Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ - ΠΛΕΣΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

  • [04] ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΜΠΙΝ

  • [06] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

  • [08] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • [09] ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΝΓΚ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • [10] ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Η ΔΟΥΜΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

  • [12] ΑΡΜΕΝΙΑ:Ο ΑΡΜΕΝ ΝΤΑΡΜΠΙΝΙΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [13] ΚΙΡΙΕΝΚΟ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

  • [14] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

  • [15] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [16] "ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ" Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

  • [17] ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [18] ΟΟΣΑ: ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [19] ΣΕΡΒΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [21] ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ

  • [23] Α.ΜΟΥΛΑΙ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [24] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα οποία και θα συμπεριληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή.

    Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι κεντρικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας και περισσότερες θέσεις δουλειάς για τον ελληνικό λαό.

    ''Η κοινωνική πολιτική είναι για μας, για την κυβέρνηση, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής '' τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνεδριάσεις κυβερνητικών και κομματικών οργάνων (Κοινοβουλευτική Ομάδα-Κεντρική Επιτροπή) για το θέμα της κοινωνικής πολιτικής, μετά το Πάσχα, απαντώντας έτσι σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη ότι βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση της απασχόλησης και σημείωσε ότι το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα μας είναι χαμηλότερο από το μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως σημείωσε ο πρωθυπουργός δεν σημαίνει ότι επιδίωξη μας δεν είναι να μειώσουμε ακόμα το επίπεδο αυτό, παρόλες τις δυσκολίες προσαρμογής που έχει η ελληνική οικονομία. Β.Κ. - Ι.Μ.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η κοινωνική πολιτική είναι αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Κεντρικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας, περισσότερες θέσεις δουλειάς για τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε ένα πολύπλευρο ολοκληρωμένο πακέτο με δράσεις και μέτρα για την απασχόληση που είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά τις δράσεις για τους νέους και τις επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά στην ανεργία επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα είναι λιγότερο έντονο από ό,τι στην Ευρώπη, ωστόσο επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τη μειώσει ακόμη περισσότερο.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την ενίσχυση της απασχόλησης θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τέλος του Μαϊου. Για το ελαστικό ωράριο ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι θα γίνει διάλογος με τη ΓΣΕΕ ώστε να το δεχτεί και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξεταστεί από tgm κυβέρνηση το αίτημα της ΓΣΕΕ για 35ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Π.Γ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ - ΠΛΕΣΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Στη Σαντορίνη βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, για να συζητήσουν θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και στους τρόπους εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

    Εξάλλου, ένα από τα θέματα που θα αποτελέσουν επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι υποψηφιότητες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα για το οποίο η υποστήριξη της Ελλάδας ως κράτος - μέλος και των δύο οργανώσεων έχει αποφασιστική σημασία για τις δύο υποψήφιες χώρες.

    Η συνάντηση αυτή είναι η τέταρτη που πραγματοποιείται και θα προσφέρει δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και για συνεργασία σε τομείς όπως τα δίκτυα έργων υποδομής, της οικονομίας και εμπορίου, της πρόληψης του οργανωμένου εγκλήματος και συνοριακά θέματα.

    Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη διαδικασία σταθερότητας και καλής γειτνίασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη συνεργασία στην περιοχή.

    [04] ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

    Tην αποφασιστική συμβολή του Ζακ Σαντέρ στην πρωοθηση και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και στην κατανόηση της αξίας της τηλεπικοινωνιακής επανάστασης, εξήρε χτες ο πρόεδρος της Ιντρακομ, Σωκράτης Κόκκαλης, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν, στην Αθήνα.

    Ο κ.Κόκκαλης προσφώνησε τον κ.Σαντέρ στο επίσημο δείπνο του ετήσιου συνεδρίου του περιοδικού "Economist", όπου ο Ευρωπαίος ηγέτης μίλησε για τις δυνατότητες ισχυροποίησης και διεύρυνσης της Ευρώπης του 21ου αιώνα.

    "Η χώρα μας δεν λησμονεί τη συμβολή σας -με την ιδιότητα του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου- στην ικανοποίηση του αιτήματος μικρότερων χωρών, όπως η Ελλάδα, για ενδυνάμωση των μηχανισμών συνοχής στην Ενωση. Χάρη στις πολιτικές συνοχής αποφεύχθηκε η προοπτική διαμόρφωσης μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων", επεσήμανε ο κ.Κόκκαλης στην ομιλία του και πρόσθεσε: "Η τωρινή σας πρόνοια για τη συνέχιση των πολιτικών συνοχής αποκτά αποφασιστική σημασία".

    Ο πρόεδρος της Ιντρακομ τόνισε επίσης τη συμβολή του κ.Σαντέρ στην κατανόηση της αξίας της τηλεπικοινωνιακής επανάστασης και στην προώθηση της Κοινωνίας των Πληροφοριών: "Η ενωμένη Ευρώπη έχει σήμερα συνείδηση ότι υπάρχει κίνδυνος μιας νέας διαρθρωτικής αδυναμίας, με διαχωρισμό των κοινωνιών σε πλούσιες και φτωχές πληροφοριακά. Στην Ελλάδα τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και οι idiyti|r συμβάλουν από κοινού στη διαμόρφωση μιας κοινής πληροφοριακής περιοχής στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Καταλήγοντας, ο κ.Κόκκαλης απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες ευθύνες που συνεπάγεται η Κοινωνία των Πληροφοριών και να απαντήσουν από κοινού στη σημαντική πρόκληση της μάθησης στη νέα εποχή.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΜΠΙΝ

    Η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, απάντησε στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Ρούμπιν, ότι ''συμφωνούμε στο ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και η δημοκρατία χαρακτηρίζεται από το διάλογο όπου ο καθένας λέει την άποψή του, κινούμενος βέβαια εντός των ορίων, αλλά είναι θεμιτή και παραδεκτή και η κριτική στις απόψεις του''. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι δικαιολογημένος ο σχολιασμός παραγόντων της δημόσιας ζωής της χώρας, οι οποίοι αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

    Υπέρτατος κριτής, είπε, είναι ο ελληνικός λαός. Δεν είναι δυνατόν κάποιος άλλος να υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο θα μιλούν και θα συμπεριφέρονται.

    [06] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

    Την ευχή οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος έδωσε συνέχεια στο θέμα του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    Ο κ. Ρούμπιν επισήμανε βέβαια ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χειρίστηκε θετικά το θέμα, όμως χαρακτήρισε γελοία την κριτική που ασκείται στον αμερικανό πρέσβη και έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές απόψεις που δεν ταιριάζουν στην ελληνική δημοκρατική παράδοση. Καταδίκασε επίσης με σκληρό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση της 17 Νοέμβρη. Π.Γ.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Στην επίθεση της "17 Νοέμβρη" αναφέρθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. "Οι τελευταίες ενέργειες της οργάνωσης αυτής κατά αμερικανικών επιχειρήσεων υποκινούνται από ξένο παράγοντα και έχουν ως σκοπό να δυσφημήσουν την Ελλάδα στην αμερικανική κοινωνία, ούτως ώστε όταν έλθει κάποιο πλήρωμα χρόνου να είναι αποδυναμωμένη η Ελλάδα", είπε ο κ. Έβερτ. Π.Γ.

    [08] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το πρωινό ιατρικό ανακοινωθέν. Οι θεράποντες ιατροί εντόπισαν τον ιό που euh}metai για τη λοίμωξη, ενώ ο ασθενής δέχεται την ανάλογη αντιμικροβιακή αγωγή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Ο θεράπων ιατρός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής εισήχθη στην εντατική και επισήμανε ότι αν ο ασθενής είναι απύρετος και δεν έχει κάτι άλλο, θα μειωθούν τα αντιβιοτικά και όταν μείνει 24 ώρες χωρίς αυτά θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

    Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Π.Γ.

    [09] ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΝΓΚ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Μήνυση κατά των Χημικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κατέθεσε ο δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού ενώ παράλληλα κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης την "ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη". Ο δήμος Ελευθερίου -Κορδελιού καταγγέλλει ότι για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι οι υπηρεσίες και τα θεσμοθετημένα όργανα του κράτους δεν προστατεύουν τη δυτική Θεσσαλονίκη η οποία συνεχώς επιβαρύνεται από ρύπους, λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των εργοστασίων.

    "Η κίτρινη σκόνη, το θειάφι, που κάλυψε δρόμους αυτοκίνητα μπαλκόνια στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού, προέρχεται από τις Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος (ΣΙΝΓΚ) αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνα και ανεξέλεγκτα λειτουργεί η εν λόγω βιομηχανία εις βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος" αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού.

    Οι Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος απάντησαν στη διαμαρτυρία του δημάρχου Ελευθερίου Κορδελιού, Στάθη Καϊτετζίδη, πως το γεγονός οφείλεται σε ατύχημα της μεταφορικής εταιρίας η οποία μετέφερε το θειάφι από το λιμάνι στις εγκαταστάσεις της και ότι έπεσε μόνο μία μικρή ποσότητα επί της οδού Μοναστηρίου.

    Ωστόσο ο κ Καϊτετζίδης υποστηρίζει ότι το θειάφι γέμισε τους δρόμους του δήμου και όχι απλώς ένα τμήμα της οδού Μοναστηρίου και επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν τηρούνται οι κανόνες για τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά δεν τηρούνται και οι απαραίτητες προφυλάξεις για τη μεταφορά των υλικών του εργοστασίου από το λιμάνι ως τις εγκαταστάσεις της ΣΙΝΓΚ. Α.Φ.

    [10] ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ

    Ανακριβή χαρακτηρίζει η "Εγνατία Οδός Α.Ε" τα στοιχεία που παρέθεσαν προ ημερών, στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι της ΕΜΔΥΔΑΣ, σχετικά με την πορεία του έργου, την απορρόφηση των δεσμευμένων pist~seym και τον ξένο σύμβουλο διαχείρισης.Οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της εταιρίας, σε συνέντευξη τύπου, στο περιθώριο του συνεδρίου για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

    Οσον αφορά την πρόοδο του έργου, η διοίκηση της επιχείρησης επισημαίνει -με ανακοίνωσή της- ότι το 1997 απορροφήθηκαν 60 δισ.δρχ, ενώ είχαν προϋπολογιστεί 48 δισ., πράγμα που σημαίνει ότι η απορρόφηση υπερέβη την πρόβλεψη κατά 25%. Για το 1998 προβλέπεται να απορροφηθούν 80 δισ. Επιπλέον, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι μέχρι τις αρχές του 1997, οπότε η επιχείρηση ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης των εργολαβιών της Εγνατίας Οδού, είχαν απορροφηθεί μόλις 40 δισ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Σαββίδης και ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ, Κ.Καπελώνης, επικαλούμενοι στοιχεία που διαθέτουν, υποστήριξαν ότι η απορρόφηση των δεσμευμένων πιστώσεων για το έργο της Εγνατίας οδού δεν ξεπερνά το 17%, όταν στην περίπτωση της ΠΑΘΕ, έργο ανάλογου μεγέθους, αγγίζει το 68%.

    Στις καταγγελίες της ΕΜΔΥΔΑΣ, ότι το ποσό που διέθεσε η "Εγνατία Οδός ΑΕ" για γενικά έξοδα υπερβαίνει, ήδη, το 20% του προϋπολογισμού των έργων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό, σε ό,τι αφορά αντίστοιχες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν ξεπερνάει το 5%, η εταιρία απαντάει: "Το σύνολο των εξόδων διοίκησης και λειτουργίας της εταιρίας για το 1997 ήταν 11,4% του προϋπολογισμού, ενώ το 1998 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 10,4%. Το ποσοστό αυτό στα επόμενα χρόνια θα μειωθεί περισσότερο".

    Οσον αφορά, τις καταγγελίες του τεχνικού κόσμου ότι η "Εγνατία Οδός ΑΕ" αποκλείει πολλές εταιρίες από τη συμμετοχή τους στους εκάστοτε διαγωνισμούς, η επιχείρηση υποστηρίζει ότι τηρεί όλους τους νόμους διαφάνειας και ανταγωνισμού. "Η Εγνατία Οδός Α.Ε αναθέτει μελέτες και έργα, με θεσμικό πλαίσιο τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες και τη νομοθεσία περί εκτελέσεως δημοσίων έργων στην Ελλάδα", τονίζεται στην ανακοίνωση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Η ΔΟΥΜΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

    Tο κοινοβούλιο της Ρωσία απέρριψε τον προταθέντα από το Γέλτσιν εντολοδόχο πρωθυπουργό, Σεργκέι Κιριένκο, αλλά η ήττα του ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

    Συγκεκριμένα 186 βουλευτές από τα 450 μέλη της Δούμα καταψήφισαν την υποψηφιότητα, 143 την ενέκριναν, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές. Ο κ.Κιριένκο έπρεπε να εξασφαλίσει 226 ψήφους έτσι ώστε να αναλάβει κανονικά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της χώρας.

    Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας, ο κ.Κιριένκο δήλωσε ότι περίμενε λιγότερους ψήφους και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα συνεχίσει τις εργασίες του και τις διαβουλεύσεις με τη Δούμα.

    "Δεν θα είμαι συμβιβαστικός στο θέμα των αξιωματούχων της κυβέρνησης", είπε και τόνισε ότι κατέχει μια σημαντική θέση και ενδεχόμενο υποχώρησης του δεν έχει κανένα νόημα ενώ πρόσθεσε ότι "το παζάρεμα δεν θα οδηγήσει σε μια ικανή κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης "Yabloko" δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, όπως επίσης και αρκετές κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην αριστερά.

    Το μέλος του κόμματος "Yabloko", Σεργκέι Ιβανένκο, δήλωσε ότι η ήττα "ήταν χτύπημα για τον Πρόεδρο Γιέλτσιν και δεν έχει καμία σχέση με τον Κιριένκο".

    Όπως αναμενόταν, η πλειοψηφία της Δούμα θα απέρριπτε τον προτεινόμενο από τον κ.Γιέλτσιν υποψήφιο, καθώς οι βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων συμφωνούσαν στην άποψη ότι οι τέσσερις μήνες θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της πρωθυπουργίας.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, αμέσως μετά το τέλος της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, έσπευσε να θέσει για μία ακόμη φορά στη Δούμα την υποψηφιότητα του κ.Κιριένκο, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, δήλωσε ότι η υποβολή της υποψηφιότητας από τον Ρώσο Πρόεδρο, περιλαμβανόταν σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Γκενάντι Σελέζνιοφ και στην οποία ζητάει να εξεταστεί και να εγκριθεί η υποψηφιότητα Κιριένκο.

    Σε ςρώτηση που του απευθύνθηκε να προβλέψει τις συνέπειες μετά από τρεις αρνητικές ψηφοφορίες, ο κ.Γιαστρεζέμπσκι δήλωσε ότι "είναι καλύτερα να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα της δεύτερης ψηφοφορίας".

    Σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, η Δούμα έχει τρεις ευκαιρίες να εγκρίνει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και σε περίπτωση που ο υποψήφιος ή οι υποψήφιοι απορριφθούν και στις τρεις ψηφοφορίες, ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα, να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Ε.Ρ.

    [12] ΑΡΜΕΝΙΑ:Ο ΑΡΜΕΝ ΝΤΑΡΜΠΙΝΙΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αρμενίας κ.Ρομπερτ Κοτσαριάν επιβεβαίωσε τελικά τις πληροφορίες διορίζοντας τον υπουργό οικονομικών Αρμέν Νταρμπινιάν ως νέο πρωθυπουργό της χώρας, αν και ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του αντί για αύριο όπως αναμενόταν αρχικά.

    Ο κ. Νταρμπινιάν, 33 ετών, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Κατά το διάστημα 1989-1992 ήταν ο αντιπρόσωπος της Αρμενικής κυβέρνησης στη Μόσχα, ενώ το 1994 διορίστηκε αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας. Από το Μάιο του προηγούμενου χρόνου διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Αρμενίας.

    Ο ένος πρωθυπουργός της χώρας διαδέχεται ως πρωθυπουργός τον κ.Κοτσαριάν ο οποίος στις 30 Μαρτίου εξελέγη σε γενικές εκλογές πρόεδρος της χώρας Π.Ν.

    [13] ΚΙΡΙΕΝΚΟ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    "Δεν συμφωνώ με τη γνώμη ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιρροής του κράτους στην οικονομία αγοράς. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου την οποία διανύουμε καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία η επίδραση του κράτους", δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο, από την κάτω βουλή της Δούμα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass.

    Σύμφωνα με τον Σεργκέι Κιριένκο, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η άνευ όρων κυριαρχία του νόμου και να προσδιοριστεί η ζώνη που θα υφίσταται κυβερνητικός έλεγχος, ενώ μεγάλες εταιρίες όπως η Unified Energy Systems of Russia, Gazprom, Transneft, πρέπει να παραμείνουν υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.

    Παράλληλα ο Κιριένκο υπογράμμισε ότι το κράτος οφείλει να παρέχει κοινωνική ασφάλεια στις κατώτερες οικονομικά τάξεις ενώ ανακοίνωσε ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής των χρεών με την εφαρμογή ρεαλιστικών στόχων. Λ.Μ

    [14] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Την πρόθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης να παρέμβει στα ανοιχτά προβλήματα στον Καύκασο, με στόχο την ειρήνη, σταθερότητα κι ευημερία στον Καύκασο, ανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε μήνυμα του που επέδωσε στο νεοκλεγέντα πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα, Πήτερ Τόμσεν.

    Στο μήνυμά, του ο κ. Κλίντον δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με την Αρμενία, προκειμένου να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες θετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες κι εκφράζει την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει, σε συνεργασία με την Αμερικανική κυβέρνηση, να προσφέρει μία λύση σε ότι αφορά στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή των αρμενικών προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως επικυρώνει την έκθεση του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές apot]kesam ακόμη ένα βήμα προς την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα.

    Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δέχτηκε, ακόμη, συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, για το νέο του αξίωμα, από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπένον Σεβαν, την αντιπρόεδρο του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Κάρολιν Κοξ, καθώς και από τον Γεωργιανό πρόεδρο, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, με τα οποία του εύχονται κάθε επιτυχία στο μελλοντικό του έργο. Π.Ν.

    [15] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Απογοήτευση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι "οι δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ στέλνουν το μήνυμα ότι μεθοδεύεται η αναγνώριση της οντότητας του κατοχικού καθεστώτος, προκειμένου να επανέλθει στο διάλογο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς".

    "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με το Κυπριακό, καθώς και η έμμεση αλλά σαφής απειλή ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να πάψουν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, αν δεν επιτευχθεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές", υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του.

    Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να κινηθεί στη σωστή βάση, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ, επισημαίνει το ΑΚΕΛ, ενώ χαιρετίζει την πρόθεση της Ρωσίας να θέσει προς συζήτηση το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ε.Σ.

    [16] "ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ" Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

    Σε κέντρο διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων έχει μετατραπεί η Αλβανία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ανεξάρτητης εφημερίδας "Κόχα Γιον", η οποία υποστηρίζει, ότι εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ διακινούνται μέσω Αλβανίας προς τις τράπεζες γειτονικών χωρών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οποία επικαλείται πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, πρόσφατα "εισήχθησαν" στην Αλβανία πέντε εκατομμύρια δολάρια. Τελικός προορισμός τους είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τράπεζες των Σκοπίων, της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

    Τα δολάρια είναι, γράφει η "Κόχα Γιον", κοπής 1996, και η χώρα προέλευσής τους πιθανολογείται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ότι είναι η Ελβετία.

    Η κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων στην αλβανική αγορά απασχολεί έντονα τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι τράπεζες στις οποίες τελικά καταλήγουν τα χαρτονομίσματα ως καταθέσεις εκφράζουν φόβους για επέκταση του φαινομένου.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι χθες η αλβανική αστυνομία κατέσχεσε 80 χιλιάδες πλαστά δολάρια ΗΠΑ, κοπής 1996, που επρόκειτο να κατατεθούν στην κρατική τράπεζα του Αργυροκάστρου. Η astumol_a συνέλαβε τον "καταθέτη" Αρμπεν Σέλα και την ταμία της τράπεζας που παραλάμβανε το ποσό, Αλντα Ράτσι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δύο συλληφθέντες να ανήκουν σε σπείρα διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων.

    [17] ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Tα γεγονότα και τις διπλωματικές προσπάθειές του που οδήγησαν στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον, καθώς και τις προσπάθειες που κατέβαλε για να πείσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, να αναμειχθεί ενεργά στην κρίση της Βοσνίας, περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο "Για να τελειώσουμε τον πόλεμο" (To end the War), o Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που θα κυκλοφορήσει σε μερικές εβδομάδες.

    Το βιβλίο του Χόλμπρουκ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, ιδιαίτερα, όπως παρατηρεί η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", για τους ιθύνοντες της αμερικανικής πολιτικής. Η αναποφασιστικότητα και η σύγχιση που αρχικά δίχασε τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στη Βοσνία και το σημερινό αδιέξοδο στο Κοσσυφοπέδιο είναι τόσο ενοχλητικά, όσο και αληθινά, σημειώνει η εφημερίδα.

    Ο Χόλμπρουκ στο βιβλίο του υποστηρίζει, ότι μόνο μια σαφής και ισχυρή αμερικανική ηγεσία, η οποία θα συνοδεύεται από πραγματική επίδειξη ισχύος, μπορεί να προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο.

    Η διεθνής κοινότητα περιμένει από τις ΗΠΑ να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο και να μην περιοριστεί στη ρητορική, επισημαίνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τελειώνει το βιβλίο του με την πρόσκληση προς την Ουάσιγκτον: "Δεν μπορεί κανείς να διεξάγει μια παγκόσμια οικονομική πολιτική, χωρίς ένα πολιτικό και στρατηγικό όραμα".

    [18] ΟΟΣΑ: ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Σαμπάχ". Στο τμήμα της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ που αναφέρεται στην Τουρκία επισημαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ,που ξεκίνησε το έργο της με ελπίδες, μπήκε σε μία ατμόσφαιρα εκλογών και υπογραμμίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο της αύξησης των κυβερνητικών δαπανών με αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με την έκθεση για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και της φορολόγησης, στις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπογραμμίζεται ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσα στο 1998 ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων που θα αποφέρουν 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στην περίοδο 1998-1999 θα κυμανθούν τα 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια. Α.Φ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [19] ΣΕΡΒΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σοβαρά τραυματίστηκε Σέρβος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας, μετά από επίθεση που δέχτηκε, αργά εχθές το βράδυ, από τρεις άγνωστους άνδρες, στο Κοσσυφοπέδιο,.

    Σύμφωνα με την αστυνομία και τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Αντέμ Γκούγκνα, επικεφαλής του κόμματος στην πόλη Ντράγκας, δέχτηκε επίθεση στην περιοχή Ντούλιε, νότια της Πρίστινα, από τρεις άνδρες που έφεραν αυτόματα όπλα ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του μαζί με άλλους τρεις δημοτικούς υπαλλήλους.

    Ο κ. Γκούγκνα μεταφέρθηκε, αμέσως, στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, ενώ οι συνεπιβάτες του δεν τραυματίστηκαν.

    Η τοπική αστυνομία ανέφερε πως στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν 30 περίπου σφαίρες.

    Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, 6 Αλβανοί βρέθηκαν νεκροί, 40 χλμ νοτιοδυτικά της Πρίστινα. Σύμφωνα με το Γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Tanjug, επρόκειτο για πολίτες που επιθυμούν να συμεχίσει το Κοσσυφοπέδιο να είναι σερβική επαρχία, οι οποίοι, πιθανότατα, θανατώθηκαν από "Αλβανούς τρομοκράτες". Π.Ν.

    [20] ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Oδηγίες στην αντιπροσωπεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσει να συζητά στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης στην Πρίστινα, στις 16 Απριλίου, "τις αρχές για τη σύνταξη του σχεδίου της καταστατικής απόφασης για το Κόσοβο και το Μετόχι", έδωσε η σερβική κυβέρνηση.

    Είναι η πρώτη φορά -από τότε που η σερβική κυβέρνηση άρχισε να προσκαλεί τους Αλβανούς σε συνομιλίες- που γίνεται μνεία για τη δυνατότητα ψήφισης της καταστατικής απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι το σχέδιο της καταστατικής απόφασης θα αποσταλεί στη Βουλή για έγκριση.

    Tο σερβικό Σύνταγμα προβλέπει για τις επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοντίνας να έχουν καταστατικά και όχι Σύνταγμα. Το καταστατικό για το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ψηφιστεί μέχρι τώρα, διότι οι αλβανόφωνοι ήδη από τις αρχές του 1990 είχαν αρχίσει να μποϋκοτάρουν τις σερβικές αρχές. Είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν στη σύσταση επαρχιακής Βουλής ανακηρύσσοντας παράνομα τη σερβική αυτή επαρχία, "Δημοκρατία" και οργανώνοντας παράνομες εκλογές για κυβέρνηση και Βουλή.

    Η πρόταση του Βελιγραδίου να συζητήσει με τους Αλβανούς την καταστατική απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, εκτιμούν πολιτικοί paqatgqgt]r στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ότι αποτελεί τακτική της σερβικής ηγεσίας να χειριστεί το πρόβλημα ως σερβικό και όχι ως γιουγκοσλαβικό. Εάν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου αποδεχθούν τις διαπραγματεύσεις για την καταστατική απόφαση, θα αποδέχονταν επίσης και το σερβικό Σύνταγμα και απεμπολούσαν τις φιλοδοξίες τους για ανεξαρτησία πράγμα που είναι και ο κυρίαρχος στόχος τους.

    "Είναι πολύ νωρίς να αναμένεται ότι η σερβική πλευρά θα παρουσιάσει την πρόταση, ως ακόμη μια παραχώρηση στην αλβανική πλευρά. Είναι επίσης πιθανόν να συνταχθεί ένα είδος σχεδίου καταστατικής απόφασης χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Αλβανών που θα παραχωρούσε δικαιώματα αυτονομίας στην αλβανική μειονότητα. Ενα τέτοιο ντοκουμέντο όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για τη συνεργασιμότητα του Βελιγραδίου", σχολίασε το ΒΕΤΑ.

    Στο μεταξύ, η συμβουλευτική ομάδα του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ολοκλήρωσε μία αρχική πλατφόρμα με τις αρχές του Βελιγραδίου, η οποία βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και στο αίτημα για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο εκπρόσωπος της δεκαπενταμελούς ομάδας, Μπλέριμ Σάλα, ανακοίνωσε ότι την πλατφόρμα θα συζητήσουν σύντομα "τα αρμόδια όργανα του Κοσσυφοπεδίου".

    Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, η έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη ύστερα από την απόφαση της σερβικής Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 23 Απριλίου, περί αποδοχής ή όχι της διεθνούς μεσολάβησης στην επίλυση του προβλήματος.

    Η εφημερίδα "Μπλιτς" αναφέρει ότι πηγές της Δημοκρατικής Συμμαχίας (LDK) του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δεν θεωρούν σοβαρή τη δήλωση του Σέρβου Προέδρου Μιλουτίνοβιτς ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων στο Βελιγράδι οποτεδήποτε. Σύμφωνα με τα ίδιες πηγές, "η συμβουλευτική ομάδα των 15 ετοιμάζεται μόνο για διάλογο σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης από τη γιουγκοσλαβική πλευρά και με την υποχρέωση μεσολάβησης τρίτου μέρους, δηλαδή της διεθνούς κοινότητας".

    Η "Μπλιτς", ερμηνεύει τις δηλώσεις των στελεχών ως επιθυμία των Αλβανών να γίνουν συνομιλίες μεταξύ του Ρουγκόβα και του Μιλόσεβιτς και προσθέτει ότι οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το LDK θα προτιμούσε ως μεσολαβητή στις συνομιλίες αυτές είτε τον Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ είτε τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες.

    [21] ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Την πεποίθηση ότι οι βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο στο Μαυροβούνιο, θα σημάνουν το πολιτικό τέλος του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", ο κ.Βουγιάνοβιτς επεσήμανε ότι οι εκλογές στο Μαυροβούνιο θα αλλάξουν τη διάταξη των εδρών στην ομοσπονδιακή βουλή, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η θέση του Γιουγκοσλάβου προέδρου.

    "Το Μαυροβούνιο δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει από μόνο του tgm κατάσταση", είπε ο κ. Βουγιάνοβιτς, υποστήριξε ωστόσο, ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα είδος αγώνα τον οποίο το Μαυροβούνιο πρέπει να κερδίσει για να εξασφαλίσει την περαιτέρω ύπαρξη του ως δημοκρατία στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Ε.Π.

    [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ

    Καθημερινές διαδηλώσεις, διάρκειας μισής ώρας, στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσουν από σήμερα οι αλβανόφωνοι, προκειμένου να εκφράσουν την απόφασή τους να παραμείνουν στις εστίες τους και να εμμένουν έως το τέλος στα αιτήματά τους.

    Τις διαδηλώσεις διοργανώνει η "Επιτροπή Διαδηλώσεων", στην οποία συμμετέχουν 13 αλβανόφωνοι πολιτικοί και μη πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιούνται από τις 13 έως 13.30 ώρα Ελλάδος. Ε.Π.

    [23] Α.ΜΟΥΛΑΙ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Σε περίπτωση που η Σερβία εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Κοσσυφοπεδίου, αυτό θα προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο της Αλβανίας, αλλά και ολόκληρου του αλβανικού λαού" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, Αλμπέρτ Μουλάι, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Ο κ.Μουλάι τόνισε, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία θα ανοίξει τα σύνορά της και προς τις δύο πλευρές και θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των αλβανοφώνων.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της χώρας του, ο κ.Μουλάι επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη ένταση, παρόλο που η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν προβλήματα. Ε.Π.

    [24] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις μεταξύ ομάδων εμπειρογνωμόνων ΠΓΔΜ και Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, που ολοκληρώθηκαν στο Βελιγράδι, για τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής, ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα ανεπίσημες πληροφορίες, εκφράζουν, ωστόσο, την εκτίμηση, ότι η πίεση που ασκεί η Ομάδα Επαφής στο Βελιγράδι, θα έχει ως έκβαση την οριστική επίλυση του προβλήματος, εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία καθορισμού των συνόρων μεταξύ PCDL και Γιουγκοσλαβίας άρχισε το 1996. Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών πραγματοποίησαν επτά συναντήσεις, με τελευταία αυτή στα τέλη Ιουλίου, πριν από τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σερβία.

    Τα επίμαχα σημεία, που αποτελούν το μήλο της έριδος, μεταξύ των δύο χωρών, είναι τμήμα του δήμου Κρίβα Παλάνκα, τμήματα του όρους Σκόπσκα Τσέρνα Γκόρα και ορισμένα βοσκοτόπια του όρους Σαρ Πλάνινα.

    Η σκοπιανή πλευρά υποστηρίζει, πως η συνοριακή γραμμή πρέπει να ακολουθήσει την τοπογραφική διαμόρφωση του εδάφους και να συμπίπτει με τα σύνορα που καθορίστηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των δύο τότε δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Ε.Π.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 10 April 1998 - 16:02:55