Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Supplement, 98-04-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Απριλίου 1998

ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

(`Εκοιμήθη' ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ)

ΤΙΤΛΟΙ

  • [01] "ΕΚΟΙΜΗΘΗ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [02] ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
  • [03] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΚΗΔΕΥΤΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [04] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [05] ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [06] ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [07] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [08] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [10] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [12] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
  • [13] ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [14] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] "ΕΚΟΙΜΗΘΗ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Ακέφαλη από σήμερα τα ξημερώματα η Εκκλησία της Ελλάδας μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας άφησε την τελευταία του πνοή λίγο στις 1.35 τα ξημερώματα, μετά από 45 μέρες νοσηλείας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας.

    Ο Σεραφείμ υπήρξε Ιεράρχης με τη μεγαλύτερη θητεία, 24 χρόνια, στην ηγεσία της Εκκλησίας. Γνώρισε όλους τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς. Όρκισε έξι Προέδρους Δημοκρατίας.

    [02] ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

    Ο αρχαιότερος Μητροπολίτης, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέλαβε χρέη τοποτηρητή, του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος, η οποία θα κηρύξει το θρόνο σε χηρεία, ενώ εντός είκοσι ημερών η Ιεραρχία θα συνέλθει για να εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο.

    Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει από tour 77 Μητροπολίτες, παρουσία του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

    Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, είπε ότι " η σκέψη, το μυαλό και ο νους του ταυτιζόταν". " Έλεγε πάντα την αλήθεια και προσπαθούσε να αποφεύγει συγκρούσεις και να επιτυγχάνει συμβιώσεις. Αυτό που προέχει σήμερα", είπε ο υφυπουργός, "είναι το βαρύτατο πένθος για το χαμό".

    [03] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΚΗΔΕΥΤΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Με τιμές αρχηγού κράτους θα κηδευτεί τη Μεγάλη Δευτέρα στο Α' νεκροταφείο Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.

    Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας με τη δράση του έγραψε πολλές από τις σελίδες της νεότερης θρησκευτικής και πολιτικής ιστορίας του τόπου.

    Γνώρισε όλους τους μεγάλους πολιτικούς της χώρας και δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, προκαλώντας πολλές φορές ακόμη και δυσαρέσκεια.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ κατείχε ένα μοναδικό ρεκόρ, όρκισε έξι Προέδρους Δημοκρατίας και εννέα Πρωθυπουργούς, με τελευταίο τον Κώστα Σημίτη.

    Η κρίση που είχε ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στην Εκκλησία με τους τρεις Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες τον κλόνισε ιδιαίτερα.

    Η κατάσταση της υγείας του από τα χρόνια της αντίστασης ακόμη τον βασάνιζε και επιβαρύνθηκε περισσότερο την τελευταία τριετία, όταν παρουσίασε πρόβλημα στους νεφρούς.

    Δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα έπρεπε να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Τον τελευταίο καιρό οι εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί, ενώ τα σενάρια για τη διαδοχή του, φάνηκε να τον είχαν πικράνει.

    Μία από τις πρώτες ενέργειές του μόλις εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ήταν να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

    Η δράση του ως προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν πλούσια, οι διαμαρτυρίες του για την καταπάτηση των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Ήπειρο έφθασαν στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για τους δοκιμαζόμενους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο διασφαλίστηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας.

    Ψηφίστηκε ο πολιτικός γάμος, ενώ η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το νέο καταστατικό χάρτη της Ελλάδας που ρυθμίζει τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

    [04] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε το 1913 στο Αρτεσιανό Καρδίτσας. Σε ηλικία δέκα ετών έμεινε ορφανός, μαζί με τη νεογέννητη αδελφή του που ήταν μόλις πέντε μηνών.

    Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1938 χειροτονήθηκε διάκονος και τέσσερα χρόνια μετά, το 1942, πρεσβύτερος . Ανέπτυξε pko}sia φιλανθρωπική δραστηριότητα, κατά την περίοδο της Κατοχής ίδρυσε συσσίτια, που καθημερινά σίτιζαν 600 παιδιά της ενορίας του (Αγιος Λουκάς Πατησίων), καθώς επίσης και τον Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Σύλλογο ''Ευαγγελιστής Λουκάς'', που προσφέρει δωρεάν μέχρι σήμερα κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους ασθενείς.

    Την περίοδο αυτή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση υπό το στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα.

    Διετέλεσε γραφέας και γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Το 1949 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αρτης και το 1958 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ανέπτυξε πλουσιότατη διακονία, ιδρύοντας σχολές, ιδρύματα και οικοτροφεία. Από τότε έγινε και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, πρόεδρος της Κ.Ε του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

    Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στις 13 Ιανουαρίου 1974. Διαδέχθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Ιερώνυμο Κοτσώνη. Από τότε δεκάδες φορές συμμετείχε στις Συνοδικές Αποστολές και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην Α' Πανορθόδοξη Διάσκεψη της Ρόδου. Ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε τα Πατριαρχεία Κωνσταντινούπολης, Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, καθώς και τις Εκκλησίες Γεωργίας και Πολωνίας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ βρισκόταν στο πλευρό του κάθε λαού που δοκιμαζόταν. Με δική του πρωτοβουλία ξεκινούσε πάντα την αναζήτηση βοήθειας για την αποστολή τροφίμων και ρούχων στα έθνη που βίωναν τραγικές στιγμές. Εχει αποστείλει ''καραβάνια αγάπης'' στο Σουδάν, τη Σομαλία, στους σεισμοπαθείς της Αρμενίας και της Καλαμάτας.

    Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είναι ο μακροβιότερος στη θέση αυτή στην Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εικοσιτετραετή παρουσία στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ήταν επίτιμος διδάκτορας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Στις 29 Μαϊου 1997 του απονεμήθηκε για τα 60 χρόνια υπηρεσίας του και προσφοράς του στην Εκκλησία, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, ανώτατη διάκριση που δίδεται συνήθως σε αρχηγούς κρατών.

    Τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία του άρχισαν να εμφανίζονται από το 1993. Μια χρόνια βρογχίτιδα του δημιούργησε επιπλοκές και ο Αρχιεπίσκοπος αναζήτησε θεραπεία στην Αμερική. Το Φεβρουάριο του 1994 διαπιστώθηκε ότι έχει νεφρική ανεπάρκεια και από τον επόμενο μήνα άρχισε την αιμοκάθαρση που συνέχιζε μέχρι σήμερα.

    Η διαδικασία της εκλογής

    Η θέση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ισόβια.

    Ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος μένει κενός μόνο μετά από παραίτηση του ιδίου του Αρχιεπισκόπου ή το θάνατό του.

    Αμέσως αναλαμβάνει ως τοποτηρητής ο αρχαιότερος εν ενεργεία Μητροπολίτης (τώρα είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνία, Χρυσόστομος), ο οποίος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας της Ιεραρχίας για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Σε περίπτωση αδυναμίας του ή άρνησής του, έπεται ο Μητροπολίτης Κορίνθου.

    Στη συνέχεια, το αργότερο μέσα σε πέντε μέρες συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ) υπό του Τοποτηρητή, η οποία αναγγέλλει επίσημα τη χηρεία του θρόνου και ορίζει ημερομηνία σύγκλησης εκτάκτου συνεδριάσεως της 78μελούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι), με μοναδικό θέμα την εκλογή Αρχιεπισκόπου. Η ημερομηνία αυτή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των είκοσι ημερών από τη στιγμή που η θέση αυτή μείνει κενή.

    Εκλόγιμοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου είναι όλοι οι εν ενεργεία Μητροπολίτες, οι επίσκοποι και όχι αρχιμανδρίτες έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υπηρετήσει επί τουλάχιστον 5 χρόνια σε διοικητικές θέσεις της Εκκλησίας ή του Αγίου Ορους -ένας αριθμός που υπερβαίνει τα χίλια άτομα. Η εκλογή γίνεται αμέσως, μέσα σε μια συνεδρίαση χωρίς καμία διακοπή της.

    Για να υπάρχει απαρτία στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας θα πρέπει να είναι παρόντα τα 2/3 των εν ενεργεία Μητροπολιτών. Αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη προσέλευση, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη μέρα.

    Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για δεύτερη και τρίτη φορά. Αν και πάλι ο υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία, η ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου γίνεται με κλήρο.

    Επειτα από πέντε μέρες, το αργότερο, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης του νέου προκαθημένου.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίδει στη συνέχεια τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και κατόπιν γίνεται η ενθρόνισή του.

    [05] ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Πλήθος πιστών συρρέουν από το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, που απεδήμησεν εις Κύριον τα ξημερώματα.

    Το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου, που εκτίθεται από σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα, υποδέχθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη μέλη της Ιεράς Συνόδου, δεκάδες κληρικοί και πιστοί. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος και στη συνέχεια κατέφθασε και ο υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τον αρχαιότερο των Μητροπολιτών , που θα αναλάβει την τοποτηρητεία στην Αρχιεπισκοπή.

    Η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα εκτίθεται για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα. Με τιμές αρχηγού κράτους, θα κηδευτεί τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

    [06] ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Μεσίστια θα κυματίζει η γαλανόλευκη σε όλη τη χώρα από σήμερα και μέχρι τη Μ. Δευτέρα, ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ορίσθηκε να γίνει μεσίστια η έπαρση της σημαίας, στα δημόσια, δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα και τα καταστήματα ΝΠΔΔ, Τραπεζών και Οργανισμών και Κοινής Ωφέλειας.

    Εξάλλου, κατά την ημέρα της κηδείας, σε ένδειξη πένθους οι δημόσιες υπηρεσίες θα αργήσουν.

    Ομως, οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου. Ε.Σ.

    [07] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Προσωπικότητα με πολυετή και πολύπλευρη προσφορά στην εκκλησία και την κοινωνία χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος."Πατριώτης, αγωνιστής της δημοκρατίας, με ανεπιτήδευτο λόγο και ευθύτητα συμπεριφοράς υπήρξε αληθής χριστιανός και γνήσιος Έλλην. Πενθούμε την απώλεια του προκαθημένου της εκκλησίας μας", δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του προκαθημένου της εκκλησίας της Ελλάδος. Μαχητής σε όλη του τη ζωή με πλούσια αντιστασιακή δράση στα χρόνια της Κατοχής, ο μακαριότατος υπηρέτησε με αυταπάρνηση την εκκλησία και συνέβαλε ουσιαστικά ως ποιμενάρχης στην περαιτέρω προσέγγιση της ορθοδοξίας με τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η απώλεια του μακαριοτάτου φέρνει στη μνήμη μας το πολύτιμο ποιμαντορικό του έργο που τόσο άγγιξε τις καρδιές του χριστεπώνυμου πληρώματος της ελληνικής εκκλησίας". Ν.Ρ.

    [08] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

    Έκανε λόγο για το δυναμικό του ρόλο και το στιβαρό τρόπο με τον οποίο δημιούργησε συνθήκη σταθερότητας στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ανέδειξε τις λειτουργίες της Εκκλησίας ώστε να την φέρει πιο κοντά στο λαό.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τονίζοντας ότι το θλιβερό γεγονός επήλθε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.

    "Η προσωπικότητα και η πολυετής προσφορά του Μακαριστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ανήκουν ήδη στην ιστορία και περνούν στη συλλογική συνείδηση του έθνους. Η μορφή του, η ευθύτητα του λόγου του, η αγωνιστικότητά και η αγάπη του για την Ελλάδα και τον \mhqypo θα μείνουν πάντοτε ζωντανά στη μνήμη μας", δήλωσε ο κ. Κακαλαμάνης Α.Φ.

    [10] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ στην ενίσχυση του ρόλου της Εκκλησίας στην κοινωνική ζωή, αλλά και του ρόλου της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο εξήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Κώστας Καραμανλής, που ευχήθηκε ο διάδοχος στην κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιτελέσει ανάλογο έργο.

    Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν προς την αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τηλεγραφήματα, η γενική γραμματέας ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς και ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλώράκης.

    [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Τη θλίψη του για το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος υπογράμμισε: "Η μακρά του παραμονή στο πηδάλιο της ελληνικής εκκλησίας συνδέθηκε με μεγάλα γεγονότα για την ίδια την εκκλησία και για το ελληνικό έθνος. Υπήρξε μια ισχυρότατη προσωπικότητα που χαρακτηρίστηκε από λεβεντιά και απλότητα. Είχα τη μεγάλη τύχη να συνδεθώ μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο και είχαμε μια άριστη συνεργασία. Σήμερα είναι μέρα θλίψης και περισυλλογής για όλο τον ελληνοορθόδοξο κόσμο". Ν.Ρ.

    [12] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

    Τα αίτια του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ θα ανακοινωθούν το πρωί, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν.

    Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης, εξέφρασε τη λύπη του για την Κοίμηση του Αρχιεπισκόπου κάνοντας λόγο για στιγμές θλίψης και περισυλλογής.

    Ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε γόνιμη την παραμονή του στο πηδάλιο της Εκκλησίας και τόνισε ότι ο Μακαριότατος Σεραφείμ ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα.

    [13] ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Τη λύπη του για τον θάνατο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ ήταν μία διακεκριμένη εκκλησιαστική προσωπικότητα" δήλωσε ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογραμμίζοντας την προσφορά του εκλιπόντος στα εθνικά θέματα . "Διεκρίθη", είπε, "όχι μόνο ως προκαθήμενος της εκκλησίας αλλά και δια τους αγώνας του εις τα εθνικά θέματα. Sum]wise επάξια την αποστολή των αξιων ιεραρχών της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας να αγωνίζονται όχι μόνο για ηθικοθρησκευτική προκοπή του πληρώματος της Εκκλησίας αλλά και για την εθνική του ελευθερία και καταξίωση. Ήταν ο καλός ποιμήν έτοιμος να αφήσει την ψυχή αυτού υπέρ του ποιμνίου κατά το παράγγελμα του Κυρίου. Αιωνία του η μνήμη". Α.Φ

    [14] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, εκφράζει με συλληπητήριο τηλεγράφημά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, το οποίο απέστειλε σήμερα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    "Ο κυπριακός Ελληνισμός θλίβεται βαθύτατα για την απώλεια όχι μόνο ενός εξέχοντος Ιεράρχη, αλλά και ενός θερμού συμπαραστάτη του αγώνα του", υπογραμμίζει ο κ. Κληρίδης.

    Εξάλλου, σε συλληπητήριο τηλεγράφημά του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναφέρει ότι "ο εκλιπών ιεράρχης υπηρέτησε για μακρό χρονικό διάστημα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδας με μεγάλη αφοσίωση στις αρχές της θρησκείας".

    Σημειώνεται ότι, μετά από οδηγίες του κ. Κληρίδη, την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας. Ε.Σ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 10 April 1998 - 16:08:37