Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις)
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
  • [02] Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
  • [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [04] ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [05] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2.000 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΓΕΛΤΣΙΝ: ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [08] ΡΩΣΙΑ: Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟ ΓΕΛΤΣΙΝ
  • [10] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΡΩΣΙΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 8 ΔΙΣ.ΔΟΛΑΡΙΑ
  • [12] ΕΞΙ ΤΟΝΝΟΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [13] ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις)

  • [14] ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΟΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • [16] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΛΙ 0 ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΟΙ ΗΠΑ, Η Ε.Ε. ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [18] ΤΖ. ΡΟΥΜΠΙΝ: ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [22] ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • [23] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [24] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ-ΠΓΔΜ
  • [25] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

    "Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πολιτική των διαφορετικών αλλαγών με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και τον στόχο ένταξης στην ΟΝΕ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. "Συναντούμε αντιδράσεις από μικρές συντεχνιακές ομάδες, οι οποίες όμως δε θα διακόψουν την πορεία μας. Η κυβέρνηση έχει μαζί της την ψύχραιμη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού".

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για όσα συνέβησαν στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Όπως είπε ''για λόγους διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των μετόχων, διεκόπη η συνέλευση και η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τη συνδρομή των δικαστικών αρχών η συνέλευση θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας στην κατεύθυνση της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής Τράπεζας".

    Είναι απαράδεκτο, είπε ο κ. Ρέππας, μία μικρή ομάδα ανθρώπων που εκπροσωπεί λιγότερο από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου να επεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, δυναμιτίζοντας την πρόοδο της τράπεζας. "Πρόκειται, είπε, για αντιδημοκρατικές πράξεις που δείχνουν αυταρχισμό και αποτελούν προσπάθεια ακύρωσης ενός εξυγιαντικού εγχειρήματος".

    Κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας

    Αναφορικά με την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Κάρντιφ και στην Τούρκικη προκλητικότητα. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θετικά και είπε ότι είναι ψευδής η εικόνα ότι η Ελλάδα απομονώθηκε από τους εταίρους της.

    "Οι ηγέτες παρακολούθησαν τα ελληνικά επιχειρήματα με προσοχή και με μεγάλη διάθεση κατανόησης", σημείωσε ο κ. Σημίτης. Για την Τουρκία είπε ότι "συνηθίζει λίγο πρίν και λίγο μετά τις Συνόδους Κορυφής να δημιουργεί ένταση στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας λάθη του παρελθόντος. Η Τουρκία είναι σε φάση εκλογών και σε αυτό το πλαίσιο ρευστότητας υπάρχουν πολλοί πειρασμοί για άνοδο της δημοτικότητας των πολιτικών της με αυτές τις μεθόδους. Η Ελλάδα δε θα παγιδευτεί σε αυτή την πολιτική. Θα υπερασπίσουμε τα δίκαιά μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα''.

    [02] Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Mε...ευθυμία ξεκίνησαν οι φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, όσον αφορά τουλάχιστον το θέμα του πρώτου εξεταζόμενου μαθήματος, της έκθεσης, που αφορούσε την αξία του γέλιου στη ζωή μας.

    Αναλυτικότερα, 142.000 υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμών, κλήθηκαν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, αναπτύσσοντας το εξής θέμα: "Δεν χρειάζεται να γίνεται ιδιαίτερος λόγος για το πόσο απαραίτητο είναι το γέλιο στη ζωή μας. Η παρουσία του είναι ευεργετική και η απουσία του γίνεται δυσάρεστα αισθητή σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής. Η ευαισθησία και ο συναισθηματικός κόσμος μιας κοινωνίας, η πνευματική της στάθμη και η αισθητική της καλλιέργεια μπορούν με ασφαλή τρόπο να προσδιοριστούν τόσο από τη συχνότητα του γέλιου όσο και από την ποιότητα των μέσων που το προκαλούν. Ερώτημα πρώτο: Θεωρείτε απαραίτητο το γέλιο στη ζωή; Ερώτημα δεύτερο: Συνδέεται η συχνότητα του γέλιου και η ποιότητα των μέσων που το προκαλούν με την ευαισθησία, την πνευματική στάθμη και την αισθητική καλλιέργεια μιας κοινωνίας";

    Απευθυνόμενος σε γονείς και υποψηφίους, ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

    Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι της τέταρτης δέσμης θα εξεταστούν αύριο στο θέμα της έκθεσης, συνεχίζοντας την παράδοση των προηγούμενων χρόνων, βάσει της οποίας "δίνουν" το συγκεκριμένο μάθημα μία ημέρα αργότερα από τους υποψηφίους των τριών υπολοίπων δεσμών.

    [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η κρίσιμη, για το μέλλον της Ιονικής Τράπεζας, Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, λόγω των επεισοδίων που ξέσπασαν το μεσημέρι σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, όπου επρόκειτο να γίνει η συνέλευση.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν πήραν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τράπεζας, ενώ ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Ιονικής Τράπεζας δέχτηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων της Ιονικής.

    Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ιονική Γιάννης Μαρκάκης ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γεωργουτσάκος δεν είχε λάβει ακόμη το λόγο. Στα επεισόδια που ακολούθησαν οι συγκεντρωμένοι έσπασαν καθρέφτες, καθίσματα και μικροφωνικές εγκαταστάσεις.

    Τελικά η συνέλευση δεν έγινε, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο. Διαφορετικά θα γίνει σε είκοσι μέρες όπως προβλέπει ο νόμος.

    [04] ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Διακόπηκε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, από τις 10.30' το πρωί, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση της Pqutame_ar και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό φοιτητών έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στην Αθήνα και τον τραυματισμό του Δ. Κουσουρή.

    Με ψήφισμα της η Πρυτανεία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα επισόδια των τελευταίων ημερών και σημειώνει: "Η βία ως μέσο επιβολής απόψεων και ιδεών είναι εντελώς απαράδεκτη στις σύγχρονες κοινωνίες με δημοκρατικά πολιτεύματα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την μακρόχρονη δημοκρατική του παράδοση, δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και καταδικάζει ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη βασική αρχή, απ' όπου κι αν προέρχονται".

    [05] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Η ιδιόχειρη διαθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και στον άλλο ανηψιό του Κώστα Καραμανλή (γιο του Αχιλλέα Καραμανλή) αφήνει εξ αδιαιρέτου το ένα τρίτο της κατοικίας του στην Πολιτεία και το πατρικό σπίτι στην Πρώτη Σερρών. Στο Μιχάλη Λιάπη αφήνει το αυτοκίνητο του και στο ίδρυμα "Κ. Καραμανλή" τα υπόλοιπα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία μαζί με το αρχείο.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2.000 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των χριστιανικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και επίκεντρο την Ιερουσαλήμ, θα γιορτάσει ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός τα 2.000 χρόνια από την κατά σάρκα γέννηση του Χριστού. Από τον Μάρτιο του 1999 έως το Μάιο του 2000, σειρά εκδηλώσεων θα εκτυλιχθούν γύρω από τρεις βασικές πόλεις - σταθμούς για την ενανθρώπηση του Υιού του Κυρίου. Τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ και τα Ιεροσόλυμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει και την ανέγερση ναού στη Βηθλεέμ, ως "δώρο" στον Ιησού, στην πόλη που γεννήθηκε. Ηδη, εκπονούνται σχέδια για την κατασκευή του κτιρίου, και η Εκκλησία της Κύπρου διέθεσε 200.000 δολ. για την ανέγερσή του, προϋπολογισμού άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

    Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ενημέρωσαν σήμερα εκπροσώπους του Τύπου, ιεράρχες που συμμετέχουν στην τρίτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής των Ορθόδοξων Εκκλησιών, για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 2000 χρόνων. Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Συμμετέχουν 35 εκπρόσωποι Εκκλησιών και θεολόγοι, πλην της Πολωνίας, και φιλοξενούνται από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως.

    Την έναρξη του εορτασμού της επετείου θα σημάνει Θεολογικό Συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο, με θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στη Ναζαρέτ, πόλη όπου συντελέστηκε το Θείο Μυστήριο. Περίπου 80 θεολόγοι θα αναλύσουν το ρόλο της γυναίκας στην Εκκλησία διαχρονικά. Θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές εκδηλώσεις - εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες εκκλησιαστικών χορωδιών- και θα κορυφωθεί με συλλείτουργο των εκπροσώπων των ορθοδόξων εκκλησιών, ενώ οι εκπρόσωποι της Χριστιανοσύνης θα συναντηθούν με την pokitij^ ηγεσία του Ισραήλ.

    Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων του 1999, τα οποία -κατά το εκκλησιαστικό ημερολόγιο- εορτάζονται στις 6-7 Ιανουαρίου. Από τις πρώτες ημέρες του μήνα θα βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ οι αρχηγοί όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και θα πραγματοποιηθεί πατριαρχικό συλλείτουργο. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν εκδήλωσαν και αρχηγοί κρατών, όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν.

    Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων θα κλείσει θεολογικό συνέδριο το Μάιο του 2000. Τα συμπεράσματα των δύο συνεδρίων θα εκδοθούν σε ειδικούς τόμους, οι οποίοι δε θα είναι το μόνο εκδοτικό έργο που θα παραχθεί, με την ευκαιρία των 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού.

    Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων προϋπολογίζεται στα 2-3 εκατ. δολ. Εκτός από τις πανορθόδοξες εκδηλώσεις, οι κατά τόπους Εκκλησίας θα υλοποιήσουν επιμέρους προγράμματα.

    Ειδικά στη Ρωσία, με την ευκαιρία των 2.000 χρόνων θα εγκαινιαστεί πανηγυρικά ο Ναός του Σωτήρος στη Μόσχα. Η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί -ήδη λειτουργεί εν μέρει- ενώ το έργο είναι σε φάση εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο Μητροπολίτης Καλούγας Ρωσίας εξήγησε ότι η επέτειος έχει μεγάλη σημασία για την Ορθοδοξία στη χώρα του, ύστερα από τα 70 χρόνια αθεϊσμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, "το 70% των Ρώσων έχουν βαπτιστεί, βρίσκονται ωστόσο σε στάδιο ''χριστιανικού υλισμού''. Είναι δύσκολο να απαγκιστρωθούν από το παλαιό καθεστώς που τους γαλούχησε, και το 2000 είναι ευκαιρία να εμβαθύνουν στο χριστιανισμό".

    Στην ενημέρωση παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτης Μαυροβουνίου, Βόστρων και Κέρκυρας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΓΕΛΤΣΙΝ: ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Έλλειψη ρευστού έχει η Ρωσία, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος Γέλτσιν προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν αναζητά υλική βοήθεια, αλλά ηθική υποστήριξη από τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος από την πόλη της Κοστρόμα, βορειοδυτικά της Ρωσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ρούβλι δέχεται πιέσεις, η Μόσχα ωστόσο επιζητά από τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει κυρίως την εμπιστοσύνη της στο νέο της οικονομικό πρόγραμμα βοηθώντας την με αυτόν τον τρόπο να ανατρέψει την οικονομική κατάρρευση των τελευταίων εβδομάδων .

    "Το ρούβλι αντιστέκεται στις πιέσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γέλτσιν διευκρινίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει αρκετά χρήματα γι' αυτό και υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών και συντάξεων, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι πρόκειται για προσωρινή κατάσταση.

    "Δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα αλλά από ηθική υποστήριξη", κατέστησε σαφές ο Ρώσος πρόεδρος παρακινώντας τις τράπεζες να προβούν σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Λ.Μ

    [08] ΡΩΣΙΑ: Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, για τρίτη φορά σε δήλωση του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, σήμερα, με φοιτητές στην πόλη Κοστρομα, βορειοανατολικά της Μόσχας.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γέλτσιν απάντησε πως δεν σχεδιάζει να λάβει μέρος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στη Ρωσία το 2000, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο στον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας επιτρέπονται δύο θητείες.

    Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλοτε επιβεβαιώνοντας κι άλλοτε διαψεύδοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις εκλογές του 2000. Π.Ν.

    [09] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟ ΓΕΛΤΣΙΝ

    Tη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει "τα εγκλήματα" του Ρώσου προέδρου Γέλτσιν, αποφάσισε η Δούμα μετά την πρόταση των Κομμουνιστών για την παραπομπή του σε δίκη.

    Τριακόσιοι τριάντα ένας βουλευτές ψήφισαν υπέρ της σύστασης της επιτροπής, ενώ πέντε κατά. Οι κατηγορίες που προσάπτουν οι Κομμουνιστές στο Γέλτσιν αφορούν στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, στη διάλυση του κοινοβουλίου με τη βία το 1993, και στην εξαπόλυση πολέμου στην Τσετσενία ένα χρόνο αργότερα.

    Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παραπομπή σε δίκη του προέδρου έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί συντριπτική πλειοψηφία για την απομάκρυνση του επικεφαλής του κράτους.

    Η Δούμα πρέπει αρχικά να εκλέξει επιτροπή δεκαέξι βουλευτών, οι οποίοι θα ερευνήσουν τις κατηγορίες κατά του προέδρου. Μετά την ολοκλήρωση αρκετών κοινοβουλευτικών και νομικών διαδικασιών, η πρόταση μομφής πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών και από τις δύο βουλές.

    Το γεγονός αυτό είναι απίθανο να συμβεί, τόσο στη Δούμα, όσο και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, υπογραμμίζουν οι πολιτικοί αναλυτές. Λ.Μ

    [10] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    "Εξαιρετικές" χαρακτήρισαν τις ρουμανοτουρκικές σχέσεων ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, μετά την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι το επίπεδο οικονομικής συνεργασίας δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των δύο χωρών και εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των εμπορικών σχέσεων θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στο 1998.

    Παράλληλα, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το πετρέλαιο και η τεχνολογία ενώ ο κ.Γιλμάζ συμμετείχε στα εγκαίνεια εμπορικών συγκροτημάτων, τραπεζών και χρηματιστικών εταιρειών στο Βουκουρέστι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει να επισκεφτεί τη Ρουμανία περισσότερο από 12 χρόνια. Ε.Ρ.

    [11] ΡΩΣΙΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 8 ΔΙΣ.ΔΟΛΑΡΙΑ

    H διαφθορά κοστίζει στη Ρωσία οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό ισόποσο με τον προϋπολογισμό για την έρευνα, επιστήμη, εκπαίδευση, υγεία και πολιτισμό, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass o Γκιόργκι Σατάροφ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Γέλτσιν.

    O κ.Σατάροφ, ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος του ιδρύματος πληροφοριών και δημοκρατίας, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια παρουσίασης στον τύπο αναφοράς για τη διαφθορά.

    Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Σατάροφ οι μικρές επιχειρήσεις στη Ρωσία δαπανούν το 10% των κερδών τους σε δωροδοκίες προς τους αξιωματούχους, ενώ τα χρήματα που σπαταλούνται για αυτό το σκοπό ανέρχονται συνολικά σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Σατάροφ υποστήριξε ότι η διαφθορά που επικρατεί στη ρωσική κοινωνία αντανακλά τη δυσκολία αντιμετώπισης αυτής της οικονομικής κρίσης, ενώ η λύση έγκειται στην στην αλλαγή των νόμων έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα νόμιμα "παραθυράκια" τα οποία επιτρέπουν τη συνέχιση οι καταχρήσεις από τη διοίκηση. Λ.Μ

    [12] ΕΞΙ ΤΟΝΝΟΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Eξι τόνους όπλα και πυρομαχικά σε φορτηγό αυτοκίνητο με ιταλικές πινακίδες ανακάλυψαν και κατάσχεσαν στο λιμάνι του Δυρραχίου οι τελωνειακές αρχές. Παρά το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής οι αλβανικές αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, οι αλβανικές εφημερίδες αναφέρουν επικαλούμενες πηγές από την αστυνομία, ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως το φορτίο προοριζόταν για τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου

    Εκρηκτικοί μηχανισμοί, αυτόματα όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες καθώς και πολλοί χάρτες του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβάνονται στο φορτίο των όπλων που κατασχέθηκε, ενώ η εφημερίδα "Σέκουλι", αναφέρει ότι βρέθηκαν και πύραυλοι.

    Το φορτηγό έφθασε στο λιμάνι του Δυρραχίου με το πλοίο "Σαν Σοβίνο" από την ιταλική πόλη Αγκόνα και επί επτά μέρες δεν παρουσιάστηκε κανείς να το παραλάβει.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλί Τέτα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κόχα Γιον" ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι το φορτίο είχε προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, υπογράμμισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της αστυνομίας να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων, που είναι υπαρκτό πρόβλημα, όπως είπε, στη χώρα.

    [13] ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στον Όμιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Αποστολόπουλου περνάει τελικά η Κλινική Νικολάου, με έδρα το Περιστέρι.

    Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών, ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη εξαγορά και έτσι πλέον το Ιατρικό Κέντρο αποκτά "πρόσβαση" και στη Δυτική Αθήνα, που αποτελεί ένα από τα πολυπληθέστερα γεωγραφικά διαμερίσματα του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,ο Όμιλος, πρόκειται να δαπανήσει ποσό περίπου 2 δισ. δραχμών για την ανακατασκευή της κλινικής, με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 1999.

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη περίοδο τα επενδυτικά προγράμματα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς προωθείται η ίδρυση διαγνωστικών κέντρων στα Σκόπια και την Αλβανία.Ειδικότερα, στα Σκόπια, έχει υπενοικιαστεί ξενοδοχειακή lom\da, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κλινική, ενώ αυτή τη στιγμή ο Όμιλος διαθέτει ισάριθμα διαγνωστικά κέντρα στο Βουκουρέστι και την Πράγα και προχωρά η ίδρυση και στη Σόφια.

    Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι τα εξωτερικά ιατρεία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθούν οι υπηρεσίες του Διαβαλκανικού Κέντρου κατά το Β΄εξάμηνο του επόμενου οικονομικού έτους.

    Η πορεία του Ιατρικού Αθηνών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 1998 κρίνεται ικανοποιητική από τη διοίκηση της εταιρίας, ενώ οι προβλέψεις της εταιρίας για το σύνολο του 1998 αναφέρουν κύκλο εργασιών στο επίπεδο των 16,5 δισ. δραχμών και καθαρά κέρδη που θα διαμορφωθούν πάνω από τα 5 δισ. δραχμές. Σε ενοποιημένη βάση εκτιμάται ότι το 1998 ο κύκλος εργασιών θα φτάσει στα 23,5 δισ. δραχμές και τα ενοποιημένα αποτελέσματα στα 6,7 δισ. δραχμές.

    Μεταξύ των άλλων επενδυτικών σχεδίων του προέδρου του Ιατρικού Αθηνών, συμπεριλαμβάνεται η μετεγκατάσταση όλων των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου σε ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή Κεφαλαρίου Αττικής, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 6 δισ. δραχμές.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις)

    [14] ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα αντιδρούν Αθήνα και Λευκωσία στη νέα τεχνητή ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία, σε Κύπρο και Αιγαίο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι είναι εντελώς παράνομο να στέλνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, αεροπλάνα στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην αναζήτηση λύσης στο κυπριακό.

    Ο υφυπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων φανερώνει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η έλευση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο είναι καθ' όλα νόμιμη.

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΟΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Υπεύθυνη για την πρόσφατη ένταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεημάν Ντεμιρέλ, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπρεπε να αντιδράσει μετά την αποστολή από την Αθήνα μαχητικών αεροσκαφών στη Μεγαλόνησο.

    "Η Ελλάδα ήταν αυτή που έκανε την πρώτη κίνηση να στείλει μαχητικά. Με ποιόν τρόπο θα έπρεπε να απαντήσουμε; Θα έπρεπε απλώς να παρακολουθούμε το γεγονός;" δήλωσε ο κ.Ντεμιρέλ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu", προσθέτοντας ότι "η τελευταία ενέργεια της ελληνικής πλευράς παραβίασε τη συμφωνία που έχει epiteuwhe_ υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ".

    Στις 4 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, είχε ανακοινώσει ότι τα δύο αντίπαλα μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν επί της ουσίας να σέβονται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να αποφεύγονται επεισόδια στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιρίου, καθώς επίσης να απέχουν από προκλητικές στρατιωτικές πράξεις.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τήρησαν ίσες αποστάσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και την Τουρκία επικρίνοντας την αποστολή των στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις προκαλούν ένταση σε όλη την περιοχή, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους.

    Ο τουρκικός τύπος έρριξε την ευθύνη στην Ελλάδα, ενώ πολλές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι στρατηγικός στόχος της Αθήνας είναι να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας οπουδήποτε και με κάθε δυνατό τρόπο.

    Η αγγλόφωνη Turkish Daily News αναφέρει ότι "οι Έλληνες ασκούν πίεση ανοιχτά κατά οποιασδήποτε βοήθειας από τη Δύση προς την Τουρκία και προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε τι θετικό", τονίζοντας ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του κακομαθημένου παιδιού του δυτικού κόσμου και μάλιστα να ξεφεύγει, ενώ βλάπτει σοβαρά την Τουρκία. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση την οποία πρέπει να διορθώσουν οι δυτικές δυνάμεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση", γράφει η εφημερίδα.

    Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής με άρθρο του στην εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης Sabah υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης από την Ελλάδα πραγματοποιούνται τη στιγμή που επιδεινώνονται οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των προσπαθειών της Αθήνας.

    [16] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΛΙ 0 ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

    Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χαρακτηρίζονται ως "η τελευταία προειδοποίηση προς την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους", από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιμπρις".

    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η πτήση των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο προκάλεσε πανικό και φόβο μεταξύ στους Ελληνοκυπρίους, ενώ αντιθέτως, οι Τουρκοκύπριοι υποδέχθηκαν τα πληρώματά τους με χειροκροτήματα.

    Στο Λευκόνοικο μετέβη και ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος καλωσόρισε τα πληρώματα, ενώ στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου μετέβησαν και οι Ερτουγρούλ Απακάν, λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ο Αλί Γιαλτσίν, διοικητής του στρατού κατοχής και άλλοι.

    Ο Ντενκτάς, σύμφωνα με την εφημερίδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών, με την αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών. Ακόμη, ισχυρίστηκε οτι οι Ελληνες έχουν "αποθρασυνθεί", σε τέτοιο βαθμό που απειλούν όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την Τουρκία.

    Επίσης τόνισε ότι η βάση της Πάφου είναι παράνομη και σημείωσε ότι "η δική μας απάντηση είναι νόμιμη και δίνεται με τη γλώσσα της Τουρκίας. Ας συνέλθουν".

    Σημειώνεται ότι η εφημερίδα γράφει ότι την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Κύπρο, ο κ. Ντενκτάς είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Κένεθ Μπριλ, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τις πτήσεις.

    [17] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΟΙ ΗΠΑ, Η Ε.Ε. ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Την άποψη ότι η κατάσταση στο Κυπριακό δεν παρουσιάζει θετική πρόοδο σε αυτό το στάδιο, εξέφρασε ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μιλώντας στο Διεθνές Κέντρο Τύπου στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Χόλμπρουκ επιβεβαίωσε ότι παρά τη δική του υποψηφιότητα για τη θέση του μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε και στα τελευταία ταξίδια του στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε δραματική αλλαγή στις θέσεις της τουρκικής πλευράς.

    "Η τουρκική πλευρά, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, έχει αλλάξει τις θέσεις της πάνω σε θέματα, τα οποία βρισκοταν προηγουμένως υπό διαπραγμάτευση, απαιτώντας ότι πριν από την επανέναρξη οποιονδήποτε διαπραγματεύσεων η βόρεια Κύπρος να αναγνωριστεί ως κυρίαρχη. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, δήλωσε χθες ότι ο κ. Χόλμπρουκ έχει επιτελέσει σημαντική εργασία στο Κυπριακό και προσπάθησε να φέρει τις δύο πλευρές του νησιού κοντά.

    [18] ΤΖ. ΡΟΥΜΠΙΝ: ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Δεν βοηθούν την προώθηση της ειρήνης στην Κύπρο ενέργειες όπως η προσγείωση ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    "Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι η πρόσφατη δραστηριότητα από τουρκικά και ελληνικά αεροσκάφη είναι το είδος της δραστηριότητας που δεν νομίζουμε ότι βοηθά την προώθηση της ειρήνης. Καλούμε την Ελλάδα και την Τουρκία να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές", είπε ο κ. Ρούμπιν.

    Σχετικά με την υποψηφιότητα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τη θέση του μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν και ποιος θα τον αντικαταστήσει στη θέση του απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό.

    Ο ίδιος ο Χόλμπρουκ, σε ομιλία του, επέρριψε ευθύνες στην Αγκυρα, για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και είπε ότι είναι δύσκολο να δει στο άμεσο μέλλον πρόοδο προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Την αποστολή τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, αποδοκίμασε το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακοίνωσε προγραμματισμένη έλευση αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπριλ, αναφέρθηκε στις αποστολές των μαχητικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι είναι αποσταθεροποιητικές για την περιοχή, ενώ παράλληλα υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το κυπριακό.

    Ανέφερε επίσης ότι το αεροπλανοφόρο "Αιζενχάουερ" και η μοίρα συνοδείας του θα καταπλεύσουν στην ανατολική Μεσόγειο, δέκα μέρες μετά την αναχώρηση τους από το αμερικανικό λιμάνι του Νόρφολκ.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Νέος ψυχρός πόλεμος θα αρχίσει στην Ευρώπη, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς να λάβει σχετική εντολή από τον ΟΗΕ, προειδοποίησε, σήμερα, η Ρωσία.

    Συγκεκριμένα, ο Συνταγματάρχης κι επικεφαλής του τμήματος για τη διεθνή συνεργασία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Λεονίντ Ιβάχοφ, σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε, σήμερα, τόνισε πως εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πιθανότερη συνέπεια θα είναι η έναρξη νέου ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ITAR-TASS, ο κ. Ιβάχοφ προειδοποίησε τη Συμμαχία πως, σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη κι άπραγη, ενώ υπογράμμισε πως οι πολιτικές και διπλωματικές μέθοδοι για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη, συνεπώς δεν είναι δυνατό η χώρα του να επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να επιλέξει το δρόμο της βίας και της στρατιωτικής επέμβασης.

    Παράλληλα, ο κ. Ιβάχοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στις Βρυξέλλες του Ρώσου απεσταλμένου στο ΝΑΤΟ, Βίκτορ Ζαβαρζίν, ο οποίος κλήθηκε να επιστρέψει στη Μόσχα, τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, διότι, όπως είπε, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, η Ρωσία οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με πολλά σοβαρά ζητήματα και να τροποποιήσει τη στάση της απέναντι στη Συμμαχία. Π.Ν.

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι συγκρούσεις στις δυτικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και στα σύνορα της επαρχίας με την Αλβανία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του κέντρου πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, το οποίου πρόσκειται στον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι σερβικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον οπλισμένων ομάδων αλβανόφωνων.

    Ανεπίσημες πηγές των αλβανόφωνων αναφέρουν πως οι δυνάμεις tou στρατού βομβάρδισαν χωριά στην περιοχή της Τζάκοβιτσα, ενώ συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πρίζρεν, ο οποίος είναι ο μοναδικός οδικός άξονας που παραμένει ανοικτός για κυκλοφορία στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα , εξάλλου, με το κέντρο τύπου της Πρίστινα, το οποίο πρόκειται σε Σέρβους δημοσιογράφους του Κοσσυφοπεδίου, ομάδες αλβανόφωνων εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον δύο χωριών στην περιοχή της πόλης Κλίνα, τα οποία κατοικούνται από Σέρβους, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες.

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν και κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πέτς, κοντά στην Κλίνα. Στην επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα αλβανόφωνων εναντίον αστυνομικής φάλαγγας σκοτώθηκε ένας Σέρβος αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Ε.Π.

    [22] ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Κλειστό παραμένει για τη διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού το δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, παρά την υπόσχεση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ των αλβανόφωνων και των σερβικών δυνάμεων.

    Αυτό ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μπεατρίς Μέζεβαν, η οποία επισήμανε πως άνδρες της σερβικής αστυνομίας δεν επέτρεψαν τις τελευταίες ημέρες την μεταφορά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Πρίστινα στο Ντέντσανι και το Πετς.

    Στο μεταξύ, έκκληση προς την ηγεσία του Βελιγραδίου να επιτρέψει σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στο δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την τύχη περίπου 150 εξαφανισθέντων αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται στα χέρια των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Ε.Π.

    [23] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τη δημιουργία ανεξάρτητου και ουδέτερου κρατιδίου, εντός του οποίου οι Σέρβοι πολίτες θα χαίρουν όλων των δικαιωμάτων, πρότεινε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, κατά τη συνάντησή του στη Πρίστινα με τον σύμβουλο της Ρωσικής πρεσβείας στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Γιάκοφ Γκερασίμοφ.

    Όπως ανακοίνωσε το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Ρουγκόβα είπε πως "αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, η οποία θα καθησύχαζε τους Αλβανούς και θα σταθεροποιούσε την περιοχή", ενώ ζήτησε επίσης την άμεση επανέναρξη των διαβουλεύσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου, με προϋπόθεση τον τερματισμό των ενόπλων επιχειρήσεων και την αποχώρηση των seqbij~m στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [24] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ-ΠΓΔΜ

    Λόγο για μεταφορά της έντασης από τα αλβανογιουγκοσλαβικά σύνορα στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔΜ κάνουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή το νέο επεισόδιο, τρίτο στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με τα Σκόπια.

    Όπως ανακοίνωσε το κέντρο πληροφοριών της Πρίστινα, το οποίο πρόσκειται σε Σέρβους δημοσιογράφους του Κοσσυφοπεδίου, το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στη συνοριακή διάβαση "Γκένεραλ Γιάνκοβιτς", περίπολος του γιουγκοσλαβικού στρατού εμπόδισε την είσοδο από τα Σκόπια ομάδας οπλισμένων Αλβανών. Ακολούθησε εμπλοκή, με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σκοπιανό έδαφος. Στο σημείο του επεισοδίου οι σέρβοι στρατιώτες ανακάλυψαν οκτώ αυτόματα όπλα και πολλά πυρομαχικά.

    Σημειώνεται ότι οι επίσημες αρχές της ΠΓΔΜ δεν ανακοίνωσαν τίποτα για το συνοριακό επεισόδιο. Ε.Π.

    [25] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τη δράση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, καταλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, κ.Χέντερσον, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συζητήθηκε εκτενώς η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ.Χέντερσον επισήμανε ότι αντίθετα με τις προσδοκίες για μείωση των εχθροπραξιών, που δημιούργησε η συνάντηση Μιλόσεβιτς- Ρουγκόβα, το Μάιο, "οι διωγμοί του άμαχου πληθυσμού από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας εντάθηκαν και πήραν τον χαρακτήρα εθνικού διωγμού".

    Υπενθύμισε τη θέση του Συμβουλίου στις 15 Ιουνίου ότι "η χρήση βίας κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση" και ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βόρειο Αλβανία καθώς και με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και να αποφευχθεί μια σοβαρότερη κρίση.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση Γιέλτσιν-Μιλόσεβιτς, χαιρέτησε τις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν για ειρήνευση στην περιοχή θεωρώντας ότι σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι "δεν επαρκούν αυτά που προσφέρει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δεν δέχθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο".

    Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις μαζί με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες για ειρηνική επίλυση του προβλήματος διότι όπως είπε, "η εμπειρία της Βοσνίας έδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στο λόγο του Μιλόσεβιτς".

    Ο κ.Χέντερσον χαιρέτησε την αναγγελία διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών για να υπογραμμίσει καταλήγοντας ότι "εάν ο διάλογος αυτός dem οδηγήσει σε μια σημαντική βελτίωση της κατάστασης, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρήσει τις απόψεις της και θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για ειρηνική επίλυση της κρίσης".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 19 June 1998 - 18:45:29 UTC