Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Ιουλίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [03] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
  • [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [06] ΤΟ 2000 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΔΙΨΑΣΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [10] ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΒ ΡΟΚΛΙΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ
  • [11] ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ PETROL OFISI
  • [12] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗ ΡΗΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -GAZPROM
  • [14] ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [15] ΚΛΙΝΤΟΝ:ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] "ΠΥΡΕΤΟΣ" ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] ΝΕΕΣ ΛΙΠΟΤΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [19] ΡΟΥΓΚΟΒΑ:ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [21] Ο ΑΣΚ ΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΟΣΛΟΜΠΟΝΤΕΝΙΕ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
  • [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΝΟ-ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [23] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [24] ΣΕΡΒΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [25] ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [26] ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΚΙΝΚΕΛ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΡΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Τους 42ο βαθμούς θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας. Χθες, τρία άτομα υπέκυψαν λόγω της υπερβολικής ζέστης, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα από την Κυριακή.

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ, οι νομαρχίες και οι δήμοι για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το προσχέδιο νομου του υπουργείου Ανάπτυξης, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί με την σχετική Κοινοτική Οδηγία.

    Η ρύθμιση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είπε ο κ. Ρέππας, παίρνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Ετσι η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα της και θα πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει όρους υγιούς ανταγωνισμού.

    Επίσης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητήθηκε το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων της ΔΕΗ και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σην απελευθέρωση αγοράς ενέργειας.

    Για το θέμα αυτό, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι "θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ που φυσικά θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε".

    Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα του φυσικού αερίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μια μικρή διάσταση απόψεων. Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η μονοσήμαντη εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία στο θέμα του φυσικού αερίου, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χρήστος Βερελής είπε ότι δεύτερος προμηθευτής είναι η Αλγερία.

    Ωστόσο, η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής με ποσοστό 75-80% και παραμένει ως ζητούμενο ο δεύτερος ή ο τρίτος προμηθευτής πράγμα το οποίο ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο καύσωνας και οι διακοπές ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ ήταν ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε "κόντρα" μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης και του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε - σύμφωνα με τις πληροφορίες - ότι "είναι οξύμορο να συζητούμε θέματα στρατηγικής μας χωρίς να δίνουμε την εντύπωση στον πολίτη οτι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας".

    "Δεν μπορεί, φέρεται να ειπε ο κ. Πάγκαλος, τις ημέρες του καύσωνα να λέμε στον πολίτη να κλείσει το κλιματιστικό και να του δημιουργούμε ένα ακόμη πρόβλημα διακοπής ρεύματος".

    Η κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει η τρίτη γραμμή του Κρυονερίου και έτσι θα αντιμετωπίζονται οι έκτακτοι κίνδυνοι.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε δύο σύντομες παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουν οι υπουργοί να παρακολουθούν τις πολιτικές διεργασίες στους νομούς τους, ενόψει των δημοτικών εκλογών και ζήτησε να υπάρξει άμεση αντίδραση από υπουργούς και φορείς του δημοσίου σε δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στη δημοσιότητα και δημιουργούν σύγχυση.

    [03] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

    Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας, Πέτρος Τόττης, 60 χρόνων και άλλα δύο άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα στο 493 χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την αερογέφυρα της Σίνδου.

    Οπως προέκυψε από τις ανακρίσεις που έκανε η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, μοτοσικλέτα που οδηγούσε κοπέλα, ηλικίας 25 χρόνων, αγνώστων στοιχείων, συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του δημάρχου Πτολεμαϊδας.

    Το αυτοκίνητο στη συνέχεια ξέφυγε από την πορεία του, ανατράπηκε και ανεφλέγη. Έξω από το αυτοκίνητο βρέθηκε νεκρός ο οδηγός του, Νέστορας Αλεξάκης, 30 χρόνων, κάτοικος Πτολεμαϊδας. Μετά από ολονύχτιες έρευνες των τροχονόμων βρέθηκε νεκρός μέσα σε αρδευτικό κανάλι ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας. Ακαριαίο θάνατο βρήκε και η κοπέλα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της τροχαίας, ο κ.Τόττης είχε έρθει από την Αθήνα και επέστρεφε στην Πτολεμαϊδα. Ανακρίσεις για το τροχαίο δυστύχημα διενεργεί η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Με 600.000 άνδρες και 400 μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία διαθέτει πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να κινδυνεύσει από τις 6-7.000 των Κυπρίων στρατιωτών και από μερικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους" τόνισε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, απαντώντας στην ερώτηση αν η εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για πιθανή σύρραξη στην Κύπρο.

    "Μα, αστειευόμαστε;" ήταν η αυθόρμητη απάντηση του υπουργού, στην υπόθεση ότι "κινδυνεύει η Τουρκία" όπως διατείνεται η πολιτική της ηγεσία. οπως εξήγησε στην αυστριακή εφημερίδα, "όλος ο θόρυβος, που έχει προκαλέσει η Τουρκία και άλλες χώρες, γύρω από την προγραμματιζόμενη εγκατάσταση των πυραύλων στο έδαφός της αποτελεί "σκηνοθεσία για λόγους τακτικής".

    "Τα δύο θέματα, η εγκατάσταση των πυραύλων και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο" τόνισε και πρόσθεσε: " Το γεγονός ότι στο κυπριακό τίποτε δεν προχωρεί, έχει σχέση με τη στείρα στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Ο έμεπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προσπάθησε επί μήνες να οδηγήσει το κυπριακό σε κάποια πρόοδο. Μάταια. Από τον Ντενκτάς άκουγε μόνο ένα σκληρό και αδιάλλακτο "όχι".Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα."

    Ο υπουργός Αμυνας μίλησε και για το Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε, απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, υποστηρίζοντας , ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, που θα ενέπλεκε στις εχθροπραξίες την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρότεινε την εκδήλωση παράλληλων πρωτοβουλιών από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ, με τρεις κυρίως στόχους. - Να απομονωθεί ο παράνομος αλβανικός στρατός, γιατί πρόκειται, όπως είπε, για ένα ποιλύ επικίνδυνο κίνημα, που δεν επιθυμεί πολιτική λύση, αλλά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μέσω του πολέμου και της καταστροφής. -Να ενισχυθεί η θέση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και, -να γίνει σαφές στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων , με στόχο την επίτευξη μιας διευρυμένης αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

    [05] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Μικρότερη αύξηση κεφαλαίου κατά 13,2 δισ. δρχ. και έγκριση για τη χορήγηση των νέων κεφαλαίων τον Σεπτέμβριο (και όχι στις 22 Ιουλίου που αιτούσε η ελληνική πλευρά), είναι δύο από τις αρνητικές εξελίξεις που προκύπτουν από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κυβερνητικών παραγόντων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί "σκληρή" μάχη προκειμένου, έστω και προφορικά η Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκρίνει την πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να εγγυηθεί για τα 378 εκατ. δολάρια που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των 12 αεροσκαφών που έχει ήδη παραγγείλει η Ο.Α.

    Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας όπου, μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

    Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν δύο σημεία:

    - Η διοίκηση της Ολυμπιακής αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη παύουν να διεκδικούν 35 δισ. δρχ. ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και περιορίζονται στα 21,8 δισ. δρχ. (11 δισ. δρχ. θεωρούνται ως κρατική επιχορήγηση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τα υπόλοιπα είναι τόκοι και φόροι).

    - Το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν θα προλάβει να συζητηθεί στην τελευταία Ολομέλεια της Ε.Ε. και κατά συνέπεια κάθε απόφαση θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

    Για το λόγο αυτό κυβέρνηση και διοίκηση αυτή τη στιγμή ζητούν άμεσα η Ε.Ε. να δώσει έστω και προφορικά την συγκατάθεσή της pqojeil]mou το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί για τα 375 εκατ. δολάρια.

    Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις μεταφορές Νηλ Κίνοκ, προκειμένου να διευκρινιστεί και το περιεχόμενο της εισήγησης που θα υποβληθεί προς έγκριση από τα μέλη της Επιτροπής.

    Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η εγγύηση των 378 εκατ. δολαρίων από το ελληνικό δημόσιο δεν δοθεί έγκαιρα, υπάρχει περίπτωση η Ολυμπιακή Αεροπορία να χάσει τα χρήματα που έχει ήδη προκαταβάλει στις εταιρίες Boeing και Airbus ύψους 20 δισ. δρχ.

    Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Ο.Α. επιλέγησαν δύο νέοι γενικοί διευθυντές. Πρόκειται για τον πρώην γενικό διευθυντή της Ο.Α. κ. Μ. Τσαγκαράκη, ο οποίος αναλαμβάνει την Διεύθυνση Πτητικής Εκμετάλλευσης (με μία μόνο ψήφο κατά, αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Θ. Τσακιρίδη) και για τον κ. Απόστολο Κάγια που ανέλαβε την τεχνική Διεύθυνση.

    Ωστόσο προβλήματα παρουσιάζονται στην επιλογή των γενικών διευθυντών εμπορευματικών μεταφορών και εξυπηρέτησης εδάφους, που η διοίκηση της Ο.Α. ζήτησε παράταση για την αξιολόγηση, προκειμένου να υποβληθούν και άλλες προσφορές. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η ανάδειξη των γενικών διευθυντών Μάρκετιγκ και Οικονομικών.

    [06] ΤΟ 2000 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΔΙΨΑΣΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Με χρονικό ορίζοντα το 2000 αναμένεται να "ξεδιψάσουν" οι Θεσσαλονικείς, καθώς σε μία διετία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υδροδότησης της πόλης από τον Αλιάκμονα.

    Οι εκτιμήσεις τόσο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη, όσο και του διευθυντή του ΟΥΘ, Δήμου Παπαδημητρίου, συγκλίνουν στο συμπεράσμα ότι, με την έλευση της καινούργιας χιλιετίας, η Θεσσαλονίκη θα έχει τουλάχιστον την υποδομή για να υδροδοτείται κανονικά.

    Το έργο στον Αλιάκμονα, που καθυστερεί κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων, αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης της πόλης, η οποία κυριολεκτικά διψάει: το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΥΘ μπορεί να μεταφέρει μόνο 280-285 χιλιάδες κυβικά νερού το μέγιστο, τη στιγμή που οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε νερό διαμορφώνονται -κατά μέσο όρο- στα 310-320 χιλιάδες κυβικά.

    Αυτά τονίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Δημητριάδης, απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΥΘ να μεριμνήσει για τη βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου υδροδότησης. Εμφαση πρέπει να δοθεί -κατά το δήμαρχο- στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και στις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίες επί το πλείστον υποφέρουν από μειωμένες παροχές νερού.

    Παράλληλα, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι ο ΟΥΘ θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες σύνδεσης του υπάρχοντος δικτύου udqod|tgsgr με εκείνο του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Αλιάκμονα.

    Οσον αφορά το τελευταίο αίτημα του δημάρχου, ο διευθυντής του ΟΑΘ γνωστοποίησε ότι ο Οργανισμός είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και ότι η Θεσσαλονίκη -σε δύο με τρία χρόνια- θα είναι σε θέση να λάβει τις πρώτες ποσότητες νερού.

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ολοκληρώθηκε το ενημερωτικό σεμινάριο για την κοινοτική πολιτική στον τομέα της επισιτιστικής βοήθειας, που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας .

    Στο σεμινάριο, που απευθυνόταν σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των υπουργείων, στόχευε στην ενημέρωση σχετικά με τη νέα πολιτική της ΕΕ στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας και βοήθειας προς τις τρίτες χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. "Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες τόσο με την αποστολή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και με την αποστολή βοήθειας σε μία περισσότερο συστηματική βάση" τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της VIII Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αθανάσιος Θεοδωράκης .

    Ο κ Θεοδωράκης, πρόσθεσε ότι η παρουσίαση των μηχανισμών των διαδικασιών που προβλέπονται από το νέο κανονισμό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται σε μία σταθερή βάση. " Το σεμινάριο με τη συμμετοχή του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, των υπουργείων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, δείχνει ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συζήτησης σε μία εντελώς πρακτική βάση, με διαφάνεια και ειλικρίνεια, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν άμεσα να απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα στελέχη της για να έχουν απαντήσεις σε ερωτήματα πρακτικά όπως: τρόποι συμμετοχής στους διαγωνισμούς, ποσά τα οποία θα απορροφούνται, διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς, σύστημα προώθησης των προϊόντων από τα λιμάνια προς τις χώρες που αποστέλλονται, σύστημα ελέγχου της ποιότητας των αποστελλομένων προϊόντων στα σημεία εκφόρτωσης ή και στις χώρες προορισμού και σε τελική ανάλυση οι γενικότεροι στόχοι της πολιτικής αυτής, έτσι ώστε η ενδιαφερόμενη χώρα να περάσει από τη φάση του καθεστώτος λήπτριας χώρας επισιτιστικής βοήθειας σε καθεστώς χώρας με αυτάρκεια και με μία επισιτιστική ασφάλεια" συνέχισε ο κ Θεοδωράκης.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η πολιτική έχει αποσυνδεθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. "Μιλούμε για πολιτική η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης αναπτυξιακής πολιτικής της λήπτριας χώρας . Επομένως ο συλλογισμός δεν είναι να ξεκινήσουμε με βάση τα πλεονάσματα που υπάρχουν στην Κοινότητα για να τα στείλουμε στις χώρες αυτές, αλλά να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο διαδικασίας με τις φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Μέσα στο πλαίσιο αυτό να δούμε πως μπορούμε να τις βοηθήσουμε με επισιτιστική βοήθεια και ασφάλεια και φυσικά στο l]tqo που είναι δυνατό, να κάνουμε χρήση των κοινοτικών ευρωπαϊκών προϊόντων αλλά κατά τρόπο που να μη είναι αντιφατικός με τις ανάγκες και τις διαιτητικές συνήθειες των χωρών αυτών" πρόσθεσε ο κ Θεοδωράκης.

    Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την επισιτιστική βοήθεια, προβλέπει αποστολή τροφίμων και προϊόντων από τα 15 κράτη μέλη της Κοινότητας σε τρίτες χώρες που χαρακτηρίζονται ως χώρες με προβλήματα και για τις οποίες υπάρχουν ειδικά προγράμματα σε πολυμερή και διμερή βάση. Τα τρόφιμα και τα προϊόντα από τις 15 χώρες της ΕΕ συγκεντρώνονται σε ορισμένα σημεία ή λιμάνια, ενώ η Επιτροπή έχει ένα σύστημα προώθησης. Μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, καλύπτονται, τα έξοδα οι αγορές και όλες οι διαδικασίες. Σε ετήσια βάση διατίθεται περίπου ένα δισεκατομμύριο ECU που αφορά τόσο την έκτακτη βοήθεια όσο και τη διαρθρωτική βοήθεια της Κοινότητας.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναχωρεί αύριο από τον Ανατολικό Αερολιμένα για το Πεκίνο, όπου θα πραγματοποιήσει 9ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογου του κ. Li Peng.

    Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Κακλαμάνης θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, πάνω σε διμερή και άλλα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Στη σύλληψη ενός αξιωματικού του ναυτικού, ο οποίος δεν είχε συγκεκριμένη αποστολή, προέβησαν οι τουρκικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.

    Ο αξιωματικός του ναυτικού, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, εργαζόνταν στο ναυπηγείο του Γκολτσούκ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης ενώ κατηγορείται, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, για τη μεταφορά επίσημων στρατιωτικών εγγράφων στην Ελλάδα. Λ.M

    [10] ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΒ ΡΟΚΛΙΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ

    Τη δολοφονία του Λεβ Ρόκλιν, στρατηγού εν αποστρατεία και βουλευτή της αντιπολίτευσης στης Ρωσία, ομολόγησε η σύζυγός του, Ταμάρα Ρόκλινα.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, η Ταμάρα Ρόκλινα παραδέχτηκε ότι σκότωσε το σύζυγό της γύρω στα ξημερώματα, στο εξοχικό τους σπίτι, το οποίο βρίσκεται σε χωριό κοντά στη Μόσχα.

    Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες και τα κίνητρα της dokovom_ar.

    Ο 51χρονος Λεβ Ρόκλιν υπήρξε ένας από τους σκληρούς αντιπάλους του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και θεωρήθηκε ήρωας, όντας διοικητής των ρωσικών δυνάμεων κατά την επέμβαση στην Τσετσενία και την ανακατάληψη της πρωτεύουσας Γκρόζνι . Όπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ωστόσο, εξαιτίας της αντίθεσής του στη διεξαγωγή του πολέμου, αρνήθηκε να τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο του ρωσικού στρατού. Λ.Π.

    [11] ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ PETROL OFISI

    Θύελλα αντιδράσεων και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του πετραλαϊκού κολλοσού "Petrol Ofisi", που κατέχει το 50% της τοπικής αγοράς.

    Αναλυτικότερα, για παράτυπο διαγωνισμό κατήγγειλε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Αντάντ Σεσκίν, ο οποίος χαρακτήρισε την πώληση ως "μνημείο έλλειψης δικαίου" και "μαύρη κηλίδα στο μέτωπο της εξουσίας".

    Η πώληση προκάλεσε, επίσης, την αντίδραση του βουλευτή του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Μουμτάζ Σοϋσάλ. Ο Τούρκος πολιτικός υπογράμμισε ότι η Petrol Ofisi, που σήμερα πραγματοποιεί το μεγαλύτερο τζίρο μεταξύ των επιχειρήσεων της χώρας, δεν έπρεπε επ' ουδενί να πωληθεί.

    Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση προκάλεσε, ακόμη, τη μήνιν του προέδρου του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), Oυφούκ Ουράς, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πώληση ως "προδοσία της πατρίδας".

    Τέλος, ο πρόεδρος του συνδικάτου Petrol Is, Μπαϋράμ Γκιλντιρίμ, υποστήριξε ότι η πώληση της εταιρίας έγινε σε πολύ χαμηλή τιμή, αφού είναι απαράδεκτη η παραχώρηση του 51% των μετοχών της έναντι 1 δισ. 160 εκατ. μόνον.

    Στο μεταξύ, εις άγραν Λονδρέζων και Αμερικανών συνεταίρων εξακολουθεί να βρίσκεται ο Τούρκος επιχειρηματίας Χαγιάμ Γκαρίπογλου, προκειμένου να κατορθώσει να συγκεντρώσει το παραπάνω ποσό, που προσέφερε για την εξαγορά της Petrol Ofisi.

    Για την εξαγορά της εταιρίας, ο κ.Γκαρίπογλου διασταύρωσε ξίφη με Κροίσους συμπατριώτες του, όπως ο Ραχμί Κοτς και η Τράπεζα Εργασίας (Is Bankasi) και επικράτησε έναντι αυτών με την κατά πολύ υψηλότερη προσφορά του.

    Πάντως, προκειμένου η εταιρία να περιέλθει στην κυριότητά του, θα πρέπει να καταβάλλει ως προκαταβολή το ποσό των 580 εκατ.δολ. Ηδη, έχει διαθέσει ως εγγύηση 50 εκατ.δολ., τα οποία και κινδυνεύει να χάσει, αν δεν καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την προσφορά του στο διαγωνισμό.

    Ο κ.Γκαρίπογλου, ιδιοκτήτης ομίλου 28 εταιριών με μητρική την Akmagia-Orteks, διεκδικεί ποσοστό 51% της εταιρίας, που αρχικά κοστολογήθηκε με κατώτερη προσφορά τα 625 εκατ.δολ.

    Αν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού επικυρωθεί από το Ανώτατο Sulbo}kio Ιδιωτικοποιήσεων, ο Τούρκος επιχειρηματίας θα κληθεί να προκαταβάλει το ήμισυ του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να δοθεί σε δύο δόσεις εντός των επόμενων δύο ετών.

    [12] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ και οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όπως και τα νέα μέτρα που επέβαλε το καθεστώς Ντενκτάς, με τα οποία εμποδίζεται η κίνηση διπλωματών στα κατεχόμενα, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό τύπο σήμερα, ενώ μικρή έκταση δίνεται στο θέμα της αναβολής της παράδοσης των πυραύλων S-300 για μετά το τέλος του Φθινοπώρου, ύστερα από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εφημερίδα "Η Μάχη", υπό τον τίτλο: "Στου κουφού την πόρτα χτύπησε ο Κόρντοβεζ", γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό συνάντησε την πλήρη άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επανέναρξη του διαλόγου στα πλαίσια που καθορίζουν τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σχετικά με το ίδιο θέμα, "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Απόπειρα υπερβάσεων χωρίς πολλές ελπίδες", γράφει ότι η Λευκωσία θεωρεί περιορισμένες τις προοπτικές επιτυχίας του Κόρντοβεζ, , ενώ "Η Χαραυγή" αναφέρεται στις διπλωματικές προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου, φιλοξενώντας θέμα με τον τίτλο: "Πηγαινοέρχεται ο Κόρντοβεζ. Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση εκφράζει απαισιοδοξία για τις προοπτικές επανένερξης των συνομιλιών , ενώ ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ ''προσπαθεί να διασπάσει το αδιέξοδο''.

    Στο θέμα της αναβολής της παράδοσης των πυραυλικών συστημάτων S-300 από τη Ρωσία, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα "Η Αλήθεια" και η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly", η οποία αποδίδει το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης σε συνδιασμένες πιέσεις Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων. Λ.Π.

    [13] ΡΩΣΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗ ΡΗΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -GAZPROM

    Διαδοχικές συναντήσεις με το Ρώσο πρόεδρο, Μπορίς Γέλτσιν, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Σεργκέι Κιριένκο, είχε, σήμερα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, Gazprom, Ρεμ Βιαχίρεφ, σχετικά με την αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης προς το κράτος.

    Ο εκπρόσωπος του κ. Γέλτσιν, Σεργκέι Γιαστρεζέμσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ιδιαίτερα σκληρές και δύσκολες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Βιαχίρεφ να θέσει τέρμα στο φαύλο κύκλο των καθυστερήσεων εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων της Gazprom προς το κράτος, ενώ του έδωσε διορία 24 ώρες, προκειμένου να καταλήξει σε κάποια λύση για τα οικονομικά της εταιρείας.

    Ωστόσο, ο κ. Γιαστρεζέμσκι επισήμανε πως κατά τη συνάντηση προτάθηκαν ουσιαστικές λύσεις τόσο για τη Gazprom όσο και για τη ρωσική οικονομία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βιαχίρεφ, ο οποίος διέκοψε, εχθές, ep_sglg επίσκεψη που πραγματοποιούσε στη Βιέννη, προκειμένου να παρευρεθεί στις συνομιλίες, υποστήριξε πως ο κ. Γέλτσιν δέχθηκε πιέσειςς σε ότι αφορά τη στάση του στην υπόθεση της Gazprom, διευκρινίζοντας, όμως, πως δεν είναι σε θέση να πει ποιος κρύβεται πίσω από την ένταση που δημιουργήθηκε, ενώ πρόσθεσε πως δεν πρέπει ο Ρώσος πρόεδρος να χρησιμοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο.

    Παράλληλα, ο κ. Βιαχίρεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Gazprom, σχετικά με την διευθέτηση των αμοιβαίων χρεών τους.

    Ο διευθυντής της Gazprom είχε, στη συνέχεια, συνάντηση με τον ρώσο πρωθυπουργό, κατά την οποία ο κ. Κιριένκο υπογράμμισε πως το κράτος ενδιαφέρεται για την αποτελεσματική λειτουργία και την ομαλή ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Κονσταντίν Βοϊτσέκοβιτς, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη εκπλήρωσης από την Gazprom των υποχρεώσεών της προς τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Κιριένκο τόνισε, ακόμη, πως δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ. Βιαχίρεφ από τη θέση του στην εταιρεία διότι την κυβέρνηση απασχολεί μόνο η πληρωμή των φόρων, ενώ ο κ. Βιαχίρεφ, απαντώντας στα σχόλια του Ρώσου πρωθυπουργού, επανέλαβε πως ο λόγος που η Gazprom καθυστερεί στην πληρωμή των φόρων είναι ότι και η ίδια η εταιρεία έχει προβλήματα με τους οφειλέτες της, πολλοί από τους οποίους είναι οργανισμοί χρηματοδοτούμενοι από τον προϋπολογισμό.

    Στο μεταξύ, η ρωσική βουλή ενέκρινε, σήμερα, μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, τα οποία καθορίζουν τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών της Gazprom προς το κράτος και αντίστροφα. Π.Ν.

    [14] ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η Γιουγκοσλαβία μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη, αν συμμορφωθεί με ορισμένες "προϋποθέσεις" δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Γούεσλι Κλαρκ.

    Μιλώντας σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βοσνία, ο κ. Κλάρκ έκανε γνωστό πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλανίας, Στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς, έχει επανειλλημμένα εκφράσει τον ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

    Υπογράμμισε ωστόσο πως για να συμβεί αυτό πρέπει να τεθούν ορισμένοι "όροι" τους οποίους απέφυγε να προσδιορίσει τονίζοντας πως προκειται για "πολιτικές αποφάσεις".

    Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς είχε προειδοποιήσει ότι η Γιουγκοσλαβία θα παραμείνει διεθνώς απομονωμένη αν μείνει έξω από τη "Σύμπραξη για την Ειρήνη". Σ.Α.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [15] ΚΛΙΝΤΟΝ:ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι οι συνομιλίες δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον προτείνοντας τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουν το πρόβλημα με διάλογο.

    Ο κ. Κλίντον αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευξη τύπου στο Χονγκ Κονγκ, τελευταίο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του στην Κίνα.

    Ο κ. Κλίντον είπε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για την εξεύρεση λύσης τονίζοντας ότι την ευθύνη φέρει η γιουγκοσλαβική πλευρά, ενώ επέκρινε και την αλβανική πλευρά, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του παρουσιάζεται ανέτοιμη στο θέμα της έναρξης του διαλόγου.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές επανέλαβε όμως ότι κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται.

    Κ.Γ.

    [16] "ΠΥΡΕΤΟΣ" ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η προοπτική σύναψης συμφωνίας για εκεχειρία στο Κοσσυφοπέδιο, ύστερα από την έντονη διπλωματική κινητικότητα της διεθνούς κοινότητας, είναι δυνατόν να προσκρούσει στις αντιρρήσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ο οποίος ενδεχομένως να μην ενδώσει καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, τονίστηκε σε σχόλιο της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC με αφορμή τη νέα επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι.

    Πολλοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου θεωρούν, ότι η ευθύνη για tg δημιουργία του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων θα έφερε χωρίς αμφιβολία την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου υπό τον έλεγχο των Αλβανών αυτονομιστών.

    O "Aπελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" αποτελείται κυρίως από απλούς πολίτες που κατέφυγαν στα όπλα για να αντισταθούν στη σερβική καταστολή και οι περισότεροι από αυτούς θεωρούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και δεν έχει κανένα νόημα η εκεχειρία, υπογραμίστηκε στο BBC.

    Παράλληλα ο ηγέτης των αλβανόφωνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα επισκιάσθηκε από τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" εξαιτίας της μετριοπαθούς στάσης που επεδείκνυε και συνεχίζει να επιδεικνύει και η οποία έπληξε τη δημοτικότητά του, γεγονός που οδήγησε τους Αμερικανούς να επιχειρούν να διαπραγματευτούν απευθείας με τους αυτονομιστές.

    Το πρόβλημα είναι, τονίστηκε στο σχόλιο, ότι ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσυσφοπεδίου", δεν είναι κόμμα δομημένο με ηγεσία και αρχές αλλά ένα συνοθύλευμα ατόμων και ιδεών και αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή του Αμερκανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, εκπρόσωποι του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", φαίνεται να υιοθετεί και το ΝΑΤΟ.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα κατά την επίσκεψή του χθες στα Τίρανα, δήλωσε ότι η Συμμαχία θεωρεί τον Ρουγκόβα, ως τη νόμιμη προσωπικότητα, που έχει την εντολή του αλβανόφωνου λαού να συμμετέχει στις συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρουσίας του ΑΣΚ στις διαπραγματεύσεις. που ο ίδιος ελπίζει να αρχίσουν σύντομα.

    "Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην αλβανόφωνη κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου να εκφραστεί ομόφωνα", δήλωσε ο κ.Σολάνα. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει μια δεύτερη Βοσνία τόνισε ότι η Συμμαχία είναι πανέτοιμη να υποστηρίξει όλα τα διπλωματικά πεδία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, δεν γνωστοποίησε θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΝΑΤΟ απέναντι στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη έκρηξη στην περιοχή, αποτελεί και η εκδήλωση που οργάνωσε στο Λονδίνο το ευρωπαϊκό τμήμα της διεθνούς ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, o διευθυντής του οποίου ανακοίνωσε αύξηση του χρόνου των εκπομπών για το Κόσοβο.

    Στο ακροατήριο συμπεριλαμβάνονταν βουλευτές μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, εκπρόσωποι διεθνών ινστιτούτων όπως του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας οικονομικοπολιτικών αναλύσεων Oxford Analytica κ.α. ενώ ένας ακροατής δήλωσε "σύμβουλος της αλβανικής κυβέρνησης".

    Οι απόψεις των υπευθύνων των εκπομπών του BBC στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία και την Αλβανία οι οποίοι παρουσίασαν με σύντομες αναφορές τη σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφραζαν -με κάποιες προσωπικές διαφοροποιήσεις- την επίσημη γραμμή της Βρετανίας και tym δυτικών νατοϊκών χωρών γενικότερα, δηλαδή έντονη ανησυχία, αντίθεση με την πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης με αμφίβολα λόγων των συνθηκών αποτελέσματα.

    Ακούστηκαν επίσης απόψεις ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" το οποίο όμως μέχρι στιγμής είναι άγνωστο, όπως ειπώθηκε, αν ελέγχει ο Σαλί Μπερίσα, οι Αλβανοί της διασποράς ή γηγενείς του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε ό,τι αφορά τον μετριοπαθή ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι ομιλητές σημείωσαν την αλλαγή της στάσης του έναντι του ΑΣΚ. Κανείς ωστόσο από τους ομιλητές δεν υποστήριξε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία σαν λύση του προβλήματος και όλοι κατέφυγαν στον παράγοντα Ρωσία για να δικαιολογήσουν την αναποφασιστικότητα των δυτικών χωρών στο θέμα.

    Επίσης αναφέρθηκαν στην ύπαρξη προβλήματος μεγάλης αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, η οποία κατά γενική εκτίμηση, θα είναι η πρώτη που θα κινδυνεύσει μέχρι και διάλυσης, σε περίπτωση γενικότερου πολέμου στην περιοχή.

    Ακροατής που δήλωσε "σύμβουλος της αλβανικής κυβέρνησης", υπογράμμισε ότι τα Τίρανα δεν υποδαυλίζουν και δεν βοηθούν τους αυτονομιστές στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκε μόνο ο ειδικός σύμβουλος του BBC για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, Γκάμπριελ Πάρτος, ο οποίος παραδέχθηκε αργότερα ότι είναι απίθανη -με βάση τη μέχρι τώρα πολιτική της Ελλάδας- η μεταφορά της κρίσης. Το μοναδικό πρόβλημα που ενδεχομένως θα είχε η Ελλάδα, κατά τον κ.Πάρτος, θα μπορούσε να είναι το θέμα των παράνομων μεταναστών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί βουλευτές εμφανίστηκαν διστακτικοί, χωρίς σαφείς τοποθετήσεις και έτοιμοι να ομολογήσουν ότι δεν κατανοούν πλήρως την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τοποθετηθούν ανοιχτά στο θέμα της αναγκαιότητας ή μη της νατοϊκής επέμβασης.

    [17] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τη συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με εκπροσώπους του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" στο Κόσοβο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και παρουσιάζοντας την προσωπική του εκτίμηση υπογράμμισε:"Μια συζήτηση με εκπροσώπους που εφαρμόζουν βία και τρομοκρατία για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ποτέ δεν μπορεί να είναι χρήσιμη. Εκθέτει όσους προχωρούν σε τέτοιου είδους συναλλαγές, διότι συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο από το παράθυρο σε μια συμμετοχή σε ειρηνικές διαδικασίες, εκτός αν έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση αυτών των δυνάμεων να παραιτηθούν από τη βία και τη στρατιωτική δραστηριότητα".

    Θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Κόσοβο και πρόσθεσε:"Πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία στο Κόσοβο, στην αιρετή εξουσία του Ρουγκόβα, τον οποίο η Ελλάδα στηρίζει να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης heslij^r υποστήριξης. Παράλληλα με την έναρξη διαλόγου πρέπει ο Ρουγκόβα να υποστηριχτεί από τη διεθνή κοινή γνώμη για να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης. Το λεγόμενο "απελευθερωτικό κίνημα" να εγκαταλείψει τα όπλα και να υποταχτεί στην πολιτική ηγεσία του Ρουγκόβα. Και βεβαίως κάλεσμα προς τον Μιλόσεβιτς να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίδεται λόγω της διεθνούς παρέμβασης και να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη αυτόνομη διοίκηση, αλλά όχι ανεξαρτησία του Κοσόβου".

    Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά και πως οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους θα γίνουν σε ρεαλιστική βάση για την εξυπηρέτηση του κοινού στόχου που είναι η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. "Το ζητούμενο, τόνισε, είναι αν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινά ζητήματα να συζητήσουν και αν ναι προς ποια κατεύθυνση. Εχουμε το δικαίωμα και διεκδικούμε να συνεπηρεάσουμε μαζί με τους άλλους συμμάχους τις εξελίξεις στην περιοχή. Κοινός είναι ο στόχος να διασφαλίσουμε ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι στα μέσα του 1999 θα μπει σε λειτουργία το υποπεριφερειακό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τίρναβο που θα στελεχωθεί με 450 αξιωματικούς, 200 Ελληνες και 250 ξένους.

    Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το πρωί στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου Θεσσαλονίκης έδωσε τα πτυχία στους 120 απόφοιτους αξιωματικούς. Στους νέους επιτελείς-αξιωματικούς μίληε ο διοικητής της Σχολής υποστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης. Στην ομιλία του ο υπουργός επισήμανε ότι μέσα από τις γνώσεις της στρατιωτικής επιστήμης δίνεται η δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις νέες εξελίξεις και να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αμυντικής διπλωματίας λέγοντας ότι αυτή επιτάσσει τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές.

    [18] ΝΕΕΣ ΛΙΠΟΤΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Πέντε στρατιώτες του γιουγκοσλαβικού στρατού που έχει αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, λιποτάκτησαν και με τη βοήθεια του "Απελευθερωτικού Στρατού" ζήτησαν άσυλο στην Αλβανία. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση λιποταξίας από το γιουγκοσλαβικό στρατό μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, που ανακοινώνεται από τις αλβανικές αρχές.

    Στο περιστατικό, στο οποίο αναφέρεται με ανακοίνωσή του και το αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναφέρεται το σύνολο σχεδόν του αλβανικού τύπου που το προβάλλει με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως "Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες στα χέρια του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και "Ο ΑΣΚ παρέδωσε πέντε λιποτάκτες του γιουγκοσλαβικού στρατού στα γραφεία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία".

    Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον" οι Ερνεστ και Αντμίρ Νούρκοβιτς, Ρουζντί Μούριτς, Χαφίζ Μούριτς και Εσάτ Κουτς, παραδοθηκαν στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" που τους μετέφερε στην πόλη Χας της Αλβανίας και στη συνέχεια στο γραφείο του ΟΑΣΕ.

    Οι στρατιώτες ζήτησαν από τον ΟΑΣΕ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το Μαυροβούνιο.

    [19] ΡΟΥΓΚΟΒΑ:ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Τη θέση ότι αυτονομία δεν είναι αποδεκτή λύση για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε ο ηγέτης των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι οι Αλβανοί επιζητούν ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο ή διεθνές προτεκτοράτο προσθέτοντας ότι για το Κοσσυφοπέδιο αποφασίζει αποκλειστικά ο λαός του.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδέχεται να τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο ο ΑΣΚ, ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές ομάδες και όλους τους πολίτες.

    "Και οι ομάδες που οργανώθηκαν για να υπερασπίσουν τα σπίτια τους φέρουν ευθύνη για την κατάσταση στην περιοχή", είπε ο κ. Ρουγκόβα.

    Ο ηγέτης των Αλβανοφώνων χαρακτήρισε τις σημερινές επιχειρήσεις των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων στο Κίεβο "επικίνδυνες" και ζήτησε τη διακοπή των συγκρούσεων.

    Κ.Γ.

    [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    H έντονη διπλωματική κινητικότητα για την εκτόνωση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου δεν φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αυτονομιστές.

    Οι συγκρούσεις, που έφθασαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα, συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ με αμείωτη ένταση.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον μετριοπαθή ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα το Μπελάτσεβατς συνεχίζει να είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ενώ ο άμαχος πληθυσμός εγκατέλειψε το χωριό καταφεύγοντας σε ασφαλέστερες περιοχές.

    Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, οι σερβικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς εναντίον χωριών στη Ντέτσανι, καθώς και εναντίον χωριών, που βρίσκονται στα σύνορα με την Αλβανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Στο μεταξύ, στην Πρίστινα, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ο μετριοπαθής ηγέτης των αλβανόφωνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο αρχηγός του Κοινοβουλευτικού Κόμματος, Αντεμ Ντεμάτσι, κατ' εξοχήν αντίπαλος του Ρουγκόβα, τον κάλεσε να παραιτηθεί "στο όνομα της ελευθερίας του Κοσσυφοπεδίου".

    Σε συνέντευξή του στην αλβανόγλωσση εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" και αναφερόμενος στη δημιουργία και τη δράση του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" ο Ντεμάτσι υπογραμμίζει ότι "ο ΑΣΚ είναι έκφραση της πολιτικής ήττας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου" την οποία, ωστόσο, καταλογίζει στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Κατά τον Ντεμάτσι, ο ΑΣΚ πρέπει να τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο, όχι όμως υπό τον έλεγχο του Ρουγκόβα. "Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, που μέχρι πρότινος κατηγορούσε τον ΑΣΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, να θέλει σήμερα να τους ελέγχει. Τον παρακαλώ να αποσυρθεί στο γραφείο του στο Αλβανικό Ινστιτούτο και να ασχοληθεί με την επιστημονική του δραστηριότητα", λέει χαρακτηριστικά ο Αντεμ Ντεμάτσι.

    Αύριο στην Πρίστινα πραγματοποιείται εκ νέου σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου, κατά την οποία, θα εξεταστεί η μελλοντική στρατηγική και η κοινή δράση τους. Η πρώτη, που συγκάλεσε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα πριν δύο ημέρες, δεν κατέληξε σε καμία απόφαση εξαιτίας της έντονης διαφοροποίησης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

    [21] Ο ΑΣΚ ΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΟΣΛΟΜΠΟΝΤΕΝΙΕ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου δε στηρίζει τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Oslobodjenje" του Σεράγεβο, ρεπόρτερ της οποίας πέρασε λίγες μέρες με τα μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης των Αλβανών.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των μελών του ΑΣΚ, τα οποία μάλιστα του καταλογίζουν το γεγονός ότι "δεν πίστευε ότι ο αλβανικός πλυθυσμός μπορούσε να οργανωθεί σε στρατιωτική βάση".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αντάρτες κατηγορούν τον ηγέτη των Αλβανών ότι αρνούνταν και υποβάθμιζε συστηματικά την ύπαρξη και τη δύναμή τους και όπως έκαναν γνωστό, ο ΑΣΚ δεν έχει καμία επαφή μαζί του.

    Ο ΑΣΚ διαθέτει στις τάξεις του 30.000 στρατιώτες και πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις του σε πέντε ζώνες υπό την καθοδήγηση ενός γενικού επιτελείου τα μέλη του οποίου δε γνωρίζουν ούτε οι περισσότεροι από τους μαχητές της οργάνωσης.

    Το αρχηγείο του, σύμφωνα με την περιγραφή του ρεπόρτερ, είναι ένα διώροφο σπίτι κοντά στα σύνορα με την Αλβανία στο οποίο πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των μελών του τον τελευταίο χρόνο. Στην αυλή του σπιτιού μπορεί κανείς να δει κουτιά με πυρομαχικά, ενώ εκεί ζουν και η σύζυγος και η κόρη του ιδιοκτήτη, ο οποίος ονομάζεται Ιλμίγια Αγκάνι, οι οποίες φροντίζουν τους αντάρτες. Σ.Α.

    [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΝΟ-ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Tη θέση της κυβέρνησής του για ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και μη αλλαγή συνόρων δια της βίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο εκτιμά ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την πολιτική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ.Μίλο δεν απέκλεισε ωστόσο στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που αποτύχει o διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινα

    Η αλβανική κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διάλογο, τόνισε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη τύπου, πριν την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στα Τίρανα. Στην περίπτωση όμως που ο διάλογος δεν αποδώσει τότε εξετάζεται η στρατιωτική λύση που περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις μέχρι και την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, πρόσθεσε.

    Απαντώντας στην ερώτηση γιατί τα Τίρανα δεν ζητούν ανεξαρτησία για το Κοσσυφοπέδιο ο κ.Μίλο είπε: "Υπάρχει διαφορά μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Εμείς παρόλο που θα επιθυμούσαμε την ανεξαρτησία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε συστατικό της διεθνούς κοινότητας και έχουμε υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι η οποία απαγορεύει την αλλαγή των συνόρων δια της βίας".

    Ο Πασκάλ Μίλο ανακοίνωσε παράλληλα αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ στα Τίρανα, ο οποίος, όπως είπε, θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που βρίσκονται στη βόρειο Αλβανία.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου απάντησε εμμέσως στον καταιγισμό των επικρίσεων που δέχθηκε από τους αντιπάλους του για τις δηλώσεις του σχετικά με το στάτους του Κοσσυφοπεδίου και τον "Απελευθερωτικό Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" σε συνέντευξή του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο κ.Νάνο είχε ταχθεί εναντίον της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου ενώ κάλεσε τον ΑΣΚ να σταματήσει τη βία.

    Ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" αποτελείται από Αλβανούς που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από τις επιθέσεις των Σέρβων. Ζητήσαμε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο οι βίαιες πράξεις σε βάρος πολιτών άλλων εθνοτήτων επειδή κάτι τέτοιο θα αμαύρωνε την εικόνα του ΑΣΚ", τόνισε στη συνεδρίαση ο κ.Νάνο.

    Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό μια ευρεία πολιτική εκπροσώπηση - ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο ΑΣΚ και μέλη της "κυβέρνησης Κοσσυφοπεδίου" του Μπουγιάρ Μπουκόσι- θα καθιστούσε πιο εύκολο αφενός την κατάπαυση του πυρός και αφετέρου την έναρξη του διαλόγου με το Βελιγράδι.

    Υπογράμμισε ότι ποτέ η Αλβανία δεν αντιτάχθηκε στην επιθυμία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση ωστόσο, τόνισε καταλήγοντας, "ως κράτος που υπογράψαμε διεθνείς συμβάσεις ζητούμε ειρηνική λύση και μη αλλαγή συνόρων δια της βίας".

    [23] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Στο Βελιγράδι πρόκειται να μεταβεί αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασίεφσκι για συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

    Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού συμπίπτει με αυτήν του απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Φημολογείται ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Aleqij\mym απεσταλμένων, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, επικαλούμενο ρωσικές διπλωματικές πηγές.

    Η επίσκεψη του κ. Αφανασίεφσκι πραγματοποιείται, ως επιβεβαίωση των ρωσικών προσπαθειών για τη δημιουργία προϋποθέσων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τη διευθέτηση της κρίσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Ρώσος υπουργός θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο, για να παρακολουθήσει τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο. Λ.Μ

    [24] ΣΕΡΒΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Κλιμάκιο της κυβέρνησης της Σερβίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Βόισλαβ Σέσελι, θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο το Κοσσυφοπέδιο.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", ο κ.Σέσελι, συνοδευόμενος από τον Σέρβο υπουργό πληροφοριών, Αλεξάνταρ Βουτσίτσεβιτς και τον υπουργό Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, Ντράγκαν Τοντόροβιτς, θα επισκεφθεί αύριο την περιοχή του Ντέτσανι και την περιφέρεια του Πετς, καθώς επίσης και ορισμένα στρατιωτικά φυλάκια στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας, ενώ την Κυριακή θα μεταβεί στην Πρίστινα.

    Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας, τόνισε ότι η σερβική πλευρά δεν αποδέχεται τον διάλογο "με τους τρομοκράτες στο Κοσσυφοπέδιο" και επισήμανε πως οι σερβικές δυνάμεις "θα αγωνιστούν έως το τέλος για την πάταξη της τρομοκρατίας στην περιοχή". Ε.Π.

    [25] ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στην Αλβανία θα καταπλεύσουν την ερχόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά, πλοία του μεσογειακού στόλου του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα διοικητές του στόλου της συμμαχίας στη Νάπολη.

    Τα τέσσερα πλοία, που ανήκουν στην Μόνιμη Μεσογειακή Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED) θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Δυρραχίου, την Τετάρτη όπου και θα παραμείνουν για δύο ημέρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατηγείου της Νάπολη, ο Ανώτατος Διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, θα επισκεφθεί τα πλοία και τα πληρώματά τους κατά την παραμονή τους στο Δυρράχιο.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως η επίσκεψη της STANAVFORMED στην Αλβανία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρόσπάθειας του ΝΑΤΟ να προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και να γνωρίσει το λιμάνι του Δυρραχίου που βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής. Σ.Α.

    [26] ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΚΙΝΚΕΛ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα επισκεφθεί στις 8 και 9 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ.

    Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια και τα Τίρανα ο κ.Κίνκελ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με τους οποίους θα ανταλλάξει απόψεις για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στην Αλβανία, ο Γερμανός υπουργός θα επισκεφθεί και τα στρατόπεδα στα οποία καταφεύγουν οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 3 July 1998 - 18:10:40 UTC