Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Report in Greek, 98-04-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 1998


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ
  • [03] Μ.ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ
  • [04] ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [05] Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [07] ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Στη 1.40 σήμερα, 23 Απριλίου 1998, σε ηλικία 92 ετών, απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με τη λακωνική αυτή δήλωση ο στενός συνεργάτης του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, κ.Πέτρος Μολυβιάτης ανακοίνωσε πριν από λίγο και επίσημα την θλιβερή είδηση του θανάτου του πολιτικού που για πέντε ολόκληρες δεκαετίες σφράγισε με την έντονη παρουσία του την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για πάνω από δέκα μέρες έδωσε μια άνιση μάχη στο ιατρικό κέντρο "Υγεία", ενώ όπως έγινε γνωστό από τους θεράποντες γιατρούς του ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή της καρδιάς του.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μια από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 1955 έως τον Νοέμβριο του 1963 και από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1980. Διετέλεσε δυο φορές πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την πρώτη φορά από τον Μάιο του 1980 έως τον Μάιο του 1985, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Χρήστος Σαρτζετάκης και την δεύτερη από τον Μάιο του 1990 έως τον Μάιο του 1995.

    Γεννήθηκε στο χωριό Πρώτη του νομού Σερρών στις 23 Φεβρουαρίου 1907. Αρχικά έγινε δικηγόρος και άσκησε το επάγγελμά του στις Σέρρες. Εισήλθε στην πολιτική το 1935, οπότε και εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος στις Σέρρες. Επανεκλέχθηκε βουλευτής το 1936. Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά και της Κατοχής είχε αποσυρθεί από την πολιτική. Μετά την απελευθέρωση εισήλθε εκ νέου στον στίβο της πολιτικής. Στις εκλογές του 1946 και του 1950 έγινε βουλευτής Σερρών με το Λαϊκό Κόμμα. Όταν δημιούργησε ο Παπάγος τον "Ελληνικό Συναγερμό" αποχώρησε από τους Λαϊκούς και pqos^khe στον "Ελληνικό Συναγερμό" με τη σημαία του οποίου εξελέγη βουλευτής Σερρών το 1951 και 1952.

    Στο διάστημα 1946-1952 χρημάτισε πολλές φορές υπουργός. Για πρώτη φορά είχε ορκιστεί υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Κ.Τσαλδάρη στις 24 Νοεμβρίου 1946 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 1947. Το 1948 έγινε υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη και στη συνέχεια υπουργός Κοινωνικής Προνοίας μέχρι τον Ιανουάριο του 1950. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 1950 κράτησε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου. Στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου ήταν υπουργός δημοσίων έργων.

    Το 1955 χρίστηκε από τον τότε βασιλέα Παύλο πρωθυπουργός σε αντικατάσταση του ετοιμοθάνατου Παπάγου. Μέσα σε τέσσερις μήνες ίδρυσε την "Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση", στην οποία προσχώρησαν 190 βουλευτές. Ως αρχηγός της ΕΡΕ κέρδισε τρεις φορές τις εκλογές το 1956, το 1958, το 1961 και παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τον Νοέμβριο του 1963. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 η ΕΡΕ μετά και τις εναντίον της καταγγελίες για την υπόθεση δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ηττήθηκε από την "Ένωση Κέντρου" του Γεωργίου Παπανδρέου. Τότε ο Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΡΕ και έφυγε στο Παρίσι, όπου ιδιώτευσε μέχρι τη Μεταπολίτευση.

    Γύρισε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και σχημάτισε ως πρωθυπουργός την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1974 το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 54% και στις επόμενες του 1978 με 41%. Από τα πρώτα βήματα του Καραμανλή μετά τη Μεταπολίτευση ήταν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η απόδωση της ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες που επέστρεψαν στην πατρίδα και η προσέγγιση με τα περισσότερα βαλκανικά κράτη. Στο διάστημα 1975-1978 ο Καραμανλής επισκέφθηκε προσωπικά όλα τα κράτη του τότε ανατολικού συνασπισμού, ενώ το 1979 επισκέφθηκε τον Οκτώβριο τη Σοβιετική Ενωση και τον Νοέμβριο την Κίνα. Παρόμοια ανοίγματα έκανε και προς τον αραβικό κόσμο.

    Όμως τα σημαντικότερα επιτεύγματα των κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα που επιτεύχθη τον Μάιο του 1979 και η επανένταξη στο ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1980.

    [03] Μ.ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ

    Ως τον "μεγάλο των μεγάλων" μνημονεύει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο στενός συνεργάτης του, Μενέλαος Χατζηγεωργίου, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

    Το "εκτόπισμα" της προσωπικότητας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναλώνεται στην πολιτική του οντότητα, αλλά αποτυπώνεται και στη δράση του ως ανθρώπου."Ηταν μεγάλος ως πολιτικός και ως άνθρωπος και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Το παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοι", αναπολεί -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο κ.Χατζηγεωργίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι οι πολιτικές μορφές που κυριαρχούν στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας: ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που έκανε τη χώρα μεγάλη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, pou δημιούργησε την Ελλάδα της Ευρώπης και επανέφερε τη δημοκρατία.

    Φαίνεται, όμως, ότι το τίμημα της πλουσιότατης πολιτικής δράσης του ήταν η απώλεια της χαράς απόκτησης ενός παιδιού. Η πικρία του κ.Καραμανλή σχετικά με το γεγονός ότι δεν απέκτησε ποτέ παιδιά διαφαίνεται με τον πιο "εύγλωττο" τρόπο στο παρακάτω - σχεδόν άγνωστο- περιστατικό που διηγείται ο κ.Χατζηγεωργίου:

    "Πριν από αρκετά καλοκαίρια βρισκόμασταν στο σπίτι του στρατηγού Αγαμέμνονα Γκράτσιου, στη Χαλκιδική, μαζί με την κόρη μου, Μελίνα και την ξαδέλφη της, Ελένη, που ήταν τότε και οι δύο, 12-13 ετών. Οταν ήλθε στο σπίτι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, του παρουσίασα τα δύο κορίτσια. ''Να σας γνωρίσω τις εγγονές του Κώστα Λαδά και του Αντώνη Βεζύρογλου'', του είπα. Τις κοίταξε, τις αγκάλιασε και γύρισε και μου είπε: "Είδες, αυτοί τα κατάφεραν να κάνουν παιδιά". Η οικογένεια του έλειψε πάρα πολύ. Στερήθηκε πολλά πράγματα, για να τα δώσει όλα στην Ελλάδα. Η φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή αγκαλιά με τη Μελίνα και την Ελένη βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο σπίτι μου και δεν θα φύγει ποτέ από εκεί".

    [04] ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Στις 8 το πρωί θα ανακοινωθεί επίσημα από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή πότε, που και πως θα γίνει η κηδεία του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε γραπτή παρακαταθήκη, με την οποία ζητά να μην υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, η νεκρώσιμη ακολουθία να ψαλλεί σε μικρό οικογενειακό κύκλο με την παρουσία πολιτικών φίλων και να ταφεί έξω από το ίδρυμα Καραμανλή στη Φιλοθέη.

    [05] Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Σημαντική, ήταν η συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ανάπτυξη της συνεργασίας της χώρας μας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και στην εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στη χερσόνησο του Αίμου. Αξιοποιώντας με μαεστρία και τόλμη το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    Ακόμη από την πρώτη οκτάχρονη διακυβέρνηση του τόπου (1955- 1963), αλλά κυρίως στο διάστημα 1974-1980 που εκλέχθηκε εκ νέου πρωθυπουργός, καθώς επίσης και τις περιόδους 1980-1985 και 1990- 1995, κατά τις οποίες διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κων. Καραμανλής, εργάσθηκε με ζήλο και τόλμη για να φέρει πιό κοντά την Ελλάδα προς τις χώρες της περιοχής, επαναλαμβάνοντας συχνά, αυτό που είχε πει στο Βουκουρέστι, το Μάϊο του 1975, ότι "τα Βαλκάνια δεν πρέπει πιά να θεωρούνται πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά ως μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας".

    Επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, το 1976, εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, για την βελτίωσηση των οποίων είχαν γίνει οι πρώτες ενθαρρυντικές κινήσεις με την αποκατάσταση πρώτα των εμπορικών και στη συνέχεια και των διπλωματικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων. Οι κινήσεις αυτές, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Ελλάδας, εγκαινίασαν ένα νέο κεφάλαιο stgm ιστορία της διαβαλκανικής συνεργασίας. Τις προσπάθειες του Κων. Καραμανλή, τις συνέχισε τα επόμενα χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τη δήλωσή του, το Φεβρουάριο του 1984, του απαραβίαστου των ελληνοαλβανικών συνόρων. Για να ακολουθήσει από τον ίδιο, τρία χρόνια αργότερα, στις 28 Αυγούστου 1987, της άρσης της εμπόλεμης κατάστασης που επί μισό αιώνα επικρατούσε μεταξύ των δύο χωρών, δηλητηριάζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις.

    Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, υπήρξε, με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, μια θεαματική ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Ανάπτυξη στην οποία είχε συνεισφέρει και ο τότε κομμουνιστής πρόεδρος της γειτονικής χώρας Τοντόρ Ζίβκοφ. Με συνέπεια ο άξονας συνεργασίας Αθηνών-Σόφιας, να αποτελεί, κατά την τελευταία περίοδο του ιδεολογικού διαχωρισμού της Ευρώπης, τη βασική συνισταμένη των ισορροπιών στη βαλκανική χερσόνησο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα κείμενα των διμερών επαφών, που υπογράφονταν την μετά το 1974 περίοδο, ήταν χαρακτηριστική η φράση ότι "οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι υπόδειγμα για τις σχέσεις γειτονικών χωρών με διαφορετικό κοινωνικό-οικονομικό σύστημα".

    Οι πρώτες ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, άρχισαν στην Αθήνα και τη Σόφια τον Ιανουάριο του 1975 και το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Καραμανλή να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα του.

    Οι συναντήσεις με τον Ζίβκοφ του Καραμανλή αρχικά και στη συνέχεια του Α.Παπανδρέου και η Διακήρυξη Φιλίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες στις 11 Σεπτεμβρίου 1986, αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βάση για την εξέλιξη των διμερών τους σχέσεων.

    Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Κων. Καραμανλή, στις 24 Ιουλίου 1974, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρουμανία, θα αναπτυχθούν όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το βαλκανικό άνοιγμα της Ελλάδας, ξεκίνησε από την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, το Μάϊο του 1975, του τότε ΄Ελληνα πρωθυπουργού. Η υπογραφή της Πανηγυρικής Δήλωσης δώδεκα αρχών, στις 27 Μαϊου 1975, που έμελε να καθορίσει το μέλλον των ελληνορουμανικών σχέσεων, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως το γενικότερο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Η Συμφωνία Οικονομικής, Βιομηχανικής και τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, που υπεγράφη στις 29 Μαρτίου 1976, θα αποτελέσει σταθμό στον καθορισμό του γενικού πλαισίου που θα διέπει εφεξής το συμβατικό καθεστώς ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο επιζητούμενος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ρουμανίας θα προσδώσει μετά το 1994 νέα ώθηση και δυναμική στις ελληνορουμανικές σχέσεις.

    ΄Οπως σημειώνουν οι βιογράφοι του Καραμανλή, η επίσημη επίσκεψή του, τον Ιούνιο του 1975 στη Γιουγκοσλαβία, ήταν περισσότερο υπόθεση μιάς φιλικής ρουτίνας παρά άνοιγμα κάποιας νέας πόρτας στις χώρες της λεγόμενες σοσιαλιστικές χώρες. Στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στο Βελιγράδι, αξιοποιώντας τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούσε με τον γιουγκοσλάβο ηγέτη Γιόσιπ Μπρος Τίτο ακόμη από την εποχή των πρώτων του κυβερνήσεων, ο Καραμανλής παρουσίασε το σχέδιό του γιά μία διαβαλκανική διάσκεψη. Καθώς, όπως εκτιμούσε, η οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ tym χωρών της περιοχής μας, είναι εφικτή, ακόμη και όταν οι πολιτικές σχέσεις είναι οξυμμένες.

    Η διάσκεψη, τελικά συνήλθε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1976 με τη συμμετοχή της Ελλάδος, Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανία, καθώς και αντιπροσωπείας από την Τουρκία, ενώ η Αλβανία, στο πλαίσιο της πολιτικής απομονωτισμού που τότε ακολουθούσε η κομμουνιστική της ηγεσία, αρνήθηκε ευγενικά τη συμμετοχή, επιδοκίμασε όμως την ιδέα της διμερούς συνεργασίας. Στο δρόμο της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, δεν χωρούσαν πλέον οδοφράγματα. Μία δεύτερη διαβαλκανική διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για θέματα μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1979, όταν οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, αποδέχθηκαν σχετική πρόσκληση της Ελλάδας.

    Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι άριστες σχέσεις, που είχε καλλιεργήσει ο Καραμανλής με την τότε Σοβιετική ΄Ενωση, βοήθησαν ώστε έκτοτε η σοβιετική ηγεσία να τάσσεται σταθερά υπέρ της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και κατά της διχοτόμησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη συνάντηση κορυφής των ηγετών ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, που είχε πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ, στις 25 Νοεμβρίου 1974, οι πρόεδροι Φορντ και Μπρέζνιεφ, είχαν ταχθεί, στο τελικό ανακοινωθέν, υπέρ μιάς "σταθερής υποστήριξης για την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου". Μιά σταθερή θέση που διακηρύχθηκε αρκετές φορές στα επόμενα χρόνια από τη σοβιετική ηγεσία και ιδιαίτερα κατά την επίσημη επίσκεψη του Καραμανλή στη Μόσχα, τον Οκτώβριο του 1979.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αμέσως μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής διένειμε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:"Ο μεγάλος εμπνευσμένος ηγέτης που άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας πέρασε στην ιστορία. Παρακαταθήκη του η τεράστια εθνική του προσφορά και διαχρονικό υπόδειγμα η πολιτική του συμπεριφορά της αλήθειας, της ευθύνης, του μέτρου και του αποτελέσματος. Το όραμα και οι αρχές του ιδρυτή μας πάντα θα μας εμπνέουν και θα μας οδηγούν. Χρέος μας να μετουσιώσουμε την βαθειά οδύνη σε δύναμη δημιουργίας και αναγέννησης για την Ελλάδα, την Ελλάδα που τόσο αγάπησε και που τόσο υπηρέτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    [07] ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    ΄Ολη η Ελλάδα και ο απανταχού της γης απόδημος Ελληνισμος, θρηνεί την απώλεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της χώρας που σημάδευσε με την παρουσία του τον 20ο αιώνα. Δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέντε φορές πρωθυπουργός, δέκα φορές υπουργός και δώδεκα φορές βουλευτής. Μία πολυσχιδής προσωπικότητα που σηματοδότησε το λεγόμενο συντηρητικό χώρο. ΄Ηταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας μετά την πτώση της δικτατορίας και οδήγησε την Ελλάδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

    Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του, εκπρόσωποι της κυβέρνησης jai όλου του πολιτικού κόσμου, καθώς επίσης και απλοί πολίτες, με τον πόνο και την οδύνη ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, άρχισαν να συρρέουν στο νοσοκομείο "Υγεία", όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

    ΄Ενας από τους πρώτους που βρέθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ ο Ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης του αποθανόντος τέως προέδρου, κ. Τάκης Λαμπρίας, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους είπε ότι τέτοιες ώρες, τα λόγια περιττεύουν.

    Ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Αντώνης Φούσας, προσερχόμενος στο "Υγεία", έκανε λόγο για το χαμό του μεγάλου ηγέτη, όπως είπε, ενώ ο βουλευτής και δημοσιογράφος Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι "η Ελλάδα είναι από σήμερα ορφανή".

    Συντριμμένοι οι άλλοτε συνεργάτες του δεν θέλησαν να κάνουν καμία δήλωση. Ο μόνος που μίλησε ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής "υπήρξε μεγάλος ηγέτης, μεγάλος δάσκαλος, το έργο του η δημιουργία του εύχομαι να καθοδηγεί τα βήματα του ελληνικού λαού".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 22 April 1998 - 20:49:54