Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ- ΠΑΠΟΥΤΣΗ
  • [05] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΚΟΥΣΟΥΡΗ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [07] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η COSMOTE
  • [10] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [14] ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [15] Ρ. ΚΟΥΚ: Ο Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [16] ΑΣΚ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ
  • [17] ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [18] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
  • [19] ΣΤΟΥΣ 112 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ- ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [20] ΚΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
  • [21] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [22] ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ

    Εκατοντάδες φίλοι του Κωστή Μοσκώφ, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες συγκετρώθηκαν το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας για να τον αποχαιρετήσουν στο τελευταίο του ταξίδι. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης ενώ παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Ακριτίδης, Μαρία Αρσένη, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ορφανός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Δημητριάδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενώ ανάμεσα στα δεκάδες στεφάνια ξεχώριζε εκείνο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    "Ήρθα σαν φίλος δικός σου, της οικογένειάς σου, της Πόπης και των παιδιών για να σε ευχαριστήσω για ότι έμαθα από σένα" είπε στον επικήδειό του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης ζητώντας του συγνώμη που η πολιτεία δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει όσο θα έπρεπε στο έργο του στην Αίγυπτο και στην Ανατολή.

    "Καλό ταξίδι Κωστή. Ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα συνεχίζουμε όλα όσα οραματίστηκες" είπε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Δημητριάδης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως έναν αγνό οραματιστή και πρόσθεσε "Η Θεσσαλονίκη στερείται ένα από τα πνευματικά της τέκνα"

    Στον επικήδειο που εκφώνησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης , τόνισε πως η σχέση του Κωστή Μοσκώφ με το Κόμμα ήταν ερωτική ενώ πρόσθεσε πως ο εκλιπών αντί να ζήσει σαν ένας "καθώς πρέπει αστός" προτίμησε να ταχτεί με τη μεριά των ταπεινών και καταφρονεμένων. "Η στάση σου απέναντι στο θάνατο ήταν παρακαταθήκη παλικαριάς και αξιοπρέπειας" είπε απευθύνοντάς του το ύστατο χαίρε .

    Στο επικήδειο που εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Γιώργος Καρυπίδης, υπογράμμισε ότι σε μία περίοδο που η πολιτική περνά μία κρίση αξιοπιστίας η Αριστερά μπορεί να διδαχτεί πολλά διαβάζοντας το έργο του Κωστή Μοσκώφ.

    Το Κωστή Μοσκώφ αποχαιρέτησαν με επικήδειους εκπρόσωπος του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, οι συνεργάτες του στην Αίγυπτο καθώς και εκπρόσωπος των Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία που θύμισε τους αντιδικτατορικούς αγώνες του Κωστή Μοσκώφ στη περίοδο της χούντας.

    Στεφάνια έστειλαν ο Γιασέρ Αραφάτ, οι υπουργοί Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Μακεδονίας Θράκης και Πολιτισμού, οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, οι οργανώσεις του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο δήμος Καλαμαριάς, η ελληνική πρεσβεία Καΐρου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ3, ο ραδιοφωνικός σταθμός 9.58, το ΑΠΘ το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος.

    Η σορός του Κωστή Μοσκώφ ενταφιάστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στον Πλαταμώνα Πιερίας.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ

    Τη βαθιά τους θλίψη για τον χαμό του Κωστή Μοσκώφ, εξέφρασαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης.

    "Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ποιητής, διανοητής, σπουδαίος ιστορικός. Βοήθησε στην συμφιλίωση της πολιτικής με τον πολιτισμό, της Ανατολής με τη Δύση. Μας έμαθε να αγαπάμε τους άλλους, τους ξένους, τους αντίθετους. Τον ευχαριστούμε", δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώρος Πασχαλίδης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία του Κωστή Μοσκώφ

    "Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε ωραίος άνθρωπος, σπάνιος ιδεολόγος και οραματιστής, συνεπής πολίτης, δημιουργός άξιος. Ο Κωστής Μοσκώφ ήταν πηγή ζωής, φλέβα δημιουργίας. Θα λείψει, αλλά το έργο του, η παρουσία του, η συνέπειά του, οι αξίες που έφτιαξε με τη ζωή του θα μιλάνε πάντα ανάμεσά μας", τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος

    "Σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης τίμησε και έδωσε το στερνό αντίο σε ένα δικό της άνθρωπο . Ο Κωστής Μοσκώφ πρόσφερε όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο του, ιδιαίτερα στον πολιτισμό θα φανεί γρήγορα, και νομίζω ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να τον τιμήσει έτσι όπως του αξίζει" επισήμανε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος

    "Σήμερα η πόλη έχασε ένα πνευματικό της τέκνο, έναν άνθρωπο ο οποίος με όλη του τη δράση πιστοποίησε ότι το πνεύμα που υπάρχει σ' αυτή την πόλη μπορεί να ακτινοβολήσει σε όλες τις κατευθύνσεις. Και ο Κωστής Μοσκώφ ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του σ' αυτή την πόλη, μεγαλούργησε, δημιούργησε και άφησε παρακαταθήκες. Τελευταία του δε μεγάλη προσπάθεια με τον αραβικό κόσμο με κέντρο την Αλεξάνδρεια, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και εμείς σαν δήμος Θεσσαλονίκης είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθειά του, ενισχύοντας με κάθε τρόπο το ίδρυμα,, το αντίστοιχο που έχει ιδρύσει. Η πόλη αποχαιρετά ένα μεγάλο τέκνο και ευχόμαστε το ταξίδι του να είναι ένα ταξίδι όπως αυτός το επιθυμούσε και πάντοτε οι σκέψεις των Θεσσαλονικέων θα είναι κοντά του", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης

    "Ήταν μία από τις προσωπικότητες της όμορφης Θεσσαλονίκης μας, ένας συμπολίτης μας με προσφορά στην πόλη μας στη χώρα, ένας συμπολίτης μας που αγάπησε όσο κανένας άλλος και την Ελλάδα την οποία υπηρέτησε και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη" τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης

    "Δεν χρειάζεται να μιλήσει κανένας για τον Κωστή Μοσκώφ. Τον καταλαβαίνετε, είναι πανταχού παρών και ήταν πανταχού παρών για πάρα πολλά χρόνια τις εποχές που ήταν δύσκολο. Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι έκανε πάρα πολύ καλό στον τόπο και βοήθησε πάρα πολύ να γίνουν φανερά μερικά πράγματα, αυτά που κάνουν τον πολιτισμό το κυριότερο ζήτημα της καθημερινής ζωής. Τον χρειαζόμαστε, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να είναι ανάμεσά μας και τώρα που δεν υπάρχει", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Στη δραστική μείωση του πληθωρισμού σκοπεύουν τα μέτρα που συζητήθηκαν το μεσημέρι σε κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και του οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού, Τάσου Γιαννίτση.

    Συγκεκριμένα μελετώνται παρεμβάσεις στο χώρο των τροφίμων και του αυτοκινήτου, ενώ συζητήθηκαν τα ενδεχόμενα μείωσης της τιμής των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα και του φόρου υπέρ τρίτων. Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ- ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι έχει κλείσει το θέμα της "κόντρας" του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Ελληνα επίτροπο, Χρήστο Παπουτσή, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι, πλέον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο ανδρών.

    Πρόθεσε δε, ότι καθένας από τους δύο αξιωματούχους έχει την αρμοδιότητά του. Μάλιστα, επικαλούμενος παλιότερες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία τους μπορεί να γίνει καλύτερη στο μέλλον.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Πάγκαλος εξέφρασε τη μήνιν του για το γεγονός ότι "ο κ.Παπουτσής είναι ο μοναδικός επίτροπος που δεν συζητάει με την κυβέρνηση της χώρας που τον πρότεινε". Σημείο σύγκλισης των θέσεων των δύο ανδρών, φαίνεται ότι αποτέλεσε η δήλωση του Ελληνα επίτροπου πως όλοι θα κριθούν από το λαό. "Σε ένα πράγμα έχει δίκιο ο κ.Παπουτσής: όλοι θα κριθούν από τον ελληνικό λαό. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ θα κριθώ για όγδοη φορά, ενώ ο κ.Παπουτσής για πρώτη".

    [05] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΚΟΥΣΟΥΡΗ

    Μήνυση κατά του μέλους της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, κατέθεσαν το μεσημέρι οι συνήγοροι του Δημήτρη Κουσουρή, θύματος του ξυλοδαρμού έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η μήνυση στρέφεται και κατά των ηθικών αυτουργών της επίθεσης.

    Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Δημήτρης Κουσουρής και ο φίλος του Ιωάννης Καραμπατσώλης αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Ανδρουτσόπουλου ένα από τα άτομα που τους επιτέθηκαν. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διοργανώνει το απόγευμα ο Συνασπισμός.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Κατά την ομιλία του στα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. στο νομό Καστοριάς, ο j.Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του κόμματος του υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλων των κρατικών τραπεζών, εκτός της Αγροτικής για την οποία είπε ότι πρέπει να εξυγιανθεί και να τεθεί στην υπηρεσία του αγρότη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνάντηση του με επαγγελματικούς φορείς της πόλης, ο κ.Καραμανλής διευκρίνισε ότι δεν δίνει υποσχέσεις, αλλά όλα τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί στα υπομνήματα των φορέων θα εξεταστούν από τους τεχνοκράτες του κόμματος και στη συνέχεια θα δοθούν επιμέρους πολιτικές απαντήσεις σε όλους τους φορείς που θα έχουν συμμετοχή.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα των χρεών των παραγωγών γούνας, το οποίο του ετέθη είπε ότι ο ίδιος προσωπικά είναι γενικά επιφυλακτικός για ότι αφορά ρυθμίσεις χρεών.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε επίσης την αγροτική κοινότητα της Μεσοποταμίας, όπου είναι αυξημένο το πρόβλημα της εγκληματικότητας, ενώ επίσης μίλησε σε συγκέντρωση στο Αργος Ορεστικό στην οποία απηύθυνε και πάλι έκκληση σε όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες να συστρατευτούν με τη Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ήταν προηγουμένως, έτσι ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα στο μέλλον. "Δεν μας ταιριάζει η Ελλάδα της μιζέριας" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ.Καραμανλής παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στην οποία ενημερώθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο αναλυτικά για τα προβλήματα του νομού.

    Η περιοδεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνεται το βράδυ με ανοιχτή συγκέντρωση στην Καστοριά.

    [07] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του σε κομματική συνεστίαση στην Καστοριά.

    Σήμερα ζούμε την Ελλάδα της παρακμής και η Νέα Δημοκρατία δεν συμβιβάζεται με αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κ.Καραμανλής. "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό αλλά εφαρμόζει όλο και μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Το κράτος νοσεί. Είναι υπερσυγκεντρωτικό και απέτυχε ως επιχειρηματίας. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την Ελλάδα που τους εμπιστεύθηκε".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη ότι διολισθαίνει σε αυταρχισμό και ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίθεση του σε ακραίες κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γουνοποιοί της Καστοριάς, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να μην μπορεί να βρεθεί τρόπος για την αναγέννηση αυτού του τόσο σημαντικού για την οικονομία και της περιοχής και της χώρας, κλάδου. Ζήτησε την ιδιωτικοποίηση όλων των τραπεζών, εκτός της Αγροτικής και σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

    Ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε εθνικό προσκλητήριο προς όσους δεν συμβιβάζονται με την Ελλάδα της παρακμής, όπως είπε, να στηρίξουν με τη ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς boukeutij]r εκλογές.

    Σήμερα συναντάται με το νομάρχη Καστοριάς, το μητροπολίτη και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων. Θα περιοδεύσει σε χωριά του νομού, στις 8:30μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας της Καστοριάς και στις 11 το βράδυ σε κομματική συνεστίαση στην Πτολεμαϊδα.

    [08] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με άνοδο 0,60% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.408 μονάδες.Ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 δισ. δρχ.

    Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 39.240 δρχ., η Κτηματική στις 19.600, η Εργασίας στις 27.210 και η Alpha Τράπεζα Πίστεως στις 26.100 δρχ..

    Στον βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.690 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3.155, η Ιντρακόμ στις 10.500 και η ΤΙΤΑΝ στις 19.940 δρχ.

    [09] ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η COSMOTE

    Ριζικές αλλαγές στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να επιφέρει η είσοδος της "COSMOTE" στην ελληνική αγορά, από την Τετάρτη. Στα ατού της θυγατρικής του ΟΤΕ περιλαμβάνονται τα δύο ανταγωνιστικά προγράμματά της, με όρους που για πρώτη φορά εφαρμόζονται στην τοπική αγορά.

    Αναλυτικότερα, το πρώτο από τα προγράμματα περιλαμβάνει τη δωρεάν χορήγηση συσκευής για ορισμένα μοντέλα ή την προσφορά σημαντικών διευκολύνσεων για άλλα. Σε αυτό το πακέτο, το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στις 5.000 δραχμές, ενώ η χρέωση ορίζεται σε 1,8 δραχμές ανά δευτερόλεπτο συνομιλίας. Η διάρκεια του συμβολαίου είναι δωδεκάμηνη.

    Σημαντικές καινοτομίες εισάγει στην ελληνική αγορά το δεύτερο πακέτο, προσφέροντας -για πρώτη φορά- συμβόλαιο αόριστης διάρκειας. Ο πελάτης αγοράζει τη συσκευή της αρεσκείας του, χωρίς η εταιρία να κάνει προσφορά για την τιμή της, αλλά και χωρίς να θέτει περιορισμούς για το χρονικό διάστημα που υποχρεούται να έχει στην κατοχή του το κινητό τηλέφωνο. Το μηνιαίο πάγιο ορίζεται στις 2.800 δραχμές, με χρέωση ανά δευτερόλεπτο που δεν ξεπερνά τη 1,6 δρχ.

    [10] ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

    Προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ταχυδρομείων αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Η διμερής συμμαχία αφορά στη σύσταση κοινής εταιρίας, που θα αναλαμβάνει τη μεταφορά δεμάτων.

    Το τελικό κείμενο της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα στελέχη της Deutsche Post, ύστερα από πρόσκληση των ΕΛ.ΤΑ.

    Αναλυτικότερα, η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση μιας κοινής εταιρίας, στην οποία θα συμμετέχουν εξ ημισείας τα δύο ταχυδρομεία. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας θα απαρτίζεται από επτά συνολικά άτομα, τρία από κάθε ταχυδρομείο και ένα κοινής αποδοχής.

    Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας αποτελεί η ανάθεση της εκπόνησης χρηματοοικονομικής μελέτης για τη νέα εταιρία.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η ΄Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της 6ης τακτικής γενικής της συνέλευσης, οι εργασίες της οποίας έληξαν το βράδυ της Κυριακής στην Οχρίδα, υπογραμμίζει την ανάγκη τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι, να αναπτύσσουν στο έπακρο τις δραστηριότητες με γνώμονα πάντα τις αρχές της δεοντολογίας, του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της προσήλωσης στην αλήθεια, ώστε να συμβάλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή των βαλκανίων, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η συνέλευση των μελών της ΄Ενωσης, στην οποία μετέχουν τα εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία όλων των βαλκανικών χωρών, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πρωτοποριακό πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ", που προβλέπει τη δορυφορική διασύνδεση μεταξύ των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων και αναμένεται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, καθώς και της "Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων", η οποία άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος τα μέλη της ΑΒΝΑ, εξέλεξαν παμψηφεί Γενικό Γραμματέα της ΄Ενωσης τον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Σπύρο Κουζινόπουλο, ενώ εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στο βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ, που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα σύνορα Αλβανίας- Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με πληροφορίες του κέντρου τύπου των Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν στα σύνορα κοντά στην πόλη Τζάκοβιτσα, καθώς και στην περιοχή των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών φυλακίων Κόσαρα και Μόρινα. Οι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού δέχθηκαν πυρά από αυτόματα όπλα από ομάδες Αλβανών, κατόρθωσαν ωστόσο να εμποδίσουν την είσοδό τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τα επεισόδια έληξαν χωρίς να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες. Οι Σέρβοι στρατιώτες κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών τα οποία οι Αλβανοί προσπάθησαν να μεταφέρουν από την Αλβανία στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Ε.Π.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Λίγες μόνο ώρες μετά την προειδοποίηση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται λίγα βήματα πριν από τον πόλεμο και τον χαρακτηρισμό του χωριού Κίγιεβο ως τη θρυαλλίδα για την έκρηξή του, οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα χωριά Κλαρέβα και Τσέροβικ στην περιοχή Κλίνα, που βρίσκονται κοντά στο Κίγιεβο, σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών των αλβανοφώνων.

    Επίθεση με πυραύλους δέχθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με την αλβανική πλευρά, και τα χωριά της κωμόπολης Μαλίσεβα, όπου είναι εγκατεστημένο τμήμα της διοίκησης του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

    Σφοδρές συγκρούσεις διεξήχθησαν επίσης και στο χωριό Μπέλατσεφ, όπου συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ενώ ισχυρές σερβικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 1,5 χιλιόμετρο μακριά, στο χωριό Ζλάτινα.

    Εξάλλου από τις συγκρούσεις που συνεχίστηκαν και χθες στην περιοχή της Ντέτσανι, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αλβανοί.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αλβανόγλωσση εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινα, συνεδρίασε έκτακτα η δεκαπενταμελής συμβουλευτική ομάδα του Ιμπραήμ Ρουγκόβα υπό την προεδρία του ιδίου, προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις που διαδραματίζονται.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, τονίζεται ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου υποστηρίζουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση διπλωματικής και ειρηνικής λύσης, ενώ αναφορικά με τη δράση του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", η συμβουλευτική ομάδα του Ρουγκόβα θεωρεί ότι ο ΑΣΚ πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο της "νόμιμης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και των θεσμοθετημένων οργάνων του".

    [14] ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι προοπτικές για την επίλυσή της, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στη Σόφια τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αμυνας στη Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την άποψη ότι έχει εξαντληθεί το 90% των δυνατοτήτων διευθέτησης της κρίσης με ειρηνικά μέσα, εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ασέν Αγκοφ.

    Αύριο οι αξιωματούχοι της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισκεφτούν επιχείρηση της αμυντικής βιομηχανίας στο Πλόβντιφ (Φιλιππούππολη) και το κέντρο εκπαίδευσης κυανοκράνων στο Κάρλοβο.

    Κ.Κ.

    [15] Ρ. ΚΟΥΚ: Ο Ι. ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα παραμένει ο "νόμιμος" ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και το μόνο πρόσωπο με το οποίο θα πρέπει να διαπραγματευτεί η διεθνής κοινότητα, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ.

    "Πριν δυο μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, προσήλθε στις κάλπες και εξέλεξε τον κ. Ρουγκόβα. Είναι ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και ο άνθρωπος με τον οποίο πρέπει να συνδιαλεγόμαστε", είπε ο κ. Κουκ, καθώς τελευταία προωθείται το ερώτημα της συμμετοχής αντιπροσώπων του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι.

    Παρολα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι "όλες οι αποχρώσεις" της κοινής γνώμης θα πρέπει να αντιπροσωπευθούν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πραγματοποιηθούν.

    Την άποψη ότι τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα θεωρεί συνομιλητή της διεθνούς κοινότητας εξέφρασε εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθεί την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Λ.Π.

    [16] ΑΣΚ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ

    Ο εκπρόσωπος τύπου του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" Γιάκουπ Κρασνίτσι διαβεβαίωσε χθες από την Πρίστινα, ότι ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα δεν είναι σε θέση να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ενέργειες τις οργάνωσης.

    "Τον ΑΣΚ δεν μπορούν να τον ελέγχουν άνθρωποι, οι οποίοι στο παρελθόν επανειλημμένα τον είχαν κατηγορήσει για τρομοκρατία" είπε χαρακτηριστικά ο Κρασνίτσι, επισημαίνοντας, ότι τα μέλη του ΑΣΚ αγωνίζονται για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου και δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Απελευθερωτικού Στρατού τόνισε, ότι οι ηγέτες της οργάνωσης είναι πρόθυμοι να πάρουν μέρος στις διαβουλεύσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, με την προϋπόθεση, ότι το Βελιγράδι θα διατάξει την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή και την απελευθέρωση των αλβανόφωνων πολιτικών κρατουμένων. Ε.Π.

    [17] ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Εντονες αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν στην Αλβανία οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο από την Κρανς Μοντάνα σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, καθώς τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και κάλεσε τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" να σταματήσει τη βία.

    Στον καταιγισμό των επικρίσεων, που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Μίλο, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι ενδεχομένως να μην αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του Φάτος Νάνο, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι "δεν έχει αλλάξει στάση". Ο ίδιος, όμως, εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε τις θέσεις του Νάνο, καθώς όπως δήλωσε, "μια αποδεκτή λύση θα ήταν η δημιουργία στο Κοσσυφοπέδιο, τρίτης Δημοκρατίας στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας". Η λύση αυτή είναι η ενδεδειγμένη κατά τον Μίλο, διότι, "δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες στη διεθνή κοινότητα για μια άλλη καλύτερη λύση στο Κοσσυφοπέδιο".

    Αλβανοί πολιτικοί κατηγόρησαν, πάντως, τον πρωθυπουργό θεωρώντας τις θέσεις του ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή στάση, τη στιγμή που η αμερικανική διπλωματία έχει πλέον διαμορφώσει άλλα δεδομένα για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Σαμπρί Γκόντο υποστήριξε, ότι "ο Φάτος Νάνο πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον του κοινοβουλίου" υπογραμμίζοντας, ότι οι θέσεις του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα της Βουλής και τις θέσεις των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και τον προειδοποίησε, ότι θα τον κηρύξουν εχθρό τους τόσο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου όσο και ο "Απελευθερωτικός Στρατός". "Σε περίπτωση που οι δηλώσεις Νάνο έγιναν με την παρότρυνση του διεθνούς παράγοντα, δεν θα έπρεπε να "πουλήσει" το Κοσσυφοπέδιο", τόνισε ο κ.Γκόντο.

    Οι δηλώσεις του Φάτος Νάνο έγιναν αντίκειμενο αρνητικών σχολιασμών από τον αντιπολιτευόμενο, αλλά και από μερίδα του συμπολιτευόμενου αλβανικού τύπου.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον", χαρακτήρισε τη στάση του Νάνο "ανεξήγητη", καθώς μέχρι χθες δήλωνε, ότι τάσσεται υπέρ του σεβασμού της βούλησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ενώ εκτιμά, ότι η υπαναχώρησή του θα επηρεάσει αναμφίβολα τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τις σχέσεις του με τους Κοσοβάρους πολιτικούς, αλλά και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    "Η παράξενη κίνηση του Αλβανού πρωθυπουργού δεν εξηγείται από τη συνηθισμένη μετριοπάθεια που χαρακτηρίζει τις θέσεις του. Μέχρι χθες οι θέσεις της Αλβανίας ταυτίζονταν με τις θέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ικανοποιημένες από το συντονισμό με την αλβανική κυβέρνηση", σχολίασε η εφημερίδα και διερωτήθηκε μήπως ο Φάτος Νάνο επηρεάστηκε στις δηλώσεις του από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα ή μήπως η μακρά παραμονή του στη Δυτική Ευρώπη τον έκαναν μετριοπαθέστερο. "Αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του ήταν άκρως μετριοπαθείς", υπογράμμιζε καταλήγοντας.

    "Σκανδαλώδεις" χαρακτήρισε η αντιπολιτευόμενη "Ριλίντια" τις δηλώσεις του Φάτος Νάνο, ενώ η "Αλμπάνια" υπογραμμίζοντας, ότι ο Akbam|r πρωθυπουργός έδειξε τώρα καθαρά, ότι αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" σχολίασε τις δηλώσεις Νάνο με πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Ο Νάνο εναντίον του Ρουγκόβα, του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου".

    [18] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

    Eπιχείρηση "αστραπή" της αστυνομίας των Τιράνων εξάρθρωσε ομάδα ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι καλύπτονταν με την ιδιότητα του μέλους των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

    O αλβανικός τύπος δίδει μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα και επισημαίνει ότι η σύλληψη των τεσσάρων Αιγυπτίων, επιβεβαιώνει τις φήμες ότι η Αλβανία έγινε καταφύγιο ισλαμιστών τρομοκρατών, που κρύβονται πίσω από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σέκουλι", η οποία επικαλείται έγκυρες πηγές, στα σπίτια των τεσσάρων Αιγυπτίων βρέθηκαν αυτόματα πιστόλια, καλάσνικωφ, καθώς και μεγάλος αριθμός πλαστών εγγράφων και σφραγίδων.

    Οι Αιγύπτιοι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εργάζονταν σε ανθρωπιστική οργάνωση και ήταν υπεύθυνοι για τη διανομή βοήθειας στα ορφανά των Τιράνων και του Ελμπασάν.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πίσω από την βοήθεια που προσφέρουν οι πολυάριθμες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία -κυρίως από ισλαμικές χώρες- κρύβεται η εγκληματική δραστηριότητά τους.

    Επικαλούμενη πληροφορίες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η "Σέκουλι" αναφέρει, ότι το 35% από τους 1800 συνολικά ξένους, που εργάζονται σ' αυτές τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προέρχεται από το Ιράκ και τη Λιβύη.

    "Παρά το γεγονός, ότι η κοινή γνώμη ξέρει πολύ λίγα ή και τίποτε για τους ξένους "δωρητές" που βρίσκονται στην Αλβανία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι πίσω τους βρίσκονται ισλαμιστές τρομοκράτες, που είναι αναμεμειγμένοι σε τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα τους, αλλά και στις δυτικές χώρες και στην Αλβανία βρίσκουν σίγουρη "στέγη", σχολιάζει η εφημερίδα.

    [19] ΣΤΟΥΣ 112 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ- ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Στους 112 έφτασαν οι νεκροί και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1000, σύμφωνα με τον ως τώρα τραγικό απολογισμό του ισχυρού σεισμού, έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη νότια Τουρκία και συγκεκριμένα την περιοχή κοντά στα Αδανα. Το έργο διάσωσης είναι ιδιαίτερα δυσχερές, λόγω του όγκου των ερειπίων, αλλά και των συνεχών μετασεισμικών δονήσεων, που συμπληρώνουν την εικόνα της καταστροφής, καθιστώντας επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων, που ψάχνουν απεγνωσμένα για επιζώντες, κάτω από τα ερείπια.

    Στα ερείπια μιας πολυκατοικίας, στην πόλη Τζεϊχάν, οι εργάτες ανέσυραν ζωντανό ένα 11χρονο αγόρι, γεγονός που δίνει κάποιες ekp_der, ότι υπάρχουν και άλλοι ζωντανοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

    Στην πόλη Τζεϊχάν επικρατεί χάος. Οι κάτοικοι αλλόφρονες και πανικόβλητοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, ενώ το τοπικό νοσοκομείο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις τεράστιες ανάγκες των χιλιάδων τραυματιών.

    Την πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και υπουργοί, που προσπάθησαν με υποσχέσεις, για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, να απαλύνουν τον πόνο των κατοίκων. H τουρκική κυβέρνηση, πάντως, ζήτησε από τους διεθνείς οργανισμούς να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα και τρόφιμα για τις χιλιάδες των αστέγων κατοίκων.

    [20] ΚΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

    Στην κακή κατασκευή των κτιρίων και την ανέγερσή τους σε ακατάλληλες περιοχές αποδίδουν οι τουρκικές εφημερίδες τις τεράστιες ζημιές, που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου, στην περιοχή των Αδάνων και της Τζεϊχάν.

    Οι μεγαλύτερες από αυτές, σημειώθηκαν στην επαρχία της τζεϊχάν, όπου κατέρρευσε μεγάλος αριθμός πολυόροφων κτιρίων.

    Ο δήμαρχος Αδάνων Αϊτάτς Ντουράκ, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Χουρριέτ" και "Σαμπάχ", δήλωσε ότι στην πόλη του τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν παλιά κτίρια . Τα περισσότερα σπίτια κατέρρευσαν στη συνοικία που είναι γνωστή ως "παλιά Αδανα" , όπου όπως είπε, κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια και καταπλακώθηκαν πάνω από 50 άτομα.Πρόσθεσε, όμως, ότι παρόλο που το 97% των κατοίκων της επαρχίας ζεί στην πόλη των Αδάνων, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην ύπαιθρο.

    Η "Σαμπάχ" γράφει ακόμη, ότι μεγάλες ζημιές υπέστησαν πάλι τα δημόσια κτίρια και ειδικά το νέο κτίριο της νομαρχίας Αδάνων, καθώς και το κέντρο πληροφοριών της διεύθυνσης ασφαλείας.

    [21] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Την οργάνωση συνάντησης των προέδρων των κοινοβουλίων των ενδιαφερομένων για την κατασκευή του "Διαδρόμου 8" χωρών, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία και ΠΓΔΜ, πρότεινε ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λουτσιάνο Βιολάντε, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης στη Σόφια με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιορντάν Σοκόλοφ.

    Σύμφωνα με τον κ.Σοκόλοφ, σκοπός της συνάντησης είναι να παροτρυνθούν οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών, να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης του έργου.

    Τη σημασία που αποδίδει η Ιταλία στο "Διάδρομο 8", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, δηλώνοντας ότι "ο δρόμος αυτός θα συμβάλει στη γρηγορότερη μεταφορά εμπορευμάτων και ιδεών και θα συνδέσει τη Νότια Ιταλία με τις μεγάλες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης".

    Οι δυο άνδρες εξέτασαν και το θέμα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στις χώρες τους.

    Κ.Κ.

    [22] ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

    "Απαράδεκτο παιχνίδι με δυναμίτη" χαρακτήρισε κατ' αρχήν το τουρκικό σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου 150 χλμ. απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδός ευρωβουλευτής Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, υπάρχει πρόθεση της Τουρκίας να εγκαταστήσει στη νότια όχθη της, κοντά στην Κύπρο ένα πυρηνικό αντιδραστήρα, παρόμοιας τεχνολογίας με αυτή του Πακιστάν του καναδέζικου τύπου CANDU και όπως επεσήμανε ο κ. Μπέρτενς εμφανίζονται δύο προβλήματα : περιβάλλοντος και ασφαλείας.

    Όπως σημειώνει ο κ. Μπέρτενς "πρώτα από όλα τίθεται θέμα Φυσικού Περιβάλλοντος, που έχει γίνει σήμερα η πρώτη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για θαλάσσια ακτή, σε περιοχή, για την οποία εκφράστηκαν αμφιβολίες", προσθέτοντας ότι "και η επίδραση που μπορεί να έχει η καναδέζικη τεχνολογία σε ευάλωτο περιβάλλον είναι σαφής", ενώ έκανε έμμεση αναφορά σε σειρά προβλημάτων που είχαν αναγκάσει τελευταία και την ίδια την καναδική κυβέρνηση, όπως και τη Ν.Κορέα να κλείσουν ορισμένους αντιδραστήρες τύπου Κάντου, σε διάφορα σημεία του κόσμου.

    Οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής εντείνονται εν τω μεταξύ και από το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν ένα από τα λίγα κράτη στον κόσμο που αρνήθηκαν ακόμα και να υπογράψουν νέα Διεθνή Σύμβαση για πρόσβαση πολιτών και μη κυβερνητικών οργανισμών σε πληροφόρηση και γνωμοδότηση για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μόλις παρουσίασε η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNO-ECE), κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής υπουργικής συνάντησης στην παραλιακή δανέζικη πόλη του ’αρεν.

    Όσον αφορά δε την ασφάλεια, παρατήρησε ότι "αν ο πυρηνικός αντιδραστήρας προορίζεται για να εγκατασταθεί στην Ολλανδία, δεν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, εφόσον εμείς (οι Ολλανδοί) δεν συγκρουόμαστε με γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της Ε.Ε.", επεσήμανε ο κ. Μπέρτενς, κάνοντας και έμμεση αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις της ’γκυρας στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στο Αιγαίο, ενώ είναι γνωστό ότι τα σχέδια πυρηνικού αντιδραστήρα αφορούν την ακτή Ακούγιου, που είναι κοντά στη Ρόδο.

    "Δεν μου αρέσει, γιατί φαίνεται σαν να παίζει κανείς με δυναμίτη, αλλά ακόμα και ο δυναμίτης δεν είναι τόσο επικίνδυνος, όσο η πυρηνική τεχνολογία", τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου και πρότεινε να εξετάσει το θέμα επιτόπου μία επιτροπή έρευνας.

    Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που υιοθετήθηκε με αφορμή τα γεγονότα στην Ινδία και το Πακιστάν, ζητά την απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού, πρώτων υλών, ηλεκτρονικών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο σε προγράμματα για puqgmij\ όπλα ή για βαλιστικούς πυραύλους, ικανούς να μεταφέρουν παρόμοια όπλα.

    Ο Βρετανός εργατικός ευρωβουλευτής, Πήτερ Τρίσκοτ, ζήτησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της ολομέλειας, να βεβαιωθεί ότι "δεν θα προσφερθεί βοήθεια από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στον επικίνδυνο αυτό τομέα, ενώ ο Γιαν Μπέρτενς, κρίνοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις ίσως να μην ήταν ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης σε παρόμοιες περιπτώσεις, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να υιοθετηθεί εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

    "Ευρύτερος κίνδυνος διάδοσης πυρηνικών όπλων υπάρχει στην περιοχή, διότι υπάρχουν επίσης και άλλες χώρες έτοιμες να ακολουθήσουν", προειδοποίησε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Μιρέιγ Ελμαλόν.

    Ούτως ή άλλως, οι ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, αναμένεται μάλλον να μειωθούν στο μέλλον, (όπως δείχνει και το παράδειγμα της Σουηδίας που σταμάτησε το πυρηνικό της πρόγραμμα), κυρίως εφόσον ενδεχόμενη μείωση των ορυκτών πρώτων υλών (πετρέλαιο, άνθρακας κ.α.) που μολύνουν το φυσικό περιβάλλον, ξεπεραστεί (όπως το ζήτησε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και το υποστήριξε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., Χρήστος Παπουτσής) από τη συγκέντρωση μέτρων της Ε.Ε. για να διπλασιασθεί το ποσοστό ηλεκτρισμού που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, κ.α. στην ευρωπαϊκή αγορά πριν από το 2010.

    Ανησυχητική φαίνεται όμως εν τω μεταξύ, η γενική θέση που εξέφρασε η επιτροπή της Ε.Ε. σε απάντησε ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή, Αντώνη Τρακατέλλη για το βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, καταλήγοντας ότι "η επιτροπή είναι αναρμόδια για τον έλεγχο της μόλυνσης των υδάτων ή της ατμόσφαιρας και για τα ποσοστά ραδιενέργειας στο περιβάλλον σε περιοχές που κείνται εκτός του κοινοτικού εδάφους".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 29 June 1998 - 17:59:09 UTC