Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-31

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 31 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Το Φόρουμ της Θεσσαλονίκης)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

[Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [03] ΑΚΑΡΠΗ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [04] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

  • [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [09] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [10] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [11] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [12] ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [13] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [14] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙ Α ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [15] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Το Φόρουμ της Θεσσαλονίκης)

  • [16] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

  • [17] AΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [18] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [19] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [20] ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [21] Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [22] ΝΑΤΟ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [23] ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Ανοιχτό άφησε ένα ενδεχόμενο διαλόγου για την Ολυμπιακή, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, αποδεχόμενος δευτερογενείς τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο εφόσον βοηθούν την εξυγίανση. "Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αυτές για τις οποίες δεν βλέπω και εγώ να υπάρχει αποδοχή από την πλευρά των εργαζομένων", είπε ο κ. Μαντέλης και πρόσθεσε ότι η συζήτηση γινόταν επί δευτερευόντων ζητημάτων. Κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έπαιρναν θέση στα ζητήματα αυτά και πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να διαρκέσει επ' αόριστον.

    "Στο σχέδιο δια νόμου προβλέπεται, προκειμένου να μπορέσει η Ολυμπιακή Αεροπορία να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της παρουσιάζονται, το πάγωμα των αποδοχών στο επίπεδο που ήταν στις 31.12.1997 για τα έτη 1998, 1999 και το 2000", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντέλης και πρόσθεσε: "Επίσης προβλέπεται και η κατάργηση του λεγόμενου επιδόματος τροφής. Υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τις σχέσεις εργασίας, όπως είναι το ελαστικό ωράριο, το διακεκομμένο ωράριο, η πολυαπασχόληση μέσα στις βάρδιες, όλες εκείνες οι δυνατότητες που πρέπει να έχει η Ολυμπιακή Αεροπορία ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο διεθνή χώρο".

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στην αντιπολίτευση οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της Ολυμπιακής. Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο υπουργός Μεταφορών. "Είχαμε επανειλημμένα πει ότι με αυτή την πολιτική θα οδηγούσαν την Ολυμπιακή στο σημερινό κατάντημα", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε: "ο λαός πρέπει να σηκωθεί στο πόδι, να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, να παρεμποδίσει το ξεπούλημά της στη Lufthansa και τους άλλους επενδυτές".

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αποτυχίας του προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Προέδρου της Ολυμπιακής και πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της Ολυμπιακής.

    [03] ΑΚΑΡΠΗ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη και τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ, Μιχάλη Πέρρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΓΣΕΕ να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στην Ολυμπιακή.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη για όσα συμβούν στο εξής και απηύθυνε έκκληση να κατανοήσει ότι ένας διάλογος τριών ή τεσσάρων ημερών επιπλέον θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολύ καλύτερο δρόμο για την Ολυμπιακή. "Αν δεν το κατανοήσουν τότε υπάρχει η επιλογή να κλείσει η Ολυμπιακή Αεροπορία και από εκεί και μετά έχουν την ευθύνη αυτοί που θα την κλείσουν, και είναι φυσικά η κυβέρνηση αυτή που θα κάνει κάτι τέτοιο", είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, τόνισε ότι στο εξής αρχίζουν οι αγώνες για να κρατηθεί η Ολυμπιακή ζωντανή και να ανατραπούν οι αναγκαστικοί νόμοι που επιβάλλει η κυβέρνηση.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, μετέβη στη Βουλή προκειμένου να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής, ενώ αύριο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Στο μεταξύ, άρχισαν ήδη να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια της Ολυμπιακής, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ, αλλά και των σοβαρών καθυστερήσεων, αναβολών και ματαιώσεων πτήσεων.

    [04] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Tριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Απόστολος Τσοχατζόπουλος ο οποίος έφτασε ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Τσοχατζόπουλου με το Ρώσο ομόλογο του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων, όσον αφορά στο στρατιωτικό τομέα, ενώ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σκοπεύει να επισκεφτεί τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας οι δύο υπουργοί θα επικεντρωθούν σε θέματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, ενώ πρόκειται να συζητήσουν και την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ρώσοι ειδικοί επί των στρατιωτικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι η Ελληνορωσική συνεργασία αποτελεί απτό παράδειγμα της ρωσικής πολύπλευρης συνεργασίας με μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

    Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας καθώς οι δύο προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Λ.Μ

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την προσήλωση του στα εθνικά θέματα της Ελλάδας και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί στα γραφεία της Κοινότητας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς. "Είμαστε Έλλήνες πολίτες, και εγώ προσωπικά προωθώ και υπερασπίζομαι τα εθνικά δίκαια τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο. Δεν είναι σωστό να συγχέουν τους Ισραηλίτες με του Ισραηλινούς και δεν θα ήθελα για κανένα λόγο να είμαι εγώ ο απολογητής του Ισραήλ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεφιχά.

    Ο κ Μπέρνς εξέφρασε τη λύπη του όταν πληροφορήθηκε ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από το Ολοκαύτωμα, καθώς έχασε το 96% των μελών της, και δήλωσε πως θα επιθυμούσε να βοηθήσει για την μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής εξομολογήθηκε στον κ Σεφιχά ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, βρήκε την ευκαιρία, παρά τον περιορισμένο χρόνο που διέθετε, να επισκεφτεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο χαρακτήρισε συγκλονιστικό ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί και του Μουσείο Εβραϊκής Διαδρομής που ιδρύθηκε πέρσι..

    Ο κ Σεφιχά από την πλευρά του δήλωσε ότι θεωρεί άκρως τιμητική την επίσκεψη του κ Μπερνς αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε για την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

    [06] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο η ενιαία λίστα φαρμάκων. Με εγκύκλιο του, προς τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας αλλά και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μανώλης Σκουλάκης αναφέρει ότι από αύριο οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν θα εξοφλούν τα σκευάσματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

    Σύμφωνα με τον κ.Σκουλάκη, η λίστα θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά τόσο από γιατρούς και οδοντιάτρους των ασφαλιστικών οργανισμών όσο και από ιδιώτες γιατρούς κατά την αναγραφή συνταγών στους ασφαλισμένους όλων των φορέων και κλάδων ασθένειας.

    Τις έντονες αντιδράσεις τους στην εφαρμογή της λίστας έχουν εκφράσει οι σύλλογοι φαρμακοποιών της χώρας, οι συνταξιούχοι και ο σύνδεσμος φαρμακοβιομηχάνων.

    [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές για την πορεία της εθνικής οικονομίας, ύστερα από την υποτίμηση και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης.

    Ο στόχος για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του χρόνου είναι επιτεύξιμος, γαιτί στο β' εξάμηνο του 1998 θα υπάρξει κάθοδος του τιμάριθμου, είπε ο υπουργός και ζήτησε από τους επιχειρηαμτίες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, περιορίζοντας το κέρδος, ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο ο πληθωρισμός.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι η Βουλή δεν λειτουργεί αυταρχικά αλλά δημοκρατικά. Οταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία αναλαμβάνει ρόλο διαιτητή η εθνική αντιπροσωπεία, η Βουλή, η οποία εκφράζει και τη βούληση του ελληνικού λαού, και οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, πρόσθεσε ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και προανήγγειλε ότι η ίδια μέθοδος θα ακολουθηθεί και στις τέσσερις ΔΕΚΟ-για τις οποίες έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση- αν δεν υπάρξουν συμφωνίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφωνία που εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Ττσοχατζόπουλος, σχετικά με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, είπε ότι δεν άκουσε τι είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, γνωρίζει, όμως, ότι υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και διαπίστωσε ότι προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς τα μεγάλα έργα στην περιοχή, όπως και οι πρωτοβουλίες στις χώρες της Βαλκανικής. Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι κάθε τρεις μήνες θα έχει επαφή μαζί τους για να τους ενημερώνει σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης.

    Οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση τους και την παραμονή της έδρας της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς, είπε ότι ο Σύνδεσμος έχει συστήσει αυτοσυγκράτηση στα μέλη του γιατί πιστεύει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο και την άμεση εφαρμογή των συνοδευτικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι δυνατό και ο πληθωρισμός να μη ξεφύγει και να επιτύχει η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    O πρωθυπουργός και υπηρεσιακός πρόεδρος της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσαριάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψηφοδελτίων, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 61.7%, ενώ ο συνυποψήφιος του, πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Καρέν Ντεμιρτσιάν που κυβέρνησε την Αρμενία επί 14 χρόνια επί Σοβιετικής Ένωσης τον ακολουθεί με ποσοστό 38,3%.

    Η εκλογική επιτροπή της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι στις 5:30 το πρωί δεν είχε λάβει κανένα ψηφοδέλτιο από την πρωτεύουσα της χώρας, Ερεβάν, ενώ μέλος της επιτροπής δήλωσε ότι και με την jatal]tqgsg αυτών των ψηφοδελτίων είτε θα παραμείνει ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε θα ενισχυθεί το ποσοστό του κ. Κοτσαριάν.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, Αλμπέρτ Μπαζεγιάν, η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά, σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο και δεν σημειώθηκαν παρατυπίες. "Καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε κανονικές εκλογές", δήλωσε ο κ. Μπαζεγιάν στο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων "Νoyan-Tapan", προσθέτοντας ότι αυτή η παράδοση πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν θεωρείται εθνικός ήρωας, καθώς ηγείτο των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν επί Σοβιετικής Ένωσης, με αμιγείς αρμενικούς πληθυσμούς, η οποία διεκδίκησε την ενσωμάτωση της στην Αρμενία, με τον πόλεμο του 1988- 1994, επιτυγχάνοντας μία νίκη στα μέτωπα, η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνής κοινότητα. Λ.Μ

    [09] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Η ριζική αναδιοργάνωση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προβλέπεται σε διάταγμα του προέδρου Γιελτσιν, με κεντρικούς στόχους τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, αλλά και την ευελιξία, στο επίπεδο λήψης αποφάσεων.

    Έτσι, το βοηθητικό προσωπικό του γραμματέα του συμβουλίου θα αποτελείται από 6 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου αντιπροέδρου, ενώ ο αριθμός των επικεφαλης των αρμόδιων διευθύνσεων μειώνεται από 21 σε 10. Παράλληλα, το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του συμβουλίου δευρύνεται και προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις, που αποτελούσαν αντικείμενο του Αμυντικού Συμβουλίου.

    Ωστόσο, η κύρια αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εντοπίζεται στην παροχή αναλυτικής πληροφόρησης προς το Κρεμλίνο, σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, αλλά και στον αποτελεσματικό έλεγχο των εθνικών πόρων για την υπεράσπιση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων.

    Τα μέτρα περιορισμού του προσωπικού εντάσσονται σε γενικότερη τακτική της κυβέρνησης Γιελτσιν, που αποβλέπει στον περιορισμό των κρατικών δαπανών,κατόπιν σχετικών οδηγιών των διεθνών οικονομικών οργανισμών. Ν.Χ.

    [10] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    "Μία νέα πορεία που ίσως είναι η σημαντικότερη εξέλιξη για το κυπριακό από το 1974", εκτιμά ότι σηματοδοτούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα έχουν θετική κατάληξη.

    Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Κρανιδιώτης εκφράζει την πεποίθηση ότι οι διαδικασίες ένταξης θα προχωρήσουν με την κυπριακή κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Jupqiaj^ Δημοκρατία και εκτιμά ότι η ενταξιακή διαδικασία θα λειτουργήσει καταλυτικά για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό. Οσον αφορά τη στάση της Άγκυρας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ.Κρανιδιώτης τονίζει: "Νομίζω ότι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτοι της πολιτικής τους. Μιας πολιτικής η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και τους απομακρύνει από την Ευρώπη".

    Σχετικά με τις απειλές που επαναλαμβάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά για ενσωμάτωση των κατεχόμενων στην Τουρκία στην περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ.Κρανιδιώτης αναγνωρίζοντας ότι "τα πράγματα δεν είναι ασφαλώς εύκολα", λέει χαρακτηριστικά: "Αυτή τη στιγμή ότι και να κάνει η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αναγνωριστεί. Οι κινήσεις που γίνονται για δήθεν ενσωμάτωση στην Τουρκία, είναι κινήσεις παράνομες, δεν πρόκειται κανείς να τις αναγνωρίσει".

    Οσο για τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί στους κόλπους της κοινότητας για την ένταξη της Κύπρου, υπογραμμίζει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι γεγονός και αναφέρει ότι τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν στο παρελθόν ξεπεράστηκαν χωρίς επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία. έχουν ξεκινήσει. "Διότι", υπογραμμίζει καταλήγοντας, "οι αποφάσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων από ευρωπαϊκής πλευράς ήταν ομόφωνες και δεν συνέδεαν καθόλου την ένταξη με την πορεία της πολιτικής λύσης στο κυπριακό".

    [11] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Την αντίθεση του στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, καθώς και στο ενδεχόμενο να καταλήξουν στην Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν.

    Ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του δημοσιεύματα για ενδεχόμενη μεταφορά των πυραύλων αυτών στην Ελλάδα, πρόσθεσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες και ότι αυτό έχει καταστεί σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πάντως διευκρίνησε ότι θα παραμείνει επίσημη αναφορά για το θέμα.

    [12] ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    O Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε τις απειλές για ενσωμάτωση των κατεχόμενων στην Τουρκία, όσο προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο Ραούφ Ντενκτάς, είπε χαρακτηριστικά: "Θα κάνουμε με την Τουρκία ότι ακριβώς οι Ελληνοκύπριοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν την οικονομική ελευθερία να αισθάνονται και να ενεργούν ως τμήμα της Ευρώπης, ενώ εμείς θα έχουμε την ίδια ελευθερία εντός της Τουρκίας και με την Τουρκία για να ενισχύσουμε την οικονομία μας αλλά και για να μην απομονωθούμε".

    Ο Ντενκτάς υπογράμμισε ότι όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο το ψευδοκράτος θα προχωρεί προς ενσωμάτωση με την Τουρκία, em~ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα κατεχόμενα δεν πρόκειται να μετατραπούν σε νομό της Τουρκίας. "Οπως η Κύπρος δεν θα γίνει νομός της Ευρώπης, έτσι και εμείς δεν θα γίνουμε νομός της Τουρκίας. Θα αναπτύξουμε όμως τις οικονομικές σχέσεις", τόνισε.

    [13] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με αφορμή την πυρπόληση του αυτοκινήτου του τούρκου στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα τα ξημερώματα της Κυριακής, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ζήτησε την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στρατηγού Καρανταγί στην Ελλάδα.

    Ο Καρανταγί θα βρίσκεται στη χώρα μας την Δευτέρα και την Τρίτη για να παραστεί στη διάσκεψη των αρχηγών των γενικών επιτελείων των χωρών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), την προεδρία της οποίας, ασκεί η Ελλάδα. Στη διάρκεια της παραμονής του, θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογο του, πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη.

    Όπως είναι γνωστό, ο Καρανταγί κινεί τα νήματα αποφάσεων του στρατιωτικού κατεστημένου στην Άγκυρα, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν ουσιαστική βαρύτητα σε βάρος των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.

    Παράλληλα με την επίσκεψη Καρανταγί, οι υπουργοί Άμυνας Ισμετ Σεζγκιν και Εξωτερικών Ισμαηλ Τζεμ, θα επισκεφτούν την Ρόδο τον Μάιο, στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης της ΔΕΕ. Ν.Χ.

    [14] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙ Α ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Τις αναγκαίες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να καταστεί η Θεσσαλονίκη κέντρο στην ευρύτερη Βαλκανική, περιλαμβάνει στρατηγικό σχέδιο που συνέταξε ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού της πόλης.

    Ανάμεσα σε άλλα, το σχέδιο προτείνει: Αναβάθμιση της περιοχής της δυτικής εισόδου Θεσσαλονίκης, κυρίως με την επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων, αλλά και την ανέγερση νέων για την εγκατάσταση κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Αποκατάσταση παλαιών ξενοδοχειακών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για τη δημιουργία δικτύου ξενοδοχείων, δυναμικότητας 500- 700 κλινών. Ιδρυση Διεθνούς Κέντρου Οικονομικής και Επιστημονικής Συνεργασίας και εγκατάστασή του στο Σέδες, το οποίο προβλέπεται να φιλοξενήσει και δράσεις των παραγωγικών φορέων της πόλης, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διεθνών και διαπεριφερειακών συνεργασιών. Δημιουργία κέντρων μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομιών σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, ίδρυση φορέων, που και στο παρελθόν έχουν προταθεί, όπως τα ινστιτούτα κλωστοϋφαντουργίας και τροφίμων και ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Τεχνολογικού Πάρκου Θέρμης και του J]mtqou Στήριξης ΜΜΕ. Για την εγκατάσταση των δύο ινστιτούτων, προτείνονται παλαιά κτίρια καπναποθηκών στη Σταυρούπολη και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αντίστοιχα, η οποία -σύμφωνα με το σχέδιο- είναι ικανή να καλύψει και επιπλέον δραστηριότητες του Πάρκου. Αποκατάσταση και επανάχρηση αναξιοποίητων, σήμερα, χώρων για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ενίσχυση της δυνατότητας ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε διεθνή συγκοινωνιακό και μεταφορικό κόμβο στην περιοχή, με τη δημιουργία δύο νέων εμπορευματικών σταθμών στην πόλη. Αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών, όπως οι υπηρεσίες υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός.

    Επιπλέον, το σχέδιο καταγράφει επιμέρους δράσεις που αναδεικνύουν το διεθνή χαρακτήρα της πόλης, όπως η προσέλκυση διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου στην περιοχή, με την εγκατάσταση υποκαταστημάτων πολυεθνικών επιχειρήσεων, το άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις χώρες κυρίως της Βαλκανικής, αλλά και η χρήση υποδομών στην πόλη για την εξυπηρέτηση γειτονικών λαών, κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", Βαλκανικό Διαγνωστικό Κέντρο"), στην εκπαίδευση (Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Βαλκανικό Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας) και το εμπόριο.

    [15] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αρνητική στάση τηρεί η τουρκική πλευρά στη πρωτοβουλία που προωθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες για την ίδρυση Κεντρικού Χρηματιστηρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα της Θεσσαλονίκη. Ο αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κωνσταντινούπολης Αριλ Σερέν σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώνει ότι δεν είναι αναγκαία η ίδρυση ενός τέτοιου Κεντρικού Χρηματιστηρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης τη στιγμή που το Χρηματιστήριο Αξιών της Κωνσταντινούπολης είχε προωθήσει από το 1995 την ιδέα και μάλιστα είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων Ευρασίας.

    "Πρόκειται για κάτι το οποίο εμείς, ως Χρηματιστήριο Αξιών Κωνσταντινούπολης, το σκεφτήκαμε το 1995. Μάλιστα τότε είχαμε την ιδέα να συμπεριλάβει όχι μόνο τα χρηματιστήρια της Βαλκανικής αλλά της Ευρασίας, δηλαδή των χωρών της Ευρώπης που δεν είναι ενταγμένες στην ΕΕ, της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Έτσι πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού" λέει ο κ Σερέν. Ο αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κωνσταντινούπολης προβάλει το επιχείρημα ότι προϋπόθεση για την ίδρυση Κεντρικού Χρηματιστηρίου είναι να πληρούν τα ίδια στάνταρτ όλα τα χρηματιστήρια της περιοχής. "Για να επιτευχθεί αυτό" συνεχίζει ο κ Σερέν, "χρειάζεται πάνω από όλα εργασία. Δηλαδή πρέπει αυτά τα χρηματιστήρια να φτάσουν τα διεθνή στάνταρτ και από άποψη κανονισμών και από άποψη τεχνολογίας. Εμείς πιστεύουμε ότι με την ίδρυση της Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων Ευρασίας μπορούμε να πετύχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και για αυτό αρχίσαμε τη δράση".

    Όπως επισημαίνει ο κ Σερέν η Ομοσπονδία, στην οποία αρχικά μετείχαν 12 χρηματιστήρια, σήμερα έχει 22 μέλη ενώ το Χρηματιστήριο Αξιών Κωνσταντινούπολης έχει την προεδρία και την γενική γραμματεία της . "Το Χρηματιστήριο Αξιών Κωνσταντινούπολης σε πρώτη φάση έχει κάνει αρκετά βήματα με αυτή την πρωτοβουλία. Σε μία δεύτερη φάση, όταν τα χρηματιστήρια θα πληρούν τα συγκεκριμένα στάνταρτ, θα είναι δυνατό να συνεργαστούν και να κάνουν τις συναλλαγές. Εμείς για να εξασφαλίσουμε αυτή τη συνεργασία δημιουργήσαμε, στο πλαίσιο του Χρηματιστήριο Αξιών Κωνσταντινούπολης, μία ελεύθερη περιοχή, μια διεθνή αγορά όπου οι αξίες μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται αφορολόγητα. Έχουμε ετοιμάσει την υποδομή από το 1996 . Στο εξής περιμένουμε από τα χρηματιστήρια της περιοχής της Ευρασίας, μαζί με τις εταιρείες που έχουν εισαχθεί σε αυτά να έρθουν σε αυτή τη διεθνή αγορά" προσθέτει ο κ Σερέν απευθύνοντας πρόσκληση ένταξης στην Ομοσπονδία σε όλα τα ενδιαφερόμενα χρηματιστήρια της περιοχής. Παράλληλα επισημαίνει ότι θα ζητηθεί συνεργασία, στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς αγοράς που έχει ιδρυθεί στην Τουρκία, με όσα χρηματιστήρια έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο και πληρούν συγκεκριμένα στάνταρτ, με τις ίδιες ευθύνες και αρμοδιότητες που έχει και το Χρηματιστήριο Αξιών Κωνσταντινούπολης.

    Ο κ Σερέν υποστηρίζει ότι η ίδρυση ενός Κεντρικού Χρηματιστηρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αναγκαία τη στιγμή που υπάρχει η υποδομή στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα le τον κ Σερέν δεν τίθεται καν θέμα ανταγωνιστικότητας με το Χρηματιστήριο Αξιών της Κωνσταντινούπολης, το οποίος όπως επισημαίνει περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δέκα πιο ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων της Ευρώπης. "Είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα χρηματιστήρια της περιοχής και από την άποψη του μεγέθους της εσωτερικής αγοράς και από την άποψη των ξένων κεφαλαίων τον οποίων το μερίδιο φτάνει περίπου το 50%. Επομένως σε μία τέτοια πρωτοβουλία είναι φυσικό να ηγείται η Κωνσταντινούπολη. Το Χρηματιστήριο Αξιών της Κωνσταντινούπολης έχει κάνει αυτές τις προετοιμασίες και σκεφτόμαστε ότι όλοι πρέπει να επωφεληθούν από αυτές τις δυνατότητες. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για ίδρυση Κεντρικού Χρηματιστηρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη" καταλήγει ο κ Σερέν.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Το Φόρουμ της Θεσσαλονίκης)

    [16] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

    Στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει τη δημιουργία ενεργειακού φόρουμ της Βαλκανικής, αναφέρθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην 5η επιχειρηματική συνάντηση για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η διαμόρφωση κοινής ενεργειακής στρατηγικής, που θα αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής, προς όφελος της καθεμιάς. Επίσης, η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την ανταλλαγή απόψεων και επαφών, μεταξύ των εθνικών διοικήσεων και της ενεργειακής βιομηχανίας.

    Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, τόσο σε επίπεδο ενεργειακών φορέων όσο και σε επίπεδο βαλκανικών κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διασύνδεση και τη λειτουργία των διαβαλκανικών ενεργειακών δικτύων.

    Η πολιτική βούληση στην κατεύθυνση αυτή -σημείωσε η κ. Παπανδρέου- έχει εκδηλωθεί στις επιμέρους διμερείς επαφές, αλλά και με την δέσμευση των υπουργών Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηρίξουν και να προωθήσουν συγκεκριμένα έργα, βάσει μελέτης που χρηματοδότησε η Ε.Ε.

    Στα έργα αυτά έχουν περιληφθεί, ως πρώτης προτεραιότητας, ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η ενίσχυση των διασυνδέσεων του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου με τα δίκτυα των γειτονικών κρατών και ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων μεταξύ Θεσσαλονίκης των Σκοπιών. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλκανική, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στην περιοχή, που θα λειτουργεί ως τμήμα της διεθνούς αγοράς.

    Για την ευόδωση της προσπάθειας απαιτείται, σύμφωνα με την υπουργό, η συνεργασία εθνικών διοικήσεων και ιδιωτικού τομέα και η παράλληλη αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν προγράμματα της Ε.Ε., αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η SECI.

    Στην ομιλία της, στη διάρκεια της συνεδρίασης για την em]qceia, τη βιομηχανία και το εμπόριο, η κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ραγδαία αύξηση των εμπορικών ροών, μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και τόνισε ότι η υποτίμηση της δραχμής αναμένεται να επιδράσει θετικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

    Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα και αναφέρθηκε στο ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των βασικών υποδομών στην περιοχή, ύψους 9 δισ. δρχ. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η εταιρία ανάπτυξης ιδιωτικών υποδομών Βορείου Ελλάδος.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ομιλίας της Β. Παπανδρέου, εργαζόμενοι της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό μέσα στην αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για τη δρομολογηθείσα ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Ωστόσο με παρέμβαση των διοργανωτών του Φόρουμ αποσύρθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

    [17] AΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Πρόταση για την υλοποίηση ενός βαλκανικού προγράμματος "Interreg", αντίστοιχου με το ομώνυμο κοινοτικό, που όμως θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την εκτέλεση κοινών υποδομών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέθεσε σήμερα, στο 5ο διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Σκιαγραφώντας τις δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν για την επιτυχή διατραπεζική συνεργασία στα Βαλκάνια, ο κ.Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων σε τομείς αξιοποίησης κοινών βαλκανικών πλεονεκτημάτων και για μεταφορά της ελληνικής εμπειρίας σε θέματα νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής.

    Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ελκυστικών τραπεζικών προγραμμάτων για μικροκαταθέτες, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον ο κίνδυνος νέων "πυραμίδων", τη σταδιακή εισαγωγή πρωτοβουλιών καταναλωτικής πίστης και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής μέσω σύγχρονων μορφών ιδιωτικής συμμετοχής.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης υπογράμμισε, άλλωστε, ότι η εθνική πολιτική που εφαρμόζει το κάθε βαλκανικό κράτος, θα πρέπει να διαμορφώνεται βάσει ενός σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Το αναπτυξιακό αυτό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή μεταφορικά και επικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία θα ενισχύσουν το ρόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως μεγάλης περιφερειακής αγοράς, με ισχυρές ενδοπεριφερειακές σχέσεις και σύγχρονη υποδομή.

    Δράσεις-"κλειδιά" για την εθνική στρατηγική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ.Χριστοδουλάκη, η επιχειρηματική συνεργασία, η προώθηση της πολιτικής συγχωνεύσεων, η δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων, οι τεχνολογικές αναδιαρθρώσεις και η δημιουργία μιας νέας γενιάς διοικητικών στελεχών, "με εμπειρία στη δυναμική της παγκοσμιοποίησης".

    Στην ανάγκη προσαρμογής των Ελλήνων επιχειρηματιών στις προκλήσεις του μέλλοντος, πριν χαθεί περισσότερος πολύτιμος χρόνος, αναφέρθηκε -στη διάρκεια του συνεδρίου- ο υποδιοικητής της Ehmij^r Τράπεζας, Νίκος Καραμούζης. "Η διεθνοποίηση των αγορών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ολιγωρία και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Η κύρια επίπτωση των καθυστερήσεων, θα είναι η επαύξηση του κόστους προσαρμογής και η απώλεια ευκαιριών", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμούζης, τονίζοντας, πάντως, ότι σημειώνεται σημαντική αύξηση του διαβαλκανικού εμπορίου από και προς την Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για τις βαλκανικές αγορές, υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι ευκαιριακό, ούτε κερδοσκοπικό: "Ευελπιστούμε στην επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων από τη μακροχρόνια παρουσία μας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών".

    Υπενθυμίζεται ότι, πολύ σύντομα, η Εθνική θα ιδρύσει υποκαταστήματα στο Βελιγράδι, ενώ έχει ήδη ληφθεί άδεια για να λειτουργήσουν -μέσα στο 1998- δύο νέα καταστήματα στην Αλβανία. Παράλληλα, στο άμεσο μέλλον ιδρύονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θυγατρικές χρηματιστηριακές εταιρίες, ενώ δημιουργούνται τοπικά dealing rooms στα καταστήματα της τράπεζας στη Σόφια, το Βουκουρέστι και τα Τίρανα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μονάδα αναδυόμενων αγορών στο dealing room της Εθνικής στο Λονδίνο, για συναλλαγές στα νομίσματα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία των χωρών αυτών.

    Τη διατραπεζική συνεργασία πρότεινε ως "αντίδοτο" για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα βαλκανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, Σπυρίδων Κουνιάκης. "Η διεθνής συνεργασία καθίσταται σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των τραπεζικών συστημάτων της Βαλκανικής. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν και πρέπει να έχουν συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή".

    Από την εμπειρία που υπάρχει με βάση τη λειτουργία τοπικών ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία και την Αλβανία, φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι θετικές. Οι τοπικές τράπεζες απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών, αφού θεωρούνται εξαιρετικά φερέγγυες και συμβάλλουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις χώρες εγκατάστασης.

    Αντίθετα, η εμπειρία από την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων ή γραφείων αντιπροσωπείας ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια δεν είναι ικανοποιητική, αφού δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα σημαντική προσέλκυση της ντόπιας αγοράς και οι εργασίες τους περιορίστηκαν κυρίως στην παροχή υπηρεσιών προς ελληνικές επιχειρήσεις και επενδυτές.

    Σύμφωνα με τον κ.Κουνιάκη, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η δημιουργία κοινοπρακτικών τραπεζών σημαντικού μεγέθους, όπου θα μετέχουν ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μια διεθνής τράπεζα και -σε σημαντικό ποσοστό- ντόπιοι κεφαλαιούχοι ή επιχειρήσεις.

    Ο κ.Κουνιάκης εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του, σχετικά με τη γνωστή πρόσφατη συμφωνία των έξι πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, για την κίνηση κεφαλαίων και τις καταθέσεις μεταναστών στις βαλκανικές χώρες.

    Στη δυνατότητα ανάπτυξης των διατραπεζικών "συμμαχιών" και στα σημαντικά οφέλη που συνεπάγονται αυτές, αναφέρθηκε και ο dieuh}mym σύμβουλος της American Bankers Associations Securities Association, Λάρι Λαρόκο, φέρνοντας ως παράδειγμα την ιδιαίτερα επικερδή διαπολιτειακή συνεργασία των αμερικανικών τραπεζών. "Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ένα τέλειο εθνικό τραπεζικό σύστημα και η πρόσφατη κρίση της Ασίας μας έδειξε πόσο στενά συνδέονται οι διεθνείς αγορές", υπογράμμισε.

    Στη σημαντική προσφορά των ελληνικών τραπεζών προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της διατραπεζικής συνεργασίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ρουμανικής Bank Post, Ελενα Πετσουλέσκου. "Η Ελλάδα, χωρίς δισταγμό, εδραίωσε την παρουσία της σε αγορές που σε άλλους φαίνονταν επικίνδυνες. Η Εθνική Τράπεζα εξαπλώθηκε στη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Ρουμανία, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες, βοηθώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις τοπικές οικονομίες και υποστηρίζοντας τις ελληνικές κοινότητες στις περιοχές αυτές".

    Το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εμπορικής Τράπεζας της Μαύρης Θάλασσας, Κοστίν Ντονοάικα, τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός στη χώρα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς σήμερα υπάρχουν 40 τράπεζες. Αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά το τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, γνωστοποιώντας ότι μέσα στο 1998 θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών η Ρουμανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Αγροτική Τράπεζα και η Bank Post.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [18] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    "Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ή τη δημιουργία ξεχωριστής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας", δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Όπως μεταδίδει το ΒΕΤΑ, εκπρόσωποι των γραφείων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας που λειτουργούν σε πόλεις του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Βελιγράδι με τον κ.Μιλόσεβιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και διαβεβαίωσε ότι ακόμα και υπό τον κίνδυνο των οικονομικών κυρώσεων, δεν θα εγκρίνει την ανεξαρτητοποίηση ή τη δημιουργία Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Π.

    [19] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Eμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας πρόκειται να προτείνει σήμερα η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρουν Βρετανοί διπλωμάτες, ενώ παράλληλα η Ρωσία επιδιώκει wqomij^ παράταση, όσον αφορά στην απόφαση για τη επιβολή κυρώσεων.

    "Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, επειδή δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που υπογράμμισε η Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ρώσος απεσταλμένος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Το εμπάργκο όπλων θα αναγκάσει το Βελιγράδι να αρχίσει διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, με σκοπό να τους δοθεί πολιτική αυτονομία. Λ.Μ

    [20] ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Δέκα χιλιάδες μέλη της οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" βρίσκονται σε καταφύγια του όρους Σαρ Πλάνινα, το οποίο καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ και συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Politika" του Βελιγραδίου.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα και χάρτη του βορειοδυτικού τμήματος της ΠΓΔΜ, πάνω στον οποίο με βέλη υποδεικνύονται τα σημεία στα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι συγκεντρωμένοι οι 10.000 οπλισμένοι Αλβανοί.

    Σύμφωνα με την "Politika", η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές της, στις ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής ΠΓΔΜ υπάρχουν επίσης αποθήκες με πάνω από 100.000 καραμπίνες, αυτόματα όπλα και κανόνια, τα οποία μέσω διαφόρων μυστικών διαδρόμων μεταφέρονται στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [21] Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φιλιπ Βουγιανοβιτς, καταδίκασε την απόφαση του πρόεδρου της Νέας Γιουγκοσλαβίας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, να μην δεχτεί συνάντηση με τον αμερικανό απεσταλμένο Ρομπερτ Γκελμπαρντ.

    "Όταν επιθυμείς να συνομιλήσεις με τη διεθνή κοινότητα δεν αρνείσαι να συναντηθείς με τον απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ. Πρέπει να σεβόμαστε τους εκπροσώπους αυτών που έχουν πολιτική και οικονομική δύναμη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουγιανοβιτς στιγματίζοντας την διαφορά απόψεων στα τελευταία γεγονότα, μεταξύ της κυβέρνησης του και του Βελιγραδίου.

    Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων του Μαυροβουνίου, που διαφοροποιούνται από τις επιλογές του Μιλοσεβιτς στο θέμα του Κοσοβο, υποστηρίζοντας την παροχή κινήτρων για πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που ζουν οι αλβανόφωνοι. Ν.Χ.

    [22] ΝΑΤΟ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει στην αποστολή 56 παρατηρητών στα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσοβο, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Η εξέλιξη αυτή, παρατηρείται μετά την διατύπωση σχετικού αιτήματος από την αλβανική κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Οι παρατηρητές θα αποτελούνται από στρατιωτικό, και από πολιτικό προσωπικό, ενώ η πρώτη ομάδα αναμένεται να φτάσει στην Αλβανία, μέχρι τα τέλη της βδομάδας.

    Το ΝΑΤΟ θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση "πρόσθετων δραστηριοτήτων" στο αλβανικό έδαφος, ενώ στο παρελθόν κρατούσε στάση αναμονής, για την οποιαδήποτε εμπλοκή της στις εξελίξεις της γειτονικής χώρας. Ν.Χ.

    [Ε] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [23] ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

    "Ναι στην εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας, με την πιστή εφαρμογή όμως των κανονισμών", τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συμπατριώτης μας Ηλίας Γυφτόπουλος, καθηγητής στο διάσημο πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης, ένας από τους καλύτερους πυρηνικούς επιστήμονες σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αναγνωρισμένος από όλους ως "πρύτανης της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας" της Βοστώνης- της δεύτερης σε πληθυσμό ομογενών μας περιοχής των ΗΠΑ, με 250.000 περίπου Ελληνες ομογενείς.

    Ο καθηγητής Ηλίας Γυφτόπουλος, αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένου ότι το επί δεκαετίες έργο του στον τομέα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων- ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και τις βλάβες στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούϊ της Βουλγαρίας-αγνωρίζεται σήμερα από τους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους στις ΗΠΑ.

    Ιδιαίτερα για την πυρηνική ενέργεια, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, μιλώντας στο ΜΠΕ, παρατηρεί ότι καθώς οι διαθέσιμες σήμερα πηγές ενέργειας δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν, είναι απαραίτητη η εξεύρεση και άλλων πηγών ενεργείας. Ενώ ο ήλιος, που φαίνεται σαν ανεξάντλητη πηγή, δεν είβναι εύκολο σήμερα να αξιοποιηθεί, τόσο από πλευράς κόστους, όσο και θανατηφόρων ατυχημάτων.

    Ο Ηλίας Γυφτόπουλος, πήγε στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ το 1953, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, για να πάρει το διδακτορικό του ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός. ΄Ομως, παρέμεινε μόνιμα στη Βοστώνη, όταν άλλαξαν τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και αναμίχθηκε με την πυρηνική ενέργεια στην αρχή και κατόπιν με τη θερμοδυναμική. "Είμαι ευχαριστημένος από τη σταδιοδρομία μου. Εάν δεν ήμουν, δεν θα είχα μείνει στις ΗΠΑ", συνηθίζει να λέει.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας αναφέρει : - Μια και ασχοληθήκατε με το θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων πιστεύεται ότι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται s^leqa είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, τουλάχιστον με την εμπειρία και του ατύχηματος του Τσέρνομπιλ; -Κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετική. Να τα πάρουμε ένα-ένα. Το Τσέρνομπιλ αποτελεί εξαίρεση διότι ήταν ο χειρότερος τύπος πυρηνικού εργοστασίου, που μπορούσε να σχεδιαστεί. ΄Οπως είναι γνωστό, έφταιγε ο αντιδραστήρας αυτού του τύπου, και δεν είναι όλοι οι ρωσικοί αντιδραστήρες έτσι. Είναι σαν ένα αεροπλάνο που πετάει. Εάν ο χειριστής του αεροπλάνου δεν έχει όλα τα όργανα και τα συστήματα ελέγχου διαρκώς σε λειτουργία, το αεροπλάνο θα πέσει. Αν σταματήσουν οι κινητήρες το αεροπλάνο θα πέσει. Η περίπτωση του Τσέρνομπιλ είναι αυτού του τύπου. Εχρειάζετο διαρκής παρακολούθηση, αφενός μεν της λειτουργίας και αφετέρου των συνθηκών υπό τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί ο αντιδραστήρας. Για κάποιο λόγο, οι εργαζόμενοι εκεί, αποφάσισαν να κάνουν κάτι πειράματα και να παραβλέψουν τους κανονισμούς,κάτι που οδήγησε στο ατύχημα. Και επειδή αυτού του τύπου τα εργοστάσια στην τέως Σοβιετική Ένωση δεν έχουν εξωτερικό κάλυμμα υπήρξαν και επιπτώσεις στο περιβάλλον πολύ άσχημες. - Επειδή αρκετά εργοστάσια στην ανατολική Ευρώπη είναι της ίδιας τεχνολογίας και κάποια από αυτά είναι και κοντά στην Ελλάδα, όπως το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, από 'κει ξεκινάει και μια ανησυχία κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος σ' αυτά τα εργοστάσια; -Μπορεί να δικαιολογηθεί ανησυχία, μόνο εάν γίνουν παρατυπίες και δεν προσέξουν αυτοί που παρακολουθούν τη λειτουργία. Εαν όμως εφαρμόζονται οι κανονισμοί, τότε δεν υπάρχει λόγοςε ανησυχίας. Να άλλο ένα παράδειγμα: Εάν στις πρίζες του ηλεκτρισμού, βάλει κανείς τα δάκτυλά του με μια πρόκα, θα πάθει ηλεκτροπληξία. Βέβαια το έχουμε μάθει και δεν βάζουμε τα δάκτυλά μας στην πρίζα και γι' αυτό ο ηλεκτρισμός είναι χρήσιμος. Αλλά πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Η μικρή μου κόρη όταν μεγάλωσε λιγάκι και έγινε έξι-επτά χρονών, της είχαν ζητήσει να γράψει μια έκθεση ιδεών με κάτι που της έκανε εντύπωση όταν ήταν μικρή, και έγραψε ότι όταν ήταν τριών ετών, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ανάβουν τα φώτα όταν γυρίζουμε το διακόπτη και νόμιζοντας ότι είναι κάτι σα νερό, ήθελε να πάρει μια πρόκα και να την βάλει στην πρίζα, να σπάσει το σωλήνα, για ν' αρχίσει να βγαίνει έξω και να δει τι είναι. Αλλά εμείς είχαμε καλύψει όλες τις πρίζες, δεν μπορούσε να βγάλει το κάλυμμα και έτσι ευτυχώς δεν έβαλε το χέρι της να δει πως θα 'βγαινε το νερό. Λοιπόν υπό αυτή την έννοια πάντα υπάρχει κίνδυνος. - Με την εξέλιξη της τεχνολογίας βλέπετε να πηγαίνουμε σε άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας; -Χαίρομαι που με ρωτήσατε, αυτό είναι σπουδαίο ερώτημα. Και θα σας απαντήσω. Η τεχνολογία είναι μέσο δεν είναι σκοπός της ζωής. Αναλόγως τι θέλουμε, αποφασίζουμε πως θα το ικανοποιήσουμε και η τεχνολογία είναι ο καλύτερος τρόπος που έχει βρει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα και απόδειξη αυτού του πράγματος είναι οι τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Έχουμε μέσο όρο αναμενόμενης ζωής 70-80 wq|mia, σε σχέση με την Αφρική που έχουν 50. Πηγαίνουμε σχολείο 15- 20 χρόνια ή κάτι τέτοιο της ζωής μας, ενώ εκεί πηγαίνουν μόνο ένα χρόνο σχολείο. Έχουμε ένα γιατρό ανά 300 κατοίκους, ενώ εκεί στο Μπαγκλαντές π.χ. έχουν ένα γιατρό ανά 50.000 κατοίκους. Δουλεύουμε 1700-1800 ώρες το χρόνο για να επιζήσουμε, ενώ εκεί δουλεύουν 7000- 7500 ώρες το χρόνο, όπως και ο πατέρας μου και μόλις που καταφέρνουν να επιζήσουν και ταξιδεύουμε να πάμε να δούμε και άλλα πράγματα, αξιοθέατα, ενώ η γιαγιά μου το μεγαλύτερο ταξίδι που είχε κάνει ποτέ στη ζωή της ήταν να πάει με τα πόδια από τη Στερνίτσα στη Δημητσάνα και πισω κ.ο.κ.

    Όλα αυτά τα πράγματα για να γίνουν, χρειάζεται ενέργεια. Γι' αυτό η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις βιομηχανικά προηγμένες χώρες είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη από τις μη βιομηχανικά προηγμένες χώρες. Άρα ότι και να κάνουμε, χρειαζόμαστε ενέργεια, αν θέλουμε να έχουμε αυτή την άνεση της ζωής. Το να ζούμε περισσότερα χρόνια δεν είναι υλισμός. Το να μην είμαστε άρρωστοι, ούτε ν' αρρωσταίνουμε, να 'χουμε περίθαλψη δεν είναι υλιστικό. Ποιος άνθρωπος θα ήθελε να βλέπει τους γονείς του, τα παιδιά του, τον εαυτό του να υποφέρει και να μην έχει ιατρική περίθαλψη ή να είναι αγράμματος;

    Είναι πολύ καλό από ανθρωπιστικής πλευράς να έχεις πάει σχολείο και να έχει μάθει γράμματα παρά να είσαι αγράμματος. Λοιπόν, αυτά θέλουν και ενέργεια. Οι πηγές ενέργειας που έχουμε μέχρι τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο θα διαρκέσουν, αλλά εν πάσει περιπτώσει είναι εξαντλήσιμες. Μερικοί θα σας πουν 50 χρόνια, 100 χρόνια, κανένας δεν λέει χιλιετηρίδες. Αλλά έχουμε ανάγκη να κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά και το δεύτερο πρέπει να βρούμε και άλλες πηγές ενέργειας, ούτως ώστε να πλησιάσουμε το πρόβλημα και από απόψεως καταναλώσεως, για τις ανάγκες και από απόψεως προσφοράς. Υπάρχουν δύο δυνατότητες για νέες πηγές ενέργειας. Ο ήλιος και οι πυρηνικές αντιδράσεις. Ο ήλιος είναι η ανεξάντλητη για ανθρώπινα όρια πηγή. Και γίνεται προσπάθεια αξιοποιήσεως του ήλιου. Δεν είναι πολύ εύκολο το πράγμα διότι και από οικονομικής πλευράς, αλλά και από απόψεως θανατηφόρων ατυχημάτων, ο ήλιος δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζει ο κόσμος. Και να σας πω γιατί.

    Η ποσότητα ενέργειας που έρχεται από τον ήλιο είναι καθορισμένη από τη φύση ή χρειάζονται ορισμένα υλικά να συλλέξεις σε ένα τετραγωνικό μέτρο παραδείγματος χάριν και να μετατρέψεις στην μορφή που θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις και ειδικότερα σε ηλεκτρισμό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι χαλκός, σίδηρος, γυαλί, μονωτικά υλικά και τέτοιου είδους πράγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή, εκτός από τη θέρμανση του νερού, τα υλικά που χρειάζεσαι για να παράγεις μια μονάδα ενέργειας είναι πολλά σε ποσότητα, και γι' αυτό άλλωστε είναι ακόμα ακριβή η ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Τώρα τι συνέβη από απόψεις ασφαλείας και θανατηφόρων ατυχημάτων. Έχουμε στατιστικές που λένε πως οι άνθρωποι σκοτώνονται σε ορυχεία ανά τόνο εξορυσσομένου υλικού, πόσοι στη μεταφορά αυτού του υλικού ανά τονοχιλιόμετρο, πόσοι στην επεξεργασία, πόσοι στην εγκατάσταση, συντήρηση κλπ. Δεν είναι πολλά, σε σχέση με τι κερδίζουμε από τη χρήση της βιομηχανίας. Αλλά εν πάσει περιπτώσει οι ειδικοί έχουν κάνει αυτή την εκτίμηση jai βρίσκουν ότι ανά μονάδα ενέργειας υπάρχει ένας αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων και στην ηλιακή ενέργεια λόγω της ποσότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται και των ατυχημάτων που συνεπάγεται η χρησιμοποίηση της.

    Τώρα, αν τον συγκρίνεται αυτόν τον αριθμό ανά μονάδα ενέργειας με τα θανατηφόρα ατυχήματα της πυρηνικής ενέργειας θα δείτε ότι και τα δύο είναι πάρα πολύ μικρά. Η πυρηνική ενέργεια δείχνει ότι είναι καλύτερη. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Από την πυρηνική ενέργεια, βγάζει κανείς διακόσια εκατομμύρια φορές πιο πολύ ενέργεια ανά μονάδα υλικού που χρησιμοποιείς από ότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν τον ήλιο. Και έτσι ενώ είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος από την πυρηνική ενέργεια λόγω της μικροτέρας χρησιμοποιήσεως ποσοτήτων ύλης έρχεται μπροστά. Αλλά μη νομίζεται ότι είναι και ιδανική η ηλιακή, ούτε η μία ούτε η άλλη. Απλώς στη σύγκριση, επειδή φορές νομίζουμε ότι δεν έχει καμία σημασία το να χρησιμοποιήσουμε ηλιακή ενέργεια, ακριβώς αυτό δεν είναι γνωστό. Και έτσι από αυτής της πλευράς δεν είναι τόσο άσχημη η πυρηνική ενέργεια. Βέβαια, ο κόσμος σκέφτεται διαφορετικά σε όλο τον κόσμο σήμερα και δεν του αρέσει η πυρηνική ενέργεια. Αλλά από απόψεως ασφαλείας και επιπτώσεων στο περιβάλλον έχει πάρα πολύ καλά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν δύο ειδών πυρηνικές ενέργειες. Αυτή που χρησιμοποιούμε τώρα, δηλαδή με τη διάσπαση του ουρανίου, με τη σχάση του ουρανίου, και η άλλη που δεν έχουμε ακόμη να την ελέγξουμε και να τη φτιάξουμε σε σχήματα, εκτός από υδρογονικές βόμβες είναι με τη σύντηξη υδρογόνου, άλλων υλικών που είναι πολύ ελαφρά. Έτσι στο μέλλον κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ένα συνδυασμό αυτών των δύο ειδών και η πυρηνική ενέργεια δεν είναι τόσο, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά.

    θα σας δώσω δύο αριθμούς που είναι πολύ σημαντικοί. Πριν από 50 χρόνια περίπου η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που υπήρχε σε όλο τον κόσμο ήταν 1000 μονάδες και από αυτές οι 40 μονάδες ήταν στις ΗΠΑ. Το 40% δηλαδή ήταν στις ΗΠΑ και το 60% σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η πυρηνική ενέργεια σήμερα, παρ' ότι είναι μικρό ποσοστό της όλης ενέργειας παράγει διπλάσια ενέργεια από ότι όλη η ενέργεια το 1950 και όμως δεν έχουμε τόσα πολλά ατυχήματα. Το ένα του Τσέρνομπιλ και το άλλο ήταν το Three Mail Island, το οποίο όμως δεν είχε καμιά επίπτωση στο κοινό, ήταν οικονομικό ατύχημα, αλλά από απόψεως επιπτώσεων στο κοινό δεν είχε καμιά επίπτωση, διότι ο αντιδραστήρας ήταν καλυμμένος γύρω-γύρω. Και πάλι εδώ ήταν το αναπόφευκτο ανθρώπινο σφάλμα. - Εξακολουθούν οι έρευνες στον τομέα της ασφάλειας; -Εξακολουθούν, βεβαίως και γίνονται και νέοι σχεδιασμοί πυρηνικών εργοστασίων, πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτή τη στιγμή, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα έλεγε κανείς ότι είναι από τις αντιδράσεις του κόσμου. Ένας παράγοντας που θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο, είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως ξέρετε, 90% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα). Και οι τρεις αυτές πηγές, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία, αλλά εν πάσει περιπτώσει όλες, έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και από απόψεως θερμοκηπίου, όσο και από ap|xeyr άλλων ρυπαντικών που εκλύονται κατά την καύση. Τα πυρηνικά εργοστάσια από αυτή την άποψη, έχουν μηδέν επίπτωση στο περιβάλλον. Ούτε στις συνθήκες στο πρόβλημα του θερμοκηπίου συμμετέχουν, ούτε σε ρυπαντικά. Μόνο υπάρχει το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων. Όλος ο κόσμος θέλει να έχει ενέργεια, θέλει να ταξιδεύει, θέλει να έχει μεγάλο σπίτι κ.ο.κ., αλλά όταν έρθει η στιγμή της αποφάσεως που θα αποθηκευτούν τα απόβλητα, λέει όχι στο πίσω μέρος του σπιτιού μου, σε κάποιου αλλουνού το πίσω μέρος του σπιτιού του. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο και το πιο δύσκολο πρόβλημα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 31 March 1998 - 11:29:17