Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [02] Η "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΥ Η Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [05] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

  • [06] ''ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ'' ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η 3Ε ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

  • [07] ANAZHTEITAI ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΖ

  • [08] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΡΩΣΙΑ:ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

  • [10] ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΖΙΤΣ

  • [12] Ο ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [13] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΕΝΤΡΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [14] ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

  • [15] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [16] ΝΕΚΡΩΣΕ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

  • [17] ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [18] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΓΩΝ

  • [19] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [20] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [21] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

  • [22] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [23] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Νέα επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, ο οποίος νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπέστη λοίμωξη που ωστόσο αντιμετωπίζεται. Η πίεσή του είναι ασταθής, χωρίς ωστόσο να έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    [02] Η "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    "Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - εθνικισμό για όσα επιβουλεύεται ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας". Με τη φράση αυτή η "17 Νοέμβρη" με προκήρυξη που απέστειλε σε αθηναϊκή εφημερίδα αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης με ρουκέτα στο υποκατάστημα της Σίτι Μπανκ στην Κυψέλη.

    Με την ίδια προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις σε εστιατόριο της Μακ - Ντόναλτς, καθώς και στα γραφεία της Τζένεραλ Μότορς, της Κράϊσλερ και της Οπελ.

    Η "17 Νοέμβρη" αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των Ιμίων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάνει επίσης λόγο για μηχανισμούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης που χλευάζουν όπως αναφέρει τον πατριωτισμό και τον παρουσιάζουν ως εθνικισμό.

    [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την κατάσταση της οικονομίας, την επικείμενη επίσκεψή του στη Βουλγαρία και γενικά τις πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις επαφές που είχε με τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συζητήσεις που έγιναν στο Λονδίνο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την πορεία των χωρών της Ασίας καθώς και για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα. "Πιστεύω ότι βρισκόμαστε, όσον αφορά στην Ευρώπη και στις παγκόσμιες σχέσεις, σε μια φάση όπου τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Οι οικονομίες δένονται όλο και περισσότερο και γι΄αυτό εμείς στη χώρα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια, να είμαστε μαζί σε αυτή τη φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη, να είμαστε μαζί με τις άλλες χώρες για να μπορούμε να συμμετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων και να καθορίζουμε τις αποφάσεις έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας". Π.Γ.

    [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΥ Η Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Την ικανοποίησή της για την πορεία του τιμάριθμου εξέφρασε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι τιμές συγκρατούνται και υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι των συνεργείων του υπουργείου θα ενταθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται αυξημένη κίνηση στην αγορά.

    [05] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Συντονισμένη επιχείρηση πραγματοποίησαν τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε καταυλισμό τσιγγάνων, στην περιοχή του Εύοσμου Θεσσαλονίκης.

    Στη διάρκεια της εφόδου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, όπλα και πυρομαχικά, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν 15 άτομα, που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα.

    [06] ''ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ'' ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η 3Ε ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

    Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η εξαγορά από την Τρία Έψιλον(3Ε) και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, της μεγαλύτερης επιχείρησης εμφιάλωσης στα Σκόπια, με σκοπό την κατασκευή σύνθετης μονάδας παραγωγής μπύρας και αναψυκτικών στη χώρα αυτή.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, έχουν επικεντρωθεί στο ποσοστό που θα παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες της Σκοπιανής επιχείρησης προς τις δυο εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η 3Ε όσο και η Αθηναίικη Ζυθοποιία, σχεδιάζουν την παραγωγή των γνωστών brand name που διαθέτουν αμφότεροι (Coca- cola, Amstel, Heineken) στη συγκεκριμένη μονάδα με στόχο την εξαγωγή στις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ''Βαλκανικός Γάμος'', μεταξύ της 3Ε και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, χρονολογείται πριν από 4 χρόνια, όταν η Brewinvest, μία 50%-50% μικτή επένδυση των δυο εταιριών, προχώρησε στην εξαγορά της Zagorka μία από τις μεγαλύτερες βουλγαρικές ζυθοποιίες. Σήμερα η Brewinvest ελέγχει το 87% στην Zagorka AD, με ποσοστό αγοράς πάνω από το 20%.

    Η 3Ε, με καθαρά προ φόρων κέρδη 25,2 δισ. δρχ. το 1997, κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας βιομηχανίας τροφίμων έναντι 19,8 δισ. δρχ. το 1996, πετυχαίνοντας αύξηση της τάξεως του 27%. Στο χώρο των Βαλκανίων διαθέτει 7 διαφορετικά εργοστάσια στη Βουλγαρία,(Σόφια, Μπουργκάς, Πλόβντιβ, Στάρα Ζαγόρα και Ταργκόβιστε), στο Βελιγράδι διαθέτει τη μεγαλύτερη επιχείρηση αναψυκτικών, ενώ έχει και τα δικαιώματα εμφιάλωσης και διανομής των προϊόντων της The Coca-Cola Company στις περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και μέρους της Βοσνίας.

    Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έκλεισε με καθαρά κέρδη 22 δισ. δρχ. το 1997 και εκτός του τομέα της μπύρας, δραστηριοποιείται στη διάθεση elviakyl]mou νερού ΙΟΛΗ και αναψυκτικό με το σήμα ISOSTAR, ενώ εισάγει και μη παρασκευαζόμενα στην Ελλάδα προϊόντα ζύθου της μητρικής HEINEKEN. Η εταιρία εξάγει περίπου το 2% της παραγωγής της σε άλλες χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης και σε σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής.

    [07] ANAZHTEITAI ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΖ

    Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είναι μια από τις μεγαλύτερες κερδοφόρες βιομηχανίες της χώρας και η μετοχή της είναι μια από τις ασφαλέστερες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παρά ταύτα είναι μια από τις πλέον υποτιμημένες μετοχές στη Σοφοκλέους.

    Αυτή την περίοδο στην ΕΒΖ,. σημειώνονται ανακατατάξεις σε επίπεδο διοίκησης, μετά μάλιστα και τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΑΤΕ Πέτρου Λάμπρου, ότι μέχρι το 2000 η ΑΤΕ θα έχει πωλήσει όλες τις εταιρίες που έχει, συμπεριλαμβανομένου και του 70% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Μάλιστα ο υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Σαντιξής, επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες, δηλώνοντας ότι ήδη αναζητείται στρατηγικός επενδυτής προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΒΖ.

    Σημειώνεται ότι η πραγματική αξία της ΕΒΖ, ξεπερνά τα 220 δισ. δρχ., εάν συνυπολογιστεί το κόστος κατασκευής πέντε σύγχρονων εργοστασίων, που ανέρχεται στα 150 δισ. δρχ. και η αξία των παγίων φτάνει τα 70 δισ. δρχ., χωρίς να υπολογισθεί το μονοπώλιο του προϊόντος της ζάχαρης, που κατέχει η εταιρία.

    Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει στη χρηματιστηριακή αγορά, η κίνηση της εταιρίας να αυξήσει τις τιμές της ζάχαρης αμέσως μετά την υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος και λίγες μέρες αργότερα να προχωρήσει στη μείωση κατά έξι δραχμές ανά κιλό της τιμής της ζάχαρης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο,. Βασίλη Παπαγιάννη, η κίνηση της αύξησης της τιμής υπαγορεύθηκε από το γεγονός, ότι τουλάχιστον ένας εισαγωγέας από την Ιταλία-εκμεταλλευόμενος την υποτίμηση της δραχμής- τροφοδοτούσε με ζάχαρη την ελληνική αγορά.

    Η εταιρία κατά το β' εξάμηνο του 1997 (κλείνει χρήση στις 30/06/98) παρουσίασε ζημίες ύψους 1,408 δισ. δρχ. έναντι κερδών για το σύνολο του 1996 ύψους 3,203 δισ. δρχ.

    [08] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το μικρό ''πακέτο'' μέτρων για το ασφαλιστικό έρχονται στη Βουλή.

    Μέχρι το τέλος Μαίου, η αγορά εργασίας θα απελευθερωθεί, ενώ μέχρι το 2000 θα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα -αλλαγές ορίων ηλικίας, νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης - για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.

    Αυτά τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέδριο που διοργάνωσε το βρετανικό περιοδικό ''ECONOMIST'' και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της υποτίμησης.

    Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, μέσα σε διάστημα 20 ημερών από την ανακοίνωση της συμμετοχής της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υποχώρησαν jat\ 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ενισχύθηκαν κατά 3,6 δισ. δολάρια και οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν άνοδο που προσεγγίζει το 35%.

    Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον ασφαλιστικό τομέα, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του 1998 θα ανακοινωθεί ο χρόνος προώθησης του μεγάλου ασφαλιστικού πακέτου, ενώ ο χρόνος έναρξης των διαρθρωτικών αλλαγών θα αναφέρεται στο 2000. Σημειώνεται ότι, στις αρχές Ιουνίου, θα κατατεθεί το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει κυρίως χαρακτήρα βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος.

    Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, είναι η προσέγγιση των ελληνικών επιτοκίων στο επίπεδο των ευρωπαϊκών, τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής και η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου,''η αυτοχρηματοδότηση των μεγάλων έργων είναι μια εμπειρία που θα αξιοποιήσουμε σε διευρυμένη βάση στο άμεσο μέλλον αλλά και για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων''.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΡΩΣΙΑ:ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΙΡΙΕΝΚΟ

    Συνάντηση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο, η υποψηφιότητα του οποίου για την πρωθυπουργία πρόκειται να τεθεί στην έγκριση της κάτω Βουλής αύριο.

    Σήμερα στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Δούμα Βλαντιμίρ Ρίζκοφ, θα συνεδριάσει το συμβούλιο του σώματος, προκειμένου να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για την αυριανή ψηφοφορία. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Δούμα, η ψηφοφορία γίνεται μυστικά, όπως εξήγησε ο κ. Ρίζκοφ, αν και ομάδα αριστερών βουλευτών, με την υποστηριξη της πολιτικής ομάδας Γιάμπλοκο, υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική.

    Αργότερα κ. Κιριένκο πρόκειται να προεδρεύσει κυβερνητικής συνεδρίασης, κατά την οποία θα συζητηθεί η λήψη άμεσων μέτρων για την πληρωμή των μισθών στους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Σήμερα, εξάλλου, με την υποστήριξη ορισμένων πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, παραγματοποιούνται σ' ολόκληρη τη χώρα διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών, με ατιήματα την πληρωμή των μισθών και καθυστερημένων κοινωνικών επιδομάτων.

    Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεάσουν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεργκέι Γιαστρέμπσκι, "το δημόσιο αίσθημα σίγουρα θα ληφθεί υπόψη, ιδιαίτερα τώρα, που σχηματίζεται η κυβέρνηση". Λ.Π.

    [10] ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    Τη γνωστή κινδυνολογία περί ενδεχομένου πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της απόρριψης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και της γνωστής αντίδρασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επαναλαμβάνει έκθεση της βρετανικής εταιρείας οικονομικοπολιτικών αναλύσεων "HILFE", με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

    Στην έκθεση διατυπώνεται καταληκτικά το συμπέρασμα, ότι η έναρξη των ενταξιακών διπραγματεύσεων τη στιγμή της τουρκικής απόρριψης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, "έφερε τις Βρυξέλλες σε επαφή με μια κρίση που δεν επιδέχεται επίλυσης εδώ και δεκαετίες".

    Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν "αλόγιστη την ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S300" , καθώς ακολούθησε η γνωστή τουρκική απειλή καταστροφής τους και υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο η κρίση να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι μπορεί να προληφθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης -αν και είναι πραγματικός- όπως τονίζει, "εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίξει τις προσπάθειες διεθνούς διαμεσολάβησης με μια πιο γενναιόδωρη στάση έναντι της Τουρκίας".

    Αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση τουρκικής "χειρουργικής", όπως γράφει, επίθεσης για την καταστροφή των ρωσικών πυραύλων εναντίον του εδάφους της Κύπρου, η κυβέρνηση Κληρίδη δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει στρατιωτικά, "λόγω της τουρκικής υπεροπλοίας στην περιοχή". Ωστόσο η έκθεση εκτιμά, ότι οι συνδυασμένες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η έκθεση θεωρεί ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί δίπλα στις χώρες με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΖΙΤΣ

    Οι φρουροί έχουν πλέον εγκαταλείψει την άδεια κατοικία του Ραντοβαν Καραζιτς στο πρώην κέντρο διοίκησης των Σερβοβοσνίων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει φήμες που φέρουν τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου Καραζιτς, να έχει καταφύγει στη Ρωσία, παρά την κατηγορηματική άρνηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ωστόσο, δυτικοί διπλωμάτες που βρίσκονται στο Σεράγεβο, υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ γνωρίζει τις κινήσεις του Καραζιτς ανά πάσα στιγμή, ενώ οι επιτελείς της συμμαχίας αναμένουν συνεργασία με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, Μιρολαντ Ντοντικ, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες σύλληψης του. Ν.Χ.

    [12] Ο ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    O Ρόμπερτ Κοτσαριάν ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Αρμενίας, σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση στο κτίριο της Όπερας, στην pqyte}ousa Ερεβάν.

    Ο 43χρονος Ρομπέρτ Κοτσαριάν, ο οποίος επικράτησε του πρώην κομμουνιστή ηγέτη Κάρεν Ντεμιρτζιάν στις εκλογές, υπήρξε ηγέτης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια του εξαετούς αγώνα τους για απόσχιση από το Αζερμπαϊτζάν. Το Μάρτιο του 1997 διορίστηκε πρωθυπουργός της Αρμενίας, και από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ξέσπασε κυβερνητική κρίση στη χώρα, η οποία οδήγησε στην παραίτηση υπουργών και του προέδρου Λεβόν Τερ Πετροσιάν, ασκούσε χρέη προέδρου.

    Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς και διακήρυξε ότι δεν θα συμβιβαστεί στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Λ.Π.

    [13] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΕΝΤΡΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Κατηγορίες κατά της σερβικής κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες σε ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Υμπέρ Βεντρίν, υπογραμμίζοντας ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος στη Σερβία αποτελεί τακτική αποφυγής της έναρξης του διαλόγου των σερβικών εκπροσώπων με τους αλβανοφώνους του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε την συγκρότηση της υπεύθυνης, όπως είπε, τετραμελούς ομάδας των αλβανοφώνων, η οποία θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της σερβικής ηγεσίας, τόνισε, ωστόσο, ότι ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσει την έναρξη του διαλόγου. Ε.Π.

    [14] ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

    Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα ένταξης της χώρας του στον ΟΗΕ ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Σε μήνυμα που απηύθυνε με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ, ο Σκοπιανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ένταξη της χώρας στην οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε νέους δρόμους για την ανάπτυξή της και για την αναγνώρισή της από πολλά κράτη.

    "Μετά την ένταξή μας στον ΟΗΕ ακολούθησε η ένταξη στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη", ενώ υπεγράφη και συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση" τόνισε ο Κίρο Γκλιγκόρωφ επισημαίνοντας ότι αυτό αποτέλεσε διεθνή αναγνώριση των προσπαθειών, που καταβάλλονται για διατήρηση της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με τα γειτονική κράτη, ο Σκοπιανός πρόεδρος διευκρίνισε, ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον των γειτονικών χωρών και δεν θέλει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων κρατών. "Επιθυμούμε συνεργασία σε όλους τους τομείς, με όλους τους γείτονές μας, ανεξάρτητα από το ότι στα Βαλκάνια τα ιστορικά γεγονότα πάντα επηρεάζουν τις σχέσεις letan} των γειτόνων" κατέληξε ο κ.Γκλιγκόρωφ. Ε.Π.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

    [15] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Υστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας έγινε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος 283 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά 124 και ένας (ο Γιώργος Σουφλιάς) "παρών". Κατά ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Κηπουρός ενώ οι Μόσχος Γικόνογλου και Βασίλης Κεδίκογλου, που έχουν τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

    Το απόγευμα το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και κατ άρθρον. Ν.Ρ.

    [16] ΝΕΚΡΩΣΕ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Παρέλυσε σήμερα όλη η χώρα από την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Υπολειτουργούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

    Σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν στις συγκοινωνίες. Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες και οι εφορίες, ενώ απεργούν επίσης το προσωπικό των νοσοκομείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

    Στη Θεσσαλονίκη δεν θα κινηθούν όλη τη μέρα τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Δεμένα παραμένουν τα πλοια στα λιμάνια της χώρας.

    Στο μεταξύ, από τα μεσάνυχτα δεν πραγματοποιείται καμία πτήση από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία", λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατεί στην περιοχή της Μίκρας.

    H Oλυμπιακή Αεροπορία ματαίωσε 50 πτήσεις εσωτερικού και 15 εξωτερικού, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι.

    [17] ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Τεράστια προβλήματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκαλεί η 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ως αντίδραση στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ.

    Περισσότερο εμφανή είναι τα αποτελέσματα της απεργίας στις συγκοινωνίες, την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις ΔΕΚΟ που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εξυγίανση τους.

    Στη Θεσσαλονίκη δεν κυκλοφορεί ούτε ένα αστικό λεωφορείο και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο από το πρωί. Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" είναι κλειστό από τα μεσάνυχτα, λόγω ομίχλης, ενώ στο 100% φτάνει η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στο Λιμάνι, τον ΟΥΘ, τον ΟΑΘ και την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης. Για το δημόσιο τομέα η συμμετοχή στην απεργία κρίνεται ικανοποιητική και κυμαίνεται στο 50%, κατά μέσο |qo, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Δημήτρης Κίτσιος.

    Ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη απεργία η οποία δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντισταθούν στην υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης, για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις γι αυτούς.

    Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη στο χώρο έξω από το κτίριο του ΕΚΘ. Ν.Ρ.

    [18] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΓΩΝ

    "Οχι στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ", διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο το οποίο οργάνωσαν το Εργατουπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

    Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο χώρο έξω από το κτίριο του ΕΚΘ όπου μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Με ανακοίνωση της η διοίκηση του συλλόγου των εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης επισημαίνει ότι η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 90% και καταγγέλει τη διοίκηση της Τράπεζας επειδή προσέλαβε ιδιωτική εταιρία ασφάλειας προκειμένου να τρομοκρατήσει τους απεργούς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών η συμμετοχή στην απεργία είναι 100% στο Λιμάνι, την Ολυμπιακή Αεροπορία, τη Διεθνή Εκθεση, στον ΟΑΣΘ, στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, στην ΕΛΛΕΝΙΤ, την ΗΛΙΟΦΙΝ και ορισμένους τομείς της ΕΚΟ και των ΕΛΔΑ, 90% στη ΜΕΛ, 80% στους οικοδόμους, 70% στους ΟΤΑ, το ΙΚΑ, τις υπηρεσίες Πρόνοιας, τα ΕΛΤΑ και τα τελωνεία, 65-70% στις Τράπεζες, 60% στον κλάδο της κατεργασίας ξύλου, 30% στην ΕΛΒΟ, 2)% στη ΜΕΒΓΑΛ, 15% στην ΑΓΝΟ. Ν.Ρ.

    [19] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Αμετακίνητος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας στην ΕΡΤ, αφού δεν πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της Ο.Α. και των εργαζομένων, ως θετικό βήμα, "προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες εργασιακής ειρήνης, τις επόμενες ημέρες stgm Ο.Α. και να γίνουν κανονικά οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί".

    "Εδώ, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να αναδειχθεί ο θετικός ρόλος των εργαζομένων στην προσπάθεια για εξυγίανση της Ολυμπιακής. Πιστεύουμε ότι η δική τους συμμετοχή θα συγκαθορίσει την πορεία του προγράμματος".

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι "επειδή υπάρχει μια μικρή μετατόπιση από τους οικονομικούς στόχους που είχαμε θέσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται με τον τρόπο που ερμηνεύεται από πολλούς".

    "Αυτή η μικρή απώλεια, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπερκαλυφθεί από την ωφέλεια που θα προκύψει στην Ο.Α, λόγω της εργασιακής ειρήνης. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Η κυβέρνηση στάθμισε όλα τα δεδομένα. Θεώρησε ότι προέχει, πέραν των πολιτικών και ψυχολογικών λόγων και για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς, να υιοθετήσει αυτή τη συμφωνία, η οποία διασφαλίζει συνθήκης εργασιακής ειρήνης και έτσι οδηγούμαστε σε μια εξοικονόμηση χρηματικών ποσών που μας κρατούν πολύ κοντά στον στόχο που είχαμε θέσει από την αρχή".

    Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση. Ε.Σ.

    [20] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Την εκτίμηση ότι με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ολυμπιακή επιτεύχθηκε το 95% των στόχων που είχαν τεθεί, καθώς εξοικονομούνται 47 δισεκατομμυρία δραχμές, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Πάντως, για το δείπνο των 30 βουλευτών που φέρονται να διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Ολυμπιακής, ρωτήθηκε και σήμερα ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. "Οι συνάδελφοι αυτοί αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν εκδηλώσει την ανησυχία και τον προβληματισμό τους γύρω από ορισμένα θέματα πολιτικής που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Αυτός ο προβληματισμός είναι εκείνος ο οποίος μας ενώνει σε τέτοιες συναντήσεις", είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος και πρόσθεσε: "Ορισμένες θεσμικές αλλαγές δεν μπορεί να γίνονται χωρίς να υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος και με τους ενδιαφερόμενους αλλά και με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θα προσθέσουν και αυτοί κάτι που θα βελτιώσει ενδεχομένως ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη Βουλή". Π.Γ.

    [21] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

    "Την Παρασκευή ξεκινά μια νέα μέρα για την Ολυμπιακή. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση έχουν στόχο την εξυγίανση, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και τη βελτίωση των παρεχομένων upgqesi~m".

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέδριο του βρετανικού περιοδικού "ECONOMIST".

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, όπως Ταχυδρομεία, Αστικές Συγκοινωνίες, Σιδηροδρόμους και την Αμυντική Βιομηχανία, είπε ο κ. Παπαντωνίου και υπογράμμισε ότι "στόχος της κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίσει την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών σε ανταγωνιστική βάση".

    ΑΙΧΜΕΣ

    Ο κ. Παπαντωνίου, άφησε αιχμές κατά κομματικών και συνδικαλιστικών παραγόντων λέγοντας ότι "με τη στάση ορισμένων υπονομεύεται η πορεία προς το ευρώ".

    Προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, είπε, έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις. Έχουν εκπονηθεί σχέδια εξυγίανσης, αναθεωρούνται οι κανονισμοί του προσωπικού και καταργούνται ορισμένοι περιορισμοί που εμποδίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Για το πλεονάζον προσωπικό, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι "ενεργοποιούνται διαδικασίες μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα με μεγάλη ζήτηση προσωπικού".

    Για τις μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ, επανέλαβε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο και θα γίνουν στα πρότυπα της προσπάθειας που έγινε με τον ΟΤΕ. Στους μεγάλους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, και αργότερα τη ΔΕΗ) είπε ο υπουργός, το ποσοστό ιδιωτικοποίησης μπορεί να φτάσει μέχρι και 49%.

    Για τις μικρότερες ΔΕΚΟ (Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΘ, ΚΕΔ, Ολυμπιακή Τουριστική, λιμάνια κλπ) δεν υπάρχει κανένα όριο.

    Για τις τράπεζες, ο υπουργός είπε ότι πολύ σύντομα θα ληφθεί η απόφαση για την πώληση της Ιονικής, ενώ την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών, για την εξαγορά της Μακεδονίας- Θράκης.

    [22] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των επικεφαλής τομέων έργου της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον αρχηγό του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση διακόπηκε για την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή και συνεχίστηκε αργότερα.

    Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις διαμορφώθηκαν σε ένα πλαίσιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο μετά το Πάσχα. Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Προκόπης Παυλόπουλος, προβλέπει την ανάθεση σε ιδιώτη της διοίκησης των ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα από το ποσοστό μετοχοποίησης της επιχείρησης. Επισημαίνει την ανάγκη άμεσων αποκρατικοποιήσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών τη Μεγάλη Δευτέρα. Π.Γ.

    [23] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Με σημαντικές τροποποιήσεις κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή ο κανονισμός προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Οι διατάξεις του νέου κανονισμού προβλέπουν πάγωμα μισθών για τρία χρόνια, κατάργηση ή μείωση του επιδόματος τροφής, αύξηση των ωρών απασχόλησης για το ιπτάμενο προσωπικό, κατάργηση των υπερωριών και μείωση των ρεπό. Παράλληλα καταργείται το δικαίωμα χορήγησης δωρεάν εισιτηρίων σε συγγενείς των δικαιούχων.

    Τα προβλήματα στην Ολυμπιακή Αεροπορία θα συνεχιστούν και σήμερα. Ακυρώνονται 50 πτήσεις εσωτερικού και 15 εξωτερικού.

    Την ανάγκη ουσιαστικών τομών στην Ολυμπιακή και στις δημόσιες επιχειρήσεις επισήμανε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Στην παρέμβαση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Κεδίκογλου, ο οποίος παρουσίασε φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως όπου αναφέρονται οι ετήσιες αμοιβές του προέδρου και πέντε διευθυντικών στελεχών της Ολυμπιακής, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας, Θεόδωρος Τσακιρίδης.

    Ο κ. Τσακιρίδης επισήμανε ότι κατέχει τρεις θέσεις, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και πρόεδρος της Αεροπλοϊας. Διευκρίνισε ότι ως πρόεδρος της Αεροπλοϊας, παραχώρησε το μισθό του στην Ολυμπιακή και πρόσθεσε ότι για την Ολυμπιακή Αεροπορία υπήρξε συμφωνία ο μισθός του να είναι 2.800.000 δραχμές το μήνα, ενώ η προηγούμενη διοίκηση έπαιρνε γύρω στα 5.900.000 δραχμές. Είπε ακόμη ότι παραχώρησε τα 25 δωρεάν εισιτήρια που δικαιούνταν το μήνα. Π.Γ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 9 April 1998 - 15:12:52