Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΕΝ: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

  • [02] ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [04] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ"

  • [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΔΝΤ

  • [07] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΑΛΜΑ ΝΤΕ ΜΑΓΙΟΡΚΑ Η 5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  • [11] ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

  • [13] ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ: ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

  • [14] ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 17 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΕΝ: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Κοέν.

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι "είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας και ιδιαίτερα μιας μικρής χώρας να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την άμυνα της" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την Τουρκία από τους πυραύλους.

    Επίσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι όσο υπάρχει απειλή εναντίον της Κύπρου, είτε λόγω της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων, είτε λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμβάλλει στην ep_kusg του Κυπριακού, η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει την υποχρέωση να συμπαρίσταται στην Κύπρο για να εξασφαλίσει τα δίκαιά της.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κοέν, εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα ήταν σφάλμα, αλλά χαρακτήρισε ως σφάλμα και τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα αναφορικά με το θέμα αυτό.

    "Το σωστό είναι να βρούμε τρόπους να συζητήσουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε ο κ. Κοέν, ενώ διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε από τον κ. Τσοχατζόπουλο διαβεβαιώσεις ότι οι ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικοί πύραυλοι δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, αλλά επανέλαβε, όπως είπε, τις θέσεις που ανέπτυξε η Αγκυρα, ότι δηλαδή ο καθένας έχει την υποχρέωση να βοηθήσει για τη μείωση της έντασης, για να μη ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.

    Οι δύο υπουργοί Αμυνας συζήτησαν ακόμη και τον εξοπλισμό της χώρας μας με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, κυρίως με αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16, καθώς και με πυραύλους Patriot. Ε.Σ.

    [02] ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε τις τελευταίες ώρες η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού τόσο το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι, όσο και πληροφορίες από το στενό συγγενικό του περιβάλλον, δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για ελπίδες.

    Οι θεράποντες ιατροί, δήλωσαν ότι αυτό που ήταν ανθρωπίνως δυνατό να κάνουν το έπραξαν, ενώ χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του προσωπικού γιατρού του κ. Καραμανλή, Ευτύχιου Βορίδη, σύμφωνα με την οποία, "ο πρόεδρος είναι σε τραγική κατάσταση".

    Επίσης, χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το γεγονός ότι ο ανιψιός του και αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Αυστρία.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στις δύσκολες ώρες που περνά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είπε ότι "περνά μια πολύ δύσκολη στιγμή, οι ευχές μας τον συνοδεύουν, εκφράζουμε τη συμπάθεια και την συμπαράσταση μας".

    Πρόσθεσε ότι ''είμαστε όλοι κοντά σ΄ αυτόν τον πολιτικό, ο οποίος για μισό αιώνα πρωταγωνίστησε στα δημόσια πράγματα της χώρας''.

    [04] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ"

    "Ελλειψη σεβασμού προς την Ιστορία του τόπου και αδυναμία κατανόησης του συνταγματικού μας πλαισίου και της πολιτικής πραγματικότητας αποτελεί η εμμονή ορισμένων να αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό ως ένα απλό ιδιοκτησιακό ή ιδιωτικό θέμα", επισήμανε o υπουργός Πολιτισμού, συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    "Οπως συνέβη και σε άλλες χώρες έτσι και στην Ελλάδα, η τύχη της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας εξαρτήθηκε από την τελική απόφαση του ελληνικού λαού για τη μορφή του Πολιτεύματος", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εισηγήθηκε τη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Νόμο 2215/94, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στο οποίο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινείται σε επίπεδο σαφώς υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η δε διαδικασία", πρόσθεσε, "της ατομικής προσφυγής στα όργανα της ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διαδικασία την οποία με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση έχει εδώ και χρόνια αποδεχθεί η Ελλάδα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές".

    "Βασικό στοιχείο του συνταγματικού πολιτισμού όλων των ευρωπαϊκών κρατών είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών συνταγματικών αποφάσεων που λαμβάνει ο λαός κάθε χώρας. Οι συνταγματικές αυτές αποφάσεις μορφοποιούνται με το Σύνταγμα κάθε χώρας, πίσω από τις ρυθμίσεις και τους θεσμούς του οποίου βρίσκεται η εμπειρία και τα διδάδγματα της συνταγματικής ιστορίας κάθε λαού", σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού, για να προσθέσει ότι "το γεγονός ότι αυτά λέγονται σήμερα, 21 Απριλίου, δείχνει ότι κάποιες φορές οι συμπτώσεις υπερβαίνουν το τυχαίο και βοηθούν την ιστορική μνήμη".

    "Οπως τόνισαν με τις σχετικές ιστορικές αποφάσεις τους τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ο νόμος, με τον οποίο διαπιστώθηκε πως η λεγόμενη βασιλική περιουσία είναι αναγκαστικώς απαλλοτριωμένη υπέρ του ελληνικού δημοσίου και ζητήθηκε από τον τέως βασιλέα και τα μέλη της οικογενείας του να προβούν σε δήλωση αναγνώρισης του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, δεν εισάγει νέα ρύθμιση, αλλά εφαρμόζει θεμελιώδη συνταγματική απόφαση. Πρόκειται για την απόφαση που έλαβε με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 ο ελληνικός λαός ως προς τη μορφή του Πολιτεύματος επιλέγοντας την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία", παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

    "Ολος ο ελληνικός λαός με αίσθημα συνταγματικού πατριωτισμού και θεσμικής αξιοπρέπειας γνωρίζει ότι ο ισχύων νόμος του Κράτους για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία δε στρέφεται κατά των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας και δεν έχει κανένα προσωπικό ή οικονομικό χαρακτήρα", σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού, καταλήγοντας ότι "σε κάθε περίπτωση η πορεία προς το μέλλον προϋποθέτει αποσαφηνισμένους λογαριασμούς με το παρελθόν". Ρ.Π.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και παρέπεμψε σε δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, με την οποία διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια για δήθεν διεξαγωγή pq|yqym εκλογών.

    Στη δήλωση αυτή, όπως είπε ο κ. Ρέππας, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι είναι ανυπόστατα όλα όσα αναφέρονται περί ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα μέσα Μαΐου.

    [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΔΝΤ

    Την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ, θα εξετάσει κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που φτάνει αύριο στην Αθήνα.

    Οι εμπειρογνώμονες θα ελέγξουν λεπτομερειακά το εργασιακό καθεστώς και την πολιτική επιδομάτων που ακολουθείται στις επιχειρήσεις αυτές και θα συμπεριλάβουν τα συμπεράσματά τους σε έκθεση του διεθνούς οργανισμού, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

    Στο μεταξύ την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξετάσει και κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φτάνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.

    [07] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων ερασιτεχνών ψαράδων, που αγνοούνται από χτες το απόγευμα, οταν η βάρκα τους ανετράπη από ξαφνικό μπουρίνι στο ακρωτήρι Μαρμάρι στη Χαλκιδική.

    Πρόκειται για τρεις Καναδούς υπηκόους και για τον ιερέα Παναγιώτη Σπάγο. Τις συνθήκες του ατυχήματος περιέγραψε στις αρχές ο πέμπτος ψαράς, Αλκιβιάδης Κεφαλάς, ο οποίος σώθηκε αφού κατόρθωσε να φτάσει κολυμπώντας κοντά στην ακτή. Ο κ.Κεφαλάς περισυνελέγη από το αλιευτικό "Χρυσούλα", λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα. Ο διασωθείς ανέφερε ότι οι τέσσερις αγνοούμενοι κολύμπησαν μαζί του για αρκετή ώρα, αλλά μετά χάθηκαν.

    Σκάφη του λιμενικού, αλλά και παραπλέοντα αλιευτικά, συνεπικουρούμενα από ένα ελικόπτερο και ένα C130 της πολεμικής αεροπορίας, "χτενίζουν" από χτες την περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται οι αγνοούμενοι, για τον εντοπισμό τους.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Eυχαριστίες προς την Ελλάδα και την κυβέρνησή της για τη βοήθεια που προσφέρουν στην ανασυγκρότηση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για τη νομιμοποίηση των Αλβανών μεταναστών, εξέφρασε εξ ονόματος της αλβανικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Φάτος στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα για να γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τους άνδρες της ελληνικής δύναμης ΕΛΔΑΛ-2 που βρίσκεται στη γειτονική χώρα.

    Ο κ.Νάνο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση των Τιράνων, η οποία κάλυψε εκτενώς την επίσκεψη του κ.Τσοχατζόπουλου, εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της Αλβανίας για την έλλειψη προόδου που παρατηρείται στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των γιουγκοσλαβικών αρχών, καταλογίζοντας euh}mer στη σερβική πλευρά. Διαβεβαίωσε επίσης τον Ελληνα υπουργό ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει τη διακίνηση όπλων από την Αλβανία προς το Κοσσυφοπέδιο, ούτε την εκπαίδευση σε αλβανικό έδαφος, τρομοκρατών.

    Ο κ.Νάνο ενημέρωσε επίσης τον κ.Τσοχατζόπουλο για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπως το Ντέτσανι και τη Ντρένιτσα, από τις οποίες υπάρχει η πιθανότητα "ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει μια γενική ανάφλεξη".

    Καταλήγοντας καταδίκασε τις σερβικές, όπως είπε, προκλήσεις, στα αλβανο-γιουγκοσλαβικά σύνορα και εξέφρασε την επιθυμία της Αλβανίας για προώθηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Από την πλευρά του ο κ.Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα πάντα με την αλβανική τηλεόραση, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, καταδίκασε κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, προσθέτοντας όμως, ότι δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή στα Βαλκάνια να στερείται της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της οικονομικής ευημερίας. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, η πολυεθνική βαλκανική δύναμη μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και αποτροπή καταστάσεων, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η τηλεόραση πρόβαλε επίσης πλάνα από την επίσκεψή του κ.Τσοχατζόπουλου στο στρατόπεδο Yzberish όπου εδρεύει η ΕΛΔΑΛ-2, και όπου μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του Σαμπίτ Μπροκάι, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων του νέου στρατοπέδου που ανακαινίστηκε από την αρχή από την ελληνική στρατιωτική δύναμη.

    Στην ομιλία του ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "το νέο στρατόπεδο είναι ο καρπός της ελληνοαλβανικής συνεργασίας" και ότι οι από κοινού προσπάθειες έχουν στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Από την πλευρά του ο κ.Μπροκάι τόνισε ότι η ανασυγκρότηση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής, ενώ ευχαριστώντας για την ελληνική βοήθεια τόνισε ενδεικτικά, ότι "πριν μερικά χρόνια, κανείς Αλβανός δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις γειτονικής χώρας θα συνέβαλαν στην ανακαίνιση αλβανικού στρατοπέδου".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    "Δεν είμαι εναντίον του Μιλόσεβιτς, αλλά εναντίον της πολιτικής που ασκεί" τόνισε σε συνέντευξή του στη σερβόφωνη εφημερίδα της Φραγκφούρτης "Viesti" o πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο κ.Τζουκάνοβιτς είπε, ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας για την ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε, ωστόσο ότι το ενδιαφέρον του κ.Μιλόσεβιτς επικεντρώνεται σε άλλες δραστηριότητες και επισήμανε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι δρόμοι τους έχουν wyq_sei.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου υποστήριξε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων προς το Βελιγράδι θα είναι μεγάλο πλήγμα για την ευαίσθητη οικονομία της χώρας, εξέφρασε ωστόσο φόβους, ότι η στιγμή αυτή πλησιάζει, δεδομένου ότι το Βελιγράδι εμμένει στις θέσεις του και δεν δέχεται την ξένη διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Π.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΑΛΜΑ ΝΤΕ ΜΑΓΙΟΡΚΑ Η 5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των χωρών που συμμετείχαν στο Φόρουμ της Μεσογείου εξετάστηκαν σε υπουργικό επίπεδο κατά την 5η σύνοδο του Φόρουμ η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας. Τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν στο πολιτικό επίπεδο αφορούσαν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αλλά και ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και χρησιμοποίησης των πόρων του προγράμματος MEDA της ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.

    Με την ολοκλήρωση της διάσκεψης, στην οποία οι περισσότερες χώρες συμμετείχαν σε επίπεδο υπουργού, την προεδρία του Φόρουμ για τον επόμενο χρόνο ανέλαβε η Μάλτα ενώ η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ομάδας εργασίας για τα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα . Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το φιλικό κλίμα το οποίο κυριάρχησε. Ο κ Περράκης τόνισε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων των εταίρων να έχει το Φόρουμ το δικό του αυτόνομο ρόλο στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και κυρίως στα θέματα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η ευρωμεσογειακή διάσκεψη της Βαρκελώνης.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μουσά , ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση ως επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, ζήτησε ειδική ενημέρωση από την προεδρία για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες στα θέματα τα οποία αφορούν στην πρόσφατη πρόταση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, για τη συγκρότηση ειδικής μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων στα Βαλκάνια.

    Στο μεσογειακό Φόρουμ συμμετέχουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα., το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Μάλτα και η Τουρκία η οποία αντιπροσωπεύτηκε στη συνάντηση από τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη.

    [11] ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Στη μεσολάβηση των ΗΠΑ, αποδίδει ο αλβανικός τύπος, την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης που διαφάνηκε στην Αλβανία, μετά την καθυστέρηση της υπογραφής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, του σχετικού διατάγματος για τις αλλαγές στη s}mhesg της κυβέρνησης, που πρότεινε ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον", η χθεσινή υπαναχώρηση του Προέδρου Μεϊντάνι, ο οποίος ενέκρινε δύο ακόμη αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα -του αντιπροέδρου της κυβέρνησησης και υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο και της υπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου, Ερμελίντα Μέξι- έγινε αμέσως μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο. "Η πρέσβειρα των ΗΠΑ έλυσε την αλβανική κρίση", είναι και ο ενδεικτικός τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, στο οποίο δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Μεϊντάνι να υπογράψει και σήμερα τις υπόλοιπες αλλαγές της λίστας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο. Προς υπογραφή εκκρεμούν ακόμη τα ονόματα των υπουργών Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και του γραμματέα επικρατείας της Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Με ανάλογο περιεχόμενο η "Σέκουλι" δημοσιεύει πρωτοσέλιδα άρθρο με τίτλο "Η Λίνο συμφιλιώνει το Νάνο με τον Μειντάνι", στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η μεσολάβηση της κ.Λίνο αποσώβησε τη θεσμική κρίση.

    Παρά το γεγονός ότι επίσημα από την κυβέρνηση δεν έγινε κανένα σχόλιο για τη μεσολάβηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας, γράφει η εφημερίδα, ωστόσο ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο, δεν την αρνήθηκε.

    Εξάλλου η "Γκαζέτα Σκιπτάρε", αναφέρει ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν ότι η κ.Λίνο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση της κρίσης των σχέσεων Νάνο- Μεϊντάνι.

    Η καθυστέρηση της υπογραφής του σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η αποσπασματική στη συνέχεια υπογραφή των προτάσεων για αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που επιβεβεβαίωσε τη φημολογούμενη ρήξη των σχέσεων Νάνο-Μεϊντάνι, προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην αλβανική κοινή γνώμη, ενώ ο αλβανικός τύπος σημείωνε ότι διαταράχθηκε για πάντα η αρμονία των κυριότερων θεσμών της χώρας και ότι η ρήξη αυτή μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    Ο εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού με γραπτή δήλωσή του, υπογράμμιζε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άμεση αρμοδιότητα μόνο με το διορισμό του πρωθυπουργού και ότι για τα υπόλοιπα, ο συνταγματικός νόμος τον υποχρεώνει να αποδεχθεί τη θέληση του πρωθυπουργού που εκφράζεται μέσω των προτάσεών του, εφόσον προηγουμένως ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει δώσει τη νομική και πολιτική συγκατάθεσή του για τον πρωθυπουργό. "Κάθε άλλη ενέργεια αποτελεί παρεκτροπή από το συνταγματικό νόμο και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την αλβανική Δημοκρατία", ενώ η αποσπασματική έγκριση των προτάσεων του πρωθυπουργού, χωρίς να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις "οδηγεί την Αλβανία σε θεσμική κρίση", τονιζόταν στη δήλωση.

    Κάθε καθυστέρηση και μπλοκάρισμα της δραστηριότητας της κυβέρνησης θα δυσκόλευε την κατάσταση στην Αλβανία και θα μπλόκαρε την ομαλή λειτουργία του κράτους και το προηγούμενο αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αναφερόταν σε άλλο σημείο της δήλωσης.

    Εξάλλου με ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εξέφραζε την amgsuw_a του "για τον τρόπο σκέψης και δράσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν προσφέρει τις εγγυήσεις διακυβέρνησης για τις οποίες ψήφισε το εκλογικό σώμα". Η κωλυσεργία και το μπλοκάρισμα από τον θεσμό της Προεδρίας στις προτάσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην κυβέρνηση -ο οποίος για την πρωτοβουλία του αυτή έχει την πλήρη εντολή και ψήφο εμπιστοσύνης τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και από τα άλλα κόμματα του συνασπισμού που υπέγραψαν τη δήλωση της 14ης Απριλίου- αποτελεί προηγούμενο με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την Αλβανία, τονιζόταν στην ανακοίνωση και απευθυνόταν έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "να ξεμπλοκάρει την δημιουργηθείσα παράλογη κατάσταση", ενώ παράλλληλα καλούσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει προς όλες τις απαιτούμενες θεσμικές ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας της 14ης Απριλίου.

    [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μεσούτ Γιλμάζ, από τα αποτελέσματα της εννιάμηνης διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνησή του.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε, σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, ότι "επιτεύχθηκαν οι οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί" και πρόσθεσε, πως η βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας θα βελτιωθεί.

    "Οι οικονομικοί δείκτες ,είπε, δείχνουν ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης υλοποιείται κατά 100%" και πρόσθεσε πως, παρά την κρίση του Κόλπου και την χρηματιστηριακή κρίση των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας "εξασφαλίστηκε σταθερότητα στην οικονομική αγορά". Υποστήριξε, ότι τους τρείς προσεχείς μήνες ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 8% και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί , ως το τέλος του χρόνου στο 50% από 100% που είναι σήμερα, ενώ πρόβλεψε, ότι στο τέλος του 1999, ο πληθωρισμός θα είναι μόλις - για τα τουρκικά δεδομένα 20%.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα για το οποίο η Τουρκία έχει συγκεντρώσει τη διεθνή κατακραυγή, ο Μεσούτ Γιλμάζ ισχυρίστηκε, πως έχουν δρομολογηθεί όλες οι προϋποθέσεις και ρυθμίσεις για να διευθετηθεί το πρόβλημα και ανέφερε, σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος της κυβέρνησής του στον ευαίσθητο αυτό τομέα, τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην προεδρία της κυβέρνησης.

    Για το κυπριακό τόνισε, ότι η κυβέρνησή του "έδειξε τη στάση της στο κυπριακό, χωρίς δισταγμό" και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι "έκανε ένα φοβερό λάθος στο θέμα αυτό". " Μπήκε στο θέμα σαν ελέφαντας σε υαλοπωλείο και τα κατέστρεψε όλα" είπε. Υποργάμμισε,ακόμη, τη στάση της κυβέρνησής του να διακόψει τον πολιτικό διάλογο με την Ε.Ε. όταν "αυτή ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τον ελληνοκυπριακό τομέα".

    [13] ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ: ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

    "Οι εκλογές θα είναι χρήσιμες για τη χώρα", δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Ρώσων κομμουνιστών Γενάντι Ζιουγκάνωφ επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει στην τρίτη ψηφοφορία τον upox^vio του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, Σεργκέι Κιριένκο, για νέο πρωθυπουργό της χώρας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass.

    Οι 134 κομμουνιστές βουλευτές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάδειξη του Κιριένκο, επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να μην τον στηρίξουν, κατά τη διάρκεια της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν με τους αριστερούς συμμάχους τους τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση καταψήφισης του Κιριένκο από τη Δούμα, ο πρόεδρος Γέλτσιν είναι υποχρεωμένος να διαλύσει το κοινοβούλιο και να κηρύξει εκλογές. Λ.Μ

    [14] ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 17 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δέκα επτά επιχειρηματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι μέλη του προσκείμενου στους ισλαμιστές Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας MUSIAD, τέθηκαν υπό επιτήρηση με απόφαση του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας Νούχ Μετέ Γιουκσέλ, για ενέργειες που στρέφονται κατά του κοσμικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" οι επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό στο πλαίσιο των ανακρίσεων που διενεργούνται σχετικά με εταιρείες που συστάθηκαν με σκοπό να προβαίνουν σε ενέργειες κατά του κοσμικού καθεστώτος.

    Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Άγκυρας, όπως δημοσιεύει η "Χουρριέτ", άρχισε χτες στις 4 τα ξημερώματα μυστική επιχείρηση και με εντολή του εισαγγελέα Γιουκσέλ τέθηκαν υπό επιτήρηση επιχειρηματίες, η πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη του MUSIAD αλλά και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μεταξύ αυτών που τέθηκαν υπό επιτήρηση είναι ο γιος του πρώην υπουργού Οικονομικών Εκρέμ Πακντεμιρλί, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του MUSIAD Μουσταφά Τσεβίκ και οι πρόεδροι των παραρτημάτων του Συνδέσμου στα Άδανα και το Καΐσερι.

    [15] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους πριν από την ιστορική σύνοδο στις 2 Μαϊου των ηγετών των χωρών της Ε.Ε δεν κατάφεραν να δώσουν τέλος στη διαμάχη σχετικά με τη θέση του πρώτου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα διαχειριστεί το ενιαίο νόμισμα ούτε να συμφωνήσουν με την πρόταση της Γερμανίας να σκληρύνουν οι κανόνες για την πειθαρχία στον προϋπολογισμό των χωρών που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

    Όπως αναμένεται, η διαμάχη Γαλλίας-Ολλανδίας για τη συγκεκριμένη θέση θα σκιάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. που θα δώσει το πράσινο φως για την εκκίνηση του εύρω το 1999 με τη συμμετοχή 11 χωρών.

    Η Γερμανία επιθυμεί οι χώρες που θα υιοθετήσουν πρώτες το εύρω να αρχίσουν να εφαρμόζουν το Πακέτο Σταθερότητας, που έγινε dejt| από τους ηγέτες της Ε.Ε. τον προηγούμενο χρόνο, από το Μάιο και να το ενισχύσουν με τη δέσμευση ότι θα χρησιμοποιήσουν όσα πλεονάσματα προϋπολογισμού διαθέτουν για να μειώσουν το επίπεδο των χρεών τους σύμφωνα με το καθορισμένο όριο.

    "Πρέπει να επιτηρούμε αυστηρά την εξέλιξη των προϋπολογισμών και να τους διορθώνουμε όταν χρειάζεται", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τεό Βάιγκελ. Στην πρόταση της Γερμανίας αντιτάχθηκε η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες χαρακτήρισαν αυστηρό τον περιορισμό στις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων να διαχειρίζονται τα υπόλοιπα τους.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Στράους-Καν μάλιστα επέμεινε ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να "διατηρήσει την ελευθερία της να διαθέτει όπως επιθυμεί τα αποθέματά της".

    Πάντως, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για οικονομικά ζητήματα, Ιβ Τριμπό ντε Σίλγκουϊ υποστήριξε ότι "πρέπει να εκμεταλλευτούμε την περίοδο μεγάλης ανάπτυξης για να καταφέρουμε τη μείωση των ελλειμμάτων", στόχο με τον οποίο συμφώνησαν όλες οι χώρες μέλη.

    Ο κ.Ντε Σίλγκουϊ απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαμάχη για τη θέση του επικεφαλής στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, τονίζοντας μία τέτοια διαμάχη μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τόσο στην Τράπεζα όσο και στο εύρω. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 21 April 1998 - 15:15:12