Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ME TON ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

  • [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [03] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • [05] ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ

  • [07] ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [08] ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΓΙΑ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [10] 22 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [11] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΚΟΥΚ

  • [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑ

  • [16] ΓΚΑΡΝΟ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ SFOR Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [17] ΗΡΕΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • [18] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [19] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] ΠΓΔΜ:ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  • [21] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Π.ΜΙΛΟ - Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [22] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [23] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ 50 ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ME TON ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Η προσέγγιση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, είναι τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Η συνάντηση γίνεται στα πλαίσια των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με τους κοινοτικούς της εταίρους, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της έναρξης, στο τέλος Μαρτίου, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και της επιχειρούμενης τουρκοκοινοτικής προσέγγισης.

    Η εξεύρεση φόρμουλας συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που προτείνουν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου είναι το θέμα που απασχολεί την κοινότητα. Η Αθήνα ανοιχτά και επίσημα απέρριψε προ ημερών το σχέδιο του κειμένου της βρετανικής προεδρίας που θα αποτελούσε και την επίσημη κοινοτική τοποθέτηση κατά την πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, διότι σ' αυτό αναφερόταν ουσιαστικά ότι η ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα προϋποθέτει τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η ελληνική απόρριψη συνοδεύεται με την ταυτόχρονη διατύπωση επιφύλαξης για όλα τα άλλα σχέδια των κειμένων που έχει ετοιμάσει να παρουσιάσει η κοινότητα κατά την έναρξη μαζί με την Κύπρο των διαπραγματεύσεων ένταξης άλλων πέντε χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Στα ίδια περίπου πλαίσια κινείται και το σχέδιο της πρότασης του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου προτείνει την κοινοτική χρηματοδότησή της με κονδύλια που η Ελλάδα έχει "παγώσει" λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς απέναντί της και της απροθυμίας της να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού.

    Ο κ. Κρανιδιώτης θα ενημερώσει τον Βαν Ντεν Μπρουκ για τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Κύπρο με τη νέα κυβέρνηση της Λευκωσίας και τον ειδικό απεσταλμένο της Βρετανίας για το κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ. Χάνεϊ διαβεβαίωσε τον κ.Κρανιδιώτη ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπυρίων δεν συνιστά όρο και προϋπόθεση έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης, ωστόσο, όπως σημείωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, δεν είπε τίποτε -δημόσια τουλάχιστον- αν οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν μετά την έναρξή τους και να εξελιχθούν ομαλά στην περίπτωση που οι τουρκοκύπριοι αρνηθούν να συμμετάσχουν.

    [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Παρουσία του υπουργού πολιτισμού της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, θα δοθεί αύριο στην Αθήνα, στο θέατρο Αμόρε, η πρώτη παράσταση του θεατρικού έργου του ομοεθνή του συγγραφέα Ντέγιαν Ντουκόφσκι η ''πυριτιδαποθήκη''.

    Το έργο το οποίο ανεβάζει το θέατρο του Νότου στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που οργανώνει με τις βαλκανικές χώρες, αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας μετά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο και εκτιμάται ως παγκόσμιας φήμης.

    Η παρουσία του κ.Ούνκοφσκι στην Αθήνα, θα είναι η πρώτη παρουσία υπουργού από την ΠΓΔΜ στην Αθήνα μετά την ανεξαρτησία της γειτονικής χώρας το 1991.

    Ο κ.Ούνκοφσκι έχει έλθει δύο ακόμη φορές στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογο του κ.Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον Ιανουάριο του 1997 στα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο του 1997 στη Φλώρινα για τα ''Πρέσπεια''.

    [03] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οργανισμός του οποίου ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή.

    Οπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν ο μακαριότατος θα παραμείνει στο Λαϊκό Νοσοκομείο μέχρι να συμπληρωθεί η θεραπεία και να παρακολουθούνται τυχόν επιπλοκές.

    Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το πρωί που είδε τον Αρχιεπίσκοπο ήταν διαυγής και είχαν μια καλή συζήτηση.

    Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι βελτιωμένη, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κ.Σεραφείμ δεν έχει πυρετό, τα ζωτικά όργανα δείχνουν να απαντούν στην ιατρική αγωγή και για πρώτη φορά πλέον οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση της Κυβέρνησης με αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει τις επόμενες μέρες.

    ''Αυτή την περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ κρίσιμη εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του και πρέπει αυτό να αποτελέσει το σημείο συνοχής της Ιεραρχίας: Να ξεπεράσει τη δοκιμασία του ο Αρχιεπίσκοπος'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν τίθεται σήμερα για την Εκκλησία της Ελλάδος θέμα ''κενού ευθύνης'', ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ''είναι κάτι για το οποίο έχουν επιληφθεί τα Όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ασχολούνται και γνωρίζουν τα του Οίκου τους''. ''Δεν είναι δυνατό'', πρόσθεσε, ''η Πολιτεία να αναπτύξει κάποια παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος''.

    [05] ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    "Η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση για την αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων. Οι αποκαλύψεις του Επιτρόπου Νηλ Κίννοκ, είναι συγκλονιστικές. Η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι τελευταία ανάμεσα στους 15. Δε συμμετέχει στο σύστημα αλληλοενημέρωσης της Ε.Ε για αεροσκάφη τρίτων χωρών, παρότι αυτό χρηματοδοτείται με κοινοτικά κονδύλια, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνεται για τα ''ύποπτα'' αεροπλάνα".

    Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μετά από έρευνά του, σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων, με αφορμή την πτώση του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ".

    Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, έχει κινηθεί εναντίον της Ελλάδας η διαδικασία παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν έχει δημιουργήσει Οργανισμό Ερευνας Αεροπορικών Ατυχημάτων, ανεξάρτητο από την ΥΠΑ.

    Ακόμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, σημείωσε ότι με βάση τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Κίννοκ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν απέστειλε εθνικό εκπρόσωπο στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από την αύξηση των ατυχημάτων αεροσκαφών τρίτων χωρών.

    Σύμφωνα με την Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου "για τη θέσπιση διαδικασίας εκτίμησης ασφάλειας των αεροσκαφών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν κοινοτικούς αερολιμένες", τα κράτη - μέλη έχουν το δικαίωμα να διενεργούν επιθεώρηση διαδρόμου σε ξένα αεροσκάφη όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν πληρούνται τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και να ενημερώνουν σχετικά τις βάσεις δεδομένων συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών.

    Οπως επισημαίνει στην απάντησή του ο Επίτροπος Κίννοκ, τα 12 από τα 15 κράτη - μέλη κάνουν χρήση της Πρότασης Οδηγίας, ενώ η Ελλάδα δεν επωφελείται από αυτό το σύστημα γιατί δεν συμμετέχει.

    Ακόμα, σύμφωνα με την Οδηγία 94/56/ΕΚ του Συμβουλίου, οι χώρες μέλη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, το αργότερο μέχρι τις 21/11/96, να ιδρύσουν Διαρκή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, λειτουργικά ανεξάρτητο από τις εθνικές αεροπορικές αρχές, με αντικείμενο την έρευνα των αεροπορικών ατυχημάτων και την διατύπωση συστάσεων ασφαλείας.

    Επειδή, η υπηρεσία Ερευνας ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι μέρος της ΥΠΑ, δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Οδηγίας. Από τον Μάιο του 1997 η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 169 της Συνθήκης ΕΚ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ

    Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης , για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την Τουρκία, ενδεχόμενη αλλαγή στο καθεστώς που υπάρχει σήμερα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στα στενά των Δαρδανελίων.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, ο Ντεμιρέλ " είναι έντονα προβληματισμένος, από τις εξελίξεις και φοβούμενος, |ti η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσχερή θέση έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να επεξεργαστεί ένα νέο νόμο "πρί χωρικών υδάτων".

    Η εφημερίδα "Ζαμάν" γράφει, ότι η έκθεση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Π΄ροεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτελείται από πέντε κεφάλαια και κάνει ιδιαίτερη μνεία στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο έχει υπογραφεί απ΄όλες σχεδόν τις χώρες, όχι όμως και από την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σ. Ντεμιρέλ παροτρύνει το υπουργείο Εξωτερικών να τροποποιήσει το "νόμο περί χωρικών υδάτων" ώστε να είναι εναρμονισμένος με τη νομοθεσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο ισχύων νόμος "είναι ανεπαρκής, σε ότι αφορά τα θέματα μεταφοράς επικίνδυνων υλών και αποβλήτων".

    Ο Ντεμιρέλ αναφέρεται και στις διαφορές με την Ελλάδα, ενώ θεωρεί, ότι στην περίπτωση, που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, "η Τουρκία θα περικυκλωθεί τελείως, στο Αιγαίο, και η πρόσβασή της στην ανοικτή θάλασσα θα καταστεί δυνατή μόνο διά των στενών Λήμνου - Λέσβου, Λέσβου- Χίου".

    Ο Τούρκος πρόεδρος διατυπώνει στην έκθεση την άποψή του, ότι "τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και οι διαφωνίες για τα νησιά, συνδέονται μεταξύ τους, επειδή αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας και πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να αναζητηθούν "κοινά αποδεκτές λύσεις".

    Στην ίδια έκθεση, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι "η Ελλάδα αναχαιτίζει και παρενοχλεί τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούν ασκήσεις και εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, επειδή δεν προειδοποιούν τις μονάδες Tats, για τα σχέδια πτήσεών τους".

    "Πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση της στάσης αυτής της Ελλάδας, όπως τροποποίηση των ορίων των εκτάσεων κυριαρχίας και να αποφευχθούν κινήσεις, που αποδυναμώνουν τη στάση μας" υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος και καταλήγει:

    " Το Αιγαίο, με το ασαφές του καθεστώς και τα Στενά, τα οποία, παρόλο που έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς τους, μαζί με τις επιδράσεις τους που καθορίζουν τη σημασία της χώρας στη διεθνή κονίστρα, περιέχουν διάφορα προβλήματα, αλλά οπωσδήποτε μας εξασφαλίζουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Όμως, η διεθνής συγκυρία, η σχεδιασμένη τακτική εξέλιξη και τα αντιφάσκοντα διεθνή οφέλη καθιστούν και τις δύο περιοχές, Αιγαίο και στενά, "ευαίσθητες" και επιβάλλουν να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση."

    [07] ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα αναβαθμίσει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, έδωσε σήμερα ο νέος υπουργός Αμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του.

    Ο κ.Ομήρου τόνισε ότι σε στενή συνεργασία με την ηγεσία της εθνικής φρουράς θα συνεχίσει την προσπάθεια για βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο απερχόμενος υπουργός κ.Χαραλαμπίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος υπουργός Αμυνας θα μπορέσει να προσφέρει στο ζωτικό tol]a της άμυνας.

    [08] ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες των Αλβανών που είχαν καταθέσει τις οικονομίες τους στα πυραμιδικά συστήματα, η κατάρρευση των οποίων επέφερε την κρίση τον περασμένο Μάρτιο και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ή έστω και μέρος του αρχικού τους κεφαλαίου.

    Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία "Deloitte & Touche" η οποία άσκησε οικονομικό έλεγχο στις πέντε αλβανικές παρατράπεζες, "Vefa", "Kamperi", "Silva", "M.Leka", "Cenaj", διαπιστώνεται ότι καμία από αυτές δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη που έχει στους Αλβανούς πολίτες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, το χρέος προς τους πολίτες ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια δολάρια ενώ τα διαθέσιμα των εταιρειών δεν ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Η "Deloitte & Touche" συνιστά στις παραπάνω εταιρείες να πωλήσουν τα βασικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν -με εξαίρεση κάποια που μπορεί να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα- και να εξοφλήσουν μερικώς τους οφειλέτες τους.

    Τα πορίσματα της έκθεσης αναμένεται να δημιουργήσουν, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Τίρανα, πλήθος αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης Νάνο καθώς είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη νέα κυβέρνηση για την επιστροφή των χρημάτων τους.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται στα Τίρανα η απεργία πείνας που πραγματοποιούν καταθέτες της παρατράπεζας "Vefa", οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αφήσει την εν λόγω εταιρεία να συνεχίσει την οικονομική της δραστηριότητα για να μπορέσει κάποια μέρα να επιστρέψει τα χρήματά τους.

    Η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Μπεν Μπλούσι, δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να ακυρώσει ή να τροποποιήσει το σχετικό νόμο που απαγορεύει τη λειτουργία των παρατραπεζών.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΓΙΑ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Ο Ανώτατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ, κάλεσε σήμερα την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς να αποφεύγει δηλώσεις σχετικά με τους Σέρβους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου.

    Η Πλάβσιτς είχε δηλώσει πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό ότι "ο Ράντοβαν Κάραζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς υπήρξαν σύμβολα του απελευθερωτικού αγώνα του σερβικού λαού", γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Γουέστεντορπ.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Γουέστεντορπ, Ρίντα Αταρασάνι τόνισε πως η Πρόεδρος Πλάβσιτς θα έπρεπε να αποφεύγει ανάλογα σχόλια, και επανέλαβε την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας, ότι δηλαδή όλοι οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να παρουσιαστούν στο δικαστήριο της Χάγης, και πως καθήκον των βοσνιακών κυβερνήσεων είναι να φροντίσουν γι' αυτό.

    Παρόμοια στάση τήρησε στο θέμα και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Bosm_a, Αλεξάντερ Ιβάνκο, ο οποίος συνέστησε στην Πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας να προβεί σε διόρθωση των δηλώσεών της και να δεσμευτεί ότι η σερβική αστυνομία θα εγγυηθεί τη σύλληψη και την παραπομπή των Κάραζιτς και Μλάντιτς στη δικαιοσύνη. Σ.Α.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [10] 22 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Τους 22 έφτασε ο αριθμός των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ενόπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής αστυνομίας, το Σάββατο, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αλβανικές αρχές.

    Οι σερβικές αρχές είχαν ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι νεκροί ήταν 20, οι 16 από τους οποίους Αλβανοί και οι τέσσερις Σέρβοι αστυνομικοί.

    Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός του Κοσσυφοπεδίου δημοσίευσε τα ονόματα των 22 θυμάτων, τα 12 από τα οποία αγνοούνταν από το Σάββατο.

    Στο μεταξύ, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε ότι 289 άτομα ζητούν ιατρική βοήθεια, μετά από την επέμβαση της αστυνομίας στη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Πρίστινα. Οι τραυματίες είναι ηλικίας από 16 έως 60 ετών, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Κόχα Ντίτορα", η κατάσταση πέντε Αλβανών δημοσιογράφων που χτυπήθηκαν από τη σερβική αστυνομία, παραμένει κρίσιμη. Ε.Ρ.

    [11] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η θέση της Ελλάδας για τη λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο προϋποθέτει τόσο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του όσο και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου στο Κοσσυφοπέδιο, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άτομα και να τραυματιστούν 150.

    ''Πιστεύουμε'', τόνισε ο κ. Ρέππας, ''ότι μέσω διαδικασιών διαλόγου και συνεννόησης πρέπει να αναζητηθεί λύση, η οποία θα περιλαμβάνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και επίσης, θα διασφαλίζει την ενότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο''.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι μετά από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Αλβανό ομόλογό του Φατός Νάνο και τη σημερινή επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου επιτετραμμένου στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνική πρωτοβουλία για το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, θα μεταβεί την Παρασκευή στο Βελιγράδι.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη Πάγκαλου στο Βελιγράδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ''η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει'' και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ''είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της, ως χώρα των Βαλκανίων, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ''τελικά θα πρυτανεύσει η λογική. Με αυτοσυγκράτηση και σύνεση όλες οι πλευρές θα επιδιώξουν να εκτονωθεί η ένταση''.

    Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στη χώρα μας η συνάντηση του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη κάποιες πρωτοβουλίες για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου και θα υπάρξουν και άλλες τις επόμενες ημέρες.

    ''Εμείς'', τόνισε ο κ. Ρέππας, ''θα είμαστε παρόντες σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για να συμβάλουμε, από τη δική μας πλευρά, στην εκτόνωση της κρίσης''. Σημείωσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών και έχει γνώση των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή, ενώ κατέληξε λέγοντας ''είμαστε παρόντες και προσφέρουμε τις καλές υπηρεσίες μας, με κάθε πρόσφορο τρόπο''.

    [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την ανάγκη να κυριαρχήσουν μετριοπαθέστερες θέσεις τόσο στη σερβική πλευρά, όσο και στην αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διεθνολόγος, πανεπιστημιακός του Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος διετέλεσε μέλος της διεθνούς αποστολής μακράς διαρκείας η οποία προσπάθησε να λειτουργήσει προληπτικά για τις αντιπαραθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο την περίοδο 1992-1993.

    Ο κ.Καρακωστάνογλου υποστηρίζει ότι εάν δεν αποστούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου από τις θέσεις περί απόσχισης από την Γιουγκοσλαβία και αυτονομίας τις οποίες χαρακτηρίζει ακραίες και το Βελιγράδι δεν σταματήσει να απαιτεί να αντιμετωπίζεται το θέμα ως εσωτερικό θέμα της Σερβίας, δεν θα υπάρξει η δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές.

    Ο Έλληνας διεθνολόγος, εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να πάρει μέρος σε μία προσπάθεια για την εξεύρεση λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου καθώς θα υποστεί τις μείζονες συνέπειες από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.

    Πιστεύει ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκμεταλλευθεί και η διεθνής κοινότητα να αξιοποιήσει τις καλές διπλωματικές σχέσεις που έχει με τα Τίρανα και το Βελιγράδι και να συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ομαλοποίηση στην περιοχή.

    Ο κ.Καρακωστάνογλου, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Σοκολατς της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, δεν αποκλείει η ένταση στην περιοχή να συνδέεται με τις εκλογές που έχουν προκηρύξει οι Αλβανοί για τις 22 Μαρτίου και για τις οποίες θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποια αμοιβαία αποδεκτή λύση για να αναβληθούν. Σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή στρατηγική, επισημαίνει τις αδυναμίες που παρουσίασε την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της Γιουγκοσλαβικής jq_sgr το 1991-2 τις οποίες αποδίδει στην Γερμανία ενώ παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη δεν θα στερήσει τον εαυτό της από την ευκαιρία να έχει ένα καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα που αφορούν στην ίδια της την ασφάλεια.

    Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος, ο κ.Καρακωστάνογλου είπε ότι η Σερβία θα πρέπει να παραχωρήσει στην αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου τα δικαιώματα που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις και να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα στενά μειονοτικό πρόβλημα.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΚΟΥΚ

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και προέδρου του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρόμπιν Κουκ, με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες, η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ στο Βελιγράδι, όπου ο κ.Κουκ θα συναντήσει και Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να επισκεφτεί και το Κοσσυφοπέδιο.

    "Εάν ευοδωθεί η πρωτοβουλία, ο κ.Κουκ θα συνεχίσει το ταξίδι που πραγματοποιεί στη Βοσνία, αναχωρώντας από τη Μπάνια Λούκα για το Βελιγράδι το βράδυ της Τετάρτης", και από εκεί θα επιστρέψει στην Αγγλία το απόγευμα της Πέμπτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

    Όσον αφορά στην πιθανότητα ο Βρετανός υπουργός να πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "είναι κάτι που ευχόμαστε να γίνει, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει να συναντήσει τον κ.Μιλόσεβιτς και τους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. προειδοποίησε με μέτρα τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, εάν δεν δεχτεί το διάλογο ειρήνης με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και δεν αποκαταστήσει την αυτονομία που είχαν μέχρι το 1989. Ε.Ρ.

    [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Έκκληση για την αποφυγή χρήσης βίας απηύθυνε στις σερβικές αρχές και την αλβανική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον.

    Τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο δε θα επιλυθούν με τη χρήση όπλων η βίας, τόνισε η κ. Ρόμπινσον, αλλά μόνο με την πρόθεση για διαπραγμάτευση και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ακόμη, ότι αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης θα ζητήσει από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να προστατεύσει το δικαίωμα όλων των πολιτών στη ζωή και την ασφάλεια.

    Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε τη bah}tatg ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή και καταδίκασε το γεγονός ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές ενώ απειλήθηκε η ευημερία όλων των κατοίκων της περιοχής. Σ.Α.

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑ

    Τον τερματισμό της βίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία, που εξέφρασαν τους φόβους τους για επικίνδυνη κλιμάκωση της.

    Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με την ανατολική Ευρώπη επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ζήτησε από όλα τα μέρη αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι πρέπει να ασκηθεί επιπλέον πίεση στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου "να ξεκινήσει το διάλογο για να βρεθεί μια ειρηνική λύση".

    Το θέμα των ταραχών στο Κοσσυφοπέδιο θα συζητηθεί αύριο στην πολιτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση της επιτροπής θα οδηγήσει "σε σαφείς προτάσεις σχετικά με τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ενθαρρυνθεί το Βελιγράδι και να αρχίσει διάλογο", ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο επίσης καταδίκασε τη βία.

    Η Ρωσία εξέφρασε τη "βαθύτατη ανησυχία της" και ζήτησε την έναρξη του διαλόγου όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν τη βία ανεξάρτητα από το από ποια πλευρά προέρχεται.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, Ο Γενικός Γραμματέας Χαβιέ Σολάνα και οι χώρες-μέλη της συμμαχίας "είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης",καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύγκρουσης. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι άμεσος, παρολαυτά, η συμμαχία μπορεί να παρέμβει και να ασκήσει πίεση στο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος διακινδυνεύει πιθανή ανανέωση, ακόμα και επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Σερβίας και γι' αυτό πρέπει να σταματήσει τον κύκλο της βίας προτού να είναι πολύ αργά", είπε.

    Οι ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της εβδομαδιαίας συνάντησης του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που θα γίνει την Τετάρτη. Λ.Π.

    [16] ΓΚΑΡΝΟ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ SFOR Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν πρόκειται να παρέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αφού η αποστολή τους περιορίζεται μόνο στην Βοσνία και την Κροατία, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Δύναμης Staheqopo_gsgr του ΝΑΤΟ (SFOR), Λουόις Γκαρνό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Σεράγεβο.

    Ο κ.Γκαρνό τόνισε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, αλλά επεσήμανε ότι το αρχηγείο του ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για την ανάλυση των γεγονότων και όχι η SFOR, η οποία δεν αποτελεί τμήμα της αποστολής του. "Δεν σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε τους στρατιώτες μας στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί δεν είναι δική μας υπόθεση αλλά του ΝΑΤΟ", είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της SFOR.

    Όπως υπογράμμισε, εκτός από την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η SFOR έχει εντολή να στηρίξει την ανατολική Σλαβονία, σε περίπτωση ανάγκης, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα εμπλοκής στο Κοσσυφοπέδιο ή την ΠΓΔΜ. Ε.Ρ.

    [17] ΗΡΕΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Ηρεμη είναι σήμερα η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τα πολύνεκρα επεισόδια του Σαββάτου και τη χθεσινή βίαιη διάλυση από την αστυνομία της διαδήλωσης τριάντα χιλιάδων περίπου αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου στο κέντρο της Πρίστινα.

    Οπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου, "Β92", η συντονιστική επιτροπή που διοργάνωσε τη χθεσινή διαδήλωση ανέφερε ότι από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν 150 άτομα.

    Εκπρόσωπος των σερβικών αρχών δήλωσε ότι κατά τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί και διαδηλωτές.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διοργάνωση παρόμοιων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οι οποίες, όπως αναφέρεται, αποτελούν υποστήριξη "προς αυτούς που έχουν επιλέξει ως μέσον διεκδίκησης των αιτημάτων τους την τρομοκρατία".

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γιουγκοσλαβίας "Τανγιούγκ" μετέδωσε ότι χθες το βράδυ άγνωστοι Αλβανοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν με όπλα στην περιοχή Ντέτσανι εναντίον σερβικών οικογενειών και Αλβανών που συνεργάζονται με τις σερβικές αρχές. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένας Σέρβος συνταξιούχος.

    Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας θεώρησαν ως υπεύθυνη για την έξαρση βίας στο Κοσσυφοπέδιο την αλβανική πλευρά και ζήτησαν από τους ηγέτες των Αλβανών της περιοχής να συνειδητοποιήσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η απόσχισή του.

    Ο εθνικιστής Σέρβος ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να εντείνει τις δραστηριότητές της στο Κοσσυφοπέδιο για την πάταξη κάθε τρομοκρατικής ενέργειας που προωθούν αλβανόφωνοι αποσχιστικοί κύκλοι.

    Τη συμπαράστασή του για τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας εναντίον Αλβανών διαδηλωτών στη Πρίστινα εξέφρασε και ο νεοεκλεγείς pqyhupouqc|r της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς εξέφρασε τόσο τη δική του υποστήριξη όσο και την υποστήριξη, όπως ανέφερε, σύσσωμου του σερβοβοσνιακού λαού για τα μέτρα που έλαβαν οι επίσημες αρχές κατά αλβανόφωνων τρομοκρατικών και αποσχιστικών στοιχείων.

    Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσαν και την έντονη ανησυχία παραγόντων της διεθνούς κοινότητας. Οπως μεταδίδουν τα ανεξάρτητα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας χθες εναντίον Αλβανών διαδηλωτών του Κοσσυφοπεδίου καταδεικνύει την πρόθεση του Μιλόσεβιτς να επιλύσει το πρόβλημα με τη βία. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ καταδίκασαν και τις τρομοκρατικές ενέργειες του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και ζήτησαν από τη σερβική και αλβανική πλευρά να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για την εκτόνωση της κρίσης.

    Τέλος, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης με θέμα τη ψήφιση του προϋπολογισμού, αρνήθηκε να εντάξει στην ημερήσια διάταξη πρόταση για συζήτηση το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Η ομοσπονδιακή Βουλή θεώρησε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συζητηθεί στο σερβικό και όχι στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

    [18] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε σήμερα την πρόσβαση στους δημοσιογράφους στην περιοχή Ντρένιτσα, ανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Πρίστινα, όπου πρόκειται να τελεστούν οι κηδείες των Αλβανών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών του προηγούμενου τριημέρου.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η αστυνομία σταμάτησε ομάδα δημοσιογράφων που προσπάθησε να μεταβεί στην περιοχή, σε σημείο ελέγχου στο δρόμο από την Πρίστινα προς το Πετς, για "λόγους ασφαλείας". Λ.Π.

    [19] ΠΓΔΜ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Επιτακτική χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του την ανάγκη έναρξης του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    "Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη των γεγονότων στην γειτονική Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι ο διάλογος μεταξύ της σερβικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των αλβανοφώνων είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του προβλήματος.

    Την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Σέρβων και αλβανοφώνων για το Κοσσυφοπέδιο υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ίβανοφ, ο οποίος διέψευσε χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για κλείσιμο των σκοπιανών συνοριακών διαβάσεων προς το Jossuvop]dio.

    [20] ΠΓΔΜ:ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    ''Εάν η κρίση συνεχίσει στο Κοσσυφοπέδιο, θα έλθει και σε μας'', δήλωσε σήμερα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Αλαϊντίν Ντεμίρι, δήμαρχος του Τέτοβο και εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ, το οποίο εκφράζει τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις των Αλβανών της χώρας.

    Ο κ.Ντεμίρι τόνισε ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θα υποστηρίξουν τα αδέλφια τους στο Κοσσυφοπέδιο και προανήγγειλε ότι η ανθρωπιστική και η ιατρική βοήθεια θα αποτελούν μέρος της συνολικής βοήθειας που θα τους παρασχεθεί.

    Ο δήμαρχος του Τέτοβο καταλόγισε την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς της Γιουγκοσλαβίας τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κάνει στο Κοσσυφοπέδιο, ότι έκανε και στη Βοσνία.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, δηλαδή το στρατό και την αστυνομία και ότι έχουν κινητοποιήσει και τους σέρβους κατοίκους της περιοχής με στόχο τον πλήρη έλεγχο της περιοχής και ειδικότερα των οδικών αξόνων, ενώ σε ότι αφορά στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ.Ντεμίρι εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις δυνατότητες μιας ελληνικής μεσολάβησης για το Κοσσυφοπέδιο επικαλούμενος κυρίως λόγους εγγύτητας, σημειώνοντας και τις προσδοκίες της αλβανικής πλευράς όπως αυτές εκφράστηκαν στην προχθεσινή επικοινωνία του αλβανού πρωθυπουργού Φατός Νάνο με τον κ.Σημίτη για το θέμα.

    Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας στο έδαφος της οποίας βρίσκεται και ανυπολόγιστος ακόμη αριθμός πολιτών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι μετώκησαν στη χώρα κάποια στιγμή πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας χωρίς το 1991 να πληρούν τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν την υπηκοότητα.

    Ο κ.Ντεμίρι εξελέγη δήμαρχος το 1996, της μεγαλύτερης πόλης των Αλβανών της ΠΓΔΜ, σε συνεργασία των ριζοσπαστών και των μετριοπαθών Αλβανών, ο υποψήφιος των οποίων είχε έλθει τρίτος σε ψήφους και ενδεχόμενο μη συνεργασίας θα οδηγούσε στη μη εκλογή αλβανού σε ένα δήμο όπου αποτελούν το 70% του πληθυσμού. Θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς της αλβανικής κοινότητας.

    [21] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Π.ΜΙΛΟ - Ν.ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την ανησυχία της Αλβανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό του Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    Ο κ.Μίλο έδωσε θετική εκτίμηση στην πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για έκδοση κοινής διακήρυξης των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ για το πρόβλημα tou Κοσσυφοπεδίου και εξέφρασε την ετοιμότητα της Αλβανίας να συνυπογράψει τη διακήρυξη.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, η κ.Μιχάιλοβα ενημέρωσε τον Αλβανό υπουργό για την πορεία της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου και τον διαβεβαίωσε ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

    Οι δυο υπουργοί συνεννοήθηκαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον.

    [22] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου μέσα στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε σήμερα η Τουρκία, η οποία απηύθυνε έκκληση "για εποικοδομητικό διάλογο" ανάμεσα σ' όλες τις πλευρές.

    "Η λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να βρεθεί στα πλαίσια της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μέσω διαπραγματεύσεων", αναφέρονταν στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στην οποία κατόπιν περιλαμβάνονταν έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να υιοθετήσουν μετριοπαθή στάση και εποικοδομητικό διάλογο με την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση".

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκαζε τη βία ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές και εξέφραζε "την ανησυχία της Άγκυρας για την κλιμακούμενη ένταση" στη σερβική αυτή επαρχία. Τέλος, όπως αναφέρονταν, "η Τουρκία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν τα βασικά δικαιώματα των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς εθνικές, θρησκευτικές ή πολιτιστικές διακρίσεις". Λ.Π.

    [23] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ 50 ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Κοντεύουν να "σπάσουν" τα τηλέφωνα στα σπίτια των 50 Ελλήνων φοιτητών, που, αψηφώντας τους κινδύνους, συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Πρίστινα. Οι γονείς, πανικόβλητοι, προσπαθούν να μάθουν αν τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο Κοσσυφοπέδιο, όπου τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση είναι εκρηκτική.

    Τα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου "στερεύουν" τις ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης. Οι κάτοικοι της πόλης ζουν με το φόβο νέων βίαιων επεισοδίων, ενώ, από νωρίς το βράδυ, οι -άλλοτε πολυσύχναστοι- δρόμοι της Πρίστινα "νεκρώνουν" και οι πόρτες των σπιτιών κλείνουν.

    "Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Η ένταση εδώ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το 1988", επεσήμανε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών της Πρίστινα, Μάριος Μπότσης, που σπουδάζει οδοντιατρική στο τοπικό πανεπιστήμιο.

    Και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου, εμφανίζονται πλέον βέβαιοι ότι βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. "''Ποτέ pqim δεν ήταν έτσι'': αυτό μου λέει η σπιτονοικοκυρά μου, οι Σέρβοι συμφοιτητές, όλοι οι κάτοικοι της Πρίστινα. Το 1988 περίμεναν επεισόδια τριών-πέντε ημερών. Τώρα είναι πεπεισμένοι ότι η κατάσταση είναι διαφορετική", υπογράμμισε ο Μάριος.

    Ήδη, ως πρόεδρος του συλλόγου, ήρθε σε επαφή με τον Έλληνα πρόξενο, ώστε να συγκεντρωθούν τα ονόματα και τα τηλέφωνα των 50 Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στην Πρίστινα, για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και μαζική επιστροφή τους στην πατρίδα, στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

    "Ο πρόξενος μας συνέστησε ψυχραιμία. Βρίσκεται, όμως, 350 χιλιόμετρα μακριά. Εμείς είμαστε εδώ, στην Πρίστινα και για κάποιους φοιτητές είναι δύσκολο να κρατήσουν την ψυχραιμία τους", πρόσθεσε. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου έχει ήδη αποθαρρύνει πολλούς Έλληνες, που, είτε επέστρεψαν στην Ελλάδα, είτε μετακόμισαν σε άλλες πόλεις της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών της πόλης, πριν από ένα μήνα περίπου, 30 Έλληνες έφυγαν από την Πρίστινα, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Βελιγράδι ή τη Νις.

    Για όσους αποφάσισαν να μείνουν, οι μέρες που διανύουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολες. "Χτες επέστρεφα στην Πρίστινα από το Βελιγράδι. Μπαίνοντας στο Κόσσοβο, αντί του τυπικού ελέγχου που γίνεται συνήθως, είδα τρία τανκς παραταγμένα στη σειρά. Από ό, τι μας είπαν, νωρίτερα είχε γίνει επίθεση σε ένα φορτηγό. Μας έγινε σύσταση να συνεχίσουμε το δρόμο μας, με σβησμένα τα φώτα του λεωφορείου, για να μη δίνουμε στόχο. Φτάσαμε στην Πρίστινα στις 9.30 το βράδυ. Είδαμε μια πόλη νεκρή. Από 200.000 κατοίκους, ας συναντήσαμε 10 άτομα", σημείωσε ο Μάριος, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τους φόβους των νεαρών συμπατριωτών μας που ζουν στην πόλη κατευνάζουν, όσο είναι δυνατόν, οι ειδήσεις από την πατρίδα, που τους απομακρύνουν για λίγο από το βαρύ κλίμα των εμπλοκών. Τα νέα της Ελλάδας φτάνουν μέχρι την Πρίστινα, μέσω της εκπομπής που έχουν - κάποιες ώρες την εβδομάδα- στην κρατική ραδιοφωνία του Κοσσυφοπεδίου, οι Έλληνες φοιτητές. Η ελληνική μουσική που μεταδίδει ο σταθμός διασκεδάζει τη φοιτητική κοινότητα της Πρίστινα, ενώ τα τηλέφωνα και οι αφιερώσεις λειτουργούν ως δίαυλος επικοινωνίας, για να διατηρηθεί η ενότητα.

    "Μέχρι πέρυσι συνεργαζόμασταν με την ΕΡΑ. Φέτος η συνεργασία διεκόπη. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την πλευρά της ΕΡΑ ή της κρατικής ραδιοφωνίας της Πρίστινα", κατέληξε ο Μάριος Μπότσης.

    Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής και κάθε πρόβλεψη κρίνεται -επί του παρόντος- παρακινδυνευμένη, οι Έλληνες φοιτητές της Πρίστινα εξακολουθούν να ονειρεύονται και να αναζητούν τρόπους, με τους οποίους η ελληνική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν ήδη την ίδρυση ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου, τον οποίο θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι φοιτητές. Ο χώρος που θα στεγάζει τα όνειρά τους και τη δράση τους, ακόμη αναζητείται.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 3 March 1998 - 14:49:26