Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Mαϊου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΠΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ

  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΝΤΟΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • [03] ΚΚΕ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΖΟΓΑΝΗΣ - ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BBC

  • [06] ΣΤΟ 5,3% ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [07] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Μ. ΣΟΑΡΕΣ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [11] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΙΤΟΝΑ

  • [12] KΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [13] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [14] ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ "ΤΟΠΕΝΕΡΤΖΙ"

  • [15] ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ: Η ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

  • [16] ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [17] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [18] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕIΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [19] ΣΕΣΕΛΙ:ΑΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [21] ΚΟΣΟΒΟ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΟΠΛΩΝ

  • [22] "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [23] Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [24] ΠΓΔΜ: ΤΟ PDP ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΠΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Η πορεία προς την ΟΝΕ είναι πια αμετάκλητη και η επιβεβαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας από την Ευρωπαική Ενωση αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ και ενδεικτική της αποφασιστικότητας είναι η δήλωση του ότι "δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα μήνα, ούτε μία ημέρα, το χρωστάμε στη χώρα και τον εαυτό μας".

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι "μύθος" το επιχείρημα πως σε 18 μήνες πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και χαρακτήρισε θεαματική πρόοδο ότι επιτεύχθηκε από το 1993 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πετύχει αυτό που άλλοτε θεωρούνταν άπιαστο όνειρο, την ένταξη στην ΟΝΕ.

    Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε στοιχεία για τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, όπως και για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση των επενδύσεων.

    Είπε όχι στην πολιτική των αλόγιστων παροχών και των ελλειμμάτων κι έφερε ως αρνητικό παράδειγμα ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει ακόμη δόσεις για ομόλογο του 1914 και η εξόφληση του θα γίνει το 2002.

    Για το "Ευρώ" τόνισε ότι μαζί με το δολάριο θα είναι τα δύο πιο ισχυρά νομίσματα του πλανήτη και η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύει πια από τις κερδοσκοπικές πιέσεις, από τις κινήσεις των χρηματιστικών κεφαλαίων που προσπαθούν να κερδίσουν με το ανεβοκατέβασμα της τιμής των νομισμάτων. Ο Ελληνας πολίτης θα έχει στην τσέπη του ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου. Με το "Ευρώ" θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα και σταθερότητα για το μέλλον και θα οδηγήσει σε μια ενιαία κεφαλαιαγορά στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.

    Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά ότι " πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη και θα την εφαρμόσουμε όλοι μαζί".

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΝΤΟΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Για κίνδυνο νέων πιέσεων προς τη χώρα μας και ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβαουλευτικής Ομάδας του κόμματος που ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο ευρώ.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, εφόσον εξαγγέλλει νέο πρόγραμμα σύγκλισης. "Η κυβέρνηση πανικόβλητη από τα αποτελέσματα των πεπραγμένων της πολύ μακράς πια θητείας των αλληλοδιαδόχων jubeqm^seym του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες στο χρονικό διάλειμμα της τριετίας 1990-1993", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Χαρακτήρισε θλιβερή μέρα τη 2α Μαϊου και έκανε λόγο για εθνική υποτίμηση και εθνική υποβάθμιση της χώρας. Εξέφρασε σοβαρούς φόβους ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ευάλλωτη σε θέματα όπως το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροψυχία, λάθη, παραλείψεις και αναποτελεσματικότητα.

    Επανέλαβε τις προτάσεις του για αποκρατικοποιήσεις και περιστολή των δημοσίων δαπανών και κάλεσε το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα. "Είναι ύψιστη ανάγκη να έχουμε την απόλυτη ετοιμότητα να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας κυβέρνηση ισχυρή, αποτελεσματική και έγκυρη", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    [03] ΚΚΕ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    "Προκλητική" χαρακτήρισε τη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, το ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "στη συνέντευξη του κ. Σημίτη, όπου προσπάθησε με ψέματα να εξωραϊσει την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, την καλύτερη απάντηση έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι της Ιονικής, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στη "ΜΙΝΙΟΝ" που αγωνιστικά διεκδικούν το στοιχειώδες δικαίωμά τους στη δουλειά".

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΚΚΕ "εφθασε στο πρωτοφανές σημείο προκλητικότητας να ισχυριστεί ότι το εισόδημα των εργαζομένων, όχι μόνο αυξήθηκε, αλλά υπάρχει και περίσσευμα".

    Το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην επίθεση των ΜΑΤ κατά των εκπαιδευτικών υπογραμμίζει ότι "το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στο Ζάππειο, αλλά στη νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, που την ίδια ώρα με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα προσπάθησε να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων".

    Καταλήγοντας σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν μόνο ένα δρόμο για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. "Τον συντονισμένο, επιθετικό αγώνα τους, βήμα προς βήμα, μέρα με τη μέρα να διευρύνεαται, να δυναμώνει την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την καθολική αντίθεσή τους στην κυβέρνηση που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτής της πολιτικής". Ε.Σ.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

    Αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη, εφαρμογή ελαστικού ωραρίου, κλείσιμο κάποιων υποκαταστημάτων και εξόφληση των χρεών προς το δημόσιο, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των ελληνικών ταχυδρομείων.

    Το σχέδιο θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών, Γιάννος Παπαντωνίου και Τάσος Μαντέλης, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΖΟΓΑΝΗΣ - ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BBC

    H ελληνική ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, μετέδωσε, epijako}lemg αξιόπιστες πηγές από το ΝΑΤΟ, ότι χθες στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε ανεπίσημη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας, πτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη και στρατηγού Ισμαήλ Καρανταγί.

    H συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σύμφωνα πάντα με το BBC, συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Για το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν διέρρευσε τίποτε, ενώ τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά, αρνήθηκαν ακόμη και να επιβεβαιώσουν τη συνάντηση η οποία έγινε γνωστή από άλλες διπλωματικές πηγές, σημείωσε το BBC. Οι ίδιες πηγές εξήγησαν τη μυστικότητα των κινήσεων των δυο στρατιωτικών αρχηγών με το επιχείρημα, πρόσθεσε το BBC, ότι η συνάντηση αυτή από μόνη της δεν προδικάζει τίποτε, ούτε θετικό ούτε αρνητικό, ως προς την τελική υιοθέτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες, διότι αυτό είναι κάτι που μόνο οι πολιτικές ηγεσίες των ενδιαφερομένων πλευρών είναι σε θέση να το πράξουν και να το ανακοινώσουν.

    Ανοικτή μένει η εκδοχή να ανακοινώσει την απόφαση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, την προσεχή Δευτέρα, όταν θα βρίσκεται στη Ρόδο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ. Την εκδοχή αυτή, πάντως δεν συμμερίζονται οι ελληνικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, κατέληξε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    [06] ΣΤΟ 5,3% ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα έκλεισε στο 5,3%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 4,6%. Η αύξηση αποδίδεται στην υποτίμηση της δραχμής και την επιβάρυνση των τιμών λόγω των εορτών του Πάσχα.

    [07] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενδιάμεσο ρόλο στην προώθηση και υλοποίηση υποδομών με ευρωπαϊκά κονδύλια, στον τομέα του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, μπορεί να παίξει η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Ειδικά, σήμερα, που προωθείται ευρωπαϊκός κανονισμός για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών και μεταφορικών έργων, συνολικού ύψους 7 δισ. ECU, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για την επταετία 2000-2006.

    Τα παραπάνω τόνισε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, Jean-Francois Verstrynge, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία του συνεδρίου του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ) για το διαβαλκανικό δίκτυο συνεργασίας, σε θέματα νερού και περιβάλλοντος.

    Το πρόγραμμα αυτό για υποψήφιες προς ένταξη χώρες ακολουθεί το ισχύον μοντέλο του Ταμείου Συνοχής. Δρομολογήθηκε παράλληλα με νέα σχέδια κανονισμών για τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, }xour 21 δισ. ECU, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), την ίδια περίοδο. Αφορά στις χώρες Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σε αυτές και η Κύπρος.

    Οι σχετικές προτάσεις που υπέβαλε το Ταμείο, έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, να προσυπογραφούν και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Εχει αποφασιστεί ότι τα κονδύλια, τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τις υποψήφιες χώρες, θα κατανεμηθούν εξ ημισείας σε περιβάλλον και μεταφορές και θα επιμερισθούν ισόποσα για κάθε έτος από τα επτά (1δισ./έτος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, 3δισ/έτος για την ΕΕ).

    Αποψη του κ. Verstrynge είναι ότι οι ελληνικές αρχές που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα ο ΟΑΘ, έχουν αποκτήσει αξιοσημείωτη σχετική εμπειρία, και μπορούν να βοηθήσουν τις υποψήφιες χώρες, ιδίως της Βαλκανικής, να αξιοποιήσουν τα κονδύλια αυτά. "Θέλουμε η ελληνική εμπειρία στον τομέα των μελετών και η τεχνογνωσία να μεταδοθεί και στην ευρύτερη περιοχή, θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να συνεργάζεται με τις χώρες αυτές για το περιβάλλον", τόνισε.

    Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τη συνεργασία αυτή επιβάλλει και η κοινή εκμετάλλευση υδάτων ποταμών, όπως του Αξιού ή του Στρυμόνα, από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση του Αξιού που εκβάλλει στην Ελλάδα, πηγάζει όμως από την ΠΓΔΜ. Τα νερά του στάθηκε αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, λόγω ρύπανσης, και "αυτό είναι ένα ζήτημα, στο οποία οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν". Σημειώνεται ότι το Ταμείο Συνοχής χρηματοδοτεί το έργο υδροδότησης της πόλης από τον Αλιάκμονα.

    Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, παρουσίασε τη βασική δομή και τρόπο λειτουργίας του Ταμείου και κάλεσε τις υποψήφιες χώρες να προετοιμαστούν έγκαιρα και να εκπονήσουν προγράμματα, προκειμένου να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στη νέα δράση της ΕΕ, από το 2000.

    Ο κ. Verstrynge βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από χθες και θα παραμείνει στην πόλη μέχρι και το Σαββατοκύριακο για να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει σχετικές επαφές. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο, θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα μελέτης που διεξάγεται για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος στη λίμνη Κορώνεια.

    Σε γενικές γραμμές, επισήμανε ότι η Ελλάδα παρουσίασε, εξαρχής, πληθώρα προτάσεων, των οποίων ο προϋπολογισμός υπερκάλυπτε το διατιθέμενο από το Ταμείο ποσό. Ωστόσο, στην πορεία, ελλείψεις στο φάκελο του έργου, σε ό,τι αφορά τεχνοοικονομικά στοιχεία και μελέτες, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. ·Το φάκελο των τελικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων τροποποιήσεων, περιμένει το Ταμείο για την εκταμίευση των πιστώσεων για το δευτεροβάθμιο Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης, μετά τις σχετικές επαφές που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο. ·Ανάλογη είναι η κατάσταση και με το σταθμό κάθαρσης λυμάτων στο Λαγκαδά. Το έργο έχει ενταχθεί, ο φάκελός του δεν έχει φτάσει, ωστόσο, στο Ταμείο. ·Στην περίπτωση της Εγνατίας οδού, που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο, στόχος είναι να διατεθούν 100 εκατ. ECU για το έργο, το 1998. Όμως, για άλλα τμήματα του έργου αναμένονται μελέτες και για άλλα η υπογραφή των συμβάσεων. Για το ζήτημα, ο κ. Verstrynge είχε χθες επαφές με στελέχη της Εγνατία ΑΕ. · Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και έργα της ΕΥΔΑΠ.

    Στον αντίποδα, ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε από την πορεία τον έργων αποχέτευσης στο Καλοχώρι, όπου πραγματοποίησε χθες επίσκεψη. Εκρινε την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων ιδιαίτερα ικανοποιητική, όπως και την εφαρμογή νέων πρότυπων μεθόδων στην υλοποίηση των έργων.

    Αύριο, θα έχει συναντήσεις με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην πόλη, με τη διοίκηση του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    [08] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Εκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία στους τομείς του περιβάλλοντος και της προστασίας των υδάτινων πόρων, απηύθυνε -μιλώντας στο ΜΠΕ- ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων της ΠΓΔΜ, Κίριλ Ναστέσκι. Ο σκοπιανός υπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου του βαλκανικού δικτύου συνεργασίας, που διοργανώνει σήμερα και αύριο ο Οργανισμός Αποχέτευσης.

    Συνεργασίες προτείνονται -εκ μέρους των Σκοπίων- και στους τομείς του αστικού σχεδιασμού και των κατασκευών. Πάντως, στη διάρκεια της παραμονής του κ.Ναστέσκι στην Ελλάδα, δεν εκδηλώθηκε -απευθείας- κυβερνητικό ενδιαφέρον για συντονισμένες ενέργειες στους τομείς αυτούς, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο.

    Πάντως, ο σκοπιανός αξιωματούχος δήλωσε στο ΜΠΕ ότι εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζονται σημαντικές συνομιλίες, για την υλοποίηση παρόμοιων συνεργασιών μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

    "Για την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, έχουμε αναπτύξει στρατηγικά σχέδια και προγράμματα, για πολλά από τα οποία χρειαζόμαστε τεχνική τεκμηρίωση. Η συνεργασία με την Ελλάδα επιβάλλεται για να τα εφαρμόσουμε. Μεγάλες ελληνικές εταιρίες, οργανισμοί και υπηρεσίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας. Πάντως, προς το παρόν δεν έχουμε κρούσεις απευθείας από την ελληνική κυβέρνηση, παρόλο που καλωσορίζουμε μια τέτοια προοπτική", υπογράμμισε ο κ.Ναστέσκι.

    Οι διμερείς συζητήσεις επικεντρώνονται στις προοπτικές ανάπτυξης κοινών σχεδίων και εφαρμογών στους τομείς του περιβάλλοντος, του αστικού σχεδιασμού και των κατασκευών. Μάλιστα -σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό- έχει συζητηθεί και η προοπτική πλήρους χρηματοδότησης προγραμμάτων από ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ, ιδίως στον τομέα των κατασκευών και των μεταφορών.

    "Πολλές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, με έμφαση στην κατασκευή mosojole_ym, ξενοδοχείων και παραγωγικών εγκαταστάσεων. Εμείς, από την πλευρά μας, ευελπιστούμε σε καλύτερη συνεργασία στον εμπορικό τομέα και προσβλέπουμε στην ελληνική πλευρά για να μας παρέχει υποστήριξη στην προσπάθεια προσέγγισης των διεθνών οικονομικών οργανισμών", σημείωσε ο κ.Ναστέσκι.

    Σε ερώτηση σχετικά με την σημασία της πρωτοβουλίας του ΟΑΘ, ο υπουργός υπενθύμισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τίθενται σήμερα παγκοσμίως είναι η προστασία των υδάτινων πόρων. "Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η συνεργασία, γιατί αν κάθε χώρα πάρει ατομικές πρωτοβουλίες, πολύ δύσκολα θα επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αμοιβαία συνεργασία είναι απαραίτητη, ιδίως αφού η πλειοψηφία των νερών που περνάνε από την ΠΓΔΜ τελικά καταλήγουν στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε παρά να προστατεύσουμε από κοινού τους υδάτινους πόρους", κατέληξε. Α.Γ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Συνάντηση με τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Περικλί Τέτα, είχε ο Ελληνας ομόλογός του, Γιώργος Ρωμαίος σήμερα στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε, συζητήθηκαν οι σχέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών και η ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο αστυνομιών.

    Ο κ. Ρωμαίος τόνισε στον Αλβανό ομόλογό του, ότι οι Ελληνες αστυνομικοί είναι αποδέκτες ελάχιστων πληροφοριών στους τομείς της λαθρομετανάστευσης και των ναρκωτικών και για αυτό το λόγο αποφασίσθηκε η ανταλλαγή συνδέσμων για τη βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος με την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών.

    "Η ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε δεδομένη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η εγκληματική δραστηριότητα ορισμένων Αλβανών έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το σύνολο των Αλβανών που βρίσκεται στην Ελλάδα.

    "Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερους οικονομικούς μετανάστες. Εάν και οι δύο πλευρές δεν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ελέγξουν την κατάσταση, θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα εσωτερικά προβλήματα και στις δύο χώρες", επεσήμανε ο κ. Ρωμαίος.

    Σημειώνεται ότι η συνεργασία των δύο υπουργείων θα συζητηθεί από τον κ. Ρωμαίο κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φατός Νάνο, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Ε.Σ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣΕ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Μ. ΣΟΑΡΕΣ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ευρείς προσπάθειες ενεργούς συμβολής στην υπέρβαση καταστάσεων έντασης και συγκρούσεων, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και του Καυκάσου στοχεύει να καταβάλλει η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Ευρώπης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από suf^tgsg που είχε σήμερα στο Στρασβούργο με το Γενικό Γραμματέα του πανευρωπαϊκού οργανισμού, Σουηδό Ντανιέλ Ταρσίς, η οποία διήρκησε περισσότερο από ό,τι αναμένετο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί μαζί με τον κ. Ταρσίς, κυρίως την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, τη Γεωργία, κι άλλες χώρες του Καυκάσου, σχετικά με τις κρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο Καραμπάχ.

    Η επίσκεψη στο Βελιγράδι θα γίνει εν όψει της πρόσφατης αίτησης ένταξης της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, στην εξέλιξη της οποίας θα γίνει ένα "πρώτο βήμα", για "διερεύνηση" και της "σοβαρότητας" της πρόθεσης των γιουγκοσλαβικών αρχών να υλοποιήσουν τις προϋποθέσεις προσχώρησης στον οργανισμό του Στρασβούργου. Θα "ενεργοποιηθούν" ταυτόχρονα οι δραστηριότητες προς την πλευρά των τριών χωρών του Καυκάσου, (που είναι επίσης υποψήφιες για ένταξη), πρόσθεσε στη συνέχεια στο Μ.Π.Ε.

    Παράλληλα με προσπάθεια προώθησης διαφόρων "καινοτόμων" τρόπων προσέγγισης των καταστάσεων κρίσης, όπως η συζήτηση αυτών των ημερών μεταξύ υπουργών Εξωτερικών 40 κρατών για τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν απ' τη συμφωνία του Μπέλφαστ για τη Β. Ιρλανδία, η αναζήτηση σύγχρονων τρόπων εφαρμογής της αρχαίας ελληνικής ιδέας "Ολυμπιακής εκεχειρίας" μέσω των δραστηριοτήτων του οργανισμού στους τομείς Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ.ά., η Ελλάδα σκοπεύει να προωθήσει και την εφαρμογή των αρχών του οργανισμού σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Θα ήταν χρήσιμο" και για την αντιμετώπιση κρίσεων "να εφαρμόζονται οι αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης στην περιοχή", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο νέος Προεδρεύων του οργανισμού.

    "Αν είχαν εφαρμοστεί" στο παρελθόν, μάλλον "δεν θα είχαμε σήμερα αυτού του είδους τις συγκρούσεις", επεσήμανε.

    Σημαντικό ρόλο στη συμβολή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών για την αντιμετώπιση κρίσεων στοχεύει πράγματι να δώση η ελληνική προεδρία Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στο Μ.Π.Ε., δεδομένου κι ότι αποτελούν την κύρια αρμοδιότητα του οργανισμού, όπως προκύπτει και απ' το σχέδιο δράσης που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Οκτώβριο του 1997.

    Ενώ συζητείται έντονα σήμερα στους διπλωματικούς κύκλους ενδεχόμενο διάκρισης στη νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική, μεταξύ του ρόλου προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δημοκρατικών θεσμών (που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να είναι το ενισχυμένο επίκεντρο του Συμβουλίου Ευρώπης) και πολιτικού ρόλου σχετικά με καταστάσεις κρίσεων (που ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να αποδοθεί μόνο στον ΟΑΣΕ, όπου συμμετέχουν σαν πλήρες μέλος και οι ΗΠΑ), η Ελλάδα πιστεύει ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι σημαντικό μέσο αντιμετώπισης κρίσεων, τόνισε στην ουσία ο Γιώργος Παπανδρέου, τη στιγμή που οι φλόγες των συγκρούσεων στο Κόσοβο, και οι σπίθες και οι στάχτες που υποβόσκουν αλλού, δείχνουν ότι δεν πρόκειται πλέον για θεωρητικό αλλά για τελείως πρακτικό και άμεσο ζήτημα.

    Τρεις διαφορετικές πτυχές θα μπορούσε να είχε η συμβολή του πανευρωπαϊκού οργανισμού στην αντιμετώπιση κρίσεων, σύμφωνα με τον 8kkgma εκπρόσωπο:

    1. Δημιουργώντας δημοκρατική ασφάλεια, μέσα απ' την εδραίωση δημοκρατικών θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως και καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κρίσεων.

    2. Όσον αφορά όμως την "παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσεων, έστω κι αν έχει δοθεί γενικά περισσότερος ρόλος στον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο μέλλον, μεταξύ άλλων (όπως Κοινοβουλευτική Συνέλευση, κ.ά.) και μέσα απ' το νέο θεσμό του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άλλως πανευρωπαϊκού Ομπουντσμαν-συνηγόρου του πολίτη)", τον οποίο στοχεύει να προωθήσει η Ελληνική Προεδρία. Διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη, σε σχέση με τις κρίσεις, είναι ότι εκεί που υπάρχουν προβλήματα, όπως σε σχέση με μειονότητες, ή και σε μειονεκτικές περιοχές όπου ομάδες ατόμων έχουν ιδιαίτερα προβλήματα,αυτά μπορεί να προχωρήσουν και να εξελιχθούν σε βίαιες συγκρούσεις, επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    3. Ακόμα και στην επίλυση κρίσεων, "δεν βλέπω γιατί να αποκλεισθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης", είπε ο κ. Παπανδρέου. Θα μπορούσε σίγουρα να συμβάλει, "όμως θα πρέπει να γίνεται με συμπληρωματικό τρόπο, χωρίς άσκοπο ανταγωνισμό μεταξύ οργανισμών, αλλά σε στενή συνεργασία", υπογράμμισε. Ο ΜΑΡΙΟ ΣΟΑΡΕΣ

    Ένα απ' τα πιο "καυτά ερωτήματα" που συζητούνται σήμερα, είναι το θέμα του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τον ΟΑΣΕ, αλλά δεν έφτασε ακόμα η στιγμή για να ρυθμιστεί, απάντησε ο Πρόεδρος της "Επιτροποής Σοφών" για τη μεταρρύθμιση του οργανισμού, πρώην πρόεδρος Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, σε ερώτηση του Μ.Π.Ε.

    Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά: η μια είναι να γίνονται περισσότερες ενέργειες από κοινού, ενώ σύμφωνα με την άλλη, θα έπρεπε να γίνει διάκριση αρμοδιοτήτων, απαντήθηκε απ' την Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν δύο υπουργοί Εξωτερικών (Φιλανδίας και Ουγγαρίας), εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΟΑΣΕ, και οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Ρωσίας.

    Η σημασία του θέματος τονίζεται κι απ' το γεγονός ότι οι δύο οργανισμοί έχουν πάντως πολύ διαφορετικές δομές, και διαφορετικά "κέντρα βαρύτητας".

    "Στον ΟΑΣΕ, οι ΗΠΑ είναι πλήρες μέλος, ενώ στο ΣτΕ έχει καθεστώς ειδικού παρατηρητή", επεσήμανε ο κ. Σοάρες, ενώ "υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αντίληψης για την ουσία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως είδαμε και πρόσφατα", υπογράμμισε ο Πορτογάλος πολιτικός.

    "Αυτό προσθέτει κάτι περισσότερο στην ιδιαιτερότητα αλλά και στη σημασία του Συμβουλίου της Ευρώπης", κατέληξε ο Μάριο Σοάρες.

    Πρόσφατα άρχισε η πρακτική πολιτικών επισκέψεων του ΓΓ του ΣτΕ μαζί με τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών για συμβολή στην αντιμετώπιση κρίσεων, μια πρώτη φορά στη Βοσνία και μια δεύτερη στην Αλβανία επί γερμανικής Προεδρίας, τέλος '97-αρχές 98, σημειώνοντας πρόθεση αύξησης του ρόλου της οργανωμένης Ευρώπης σ' ολόκληρη την Ήπειρο.

    [11] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΙΤΟΝΑ

    Ευρεία δημοσιότητα έδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στην επίσκεψη του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, Κώστα Γείτονα στα Τίρανα και στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας στον τομέα της υγείας.

    Με τίτλους όπως, "Επιβεβαιώνεται η ελληνική βοήθεια προς τον αλβανικό τομέα της Υγείας", "Η Ελλάδα πρώτος εταίρος του αλβανικού υγειονομικού τομέα", οι εφημερίδες στο σύνολό τους πρόβαλαν με εκτενείς αναφορές την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, τις επαφές της με τον Αλβανό υπουργό Υγείας, Λεονάρντ Σόλις, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Καστριότ Ισλάμι, την υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας, Ερμελίντα Μέξι και ειδικότερα το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα, τη σημαντική προσφορά της Ελλάδας στην προστασία και την υγεία του αλβανικού λαού.

    Η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας στον τομέα της υγείας ήταν από τα βασικά θέματα των ειδήσεων της αλβανικής κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η οποία υπογράμμιζε μεταξύ άλλων: "Η συμφωνία θα συμβάλει στην προστασία της υγείας των δυο λαών. Είναι γνωστή η συνεισφορά της Ελλάδας στη νοσηλεία εκατοντάδων Αλβανών ασθενών, πριν και μετά τη γνωστή αλβανική κρίση".

    Ο κ.Γείτονας σε συνέντευξη που έδωσε με τον Αλβανό ομόλογό του, Λεονάρντ Σόλις στην αλβανική τηλεόραση, επισήμανε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι η συμφωνία θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας και στους δύο λαούς."Θα προστατεύσουμε την υγεία των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα, θα ενισχύσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία για αποφύγουμε μεταδοτικά νοσήματα και θα βοηθήσουμε με εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού τις υπηρεσίες Υγείας της Αλβανίας, έτσι ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους Αλβανούς πολίτες", τόνισε.

    Ανέφερε ότι το Κέντρο Επιδημιολογίας της Ελλάδας θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Αλβανίας και θα αναπτυχθεί μια σειρά δράσεων, όπως είπε, για την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των Αλβανών πολιτών να είναι καλύτερη. "Είναι μια συμφωνία συνεργασίας με συνέχεια, για το καλό των πολιτών των χωρών μας, των Ελλήνων και των Αλβανών", υπογράμμισε.

    "Το πόσο υγιής θα είναι ο Ελληνας όταν τα σύνορα είναι ανοικτά -κάτι που ισχύει όχι μόνο για τις δύο συγκεκριμένες χώρες, αλλά για όλο τον κόσμο- εξαρτάται από το πόσο υγιής θα είναι και ο Αλβανός. Η καλή κατάσταση της υγείας έχει σημασία αν είναι από κάθε πλευρά των συνόρων", υπογράμμισε ο κ.Γείτονας απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξουν οφέλη για την Ελλάδα από τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Αλβανό ομόλογό του.

    Ο κ.Γείτονας υπογράμμισε το ουσιαστικό και όχι μόνο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναδιοργανωθεί σε σωστές βάσεις το σύστημα υγείας στην Αλβανία διότι αυτό θα ωφελήσει, όπως είπε, τους ίδιους τους Ελληνες, ενώ αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος της δωρεάν υγειονομικής βοήθειας για τους Αλβανούς που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, είπε: "Η συμφωνία προβλέπει για τους πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ]jtajto περιστατικό, να χορηγείται περίθαλψη, ενώ προβλέπεται για ένα ορισμένο αριθμό Αλβανών να εξυπηρετηθούν από τα ελληνικά νοσοκομεία όταν αυτοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από νοσοκομεία της Αλβανίας". Υπενθυμίζοντας επίσης ότι η διαδικασία για την κάρτα εργασίας για τους Αλβανού που εργάζονται στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ότι οι εφοδιασμένοι με κάρτα εργασίας θα έχουν και υγειονομική περίθαλψη.

    Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί νέα φάση στη διμερή συνεργασία στον τομέα της υγείας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πσό των 5 δις, από τα 20 συνολικά δις του ελληνικού δανείου προορίζονται για την αλβανική παιδεία και υγεία.

    Οπως είπε ο κ.Σολις η αλβανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του υγειονομικού συστήματος για τα Τϊρανα, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 28 εκ.δολάρια εκ των οποίων τα 17 εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν από τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε άλλα 11 εκατομμύρια και το ποσό των 5 δις θα αξιοποιηθεί αφού προηγουμένως προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας", τόνισε.

    [12] KΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Σπείρα που οργάνωνε μεταφορά Ρουμάνων λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα εξάρθρωσε την Τρίτη η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

    Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, πρόκειται για δύο Σκοπιανούς υπηκόους, οι οποίοι με φορτηγό παραλάμβαναν Ρουμάνους από τα σύνορα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και τους μετέφεραν παράνομα, έναντι μεγάλης αμοιβής, στα σκοπιανοελληνικά σύνορα.

    Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω κοντά στη συνοριακή διάβαση Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία, απ όπου παρέλαβαν 112 Ρουμάνους λαθρομετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. Οι Ρουμάνοι απελάθηκαν στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Ε.Π.

    [13] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το κτίριο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καθώς παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα στην πρόσοψη και στη στέγη του. Το θέμα της αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας φέρνει στην επικαιρότητα δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλλιέτ" με αφορμή πρόσφατες αποκαλύψεις για ιστορικά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, όπως του παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ το οποίο έχει παραμεληθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να υποστεί σοβαρές καταστροφές.

    Οι εργασίες αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως η πρόσοψη του ναού και να αντικατασταθούν τα μολύβδινα τμήματα της στέγης. Το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού έχει διαθέσει από τον φετινό προϋπολογισμό του για τις εργασίες αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας 125 δισεκατομμύρια λίρες (500.000 δολάρια) τη στιγμή που μόνο για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών απαιτούνται 900 δισεκατομμύρια λίρες (3.600.000 δολάρια). Η "Μιλλιέτ" επισημαίνει ότι αναζητούνται σπόνσορες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης.

    Οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν και ορισμένα μέτρα για την προστασία της Αγίας Σοφίας από τους σεισμούς παρότι το κτίριο δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο καθώς δεν υπάρχουν ρωγμές. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Bogazici της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Ερντίκ, επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία μπορεί να αντέξει σε σεισμούς έντασης πολλών Ρίχτερ και να υποστεί ζημιές μόνο στους τρούλους.

    [14] ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ "ΤΟΠΕΝΕΡΤΖΙ"

    Σε ρωσικά χέρια πέρασε και επισήμως η βουλγαρορωσική εταιρία φυσικού αερίου "Τοπένερτζι", ιδιοκτησία πλέον του μονοπωλίου φυσικού αερίου "Γκάζπρομ". Η επίσημη μεταβίβαση των μετοχών των βουλγαρικών ιδιωτικών εταιριών "Μούλτιγκρουπ", "Οβεργκαζ", των κρατικών "Χίμπιμπορτ" και "Μπουλγκάργκαζ" και των τραπεζών "Μπούλμπανκ" και "Πρώτη Ιδιωτική Τράπεζα", έγινε χθες κατά τη διάρκεια κοινής συνέλευσης των μετόχων.

    Το γεγονός αυτό είχε προαποφασιστεί στο τέλος του προηγούμενου μήνα κατά τη διάρκεια συνάντησης του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και του προέδρου της "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ και αποτελεί υποχρεωτικό βήμα για να τεθούν σε ισχύ οι υπογεγραμμένες πριν από μία εβδομάδα συμφωνίες Σόφιας- Μόσχας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την τράνζιτ μεταφορά του για άλλες βαλκανικές χώρες μέσω της βουλγαρικής επικράτειας. Κ.Κ.

    [15] ΜΠΕΡΕΖΟΦΣΚΙ: Η ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Την ανάγκη για ριζική αναδιοργάνωση της Κοινοπολιτείας Amen\qtgtym Κρατών εξέφρασε, σήμερα, ο νεοδιοριζόμενος γενικός γραμματέας της ΚΑΚ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Μπόρις Μπερεζόφσκι, από τη Μολδαβία, όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

    Ο κ. Μπερεζόφσκι, σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Μολδαβίας, Πέτρου Λουτσίνσκι, καταδίκασε τις τεταμένες σχέσεις της Κοινοπολιτείας με τη Ρωσία και τόνισε πως οι συνθήκες που επικρατούν στην ΚΑΚ, όπως είναι η καταπάτηση ελευθεριών ή οι διακρίσεις μεταξύ των κρατών, δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα του 20ου αιώνα, συνεπώς θα πρέπει να μεταβληθούν.

    Ο νέος γενικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών επισήμανε πως με τον κ. Λουτσίνσκι ασπάζονται τις ίδιες απόψεις σε ότι αφορά το μέλλον της Κοινοπολιτείας, ενώ, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μολδαβίας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΚ θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Μπερεζόφσκι αναμένεται, αργότερα σήμερα, να μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, ενώ επισκέψεις θα πραγματοποιήσει στη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Π.Ν.

    [16] ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    "Κοινή πρωτοβουλία" για το ζήτημα της προοπτικής της εθνικής κυριαρχίας που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά το τέλος της διήμερης γαλλο- γερμανικής συνόδου κατά την οποία δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν την πρωτοβουλία στη σύνοδο της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

    Όπως υποστήριξαν οι δύο ηγέτες, η ιδέα αυτή έχει ως στόχο να "θέσει σε εφαρμογή την αρχή της επικουρικότητας", και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα διαχωριστούν οι τομείς της πολιτικής τους οποίους θα χειρίζεται η Ε.Ε. και αυτούς που θα χειρίζονται οι κυβερνήσεις. Μάλιστα, δήλωσαν ότι με κοινή επιστολή που θα περιλαμβάνει τις σχετικές ιδέες θα ενημερώσουν την προεδρία της Ε.Ε. και τους εταίρους στην Ένωση.

    Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα αποτελεί ο καθορισμός, κατά πόσο μια εθνική κυβέρνηση μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική σε ένα πολιτικό τομέα και πιο είναι το καταλληλότερο στάδιο, από το οποίο θα αναλάβει η Ε.Ε.

    Ο κ.Κολ διευκρίνισε ότι η κοινή επιστολή των δύο ηγετών δεν θα έχει χαρακτήρα μιας κίνησης προς "εθνικοποίηση", αλλά της εγγύησης του επιπέδου της αρχής της συμπληρωματικότητας.

    Ο κ.Σιράκ επεσήμανε τη μεγάλη σύγκλιση απόψεων, αλλά και τη σύγκλιση για την ιδέα της μελλοντικής Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν διαφωνούν στο θεμελιώδη ρόλο των χωρών- μελών στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο Γάλλος ηγέτης χαρακτήρισε την κοινότητα ως "μια Ευρώπη που αποτελείται από κράτη", ενώ ο κ.Κολ προτίμησε να κάνει λόγο για "μια Ευρώπη που ιδρύθηκε βάση της ταυτότητας και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων του κάθε έθνους". Ε.Ρ.

    [17] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Για άλλη μια φορά φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα στη διαδικασία κατάρτισης του νέου Συντάγματος της Αλβανίας, λόγω των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν σχετικά με το θέμα αποζημίωσης των πρώην ιδιοκτητών.

    Το 1991 με νόμο που ψηφίστηκε από την πρώτη αλβανική προεδρική Βουλή, η γη μοιράστηκε με κλήρους σε όλους τους αγρότες, που τη δούλεψαν από το 1945 έως το 1990. Από τότε δεν έπαψαν οι διεκδικήσεις των πρώην μεγάλων και μικρών γαιοκτημόνων.

    Ετσι, το σχετικό άρθρο για την ιδιοκτησία στο σχέδιο Συντάγματος, έφερε στο προσκήνιο το σημαντικό αυτό θέμα. Ο συμπροεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την κατάρτιση του Συντάγματος, Σαμπρί Γκότο, και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για πολλά χρόνια, εμμένει στη θέση πως θα πρέπει να αποζημιωθούν ο κλήρος και οι πρώην ιδιοκτήτες της καλλιεργήσιμης γης.

    Τα κόμματα του δεξιού συνασπισμού επιμένουν να επιστραφούν εξ ολοκλήρου οι ιδιοκτησίες στους πρώην ιδιοκτήτες, κάτι που θα δημιουργούσε προβλήματα με τους νέους ιδιοκτήτες.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αν και αρκετά χρόνια στην εξουσία, πιστεύει πως υπάρχουν περιθώρια για φυσική αποζημίωση αλλά και χρηματική. Πάντως και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα "υποχώρησε" στο ίδιο θέμα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Παντελή Μάϊκο δήλωσε ότι "η άποψη της φυσικής αποζημίωσης των ιδιοκτητών που εκφράστηκε στην Επιτροπή κατάρτισης του Συντάγματος, είναι ο πρώτος συμβιβασμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το σοβαρό πρόβλημα των ιδιοκτησιών".

    Ομως, μερίδα στελεχών του κόμματος, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρό του, Σερβέτ Μπελούντι, κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος πως "ολισθαίνει προς τα δεξιά" και βλέπει μια τέτοια πράξη ως αφετηρία νέων κοινωνικών προβλημάτων.

    Ωστόσο, σήμερα ο γραμματέας Οργανωτικού, Γκραμός Ρούσι, σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνασπισμού αναγκάζει το κόμμα μας να κινηθεί προς τα δεξιά.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [18] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την θέση ότι για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν τις συνομιλίες προκειμένου να παραχωρηθεί στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου μία μορφή αυτονομίας στο πλαίσιο της Σερβίας υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι η κατάσταση στο Jossuvop]dio εμπνέει ανησυχίες και τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να συμφωνήσουν και να συγχρονίσουν τα βήματα και τις ενέργειες σε διπλωματικό πλάνο, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με ειρηνικά μέσα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη γνωστή θέση για την αναγκαιότητα άσκησης πιέσεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι η ουσία του προβλήματος είναι πως στο συγκεκριμένο τμήμα της Σερβίας, ζει η πλειοψηφία του αλβανικού πληθυσμού του οποίου τα νόμιμα αιτήματα απορρίπτουν οι Σέρβοι, επειδή πρόκειται για τμήμα της χώρας τους.

    Ο κ. Κλίντον απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή είπε ότι "δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο", τονίζοντας ότι δεν έγινε για το συγκεκριμένο θέμα καμία αναφορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας τόνισε στις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η διπλωματία και οι οικονομικές πιέσεις είναι τα όπλα που διαθέτει η Ομάδα Επαφής για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Για αυτό το λόγο το Κοσσυφοπέδιο θα είναι το αναπόφευκτο θέμα που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των χωρών της Ομάδας των 8 ισχυροτλέρων χωρών αύριο και μεθαύριο στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση των συγκρούσεων.

    Ασκούμε ισχυρές πιέσεις, ώστε να πείσουμε τις δύο πλευρές να αρχίσουν τις συνομιλίες", σημείωσε ο κ. Ντίνι Κ.Γ.

    [19] ΣΕΣΕΛΙ:ΑΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αύξηση των πιέσεων που ασκούν οι δυτικές χώρες στη Γιουγκοσλαβία διαπιστώνει ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.

    Ο κ. Σέσελι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός με τους τρομοκράτες αλλά ότι η σερβική πλευρά είναι πάντα έτοιμη για δημόσιο διάλογο με τους με τους πολιτικούς εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας, χωρίς μεσολαβητές.

    "Οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει το δημόσιο διάλογο. Στο κοινό μπορούν να βρίσκονται και ξένοι παρατηρητές αλλά δεν μπορούν να συμμετέχουν και να πάρουν ρόλο διαιτητή", είπε ο κ. Σέσελι προσθέτοντας "ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση γιατί ο σερβικός λαός καθόρισε τη θέση του σχετικά με τη ξένη μεσολάβηση στα εσωτερικά θέματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Σέσελι είπε ότι κανείς δεν απαγόρευσε τον Φελίπε Φκονζάλες να επισκεφθεί τη Γιουγκοσλαβία και να συζητήσει με όποιον επιθυμεί.

    Πιθανή μόνιμη αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γιουγκοσλαβία θα έχει νόημα αν η χώρα επανενταχθεί στον οργανισμό και σε αυτή την περίπτωση δεν θα ενοχλήσει κανένα, είπε ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

    "Δεν έχουμε μυστικά από τον κόσμο. Κάθε διπλωματική αποστολή έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για τα γεγονότα στη Σερβία. Όλοι oi ξένοι αντιπρόσωποι μπορούν να συζητήσουν με τους πολιτικούς των κυβερνώντων κομμάτων, της αντιπολίτευσης και με τους εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων. Κανείς δεν τους το απαγορεύει", είπε ο κ. Σέσελι τονίζοντας ότι το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι επέμβαση στα εσωτερικά θέματα και διαιτησία.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολιάζοντας την πρόθεση του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς να αποσύρει τους νεοσύλεκτους από το Γιουγκοσλαβικό Στρατό είπε ότι ο κ. Τζουκάνοβιτς κάνει υποθέσεις για επέμβαση του στρατού στην επίλυση του προβλήματος στο Κόσοβο αλλά στη Σερβία κανείς δεν σκέφτεται ούτε προετοιμάζει κάτι τέτοιο.

    Η αστυνομία αντιμετωπίζει τους τρομοκράτες και ο στρατός διαφυλλάτει τα σύνορα, αλλά εκτός αυτού ο κ. Τζουκάνοβιτς δεν έχει συνταγματικό δικαίωμα να αποσύρει τους νεοσύλλεκτους και αν προσπαθούσε κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα, διευκρίνισε ο κ. Σέσελι. Κ.Γ.

    [20] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Πληροφορίες για προθέσεις των Αλβανών τρομοκρατών στο Κοσσυφοπέδιο να επιτεθούν σε στρατιωτικής σημασίας βιομηχανίες στην περιοχή, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR- TAS επικαλούμενο πηγές από το λονδρέζικο χρηματιστηριακή αγορά μετάλλων.

    Κύριος στόχος αναφέρεται ότι ενδέχεται να είναι η μεταλουργική βιομηχανία "Τρέπτσα" καθώς και σταθμοί ηλεκτροδότησης από τούς οποίους τροφοδοτούνται κεντρικά τμήματα της Σερβίας.

    Το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε πληροφορίες τις οποίες πήραν επιχειρηματικοί κύκλοι από το Σίτι του Λονδίνου από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις οποίες βασικός στόχος των επιθέσεων σε βιομηχανίες είναι η διακοπή της παραγωγής και η υπονόμευση των σχεδίων ξένων επενδυτών στο μεταλλουργικό συγκρότημα "Τρέπτσα". Κ.Γ.

    [21] ΚΟΣΟΒΟ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΟΠΛΩΝ

    Μέλη του γιουγκοσλαβικού στρατού εμπόδισαν νωρίς το πρωί απόπειρα παράνομης εισαγωγής όπλων από την Αλβανία κοντά στο φυλάκιο Γκόροζουπ, όπως μετέδωσε το Κέντρο ενημέρωσης στο Πρίζρεν.

    Ομάδα 20 ένοπλων Αλβανών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη Γιουγκοσλαβία άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών του Γιουγκοσλαβικού στρατού, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να τους απωθήσουν και να τους αναγκάσουν να αποσυρθούν στο αλβανικό έδαφος.

    Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες κατά τη συμπλοκή δεν υπήρξαν τραυματίες.

    Οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες κατάσχεσαν σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές 20 κιβώτια που περιείχαν χειροβομβίδες σφαίρες και καλαζνίκοφ κινέζικης προέλευσης.

    Επίσης χθες γιουγκοσλάβοι στρατιώτες στο φυλάκιο Τσάφα Προύσιτ συνέλαβαν δύο Αλβανούς υπήκοους σύμφωνα με το Κέντρο ενημέρωσης, το οποίο επικαλείται πηγές από στρατιωτικούς κύκλους.

    Οι Κιουίτιμα Μπαρντόσι και Βέχμπια - Μπεσκ Μαλιάι, ναρκοθέτης, από την επαρχία Σρεζ συνελλήφθησαν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος στη συνοριακή ζώνη των 100 μέτρων.

    Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης την οποία διεξάγουν στρατιωτικά - ανακριτικά όργανα, οι δύο Αλβανοί σύμφωνα με το Κέντρο ενημέρωσης ομολόγησαν ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες εξοπλισμού των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σε αλβανικό έδαφος και προώθηση ένοπλων ομάδων στη Γιουγκοσλαβία.

    Αργά χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22.00 σημειώθηκε επίθεση στη Τζακόβιτσα στον οικισμό Μέι στο σπίτι του δημοσιογράφου της εφημερίδας της Πρίστινας "Γεντίστβο", Ντράγκουτιν Πρέντιτς χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στον οικισμό Μέι ζουν Αλβανοί καθολικοί, ενώ έχουν μείνει μόνο δύο οικογένειες Σέρβων. Κ.Γ.

    [22] "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στο Κοσσυφοπέδιο δεν αρκούν πλέον μέσα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων, όπως η συμφωνία για την εκπαίδευση, αλλά τίθεται θέμα αυτοδιάθεσης των Αλβανόφωνων, έστω και αν θα έπρεπε να συμβιβαστούν με την εδαφική ακεραιότητα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας".

    Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, μιλώντας στο συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς και της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του πανευρωπαϊκού οργανισμού, Λένι Φίσερ.

    Ο κ. Μεϊντάνι εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός για τη στάση του Βελιγραδίου, κάνοντας λόγο για "εθνικό μίσος, δυσπιστία, εθνικό ξεκαθάρισμα, γενοκτονία, και σφαγές" εκ μέρους του Βελιγραδίου, που όπως είπε, "αψηφεί τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για ειρηνική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου".

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την εκπαίδευση θα ήταν ένα καλό βήμα για την διαδικασία οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης, εάν όμως αυτό γινόταν πριν από μερικούς μήνες. "Αλλά στην παρούσα κατάσταση, συνέχισε ο κ. Μεϊντάνι, η ρεαλιστική προοπτική για μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη Γιουγκοσλαβία και σε ολόκληρη την περιοχή θα απαιτούσε τη συμβατότητα της έννοιας του κράτους με δύο αρχές: Της αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος στην εδαφική ακεραιότητα".

    Πάντως, ο Αλβανός πρόεδρος δεν αποσαφήνισε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συμβιβαστούν τα "ασυμβίβαστα" στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, αφήνοντας να πλανάται ένα κλίμα αβεβαιότητας, αλλά και κινητικότητας.

    [23] Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα έχει η ενδεχόμενη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, επισήμανε ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της προέδρου Μπίλιανα Πλάβσιτς, Ράικο Τόμας.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Dnevni Telegraf" του Βελιγραδίου ο κ.Τόμας τόνισε, ότι η σερβοβοσνιακή οικονομία είναι απόλυτα εξαρτημένη από την οικονομία της Γιουγκοσλαβίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις καταστροφικές συνέπειες τις κυρώσεις που επέβαλε η διεθνής κοινότητα στο Βελιγράδι το 1992.

    Ο σύμβουλος της προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είπε, ότι οι νέες κυρώσεις προς τη Γιουγκοσλαβία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον και την πολιτική της μεταρρύθμισης της οικονομίας που χάραξε η κυβέρνηση του Ντόντικ. Ε.Π.

    [24] ΠΓΔΜ: ΤΟ PDP ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τους κινδύνους που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, "η οποία πιθανόν να μετεξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, με καταστροφικές συνέπειες, χειρότερες από αυτές του πολέμου της Βοσνίας", παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, ο γραμματέας του αλβανικού κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), Νάσε Ζιμπέρι.

    Το PDP του Αμπτουραχμάν Αλίτι, θα απευθύνει έκκληση, τόσο στη τοπική, όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη, μέσω μιας διακήρυξης που θα διανέμει στη Βουλή, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Ζιμπέρι τόνισε ότι τα αιτήματα του κόμματος είναι να αποσυρθούν οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο, να σταματήσουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες και να ασκηθεί πίεση στο Βελιγράδι, ώστε αυτό να προσέλθει σε διάλογο με τους Αλβανούς, με τη συμμετοχή ξένου διαμεσολαβητή.

    Πάντως, ο γραμματέας του PDP, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στις διαδηλώσεις που διοργανώνει καθημερινά το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, (PDP-A) του Αρμπέν Τζαφέρι.

    "Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης, ώστε αυτή να εστιάσει την προσοχή της στις ενέργειες του PDP-A και όχι στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Με αυτό τον τρόπο δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ", υπογράμμισε ο γραμματέας του κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας.

    Ακόμα αναφέρθηκε και στα συνθήματα που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις του PDP-A, λέγοντας ότι το σύνθημα "κάτω οι προδότες", το οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί το PDP, "εμποδίζουν την κοινή δράση όλων των αλβανικών κομμάτων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές". Ε.Σ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 7 May 1998 - 15:16:36