Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ

  • [02] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν.ΜΠΕΡΝΣ

  • [05] ΣΤΟ 4,2% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

  • [06] Η Γ.Γ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

  • [09] ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε;

  • [10] ΚΡΑΪΣΝΙΚ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ Ο ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

  • [12] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΤΟΒΟΥ

  • [13] ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [14] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ "ΜΟΙΡΑΣΕΙ" ΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [15] ΝΑΤΟΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  • [16] ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [17] Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [18] ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [19] ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [22] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [23] ΠΛΑΒΣΙΤΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ

    Την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ δε θα αρνείται μέχρι τέλους να συμβάλει, προκειμένου να προκύψει μια λύση στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ''σκέφτεται μια πιο ευέλικτη στάση στο θέμα των Σκοπίων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο''.

    ''Πιστεύουμε ότι δε θα αρνούνται μέχρι τέλους τα Σκόπια να συμβάλουν από τη δική τους την πλευρά, προκειμένου να προκύψει μια λύση και σε αυτό το θέμα, ώστε να κλείσει και η τελευταία αιτία τριβής, η οποία υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    ''Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας με το γειτονικό κράτος είναι καλές, την τελευταία περίοδο. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι, όχι μόνο ευελιξίας, αλλά θα έλεγα σύνεσης και σοφίας για την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα'', τόνισε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι με αυτόν τρόπο, ''κατορθώσαμε, μια Ελλάδα η οποία ήταν απομονωμένη από τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, να την καταστήσουμε πρωταγωνίστρια ή κεντρική χώρα των Βαλκανίων, ή χώρα "οδηγό" για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια''. ''Αυτό σημαίνει'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ''ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ επιτυχημένες επιλογές ή έχουμε πολύ θετικά βήματα''.

    Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι ο κ. Μαλέφσκι επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων για θέματα οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, ενώ σημείωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ''θα δοθεί η δυνατότητα στις δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις και για τα πρόσφατα γεγονότα''.

    ''Το ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα της επικοινωνίας και της συνεργασίας δημιουργεί νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό είναι δεδομένο, είναι αυτονόητο. Είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε'', υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    [02] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    "Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ώστε πριν από το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης των αναθεωρητικών διατάξεων του Συντάγματος από την Ολομέλεια της Βουλής", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε η συζήτηση στην Oλομέλεια, να αρχίσει μετά το Πάσχα και να διαρκέσει μία εβδομάδα με πρόβλεψη εμβόλιμων συνεδριάσεων.

    Όπως εκτίμησε ο κ. Γιαννόπουλος η πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, ώστε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της παρούσας Συνόδου της Bouk^r, τον Ιούνιο, ενώ διευκρίνισε ότι "σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της θητείας της Βουλής" και ότι "η σύνδεση του εν λόγω χρονοδιαγράμματος με το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της, δεν έχει κανένα έρεισμα".

    Με την επισήμανση αυτή συμφώνησε ο υπουργός Πολιτισμού και γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι "δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση το να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή πριν από το καλοκαίρι, και ότι απαιτείται συνεργασία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και με τα κόμματα''.

    Ωστόσο, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε παρέμβαση του, και ερμηνεύοντας τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, ως αμφισβήτηση του κ. Γιαννόπουλου, εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία ψήφισης των αναθεωρητέων διατάξεων πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, διότι κανείς -όπως είπε- δεν μπορεί να αποφύγει το "απρόβλεπτο" που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και τη ματαίωση της διαδικασίας αυτής.

    Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στις εκτιμήσεις βουλευτών της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές με τις οποίες είχαν συμφωνήσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Σουφλιάς και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τ. Ιντζές, συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση να απεύχεται κάτι τέτοιο διότι βρίσκεται σε μία "κρίσιμη περίοδο".

    Νωρίτερα, τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν το σύνολο της πρότασης του κυβερνητικού κόμματος για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Υπήρξαν όμως ορισμένες δευτερεύουσες διατάξεις για τις οποίες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

    Πάντως, μεταξύ άλλων, η επιτροπή ψήφισε: κατά πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου με το οποίο ρυθμίζεται η εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης και ομόφωνα για την πρόσθεση άρθρου για την κατοχύρωση της προστασίας του προσώπου από βιοϊατρικούς πειραματισμούς. Ακόμα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα που αφορούν: την κατάργηση της θανατικής ποινής, την δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να συνεταιρίζονται, την κατοχύρωση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μη συνδέεται με το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, την ανάληψη πρωτοβουλίας της Βουλής σε περίπτωση διαπίστωσης αδυναμίας του πρωθυπουργού να ασκεί τα καθήκοντά του, την πρόβλεψη για σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, την συγκρότηση ενιαίου οργάνου για όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης το οποίο θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο τα μέλη των προεδρείων των ανωτάτων δικαστηρίων και η πρόβλεψη για Συνέλευση του Ελληνισμού.-

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της ρύθμισης για τα πανωτόκια. Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του αναπτυξιακού νόμου.

    "Είναι μια σωστή ρύθμιση στο μέτρο που επιχειρεί μια χρυσή τομή, μια μέσα οδό ανάμεσα στο δίκαιο των δανειοληπτών αλλά και στην όχι ευχάριστη θέση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές tq\pefer", είπε ο κ. Παπαντωνίου. Παραδέχτηκε ακόμη ότι τα υψηλά επιτόκια στον τραπεζικό χώρο προκαλούν αναστάτωση, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η περίοδος έχει ημερομηνία λήξης και αφορά μόνο το πρώτο εξάμηνο του 1998.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν.ΜΠΕΡΝΣ

    Για τις εξελίξεις μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι ενημέρωσε το μεσημέρι τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς, όπως είπε, μια αρνητική εξέλιξη στο Κοσσυφοπέδιο θα επηρέαζε την κατάσταση στις γειτονικές χώρες. Από την πλευρά του ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνεργασία του με τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Φάνηκε ωστόσο αισιόδοξος για την εκτόνωση της κρίσης.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό της Θεόδωρο Πάγκαλο με την οποία εκφράζει την ελπίδα να αποβούν καρποφόρες οι συνομιλίες που θα έχει στο Βελιγράδι.

    Η Ελλάδα δια του κ. Πάγκαλου δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, αν όμως κάτι τέτοιο ζητηθεί η χώρα μας θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των πλευρών, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Απαντώντας, εξάλλου, στην ερώτηση αν η Ελλάδα σκέφτεται να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική απέναντι στην ΠΓΔΜ λόγω και της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια επισημαίνοντας ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες.

    [05] ΣΤΟ 4,2% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Στο 4,2% από 4,4% που ήταν τον Ιανουάριο αναμένεται να κλείσει ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών και οικονομολόγων. Τα επίσημα στοιχεία για τον τιμάριθμο θα ανακοινώσει την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Για ώρα μηδέν στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο με υπόμνημα του προς τον Γιάννο Παπαντωνίου το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας, αναφερόμενο στα υψηλά επιτόκια της δραχμής.

    Ζητά διαρθρωτικές αλλαγές για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος, ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

    [06] Η Γ.Γ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

    "Η βάση της Σούδας είναι ένα πραγματικά μεγάλο απόκτημα για τις ΗΠΑ, όχι όμως για τον ελληνικό λαό", υπογράμμισε σε δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι "η ύπαρξη της βάσης της Σούδας είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί σε κρίσιμες στιγμές παρεμποδίζει και θα παρεμποδίσει την ελληνική άμυνα, αλλά γιατί τελικά αντιπαραθέτει μια χώρα φιλειρηνική σε άλλους λαούς της περιοχής".

    "Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε η κ. Παπαρήγα, η Κρήτη δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αμερικανικό έδαφος, που θα το επιθεωρούν πότε ο κ. Μπους, πότε ο κ. Μπερνς και δεν ξέρω αν θα έρθει ο κ. Κλίντον. Είναι ελληνικό έδαφος. Και από αυτήν την άποψη θεωρούμε ότι γύρω από τη Σούδα πρέπει να αναπτυχθεί μια έντονη δραστηριότητα. Οπως ξέρετε, η συμφωνία που έκλεισε ο ΟΗΕ με το Ιράκ, είναι μια συμφωνία που ήδη αμφισβητείται από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει, με επικεφαλής τις ΗΠΑ".

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σύσκεψη κοινοταρχών της Περαίας, Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας και εκπροσώπων της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, συγκαλεί σήμερα η εισαγγελία Θεσσαλονίκης για το επίμαχο θέμα της εγκατάστασης ραντάρ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Χθες κάτοικοι της Περαίας απέτρεψαν την έναρξη των εργασιών για την τοποθέτηση του ραντάρ προσέγγισης της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε ερώτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν μετέχει στην επιτροπή της κοινότητας για την ασφάλεια πτήσεων των τρίτων χωρών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    "Πρέπει να βρεθεί τρόπος συμμετοχής και των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου που αρχίζουν στις 30 και 31 Μαρτίου. Ενας τρόπος όμως που να μην ανατρέπει τη νομιμότητα και να μην νομιμοποιεί άμεσα ή έμμεσα το ψευδοκράτος", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε αργά χθες στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας, επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Ο κ. Κρανιδιώτης απέσπασε τη θετική απάντηση του Βαν Ντεν Μπρουκ ότι θα ληφθεί υπόψη η δεδομένη νομιμότητα, ότι δηλαδή στην Κύπρο αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο η νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας υπό τον Πρόεδρό της Γλαύκο Κληρίδη. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η πρόταση που θα διαμορφώσουν Αθήνα και Λευκωσία για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "πρέπει να είναι γενναιόδωρη και ελκυστική, ώστε να πειστεί το συμβούλιο υπουργών της κοινότητας ότι έγιναν πραγματικά όλες οι δυνατές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ακόμη, ο Ελληνας υφυπουργός, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, διέψευσε ότι συζητούνται τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης, χαρακτηρίζοντάς τα ξεπερασμένα και λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή Αθήνα και Λευκωσία επεξεργάζονται άλλες προτάσεις. Την τελική μορφή των προτάσεων αυτών προς τους Τουρκοκυπρίους, στις οποίες δεν πρέπει να αποκλείεται και η δέσμευση της Λευκωσίας να μην εγκαταστήσει τους S300 στο κυπριακό έδαφος αν ο Ντενκτάς δεχθεί να συμμετάσχει με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα τις συζητήσει ο Γλαύκος Κληρίδης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στο περιθώριο της εναρκτήριας συνόδου της μόνιμης ευρωπαϊκής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθείστις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.

    [09] ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε;

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον αυτό δεν θα υποβαθμίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα εξυπακούει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία και την ελληνική κυβέρνηση, για να καταλήξει σε φόρμουλα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

    Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν οι βασικές αρχές για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ σχολιάζοντας την άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει σε συνομιλίες e\m δεν αναγνωριστεί η "ισότητα" του ψευδοκράτους, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι "αυτό είναι ένα θέμα γενικότερης πολιτικής, που η κυβέρνηση θα το θέσει στο Εθνικό Συμβούλιο μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία". Ακόμα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Βασιλείου θα είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ομως και το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "δεν είναι διατεθειμένο να συνηγορήσει σε πλήγμα κατά της κρατικής υπόστασης, στο όνομα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι είναι έτοιμο για μια σοβαρή διευθέτηση του θέματος, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η μόνη ομπρέλα κυριαρχίας που μπορεί να υπάρξει είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [10] ΚΡΑΪΣΝΙΚ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ Ο ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Έκκληση προς τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, να παραδοθεί στο δικαστήριο της Χάγης και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για τα εγκλήματα πολέμου που πιθανόν διέπραξε, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον αντιπρόσωπο των Σέρβων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ.

    Στην έκκληση αυτή ο κ.Κράισνικ απάντησε ότι η Σερβική Δημοκρατία θεωρεί τον κ.Κάρατζιτς ως "εθνικό ήρωα και όχι ως εγκληματία πολέμου", ενώ τόνισε ότι το Σεράγεβο προσκάλεσε τους εισαγγελείς του διεθνούς δικαστηρίου να επισκεφτούν τη χώρα και να ερευνήσουν αντικειμενικά την υπόθεση. Ο αξιωματούχος των Σερβοβοσνίων δεν παράλειψε να επισημάνει ότι τα τελευταία επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Σερβίας.

    Ο κ.Κουκ πρόκειτια να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Σερβικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο άλλων μελών της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς και Κρεσιμίρ Ζούμπακ, για να συζητήσει θέματα που αφορούν στην επιστροφή των προσφύγων, τα μέσα ενημέρωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετατροπή της Βοσνίας σε σύγχρονο κράτος.

    Σχετικά με τον κ.Κάρατζιτς, ο Βρετανός υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ.Κράισνικ να του μεταφέρει το μήνυμα ότι το θέμα της παράδοσής του στο δικαστήριο της Χάγης δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο, αφού η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αποδώσει δικαιοσύνη. Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εξέτασαν σήμερα στη Σόφια η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Liw\ikoba και ο υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ελβετίας, Φραντς Μπλανκάρτ.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπλανκάρτ, "ένα σοβαρό κράτος όπως αυτό της Ελβετίας δεν θα μπορούσε να διατηρήσει το απόρρητο των καταθέσεων, όταν πρόκειται για χρήματα, που έχουν αποκτηθεί και έχουν εξαχθεί από άλλες χώρες με παράνομους τρόπους".

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, η διαβεβαίωση αυτή της ελβετικής πλευράς δίνει ελπίδα στη Σόφια ότι τουλάχιστον μέρος των χρημάτων που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη Βουλγαρία στο εξωτερικό θα επιστρέψει στη χώρα".

    Από την πλευρά της, η κ.Μιχάιλοβα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και υπογράμμισε την επιθυμία της για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, κυρίως όσον αφορά στην προσέλκυση ελβετικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Να σημειωθεί ότι η Ελβετία κατέχει την 5η θέση στην κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.

    [12] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν ο Αλβανός δήμαρχος του Τετόβου, Αλαϊντίν Ντεμίρι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέντι Μπετζέπι, αφού το δικαστήριο τους έκρινε για δεύτερη φορά ένοχους.

    Ο κ. Ντεμίρι αντιμετώπιζε για δεύτερη φορά την κατηγορία ανυπακοής σε δικαστική απόφαση, αφού δεν εκτέλεσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Σκοπίων για υποστολή της αλβανικής και της τουρκικής σημαίας από το κτίριο του δημαρχείου.

    Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου του 1997, περίπου τρεις μήνες μετά την καταδίκη του δημάρχου του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, σε φυλάκιση 13 ετών και οκτώ μηνών. Ε.Σ

    [13] ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Στις 20 Μαρτίου στη Μόσχα πρόκειται να γίνει η συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Μιχαήλ Φραντκόφ και του διευθυντή της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου "Γκάζπρομ", Ρεμ Βιάχιρεφ για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

    Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ομοσπονδιών στη ρωσική Δούμα, Εγκόρ Στρόγεφ, που επισκέφτηκε τη Βουλγαρία με αφορμή τη χθεσινή εθνική της επέτειο, προσκεκλημένος του προέδρου της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ.

    Ο κ.Στρόγεφ υπογράμμισε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν να επισκεφτεί τη Σόφια μετά από τις βουλγαρορωσικές διαβουλεύσεις για το φυσικό αέριο και επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας yst|so ότι η Ρωσία δεν θα εμποδίσει καμία χώρα να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στον οποίο επέδωσε χαιρετιστήριο μήνυμα από τον Μπορίς Γέλτσιν σχετικά με τη χθεσινή εθνική επέτειο της Βουλγαρίας, καθώς και από τον πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ.

    [14] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ "ΜΟΙΡΑΣΕΙ" ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να προβεί σε καμία υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν "την εθνική της αξιοπρέπεια και τη διαφύλαξη της εθνικής της ταυτότητας", έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Γκλιγκόροφ στην εφημερίδα "Πουλς" και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει τακτική στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα και στο κυρίαρχο θέμα της ονομασίας της χώρας του, ο κ. Γκλιγκόροφ το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "όλοι οι γείτονες έχουν μοιράσει τη ''Μακεδονία'' και αν χρειαστεί θα το κάνουν και στο μέλλον".

    Οσον αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσει η χώρα του, τόσο με τη Βουλγαρία, όσο και με την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αφού υπογραμμίζει ότι "δέχεται πιέσεις από τη Βουλγαρία, η οποία υποστηρίζει ότι έχουμε κοινές ιστορικές ρίζες και η γλώσσα μας είναι βουλγαρική".

    Ο κ. Γκλιγκόροφ, υποστήριξε ότι η στάση που τηρεί η Βουλγαρία είναι σε βάρος και των δύο χωρών, αφού όπως είπε, "δημιουργείται μια ατμόσφαιρα που δεν επιτρέπει την έκφραση των μειονοτήτων σε αυτή τη χώρα, αλλά και την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας".

    "Η Σόφια επιστρέφει στους σκοπούς της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο με πόλεμο. Αλλά δεν είναι ικανή να το πραγματοποιήσει, αλλά ούτε και θα τολμήσει, γιατί θα είναι σε αντίθεση με την πρόθεσή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δημιουργήσει διαφωνίες και επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    Επίσης, έκανε λόγο και για τις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "περιμένει κάποια μεγαλύτερη αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει νέο συσχετισμό των δυνάμεων και το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών".

    Πρόσθεσε δε, ότι εφόσον ο κ. Μιλόσεβιτς προσδοκεί κάτι τέτοιο, τότε η Αλβανία θα αναμιχθεί και κατά συνέπεια, αυτό που μπορεί να συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο είναι δυνατόν να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Ε.Σ


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [15] ΝΑΤΟΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε σήμερα από το ΝΑΤΟ, ο Εντίτα Ταχίρι, ανώτατο ηγετικό στέλεχος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Ο Εντίτα Ταχίρι, "υπουργός εξωτερικών" της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε την άμεση αποστολή δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή αλλά και τη λήψη άμεσων αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προειδοποίησε πως σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος επέκταση της έντασης και σε άλλες Βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, ακόμα και η Ελλάδα και η Τουρκία.

    "Η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτρέψουν μια νέα τραγωδία όπως αυτή της Βοσνίας, υπογράμμισε ο κ. Ταχίρι ζητώντας την άσκηση πίεσης στο Βελιγράδι προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε πως πολλοί Αλβανοί πιστεύουν πλέον πως από εδώ και πέρα δεν μπορούν να ζήσουν στο Κοσσυφοπέδιο υπό τον σερβικό έλεγχο. Σ.Α.

    [16] ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    "Πολλαπλή εκδίκηση για τους αθώους" που σκοτώθηκαν στην περιοχή Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, υπόσχεται ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, σε σημερινή ανακοίνωσή του.

    "Ορκιζόμαστε στο αίμα των θυμάτων ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός θα εκδικηθεί με πολλαπλούς τρόπους", αναφέρονταν στην προκήρυξη που δημοσιεύεται στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Bujku".

    Στο ίδιο κείμενο ο Απελευθερωτικός Στρατός επιβεβαιώνει ότι οι μονάδες του συγκρούσθηκαν με τη σερβική αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, τέσσερις μέρες πριν, σε 15 περίπου χωριά της περιοχής Ντρένιτσα και ότι έθεσαν υπό την κατοχή τους μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού, δεκάδες οχήματα και ένα ελικόπτερο.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όλοι οι Αλβανοί που σκοτώθηκαν "ήταν αθώοι πολίτες", ενώ αρκετοί από τους άνδρες του Απελευθερωτικού Στρατού έχουν τραυματιστεί. Τέλος, καταλήγει η δήλωση, δεκάδες "Σέρβοι εχθροί" σκοτώθηκαν στις τέσσερις μέρες που διήρκεσαν οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες η σερβική αστυνομία "έσφαξε δεκάδες Αλβανούς πολίτες".

    Σύμφωνα, όμως, με τις σερβικές αρχές, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Ντρένιτσα σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και 16 "Αλβανοί τρομοκράτες".

    Χθες και προχθές, έγινε η κηδεία των 25 Αλβανών που σκοτώθηκαν στην περιοχή. Λ.Π.

    [17] Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Περισσότερη αυτονομία για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου θα ζητήσει από το Βελιγράδι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Σεράγεβο.

    Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Κουκ διατύπωσε το φόβο ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της έντασης σε όλα τα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ΕΕ δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αλλά προωθεί την επανέναρξη της λειτουργίας των αλβανικών σχολείων και πανεπιστημίων.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η ΕΕ ζητά περισσότερη αυτονομία για τους Αλβανούς ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν οι ίδιοι το πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

    Την ίδια ώρα η Γερμανία και η Γαλλία απηύθυναν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας , Κλάους Κίνκελ, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του Γεβγκένι Πριμακόφ με τον οποίο συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ό κ. Κουκ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Βελιγράδι όπου θα απευθύνει στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το ευρωπαϊκό αίτημα για περισσότερη αυτονομία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ανάγκη την οποία υποδεικνύουν οι πρόσφατοι θάνατοι από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

    Ο κ. Κουκ καταδίκασε την τρομοκρατική δράση παράνομων αλβανικών ομάδων κάνοντας όμως, ταυτόχρονα, λόγο για "καταπίεση των πολιτικών πεποιθήσεων" την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη. Σ.Α.

    [18] ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η υπουργός πληροφόρησης της Σερβίας Ράντμιλα Μιλεντίεβιτς δήλωσε ότι συμφωνεί για ειρηνικό διάλογο και συζήτηση με τους ηγέτες των Αλβανών, οι οποίοι αποδέχονται το Σύνταγμα της Σερβίας και τη Σερβία ως κράτος τους, και ότι μόνο τότε μπορούν να καθίσουν και να λύσουν όλες τις διαφορές του σαν λογικοί άνθρωποι.

    Η πλειοψηφία του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο είναι αντίθετη με την τρομοκρατία και την απόσχιση δήλωσε σε συνέντευξη στο Βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό (BBC) η κ. Μιλεντίεβιτς.

    Η κ. Μιλεντίεβιτς με αφορμή τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η αιματηρή σύγκρουση ήταν δυστυχές γεγονός για όλους και εξήγησε πως το πρόβλημα είναι οι οπλισμένες ομάδες οι οποίες εκφοβίζουν τους πολίτες.

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του (BBC) για την επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα στις προχθεσινές διαδηλώσεις των Αλβανών απάντησε πως το ίδιο θα συνέβαινε για παράδειγμα στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη, επειδή διαδηλώσεις για τις οποίες δεν εκδόθηκε άδεια.

    "Σημαντικό μήνυμα από τις διαδηλώσεις είναι ότι μεγάλη πλειοψηφία του αλβανικού πληθυσμού δεν συμμετείχε και πιστεύω ότι με την αποχή τους ψήφισαν για την ειρήνη στη Σερβία και όχι για την τρομοκρατία και την απόσχιση", τόνισε η κ. Μιλεντίεβιτς διευκρινίζοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το λίκνο του σερβικού πολιτισμού.

    Η κ. Μιλεντίεβιτς χαρακτήρισε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου τρομοκρατική ομάδα η οποία έχει οργανωθεί για να επιτίθεται στους πολίτες και να υπονομεύει την ειρήνη και την τάξη του κράτους προσθέτοντας ότι η το σερβικό κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες και τη χώρα από την τρομοκρατία.

    Σχετικά με τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου υπογράμμισε ότι η Σερβία είναι κράτος και έχει το Σύνταγμα της, το οποίο θεμελιώνει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι ομάδων ή εθνοτήτων, Γ.Κ.

    [19] ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει στο θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, o οποίος επισημαίνει το μέγεθος των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την κλιμάκωση της κρίσης στη σερβική αυτή επαρχία.

    Όπως τονίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, η Ελλάδα τη στιγμή αυτή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως παράγων στην περιοχή, καθώς μάλιστα οι συνέπειες των εξελίξεων δεν περιορίζονται στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι δυνατόν να αποτελέσουν αφορμή για παρόμοιες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Πιθανή παροχή αυτονομίας, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, μπορεί να αποτελέσει πιλότο για παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι μειονοτικοί πληθυσμοί και ανέφερε τη Βοϊβοντίνα, την Τρανσυλβανία και τη νότιο Αλβανία.

    Πρόβλημα, εξάλλου για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει και πιθανή πρόκληση κύματος προσφύγων από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ένας ακόμη λόγος που απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση του θέματος.

    Η ανάμειξη της Αλβανίας, επίσης, δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να επέμβει παίζοντας το ρόλο της προστάτιδας δύναμης του μουσουλμανικού στοιχείου στην περιοχή.

    Όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι η autosucjq\tgsg και η προσπάθεια μη επέκτασης της κρίσης από πλευράς των Κοσσοβάρων και της σερβικής κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Η σερβική κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει κινήσεις που θα την αποξενώσουν και θα εμποδίσουν την πορεία της ενσωμάτωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα. Λ.Π.

    [20] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η κοινή δήλωση της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Σόφια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του κειμένου βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

    Ο κ.Βλάικοφ υπενθύμισε ότι την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χατζίσκι με επιστολή του στη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, τόνισε ότι η χώρα του συμμερίζεται την ανησυχία της Σόφιας για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούλγαρος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο με την κ.Μιχάιλοβα για το ίδιο θέμα.

    "Η επιθυμία των χωρών της περιοχής είναι να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Σημειώνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος πρώτος από τους Βαλκάνιους ομολόγους του απέστειλε απαντητική επιστολή στην κ.Μιχάιλοβα για την πρωτοβουλία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ως "φυσική και λογική αντίδραση απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του Βελιγραδίου", χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίτευξης λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο.

    Σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Αρμπέρια", ο Πασκάλ Μίλο ανέφερε ότι από την έναρξη των γεγονότων στην Πρίστινα δεν υπήρξε καμία επαφή της κυβέρνησης με το Βελιγράδι, λέγοντας χαρακηριστικά: "Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αναγκαίο να συζητήσεις με εκείνους που προκάλεσαν τη βία", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει και διακοπή του διαλόγου Τιράνων-Βελιγραδίου.

    Αναφορικά με τα αιτήματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο Μίλο υπογράμμισε ότι η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η εξασφάλιση και ο sebasl|r των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία της περιοχής.

    Σχετικά με τον αποκαλούμενου "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", ο κ.Μίλο εκτίμησε ότι η δημιουργία της οργάνωσης αυτής αποτελεί μέρος της αντίδρασης ορισμένων Αλβανών που θεωρούν ότι "είναι ο μοναδικός δρόμος διεκδίκησης των αιτημάτων τους". Κατά τον Αλβανό υπουργό "δεν είναι ο καλύτερος δρόμος αυτός, διότι, υπογράμμισε, η διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο οδηγεί σε μια άλλη Βοσνία".

    Καταλήγοντας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενος πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο θα ήταν η χειρότερη λύση "όχι μόνο για τους ίδιους τους Αλβανούς αλλά και για τους άλλους λαούς της περιοχής".

    Σήμερα ο Πασκάλ Μίλο αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Γάλλου υπουργού. Οπως δε ανέφερε ο ίδιος από τα βασικά θέματα των συνομιλιών που θα έχει στο Παρίσι θα είναι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    [22] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Συλλαλητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου θα διοργανώσει αύριο στο Τέτοβο το αλβανικό εξωκοινοβουλευτικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Νεβζάτ Χαλίλι, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ευημερίας (PDP).

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο κ.Χαλίλι επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι οι αλβανόφωνοι της ΠΓΔΜ τάσσονται κατά της βίας στο Κοσσυφοπέδιο και υποστηρίζουν την κάθε προοδευτική, όπως είπε, δύναμη που δρα στην επαρχία αυτή της Γιουγκοσλαβίας.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (NDP) δεν ανακοίνωσαν αν θα πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο.

    [23] ΠΛΑΒΣΙΤΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ

    Η Πρόεδρος των Σερβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, προειδοποίησε σήμερα ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να κλιμακωθεί για μια ακόμη φορά και να επεκταθεί πέρα από τα σύνορά του, ενώ ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση στο Βελιγράδι να υιοθετήσει διπλωματική επίλυση που θα στηρίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αλβανών της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για καταπίεση από τις σερβικές αρχές.

    "Η κατάσταση είναι τεταμένη και η εξεύρεση μιας λογικής λύσης στο πρόβλημα καθυστερεί", δήλωσε η κ.Πλάβσιτς, προσθέτοντας ότι "η Σερβία πρέπει να αντιδράσει. Εγώ, στη θέση τους δεν θα επέτρεπα να πραγματοποιούνται συσκέψεις σε όλο τον κόσμο που αφορούν στο Κοσσυφοπέδιο".

    Η κ.Πλάβσιτς τόνισε ότι η Αλβανική μειονότητα αγωνίζεται εδώ και 10 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένο ότι τα ανθρώπινα dijai~lata αναγνωρίζονται στις δημοκρατικές χώρες, διευκρίνισε, όμως, ότι οι Αλβανοί πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας και συνεπώς αποτελούν μειονότητά της. Ε.Ρ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 4 March 1998 - 16:00:46