Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • [04] ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
  • [05] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ
  • [08] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ
  • [09] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [10] ΜΕ 240 ΕΡΓΑ 120 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ
  • [12] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ
  • [13] ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [14] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [15] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [17] ΤΖΕΜ:ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [18] ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΑΜΠΧΑΖΙΑ-ΑΖΑΡΙΑ-Ν.ΟΣΕΤΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [20] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [21] ΣΗΜΕΡΑ Ή ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
  • [22] ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [23] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΛΑΙΡ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [24] ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [25] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [26] Ο ΑΣΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [27] "ΠΟΛΙΤΙΚΑ": ΜΟΥΖΑΧΕΝΤΙΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Το κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τους υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και Εθνικής Αμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ερωτηθείς ο κ. Ρέππας αν στη σύσκεψη ετέθη και το θέμα των πυραύλων S - 300 απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που μας απασχολεί στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου και οι θέσεις παραμένουν ίδιες.

    Ο κ. Ρέππας διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ελληνικό εμπορικό πλοίο υποβλήθηκε σε νηοψία κατά την προσέγγιση του σε λιμάνι της Λάρνακας και τόνισε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση. Το ελληνικό πλοίο το πλησίασε ελικόπτερο του βρετανικού ναυτικού με πρόθεση να διεξαγάγει άσκηση βοήθειας και διάσωσης, αλλά ο επικεφαλής του ελληνικού πλοίου δεν αντελήφθη τις προθέσεις των υπευθύνων του βρετανικού ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η παρεξήγηση.

    [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Τα μέλη της εθνικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 θα ανακοινώσει πιθανότητα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν από τέσσερις εκπροσώπους. Το ΠΑΣΟΚ τους Παρασκευά Αυγερινό, Γιώργο Λιάνη, Χρήστο Σμυρλή και Παντελή Τσερτικίδη. Η Νέα Δημοκρατία τους Τζανή Τζαννετάκη, Αχιλλέα Καραμανλή, Βασίλη Παπαγεωγόπουλο και την Φάνη - Πάλλη Πετραλιά. Από δύο εκπροσώπους θα έχουν το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 15 προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν στην εθνική επιτροπή για την Ολυμπιάδα του 2004, περιλαμβάνονται η Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου, η Μαριάννα Λάτση, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ζιλ Ντασέν, η Αγνή Μπάλτσα, ο επιχειρηματίας Μεταξάς, ο Αντώνης Σαμαράκης και ο Μιχάλης Κακογιάννης. Επικεφαλής θα είναι πιθανότατα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Στρατής Στρατήγης.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στη Μεσόγειο, υπογράμμισε σε διάλεξη του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ Φον Βάϊτσαικερ.

    Ο κ. Βάϊτσαικερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, τόνισε ότι: "το ελληνικό αίτημα για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών δια της νομικής odo}, είναι απόλυτα θεμιτό και σεβαστό".

    Ο ομιλητής στη διάρκεια της δεκαετούς προεδρίας του (1984- 1994) στάθηκε απέναντι από το σκιάχτρο του νεοναζισμού στη χώρα του. Το 1987 ήρθε στην Αθήνα και κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο εκτέλεσης στην κατοχή των Ελλήνων πατριωτών της Εθνικής Αντίστασης.

    Στη σημερινή διάλεξη του ο τέως πρόεδρος της Γερμανίας μίλησε για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης: "H xώρα σας, τόνισε, διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο στη συνολική διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας".

    Επικαλέσθηκε κείμενα του Πλάτωνα και του ελληνομαθούς Αποστόλου Παύλου και είπε πως "ακολουθούμε τις αρχές της ελεύθερης αγοράς αλλά θα έχουμε επιτυχία στην κατεύθυνση αυτή, μόνο εάν εφαρμόσουμε στην πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη όχι έναν αδίσταχτο αλλά ένα πολιτισμένο καπιταλισμό".

    Οι κεντρικές σκέψεις και θέσεις της ομιλίας του κ. Βάϊτσαικερ, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών για την όλη φιλελληνική στάση του, ήταν οι εξής:

    "Η ελληνική αρχαιότητα διαμόρφωσε την ευρωπαϊκή σκέψη και έθεσε τις βάσεις για τις κοινές ηθικές αρχές που διέπουν μέχρι σήμερα τα κράτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη, ωστόσο, δοκιμάζεται από τον ανταγωνισμό με μη ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Η απάντησή της πρέπει να είναι η συμπερίληψη του ανθρώπινου παράγοντα και των ανθρωπίνων απαιτήσεων και όχι η προσήλωση σε οικονομικής και τεχνολογικής φύσεως ανάγκες. Χρήσιμος εταίρος είναι εκείνος που κατανοεί σε βάθος τον πολιτισμό και τα πιστεύω των άλλων.

    Ως εκ τούτου, το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ουσία και τη δύναμη του ίδιου της του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που κατανοείται ως η ικανότητα για συμβίωση σ' έναν χώρο χωρίς σύνορα.

    Η Ευρώπη ακολουθεί τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, οφείλει ωστόσο να εφαρμόσει όχι ένα αχαλίνωτο αλλά έναν "πολιτισμένο" καπιταλισμό. Δεν αποτελούν οι ποικίλες πολιτισμικές διαφορές, σε τοπικό ή και εθνικό επίπεδο, πρόβλημα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά τα φαινόμενα κρίσης στις ίδιες τις φιλελεύθερες κοινωνίες, οι οποίες -από φόβο μήπως δεν ανταπεξέλθουν στον οικονομικό ανταγωνισμό- θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την κοινωνική συνοχή.

    Ακόμη και εκείνος που, δικαίως, εκμεταλλεύεται προς όφελός του τις ευκαιρίες που του παρέχει η αγορά, καλείται να συμβάλει ώστε το μέλλον της Ευρώπης να μην εγκαταλειφθεί σε έναν μη αλληλέγγυο εξατομικισμό και στον καθορισμό της ζωής βάσει αποκλειστικά οικονομικών κριτιρίων.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις με δικά της εποικοδομητικά οράματα. Αξιες θαυμασμού είναι οι προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική ηγεσία για να προωθήσει τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Ελλάδα καθώς και η Γερμανία είναι υπέρμαχοι μιάς ισχυρής κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Δικαίως η Ελλάδα κατήγγειλε στην αρχή της δεκαετίας του '90 την ανικανότητα της Ευρώπης για ανάληψη κοινής πολιτικής ενόψει της κρίσεως στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο η ικανότητα δράσης και λήψης αποφάσεων δυσχεραίνεται ουσιαστικά από το γεγονός ότι κάθε βήμα εξωτερικής πολιτικής υποτάσσεται τυπικά στην αρχή της ομοφωνίας.

    Η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Ως χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθόλου απομονωμένη. Αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός από τα ηγετικά κέντρα αυτού του κόσμου.

    Ιστορικές υποθήκες και άλυτες παρούσες εντάσεις επιβαρύνουν τη σχέση της με την Τουρκία. Υπάρχει ουσιαστικό συμφέρον για αποκλιμάκωση των εντάσεων αυτών. Καθώς επίσης είναι συμφέρον, όχι μόνο ατλαντικό αλλά και ευρωπαϊκό, να διατηρήσει η Τουρκία μια ευρωπαϊκή προοπτική. Εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος, κυρίως όσον αφορά τη σχέση της με την Ελλάδα. Αλλά είναι και στο χέρι της Ελλάδας εάν θα κλείσει την πόρτα που την συνδέει με την Τουρκία και θα συνδέσει και την Τουρκία με τους Ευρωπαίους.

    Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Βαίτσαϊκερ αναφέρει ότι οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης τον γεμίζουν εμπιστοσύνη ως προς την κοινή πορεία στους κόλπους της Ένωσης. Η ελληνική ηγεσία καθώς και ο ελληνικός λαός αποδεικνύουν καθημερινά αυτή την πορεία, με τεράστιες θυσίες. Οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι αλλά και έχουν αναλάβει τη δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της αυτή και δεν ξεχνούν ούτε το πόσο υπέφερε η Ελλάδα στον πόλεμο ούτε το ότι ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που έτειναν το χέρι για συμφιλίωση".

    [04] ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Τις επιφυλάξεις του για τα όρια του πολιτικού ρόλου ενός επιτρόπου και όχι ειδικά για τον ίδιο τον επίτροπο Χρήστο Παπουτσή, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δίνοντας έτσι διευκρινίσεις στις χθεσινές δηλώσεις του για την "κόντρα" που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και του Έλληνα επιτρόπου.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε και σήμερα ότι ο "καθένας μπορεί να λέει την άποψή του αλλά μέσα στα όρια που προσδιορίζονται από την αρμοδιότητα που έχει ο κάθε παράγοντας", χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα όρια.

    Υπάρχει ένας κανόνας για όλους τους κοινοτικούς παράγοντες και έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, ενώ όσον αφορά το "δικαίωμα έκφρασης γνώμης" είπε ότι αυτό είναι απεριόριστο, ελεύθερο αλλά ο καθένας ορίζει και τα όρια με βάση τα οποία θα κινείται.

    Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος σαφώς αδυνατίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων της λέγοντας χαρακτηριστικά "πως όταν οι δυνάμεις δεν είναι συντονισμένες δεν ευνοούν και το έργο της".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της με τη στήριξη του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

    Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες και μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση, ο κ. Ρέππας δήλωσε πως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες και l]tqa για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος.

    [05] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ

    Στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπεται, μετά από απόφαση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμηνάς, ο οποίος μετά το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μιας 26χρονη δασκάλα, αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ επικαλούμενος το βουλευτικό του αξίωμα.

    Σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ότι "ο βουλευτής που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα θα ελεγχθεί με βάση τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και όσα ο ίδιος δηλώνει για παράβαση των κανόνων δεοντολογίας την πιστή τήρηση των οποίων η Νέα Δημοκρατία απαιτεί από όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της".

    Την Παρασκευή θα συνέλθουν οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ν.Δ. προκειμένου να εκλέξουν τρεις οι οποίοι θα μετάσχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

    [08] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

    Μυστικές συναντήσεις πραγματοποιούν, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Defense Weekly, Έλληνες και Τούρκοι στρατηγοί προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο . Το περιοδικό, επικαλούμενο πηγές του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι οι συναντήσεις γίνονται τους τελευταίους μήνες και μάλιστα ένα σημαντικός αριθμός από αυτές πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στις Βρυξέλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συμφωνήσουν για πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα ανακοινώσουν τις προσεχείς εβδομάδες.

    [09] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει από αύριο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του Δημάρχου των Σκοπίων, Ρίσο Πένωφ.

    Οι δύο δήμαρχοι θα ανταλλάξουν απόψεις για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για ορισμένα προγράμματα που αφορούν τις δύο πόλεις.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια ο κ.Αβραμόπουλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ. Ε.Π.

    [10] ΜΕ 240 ΕΡΓΑ 120 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Διακόσια σαράντα έργα, δωρεά 120 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, είναι τα νέα αποκτήματα της μόνιμης συλλογής του Lajedomijo} Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία παρουσιάζονται στο πλαίσιο έκθεσης από σήμερα μέχρι τις 5 Ιουνίου.

    Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου, που συγκροτείται από έργα ζωγραφικής , γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πυρήνα αισθητικής καλλιέργειας και καλλιτεχνικής ενημέρωσης και συγχρόνως να λειτουργήσει ως μέσο προβολής της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

    Στη δεκαεννιάχρονη πορεία του το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, πέτυχε να εμπλουτίσει τη συλλογή του, της οποίας τον βασικό πυρήνα αποτέλεσε η συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα, με τις δωρεές των συλλογών του Franz Geierhaas, της Μάγδας Κοτζιά καθώς και με τα νέα έργα που δώρησαν 120 καλλιτέχνες.

    Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Μουσείου εκπαιδεύτηκαν συλλογικά 11.000 μαθητές, ενώ πρόκειται να εκπαιδευτούν άλλοι 5.000. Όπως τόνισε η διευθύντρια του Μουσείου, Ξανθίππη Χόιπελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μελλοντικά προγραμματίζεται έκθεση με έργα των παιδιών που εκπαιδεύτηκαν, ενώ αρχίζει η διαδικασία για τη δημιουργία βιβλιοθήκης από την οποία θα μπορούν να εξυπηρετούνται φοιτητές, καθώς και ασχολούμενοι με θέματα σύγχρονης τέχνης.

    Ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του Μουσείου προβλέπει έκδοση, τον Οκτώβριο, καταλόγου της πλήρους συλλογής του με σχετική βιβλιογραφία και στοιχεία για τον κάθε καλλιτέχνη που έχει έργα στη συλλογή. Εξάλλου από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να παρουσιάζεται η πλήρης συλλογή του Μουσείου σε κυλιόμενες εκθέσεις αρχίζοντας από τη συλλογή του Ιόλα. Ο προγραμματισμός του Μουσείου για τον Μάιο του 1999 προβλέπει αναδρομική έκθεση του Θεόδωρου ενώ το φθινόπωρο του ιδίου έτους θα πραγματοποιηθεί εικαστικός μήνας ελληνοϊαπωνικής φιλίας.

    Η κ Χόιπελ εξέφρασε το παράπονό της που το Μουσείο δε στηρίχτηκε ως μοναδικό στην Ελλάδα αναφέροντας ότι μόνο τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού άρχισε να το ενισχύει για τα "ανελαστικά", όπως τα χαρακτήρισε, έξοδα. Επίσης χαρακτήρισε ψυχοφθόρα την έκδοση των καταλόγων του Μουσείου λέγοντας χαρακτηριστικά: "έχετε μπροστά σας μία ζητιάνα".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων πως αντιμετωπίζει την ίδρυση του Κρατικού Μουσείου Σύγρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η κ Χόιπελ απάντησε ότι σε ένα τόσο μικρό χώρο δεν χωρούν αντιπαλότητες και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το νέο φορέα για την προβολή του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

    Καλλιτέχνες που πρόσφεραν τα έργα τους στη συλλογή του Μουσείου, και οι οποίοι μετείχαν στη συνέντευξη τύπου, υποστήριξαν ότι θα πρέπει δημιουργηθούν και άλλα μουσεία σύγχρονης τέχνης όπου θα μπορούσαν να βρουν μία "στέγη" τα έργα τους.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ

    Συνελήφθη χθες, σύμφωνα με την τουρκικές εφημερίδες "Χουριέτ" jai "Ζαμάν", ο Σεμίχ Τουφάν Γκουλαλτέι, καταζητούμενος ως "εγκέφαλος" της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ.

    Υπενθυμίζουμε, ότι ο Ακίν Μπιρντάλ είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από δύο ενόπλους στο γραφείο του στις 12 Μαΐου, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Η επίθεση αυτή είχε προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας και αποδόθηκε σε ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες.

    Μέχρι τώρα, έχουν ήδη συλληφθεί πέντε άτομα, που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση, ενώ ο κ. Μπιρντάλ έχει αναγνωρίσει τους δύο ενόπλους που τον πυροβόλησαν. Λ.Π.

    [12] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ

    Παράλληλες ενέργειες προς τις παρευξείνιες χώρες και τον Καύκασο αναπτύσσουν ταυτόχρονα και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Οσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κοινοτικός επίτροπος Χαν Βαν Ντεν Μπρουκ βρίσκεται από χθες στην περιοχή και έχει συνομιλίες, που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η επιτροπή υπουργών του πανευρωπαϊκού οργανισμού, του οποίου την προεδρία ασκεί η Ελλάδα, αυτό το εξάμηνο, άρχισε να ασχολείται με την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα των προσφύγων και των εκτοπισμένων, μετά τα γεγονότα στην Αμπχαζία.

    " Ο νότιος Καύκασος, είναι μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των ενεργειακών πηγών της Κασπίας και επειδή είναι στρατηγικό σταυροδρόμι για το εμπόριο Ευρώπης -Ασίας" επισήμανε ο κοινοτικός επίτροπος , που σήμερα βρίσκεται στην Γεωργία.

    Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη "πηγή" στον κόσμο για οικονομική βοήθεια στις χώρες της περιοχής. Μέχρι τώρα, έχει δώσει, υπό μορφή βοήθειας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ΕCU για προγράμματα μεταφορών και αγωγών, 120 εκατομμύρια για τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις, που κρίθηκαν αναγκαίες για την "στροφή" των χωρών αυτών, προς την οικονομία της αγοράς και 500 εκατομμύρια για τρόφιμα, ανθρωπιστική ενίσχυση και ανοικοδόμηση, υποστηρίζοντας την "ανάπτυξη μεταφορικών δρόμων και πολλαπλών αγωγών, που να συνδέουν την κεντρική Ασία και το νότιο Καύκασο με την Ευρώπη" τόνισε ο Βαν Ντεν Μπρουκ, λίγο μετά την ανακοίνωση, από κονσόρτσιουμ αμερικανικών εταιριών στην Κωνσταντινούπολη, ότι θα επενδύσουν 40 εκατομμύρια δολάρια, για αγωγούς στον Καύκασο, τη στιγμή, που η οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν, αμφισβητείται.

    Στο μεταξύ, ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης των τριών χωρών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την εξέταση των τριών εκθέσεων της πολιτικής επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του πανευρωπαϊκού οργανισμού. Η επιτροπή υπουργών των 40 χωρών - μελών, αναμένεται να αναζητήσει και τρόπους συμβολής στην επίλυση του προβλήματος των προσφύγων και εκτοπισμένων. Στην περιοχή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων στην ευρωπαϊκή ^peiqo, μετά την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Η ελληνική προεδρία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία, όπως και ο γενικός γραμματέας Ντανιέλ Ταρσίς και η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Λένι Φίσερ, για τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμπχαζία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν ζωές και να εξαναγκαστούν σε φυγή από τις εστίες τους - για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα- χιλιάδες Γεωργιανοί, από την περιοχή Γκάλι.

    " Ο εξαναγκασμός πληθυσμών σε μετακίνηση, όπως στην περιοχή Γκάλι, είναι αντίθετος με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες" τονίζεται σε ανακοίνωση όλων των αρμοδίων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, μια γενική αρχή που αφορά και τους 200.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, τους Σέρβους πρόσφυγες από την Κροατία, αλλά και πολυάριθμους Κούρδους πρόσφυγες και εκτοπισμένους από την νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, θέμα που η κοινοβουλευτική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργανισμού αποφάσισε να συζητήσει στην ολομέλειά της, στο τέλος Ιουνίου.

    Η Ε.Ε. έχει υπογράψει και με τις τρείς χώρες συνφωνίες συνεργασίας και συνεταιρισμού, όπως άλλωστε και με την Ρωσία, που περιέχουν σύνολο οικονομικοπολιτικών διευθετήσεων και θεσμοθετούν πλαίσιο επαφών, αλλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ισχύουν.

    Τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ε.Ε. προτίθενται, για τη διευθέτηση των καθαρά πολιτικών προβλημάτων, να συνεργαστούν στενά με την ομάδα του Μινσκ, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, όπως υπενθύμισε ο Βαν Ντεν Μπρουκ, ενώ η ανακοίνωση του ΣτΕ υπογράμμισε για τη Γεωργία τη σημασία διατήρησης του ρυθμού διαπραγματεύσεων της Γενεύης, χαιρετίζοντας συγχρόνως, του Γεωργιανού προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, που απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων στην Αμπχαζία και καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν αμέσως τη συμφωνία ανακωχής της 25ης Μαίου.

    Η συμμετοχή του ταμείου κοινωνικής ανάπτυξης του ΣτΕ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι στον Καύκασο, όπου "μια ολόκληρη γενιά νέων μεγαλώνει ( για πρώτη φορά) σε προσφυγικά κέντρα κινδυνεύοντας να γίνει μια "χαμένη" γενιά" όπως επισήμανε ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, από το 1997, κρίνεται πιθανή από κύκλους του Στρασβούργου, ενώ όπως είπε ο προεδρεύων της επιτροπής υπουργών, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, δεν αποκλείεται και ευρύτερη, πολιτικής σημασίας επίσκεψη στην περιοχή, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [13] ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Aυτοδύναμη κυβέρνηση φέρεται να σχηματίζει ο νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς ο οποίος ηγείται του συνασπισμού "Να ζήσουμε καλύτερα".

    Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις των κομμάτων, ο Τζουκάνοβιτς εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της Βουλή του Μαυροβουνίου η οποία αριθμεί 78 έδρες. Ο συνασπισμός "Να ζήσουμε καλύτερα", εξασφαλίζει 72 έδρες, εκ των οποίων το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών 30 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 7 έδρες και το Sosiakdglojqatij| Κόμμα 5 έδρες.

    Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην Προέδρου του Μαυροβουνίου και νυν ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, φέρεται να εξασφαλίζει 29 έδρες, το Φιλελεύθερο Κόμμα 5, ενώ από μία έδρα εξασφαλίζουν η Δημοκρατική Ενωση και η Δημοκρατική Ενωση Αλβανών.

    Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, παρόλο που, όπως ισχυρίσθηκε, "οι εκλογές δεν διεξήχθησαν με ελεύθερες και δημοκρατικές συνθήκες".

    Στο Βελιγράδι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ οι μοναδικές ήταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χαιρέτησαν τη νίκη του Τζουκάνοβιτς.

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης χαιρέτησε τη νίκη του συνασπισμού του Τζουκάνοβιτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Μαυροβούνιο θα καταλάβει μια ισότιμη θέση μέσα στην ομοσπονδία ώστε μαζί με τη Σερβία να συνεχίσει το δρόμο των γρήγορων και αποφασιστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο αποτελεί την αρχή των δημοκρατικών αλλαγών σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία.

    [14] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Δραματική χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των βορειοανατολικών περιοχών της Αλβανίας, την κατάσταση των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Τροπόγια, στην οποία κατέφυγαν χθες περίπου 600 αλβανόφωνοι από το δυτικό Κοσσυφοπέδιο, τόνιζαν ότι επικρατεί "μεγάλη σύγχιση" και ότι "είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων".

    Σήμερα, κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο, μεταβαίνει στις περιοχές αυτές προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί.

    Εξάλλου, με πρόταση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο, συνέρχεται εκτάκτως η Βουλή, για να συζητήσει τις εξελίξεις και την κατάσταση στις βορειανατολικές περιοχές.

    Κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που κατέφυγαν στην Αλβανία. Η εφημερίδα "Ριλίντια" κάνει λόγο για τρεις χιλιάδες, η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" για 3.500. ενώ η "Ρεπούμπλικα", η κυβερνητική "Ζέρι ι Πόπουλιτ", η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" για χιλιάδες Αλβανούς που καταφεύγουν στις βορειοανατολικές περιοχές της Αλβανίας.

    Η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για το Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι "η διεθνής κοινότητα και η κοινή γνώμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος σ΄αυτή την περιοχή έχει ήδη αρχίσει", ενώ αναφερόμενη στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας, τονίζει ότι "δεν οφελεί να συνεχιστούν υπό αυτές τις συνθήκες".

    Σχετικά με τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", τονίζει ότι είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ωστόσο υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι: "η ένοπλη αντίσταση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου όχι μόνο δεν αρκεί για μια τελική λύση του δράματος, αλλά δεν είναι και ο καλύτερος δρόμος για να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση".

    [15] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Tην πρώτη θέση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος της ΠΓΔΜ, φέρεται να κατέχει η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης που διενήργησε η "Data Presse" για λογαριασμό της ημιεπίσημης εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων.

    Η δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος και χρησιμοποιήθηκε τυχαίο δείγμα 2800 πολιτών από δέκα μεγάλες πόλεις της ΠΓΔΜ, κατέδειξε ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση συγκεντρώνει το 18% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

    Τη δεύτερη θέση κατέχει το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι με ποσοστό 17,29%, ενώ την τρίτη το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ με 10,86%.

    Ακολουθούν το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Aqlpem Τζαφέρι, που εκφράζει τη ριζοσπαστική πτέρυγα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, με ποσοστό 9,43 και το νεοϊδρυθέν κόμμα του Βασίλ Τοπούρκοφσκι "Δημοκρατική Επιλογή" με 8,14%.

    Το μετριοπαθές αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας του Αμπτουραχμάν Αλίτι, συγκεντρώνει το 5,57% των προτιμήσεων, ενώ αισθητή είναι η μείωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιούμπισα Ιβάνωφ, το οποίο μόλις φθάνει το 1,14%.

    Το ποσοστό των αναποφασίστων ανέρχεται σε 26%, ενώ κανένα κόμμα δήλωσαν, ότι θα ψηφίσουν το 0,71% των ερωτηθέντων. Κατηγορηματικά ότι θα απόσχουν από τις εκλογές δήλωσε το 8,6% των ερωτηθέντων.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Eπίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    O Ρώσος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης Λοράν Φαμπιύς, ενώ πρόκειται να συμμετάσχει στην τέταρτη σύνοδο κορυφής της Ρωσογαλλικής επιτροπής.

    Επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου πρωθυπουργού με το Γάλλο ομόλογο του θα αποτελέσουν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, η κατάσταση στην Ευρώπη, η ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και η διευθέτηση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Αύριο, οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στην τέταρτη σύνοδο της Ρωσογαλλικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στην ατομική ενέργεια, την πυρηνική ασφάλεια, τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου και τις τηλεπικοινωνίες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή πρωτοκόλλων που θα επιβεβαιώνουν τη σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Λ.Μ.

    [17] ΤΖΕΜ:ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Η Τουρκία ετοιμάζεται πυρετωδώς για την σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 8 και 9 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της ΠΓΔΜ παρουσία παρατηρητών από την Κροατία και τη Βοσνία, δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πολίτικα" ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο κ. Τζεμ πρότεινε στην επικείμενη διάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών να βρεθούν να συζητήσουν και να συμφιλιωθούν επικαλούμενος τη σύνοδο κορυφής των χωρών της περιοχής στην Κρήτη τον προηγούμενο Νοέμβριο όταν "οι χώρες της περιοχής απηύθυναν ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορούν να διευθετήσουν οι ίδιες τα προβλήματα τους παρά το γεγονός ότι οι άλλοι σχηματίζουν λανθασμένη εικόνα για αυτές".

    Ο κ. Τζεμ είπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις είχαν πάντοτε συμφέροντα στα Βαλκάνια για τα οποία συχνά προέβαιναν σε paqelb\seir αλλά προσέθεσε ότι τελευταία οι χώρες της περιοχής απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν.

    "Μπορούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι περιττές οι αδιάκοπες προσπάθειες παρέμβασης", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας είπε ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξαν εμπόδια αλλά ότι άρχισαν να βελτιώνονται".

    Η πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Τουρκίας, είπε ο κ. Τζεμ προσθέτοντας ότι η Άγκυρα διατηρούσε καλές σχέσεις με όλες τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβία και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον η Τουρκία θα αποκτήσει εξαίρετες σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.

    Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί με συνομιλίες.

    Κ.Γ.

    [18] ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΑΜΠΧΑΖΙΑ-ΑΖΑΡΙΑ-Ν.ΟΣΕΤΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους δεσμεύτηκε να δώσει στις περιοχές της Αμπχαζίας, της Αζαρίας και της Νότιας Οσετίας ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε.

    "Η Απχαζία, η Αζαρία και η Νότια Οσετία θα έχουν ειδικό καθεστώς, που θα διαφέρει από τις υπόλοιπες περιοχές, αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι τμήματα του ενιαίου κράτους της Γεωργίας", ανακοίνωσε ο κ.Σεβαρντνάτζε, προσθέτοντας ότι συνέταξε τις προτάσεις που αφορούν στην Αμπχαζία και ότι θα αποστείλει ειδική επιστολή στον ΟΗΕ.

    Ο Γεωργιανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωστοποιηθούν οι προτάσεις αυτές και τόνισε ότι ειδικοί από διεθνείς οργανισμούς και ξένες χώρες συνεργάζονται για το συγκεκριμένο θέμα παράλληλα με την ομάδα του ΟΗΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα τους εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία και την Ισπανία, των οποίων οι χώρες είχαν υποστεί παρόμοιες διαιρέσεις. Ε.Ρ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκρούσεις στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες της σερβικής και αλβανικής πλευράς διεξάγονται σφοδρές μάχες.

    Η περιοχή του δυτικού Κοσσυφοπεδίου παραμένει αποκλεισμένη και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή αυτή πλησιάζουν στο τέλος τους.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης Τζάκοβιτσα, κάλεσε τον αλβανόφωνο πληθυσμό να επιστρέψει στα σπίτια του, γιατί η κατάσταση όπως μετέδωσε ελέγχεται πλήρως.

    Ωστόσο, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, που pq|sjeitai στον Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, υποστηρίζει ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας βομβαρδίζουν αρκετά χωριά στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο και υπάρχει μεγάλο κύμα Αλβανών προσφύγων που κρύβονται μέσα στα δάση ή κατευθύνονται προς την Αλβανία.

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι, ανακοίνωσε σήμερα ότι 20.000 άμαχοι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου κατευθύνονται στα αστικά κέντρα της περιοχής για να σωθούν από τις μάχες που διεξάγονται στο δυτικό τμήμα. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, περίπου 42.000 άτομα μετακινήθηκαν από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εκτιμάται ότι είναι δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές του Βελιγραδίου δεν έχουν ανακοινώσει τίποτε σχετικό με τον αριθμό των θυμάτων.

    Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" γράφει σήμερα ότι μεταξύ των συλληφθέντων τις τελευταίες ημέρες, είναι και ξένοι μισθοφόροι οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των Αλβανών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, μέχρι τώρα έχουν αναγνωρισθεί ένας Πακιστανός που είχε λάβει μέρος στον πόλεμο της Βοσνίας και ένας Σουηδός.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" γράφει σήμερα ότι περίπου 100 αστυνομικοί απολύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, γιατί αρνήθηκαν να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο και να ενισχύσουν τις σερβικές δυνάμεις.

    [20] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Tεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αυτονομιστών αλβανόφωνων, ενώ το πρώτο μαζικό κύμα προσφύγων, που έκανε την εμφάνισή του στις βορειοανατολικές περιοχές της Αλβανίας, οδηγεί σε εικασίες αναλυτών που κάνουν λόγο για "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου".

    Αύριο τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πρίστινα, στην οποία θα ζητήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον μετριοπαθή ηγέτη των αλβανόφωνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χθες σε έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ καταγγέλθηκε ότι βομβαρδίστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις τα χωριά Ντρένοτς, Πρίλεπ, Ισλιτς, Βούκαρ, Λότσα στην περιοχή Ντέτσανε. Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές στα χωριά που είναι κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ εκατοντάδες αλβανόφωνων εγκαταλείπουν τις εστίες τους και ετοιμάζονται να περάσουν στη γειτονική χώρα. Πληροφορίες που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι στους βομβαρδισμούς χρησιμοποιήθηκαν συστοιχίες πυραύλων και

    Δραματική χαρακτηρίζει το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου και την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια της Κλίνα, όπου τρία χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς.

    O πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Jossuvop]dio, καθηγητής Παγιαζίτ Νούσι σε συνέντευξη τύπου κατήγγειλε την άσκηση βίας σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού από τις σερβικές δυνάμεις και υπογράμμισε ότι εξαναγκάζουν τους Αλβανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, η κατάσταση στην περιοχή της Ντέτσανε παραμένει τεταμένη και οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής, Σέρβοι και αλβανόφωνοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλέστερες περιοχές, ενώ μεγάλος αριθμός Αλβανών έχει διαφύγει στα βουνά και ετοιμάζεται να περάσει στην Αλβανία. Η περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα, παραμένει αποκλεισμένη, η τηλεφωνική επικοινωνία έχει διακοπεί, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος μεταξύ Πρίστινα και Πετς.

    Στις πόλεις Πετς, Τζακοβίτσα και Ντέτσανε παρατηρείται έλλειψη τροφίμων, ενώ όλα τα καταστήματα τις απογευματινές ώρες κλείνουν.

    [21] ΣΗΜΕΡΑ Ή ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ

    Σήμερα ή αύριο θα αποφασίσει η πλευρά των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων Πρίστινας- Βελιγραδίου με στόχο την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Μπλιέριμ Σαλία, εκπρόσωπος τύπου της αντιπροσωπείας των αλβανοφώνων, η οποία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με τη σερβική πλευρά. Σε δηλώσεις του στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β92" ο κ.Σαλία επισήμανε ότι η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της σερβικής αντιπροσωπείας και της αντιπροσωπείας των αλβανοφώνων "πρέπει να καταλήξει οπωσδήποτε στην εύρεση μίας λύσης για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του ηγέτη των Αλβανοφώνων Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στις ΗΠΑ, ο κ.Σαλία τόνισε ότι αυτή ήταν η πιο σημαντική μέχρι στιγμής διπλωματική και πολιτική αποστολή του Ρουγκόβα.

    Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος ηγείται της σερβικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με την Πρίστινα, ανακοίνωσε πως η νέα η νέα συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 5 Ιουνίου. Ε.Π.

    [22] ΜΑΖΙΚΗ ΦΥΓΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και εισέρχονται στο έδαφος της Αλβανίας. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες πάνω από 5.000 Αλβανοί βρίσκονται στην περιοχή Τροπόγια, αλλά και στα γύρω χωριά.

    Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχίας της Τροπόγια, Μιλιάμ Τσέγκου, από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν περάσει τα σύνορα περίπου 2.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    Σήμερα, την πόλη Τροπόγια επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς. Ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση ]wei απευθύνει έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πολέμου.

    Ο κ. Φίνο, μιλώντας στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι "εμείς είμαστε υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και κατά του πολέμου, αλλά η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο".

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κόχα Γιον" τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εισέλθουν στο αλβανικό έδαφος, πάνω από 20.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη κινητοποιηθεί για την καταγραφή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη.

    Επίσης, ο αλβανικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε σήμερα έκκληση για συγκέντρωση τροφίμων, ενδυμάτων και άλλων αναγκαίων ειδών για να τα παραδώσει στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    [23] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΛΑΙΡ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αυστηρή προειδοποίηση ότι η διεθνής κοινότητα δε θα ανεχθεί περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, απηύθυνε προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλαιρ.

    "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επεκταθεί η αναταραχή στα Βαλκάνια και ελπίζω αυτό να είναι αρκετά σαφές στον Μιλόσεβιτς" υπογράμμισε ο κ. Μπλαιρ εκφράζοντας φόβους ότι αν διευρυνθεί η κρίση στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε σύρραξη όμοια με τον πόλεμο στη Βοσνία.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να χειριστεί το ζήτημα με την ίδια σταθερότητα με την οποία χειρίστηκε και τη βοσνιακή κρίση.

    Η προειδοποίηση του κ.Μπλαιρ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθλως σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάρντιφ όπου αναμένεται ότι θα εξετασθεί και το ζήτημα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σ.Α.

    [24] ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα την αποστολή ομάδων αναγνώρισης στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι οποίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή για την αποτροπή διεύρυνσης των συγκρούσεων που μαίνονται στο Κοσσυφοπέδιο.

    Όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα η απόφαση για νέα αποστολή στην περιοχή που θα στηρίξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Σ.Α.

    [25] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, την Πόντγκοριτσα και στην Pq_stima θα πραγματοποιήσει από 10 έως 13 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βολής των πολιτών, Μίλομιρ Μίνιτς και με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Βουλής των πολιτών, Λιούμπισα Ρίστιτς.

    Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ στην Πρίστινα θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και τα μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι. Ε.Π.

    [26] Ο ΑΣΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Απειλές για τη ζωή του δέχεται από την οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ο πρύτανης του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου, Φαντίλ Σουλεϊμάνι, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η αλβανόφωνη εφημερίδα "Γλάκα ε βλαζερίμιτ" των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε επιστολή του ΑΣΚ, η οποία έφτασε με φαξ στα γραφεία του πανεπιστημίου του Τετόβου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Φαντίλ Σουλεϊμάνι, θα τιμωρηθεί για την παράνομες δραστηριότητές του" καθώς εκτελεί τις εντολές της σκοπιανής κυβέρνησης και καλύπτει την φιλοκυβερνητική δράση του, πίσω από τις ψευδείς προσπάθειές του για δήθεν αναγνώριση της λειτουργίας του αλβανόφωνου πανεπιστημίου από τις επίσημες αρχές της χώρας.

    Ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Τετόβου, σε δηλώσεις του, διέψευσε το δημοσίευμα της αλβανόφωνης εφημερίδας και υποστήριξε, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Ε.Π.

    [27] "ΠΟΛΙΤΙΚΑ": ΜΟΥΖΑΧΕΝΤΙΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Μουζαχεντίν" αγωνίζονται στο πλευρό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Άραβες μισθοφόροι, Πακιστανοί στην πλειοψηφία, κατέφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο μέσω Αλβανίας, με τη βοήθεια πρώην αξιωματικών του στρατού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, και οι περισσότεροι απ' αυτούς πολεμούσαν στο πλευρό των Μουσουλμάνων στη Βοσνία.

    Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας της Πρίστινα, αναφέρει πως πρόσφατα οι σερβικές δυνάμεις, μεταξύ των θυμάτων στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή της Ντρένιτσα, ανακάλυψαν δύο πτώματα τα οποία έφεραν πάνω τους έγγραφα που πιστοποιούσαν την αραβική jatacyc^ τους.

    Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει, βάσει μαρτυριών Σέρβων αστυνομικών, ότι κατά την επίθεσή τους σε σερβικούς στόχους οι οπλισμένοι αλβανόφωνοι φωνάζουν το αραβικό σύνθημα "Alah agbar" (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

    Υπενθυμίζεται, ότι λόγο για παρουσία μελών της "Μουζαχεντίν" στο Κοσσυφοπέδιο έκανε στις αρχές Μαΐου και η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η οποία υποστήριξε ότι με το δίκτυο που διαθέτει, η οργάνωση αυτή μπορεί να δώσει στους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου τη δυνατότητα να ανοίξουν νέα μέτωπα, πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον σημαντικών στόχων στο Βελιγράδι. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Wednesday, 3 June 1998 - 20:23:44 UTC