Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Δ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ
  • [Ζ] ΔΙΑΦΟΡΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [05] ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΜΟ
  • [07] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΙΜΑΡΑΣ - ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ
  • [09] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [10] ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ
  • [11] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΜΕΣΑ
  • [12] ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ
  • [Δ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [13] ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [16] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΑΦΑΝΑΣΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [17] ΔΥΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΚ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [18] ΑΣΚ: Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

  • [20] ΜΟΣΧΑ:Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ
  • [21] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [22] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ:ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • [23] Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [Ζ] ΔΙΑΦΟΡΑ

  • [24] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [25] ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΑΡΧΙΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:25 Ώρα Ελλάδος
    Μόσχα, 05/07/1998 (MΠΕ) Με τα εγκαίνια του Νεοελληνικού Τμήματος στη βιβλιοθήκη της έδρας βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας του πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρο Λαμπρινίδη, άρχισε το πρωί ο δεύτερος ελληνικός πολιτιστικός μήνας στη Ρωσία.

    Οι πάνω από χίλιοι τόμοι της δωρεάς, έχουν επιλεγεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που συντονίζει το πρόγραμμα "Ιάσων", στο πλαίσιο του οποίου θα ιδρυθούν έντεκα ελληνικές βιβλιοθήκες σε αντίστοιχα πανεπιστήμια της πρώην ΕΣΣΔ.

    "Τα πιο σημαντικά γεγονότα είναι και τα πιο αθόρυβα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λαμπρινίδης χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις του δεύτερου ελληνικού πολιτιστικού μήνα στη Ρωσία, πλαισιωμένος από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, Δημήτρη Κυπριαίο, επιφανείς ελληνιστές όπως ο παλαιογράφος κ.Μπαρίς Φόνκιτς, τις πανεπιστημιακές αρχές, φορείς της ομογένειας και δεκάδες φοιτητές.

    Η ημέρα των εκδηλώσεων στη Μόσχα συνεχίστηκε με την παράσταση που έδωσε το απόγευμα, με μεγάλη επιτυχία, στην ιστορική σκηνή Ταγκάνκα το Θέατρο της Ανοιξης με τους "Ατρείδες", αποσπάσματα από τραγωδίες του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευρυπίδη. Το Θέατρο Ανοιξης και η Ομάδα Σύχρονου Χορού "Εμμέλεια" από τη Θεσσαλονίκη, που παρουσιάζει χορογραφίες σε μουσική Στραβίνσκι, αλλά και δημοτικά και ρεμπέτικα τραγούδια, συνεχίζουν από αύριο τις παραστάσεις τους και για 17 ημέρες σε επτά πόλεις της Ν.Ρωσίας (Ανάπα Κρασναντάρ, Σταυρούπολη, Εσεντουκί, Πιτιγκόρσκ, Σότσι και Βλαντικαυκάς).

    Τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα συνοδεύσουν η γεωργιανή χορωδία "Καλλιόπη" και αριστούχοι φοιτητές τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων, συμβάλλοντας σε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την προσέγγιση και την καλύτερη επικοινωνία με τις χιλιάδες των φιλελλήνων της Ρωσίας και τη δοκιμαζόμενη ομογένεια, που άρχισε να αισθάνεται τα τελευταία χρόνια λιγότερο ξεχασμένη.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) Στην ανάγκη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και προσδιορισμού της διττής ταυτότητάς τους εντόπισε ο πρόεδρος της ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, τα κυριότερα προβλήματα των αποδήμων νεολαίων της Ευρώπης. Ο ίδιος και μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν σήμερα με τη συντονιστική επιτροπή της νεολαίας, που συνεδριάζει από χθες στη Θεσσαλονίκη.

    "Οι Ελληνες στην Ευρώπη βιώνουν σήμερα μια μεταβατική περίοδο. Οι πρώτοι μετανάστες και οι οικογένειές τους αποκτούν σταδιακά πολιτικά δικαιώματα στις χώρες όπου ζουν, διατηρώντας παράλληλα την ελληνική ταυτότητα. Ετσι, οι νεολαίοι της τρίτης γενιάς καλούνται να αυτοπροσδιοριστούν, να εμπεδώσουν τη νέα διττή τους ταυτότητα", εξήγησε ο κ. Νιώτης. Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, προσανατολίζεται να καθιερώσει δίγλωσση εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία της Ευρώπης, από μονόγλωσση που είναι σήμερα.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι -αντίθετα απ' ό,τι σε άλλες περιοχές όπου ζουν απόδημοι- στην Ευρώπη δεν παρατηρείται το πρόβλημα της μικρής ανταπόκρισης στα προγράμματα σπουδών ελληνικής γλώσσας. "Η ωριμότητα, η υπευθυνότητα, η συγκρότηση και η βαθιά ελληνικότητα της ηγεσίας των Ευρωπαίων νεολαίων μας ενθουσιάζει. Αντίθετα, στην Αμερική η έλλειψη ανταπόκρισης και η συνεχώς αυξανόμενη αποστασιοποίηση της νεολαίας από τα ελληνικά πράγματα στέκονται μεγάλο εμπόδιο στις προσπάθειές μας. Μόλις 30.000 νεολαίοι από τους συνολικά 250.000 συμμετέχουν σε προγράμματα ελληνικής παιδείας", τόνισε.

    Εξήρε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνόπουλα της Ευρώπης για τη δημιουργία "ενός διαδικτύου ανάμεσα στους νέους της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει προς μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση των σχέσεων της απόδημης νεολαίας και αυτής που ζει στη μητροπολιτική Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την Ολυμπιάδα Αποδήμων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. Για το θέμα αυτό η συντονιστική επιτροπή θα έχει αύριο συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Αθλητισμού του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Στέλιο Αγγελούδη.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής απόδημης νεολαίας της Ευρώπης στο περιφερειακό ΣΑΕ της Γηραιάς Ηπείρου, συζητήθηκαν ακόμη η προώθηση της συμμετοχής των νεολαίων σε διοικητικά συμβούλια συλλόγων και ομοσπονδιών, η εκπροσώπησή τους στο ΣΑΕ-Περιφέρειας Ευρώπης και στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, καθώς και η επικοινωνιακή πολιτική (εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας). Συμμετείχαν ο περιφερειάρχης του ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγελος Ασλανίδης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, Κώστας Παππάς. Το βράδυ τα μέλη της επιτροπής θα. δεξιωθεί ο κ. Παππάς.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 05/07/1998 (MΠΕ) Τη μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας . Στη συνέχεια μετέβη στην Αμφίλη, όπου θεμελίωσε συγκρότημα εργατικών κατοικιών.

    Σε δηλώσεις του για τις πυρκαγιές, που μαίνονται σε όλη τη χώρα ο κ. Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι οι φωτιές οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Υπογράμμισε ότι το κράτος βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα και λειτούργησε γρήγορα και αποτελεσματικά. Αναφορικά με την μεταφορά του συντονισμού της δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε θετική. Γνωστοποίησε ακόμη, ότι τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει να έχει μια πιο πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα και θα εξετάσει αν χρειάζονται βελτιώσεις στο νέο καθεστώς.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τον ενημέρωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι σε όλη τη χώρα υπήρχαν σε εξέλιξη 120 πυρκαγιές, εκ των οποίων υπό έλεγχο τέθηκαν οι εξήντα. Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο θέμα του κράτους αλλά και των πολιτών, καθώς είναι εύκολο να εκδηλωθούν πυρκαγιές από τη ανεξέλεγκτη συσσώρευση σκουπιδιών.

    [04] Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) "Αισθάνομαι υπερήφανος για την πολιτική την οποία ήσκησα με διαφάνεια και ευαισθησία και δεν με αγγίζει οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα", δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η καθημερινή".

    Σχολιάζοντας την έρευνα των εισαγγελέων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει:"Οι άδειες παραμονής που εχω δώσει σε αλλοδαπούς δεν είναι παράτυπες. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται από το νόμο, το άσκησαν και οι προηγούμενοι υπουργοί. Δεν αρνούμαι το γεγονός ότι επί των ημερών μου δόθηκαν περισσότερες άδειες από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως οφείλεται σε δύο λόγους. Διότι έχω σχεδόν δύο χρόνια στο υπουργείο και γιατί αντιμετώπισα τα θέματα με ευρύτητα πνεύματος , ανταποκρινόμενος κυρίως σε αιτήματα οργανώσεων και φορέων. Θεωρώ αδύνατο να συζητούν για 2.300 άδειες παραμονής , όταν τους πέντε μήνες του 1998 δόθηκαν 385.000 και όταν το 1997 δόθηκαν 70.000 από τα τμήματα αλλοδαπών".

    Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος τονίζει ότι η ενέργεια των δύο εισαγγελέων που ερεύνησαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν νόμιμη αλλά άκομψη και προσθέτει ότι η όλη πορεία της υπόθεσης τον δικαίωσε, αφού η έρευνα δεν αφορά πράξεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί επίσης:"Είχα υποχρέωση να ενεργήσω όπως ενήργησα σε μια προσπάθεια να ανακόψω κάποιον εισαγγελέα που θα ενεργούσε εκτός των αρμοδιοτήτων του και όχι για να παρέμβω στο έργο της δικαιοσύνης. Ούτε η ιστορία μου, ούτε η ιστορία της παράταξης την οποία υπηρετώ επιτρέπουν έστω και υποψία για κάτι τέτοιο"

    [05] ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) Την ανάγκη ενδυνάμωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επισημαίνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. "Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να είναι δυνατές γιατί είμαστε σύμμαχοι τόσα χρόνια, πολεμήσαμε μαζί όλους τους πολέμους, έχουμε τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς, είμαστε δημοκρατικές χώρες, θέλουμε τα ίδια για το λαό μας, αλλά και για όλο τον κόσμο", τονίζει ο κ. Μπερνς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή".

    Ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και γοητευμένος από την Ελλάδα. Εκφράζει τη χαρά του που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα γίνουν στην Αθήνα, ενώ για τις σχέσεις του με τον Τύπο σημειώνει:"Ξέρω πολύ καλά τον Τύπο. Κι έχω μάθει ένα πράγμα: Οτι πρέπει να έχεις σεβασμό απέναντι στον Τύπο. Οτι πρέπει να είσαι ανοιχτός με τον Τύπο, στη δημοκρατία πρέπει να είσαι ανοιχτός με τον Τύπο γιατί πάιζει ένα μεγάλο ρόλο. Νομίζω ότι είμαι πολύ περισσότερο ανοιχτός με τον ελληνικό Τύπο απ ότι οι προκάτοχοι μου. Πιστεύω ότι πρέπει να λέμε την αλήθειαα κααι να ξεκθαρίζουμε τις θέσεις μας. Αυτό προσπάθησα να κάνω όσο καιρό είμαι εδώ. Κι έμαθα ένα πράγμα, πρέπει να σέβεσαι τον Τύπο αλλά να μη χάνεις κιόλας τον ύπνο σου εάν σε κριτικάρουν".

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΜΟ

    Καταχωρήθηκε: 21:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) Aιχμές ότι πολλές από τις πυργκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών μπορεί να οφείλονται σε εμπρηστές που έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, άφησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Ρωμαίος και Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    "Δεν μπορούμε να ανευθυνολογούμε. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ερευνούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδόπουλος. "Ανακύπτουν ερωτηματικά. Συνεχίζονται οι έρευνες για να έχουμε πλήρη εικόνα. Οταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, θα μιλήσουμε", είπε από την πλευρά του ο κ.Ρωμαίος.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από τον Αυλώνα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν λάθος η απόφασή της να εκχωρήσει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική. "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες. Ενώ είχε αρχίσει η θερινή αντιπυρική περίοδος να επιχειρηθεί η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από την δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία".

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή: Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική "οδήγησε στην αποδιάρθρωση της δασικής υπηρεσίας".

    [07] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 21:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) H επανεξέταση των μέτρων πυροπροστασίας του νομού, ιδιαίτερα στο Πάρκο Δάσους του Σέιχ-Σου, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών σε περίπτωση άμεσης επέμβασης, είναι τα θέματα της έκτακτης κοινής συνεδρίασης που συγκαλεί αύριο ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς του Σέιχ-Σου και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

    Στη συνεδρίαση θα μετάσχουν τα μέλη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης Σέιχ-Σου, ενώ έχουν προσκληθεί να παραβρίσκονται η Τ.Ε.Δ.Κ. νομού Θεσσαλονίκης, όλοι οι δήμαρχοι και πρόεδροι των κοινοτήτων του νομού, οι γενικοί διευθυντές των Ο.Υ.Θ., Ο.Α.Θ., Ο.Σ.Ε., και ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη.

    [08] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΙΜΑΡΑΣ - ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 20:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) Η δημοσιογραφική οικογένεια της Θεσσαλονίκης έχασε ένα ακόμα μέλος της. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιμάρας, που πριν δέκα ημέρες είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ σε ανακοίνωσή του εκφράζει "την οδύνη του για τον αδόκητο θάνατο του συναδέλφου, μέλους του δευτεροβαθμίου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ".

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου.

    [09] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 05/07/1998 (MΠΕ) Δύο νεκροί, δεκάδες καμμένα σπίτια και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών που ξέσπασαν από χθες σε σαράντα νομούς της χώρας.

    Από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή της Ιστιαίας της Εύβοιας, βρήκε τραγικό θάνατο ένας 80χρονος κτηνοτρόφος όταν εγκλωβίστηκε στις φλόγες ενώ προσπαθούσε να σώσει το κοπάδι του. Χθες μια 67χρονη γυναίκα, η Ευθυμία Γρυπάρη, βρέθηκε απανθρακωμένη στα Σελήνια της Σαλαμίνας, όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

    Στις 128 πυρκαγικές που ξέσπασαν από χθες σε όλη τη χώρα, προστέθηκε και αυτή της Ζακύνθου, στην περιοχή Αγιος Λέοντας. Η πυρκαγιά που κατακαίει πεύκα βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Δυνάμεις της πυροσβεστικής και τρία αεροσκάφη καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Αγιο Κωνσταντίνο, στην Τρίπολη, στην Κορινθία, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Δομβραίνα της Βοιωτίας.

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ενώ στον Αυλώνα η φωτιά κατασβέστηκε και δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Επίσης υπό έλεγχο είναι οι πέντε εστίες της πυρκαγιάς στον Πόρο.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα και δεν αιφνιάστηκε, ενώ η αντιπολίτευση επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την εκχώρηση της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική καθώς και για το γεγονός ότι προωθείται μέσα στη θερινή περίοδο νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. "Ο πρωθυπουργός κατέρριψε κάθε ρεκόρ απάθειας χαρακτηρίζοντας τις πυρκαγικές συνηθισμένο φαινόμενο", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    [10] ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 16:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) Ενας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς του Σέιχ-Σου, που κατέστρεψε το 55% του δάσους (16.600 στρέμματα), προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

    Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, σε ανακοίνωσή του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου "αποκατάσταση και αξιοποίηση του δάσους-πάρκου", Κώστας Παπαδόπουλος, τονίζει ότι -μέσα στο χρόνο που πέρασε- αξιοποιήθηκαν πλήρως τα 3 δισ. δρχ. που διέθεσε η Πολιτεία για τα έργα. Ολοκληρώθηκε η Α' φάση των αντιδιαβρωτικών έργων και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και φυτεύτηκαν ένα εκατομμύριο πλατύφυλλα δενδρύλλια

    Ο στόχος που θέτει σήμερα η επιτροπή είναι να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δάσους. "Να φύγουν οι ιδιώτες από το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης, ώστε να αρθεί μια από τις αιτίες πρόκλησης εμπρησμών". Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει καταθέσει στο υπουργείο Γεωργίας πρόταση σχεδίου νόμου για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης οικοπέδων, με άλλα -ίσης αξίας- εκτός του δάσους-πάρκου, ενώ ήδη ο δήμος Πανοράματος αποφάσισε να παραχωρήσεις εκτάσεις που θα διατεθούν για την αντικατάσταση. "Πάγιο, άλλωστε, αίτημα της νομαρχίας είναι η εγγραφή συγκεκριμένης πίστωσης στον προϋπολογισμό, εάν χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών".

    Η επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις για επεμβάσεις στις εκτάσεις του Σέιχ-Σου που δεν είχαν καεί, χρήζουν ωστόσο αναβάθμισης. Επίσης, για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης. "Η μελέτη του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ) είναι έτοιμη, και πιέζουμε από κοινού με το Δασαρχείο και τον Οργανισμό για τη χρηματοδότησή της". Επιπλέον, η επιτροπή θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, στη σύνταξη μελέτης για την αξιοποίηση του συνολικού όγκου του δάσους-πάρκου.

    Στην ανακοίνωση της νομαρχίας, υπενθυμίζεται ότι για την προστασία του δάσους-πάρκου από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, λήφθηκαν τα εξής μέτρα:

    -Από τις 7 Ιουνίου σταθμεύουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τύπου "ΚΑΝΑΝΤΕΡ".

    -Με απόφαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, συγκροτήθηκαν κοινές επιτροπές αστυνομίας-στρατού και πυροσβεστικής για τη φύλαξη του δάσους-πάρκου και όλων των δασικών εκτάσεων του νομού, σε 24ωρη βάση.

    -Τα πυροφυλάκια έχουν στελεχωθεί με προσωπικό, και οι όμοροι με το Σέιχ-Σου δήμοι δεσμεύθηκαν ότι θα συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες.

    Αλλωστε, σε σύσκεψη που διοργάνωσε το τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο στο δάσος-πάρκο.

    Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καλεί, τέλος, κάθε πολίτη να είναι σε ετοιμότητα και να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες στα τηλέφωνα 166 και 100 για κάθε ύποπτη κίνηση που ενδεχομένως θα παρατηρήσει.

    [11] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΑΜΕΣΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 05/07/1998 (MΠΕ) Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα και δεν αιφνιδιάστηκε, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά από τη σύσκεψη του Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου για τον συντονισμό των ενεργειών πυρόσβεσης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα παράξενο το φαινόμενο από τη μία χθες το μεσημέρι και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εκδηλωθούν σε όλη την επικράτεια 180 μέτωπα, εκ των οποίων τα 120 στο χρονικό διάστημα από τη μία μέχρι τις τρεις. Πάντως ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι διαθέσιμες δυνάμεις έδωσαν μια υπεράνθρωπη μάχη για να σβήσουν τη φωτιά και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς υπήρχε κατάσταση ετοιμότητας εδώ και τέσσερις ημέρες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το έργο της αποτίμησης των ζημιών αλλά και της αναζήτησης των αιτίων εκδήλωσης των πυρκαγιών. Τόνισε πάντως ότι αυτό που προέχει είναι η άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα θα αποζημιωθούν από τις νομαρχίες όλης της χώρας όσοι υπέστησαν ζημίες από τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αυλώνα όπου κάηκαν σαράντα κατοικίες. Η κυβέρνηση εξέφρασε ακόμη τη λύπη της για τους τραυματισμούς τριών ανθρώπων από τις φλόγες.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, ερωτηθείς για τις δυνάμεις του στρατού που μετέχουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης γνωστοποίησε ότι πετούν 15 μεγάλα αεροπλάνα, 30 μικρότερα, πέντε ελικόπτερα Σινούκ και δύο C-130 που ελέγχουν τα μέτωπα. Παράλληλα, εκτός από τους τρεις χιλιάδες πυροσβέστες, έχουν κινητοποιηθεί 1200 στρατιώτες και άλλοι τόσοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της φωτιάς στην Πάρνηθα, μετέφερε όμως ένα κλίμα αισιοδοξίας, λόγω της διαφοροποίησης των καιρικών συνθηκών με την εξασθένιση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας. Μετά τη σύσκεψη του διϋπουργικού οργάνου, όλοι οι υφυπουργοί των συναρμόδιων υπουργείων μετέβησαν στην Πάρνηθα προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, ζήτησε ο πρόεδρος της 'Ενωσης Δασολόγων κ. Μπέσης, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον συντονισμό της δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία. Χθες, ο νομάρχης Κορινθίας είχε κάνει λόγο για κακό συντονισμό της πυροσβεστικής στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο Σοφικό.

    [12] ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ) Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από χθες ολόκληρη η χώρα. Στη βόρεια Ελλάδα έσβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι φωτιές που έκαιγαν χθες το βράδυ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής, που τέθηκε υπό έλεγχο. Οι χθεσινές φωτιές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έκαψαν δάση σε έκταση εκατό στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώθηκαν σε χωματερές ενώ, εντός της ημέρας οδηγούνται στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου και ο κοινοτάρχης Καβαλαρίου, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας για αμέλεια σχετικά με τα μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί στις χωματερές.

    Τρεις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στο Μαρκόπουλο, τη Βαρυμπόμπη και τον Αυλώνα. Στον Αυλώνα η φωτιά που ξέσπασε χθες και έκαψε δεκάδες σπίτια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στη Βαρυμπόμπη λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτείνεται προς την Πάρνηθα και απειλεί στρατόπεδο διαβιβάσεων στο Τατόι. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις περιοχές του Περάματος και της Σαλαμίνας, όπου χθες μία 67χρονη γυναίκα, η Ευθυμία Γρυπάρη, βρέθηκε απανθρακωμένη.

    Οι πυρκαγιές στη Στυλίδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας εξακολουθούν να μαίνονται. Στην Ερέτρια της Εύβοιας η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ εστίες υπάρχουν στην Κάρυστο και το Κυπαρίσσι. Στη Βοιωτία σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στις περιοχές Δίσβης, Δόμβραινας και Προδρόμου. Στην Κορινθία έχει υποχωρήσει η φωτιά στο Σοφικό, όμως εκδηλώθηκε φωτιά σε νέα μέτωπα και συγκεκριμένα στις περιοχές Λινοχώρι, Βέλο, Κρίνες, Πουλίτσε και Δερβένι. Στην Αττική έσβησε η φωτιά στο Βάρη, ενώ στο Βόλο έσβησε η φωτιά στα Κανάλια.

    [Δ] ΚΥΠΡΟΣ

    [13] ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:55 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 05/07/1998 (MΠΕ-AFP) Πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δάσος κοντά στο χωριό Πύργος της Κύπρου εξαπλώθηκε και στο βόρειο τμήμα του νησιού με αποτέλεσμα να εκκενωθούν και δύο χωριά των Τουρκοκυπρίων και να κινητοποιηθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και των δύο πλευρών.

    Όπως ανακοίνωσε η κυπριακή αστυνομία η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και στο νότιο τμήμα του νησιού αφού επεκτάθηκε σε έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η φωτιά κατέστρεψε 5.000 εκτάρια και υποχρέωσε τους κατοίκους των χωριών Γεσιλιρμάρκ και Μπαντεμλικόυ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Τουρκοκύπριοι πυροσβέστες με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτών έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο κατά τις πρωινές ώρες, οι ισχυροί όμως άνεμοι αναζωπύρωσαν τις φλόγες με αποτελέσμα να συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα η προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

    Σ.Α.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 05/07/1998 (MΠΕ) Oι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο καύσωνας που πλήττει τη Μεγαλόνησο, το συνέδριο "Money Show-Kύπρος '98" και το ιδρυτικό συνέδριο της Κίνης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν πρωτοσέλιδα στον κυπριακό τύπο.

    Με κύριο τίτλο "Αισιόδοξος δηλώνει ο Κόρντοβεζ", η εφημερίδα "Αλήθεια" τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πετύχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η ίδια εφημερίδα προβάλλει το ιδρυτικό συνέδριο της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης που εξέλεξε πρόεδρο τον Αλέξη Γαλανό, σημειώνοντας ότι η Κίνηση ξεκίνησε με στόχο τη συνένωση των κεντρώων και των κεντροδεξιών.

    Στην επίσκεψη και τις δηλώσεις του Ντιέγκο Κόρντοβεζ αναφέρεται με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κόρντοβεζ:Αναζητεί φόρμουλα συνομιλιών πριν την εγκατάσταση των S-300" και ο "Φιλελεύθερος". Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι Βρετανοί ζήτησαν επίσημα από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, να μετακινήσει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς από την περιοχή του Τρόοδος, αίτημα που όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, απερρίφθη.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπογραμμίζει στο σχετικό δημοσίευμα ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πήρε θετική απάντηση και από τις δύο πλευρές στην προσπάθειά του για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Το στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης του εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου προβάλλει η "Σημερινή", με τίτλο "Προμηνύεται θύελλα στις Κυπριακές Αερογραμμές". Κατά την εφημερίδα, το σχέδιο εξυγίανσης "αναμένεται να περάσει από συμπληγάδες πριν την έγκρισή του καθώς υπάρχουν αντιδράσεις συμβούλων, διευθυντών και υπαλλήλων".

    Η ίδια εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα τον καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες και την Κύπρο και αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να φθάσει στο ζενίθ του, λόγω θερμών αέριων μαζών από την Ιταλία και την Ελλάδα.

    Την καθολική απόρριψη από το ΑΚΕΛ του φορολογικού πακέτου που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, κ.Χριστοδούλου, προβάλλει η "Χαραυγή", υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται ενάντια στη "φορολογική καταιγίδα". Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού τηλεπικοινωνιών, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι έστειλαν σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να την αποδεχθούν.

    [Ε] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Καταχωρήθηκε: 18:55 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 05/07/1998 (MΠΕ-AFP) Τη διαβεβαίωση πως οι χώρες τους είναι αποφασισμένες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο επανέλαβαν, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασιέφσκι.

    Ο κ. Αφανασιέφσκι, ο οποίος μετέβη εχθές στο Βελιγράδι, εξέφρασε τη ρωσική θέση πως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας παραμένει πιστή στους όρους της συμφωνίας Γέλτσιν-Μιλόσεβιτς, καθώς το Βελιγράδι έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ομάδας Επαφής, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ, την επανέναρξη των συνομιλιών με τους Αλβανούς της σερβικής επαρχίας καθώς και την παροχή βοήθειας με στόχο την επιστροφή των προσφύγων.

    Σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Αφανασιέφσκι υπογράμμισε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με την επίλυση του προβλήματος και πρόσθεσε πως συμφώνησαν με τον κ. Χόλμπρουκ να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να πείσουν τους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να προχωρήσουν σε διάλογο.

    Ωστόσο, οι δύο διπλωμάτες διαφώνησαν στο θέμα της συμμετοχής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις καθώς ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως δεν υπάρχει "τίποτα να διαπραγματευτεί κάποιος με ένοπλες ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους δολοφονώντας τους συμπολίτες τους", ενώ ο κ. Χόλμπρουκ, από την πλευρά του, επιμένει πως για τη διευθέτηση της κρίσης είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων που υπάρχουν στην περιοχή,

    Π.Ν.

    [16] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΑΦΑΝΑΣΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Πρίστινα, 05/07/1998 (MΠΕ-AFP) Την αποφασιστικότητά τους να συνεισφέρουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, υιοθετώντας κοινές προτάσεις, διακήρυξαν σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι, από την Πρίστινα, την οποία επισκέφθηκαν σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των Αλβανών.

    Όπως είπε ο κ. Χόλμπρουκ, το πρώτο βήμα της "συνεχούς" παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στην επαρχία θα είναι η οργάνωση "διπλωματικών αποστολών παρατηρητών, οι οποίες θα ξεκινήσουν το έργο τους από αύριο".

    Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, οι πρεσβευτές τριών χωρών στο Βελιγράδι, ο Ρώσος Γιούρι Κοτόφ, ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Μάιλς και ο Βρετανός Μπράιαν Ντόνελι θα ξεκινήσουν "συμβολικές περιπολίες, και αυτές οι περιπολίες θα γίνουν καθημερινές, ως μία ενοποιημένη πολυεθνική προσπάθεια".

    Ο κ. Αφανασιέφσκι χαρακτήρισε τις αποστολές αυτές "ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος, ενώ η συνεισφορά τους στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής θα έιναι πολύ σημαντική". Ο Ρώσος απεσταλμένος τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και δραστικά, καθώς "δεν έχει το δικαίωμα να χάσει την ευκαιρία να σώσει το Κοσσυφοπέδιο".

    Ο ηγέτης των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με τον οποίο οι δύο αντιπρόσωποι είχαν προηγούμενα συναντήσεις, χαιρέτησε την πρωτοβουλία αυτή και παρότρυνε τους Αλβανούς της επαρχίας και τους ένοπλους Αλβανούς του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου να δεχτούν τα μέλη της διεθνούς ομάδας παρατηρητών, "οι οποίοι έρχονται προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και να εμποδίσουν την εξάπλωση της σύγκρουσης".

    Στην κοινή τους προσπάθειά τους ωστόσο να φέρουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους Αλβανούς και τους Σέρβους, η ρωσική και η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζουν μια σοβαρή διαφωνία: οι μεν Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εκπροσωπεύονται όλες οι "πραγματικές" πολιτικές δυνάμεις της περιοχής συμπεριλαμβανομένων και αντιπροσώπων του Απελευθερωτικού Στρατού, δεδομένου μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό η ειρηνική πολιτική του Ιμπραήμ Ρουγκόβα χάνει έδαφος στις προτιμήσεις του αλβανικού λαού, μπροστά στους ενόπλους που καλούν σε γενική εξέγερση με στόχο μάλιστα όχι μόνο την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την δημιουργία ενός ευρύτερου ενιαίου αλβανικού κράτους.

    Η ρωσική πλευρά, αντίθετα, υποστηρίζει τις θέσεις του Βελιγραδίου, ότι δεν είναι δυνατόν στις επίσημες διαπραγμετεύσεις να συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι του ΑΣΚ,οι οποίοι χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

    Και ο κ. Χόλπμπρουκ και ο κ. Αφανασιέφσκι, πάντως, έχουν διακηρύξει την πλήρη υποστηριξή τους στο πρόσωπο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στον ΑΣΚ να αναγνωρίσει τον κ. Ρουγκόβα ως διαπραγματευτή του στις συνομιλίες για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σήμερα στο Βελιγράδι, όπου θα ξανασυναντηθεί με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Λ.Π.

    [17] ΔΥΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΚ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 05/07/1998 (MΠΕ) Δύο αποθήκες όπλων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, τα οποία προορίζονταν για τις ανάγκες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" ανακάλυψε η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας του Βελγίου, η οποία επιβεβαίωσε επίσης, πως Αλβανοί που εργάζονται σ' αυτή την χώρα αναχωρούν για το Κοσσυφοπέδιο, όπου εντάσσονται στις τάξεις του ΑΣΚ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας "Morgen", αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύει η εφημερίδα "Dnevni Telegraf" του Βελιγραδίου, οι οργανώσεις των Αλβανών του Βελγίου συγκεντρώνουν με εντατικό ρυθμό χρήματα για τα "αδέρφια τους στο Κοσσυφοπέδιο". Τα χρήματα αυτά, μέσω διαφόρων καναλιών, φτάνουν στην αλβανική πόλη Τροπόγια, απ' όπου καταλήγουν στα χέρια του ΑΣΚ.

    Η βελγική εφημερίδα επισημαίνει πως ο "εγκέφαλος" του οργανωμένου κυκλώματος για τη συγκέντρωση χρηματικής και άλλης βοήθειας για τους αλβανοφώνους του Κοσσυφοπεδίου είναι ο πρωθυπουργός της λεγόμενης "εξόριστης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπουγιάρ Μπουκόσι, ο οποίος έχει αναπτύξει τις δραστηριότητές του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζουν απόδημοι Αλβανοί.

    Ε.Π.

    [18] ΑΣΚ: Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Πρίστινα, 05/07/1998 (MΠΕ) "Ο στόχος μας δεν είναι μόνο η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και η ένωση όλων των Αλβανών σε ένα ενιαίο κράτος" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", Γιακούπ Κρασνίτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σπίγκελ" του Αμβούργου, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

    Ο Κρασνίτσι προειδοποίησε ότι για την υλοποίηση αυτού του στόχου πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση των συγκρούσεων και της ΠΓΔΜ, όπου, όπως είπε, " ο ΑΣΚ ήδη έχει δραστηριοποιηθεί".

    Ο εκπρόσωπος τύπου των αλβανόφωνων αυτονομιστών απέρριψε την παροχή αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και τόνισε ότι "ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι μακρύς" δεδομένου ότι ο ΑΣΚ είναι καλά εξοπλισμένος.

    "Οι Σέρβοι γνωρίζουν μόνο τη γλώσσα της βίας" είπε ο Κρασνίτσι και αποκάλυψε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός ετοιμάζεται να εισέλθει και στην Πρίστινα.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΣΚ τόνισε, ότι αυτή η λύση θα είναι αποδεκτή μόνο σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ εγγυηθεί τη νίκη των Αλβανών, ανέφερε, ωστόσο, ότι "ο αγώνας του ΑΣΚ θα συνεχιστεί με ή χωρίς τη βοήθεια των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων".

    Ε.Π.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Πρίστινα, 05/07/1998 (MΠΕ) Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών.

    Όπως μετέδωσε το κέντρο πληροφοριών των Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι μάχες στην περιοχή γύρω από το Ντέτσανι και την Τζάκοβιτσα. Το μεσημέρι η σερβική πλευρά εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίων των αλβανόφωνων αυτονομιστών που βρίσκονται οχυρωμένοι σε χωριά της περιοχής. Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, το ποίο πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι σερβικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν τα χωριά. Πολλές, ωστόσο, αλβανικές οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή του Ντέτσανι, και κατευθύνθηκαν προς το δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αναζητώντας καταφύγιο σε συγγενικά τους πρόσωπα.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του Γ' Σώματος του στρατού της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο ελέγχει την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, χθες το πρωί κοντά στο συνοριακό φυλάκιο "Kosara", Σέρβοι στρατιώτες εντόπισαν ομάδα Αλβανών που εισήλθαν παράνομα στο γιουγκοσλαβικό έδαφος από την Αλβανία, μεταφέροντας ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες. Η ομάδα των Αλβανών κατόρθωσε να διαφύγει προς το αλβανικό έδαφος, αφήνοντας πίσω της το μεγαλύτερο μέρος των όπλων και των πυρομαχικών.

    Ε.Π.

    [ΣΤ] ΕΥΡΩΠΗ

    [20] ΜΟΣΧΑ:Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:55 Ώρα Ελλάδος
    Μόσχα, 05/07/1998 (MΠΕ-AFP) Σε απειλές που δέχθηκε από την αστυνομία αποδίδουν η Ελένα Ρόκλινα, κόρη του δολοφονημένου στρατηγού εν αποστρατεία και βουλευτή Λεβ Ρόκλιν και ο σύζυγος της Σεργκέι Αμπακούμ, την ομολογία της συζύγου του βουλευτή Ταμάρα, ότι αυτή διέπραξε το έγκλημα.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησαν στο ρωσικό κανάλι, NTV, η Ελένα Ρόκλιν και ο σύζυγός της, υποστήριξαν πως η κ.Ρόκλιν παραδέχθηκε πως διέπραξε τη δολοφονία του συζύγου της, ενός από τυς πιο σκληρούς πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Γέλτσιν προκειμένου να γλυτώσει την υπόλοιπη οικογένεια από τις απειλές που δεχόταν, με τα χαρακτηριστικά λόγια "θα αναλάβω την ευθύνη διαφορετικά όλη η οικογένεια θα δολοφονηθεί".

    Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να απειλεί την οικογένεια Ρόκλιν, ενώ κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί, που να αποδεικνύει ότι η εξοχική κατοικία, όπου δολοφονήθηκε ο Λεβ Ρόκλιν, είχε παραβιαστεί.

    Από την πλευρά της η Ελένα Ρόκλιν τόνισε πως η μητέρα της δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους αστυνομικούς που ανέλαβαν την υπόθεση, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι πως το έγκλημα δεν είχε πολιτικά κίνητρα ούτε επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

    Υπενθυμίζεται πως ο Λεβ Ρόκλιν δολοφονήθηκε την Πέμπτη στην εξοχική του κατοικία και η σύζυγός του, Ταμάρα, ομολόγησε το έγκλημα και συνελήφθη την Παρασκευή.

    Π.Ν.

    [21] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:55 Ώρα Ελλάδος
    Γκρόζνι, 05/07/1998 (MΠΕ-TASS) Ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας, Σαμίλ Μπασάγιεφ, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση πριν λίγες μέρες, ζήτησε από όλους τους επικεφαλής των υπουργείων και των τμημάτων τους να καταθέσουν εξάμηνη έκθεση των δραστηριοτήτων τους.

    Ο κ.Μπασάγιεφ θα υποβάλλει στο κοινοβούλιο πλήρη έκθεση για το έργο του υπουργικού συμβουλίου, για τους τελευταίους έξι μήνες, χωρίς όμως να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία που η έκθεση θα συζυτηθεί αν και σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει μετά τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στις 17 Ιουλίου.

    Ο κ.Μπασάγιεφ σκοπεύει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, αίτημα που αναμένεται ότι θα γίνει δεκτό μόνο από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο, Άσλαν Μασκάντοφ, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών της δημκρατίας προχθές δήλωσε ότι αφού αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, θα γίνει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

    Ε.Ρ.

    [22] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ:ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Γκρόζνι, 05/07/1998 (MΠΕ-TASS) Κέντρο για την ενίσχυση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δημιουργήθηκε στην Τσετσενία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας, Άσλαν Μασκάντοφ, δέκα μέρες μετά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

    Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 200 άτομα που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, εφτά από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καταζητούμενων, ενώ συνελήφθησαν και τέσσερις απαγωγείς.

    Η αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν οχτώ φορτηγά με κλεμένα προϊόντα πετρελαίου, καθώς επισης και 18 πυροβόλα καλάσνικοφ.

    Σύμφωνα με τον γραμματέα τύπου του προέδρου, Μάιρμπεκ Βατσαγκάγιεφ, όλοι οι κάτοικοι της Τσετσενίας είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το οποίο ισχύει και για υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας.

    Ε.Ρ.

    [23] Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Γκρόζνι, 05/07/1998 (MΠΕ-TASS) Επίσημη επιστολή με την οποία εκφράζει την επιθυμία της για παράταση της συμφωνίας τους για ένα ακόμη έτος, απέστειλε η Εθνική Τράπεζα της Τσετσενίας προς την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

    Ο πρόεδρος της τσετσενικής τράπεζας, Αμπουρασίντ Ζακάγιεφ, δήλωσε ότι η διατραπεζική συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι, έληξε στις 12 Μαϊου και επεσήμανε ότι, ενώ άλλες διακυβερνητικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες δεν εφαρμόστηκαν, η συγκεκριμένη συμφωνία των τραπεζών αποδείχτηκε αποτελεσματική και προμηνύει την ανάπτυξη των σχέσεων των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας και της Τσετσενίας.

    Ο κ.Ζακάγιεφ υποστήριξε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για να υπογράψει νέα διατραπεζική συμφωνία, εφόσον η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαντήσει θετικά στο αίτημα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να την αποδεχτούν οι επικεφαλής των δύο τραπεζών, καθώς είναι αυτοί που γνωρίζουν τα προβλήματα και έτσι θα καταφέρουν να καταλήξουν γρηγορότερα σε συνεννόηση.

    Το προσχέδιο της νέας διατραπεζικής συμφωνίας, το οποίο υπέστη ελάχιστες τροποποιήσεις από την τσετσενική πλευρά, εξετάζεται από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο κ.Ζακάγιεφ διευκρίνισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μεταβάλλουν την ουσία του εγγράφου και δεν αναμένεται να προκαλέσουν διαφωνίες ανάμεσα στο Γκρόζνι και τη Μόσχα.

    Ε.Ρ.

    [Ζ] ΔΙΑΦΟΡΑ

    [24] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Τυφλίδα, 05/07/1998 (MΠΕ-TASS) Την αποκατάσταση περίπου 40.000 προσφύγων από την περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας, οι οποίοι μένουν προσωρινά σε σχολεία και άλλα ιδρύματα της Γεωργίας, συζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Γεωργίας.

    Οι αρχές θα συνεχίσουν να παρέχουν στους πρόσφυγες τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ψωμί, νερό και θέρμανση, ενώ το συμβούλιο αποφάσισε ότι τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους θα μεταφερθούν σε κέντρα αναψυχής της Γεωργίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

    Ε.Ρ.

    [25] ΓΕΩΡΓΙΑ-ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Τυφλίδα, 05/07/1998 (MΠΕ-TASS) Συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Πετρελαίου της Γεωργίας, Γκίγια Τσαντούρια είχε στην Τυφλίδα η ομάδα εργασίας της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν για τον καθορισμό της οδού εξαγωγής πετρελαίου από την Κασπία Θάλασσα.

    Επικεφαλής της ομάδας εργασίας από το Αζερμπαϊτζάν είναι ο υπεύθυνος του τμήματος ξένων επενδύσεων της εταιρείας πετρελαίου, Βάλεκχ Αλεσκέροφ, ο οποίος επεσήμανε ότι στόχος της συνάντησης είναι η προώθηση συνομιλιών με αντιπροσώπους της Γεωργίας για τις βασικές αρχές των μελλοντικών συμφωνιών που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η εξεύρεση επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν στην εξαγωγή των πετρελαίων της Κασπίας.

    Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Sunday, 5 July 1998 - 20:40:15 UTC