Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Supplement in Greek, 98-03-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (για το Διεθνές Συνέδριο "HABITAT AGENDA").

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (για το Κοσσυφοπέδιο).


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (για το Διεθνές Συνέδριο "HABITAT AGENDA")

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

  • [02] Η ΑΘΗΝΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

  • [03] Θ.ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ: ΟΙ ΟΤΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ HABITAT AGENDA

  • [04] ΣΕ 90 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΑΝΗΛΘΑΝ ΠΕΡΣΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

  • [05] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (για το Κοσσυφοπέδιο)

  • [06] ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

  • [07] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [08] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [10] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [11] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [12] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

  • [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [14] ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [15] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [16] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [18] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [19] ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [20] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [21] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [22] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (για το Διεθνές Συνέδριο "HABITAT AGENDA")

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

    Οι δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων πόλεων και οικισμών εξετάζονται στο συνέδριο με θέμα "Habitat Agenda" που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Καλαμαριάς.

    Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, η ανεργία, η υποαπασχόληση, η κίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων είναι μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα στις σύγχρονες πόλεις και για την αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων, όπως επισήμαναν οι ομιλητές.

    Το 50% του πληθυσμού της γης ζει στις πόλεις και στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80% είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμαριάς και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Δήμους ως το βασικό μοχλό ανάπτυξης βιώσιμων οικισμών σε τοπικό επίπεδο.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι καμιά ενέργεια δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αν είναι αποσπασματική και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας όλων των φορέων είτε είναι συναρμόδιοι είτε όχι. Μίλησε για πόλεις που είναι επικίνδυνα άνισες και την εμφάνιση ανησυχητικών τάσεων και ιδιαίτερα για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης επισήμανε:"Οι αρχές της Habitat Agenda υπερασπίζονται το ρόλο και της σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι ο χώρο αναφοράς τους, η κατοικία, ταυτίζεται με τον τόπο στην πιο μικρή του κλίμακα που πυροδοτεί το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του πολίτη. Αυτές οι μικρές κλίμακες, στις συνθήκες συνεχούς μεγέθυνσης όλων των παραμέτρων του κόσμου μας απειλούνται".

    Στο χαιρετισμό που έστειλε στο συνέδριο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης σημειώνει μεταξύ των άλλων:"Η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των πόλεων απαιτεί νέους τρόπους δράσης μέσα από τη συνεργασία των φορέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο".

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως αρμόδιος φορέας για την προστασία του περιβάλλοντος και το σχεδιασμό βιώσιμων και ανθρώπινων πόλεων και οικισμών, έχει διαμορφώσει ένα εθνικό πρόγραμμα δράσης προς την κατεύθυνση αυτή με στόχο: Τη δημιουργία προυποθέσεων μιας ανθρώπινης ζωής, την κατοχύρωση της κοινωνικής και παραγωγικής συνοχής των πόλεων και οικισμών, την κατοχύρωση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας τους και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού για την περίοδο 1994- 2000 έχει προβλεφθεί η διάθεση πόρων ύψους 300 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    [02] Η ΑΘΗΝΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

    Την πεποίθηση ότι η Αθήνα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς του 2004 επειδή ήταν η καλύτερη υποψήφια πόλη, εξέφρασε ο Ματς Χουλτ, δήμαρχος της Στοκχόλμης.

    "Συνειδητοποίησα αργότερα ότι η Αθήνα νίκησε επειδή παρουσίασε την καλύτερη υποψηφιότητα", υπογράμμισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χουλτ και πρόσθεσε: "Ο ανταγωνισμός μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης ήταν πολύ σκληρός, αλλά από ό, τι αποδείχτηκε, η ελληνική υποψηφιότητα ήταν ισχυρότερη".

    Ο κ. Χουλτ δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας υπερείχε σαφώς έναντι εκείνης της Στοκχόλμης, καθώς οι περισσότερες από τις απαιτούμενες υποδομές είναι ήδη έτοιμες στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τα ολυμπιακά αθλήματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις έχουν κιόλας κατασκευαστεί.

    "Επιπλέον, το λαμπρό παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το περασμένο καλοκαίρι, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα, έχουν την ικανότητα να αναλάβουν τη διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Όπως και να έχει, χαίρομαι ιδιαίτερα που η Αθήνα -και όχι η Ρώμη- πήρε τους Ολυμπιακούς του 2004", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη -από τη Στοκχόλμη- του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1998, ο κ.Χουλτ διευκρίνισε ότι η συμβολή του ελληνισμού της Σουηδίας στις εκδηλώσεις θα είναι καθοριστική: "Ο ελληνικός πολιτισμός, η μουσική και η λογοτεχνία της χώρας σας είναι αγαπητές και έχουν επιρροή στη Σουηδία. Έχουμε προγραμματίσει εκατοντάδες εκδηλώσεις για το 1998, στις οποίες η πολύ δραστήρια ελληνική κοινότητα της Στοκχόλμης θα έχει ασφαλώς αποφασιστική συμμετοχή".

    Ο δήμαρχος της Στοκχόλμης -ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τη Habitat Agenda που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ)- εξέφρασε, εξάλλου, την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοσουηδικής συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

    "Πολλές σουηδικές πόλεις έχουν αδελφοποιηθεί με ελληνικές. Η Στοκχόλμη συνεργάζεται με την Αθήνα και, στο πλαίσιο αυτό, προωθείται πρόγραμμα για το περιβάλλον. Έχω πολύ συχνές επαφές με τον δήμαρχο των Αθηνών και κάθε φορά συζητάμε πώς θα προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την ανταλλαγή εμπειριών", κατέληξε ο κ.Χουλτ. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνιών μεταξύ των δύο δήμων στο άμεσο μέλλον, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλές ιδέες για μελλοντική συνεργασία.

    [03] Θ.ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ: ΟΙ ΟΤΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ HABITAT AGENDA

    Τους βασικούς εταίρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο της Habitat Agenda, θα πρέπει να αποτελέσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης των τοπικών σχεδίων δράσης.

    Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Θεόδωρος Κολιοπάνος, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη η Κεντρική Ένωση Δήμων jai Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

    Παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης, για την επόμενη πενταετία, που ετοίμασε η διεύθυνση οικιστικής πολιτικής και κατοικίας του ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο της ατζέντας, ο κ.Κολιοπάνος τόνισε ότι προωθείται:

    · η κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαμόρφωση των τοπικών σχεδίων δράσης, κατά το πρότυπο της Local Agenda 21

    · η ενεργοποίηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, για τη δημιουργία στελεχών με τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις

    · η συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινού ενδιαφέροντος

    · η προβολή θετικών και αποτελεσματικών οικιστικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων, μέσα από διαγωνισμούς που θα επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα

    · η χρήση οικιστικών και στεγαστικών δεικτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της Habitat Agenda

    Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ επισπεύδονται οι διαδικασίες κατάρτισης εθνικού κτηματολογίου, αναμορφώνεται ο γενικός οικοδομικός κανονισμός, θεσπίζονται μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και καταρτίζεται ελληνικό πρόγραμμα για την κλιματολογική αλλαγή.

    Επιπλέον, πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος οικιστικός νόμος, που στοχεύει στην κατοχύρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε ολόκληρο τον περιαστικό, αλλά και τον αγροτικό χώρο. Επίσης, προβλέπει την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπλασης στις υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων και στα ιστορικά κέντρα. Στο πλαίσιο του νόμου ορίζονται μάλιστα, χρηματοδοτικά "εργαλεία" για την παροχή οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων.

    [04] ΣΕ 90 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΑΝΗΛΘΑΝ ΠΕΡΣΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Σε 90 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθαν πέρυσι τα έσοδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Τα λειτουργικά έξοδα του φορέα απορροφούν μόλις το 8% του ετήσιου προϋπολογισμού του, ύψους 140 δισ. Παράλληλα, έχει εξαγγελθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο δανειοδοτικό και κατασκευαστικό πρόγραμμα.

    Μέσα στα 44 χρόνια της λειτουργίας του, ο ΟΕΚ έχει καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες περίπου 320.000 οικογενειών εργαζομένων και συνέδραμε με επιδόματα ενοικίου περισσότερους από 150.000 δικαιούχους του.

    Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα 9.531 κατοικίες του ΟΕΚ, συνολικού προϋπολογισμού 229 δισ. Οι οικισμοί οργανωμένης δόμησης που αναγείρονται, αντιπροσωπεύουν το 95% της ετήσιας οικοδομικής δραστηριότητας, κατοχυρώνοντας στον ΟΕΚ τον τίτλο του μεγαλύτερου μελετητικού και κατασκευαστικού φορέα κατοικίας στην Ελλάδα.

    Αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΕΚ, Αθανάσιος Χανακούλας, στη di\qjeia του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

    Σύμφωνα πάντα με τον κ.Χανακούλα, παρά τη συνεχώς ανοδική πορεία της ποιότητας των οικισμών του ΟΕΚ, το κόστος κατασκευής που πληρώνουν οι δικαιούχοι (με πολύ χαμηλό επιτόκιο που κυμαίνεται από 1- 5% τα τελευταία 30 χρόνια), δεν υπερβαίνει τις 125.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ΟΕΚ, μέσω της ανάπτυξης πολύμορφων δανειοδοτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, επιδιώκεται η αναβάθμιση των κατασκευαστικών προγραμμάτων.

    [05] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον, φέρνει την Ελλάδα το ηλιακό χωριό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)που λειτουργεί από το 1989 στην Αττική και περιλαμβάνει 435 σπίτια. Πρόκειται για το τρίτο ηλιακό χωριό που δημιουργήθηκε διεθνώς και για το μοναδικό που εξακολουθεί να υφίσταται, αφού αυτά του Μεξικού και της Ισπανίας εγκαταλείφθηκαν ως ασύμφορα.

    Αντίθετα με τις παραπάνω ατυχείς πειραματικές εφαρμογές, η πρόσφατη διάκριση -στο πλαίσιο του ΗΑΒΙΤΑΤ- του ηλιακού χωριού των Αθηνών, επιβεβαιώνει την επιτυχία του ελληνικού "πειράματος".

    Ύστερα από εννέα χρόνια λειτουργίας, τα αποτελέσματα του εγχειρήματος "Ηλιακό χωριό" μπορούν να κριθούν αρκετά ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΕΚ, Αθανάσιο Χανακούλα, το συνολικό κόστος λειτουργίας των ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, εκτιμάται ότι είναι περίπου 25% χαμηλότερο από εκείνο των συμβατικών. Παράλληλα, μέσω αυτών επετεύχθη η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και άνεσης των κατοίκων.

    Ειδικότερα, όσον αφορά την παροχή θερμού νερού οικιακής χρήσης, τα ποσοστά κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του πρότυπου χωριού από ηλιακή ή ανανεώσιμη ενέργεια ανέρχονται στο 65%.

    Σημειώνεται ότι το ηλιακό χωριό είναι αποτέλεσμα διακυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας και έχει ως στόχο την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

    Υπεύθυνος για το έργο ανέγερσης των κατοικιών ορίστηκε ο ΟΕΚ, ενώ η μελέτη και η επίβλεψη ανετέθη σε εξειδικευμένα ιδιωτικά γραφεία και ειδικούς επιστήμονες. Τον συντονισμό και την ευθύνη υλοποίησης του έργου ανέλαβε ο ΟΕΚ δια της Α.Ε "Ηλιακό χωριό" που συστάθηκε για αυτό το σκοπό.

    Η μελέτη του ηλιακού χωριού άρχισε το 1979, η κατασκευή τον Αύγουστο του 1984 και το έργο ολοκληρώθηκε το 1989.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (για το Κοσσυφοπέδιο).

    [06] ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

    Νέες επιχειρήσεις πραγματοποίησε το πρωί η σερβική αστυνομία σε χωριά της περιοχής Ντρένιτσα, ενώ σύμφωνα με αλβανικές πηγές από την Πρίστινα, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, ο αριθμός των θυμάτων των χθεσινών επιχειρήσεων ανέρχεται σε πενήντα.

    Όπως αναφέρει το μέλος συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σίρμπιτσα, Αντέμ Μέτα, σήμερα στις 6.20 το πρωί ακούστηκαν πυροβολισμοί στις περιοχές Πρεκάζ και Πόλατς, στη Σίρμπιτσα κινούνται αδιάκοπα αστυνομικές δυνάμεις, τανκς, τζιπ και στρατιωτικά φορτηγά, ενώ το αστυνομικό τμήμα της έχουν περικυκλώσει περισσότεροι από 500 αστυνομικοί.

    Οι τελευταίες πληροφορίες από τα Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν ότι οι σερβικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το χωριό Λάουσα. Λ.Π.

    [07] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει αποσχιστικά κινήματα στο Κοσσυφοπέδιο έδωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το ποια θα ήταν η πλέον κατάλληλη λύση για το Κοσσυφοπέδιο.

    "Τα σύνορα είναι ιερά και πρέπει να μείνουν απαραβίαστα, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα είμαστε υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουμε στην πολυμορφία και την ελευθερία κάθε κοινότητας να αναπτύξει την ταυτότητά της. Με βάση αυτές τις δύο αρχές, πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης πρέπει να συνεργαστούν".

    Ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε σήμερα με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στο Βελιγράδι.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Πάγκαλος ολοκληρώνει την ώρα αυτή τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα για να έχει συνομιλίες με την ηγεσία του Μαυροβουνίου.

    [08] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Η θέση μας είναι κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και οι πληροφορίες που λάβαμε από τους Γιουγκοσλάβους συναδέλφους μας, είναι χρήσιμες. Θα τις λάβουμε υπόψη μας για την εκτίμηση της κατάστασης γιατί υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες".

    Αυτό υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Fib\mtim Γιοβάνοβιτς.

    Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι "πρέπει να ενθαρρυνθούν όλα τα μετριοπαθή στοιχεία που υπάρχουν στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "πρέπει να απομακρυνθούν τα ακραία στοιχεία που ενεργούν στο Κοσσυφοπέδιο".

    Ακόμα, γνωστοποίησε ότι δεν έκανε καμία προσφορά μεσολάβησης μεταξύ αλβανικής και σερβικής πλευράς, απλώς όπως είπε "συζητούμε και ψάχνουμε να βρούμε αν υπάρχει έδαφος να βοηθήσουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια".

    Σχολιάζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κοσσυφοπέδιο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "η Ε.Ε έχει πάρει επανειλημμένα θέση στο ζήτημα αυτό και αυτή αφορά στην ενθάρρυνση και την εφαρμογή της μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα".

    "Εμείς, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, θεωρούμε ότι η εφαρμογή της μορφωτικής συμφωνίας θα είναι μια καλή αρχή για να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών". Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση πως σχολιάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ανακάλεσε τις οικονομικές διευκολύνσεις, που είχε παραχωρήσει στη Γιουγκοσλαβία, είπε ότι "πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ της Αμερικής και της Γιουγκοσλαβίας. Είναι διμερή μέτρα και νομίζω ότι πρέπει να τα συζητήσετε με τους Αμερικανούς. Δεν είμαι αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης και σαφέστατα εννοώ να μην καταστώ τέτοιος. Οπως εξήγησα, λόγω ορισμένων άλλων πρωτοβουλιών, η Ελλάδα σαφέστατα προτίθεται να μην εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην περιοχή".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με μακρά και παραδοσιακή φιλία, η οποία αναπτύσσεται ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο. "Το εμπόριο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κινείται πολύ καλά, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές και γιουγκοσλαβικές επιχειρήσεις και μπορώ να πω ότι πέρσι είχαμε 200.000 τουριστικές αφίξεις από τη Γιουγκοσλαβία και αναμένουμε φέτος ακόμα περισσότερες".

    Επίσης, ο κ. Πάγκαλος είπε για τους Γιουγκοσλάβους υπηκόους που μένουν στην Ελλάδα ότι θα λάβουν την άδεια για μόνιμη παραμονή και εργασία. "Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε καταμετρήσει 20.000 Γιουγκοσλάβους υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να συμπεριληφθεί στη διεθνή ζωή και πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει θέση στον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ασφαλώς στα Ηνωμένα Εθνη", τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε δε, ότι με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, συζήτησε και για τη διαβαλκανική συνεργασία που προωθήθηκε εξαρχής με συνεργασία των δύο χωρών και εκτίμησε ότι αυτό που επιτεύχθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, είναι κοινό επίτευγμα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιοβάνοβιτς ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου έρχεται ως συνέχεια του πολύ καρποφόρου και θετικού διαλόγου που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και "ως προσπάθεια να amaptuwho}m οι σχέσεις μας και η συνεργασία σε όλους τους τομείς".

    Ακόμα σημείωσε ότι συζήτησαν θέματα ανάπτυξης πολιτικού διαλόγου και εκτίμησαν την συνεργασία στον οικονομικό τομέα, αφού το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών έφθασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η συνεργασία των δύο χωρών έχει σταθερή πορεία με πολύ ευνοϊκές προοπτικές και πρόσθεσε ότι η περιφερειακή συνεργασία και οι διαδικασίες ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ήταν δύο άλλα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση με τον κ. Πάγκαλο.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ενθάρρυνση της βαλκανικής συνεργασίας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη τη σημασία της Συνόδου της Κρήτης και της Διακήρυξης της Συνόδου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια πολύ σημαντική βάση.

    "Συζητήσαμε την ειρηνευτική διαδικασία και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση των χωρών μας και την υποχρέωση μας να συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για την περαιτέρω σταθεροποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι μετά από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας σημειώνουν άνοδο σε όλους τους τομείς.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μιλόσεβιτς, αναφέρεται ότι οι συνομιλίες ήταν αφιερωμένες σε θέματα που αφορούν στην περαιτέρω επιτυχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας, για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι στις συνομιλίες των δύο ανδρών, διαπιστώθηκε ότι οι δύο χώρες έχουν συνεχή, σταθερή και πολύπλευρη συνεργασία που βασίζεται στις κοινές ανάγκες, τα αμοιβαία συμφέροντα, καθώς και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, ισοτιμία και παραδοσιακή φιλία.

    Στη συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

    [10] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η κυβέρνηση καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας και κάθε τρομοκρατική τάση στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, έτσι ώστε να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης.

    ''Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας και κάθε βίαιη καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών σε μια χώρα'', επισήμανε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, ''εφόσον αυτό κρίνεται ωφέλιμο και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους''.

    Ο κ. Ρέππας απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και σύνεση και επανέλαβε ότι τέτοιου είδους γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και συνεννόηση, γι΄ αυτό, όπως είπε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο.

    [11] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Δεν έχει η κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης της σταθερότητας και της συνεννόησης στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωσταντόπουλος και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί αντιφατική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων.

    "Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα στην περιοχή και πρέπει με διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες η Ελλάδα να αναδειχθεί σε δύναμη σταθερότητας, διαλόγου, σε δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα προσέγγισης και συνεννόησης", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε:"Η Ελλάδα δεν μπορεί να παριστάνει τον τρίτο, το θεατή, είναι άμεσες οι συνέπειες από την έρπουσα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και για την peqiow^ και για τη χώρα μας. Επιβάλλεται λοιπόν η ελληνική εξωτερική πολιτική να έχει οργανωμένο σχέδιο υποστήριξης της σταθερότητας και της συνεννόησης. Ένα τέτοιο σχέδιο λείπει, ευκαιριακοί χειρισμοί γίνονται και το δυσάρεστο είναι ότι δεν φροντίζει η ελληνική κυβέρνηση να λύνει και τα παλιά προβλήματα που θα αναζωπυρωθούν αν η κρίση διευρυνθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ασυνεννοησία, η ασυναρτησία και η βαβυλωνία με την οποία διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των σχέσεων Ελλάδας και FYROM".

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ευκαιριακή κίνηση και το ταξίδι του υπουργού εξωτερικών θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι ο πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε:" Το ταξίδι ενός υπουργού Εξωτερικών όταν γίνεται την ώρα που φουντώνει η κρίση είναι μία κίνηση, αλλά δεν δηλώνει και δεν αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου που από τα πριν θα μπορούσε να είχε δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να παίξει αποφασιστικότερο ρόλο.

    Οσον αφορά στο θέμα των Σκοπίων και την πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε:"Ο ΣΥΝ έχει προ πολλού επισημάνει την ανάγκη η Ελλάδα σε απευθείας συνομιλίες με τη FYROM να αναζητήσει ένα πλαίσιο συμβιβαστικής επίλυσης του θέματος. Επίσης έχει επισημάνει προ πολλού την αντίφαση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία επικαλείται την ενδιάμεση συμφωνία αλλά ταυτόχρονα λέει ότι δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου "Μακεδονία" ή παράγωγου του όρου αυτού. Επικαλείται, δηλαδή, την ενδιάμεση συμφωνία αλλά την ίδια ώρα λέει ότι κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η πολιτική είναι αντιφατική και ουσιαστικά οδηγεί στη διαμόρφωση δεδομένων τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση τούτη την ώρα να εξηγήσει στον ελληνικό λαό και δεν θέλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε λοιπόν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συμβιβαστική επίλυση του προβλήματος, να λυθεί στο πλαίσιο ενός σύνθετου όρου το θέμα με απευθείας συνομιλίες Ελλάδας και FYROM. Οσο παρατείνεται η εκκρεμότητα αυτού του προβλήματος, τόσο το πρόβλημα σαπίζει, δημιουργούνται τετελεσμένα και παρατηρείται αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο. Να διαπληκτίζονται δημοσίως οι υπουργοί και να επικαλούνται ο ένας άλλα αντ άλλων έναντι του άλλου".

    [12] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

    Για εκστρατεία εθνικής εκκαθάρισης κατηγόρησε τη σερβική ηγεσία ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος απηύθυνε επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παρέμβαση και προστασία.

    "Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό διεθνή προστασία", είπε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου και στη συνέχεια έκανε έκκληση στους Αλβανούς "να μην πέσουν θύματα των σερβικών προκλήσεων και της παραπληροφόρησης, που έχουν σκοπό να προκαλέσουν το φόβο και τον πανικό".

    Ο κ. Ρουγκόβα ζήτησε να περιληφθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στα θέματα που θα συζητηθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έκανε έκκληση στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς αξιωματούχους "να κάνουν ότι είναι δυνατό για να σώσουν to λαό του Κοσσυφοπεδίου".

    Οι διαπιστευμένοι στο Βελιγράδι πρεσβευτές των χωρών που αποτελούν την Ομάδα Επαφής πρόκειται να μεταβούν σήμερα στην Πρίστινα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα, εξαιτίας προβλημάτων στον προγραμματισμό. Αρκετοί υπουργοί των χωρών της ομάδας επαφής, η οποία αποτελείται από τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να μετάσχουν, ενώ η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, εξαιτίας των προγραμματισμένων ταξιδιών των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας, Γεβγκένι Πριμακόφ και Υμπέρ Βεντρίν. Λ.Π.

    [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Με τους μεσολαβητές ιταλικού ιδρύματος που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της εκπαιδευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, θα συναντηθεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Η κ. Ολμπράιτ θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή της στη Ρώμη, τη δεύτερη στάση της στην περιοδεία την οποία πραγματοποιεί σε εφτά χώρες, με στελέχη του ιδρύματος "Σαντ Εγκίντιο", με τους οποίους θα συζητήσει τη δυνατότητα να παίξουν κάποιο ρόλο στην προώθηση της συμφιλίωσης ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    Κατόπιν, η κ. Ολμπράιτ θα μεταβεί στο Λονδίνο, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εκτάκτου ανάγκης με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας των σοβαρών αιματηρών επεισοδίων, κι ότι προς το παρόν οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται στη διπλωματία.

    Όπως είπε ο κ. Μπέικον, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις σύμμαχες χώρες, καθώς και με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο συνιστούν αυτοσυγκράτηση. "Επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε σαφές στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στις δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου ότι αναμένουμε ειρηνική επίλυση στις διαφορές τους και αποκλιμάκωση των συγκρούσεων", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπέικον είπε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να αναπτύξει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου προς το παρόν βρίσκονται 350 αμερικανοί στρατιώτες, ως μέρος της αποτρεπτικής δύναμης του ΟΗΕ, στην οποία υπηρετούν 700 στρατιώτες.

    Την Τετάρτη, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ είχε πει ότι πιθανή στρατιωτική επέμβαση παραμένει ως προοπτική, αλλά τόνισε ότι προέχει η πιθανότητα επιβολής οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων εναντίον του Βελιγραδίου.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι η Ουάσιγκτον pqospahe_ να αποτρέψει τον κ. Μιλόσεβιτς από ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα αποπροσανατόλιζαν τη διαδικασία ειρήνευσης που έχει δρομολογηθεί στη Βοσνία, όπου βρίσκεται δύναμη του ΝΑΤΟ, ισχύος 30.000 ανδρών. Λ.Π.

    [14] ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Έκκληση να σταματήσει η βία στο Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά η κρίση θα εξελιχθεί "σε μια άλλη Βοσνία".

    Ο εκπρόσωπος της επιτροπής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Κρις Ζανόβσκι εξέφρασε την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών, αφού όπως έχει αποδειχτεί από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία "η σποραδική βία μπορεί εύκολα να τεθεί εκτός ελέγχου και να εξελιχθεί σε έκρυθμη διαμάχη".

    Παράλληλα, δήλωσε ότι το Συμβούλιο είχε επαφές με τους Σέρβους πρόσφυγες από την περιοχή της Κράινα, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κροατία και όχι στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, για τους οποίους διαπίστωσε ότι είναι πολύ φοβισμένοι με τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος κατηγόρησε τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για την αναταραχή. "Πρέπει να καταδικάσουμε τη συμπεριφορά του κ.Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με την οποία απειλούνται οι άνθρωποι που υπερασπίζονται ειρηνικά τις ιδέες τους, αλλά και τις τρομοκρατικές ενέργειες που εκτυλίσσονται στο Κοσσυφοπέδιο", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σολάνα.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τον κ.Μιλόσεβιτς να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, με την οποία οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα αποκαταστήσουν ως ένα βαθμό την αυτονομία τους, ενώ τόνισε ότι η βία είναι το τελευταίο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί, εάν δεν βρεθεί διπλωματική επίλυση. Ε.Ρ.

    [15] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να χειριστεί την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία "βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", και συγκεκριμένα την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ.

    Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός πρότεινε την εφαρμογή μιας σειράς από μέτρα που θα αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης όπως: την παράταση της αποστολής της ομάδας στρατιωτικών επιθεωρητών του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ, την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, την άμεση συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της περιοχής με τους ομολόγους τους της "ομάδας επαφής", καθώς και την αποστολή στα Βαλκάνια του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού και ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Φελίπε Γκονζάλες.

    Ο κ.Κίνκελ προειδοποίησε τις ανεξάρτητες δυνάμεις του Jossuvoped_ou να μη καταφεύγουν στην τρομοκρατία, αφού, όπως δήλωσε, η βία δεν θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς τους, και το Βελιγράδι ότι η διεθνής απομόνωσή του θα λήξει εάν επιδείξει προθυμία συμβιβασμού. Ε.Ρ.

    [16] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αμεση και δραστική ήταν η αντίδραση των Τιράνων στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν λάβει όλα τα μέτρα και είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αμυνας της Αλβανίας αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε ύστερα από έκτακτη συζήτηση στη Βουλή με θέμα την κρίση στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η αστυνομία της Αλβανίας.

    Βρισκόμαστε σε έκτακτη επιφυλακή και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο υφυπουργός Περικλί Τέτα μετά τη συνεδρίαση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νεριτάν Τσέκα δήλωσε, ότι και η αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές με τη Σερβία . Χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ επικίνδυνη μετά την τελευταία επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον κατοικημένων περιοχών από αλβανόφωνους" και πρόσθεσε, πως πάγια θέση της αλβανικής κυβέρνησης είναι η επίλυση του προβλήματος με διάλογο, υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών.

    "Είμαστε, συνεχώς, σε επαφή με όλες τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με τις μεγάλες δυνάμεις για να βρεθεί μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο και να επιλυθεί αυτή η κρίση", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάκι Λακρόρι.

    Η συζήτηση στην αλβανική βουλή για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο υπήρξε η αφορμή για την επιστροφή των βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος και του Σαλί Μπερίσα στα έδρανα της Βουλής, ύστερα από εξάμηνη αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βουλευτή του ΔΚ Αζέμ Χαϊντάρι από σοσιαλιστή βουλευτή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    " Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα έθνος και να θυμίσουμε στον Μιλόσεβιτς ότι δεν θα μπορέσει να χαρεί ούτε πόντο από την αλβανική γη" δήλωσε ο Μπερίσα.

    [17] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Περίπου 40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων "Σκεντέρμπεη" για να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Με το σύνθημα "Ένα έθνος μια στάση", για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, διαδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο.

    " Ελευθερία ή θάνατος", "Το Κοσσυφοπέδιο σας φωνάζει", ήταν κάποια άλλα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην συγκέντρωση, ενώ εκατοντάδες αλβανικές σημαίες ήταν αναρτημένες σε διάφορα σημεία της κεντρικής πλατείας της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, κατά τη διάρκεια tgr ομιλίας του, επεσήμανε ότι "συγκεντρωθήκαμε εδώ για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου και για την αυθαίρετη βία του σερβικού καθεστώτος".

    Ο κ. Μεϊντάνι υποστήριξε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί θα αντιδράσουν ως ενιαίο έθνος, ενώ επεσήμανε ότι "θα επιμένουμε να βρούμε λύση με ειρηνικά μέσα".

    Ο αρχηγός του Κόμματος "Εθνικό Μέτωπο", Φισέν Σέσκο, χαρακτήρισε την Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, ως την καρδιά της αλβανικής αντίστασης και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάϊκο απηύθυνε και αυτός έκκληση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να εμποδίσουν μια νέα τραγωδία στα Βαλκάνια, ενώ κατέληξε με το σύνθημα "ας φωνάξουμε όλοι μαζί: Μιλόσεβιτς, κάτω τα χέρια από το Κοσσυφοπέδιο".

    "Είμαστε εδώ για να πούμε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ότι οι Αλβανοί όπου και αν βρίσκονται σήμερα είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν ως ενιαίο έθνος", ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Παράλληλα, τόνισε ότι "είναι η ώρα της εθνικής συνείδησης και να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε ενωμένοι".

    "Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου των Τιράνων, Μπουρχάντ Σαρίτι, κατηγόρησε τις σερβικές αρχές για άσκηση βίας και τρομοκρατίας στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    [18] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Περισσότεροι από 50.000 Αλβανούς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους "αδελφούς του Κοσσυφοπεδίου", σε συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

    Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι παντού υπήρχαν αναρτημένες αλβανικές σημαίες, "κάτι που έδινε την εντύπωση ότι βρισκόσουν σε συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας".

    Με συνθήματα "Είμαστε στο πλευρό σας", "Στοπ στη βία και το σερβικό μιλιταρισμό", "Οχι άλλη Βοσνία" και "Ευρώπη ξύπνα", οι διαδηλωτές διακήρυξαν τη συμπαράστασή τους στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και απηύθυναν έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων, του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα μικρότερα αλβανικά κόμματα καθώς και οργανώσεις.

    Στο τέλος του συλλαλητηρίου διαβάσθηκε το ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες, με το οποίο καταδικάζουν τη "σερβική βία και τρομοκρατία" και επισημαίνουν ότι "οι Αλβανοί όπου και αν βρίσκονται θα αντιδράσουν ως ενιαίο έθνος".

    Το συλλαλητήριο προκάλεσε τις αντιδράσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του VMRO-DPMNE, τα οποία με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν "τέτοιου είδους διαδηλώσεις οδηγούν τη χώρα σε δύσκολη κατάσταση".

    "Ο τρόπος διαδήλωσης συμπαράστασης στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτος γιατί αντί να απαιτείται ειρηνική λύση, προβάλλονται βίαιες μέθοδοι και απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία", υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα της ΠΓΔΜ.

    Το VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι "οι διαδηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες γιατί αφορούν γεγονότα που διαδραματίζονται σε ένα άλλο γειτονικό κράτος", ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, αφού ένα κόμμα που συμμετέχει σε αυτήν, το PDP ήταν από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

    [19] ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Με έκδηλη αγωνία παρακολουθούν την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, οι Ελληνες φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα.

    Τις ανησυχίες των Ελλήνων φοιτητών επέτειναν οι χθεσινές συγκρούσεις στο χωριό Ντόνι Πρέκατς στην περιοχή Ντρένιτσα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και είκοσι αλβανόφωνοι. Αριθμός που, όπως είπε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών της Πρίστινα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. "Οι δικές μας πληροφορίες από τους ανθρώπους που είμαστε εμείς σε επαφή κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών και από τις δύο πλευρές".

    Κατά τον κ.Μπότση δεν είναι ο αριθμός των θυμάτων που προκαλεί φόβους για κλιμάκωση της κρίσης αλλά η ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων. "Ημουν εδώ και στα γεγονότα του 1988-89. Τότε όμως όλοι ξέραμε πως δεν θα έπαιρναν έκταση και δεν ανησυχούσαμε", τονίζει και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια των ετών που πέρασαν υπήρχε διάχυτη η ανησυχία για το ενδεχόμενο έκρηξης, "ανησυχία όμως που δεν εκδηλωνόταν". "Ολοι ήξεραν ότι κάποτε θα συμβεί αυτό και θα φθάναμε μέχρι εδώ. Και όλοι φοβούνται ότι η στιγμή αυτή είναι η σημερινή", υπογραμμίζει.

    Ο κ.Μπότσης εκτιμά ότι η κατάσταση είναι δύσκολο να εκτονωθεί, "εκτός και αν αποφέρουν αποτελέσματα οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες". "Και αυτό, γιατί, σημειώνει, το μίσος ανάμεσα στους Σέρβους και τους αλβανόφωνους αυξάνει και ταυτόχρονα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αντιδράσεις των Βαλκάνιων. Είναι μίσος που προϋπάρχει, είναι μίσος που δεν μπορεί ένας μήνας ή μια διπλωματική κίνηση ή ο χρόνος να το γεφυρώσει. Είναι κάτι που έχει πολύ βαθιές ρίζες", τονίζει.

    Παρά την εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κατά παράδοξο τρόπο το πανεπιστήμιο της Πρίστινα λειτουργεί κανονικά, ενώ η πόλη το πρωί, όπως λέει ο κ.Μπότσης έχει κανονικούς ρυθμούς. Η αστυνομική παρουσία δεν είναι έντονη στην πόλη της Πρίστινα όσο στα χωριά της περιφέρειας όπου εικάζεται ότι αποτελούν προπύργια των αλβανόφωνων εξτρεμιστών. Το βράδυ ωστόσο η ζωή στην πόλη "νεκρώνει" και οι κάτοικοι κλειδαμπαρώνουν τις πόρτες των σπιτιών τους.

    Οσον αφορά τη στάση που τηρούν οι Ελληνες φοιτητές έναντι των δυο πλευρών, ο κ.Μπότσης τονίζει ότι είναι ουδέτερη. "Αυτό είναι άλλωστε που μας έχει συντηρήσει", υπογραμμίζει και προσθέτει |ti οι Ελληνες φοιτητές δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα. "Είμαστε αποδέκτες ενός πολέμου, πρώτα από όλα ψυχολογικού, που γίνεται και από τις δύο πλευρές. Και είμαστε στη μέση ακριβώς. Και οι δυο πλευρές βγάζουν αυτό που θέλουν επάνω στους Ελληνες. Μας αντιμετωπίζουν σαν πρεσβευτές, σαν κάτοικους μιας ξένης χώρας. Εμαστε αποδέκτες της πολιτικής και της μιας και της άλλης πλευράς", καταλήγει.

    [20] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την "βαθύτατη ανησυχία" της για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, που είναι η μία από τις δύο δημοκρατίες που σχηματίζουν μαζί με τη Σερβία την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και κάλεσε το Βελιγράδι να επιλύσει το πρόβλημα μέσω του διαλόγου.

    To πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ μετέδωσε κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι: "είναι απαραίτητο να αρχίσει επειγόντως διάλογος για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, καθώς η τρομοκρατία και χρήση βίας από το κράτος δεν οδηγούν σε επίλυση του προβλήματος, παρά μόνο εντείνουν την κατάσταση με τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών και αναπόφευκτης διεθνοποίησης της κρίσης".

    Επίσης η ανακοίνωση έλεγε ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε μια "υπεύθυνη προσέγγιση" από το Βελιγράδι, "κατόπιν των σοβαρών προειδοποιήσεων από τη διεθνή κοινότητα και του κινδύνου για νέες κυρώσεις". Λ.Π.

    [21] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο επιρρίπτουν τα αλβανικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν στη διενέργεια των "εκλογών" της 22ας Μαρτίου.

    Ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αντεμ Ντεμάτσι, ο οποίος αντιτίθεται στην πολιτική της ειρηνικής αντίστασης του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, προτιμώντας την ανοιχτή ρήξη για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου", σε συνάντησή του με τον Γάλλο πρέσβη, Στάνισλας Φιλιόλ που επισκέφθηκε την Πρίστινα δήλωσε: "Το ευρωπαϊκό σχέδιο για επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας ενθαρρύνει το Βελιγράδι για να εφαρμόζει εγκληματικά κατασταλτικά μέτρα κατά του αλβανικού λαού".

    Οπως είπε ο Ντεμάτσι, ζήτησε από τον Γάλλο πρέσβη "να μην εξομοιώνει αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους με αυτούς που προσπαθούν να την αφαιρέσουν".

    Η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Λιουλέτα Πούλια-Μπετσίρι και αντίπαλος υποψήφια του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στις "εκλογές" της 22ας Μαρτίου, κατηγόρησε τον Αμερικανό απεσταλμένο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ότι "με τις πρόσφατες δηλώσεις του που αναφέρονται σε υποτιθέμενη tqolojqat_a στο Κοσσυφοπέδιο ενεθάρρυνε τις σερβικές αρχές να πραγματοποιήσουν τα εγκλήματα που έκαναν στην περιοχή της Ντρένιτσα.

    Η κ.Πούλια-Μπετσίρι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί διαδήλωσης γυναικών στις 8 Μαρτίου στην Πρίστινα. "Είπα στον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα ότι θα ηγηθώ της συγκέντρωσης και τον προκάλεσα, αν έχει τη δύναμη να με σταματήσει", είπε.

    Ο τέως κομμουνιστής ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου, Αζέμ Βλάσι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ ότι στην παρούσα φάση "δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών χωρίς την παρουσία και την πίεση του διεθνούς παράγοντα και πρωτίστως των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Υπογράμμισε ότι οι θέσεις των δυο πλευρών απέχουν τόσο πολύ που δεν υπάρχει έδαφος διαλόγου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός της Γιουγκοσλαβίας εφόσον "το Κοσσυφοπέδιο εξισωθεί με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία και εφόσον δοθούν εγγυήσεις στους Σέρβους κατοίκους του".

    Ο τέως αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής των προγραμματισμένων για τις 22 Μαρτίου "εκλογές".

    Εξάλλου, ο ακαδημαϊκός Ρετζέπ Τσόσια, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι η πλατφόρμα που υιοθέτησε η ομάδα επαφής κατά τη συνάντηση της Μόσχας και οι δηλώσεις Γκέλμπαρντ επέτρεψαν στο Βελιγράδι "να τολμήσει το έγκλημα της Ντρένιτσα".

    [22] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την ανησυχία της για τις αιματοχυσίες στο Κοσσυφοπέδιο εκφράζει η Βουλγαρία, με χθεσινοβραδινό ανακοινωθέν της και προειδοποιεί ότι η κρίση αυτή "μπορεί να μετεξελιχθεί σε διεθνική σύρραξη και να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη και κράτη της περιοχής".

    Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, η Βουλγαρία καλεί τις αναμεμειγμένες στη σύρραξη πλευρές να αρχίσουν εποικοδομητικό διάλογο ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης, που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    "Μια νέα σύρραξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις προσπάθειές μας να ενσωματώσουμε την περιοχή μας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές διαδικασίες ολοκλήρωσης", σημειώνεται.

    Στη συνέχεια εκφράζεται η ετοιμότητα της Βουλγαρίας να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης και αναφέρονται οι προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες εστιάζονται στα εξής σημεία : -Σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Αλβανών, των Σέρβων και των άλλων κατοίκων της περιοχής , στο πλαίσιο του Καταστατικού του ΟΗΕ, των αποφάσεων του Ελσίνκι και των στάνταρτς του ΟΑΣΕ, -Άμεση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την εκπαίδευση, που υπεγράφη το 1996, -Αυστηρό σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων στην περιοχή. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να παραιτηθούν από κάθε πολιτική di\spasgr και να σέβονται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας. -Οι αρχές του Βελιγραδίου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με υπευθυνότητα και να αναζητήσουν λύσεις, που να βασίζονται στην παροχή ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο ανακοινωθέν εκφράζεται επίσης η ετοιμότητα της Βουλγαρίας να στηρίξει τις προσπάθειες της ομάδας επαφής στην ανεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης όλων των θεμάτων που συνδέονται με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τέλος, υπενθυμίζεται η πρόσκληση της Σόφιας προς την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Η κατηγορηματική έκφραση της σοβαρής ανησυχίας μας θα είχε ανατρεπτική αποτρεπτική επιρροή στις αναμεμειγμένες στη σύρραξη πλευρές και σταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι σε περίοδο κινδύνου τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους προς υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων τους", καταλήγει το ανακοινωθέν της Βουλγαρίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 6 March 1998 - 12:28:54