΤΙΣ "ΝΕΦΕΛΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
  • [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 2,59% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [09] Μ.ΓΙΛΜΑΖ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
  • [10] ΤΡΕΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΓΙΛΜΑΖ
  • [11] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ '97
  • [12] ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ρ. ΝΤΟΥΡΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ, ΚΑΤΙ ΜΑΡΤΟΝ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [13] ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΝΑΝΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΟΡΟΙ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [15] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [16] Ο ΧΑΪΝΤΑΡΑΓΚΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [17] Ο ΑΣΚ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [18] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΚ
  • [19] AΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΥΜΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ APOSTQATIJOPOIGSG ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

    Το υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει στο επίσημο διάβημα της Αγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση με το οποίο ζητάει αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

    Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας επέδωσε το διάβημα στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα, κ. Νεζερίτη.

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις αξιώσεις της Τουρκίας που προβάλλονται χωρίς λόγο και αφορμή. Πρόκειται, είπε, για "ισχυρισμούς απαράδεκτους ιστορικά", σημείωσε ότι με την ενέργεια της αυτή η Αγκυρα δυναμιτίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να παραμείνει αδιάφορη και να μην οργανώνει την άμυνα της.

    [02] ΤΕΘΗΚΑΝ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Υπό έλεγχο έχουν τεθεί όλες οι πυρκαγιές ανά τη χώρα. Για εμπρησμούς κάνουν λόγο κάτοικοι και φορείς των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος μίλησε για δολιοφθορές.

    Στο μεταξύ, επίδομα 200.000 δραχμών θα λάβουν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι πληγέντες από τις πυρκαγιές. Με 2.000.000 θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που κάηκαν.

    Παράλληλα ειδική επιτροπή θα καταγράψει τις ζημιές ώστε να καταβληθεί από κρατικές τράπεζες δάνειο 15ετούς διάρκειας, από το οποίο το 30% θα χορηγηθεί δωρεάν και το υπόλοιπο με επιδοτούμενο επιτόκιο.

    Συμβολική ενίσχυση ύψους 5.000.000 δραχμών, κλινοσκεπάσματα και οικιακά σκεύη θα χορηγήσει στους κατοίκους της Σαλαμίνας και του Περάματος, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    [03] ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με τον Πορτογάλο ομόλογο του αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέπτεται τη Λισαβόνα για να εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο της EXPO' 98.

    Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο Ζορζ Σαμπάϊο, ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι διαπιστώθηκε συμφωνία για επιδίωξη της ειρήνης στα Βαλκάνια και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    [04] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Μία νέα μέθοδος που επιτρέπει εγχειρήσεις καρδιάς και by pass χωρίς να ανοίγεται ο θώρακας του ασθενούς θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Αυτό ανακοίνωσε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής του ΔΠΘ Γιώργος Μπουγιούκας, παρουσιάζοντας την μέθοδο MIDCAB στο 4ο ελληνοϊταλικό συνέδριο αγγειοχειρουργικής-αγγειοπλαστικής το οποίο pqaclatopoi^hgje στην Αλεξανδρούπολη.

    "Η μέθοδος MIDCAP" είπε ο κ Μπουγιούκας, "είναι μία καινούργια τεχνική, η οποία εφαρμόζεται από το 1994. Με βάση αυτή την τεχνική ο καρδιοχειρουργός μπορεί να χειρουργήσει κάποιον άρρωστο, να του κάνει by pass χωρίς να του ανοίξει το θώρακα. Απλά γίνεται μία περιορισμένη τομή πλαγίως του θώρακα και χειρουργείται ο άρρωστος δίχως εξωσωματική κυκλοφορία". Τα πλεονεκτήματα αυτής της εφαρμογής είναι ότι οι ασθενείς αναρρώνουν πιο γρήγορα.

    Ο κ Μπουγιούκας πρόσθεσε ακόμη ότι η στεφανιαία χειρουργική εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα σε πολύ καλό βαθμό και τα αποτελέσματά της είναι εφάμιλλα, ίσως και καλύτερα από αυτά που επιτυγχάνονται σε κλινικές του εξωτερικού.

    [05] ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Το Σαββάτο 11 Ιουλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για τη υποβολή ενδιαφέροντος θα είναι η 20ή Αυγούστου.

    Η πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας θα γίνει μέσω Χρηματιστηρίου, όπως συνέβη στην πώληση του 37% της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Η διαδικασία αυτή συνεπάγεται πως οι αγοραστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν due dilegence της τράπεζας, δηλαδή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων και κύρια των επισφαλειών της, με αποτέλεσμα το τίμημα που θα προσφέρουν να μην βασίζεται απόλυτα στην αποτίμηση της Ιονικής, όπως αυτή διεξήχθη για λογαριασμό της μητρικής Εμπορικής Τράπεζας. Παράλληλα, η πώληση των μετοχών της Ιονικής μέσω Χρηματιστηρίου δεν θα μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής της μετοχής της κατά το τελευταίο εικοσαήμερο με ένα μήνα.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι σε περίπτωση που πωλείται μέσω Χρηματιστηρίου περισσότερο από το 30% μίας εταιρίας, τότε η μεταβίβαση των μετοχών μπορεί να γίνει και σε τιμή που να αποκλίνει προς τα πάνω ή κάτω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της εταιρίας. Κάτι ανάλογο συνέβη πρόσφατα στην μεταβίβαση του 50,08% των κοινών μετοχών της Τράπεζας Αθηνών στην Eurobank, όπου η μεταβίβαση έγινε στις 8.228 δρχ. ανά μετοχή έναντι κλεισίματος τιμής μετοχής κατά την ημέρα της μεταβίβασης στις 12.048 δρχ.

    [06] ΣΕ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΑΒΑΝΑ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΤΟ ΚΘΒΕ ΜΕ ΤΙΣ "ΝΕΦΕΛΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

    Στη Στοκχόλμη, το Βελιγράδι και την Αβάνα θα "ταξιδέψει" το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παράσταση "Νεφέλες" του Αριστοφάνη που παρουσιάζει από την Πέμπτη έως και το Σάββατο στο Θέατρο Δάσους. Η παράσταση θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα από τις 9 Ιουλίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου ενώ στις 28 και 29 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο. Εξάλλου το Νοέμβριο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετάσχει με τις "Νεφέλες" στο 7ο Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη ενώ το έργο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο Bekicq\di και την Αβάνα της Κούβας.

    Οι "Νεφέλες" είναι ένα έργο διαχρονικό καθώς τα προβλήματα που έθετε ο Αριστοφάνης αιώνες πριν εξακολουθούν να υφίστανται και στην εποχή μας. Ο σκηνοθέτης του έργου Ανδρέας Βουτσινάς, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, υπογράμμισε ότι κάθε φορά που ασχολείται με τον Αριστοφάνη επιβεβαιώνει το πόσο σύγχρονος είναι, ενώ επισήμανε ότι η έλλειψη απαντήσεων σε μεγάλα ερωτήματα όπως αυτά που παρουσιάζονται στις "Νεφέλες" εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

    "Σήμερα", είπε ο κ Βουτσινάς αναφερόμενος στα προβλήματα έτσι όπως παρουσιάζονται από τα "παράθυρα" των τηλεοπτικών σταθμών, "όλοι έχουν δίκιο γιατί δεν συζητούν αλλά μιλούν εναντίον κάποιου άλλου" και επικαλούμενος τον Αριστοφάνη πρόσθεσε "αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις τουλάχιστον ας διακωμωδήσουμε τις καταστάσεις". Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι είναι ευτυχισμένος που σκηνοθετεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. "Στην ηλικία μου η ευτυχία είναι μία έκπληξη. Το να είναι κανείς δυστυχισμένος είναι κάτι εύκολο" είπε.

    Μετά την ολοκλήρωση της προγράμματος η μουσική του έργου θα παρουσιαστεί σε CD , όπως είχε γίνει και με τη μουσική του έργου "Η λυσσασμένη γάτα" που είχε ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο. "Το CD με τη μουσική της "Λυσσασμένης γάτας" πούλησε 5.000 αντίτυπα, εδώ θα πουλήσουμε 100.000" είπε αστειευόμενος ο κ Βουτσινάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της παράστασης "Νεφέλες" αγοράστηκαν ειδικά μηχανήματα τα οποία παράγουν οικολογικό καπνό.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε ελεύθερη απόδοση Ανδρέα Βουτσινά και Ελένης Τριανταφυλλάκη-Πήττα, σκηνικά και κοστούμια Τίτης Κυριακίδου, μουσική και απόδοση χορικών Βασίλη Δημητρίου, χορογραφίες Έρσης Πήττα και μουσική διδασκαλία Αίγλης Χαβά-Βάγια.

    [07] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ 2,59% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ

    Με άνοδο 2,59% έκλεισε σήμερα ο γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.597,31 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 74,834 δισ. δραχμές.

    Στο τραπεζικό κλάδο η Εθνική έκλεισε στις 46.480 δρχ., η Κτηματική στις 23.005 δρχ., η Ιονική στις 16.790 δρχ., η Πίστεως στις 27.590 δρχ. και η Εργασίας στις 30.300 δρχ.

    Στο βιομηχανικό τομέα, ο ΟΤΕ έκλεισε στις 8.610 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3.610 δρχ. και η Ιντρακόμ στις 12.790 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσαν το πρωί ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και η συνοδεία του, όταν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο με σκοπιανές πινακίδες.

    Τυχερός στάθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο και δεν έπαθε τίποτα.

    Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Makpress, από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν οι δύο επιβάτες του σκοπιανού αυτοκινήτου και τραυματίστηκαν ο Τούρκος υπουργός και άλλα τέσσερα μέλη της συνοδείας του.

    Τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μοναστηρίου επισκέφθηκε ο κ.Γιλμάζ. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Αναντολού" ο υπουργός και οι υπόλοιποι τραυματίες θα μεταφερθούν σήμερα στην Τουρκία.

    Το ατύχημα σημειώθηκε στις 11.30 το πρωί στην εθνική οδό Σκοπίων-Μοναστηρίου, επτά χιλιόμετρα έξω από το Μοναστήρι, όπου η τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ.Γιλμάζ, η οποία πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, μετέβαινε προκειμένου να εγκαινιάσει το τουρκικό προξενείο που ανοίγει τις πύλες του στην πόλη αυτή. Ε.Π.

    [09] Μ.ΓΙΛΜΑΖ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

    Για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο, αλλά και το αδιέξοδο στο κυπριακό πρόβλημα, στην Ελλάδα.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, ο Μεσούτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί να είναι "ο κυρίαρχος του Αιγαίου" και εξαιτίας αυτού δεν σέβεται τα νομικά μας δικαιώματα".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η στάση αυτή της Ελλάδας είναι ο βασικός λόγος για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι "παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του να προτείνει τόπους για την επίλυση των διαφορών, οι προτάσεις απορρίφθησαν από την Ελλάδα".

    "Ελπίζω πως η Ελλάδα θα απαρνηθεί την αδιάλλακτη πολιτική της και θα τηρήσει μία ρεαλιστική στάση η οποία θα συμβάλλει σταποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ώστε οι επερχόμενες γενεές να κληρονομήσουν σχέσεις απαλλαγμένες από τα σημερινά προβλήματα" είπε ο κ.Γιλμάζ συμπληρώνοντας ότι η λήξη του πολέμου στη Βοσνία και η υπογραφή της συμφωνίας του Ντέητον ανήγγειλαν ότι είναι εφικτή η καλλιέργεια θετικού ευρωπαϊκού κλίματος και στα Βαλκάνια.

    "Η Τουρκία πιστεύει ότι πως όλα τα κράτη της περιοχής μπορούν να προσδιορίσουν κοινούς στόχους, βασισμένους στην καλή γειτονία, τη φιλία και τη συνεργασία" επισήμανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, διευκρινίζοντας πως στο πλαίσιο της φιλειρηνικής πολιτικής που ασκεί, η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να θεμελιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα σε ειρηνικές βάσεις.

    Ο κ.Γιλμάζ επισήμανε πως η Τουρκία "δεν καλλιεργεί εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας και ποτέ δεν καλλιεργούσε στόχους που θα μπορούσαν να ζημιώσουν τα αδιαμφισβήτητα ελληνικά συμφέροντα" και απέδωσε την ένταση στις διαφορετικές απόψεις των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου.

    "Η Τουρκία πιστεύει ότι το Αιγαίο είναι κοινή θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών και Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να σέβονται την "Status quo" κατάσταση, η οποία ορίζεται από τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού" είπε ο κ. Γιλμάζ επισημαίνοντας, πως για την επίλυση των προβλημάτων και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εμποδίσουν την αύξηση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα στρέφεται όχι προς την επίλυση, αλλά προς την μη επίλυση του κυπριακού ζητήματος" χρησιμοποιώντας το μάλιστα για να εμπορδίσει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με την άποψή του το 1963 η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον αποκλεισμό των τουρκοκυπρίων από το ενιαίο κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

    "Στις προσπάθειες των δύο ελληνικών πλευρών για την προσάρτηση του νησιού στο ελληνικό κράτος κρύβεται η ουσία των γεγονότων του 1963" τόνισε ο κ.Γιλμάζ και πρόσθεσε ότι "το σημερινό καθεστώς της Κύπρου αποδεικνύει, πως οι δύο ελληνικές πλευρές δεν έχουν παραιτηθεί από τον αρχικό στόχο τους".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε, πως στο θέμα της Κύπρου "η Τουρκία και η Τουρκοκύπριοι έκαναν ότι ήταν δυνατόν, αποδεχόμενοι το πακέτο μέτρων για την αύξηση της ασφάλειας που πρότεινε ο ΟΗΕ, ενώ οι Ελληνοκύπριοι, με την στήριξη της Ελλάδας άφησαν να εννοηθεί ότι είναι εναντίον μίας λύσης βασισμένης στην ισότητα των δύο πλευρών, βάσει των διεθνών συνθηκών, και κάνοντας χρήση του παράνομα υιοθετημένου επιθέτου "κυπριακή κυβέρνηση" σε διεθνές επίπεδο, οδήγησαν σε ναυάγιο όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης".

    "Η Τουρκία είναι υπέρ της επανέναρξης των διαβουλεύσεων για την Κύπρο. Πιστεύω ότι πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για την επίτευξη λύσης, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών στο νησί. Εάν οι δύο πλευρές καθορίσουν τα σύνορα και επιλύσουν τα βασικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια και τα περιουσιακά ζητήματα, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την συμβίωση. Αν πραγματικά το επιθυμούν, οι δύο λαοί μπορούν να αναζητήσουν δρόμους για ένα κοινό μέλλον" κατέληξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ε.Π.

    [10] ΤΡΕΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΓΙΛΜΑΖ

    Με την υπογραφή της διακήρυξης για την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, της διμερούς συμφωνίας για τη ρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και της διμερούς συμφωνίας για την αλληλοαναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε χθες στα Σκόπια η συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής, ο Σκοπιανός και ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασαν από κοινού την ικανοποίησή τους για την πορεία των διμερών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπαν, "αποτελούν σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή".

    Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσερβενκόφσκι-Γιλμάζ βρέθηκε και to θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν πως υπάρχει πλήρη ταύτιση των απόψεων στο θέμα των κινδύνων που εγκυμονούν από την ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης και στα γειτονικά κράτη και τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της διένεξης μέσω του διαλόγου.

    Σημειώνεται ότι ο σκοπιανός Τύπος δίνει μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ , υποστηρίζοντας πως οι επαφές του Τούρκου πρωθυπουργού με τους ηγέτες της χώρας έδωσε νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις που από τους πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων χαρακτηρίζονται άριστες.

    Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα εγκαινιάσει το τουρκικό προξενείο στο Μοναστήρι και θα επισκεφθεί την Οχρίδα, απ' όπου θα αναχωρήσει για την Άγκυρα. Ε.Π.

    [11] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ '97

    Mε 88 ψήφους υπέρ και μία κατά, το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια της κρίσης του 1997 στην Αλβανία και η οποία αφορά την έναρξη προανάκρισης σε βάρος πολιτικών προσώπων που φέρονται να ευθύνονται για τα αιματηρά επεισόδια την περίοδο Φεβρουάριος Μάρτιος 1997 που σημειώθηκαν στην επικράτεια της χώρας.

    Πρώτη θέση στον κατάλογο των υπευθύνων της κρίσης κατέχει ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

    Στο σύνολό τους οι βουλευτές από του βήματος της Βουλής κατηγόρησαν τον Μπερίσα, χαρακτηρίζοντάς τον ως κύριο εμπνευστή και οργανωτή της κρίσης του 1997, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και η χαώδης κατάσταση που ακολούθησε, είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο αντιπρόεδρος.

    Η απόφαση της Βουλής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο αντιπολιτευόμενος τύπος προαναγγέλλει την αποχώρηση του κόμματος από το κοινοβούλιο.

    Η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, γράφει ότι σήμερα συγκαλείται το εθνικό συμβούλιο του κόμματος και η ηγεσία του κόμματος θα προτείνει το "μποϋκοτάρισμα" των εργασιών του κοινοβουλίου. Ενδεικτικός άλλωστε είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε": "Οριστικός ο χωρισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με το κοινοβούλιο".

    [12] ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ρ. ΝΤΟΥΡΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ, ΚΑΤΙ ΜΑΡΤΟΝ

    Τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ραγκίπ Ντουράν επισκέφτηκε η σύζυγος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ , δημοσιογράφος Κάτι Μάρτον. Η κ Μάρτον είναι η πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, αλλά επισκέφτηκε την Τουρκία με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Human Rights Watch προκειμένου να pqaclatopoi^sei επαφές με δημοσιογράφους, εκπροσώπους επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Μιλώντας στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" σχετικά με την συνάντησή της με τον Ραγκίπ Ντουράν τόνισε ότι αυτός έπραξε το καθήκον του ως δημοσιογράφος και δεν είναι ευχάριστο να βρίσκεται στη φυλακή για αυτό το λόγο. Η κ Μάρτον , που γεννήθηκε το 1948 στην Ουγγαρία, κατάγεται από δημοσιογραφική οικογένεια. Η μητέρα της ήταν ανταποκρίτρια του πρακτορείου UPI και ο πατέρας της ανταποκριτής του Associated Press. Το γεγονός ότι σε ηλικία επτά ετών είδε τους γονείς να φυλακίζονται ευαισθητοποίησε την Κάτι Μάρτον στο θέμα των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων.

    Η Κάτι Μάρτον είχε εξασφαλίσει μέσω της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων μεγάλη υποστήριξη στον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ισίκ Γιουρτσού και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και στην περίπτωση του Ραγκίπ Ντουράν . "Ο Ραγκίπ είναι ένα σύμβολο. Γνωρίζουμε και τους άλλους . Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση γι αυτό τα στρατοδικεία δεν πρέπει να δικάζουν τους πολίτες. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν στρατοδικεία, αλλά όχι για να δικάζουν δημοσιογράφους" δήλωσε η Κάτι Μάρτον.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία καταλαμβάνει την 14η θέση στον κατάλογο των 40 χωρών με τη χειρότερη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [13] ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΝΑΝΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Tη δημιουργία μιας εθνικής συνέλευσης στο Κοσσυφοπέδιο στην οποία θα συσπειρωθούν υπό την ηγεσία του Ιμπραήμ Ρουγκόβα όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", έτσι ώστε οι αλβανόφωνοι να εκφραστούν ομόφωνα στις συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, πρότεινε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός απαντώντας σε επερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα που φέρεται ότι έκανε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, τις διέψευσε λέγοντας ότι "διαστρεβλώθηκαν από τον δημοσιογράφο του πρακτορείου".

    O κ. Νάνο υπογράμμισε ότι ποτέ η κυβέρνησή του δεν είχε θεωρήσει τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" ως τρομοκρατική οργάνωση. "Αυτό που εμείς είπαμε ως κυβέρνηση είναι ότι τασσόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας", τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: "τώρα πια δεν έχουμε να κάνουμε με μια οργάνωση, αλλά με ένα λαϊκό κίνημα, προϊόν του δικαιώματος του κάθε λαού στην αυτοάμυνα μετά από μια εισβολή".

    Επισήμανε ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα αποτελεί το στοιχείο της ενότητας των αλβανόφωνων και της επιθυμίας τους να δημιουργήσουν τους δικούς τους ανεξάρτητους θεσμούς, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε tgm υποστήριξη της κυβέρνησής του στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρευση λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    [14] ΟΡΟΙ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα στη γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία και τον ΟΑΣΕ για την επανένταξη της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας στον οργανισμό, και την αποστολή εκπροσώπων στη χώρα, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μελίσα Φλέμινγκ.

    Η κ. Φλέμινγκ δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ θέτει κάποιες προϋποθέσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων για την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας ανάμεσα στις οποίες είναι η επιστροφή των αποστολών του στο Κοσσυφοπέδιο, το Σάντζακ και τη Βοϊβοντίνα, που βρισκόταν στη χώρα έως το 1992 όταν ανεστάλη η συμμετοχή της χώρας στον οργανισμό. Ο

    Οι τρέχουσες συνομιλίες είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των προέδρων της Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Μπόρις Γέλτσιν και αφορούν την επιστροφή της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γιουγκοσλαβία και ταυτόχρονα την ένταξη της χώρας στον οργανισμό, τόνισε η κ. Φλέμινγκ.

    Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, αλλά ο ΟΑΣΕ είναι ικανοποιημένος μόνο από το γεγονός ότι διεξάγονται συνομιλίες και για την ανοιχτή θέση των δύο πλευρών.

    Επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις συνομιλίες είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Μπράνκοβιτς και επικεφαλής της επιτροπής του ΟΑΣΕ ο Γέρζι Νόβακ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται σύντομα η άφιξη του Φελίπε Γκονζάλες στο Βελιγράδι με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ για τη Γιουγκοσλαβία η εκπρόσωπος του οργανισμού είπε ότι στον ΟΑΣΕ ελπίζουν όλοι για αυτό προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκατάθεση της κυβέρνησης στο Βελιγράδι.

    Κ.Γ.

    [15] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Ιδιαίτερα ανήσυχος για ακόμη μια φορά, σχετικά με το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα Βαλκάνια, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

    "Όλο και πιο πολύ ανησυχώ ότι, αν δεν τερματιστούν οι εχθροπραξίες στο Κοσσυφοπέδιο, η ένταση θα εξαπλωθεί και πέρα από τα σύνορα και θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Συνεπώς το Κοσσυφοπέδιο καθίσταται το ζήτημα-κλειδί για τη γενική σταθερότητα σ΄ όλη τη βαλκανική", σημειώνει ο κ. Ανάν στην έκθεση του.

    "Η διεθνής κοινότητα έχει συγκλονιστεί από τη συνεχιζόμενη βία στο Κοσσυφοπέδιο", τονίζει ο κ. Ανάν και προσθέτει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν tir διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Στο μεταξύ, οι δύο απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Νικολάι Αφανασιέφσκι, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δεν επέτυχαν μέχρι στιγμής να ξαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λ.Π.

    [16] Ο ΧΑΪΝΤΑΡΑΓΚΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Σερβία ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χαϊνταράγκα στην περίπτωση "που συνεχιστεί η εθνική εκκαθάριση που επιχειρείται στο Κοσσυπέδιο και αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του προβλήματος".

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα "Corriere Della Sera", ο Αλβανός υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο "αλλά η πιθανότητα μια στρατιωτικής αναμέτρησης -αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος- θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα". Ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι πόλεμος μεταξύ δύο στρατών, αλλά πόλεμος μεταξύ δυο λαών, φέρεται να είπε ο κ.Χαϊνταράγκα.

    Οσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, ο κ.Χαϊνταράγκα τόνισε ότι ανασυγκροτούνται με τη βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. "Η Αλβανία θέλει να ενισχυθεί με πέντε μεραρχίες στο Αργυρόκαστρο, στα Τίρανα, στο Μάτι, στο Σκούταρι και στο Κούκες. Οι δύο τελευταίες είναι πιο κοντά στη Γιουγκοσλαβία και υπάγονται στην ιταλική επιτροπή ειδικών (Die) υπό την ηγεσία του ταξίαρχου στρατηγού Λουίτζι Καντόνε", είπε.

    Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε ο Αλβανός υπουργός, "οι Ιταλοί προετοιμάζουν δύο μίνι-ταξιαρχίες, όπως είπε, υπό την ονομασία "μεραρχίες", οι οποίες στη Δύση αποτελούνται από 10 έως 20 χιλιάδες άνδρες.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Τουρκία "προετοιμάζει μια ταξιαρχία Αλβανών κομάντος, ενώ η Ελλάδα βοηθά τις υπόλοιπες "μεραρχίες".

    [17] Ο ΑΣΚ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Την άποψη ότι η δράση του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" επεκτείνεται και στην ΠΓΔΜ υποστηρίζει η εφημερίδα "Times" του Λονδίνου, η οποία αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι στο δυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο κατοικείται ως επί τον πλείστον από Αλβανούς, λειτουργούν κύτταρα της παράνομης αυτής οργάνωσης των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ και κυρίως στο Τέτοβο, το οποίο βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο επικρατεί μία εμφανής ένταση, ενώ ο φόβος των κατοίκων της περιοχής, από μία ενδεχόμενη επέκταση των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο προς τον νότο, αυξάνεται συνεχώς.

    Η εφημερίδα παραθέτει και δήλωση του αντιπροέδρου του Dglojqatijo} Κόμματος Αλβανών των Σκοπίων, Ίλιαζ Χαλίμι, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ προέρχεται από το εσωτερικό της, δηλαδή από την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ της αλβανικής και της σλαβικής εθνότητας. Ε.Π.

    [18] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΚ

    Την ενεργή ανάμειξη του Σαλί Μπερίσα και μελών της οικογενείας του στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" αποκαλύπτει η εφημερίδα "Σέκουλι" η οποία υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας έθεσε μάλιστα στη διάθεση του ΑΣΚ και το σπίτι του στη γεννέτειρά του, την Τροπόγια .

    Σύμφωνα με τη "Σέκουλι" Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου, που συνελήφθη από τους Σέρβους ομολόγησε στην τηλεόραση του Βελιγραδίου, ότι στην Τροπόγια εφοδιάζονται με όπλα καθώς και ότι οι Αλβανοί που επιθυμούν να ενταχθούν στις γραμμές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" εκπαιδεύονται από αξιωματικό, εξάδελφο του Μπερίσα, ο οποίος φέρει μάλιστα το ίδιο επώνυμο.

    Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη συνεργάτες του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, γράφει ότι κατά την περιοδεία του στην Κρανς Μοντάνα ο Φάτος Νάνο είχε επαφές με ηγετικά στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

    [19] AΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΥΜΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Στις σημαντικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες της Ελλάδας για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρεται άρθρο της ανεξάρτητης εφημερίδας "Κόχα Γιον" των Τιράνων.

    Πριν ακόμα αρχίσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο η Ελλάδα προσπάθησε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εξεύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινα. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν η συνάντηση Νάνο-Μιλόσεβιτς στην Κρήτη, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: "Μόλις ξέσπασε η κρίση ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρότεινε στο Βελιγράδι μέτρα επίλυσής της, ο Μιλόσεβιτς όμως τα απέρριψε με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας".

    Ο ενεργός ρόλος που η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκει να παίξει στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου υπαγορεύεται, κατά την εφημερίδα, από μερικούς παράγοντες όπως: Τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια δεν μπορεί να προωθηθούν εάν αποσταθεροποιηθεί η περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το αλάνθαστο βαρόμετρο ως προς το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας από τη μία και Αλβανίας και Σερβίας από την άλλη. Ενας πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο θα υποχρέωνε την Ελλάδα, κατά την εφημερίδα, να τοποθετηθεί τουλάχιστον πολιτικά, ενώ σε περίπτωση πολέμου οι πρόσφυγες θα πλημμύριζαν την Ελλάδα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 7 July 1998 - 18:57:53 UTC