Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency Special Report, 98-04-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Απριλίου 1998


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] "ΕΚΟΙΜΗΘΗ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [02] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
  • [03] Η διαδικασία της εκλογής

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] "ΕΚΟΙΜΗΘΗ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Ακέφαλη από σήμερα τα ξημερώματα η Εκκλησία της Ελλάδας μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας άφησε την τελευταία του πνοή λίγο στις 1.35 τα ξημερώματα, μετά από 45 μέρες νοσηλείας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας.

    Ο Σεραφείμ υπήρξε Ιεράρχης με τη μεγαλύτερη θητεία, 24 χρόνια, στην ηγεσία της Εκκλησίας. Γνώρισε όλους τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς. Όρκισε έξι Προέδρους Δημοκρατίας.

    [02] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε το 1913 στο Αρτεσιανό Καρδίτσας. Σε ηλικία δέκα ετών έμεινε ορφανός, μαζί με τη νεογέννητη αδελφή του που ήταν μόλις πέντε μηνών.

    Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1938 χειροτονήθηκε διάκονος και τέσσερα χρόνια μετά, το 1942, πρεσβύτερος . Ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα, κατά την περίοδο της Κατοχής ίδρυσε συσσίτια, που καθημερινά σίτιζαν 600 παιδιά της ενορίας του (Αγιος Λουκάς Πατησίων), καθώς επίσης και τον Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Σύλλογο ''Ευαγγελιστής Λουκάς'', που προσφέρει δωρεάν μέχρι σήμερα κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους ασθενείς.

    Την περίοδο αυτή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση υπό το στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα.

    Διετέλεσε γραφέας και γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Το 1949 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αρτης και το 1958 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ανέπτυξε πλουσιότατη διακονία, ιδρύοντας σχολές, ιδρύματα και οικοτροφεία. Από τότε έγινε και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, πρόεδρος της Κ.Ε του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

    Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στις 13 Ιανουαρίου 1974. Διαδέχθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Ιερώνυμο Κοτσώνη. Από τότε δεκάδες φορές συμμετείχε στις Συνοδικές Αποστολές και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην Α' Πανορθόδοξη Διάσκεψη της Ρόδου. Ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε τα Πατριαρχεία Κωνσταντινούπολης, Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, καθώς και τις Εκκλησίες Γεωργίας και Pokym_ar.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ βρισκόταν στο πλευρό του κάθε λαού που δοκιμαζόταν. Με δική του πρωτοβουλία ξεκινούσε πάντα την αναζήτηση βοήθειας για την αποστολή τροφίμων και ρούχων στα έθνη που βίωναν τραγικές στιγμές. Εχει αποστείλει ''καραβάνια αγάπης'' στο Σουδάν, τη Σομαλία, στους σεισμοπαθείς της Αρμενίας και της Καλαμάτας.

    Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είναι ο μακροβιότερος στη θέση αυτή στην Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εικοσιτετραετή παρουσία στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ήταν επίτιμος διδάκτορας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Στις 29 Μαϊου 1997 του απονεμήθηκε για τα 60 χρόνια υπηρεσίας του και προσφοράς του στην Εκκλησία, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, ανώτατη διάκριση που δίδεται συνήθως σε αρχηγούς κρατών.

    Τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία του άρχισαν να εμφανίζονται από το 1993. Μια χρόνια βρογχίτιδα του δημιούργησε επιπλοκές και ο Αρχιεπίσκοπος αναζήτησε θεραπεία στην Αμερική. Το Φεβρουάριο του 1994 διαπιστώθηκε ότι έχει νεφρική ανεπάρκεια και από τον επόμενο μήνα άρχισε την αιμοκάθαρση που συνέχιζε μέχρι σήμερα.

    [03] Η διαδικασία της εκλογής

    Η θέση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ισόβια.

    Ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος μένει κενός μόνο μετά από παραίτηση του ιδίου του Αρχιεπισκόπου ή το θάνατό του.

    Αμέσως αναλαμβάνει ως τοποτηρητής ο αρχαιότερος εν ενεργεία Μητροπολίτης (τώρα είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνία, Χρυσόστομος), ο οποίος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας της Ιεραρχίας για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Σε περίπτωση αδυναμίας του ή άρνησής του, έπεται ο Μητροπολίτης Κορίνθου.

    Στη συνέχεια, το αργότερο μέσα σε πέντε μέρες συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ) υπό του Τοποτηρητή, η οποία αναγγέλλει επίσημα τη χηρεία του θρόνου και ορίζει ημερομηνία σύγκλησης εκτάκτου συνεδριάσεως της 78μελούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι), με μοναδικό θέμα την εκλογή Αρχιεπισκόπου. Η ημερομηνία αυτή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των είκοσι ημερών από τη στιγμή που η θέση αυτή μείνει κενή.

    Εκλόγιμοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου είναι όλοι οι εν ενεργεία Μητροπολίτες, οι επίσκοποι και όχι αρχιμανδρίτες έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υπηρετήσει επί τουλάχιστον 5 χρόνια σε διοικητικές θέσεις της Εκκλησίας ή του Αγίου Ορους -ένας αριθμός που υπερβαίνει τα χίλια άτομα. Η εκλογή γίνεται αμέσως, μέσα σε μια συνεδρίαση χωρίς καμία διακοπή της.

    Για να υπάρχει απαρτία στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας θα πρέπει να είναι παρόντα τα 2/3 των εν ενεργεία Μητροπολιτών. Αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη προσέλευση, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη μέρα.

    Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για δεύτερη και τρίτη φορά. Αν και πάλι ο υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία, η ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου γίνεται με κλήρο.

    Επειτα από πέντε μέρες, το αργότερο, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης του νέου προκαθημένου.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίδει στη συνέχεια τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και κατόπιν γίνεται η ενθρόνισή του.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 9 April 1998 - 20:44:55