Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Mαϊου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε. ΣΤΗ ΡΟΔΟ

  • [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΖΓΚΙΝ

  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [05] ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

  • [06] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤ.ΛΟΓΟΘΕΤΗ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

  • [08] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΓΟΥΝΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

  • [09] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΙΡΝΤΑΛ

  • [11] H Ε.Ε ΚΑΤΑΓΓΕΛEI ΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΙΡΝΤΑΛ

  • [12] Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

  • [13] ΚΑΙΡΟ:ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 8η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [14] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [15] ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

  • [16] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [17] ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΙΩΝ

  • [18] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΞΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [20] ΠΡΙΣΤΙΝΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [21] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΕ ΕΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [23] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ 13 ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ

  • [24] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ: ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [25] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [26] "ΝΤΝΕΒΝΙΚ": Η Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε. ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Κοινή διαπίστωση των υπουργών που μετείχαν στη Σύνοδο ήταν η ανάγκη διεύρυνσης της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού, προώθησης της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και επικύρωση της συνθήκης του Αμστερνταμ για κοινή άμυνα.

    Στο μεταξύ, στις προκλητικές θέσεις της χώρας του εμμένει ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος μιλώντας στη διήμερη σύνοδο έκανε λόγο πάλι για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

    Σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι επισημάνθηκε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πως τα Βαλκάνια δεν αποτελούν μόνο πηγή αστάθειας και διαμάχης, αλλά και παράδειγμα αισιοδοξίας για μια πιο εποικοδομητική συνεργασία.

    [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Δεν αποκλείει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν, θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, την κατηγορεί για στρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα αν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι S-300.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο κ. Σεζγκίν ισχυρίζεται ότι τα στρατιωτικά αεροπλάνα της Τουρκίας δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους κανόνες του ICAO (διεθνής οργανισμός αεροναυτιλίας), ενώ για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 4-5 κατοικημένα νησιά απά ντησε ως εξής:"Υπάρχει και σ αυτό μια διέξοδος. Ολα τα θέματα να τα θέσουμε πάνω στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του διαλόγου και να γίνει κάποια συνομιλία διευθέτησης. Η πιο μεγάλη αρχή σε όλο τον κόσμο είναι να καταλήξεις σε συμφωνία. Η δημοκρατία είναι μια μεγάλη συμφωνία. Και τη δημοκρατία αυτή θα την πραγματοποιήσουμε, αλλά μεταξύ μας. Μιλώντας ο ένας στον άλλο".

    Για τη Συνθήκη της Λωζάννης ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας είπε:"Μπορούμε να βάλουμε στη μέση τη Συμφωνία της Λωζάννης, μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι όλα τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά στα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης δεν αναφέρεται ο όρος να στρατιωτικοποιηθούν τα νησιά. Εντούτοις υπάρχει στρατός στο νησί".

    Οσον αφορά την προτροπή της Ελλάδας να προσφύγει η Αγκυρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Σεζγκίν παρατήρησε:"Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το τελευταίο ίδρυμα στο οποίο μπορούμε να πάμε. Θα βάλουμε στο τραπέζι τα θέματα που μας απασχολούν και αν δεν βρούμε κάποια λύση, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε το μόνο ίδρυμα που μας απομένει να πάμε είναι το Δικαστήριο της Χάγης".

    [03] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΖΓΚΙΝ

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, στην εφημερίδα "Τα Νέα" δήλωσε ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι γνωστή, προβάλλοντας ως απαίτηση τη διαπραγμάτευση στην Κύπρο, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία για το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε ψυχρό κλίμα.

    Ό κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από την χώρα μας και η πολιτική μας είναι προσδιορισμένη. Κ.Β.-Κ.Ε.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Πραγματοποιείται αύριο κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

    Έως το τέλος της εβδομάδας, κυβέρνηση και τράπεζα της Ελλάδας θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα θέματα αγοράς εργασίας, το ασφαλιστικό και τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

    Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουν τις συνέπειες της υποτίμησης της δραχμής στην οικονομία και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή κυβερνητική σύσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πώληση μέσω χρηματιστηρίου του 25% της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια, το 75% των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών και επιπλέον ποσοστό 15% των μετοχών του ΟΤΕ.

    [05] ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Το πλαίσιο συνεργασίας Κράτους-Εκκλησίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νέος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας Κράτους-Εκκλησίας, το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο ίδιο αυτό πλαίσιο θα συνεχιστεί η συνεργασία και στο μέλλον προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας.

    Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του γιατί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η Εκκλησία βρήκε τον άνθρωπο που αναγνωρίζει το ρόλο της στο εθνος. Εδωσε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθεια για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό του τόπου.

    [06] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤ.ΛΟΓΟΘΕΤΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τη προφυλάκιση του δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη δήλωσε ότι η πρωτοβουλία φυλάκισης του έγινε από εισαγγελικό λειτουργό και δεν ]wei καμία σχέση με την κυβέρνηση, η οποία δεν επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια το γρηγορότερο.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε για ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών στην εκπαίδευση.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε την αναβολή του διαγωνισμού και την επανεξέταση του θέματος και πρότεινε να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αδιόριστους και τους αναπληρωτές καθηγητές. Επισήμανε δε ότι τις συνέπειες των εντάσεων που δημιουργούνται θα πληρώσουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους.

    [08] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΓΟΥΝΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

    "Μπορούμε και πάλι να ονειρευτούμε, να ελπίσουμε ξανά, να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κτίσουμε ένα καλύτερο, ένα πιο σίγουρο μέλλον για τον τόπο μας. Το χρωστάμε στους ανθρώπους αυτού του τόπου μα πάνω από όλα το χρωστάμε στη νέα γενιά".

    Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην έναρξη της 23ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στην Καστοριά, σημειώνοντας ότι η βιοτεχνία της γούνας με παράδοση αιώνων στη Δυτική Μακεδονία, Καστοριά και Σιάτιστα, αποτέλεσε την πλέον σημαντική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Πετσάλνικος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου της γουνοποιίας, λέγοντας ότι σαφώς θα υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική του κλάδου και στενή συνεργασία μεταξύ των παραγωγικών φορέων και της Πολιτείας.

    Η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει, σύμφωνα με τον υπουργό, την απαραίτητη υποδομή και το πλαίσιο θεσμών, που θα εξασφαλίζουν την παραγωγική δραστηριότητα και τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων, ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικά.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε τα τελευταία χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες όπως: Την παράδοση του Δημοπρατηρίου - Εκθετηρίου στους φορείς του κλάδου, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών στο νομό Καστοριάς - με την εφαρμογή ενός προγράμματος, για το οποίο δαπανήθηκε 1,7 δισ. δραχμές.

    "Επιδίωξη και στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η γουνοποιία, να ενισχυθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός κλάδου, ο οποίος παράγει προϊόντα που εξάγονται, προσκομίζοντας στην εθνική οικονομία, συνάλλαγμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών και απασχολεί βέβαια χιλιάδες εργαζομένους", είπε ο κ. Πετσάλνικος.

    Αναφερόμενος στις υποδομές, έκανε λόγο για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού και στην εκπόνηση της μελέτης του διαδρόμου και της p_star στο αεροδρόμιο της Καστοριάς.

    "Σύγχρονη οργάνωση, υψηλή παραγωγικότητα, υψηλή ποιότητα, επώνυμο προϊόν, σωστά οργανωμένο εμπορικό δίκτυο, συνεργασία, αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργείται, ικανοποιητικές αμοιβές στους εργαζόμενους για να μην οδηγούνται στην εξαθλίωση και άρα μείωση της παραγωγικότητάς τους, είναι τα χαρακτηριστικά για κάθε κλάδο που φιλοδοξεί να έχει όχι μόνο ένα εφήμερο παρόν, αλλά σίγουρο και καλύτερο μέλλον", υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    Καταλήγοντας, σημείωσε οτι "Πολιτεία και φορείς πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, να αξιοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε". Ε.Σ.

    [09] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σε απεργία διαρκείας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Ιονική τράπεζα αντιδρώντας στην πώληση της.

    Νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να αποφασίσει σήμερα και το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ενώ η ΓΣΕΕ κήρυξε ήδη σε ένδειξη συμπαράστασης τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες για τις 20 Μαίου και 24ωρη απεργία για τις 27 Μαίου.

    Αιχμές για μεθοδευμένη υποτίμηση της μετοχής της Ιονικής στο Χρηματιστήριο με στόχο όπως αναφέρει να πουληθεί η τράπεζα με χαμηλό τίμημα, διατυπώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΙΡΝΤΑΛ

    Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείριση στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Σεβγκί" της Αγκυρας, μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στο γραφείο του.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου επεσήμανε ότι από τις έξι σφαίρες που δέχθηκε ο Μπιρντάλ, οι τρεις τον βρήκαν στο στήθος και οι υπόλοιπες στα πόδια, προσθέτοντας ότι ο τραυματίας δεν έχει επαφή με το περιβάλλον.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ηλικίας 23 έως και 25 ετών, επισκέφθηκαν τον κ. Μπιρντάλ στις 12:30 το μεσημέρι στο γραφείο του για να συζητήσουν μαζί του, δήθεν το θέμα των συγγενών τους που είχαν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Η γραμματέας του προέδρου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, είπε ότι οι δράστες κινήθηκαν προς την έξοδο του γραφείου, αλλά επέστρεψαν και άνοιξαν πυρ εναντίον του Μπιρντάλ.

    Ο Μπιρντάλ υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1992. Από το 1984 που ιδρύθηκε η Επιτροπή υπήρξε πρόεδρος του παραρτήματος Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας. Η δράση του είναι μεγάλη, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας διακίνησης ιδεών.

    Ακόμα, υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σοσιαλιστικής Ενωσης που ιδρύθηκε το 1990, ενώ αργότερα υπήρξε από τους ιδρυτές του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, το οποίο ιδρύθηκε τρία χρόνια με τη συγχώνευση του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενωσης άλλων φορέων της Αριστεράς.

    [11] H Ε.Ε ΚΑΤΑΓΓΕΛEI ΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΙΡΝΤΑΛ

    Καταγγελία της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ακίν Μπιρντάλ, έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σήμερα το μεσημέρι.

    Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Κλαούντια Ρότε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ελληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Αναστασόπουλος, εξέφρασαν την ελπίδα να μπορέσει ο κ. Μπιρντάλ να ξεφύγει τον κίνδυνο που διατρέχει, αφού τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αγκυρας, σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

    "Ο Ακίν Μπιρντάλ συμβολίζει μια δημοκρατική Τουρκία που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα", τόνισε μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, ενώ ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι οι εξαφανίσεις ανθρώπων και οι συλλήψεις άλλων στην Τουρκία παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστες, κυρίως λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της Αγκυρας να διεξάγει μια ουσιαστική έρευνα για ανεύρεση και τιμωρία των υπευθύνων.

    [12] Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

    Εκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, απηύθυνε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.

    Ο κ.Κρανιδιώτης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ επιδιώκουν λύσεις βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και με στόχο τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, επεσήμανε ότι η συνιστά ευνοϊκή εξέλιξη η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος Ντενκτάς. Εξέφρασε, πάντως, την απογοήτευσή του σχετικά με την αποτυχία της αποστολής του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για την επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους πυραύλους S-300, ο κ.Κρανιδιώτης ανάφερε ότι το πυραυλικό αυτό σύστημα είναι αμυντικού χαρακτήρα. "Η Κυπρος, όπως όλες οι χώρες, έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Οι πύραυλοι χρειάζονται λόγω της υπέρμετρης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και, εν πάση περιπτώσει , η πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση βρίσκεται στο τραπέζι και περιμένει την αποδοχή της άλλης πλευράς".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, ακόμη, στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλλίσει την προσπάθεια αυτή, με την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    [13] ΚΑΙΡΟ:ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 8η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Την έναρξη των εργασιών της όγδοης συνόδου του γκρούπ G-15, της ομάδας των ισχυρότερων οικονομικά κρατών στον αναπτυσσόμενο κόσμο κήρυξε χθες στο Κάιρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η ομάδα G-15 αποτελείται από 16 συνολικά χώρες, την Αλγερία, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία, τη Ζιμπάμπουε, την Κένυα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ινδία, τη Τζαμάικα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Μεξικό και την Αίγυπτο, χώρες που στο σύνολό τους αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και συγκεντρώνουν το 39% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του Τρίτου Κόσμου.

    Η G-15 που ιδρύθηκε το 1989, έχει στόχο στη συγκεκριμένη σύνοδο να προωθήσει την οικονομική συνεργασία και το εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών και να ελαχιστοποιήσει το κοινωνικό- οικονομικό κόστος της παγκοσμιοποίησης και των εσωτερικών προγραμμάτων ανασυγκρότησης των επιμέρους χωρών.

    Η σύνοδος συνέρχεται σε χρόνο που ορισμένα από τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, μερικά από τα οποία είναι μέλη του γκρουπ, συνεχίζουν να παραπαίουν από τα επακόλουθα της κρίσης στην οικονομία της Ασίας, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Η σύνοδος συμπίπτει και με την προσπάθεια των υπό ανάπτυξη jqat~m να καταλάβουν μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς αγοράς προκειμένου να καταπολεμήσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνόδου, ο υπουργός Εξωτεριών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι η δημιουργία οικονομικών γκρουπ χωρών με κοινά ενδιαφέροντα και συνθήκες είναι πλέον κανόνας, ο οποίος συνεισφέρει στα οικονομικά συμφέροντα των χωρών- μελών αυτών των γκρουπ.

    Για τη σύνοδο, κ.Μούσα τόνισε ότι μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομίας παρά το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, προσθέτοντας ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει ήδη απευθύνει μήνυμα στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στο οποίο υπογραμμίζει μια σειρά σημαντικών θεμάτων για την οικονομική συνεργασία Βορρά-Νότου.

    Σημειώνεται ότι η σύνοδος διεξάγεται λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών εμπορίου των χωρών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) στη Γενεύη και τη σύνοδο G-7 των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών.

    [14] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Μπιλ Κλιντον και Μπορις Γιελτσιν, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της διάσκεψης των οκτώ αναπτυγμένων χωρών της γης (G8), το διήμερο 15 -17 Μαίου στην αγγλική πόλη του Μπιρμινκχαμ.

    Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Ελσίνκι τον Μάρτιο του 1997, ενώ από τότε έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων σε μια σειρά θέματα όπως η κρίση στο Ιράκ, το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα σχέδια για επέκταση του ναοτϊκού βραχίονα στην κεντροευρωπαϊκή περιοχή.

    Παράλληλα, μένει σε εκκρεμότητα η επικύρωση της συνθήκης START-2 από τη ρωσική Δούμα, ενώ αυτή έχει ήδη επικυρωθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Ν.Χ.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    "Εμφανές προβάδισμα" όσον αφορά στην προσαρμογή της προς το κοινοτικό κεκτημένο έχει η Κύπρος έναντι των άλλων πέντε κρατών που άρχισαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

    Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί στους κόλπους της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε, μετά την ολοκλήρωση του "screening" (κοσκινίσματος), της ανάλυσης δηλαδή της προσαρμογής προς το κεκτημένο σε δύο τομείς, στην έρευνα - τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, των έξι υποψηφίων χωρών.

    Όπως επεσήμανε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, "οι Κύπριοι δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη διαδικασία του "screening", "προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πέντε κράτη που άρχισαν διαπραγματεύσεις, "η Κύπρος έχει εμφανές προβάδισμα".

    Αναφορικά με την ουσία της διαδικασίας, το "screening" στον τομέα της έρευνας - τεχνολογίας έγινε στις 6 Μαϊου και είχε διάρκεια μόνο δύο ωρών, γεγονός που δείχνει ότι τα προβλήματα pqosaqloc^r Κύπρου ήταν ελάχιστα. Αντίθετα στις τηλεπικοινωνίες, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαϊου και διήρκεσε ένα ολόκληρο απόγευμα, ήταν σε περισσότερο τεχνικό επίπεδο και φυσικά δυσκολότερη.

    Η διαπραγματευτική ομάδα της Ε.Ε. ετοιμάζει ήδη δύο εκθέσεις για τα αποτελέσματα του "screeninig" στους δύο τομείς, οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαϊου, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

    Η ίδια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και για τους 31 τομείς που περιλαμβάνει το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, εκφράζεται για την Κύπρο η βεβαιότητα ότι το συνολικό "screening" θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, με εξαίρεση ορισμένους τομείς όπως η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, για την οποία η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

    Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ομάδων, της κυπριακής και εκείνης της Ε.Ε. θα είναι αύριο για πολιτιστικά και οπτικοακουστικά θέματα, στις 14 Μαϊου για θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, στις 19 Μαϊου για τη βιομηχανική πολιτική και στις 25 Μαϊου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [16] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Με νόμο που σύντομα θα περάσει στην αλβανική Βουλή, θα οριστούν τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής των χρημάτων που διαθέτουν οι πέντε μεγάλες αλβανικές παρατράπεζες, οι οποίες για σειρά ετών "καταβρόχθισαν" τις οικονομίες της πλειοψηφίας του αλβανικού λαού.

    Σε αναφορά που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο, γνωστοποιείται πως το 65% των καταθετών έχουν καταθέσεις σε συνάλλαγμα, ενώ αυτοί που είχαν καταθέσεις στο εθνικό νόμισμα της Αλβανίας, το λεκ, αποτελούν ένα ποσοστό 33%.

    Στις πέντε μεγάλες παρατράπεζες έχουν κατατεθεί συνολικά 590 εκατομμύρια δολάρια. Το Ανώτατο Ελεγκτικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει το πρόβλημα, με ποιο τρόπο θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Επιπλέον, η πώληση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν σε παρατράπεζες θα γίνει σε λεκ.

    Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει πως το ποσοστό επιστροφής των χρημάτων θα εξαρτηθεί από την παρούσα χρηματιστηριακή κατάσταση της κάθε παρατράπεζας.

    Ετσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανώτατου Ελεγκτικού Συμβουλίου, Φαρουντίν Αράπι, το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί από 10 έως και 30% του ποσού που είχε καταθέσει ο κάθε ένας πολίτης.

    Εκτός από τους γνωστούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι παρατράπεζες έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία. Οι ειδικοί ελπίζουν πως η πώλησή τους θα αποφέρει και άλλα χρήματα ανεβάζοντας το ποσοστό των χρημάτων που θα επιστραφούν.

    Στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να πουληθεί ότι ανήκει στις παρατράπεζες.

    [17] ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΙΩΝ

    Τον απολογισμό των 100 πρώτων ημέρων της κυβέρνησης του κάνει s^leqa ενώπιον του κοινοβουλίου της Σερβικής Δήμοκρατίας της Βοσνίας, ο πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης, εν μέσω των ισχυρών επικρίσεων που δέχεται από τα ακροδεξιά κόμματα της χώρας.

    Ο Βόσνιος πρωθυπουργός αναμένεται να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δυσμενή υποδοχή, καθώς έχει δεχθεί επικρίσεις ακόμα και από το κόμμα της Λαϊκής Σερβικής Συμμαχίας, το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνησή του.

    Η ηγεσία της Λαϊκής Σερβικής Συμμαχίας, το κόμμα που ίδρυσε η μετριοπαθής πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για τις επιδόσεις των υπουργών εσωτερικών, δικαιοσύνης, μεταφορών και του τομέα ενημέρωσης.

    Σε σχετικές δηλώσεις του ο ηγέτης του κόμματος, Σβέτοζαρ Μιχαήλοβιτς, έδωσε προθεσμία 30 ημερών στους συγκεκριμένους υπουργούς να βελτιώσουν την απόδοσή τους, έτσι ώστε να μην τεθεί ζήτημα άμεσων αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης.

    [18] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΞΥ

    Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να χάσει την όρασή της από το αριστερό της μάτι η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Τρουντ" της Σόφιας, Ανα Ζάρκοβα, που δέχτηκε χθες επίθεση από άγνωστο, ο οποίος της πέταξε οξύ στο πρόσωπο.

    Η κ.Ζάρκοβα, αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας με σοβαρά εγκαύματα και οι θεράποντες ιατροί κάνουν λόγο για ανάγκη πλαστικής εγχείρησης στο πρόσωπό της. Η δημοσιογράφος αργεί να συνέλθει από το σοκ που υπέστη λόγω της επίθεσης.

    "Η επίθεση εναντίον δημοσιογράφου αποτελεί τρομοκρατική πράξη κατά της ελευθερίας", γράφει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, αναφερόμενη στο συμβάν, ενώ η εφημερίδα "Κοντινέντ" κάνει λόγω για "αποκρουστικά μαθήματα".

    "Αλίμονο στην κοινωνία, όπου οι εγκληματίες κάνουν ότι θέλουν τους δημοσιογράφους! Αργά ή γρήγορα αυτό θα στραφεί εναντίον της κοινωνίας", τονίζει η "Κοντινέντ".

    "Η ελεύθερη έκφραση δεν μπορεί να αφανιστεί ακόμη και με οξύ. Η ελεύθερη έκφραση παραμένει και όσο υπάρχει, παραμένουν και οι ευκαιρίες για δημοκρατία στη Βουλγαρία", σημειώνει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια". Κ.Κ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έφθασε το απόγευμα στο Βελιγράδι, για νέες συνομιλίες με τον προέδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Jossuvoped_ou.

    Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου "ΒΕΤΑ", επικαλούμενο αλβανικές πηγές του Κοσσυφοπεδίου, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Φέχμι Αγκάνι, σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Η αμερικανική αντιπτροσωπεία έφθασε στο Βελιγράδι από την Πρίστινα, όπου είχε συνομιλίες τριών ωρών με τον κ. Ρουγκόβα, μετά τη συνάντηση ο Χόλμπρουκ δήλωσε ότι είναι εντυπωσιασμένος με την αφοσίωση που δείχνει ο Ρουγκόβα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    [20] ΠΡΙΣΤΙΝΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Ολοκληρώθηκαν στην Πρίστινα οι συνομιλίες των Αμερικανών απεσταλμένων, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, με τον ηγέτη των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από 2,5 ώρες, με θέμα τις δυνατότητες έναρξης διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε πως δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να σχολιάσει για την πορεία των συζητήσεων, παρα μόνο ότι εντυπωσιάστηκε από την προσήλωση του Ρουγκόβα σε μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι διαφορές μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής πλευράς παραμένουν μεγάλες.

    Από την πλευρά του ο Αλβανός ηγέτης έκανε γνωστό ότι κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν τα ενδεχόμενα ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα απόδοσης ανεξαρτησίας της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Ρουγκόβα τόνισε πως προτίθεται να συζητήσει ξανά τα ζητήματα αυτά, επιμένοντας στο αίτημα για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ κάλεσε τους αλβανόφωνους πολίτες να είναι συγκρατημένοι, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για παύση της στρατιωτικής και αστυνομικής δράσης στην περιοχή.

    Οι κ.κ. Χόλμπρουκ και Γκέλμπαρντ θα επιστρέψουν σήμερα στο Βελιγράδι όπου και θα συναντηθούν για μία ακόμη φορά με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σ.Α.

    [21] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις των Αμερικανών απεσταλμένων Χόλμπρουκ και Γκέλμπαρντ, με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία ,αλλά και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις μεταξύ της γιουγκοσλαβικής αστυνομίας και του "Απελεθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

    Ανδρες της γιουγκοσλαβικής αστυνομίας άνοιξαν πύρ εναντίον ενόπλων μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού" στο χωριό Σλάτινα, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, πολύ κοντά στο aeqodq|lio της Πρίστινας. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, τρία άτομα τραυματίστηκαν από την ανταλλαγή πυρών και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης. Αλλες ομάδες ενόπλων Αλβανών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συγκρούστηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις και στα χωριά Κόμοραν και Τζακόβιτσα, στην επαρχία Ντέτσανε. Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν , πάντως, αφού αναφέρονται παρόμοιες καταστάσεις σ΄όλόκληρο, σχεδόν, το Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα, κοντά στα σύνορα Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από το Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Κοσσυφοπεδίου, στις συγκρούσεις αυτές, οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και βαρέα όπλα, ενώ λέγεται ότι έβαλαν με πυροβολικό εναντίον του χωριού Λέτσα, που βρίσκεται κοντά στην αλβανογιουγκοσλαβική μεθόριο και κατοικείται μόνον από Αλβανούς.

    Στο μεταξύ και χθες ο αντιπρόεδρος της Σερβίας Ράτκο Μάλκοβιτς περίμενε μάταια την αλβανική αντιπροσωπεία, στο διοικητήριο της Πρίστινα, για να αρχίσουν οι συνομιλίες. Οι Αλβανοί και πάλι δεν προσήλθαν, παρά τις "συμβουλές" των Αμερικανών αλλά και των Ευρωπαϊων, για έναρξη του διαλόγου.

    [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΕ ΕΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Ένοπλη επίθεση δέχθηκαν αστυνομικοί κοντά στο κέντρο της Πρίστινα σήμερα στις 4.00 π.μ., όπως μετέδωσε το κέντρο ενημέρωσης της διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

    Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα οι δράστες να αποσυρθούν σε ένα σπίτι από όπου πρόβαλλαν αντίσταση με όπλα και βόμβες.

    Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο Αλβανός Ισούφ Χαϊντάρι από την Πρίστινα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε όπλο και σφαίρες και τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός.

    Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι που κατέφυγαν οι δράστες το οποίο υποστηρίζει ότι αποτελούσε βάση τρομοκρατών καθώς βρέθηκαν αυτόματα όπλα κινέζικης προέλευσης περίπου 1.000 σφαίρες, 20 βόμβες και στρατιωτικός εξοπλισμός, μεγάλες ποσότητες προπαγανδιστικού υλικού και εγχειρίδια τρομοκρατικής εκπαίδευσης.

    Τα μέλη της σερβικής αστυνομίας διεξάγουν εντατικές έρευνες για τους δράστες της επίθεσης, η οποία στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική. Κ.Γ.

    [23] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ 13 ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ

    Ποινική δίωξη κατά 13 αλβανοφώνων άσκησε ο εισαγγελέας του Πέτς, με την κατηγορία ότι ως μέλη της παράνομης οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον σερβικών αστυνομικών στην περιοχή της Τζάκοβιτσα.

    Οι 13 αλβανόφωνοι κατηγορούνται ότι συγκροτούσαν στρατόπεδα της τρομοκρατικής οργάνωσης σε χωριά της περιοχής Τζακόβιτσα, απ' όπου έκανα επιθέσεις εναντίον σερβικών στόχων. Στις 3 Μαίου η ol\da των αλβανοφώνων επιτέθηκε σε αστυνομική περίπολο στο χωριό Πουνόσεβτας, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, τραυματίζοντας πέντε Σέρβους αστυνομικούς. Ε.Π.

    [24] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ: ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Νέες συνομιλίες είχαν σήμερα με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι δύο απεσταλμένοι του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ενώ για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μία τρίτη συνάντησή τους με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος χθες απέρριψε για ακόμη μία φορά τις προσπάθειές να επιτύχουν διεθνή μεσολάβηση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    "Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη", είχε πει χθες, ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι οι δύο απεσταλμένοι, με τις οδηγίες και την καθοδήγηση της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και του προέδρου Κλίντον, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν τα κενά". Λ.Π.

    [25] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Από την πόλη Σκόδρα της Αλβανίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, δήλωσε σήμερα ότι "το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας ελέγχει την κατάσταση, ιδιαίτερα στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία", προσθέτοντας ότι επικρατεί ένα κλίμα έντασης.

    "Η Αλβανία είναι υπέρ της λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου με ειρηνικά μέσα", είπε ο κ. Τέτα, ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει παραβίαση των συνόρων, τότε το πρόβλημα δεν θα ανήκει στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Αμυνας, αλλά "θα ανήκει στον αλβανικό λαό".

    [26] "ΝΤΝΕΒΝΙΚ": Η Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το Βελιγράδι δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα με την οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ έως ότου εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μη ύπαρξη καθορισμένης συνοριακής γραμμής, μεταξύ των δύο χωρών, ευνοεί την γιουγκοσλαβική πλευρά καθώς σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα μπορεί να εισχωρεί σε σκοπιανό έδαφος προκειμένου να καταδιώξει αλβανόφωνους τρομοκράτες.

    Υπενθυμίζεται, ότι η οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν οι δύο χώρες συγκρότησαν ειδικές επιτροπές, που έπρεπε να διευθετήσουν το πρόβλημα με τέσσερα επίμαχα σημεία των συνόρων.

    Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις των επιτροπών, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδο στο θέμα, διότι η σκοπιανή pkeuq\ υποστηρίζει πως τα σύνορα υπήρχαν από τον καιρό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ενώ το Βελιγράδι εμμένει στη θέση, ότι τα σύνορα αυτά ήταν διοικητικά και όχι διακρατικά ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό της συνοριακής γραμμής. Ε.Π.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 12 May 1998 - 15:35:41