Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ 7% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

  • [02] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

  • [04] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ

  • [05] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΑΘ. ΤΖΟΓΑΝΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [06] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΝΕΦ

  • [07] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [08] 3 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

  • [09] ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΑΟ

  • [10] ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [14] "ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ" ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΕΤΣΕΒΙΤ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

  • [17] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [18] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [19] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ 7% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Νέα μεγάλη πτώση σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Σοφοκλέους, καθώς υπήρξε μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές. Το κλίμα πάντως και σε διεθνές επίπεδο ήταν αρνητικό, καθώς τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες.

    Στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7% και διαμορφώθηκε στις 2.300,07 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έκλεισε στα 81 δισ. δραχμές.

    Οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Leqij]r ενδεικτικές τιμές κλεισίματος: Η Εθνική στις 48.393 δρχ., η Εμπορική στις 18.537, η Ιονική στις 10.488, η Alpha Τράπεζα Πίστεως στις 26.350, ο ΟΤΕ στις 8.795, η Ιντρακόμ στις 17.500 και η ΕΒΖ στις 2.760 δραχμές.

    [02] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Άρχισαν στη Μητρόπολη Αθηνών οι προετοιμασίες για την εκλογή, αύριο, του νέου Αρχιεπισκόπου Ελλάδος, από τους 77 Μητροπολίτες της χώρας, παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη.

    Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της ιεραρχίας δεν τίθενται υποψηφιότητες αλλά ο κάθε εκλέκτορας σημειώνει σε ένα χαρτί τον ιεράρχη που θεωρεί ικανότερο για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Ωστόσο δέκα ιεράρχες γνωστοποίησαν ότι θα δέχονταν ευχαρίστως τις ψήφους των υπολοίπων. Αυτοί είναι οι Μητροπολίτες, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μεγάρων Βαρθολομαίος, Βρασθένης Δημήτριος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Θηβών Ιερώνυμος, Πισιδίας Μεθόδιος, Ζιχνών - Νευροκοπίου Σπυρίδων, Κερκύρας Τιμόθεος, Δημητριάδος Χριστόδουλος, και Περιστερίου, Χρυσόστομος. Επικρατέστεροι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο φέρονται οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Δημητριάδος Χριστόδουλος, Ιωαννίνων Θεόκλητος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

    Η διαδικασία της εκλογής θα ξεκινήσει στις 9 αύριο το πρωί μετά την αρχιερατική λειτουργία. Εάν στις πρώτες δύο ψηφοφορίες, στις οποίες χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δεν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους. Για πρώτη φορά τα ψηφοδέλτια δεν θα καούν αλλά θα φυλαχτούν στα αρχεία της Εκκλησίας.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στις διαδικασίες ανάδειξης του προκαθημένου της ελληνικής ορθοδοξης Εκκλησίας και πως η εκλογή του είναι υπόθεση των ιεραρχών. "Εμείς πρόσθεσε θα επιδιώξουμε την καλύτερη συνεργασία με το νέο Αρχιεπίσκοπο, όποιος και αν είναι".

    Ερωτηθείς, αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής, ο κ. Ρέππας δήλωσε "ότι δεν έχουμε λόγο για νέα υποτίμηση, γιατί δεν υπάρχουν οι πιέσεις που υπήρχαν την προηγούμενη φορά. Πρόσθεσε δε ότι η προσαρμογή της δραχμής στο σύστημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών πήγε πολύ καλά και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτείνει να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή ισοτιμίας και "το λόγο όπως είπε έχει η αγορά καθώς η δραχμή σήμερα βρίσκεται υποτιμημένη κατά 10 έως 11%.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" για τοποθέτηση διοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι αστείο να μιλάμε για διόδια στο κέντρο της Αθήνας, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα".

    [04] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ

    Το Κόσοβο είναι μια χειροβομβίδα που αν τραβήξουμε λίγο περισσότερο την περόνη θα έχουμε πρόβλημα έκρηξης, είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαστάσεις που παίρνει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η κατάσταση είναι δύσκολη, πρόσθεσε, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις συνεχείς προσπάθειες πίεσης, να υπάρξει χωρίς προϋποθέσεις, άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων πλευρών στο Κόσοβο για να βρεθεί ειρηνική λύση.

    Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, καταβάλει συνεχείς προσπάθειες τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αξιοποιώντας και τις σχέσεις της με το Βελιγράδι, όμως δεν μπορεί να αναμειχθεί στο πρόβλημα.

    Αυτό που προέχει, είπε, είναι να βρούνε οι λαοί των Βαλκανίων συλλογικές προσπάθειες παρέμβασης στο πρόβλημα και αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο ίδιος το Σάββατο στην Οχρίδα, με τον Σκοπιανό ομόλογο του, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του αρχηγού του ΓΕΣ, Μανούσου Παραγιουδάκη με τον αρχηγό του Βουλγαρικού στρατού Τζίνιο Τόνεφ, για το ίδιο θέμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φάτος Νάνο σχετικά με την κρίση στο Κόσοβο, ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε ότι ο κ.Νάνο έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το λεγόμενο "απελευθερωτικό στρατό" για τον οποίο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και από που χρηματοδοτείται και τι εκπροσωπεί σε τελική ανάλυση.

    Παρατήρησε όμως ότι από τη στιγμή που υπάρχουν θύματα, είναι υποχρεωμένος ο κ.Νάνο ως πρωθυπουργός της Αλβανίας να διατυπώσει θέσεις οι οποίες θα εμποδίσουν τη συνέχιση δραστηριοτήτων που οδηγούν σε θύματα.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ρωτήθηκε και για τα όσα είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σε σύσκεψη στελεχών το Σαββάτο και είπε τα εξής "Ο Κ.Σκανδαλίδης επισημαίνει καταστάσεις για προβληματικές συμπεριφορές που είναι υπαρκτό φαινόμενο στο ΠΑΣΟΚ. Νομίζω χρειάζεται συζήτηση και διάλογος με κάθε ειλικρίνεια για όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία δημιουργούν προβλήματα και επηρεάζουν την πολιτική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ".

    "Δυσκολίες σε συμπεριφορές ή λειτουργίες που εμποδίζουν την υλοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά και είμαι βέβαιος ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε και να τα ξεκαθαρίσουμε όλα αυτά".

    [05] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΑΘ. ΤΖΟΓΑΝΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Tριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ο κ.Τζογάνης θα έχει συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μόμτσιλο Πέρισιτς και τον υπουργό Αμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα διμερούς waqajt^qa και συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των δυο χωρών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Σήμερα ο κ.Τζογάνης θα παραβρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με αφορμή τον εορτασμό των έξι χρόνων από την ίδρυση της Νέας Γιουγκοσλαβίας

    [06] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΝΕΦ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από σήμερα ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Βουλγαρίας, αντιστράτηγος, Τζίνιο Τόνεφ, προσκεκλημένος του αρχηγού του ΓΕΣ, αντιστράτηγου, Μανούσου Παραγιουδάκη.

    Οι δύο αρχηγοί θα συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα περιστραφούν γύρω από τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    [07] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Σε ένα από τα πλέον σημαντικά οικονομικά γεγονότα της Θράκης εξελίσσεται η Εμπορική Εκθεση Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18-22 Ιουλίου. Ειδικά αυτή τη χρονιά, που η λειτουργία της συμπίπτει με τη διεξαγωγή του δεύτερου συνεδρίου με θέμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος" και σκοπό την ισχυροποίηση των δεσμών των επιχειρηματιών των παραπάνω περιοχών.

    Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, μέσα από την έκθεση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι κυριότερες παραγωγικές επιχειρήσεις της Θράκης, τα επιμελητήρια των νησιών του Αιγαίου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και διεθνείς συμμετοχές από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

    Η έκθεση, που πραγματοποιείται φέτος για 7η συνεχή χρονιά, έχει ως στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων, της νέας τεχνολογίας και των υπηρεσιών και παράλληλα την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των επιχειρηματιών του Εβρου και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και των χωρών της Βαλκανικής.

    Εκείνο που τη χαρακτηρίζει είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Υπολογίζεται ότι την περσινή έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 50.0000 άτομα και άλλα 2.000 περιηγήθηκαν στις σελίδες τις στο Internet.

    [08] 3 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Με δύο μετάλλια στις βαλίτσες του, ένα χρυσό και ένα ασημένιο, επιστρέφει από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου ολοκληρώθηκε χθες το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Γιάννης Μελισσανίδης.

    Ο Έλληνας πρωταθλητής πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση στη διοργάνωση, ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα 32 κρατών και χάρισε στη χώρα μας μια ακόμα σπουδαία διάκριση. Ο Μελισσανίδης πήρε την πρώτη θέση στο άλμα και τη δεύτερη στις ασκήσεις εδάφους.

    Στην ελληνική συγκομιδή, ο Δήμος Ταμπάκος πρόσθεσε ένα ακόμη let\kkio, αφού κατέκτησε το χάλκινο στους κρίκους, το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες.

    [09] ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΑΟ

    Με στόχο να εξασφαλίσουν από νωρίς την πρόκριση τους στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ, αγωνίζονται σήμερα εκτός έδρας, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, με τον Παπάγου και το Ηράκλειο, αντίστοιχα.

    Ο "Δικέφαλος" που δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι της β' φάσης των πλέι - οφ τους "στρατηγούς", θα επιδιώξει να ζευγαρώσει τις επιτυχίες του και να περάσει στους τέσσερις της διοργάνωσης, ώστε να διεκδικήσει την έξοδο στην Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα.

    Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στις 8 το βράδυ τον Παπάγου στην Αθήνα, χωρίς τους Γιαννούλη και Σάκλεφορντ, οι οποίοι θα εκτίσουν την τελευταία αγωνιστική της ποινής τους. Την αποστολή των Θεσσαλονικέων δεν ακολούθησε ούτε ο Γιώργος Μπαλογιάννης, ο οποίος συνεχίζει να ταλαιπωρείται από ένα τραυματισμό. Οι τρεις παίχτες που έμειναν στη συμπρωτεύουσα θα προπονηθούν κανονικά, ενόψει των δύσκολων αγώνων που έρχονται στη συνέχεια.

    Ο Παναθηναϊκός, χωρίς το Φάνη Χριστοδούλου, βρίσκεται ήδη στην Κρήτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει στις 6:30 το απόγευμα το Ηράκλειο. Σκοπός των παιχτών του Λευτέρη Σούμποτιτς, είναι να διπλασιάσουν τις επιτυχίες και να περάσουν γρήγορα στην επόμενη φάση. Άλλωστε η ομάδα της Κρήτης έχει ήδη εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την έξοδο στην Ευρώπη, στο κύπελλο Κόρατς.

    Στα άλλα δύο ζευγάρια που αγωνίζονται αύριο, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν το προβάδισμα στις νίκες, αφού δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση του Απόλλωνα Πατρών και του Πανιωνίου, στα πρώτα παιχνίδια.

    Αύριο στις 6:30 το απόγευμα, οι Πατρινοί θα φιλοξενήσουν τους "ερυθρόλευκους", ενώ λίγο αργότερα, στις 8 το βράδυ, οι παίχτες του Γιάννη Ιωαννίδη θα διεκδικήσουν τη νίκη από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

    Σε περίπτωση που κάποιο από τα φαβορί, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, δεν κατορθώσουν σήμερα και αύριο να διπλασιάσουν τις νίκες τους, τότε θα χρειαστεί και τρίτο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 του μηνός.

    [10] ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Αρχίζουν σήμερα τα παιχνίδια που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή στο βόλεϊ. Ορεστιάδα και Ολυμπιακός θα βρεθούν αντιμέτωποι στις 6 το απόγευμα στην ακριτική πόλη, στο πρώτο παιχνίδι της τελικής φάσης.

    Η Ορεστιάδα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας και να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα βόλεϊ. Από την άλλη, οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να σηκώσουν για μια ακόμη χρονιά το τρόπαιο. Από το 1969, ο Ολυμπιακός έχει στεφθεί 16 φορές πρωταθλητής.

    Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται στις τάξεις των φιλάθλων της Ορεστιάδας, αφού οι κάτοικοι της ακριτικής πόλης θέλουν να paqajokouh^soum από κοντά την προσπάθεια της ομάδας τους και έτσι το γήπεδο αναμένεται να είναι κατάμεστο.

    Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα συμπληρώσει τρεις νίκες. Ο δεύτερος αγώνας θα γίνει την Τετάρτη, το τρίτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 2 Μαίου, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν και άλλες αναμετρήσεις θα γίνουν στις 4 και 6 Μαίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Υπό διάλυση είναι τα ελληνικά σχολεία στην Αλβανία καθώς ο αριθμός των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των ελληνικών σχολείων στα 99 αναγνωρισμένα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας πριν το 1989-90 ήταν 108 ενώ σήμερα είναι 86, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα στο Βαφοπούλειο ο βορειοηπειρώτης φιλόλογος- ιστορικός, Σταύρος Ντάγιος. Δραματική όμως είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών που από 7710 που ήταν το 1989-90 σήμερα είναι μόνο 2000, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών από 515 μειώθηκε στους 220.

    "Πολλά από τα σχολεία λειτουργούν σήμερα με 2-3 μαθητές" επισημαίνει ο κ Ντάγιος τονίζοντας ότι η κακή κατάσταση της οικονομίας της Αλβανίας ωθεί τους του Έλληνες της μειονότητας να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στην Ελλάδα. "Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή του 40% των μαθητών των μειονοτικών σχολείων προς στην Ελλάδα και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 5-6 χρόνια δεν θα υπάρχουν ελληνικά σχολεία στην Αλβανία" προσθέτει ο κ Ντάγιος.

    Σήμερα η πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ Ντάγιο, είναι σαφώς καλύτερη από ότι ήταν πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τότε οι Έλληνες αναγκάζονταν να φεύγουν για πολιτικούς λόγους ενώ σήμερα οι οικονομικοί λόγοι είναι εκείνοι που τους ωθούν στη μετανάστευση. Όσον αφορά στο θέμα της μειονοτικής παιδείας το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας δείχνει ανοχή στην είσοδο βιβλίων από την Ελλάδα ενώ έχει βελτιωθεί και η ποιότητα των αλβανικών βιβλίων που προορίζονται για τα μειονοτικά σχολεία. "Ο υφυπουργός Παιδείας, Αντρέας Μάρτος, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μειονοτική εκπαίδευση και μάλιστα έχει και την υποστήριξη του μειονοτικού κόμματος της Ομόνοιας. Όμως αυτό δεν αρκεί για να κρατηθεί ο ελληνισμός εκεί. Χρειάζεται βελτίωση της οικονομίας της Αλβανίας", επισημαίνει ο κ Ντάγιος.

    [12] ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ύστερα από τις τελευταίες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αλβανόφωνων και του γιουγκοσλαβικού στρατού, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για μια μεγαλύτερη αυτή τη φορά κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των δυο πλευρών.

    Χθες, σημειώθηκε νέο επεισόδιο μεταξύ των σερβικών αρχών ασφαλείας και αλβανόφωνων επιτείνοντας την ένταση και τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ανάφλεξη στην περιοχή.

    Οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πληροφοριών του γιουγκοσλαβικού στρατού, μεθοριακή δύναμη εντόπισε ομάδα 20 περίπου Αλβανών η οποία προσπάθησε να μεταφέρει λαθραία όπλα και πυρομαχικά στο Κοσσυφοπέδιο από τη γειτονική Αλβανία. Τα μέλη της ομάδας αυτής μετά τον εντοπισμό τους, τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα από 100 κιβώτια με οπλισμό.

    Χθες εξάλλου ομάδα Αλβανών επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του χωριού Κίεβο, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό, ενώ άλλη ομάδα Αλβανών έπληξε με οβίδα το ξενοδοχείο "Ντόμπλιτσε" στην πόλη Ποτούγιεβο.

    Σέρβοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελευταία επεισόδια προκαλούνται σκόπιμα από Αλβανούς, με σκοπό να προκαλέσουν την αντίδραση των σερβικών αρχών ενόψει της σύσκεψης των έξι χωρών της "ομάδας επαφής" την Τετάρτη στη Ρώμη, κατά την οποία θα εξεταστεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Το νέο στοιχείο στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου είναι η ανάμειξη του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο οποίος στις προσπάθειες εντοπισμού των Αλβανών που μεταφέρουν παράνομα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο, συγκρούστηκε επανειλλημμένα με αυτούς. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν ο θάνατος 23 Αλβανών. Χθες έγινε η κηδεία των εννέα, ενώ σήμερα θα γίνει η κηδεία άλλων δέκα.

    Οι συγκρούσεις γίνονται στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, κοντά στις πόλεις Ντέτσανι και Τζακόβιτσα. Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή αυτή είναι αρκετά έντονη και μέχρι χθες απαγορευόταν σε δημοσιογράφους να πλησιάσουν.

    [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΡΒΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μαζικές διαδηλώσεις διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία η παγκόσμια οργάνωση των Σέρβων της διασποράς για το κοσσυφοπέδιο

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, στόχος των διαδηλωτών ήταν να ενημερώσουν τη διεθνή γνώμη για την απόφαση των Σέρβων της διασποράς να υποστηρίξουν το αδιαίρετο της Σερβίας. Ε.Π.

    [14] "ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ" ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της εισηγήτριας, Ελβετίδας βουλευτή Ρούθ Βέρμοτ- Μάγκολντ, αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση, στην εξέταση του προβλήματος των Κούρδων προσφύγων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, που απέδειξε, ότι η Τουρκία "εκ συστήματος και με πρόθεση καταστρέφει τα κουρδικά χωριά στην νοτιοανατολική περιοχή και εξαναγκάση σε "μετανάστευση" τον πληθυσμό τους.

    Η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ερευνά τις καταγγελίες απέρριψε το τουρκικό αίτημα να αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη βουλευτή η εντολή ολοκλήρωσης της έκθεσης, που συνέταξε, παρουσιάζοντας στοιχεία και προτάσεις για πρώτη φορά, πάνω σ΄αυτό το επίκαιρο θέμα, οι πραγματικές διαστάσεις του οποίου υπογραμμίστηκαν κι αυτή την εβδομάδα, μέσα από δύο ακροάσεις και μια απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,σε υποθέσεις αόπλων πολιτών, αλλά και εμπρησμού κατοικιών από stqatowyqov}kajer, όπως έχουν, ήδη, διαπιστώσει καταδικαστικές εκθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για το θέμα αυτό, η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε ψήφισμα, με βάση έκθεση της πορτογαλίδας βουλευτή Μανουέλα Αγγιάρ, στο οποίο τονίζεται, ότι " μιά από τις πρωταρχικές αιτίες αθέλητης μετανάστευσης, είναι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ιδιαίτερη έκταση, πάντως, έχει λάβει το πρόβλημα της καταστροφής χωριών, όπως επισήμανε και σε απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην απόφαση για τις υποθέσεις "Σελτσούκ και Ασκέρ" . Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση , που μόλις δημοσιεύθηκε, "τα αισθήματα ανασφάλειας και κλονισμού, κυριαρχούσαν σε ηλικιωμένους πολίτες. τους οποίους έβγαλαν οι στρατοχωροφύλακες δια της βίας έξω, αναγκάζοντάς τους να κοιτάνε αδρανείς το κάψιμο των οικιών τους και υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν τα χωριά, που τελικά εκκενώθηκαν από τους κατοίκους". Σε τρείς, τουλάχιστον, διαφορετικές υποθέσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα "εκ προθέσεως καταστροφής" των κατοικιών απλών πολιτών. Χαρακτηριστικό της γενικότερης έλλειψης κράτους δικαίου στην περιοχή, είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία και για παραβίαση του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας, ότι "βρήκε εκπληκτικό και εντυπωσιακό το γεγονός, ότι ενώ η ταυτότητα του κύριου υπεύθυνου της ομάδας στρατοχωροφυλάκων, που κατηγορείται και για προσωπική συμμετοχή στον εμπρησμό των κατοικιών, είχε εξακριβωθεί, δεν ελήφθη κανένα μέτρο, ούτε διεξήχθη πραγματική έρευνα, ούτε καν ερωτήθηκε από τις δημόσιες αρχές, που όφειλαν να παράσχουν έννομη προστασία στα θύματα".

    Αντί , όμως, να κάνουν έρευνα εναντίον του κατονομασθέντα στρατοχωροφύλακα - καταστροφέα κατοικιών και χωριών, οι τουρκικές αρχές προτίμησαν να "επιτεθούν και να κατηγορήσουν" την Ελβετίδα βουλευτή.

    "Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης με εξέπληξε" είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Ρουθ Βέρμοτ-Μάγκολντ. " Ενώ θα περίμενα , ότι θα επιδιώξουν εξακρίβωση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια μή κυβερνητικών οργανώσεων, δεν παρουσίασαν ούτε αριθμούς, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά έδειξαν μια στάση σαν να αρνούντο καν ότι υπήρχε πραγματικό πρόβλημα και περιορίστηκαν κυρίως σε προσωπικές επιθέσεις."

    [15] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Κορκμάζ Χάκτανιρ.

    Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα κανονιστεί δια της διπλωματικής οδού, είπε ο κ.Χακτανίρ, ο οποίος ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Τουρκία, η Αμερικανίδα υπουργός θα επισκεφθεί εκτός από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ" θα προεδρεύσει ειδικής σύσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, που υπηρετούν stir βαλκανικές χώρες.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, η οποία πραγματοποιείται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τελευταία επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί το 1990 από τον τότε επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Μπέικερ, σημειώνει η "Μιλλιέτ",

    Η ίδια εφημερίδα αναφερόμενη στις επαφές που είχε ο Κορκμάζ Χάκτανιρ στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια των "πολιτικών διαβουλεύσεων ΗΠΑ-Τουρκίας", τονίζει ότι σχετικά με το κυπριακό, ο Τούρκος υφυπουργός επανέλαβε στους συνομιλητές του τη θέση της Αγκυρας, ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους ως "ισότιμης και κυρίαρχης οντότητας θα αποτελούσε ένα προχωρημένο βήμα και καλή αρχή". Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, ο κ.Χάκτανιρ τηρώντας παραπλήσια στάση έναντι των προτάσεων του απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στάθηκε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους "ως μιας ξεχωριστής οντότητας ακόμη και χωρίς σημερινούς τίτλους και σύμβολα", αντί της αναγνώρισης ως ανεξάρτητου κράτους. Ο Τούρκος αξιωματούχος εξήγησε τη λογική αυτής της στάσης με τη θέση ότι "όσα υπάρχουν στην Κύπρο είναι δύο", ενώ τόνισε ότι η διαφορά ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον προέρχεται από τη σύνδεση που κάνουν οι ΗΠΑ της επίλυσης του κυπριακού με τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οσον αφορά στη συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζων Σάτουκ, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ.Χάκτανιρ ανέφερε ότι η συνομιλία διεξήχθη "σε ηπιότερο κλίμα από ότι φανταζόταν".

    Η "Μιλλιέτ" αναφέρει ακόμη ότι ο κ.Χάκτανιρ μετέφερε στους Αμερικανούς αρμοδίους σημεία από τις καταθέσεις του συλληφθέντος υπαρχηγού του ΡΚΚ, Σεμντίν Σακίκ, αναφορικά με τη δήθεν βοήθεια που παρέσχε η Συρία και η Ελλάδα προς το ΡΚΚ.

    [16] ΕΤΣΕΒΙΤ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Η Τουρκία επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, θέτοντας την εξέλιξη αυτή, ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών . Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ θα αρχίσει "νέα διπλωματική προσπάθεια, από τουρκικής πλευράς, για να ενημερωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα αίτια που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα" αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά " ή δεν τα γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν".

    Οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν , ότι ο Μπουλέντ Ετσεβίτ επέμεινε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και υποστήριξε, ότι " η κοινή διακήρυξη Τουρκίας και "ΤΔΒΚ" αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας φάσης, στην οποία εισήλθε το κυπριακό, ενώ παράλληλα, γνωστοποίησε σε όλο τον κόσμο την αποφασιστικότητα των δύο κρατών, να αγωνιστούν για μόνιμη λύση του προβλήματος".

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι με τη στάση της στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Κύπρου " εξάλειψε την δυνατότητα μιας ομοσπονδιακής λύσης". "Στην Κύπρο, ισχυρίστηκε, υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και οι diapqaclate}seir μπορεί να αρχίσουν μόνο στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών στο νησί."

    [17] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Oπισθοχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, από την αρχική του δήλωση για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά και από τη συμφωνία που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα με τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ, υποστηρίζοντας ότι, τώρα, ούτε το κόμμα του ούτε η κυβέρνηση συνασπισμού δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

    Η συμφωνία των δύο αντρών που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη προέβλεπε το σχηματισμό "υπηρεσιακής κυβέρνησης" τον Οκτώβριο που θα προετοίμαζε τη χώρα για τις εκλογές. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu", ο κ.Γιλμάζ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι πρόωρες εκλογές θα είναι καλές για τη χώρα. "Πρωταρχικός μας στόχος είναι να υπηρετούμε το λαό και τις ανάγκες του", τόνισε ο κ.Γιλμάζ και πρόσθεσε ότι ο κ.Μπαϋκάλ θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων και της κοινής γνώμης.

    Η επαναπροσέγγιση της θέσης του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας του με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, καθώς και με τα συμμαχικά κόμματα στην προοπτική του σχηματισμού, σε λιγότερο από δύο μήνες, μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου.

    Ο αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού προκάλεσε τον κ.Μπαϋκάλ, επισημένοντας ότι "εάν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, πρέπει να αποσύρει τη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση τώρα και να την αφήσει να καταρρεύσει".

    Σύμφωνα με την εκτίμηση πολιτικών αναλυτών, στη Τουρκία επικράτησε πλήρης σύγχυση για τις συνέπειες πιθανής ανατροπής της κυβέρνησης από τον Μπαϋκάλ, ενώ και ο τουρκικός στρατός που ανάγκασε την ισλαμική κυβέρνηση σε παραίτηση, είναι επίσης κατά της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο κ.Γιλμάζ είχε αναφέρει ότι η συμφωνία με τον κ.Μπαϋκάλ δεν καθορίζει αυστηρά ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Ε.Ρ.

    [18] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Πανεπιστήμιο Αλεβιτών πρόκειται να ιδρυθεί στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Το πρώτο βήμα για την ίδρυση του πανεπιστημίου έγινε κατά τη διάρκεια του δευτέρου διεθνούς συνεδρίου Αλεβιτών του ιδρύματος Εhl-i Beyt στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι σαράντα τριών χωρών.

    Σήμερα στην Τουρκία ζουν 25 εκατομμύρια Αλεβίτες οι οποίοι, όπως δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ιδρύματος, Φερμανί Αλτούν, δεν γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Ο κ Αλτούν επισήμανε, ότι η θρησκεία και τα σύμβολα των Αλεβιτών χρησιμοποιούνται πολλές φορές για πολιτικούς σκοπούς, και εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτό. Η ίδρυση πανεπιστημίου Αλεβιτών θα στοχεύει να δημιουργήσει επιστήμονες, που θα ερευνήσουν τον pokitisl| των Αλεβιτών και θα εμποδίσουν την πολιτικοποίηση της θρησκείας.

    [19] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Διμερή συμφωνία 12ετούς διάρκειας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την τράνζιτ μεταφορά του δια της βουλγαρικής επικράτειας σε άλλες βαλκανικές χώρες, υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρίας "Γκάζεξπορτ" (θυγατρική της "Γκάζπρομ"), Γιούρι Κομάροφ και ο εκτελεστικός διευθυντής της βουλγαρικής κρατικής εταιρίας "Μπουλγκάργκαζ", Ιλία Ιβανόφ, σήμερα στη Σόφια.

    Επίσης, μνημόνιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των βουλγαρορωσικών σχέσεων στον τομέα του φυσικού αερίου, υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και ο πρόεδρος του ρωσικού ομίλου "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ.

    Οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν από κοινού για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου και τη διεύρυνση της αγοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χορήγησης άνω των 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία.

    Η Σόφια εγγυήθηκε την αναβάθμιση του δικτύου αγωγών της ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ποσότητες της τράνζιτ μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου με προορισμό την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και την ΠΓΔΜ.

    Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, μετά το 2004, το δίκτυο αγωγών της Βουλγαρίας θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

    Αύριο ο πρόεδρος της "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και τον πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ. Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 27 April 1998 - 14:27:50