Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΠΑΣΟΚ

  • [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

  • [04] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [05] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

  • [07] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ GREENPEACE

  • [08] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΣ

  • [10] 296 ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

  • [12] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΑΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [13] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ.ΤΣΑΤΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • [14] Ο ΝΑΝΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [16] Η ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [17] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [18] ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΑΞ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

  • [19] ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [20] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΝΤΣΙ

  • [21] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕΡΒΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

  • [22] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ

  • [23] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΠΑΣΟΚ

    Χωρίς τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά με την παρουσία 26 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαική Ενωση, Χρήστου Παπουτσή, άρχισαν το μεσημέρι οι εργασίες του συνεδρίου της Ν. ΠΑΣΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος προτίμησε να συνοδέψει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στα Ιωάννινα, ενώ δεν θα παραστούν ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Το όλο θέμα εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ στην ομιλία της η γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, τόνισε με σημασία:" Το συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Η Ν. ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, χωρίς πάθη, χωρίς μισαλλοδοξίες, χωρίς αντιπαλότητες".

    Πριν από την ομιλία της κ. Αντωνίου παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

    [02] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΠΑΣΟΚ

    Δεν θα πάει ο Ακης Τσοχατζόπουλος στο συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε ο ίδιος, θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, κατά το ταξίδι του στα Ιωάννινα, όπου θα παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

    Στο συνέδριο δεν θα πάνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο γραμματέας της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλες τις πλευρές τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει στο παρελθόν πολύ χειρότερες κρίσεις.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένεται να παρευρεθούν στο συνέδριο της Νεολαίας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    H διατήρηση των "ελκυστικών" κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και η μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης με τον περιορισμό των άμεσων επιχορηγήσεων, αποτελούν δύο από τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για τον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

    Επιπλέον, με το νέο νόμο επιβάλλεται η καλύτερη σύνδεση των επενδυτικών κινήτρων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας. Βάσει των αναθεωρήσεων που προβλέπονται, επιδιώκεται -επίσης- να συνδεθεί αμεσότερα η παροχή κινήτρων με την επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων από τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις.

    Αναλυτικότερα, οι κυριότερες μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν στον μέχρι πρότινος ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο 1892/90 αφορούν στην: - Αντικατάσταση της επιχορήγησης του κεφαλαίου με επιδότηση επιτοκίου. Επιπλέον, προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές για τις υπάρχουσες παλιές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις ejsucwqomislo} - Διατήρηση της επιχορήγησης κεφαλαίου για νέες επιχειρήσεις και για ειδικές μορφές επενδύσεων - Μείωση της μέγιστης δωρεάν επιχορήγησης σε 40% και, αντίστοιχα, αύξηση της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή επίσης στο 40% - Κλιμάκωση της μέγιστης δωρεάν επιχορήγησης στις υπόλοιπες ζώνες σε 30% και 15% του κόστους της επένδυσης και 15% του κόστους της επένδυσης και ελάχιστη ιδία συμμετοχή της τάξης του 40%

    Επίσης, ορίζεται ότι η τρίτη ζώνη κινήτρων περιλαμβάνει περιοχές με έντονα προβλήματα απασχόλησης. Περιορίζονται, εξάλλου, οι ενισχύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, σε όφελος άλλων επενδύσεων που βελτιώνουν την ποιότητα και διαφοροποιούν το τουριστικό προϊόν.

    Η επιδότηση των νέων μόνιμων θέσεων εργασίας αποκτά "οροφή" 15.000.000 δραχμών, ελεγχόμενη για διάστημα πέντε χρόνων από την ολοκλήρωση της επένδυσης. Ο νέος αναπτυξιακός μεριμνά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού ορίζει φορολογικές απαλλαγές και επιχορηγήσεις για κοινές επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητά τους.

    [04] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ανεπηρέαστες παραμένουν όλες οι υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, στις οποίες έχει περιληφθεί συμφωνία μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, από την τροπολογία για τον ανατοκισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ο διακανονισμός των οφειλόμενων τόκων μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της τράπεζας. Καμία αλλαγή δεν επέρχεται και για τις υποθέσεις που έκλεισαν με δικαστικές αποφάσεις ή συμβιβασμό.

    Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμφωνία, οι οφειλόμενοι τόκοι επανυπολογίζονται με βάση τον εξάμηνο ανατοκισμό.

    Στα παραπάνω δεν υπακούουν οι υφιστάμενες συμβάσεις για τις πιστωτικές κάρτες και τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την τροπολογία που κατάθεσε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Οι συμφωνίες για τα πανωτόκια που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις για τις πιστωτικές κάρτες παύουν να ισχύουν από την πρώτη τους ανανέωση. Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, οι συμφωνίες αυτές παύουν να ισχύουν 12 μήνες αφού τεθεί η διάταξη σε ισχύ. Στο εξής ο ανατοκισμός θα γίνεται ανά εξάμηνο.

    Ανά εξάμηνο θα γίνεται ο ανατοκισμός και για όλες τις νέες συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων.

    [05] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των επιχειρηματιών της Ελλάδας και της Ρουμανίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη αποστολή των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων του Βασλούι και του Laqalo}qer.

    Τα μέλη των αποστολών, κυρίως επιχειρηματίες του κλάδου των κατασκευών, επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εκθέσεων "Infacoma" και "Marmin" της HELEXPO και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) της πόλης.

    Τους Ρουμάνους επιχειρηματίες υποδέχτηκαν, εκμέρους της διοίκησης του ΕΒΕΘ, ο γενικός διευθυντής του βορειοελλαδικού φορέα, Χαράλαμπος Γκουντουλάκης και ο γενικός γραμματέας, Ιωάννης Δαμπασίνας.

    Στη διάρκεια της προσφώνησής του, ο κ.Δαμπασίνας ανέφερε ότι, οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών μπορεί να είναι ικανοποιητικές, αλλά επιδέχονται βελτίωσης και ανάπτυξης.

    Θετική εξέλιξη για τη διοχέτευση ελληνικών προϊόντων στη Ρουμανία αποτελεί, σύμφωνα με τον κ.Δαμπασίνα, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των προϊόντων ελαφράς βιομηχανίας στην "πίτα" των εξαγωγών. Επιπλέον, από ελληνικής πλευράς διανοίγονται ευοίωνες προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών, κυρίως στα καταναλωτικά αγαθά.

    Τις δραστηριότητες του ΕΒΕΘ παρουσίασε στους Ρουμάνους προσκεκλημένους ο κ.Γκουντουλάκης, εμφαίνοντας στην προσπάθεια του βορειοελλαδικού φορέα να φέρει σε επαφή τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιφέρειάς του με ομόλογούς τους, τρίτων χωρών.

    Τη ρουμανική πλευρά εκπροσώπησαν η κ.Chircu, εκμέρους του επιμελητηρίου του Βασλούι και ο ομόλογός της από το επιμελητήριο του Μαραμούρες. Η κ.Σίρκου γνωστοποίησε την επιθυμία της Ρουμανίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών και την αύξηση των επενδύσεων και παρουσίασε το οικονομικό "προφίλ" της περιοχής του Βασλούι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Μαραμούρες, ενώ ακολούθησαν επαφές μεταξύ των Ελλήνων και των Ρουμάνων επιχειρηματιών.

    [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

    Σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της κίνησης και αποταμίευσης κεφαλαίων, κατέληξε η σημερινή συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με εκπροσώπους τραπεζικών αποταμιευτικών ιδρυμάτων των βαλκανικών χωρών.

    Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας, του Ταμιευτηρίου, της αλβανικής Savings Bank, της ρουμανικής Banc Post SA, της βουλγαρικής State Savings Bank και της γιουγκοσλαβικής Postanska Stedionica, ώστε τα δίκτυά τους να συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις των μονίμων κατοίκων των χωρών αυτών, που εργάζονται σε άλλες βαλκανικές χώρες και να μεταφέρουν τα κεφάλαια στις χώρες τους.

    Το πλαίσιο συνεργασίας που υπογράφηκε από όλα τα μέρη και θα ισχύσει από την 1η Μαϊου, συμπεριλαμβάνει τους εξής όρους: · Συνεργασία των βαλκανικών ιδρυμάτων με την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τη μεταφορά κεφαλαίων από/προς τη χώρα τους · Χρήση της Τράπεζας για τη διαχείριση των κεφαλαίων τους στην Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη τραπεζική εργασία · Αμοιβαία χρήση των δικτύων τους για τη μεταφορά κεφαλαίων, από και προς τις χώρες τους · Ενημέρωση της πελατείας τους για την αμοιβαία συνεργασία · Δρομολόγηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για την υλοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας, όπως ανοίγματα λογαριασμών, ανταλλαγή κλειδαρίθμων κ.λπ.

    [07] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ GREENPEACE

    Δικάζονται σήμερα στο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δύο μέλη της οικολογικής οργάνωσης greenpeace γιατί το Δεκέμβριο του 1994 συμμετείχαν στην κατάληψη των εγκαταστάσεων της Σίνγκ (χημικές βιομηχανίες βορείου Ελλάδος).

    "Κατηγορούμαστε γιατί πράξαμε αυτό που έπρεπε να πράξει το κράτος" δήλωσε ο υπεύθυνος του ελληνικού γραφείου της greenpeace Στέλιος Ψωμάς, που μαζί με τον υπεύθυνο εκστρατειών της οργάνωσης, Νίκο Χαραλαμπίδη θα καθήσουν στο εδώλιο.

    [08] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Τριήμερο διεθνές συμπόσιο με τίτλο "Βυζάντιο και Φλωρεντία" άρχισε χθες στη Φλωρεντία.

    Τη συνάντηση οργανώνει στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου.

    Τα θέματα που απασχολούν το συμπόσιο είναι: Βυζάντιο και ανθρωπιστικό κίνημα, οικονομικές σχέσεις και αμοιβαίες πολιτιστικές επιρροές μεταξύ Ανατολής και Δύσης και προσπάθειες προσέγγισης στο θρησκευτικό τομέα.

    Στις εργασίες του διεθνούς συμποσίου και στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσει ο υπουργός εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Στο συμπόσιο παίρνουν μέρος καθηγητές του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου, του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και Ελληνες, Ιταλοί, Γάλλοι και Βρετανοί ερευνητές.

    Το συμπόσιο θα κλείσει με ομιλία του γενικού γραμματέα κοινοτικών υποθέσεων του υπουργείου εξωτερικών, Στέλιου Περράκη.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΣ

    Εκδήλωση με θέμα "Καλάς: Τα παιδιά του Μεγαλέξανδρου" διοργανώνει η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών τη δρυτέρα το βράδυ στην αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" (Γενναδίου 8-7ος όροφος) στην Αθήνα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ορέστη Ηλιανός ενώ ο μελετητής - οικονομολόγος Γρηγόρης Ζώρζος θα μιλήσει για τον "Κάλα τον στρατηγό" και η ποιήτρια Ελευθερία Αναγνωστάκη-Τζαβάρα θα απαγγείλει την ποιητική σύνθεση "Αλέξανδρε" με μουσική επένδυση από τον μουσικογράφο Θωμά Ταμβάκο.

    [10] 296 ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες οπλισμού που κατασχέθηκε στην Ελλάδα, μετά τη λεηλασία των αποθηκών πυρομαχικών στην Αλβανία, εντοπίσθηκε σε παραμεθόρια περιοχή στο νομό Φλώρινας, όπου κατασχέθηκαν από την αστυνομία συνολικά 296 πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ και περισσότερες από δύο χιλιάδες σφαίρες.

    Τα Καλάσνικοφ που μπορούν να εξοπλίσουν ένα ολόκληρο στρατιωτικό τάγμα, βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε διπλά τοιχώματα φορτηγού αυτοκινήτου, με αλβανικές πινακίδες κυκλοφορίας και μεταφέρθηκαν στο κτίριο της ασφάλειας Φλώρινας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από μερικές μέρες η ασφάλεια είχε την πληροφορία ότι σπείρα κακοποιών από τη γειτονική χώρα, επρόκειτο να διακινήσει στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες οπλισμού.

    Τις μεταμεσονύκτιες ώρες, αστυνομικοί έστησαν μπλόκο στο 6ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Φλώρινας Καστοριάς -μέσω Βίγλας- και άρχισαν να πραγματοποιούν έρευνα στο φορτηγό αυτοκίνητο με πινακίδες "ΚΟ 5246".

    Μέσα στις κρύπτες που σχημάτιζαν τα διπλά τοιχώματα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά 296 πολεμικά όπλα, από τα οποία τα 143 διέθεταν και ξιφολόγχες. Συνέλαβαν τον οδηγό Αράπι Φλοριάν του Βλάσι, 19 ετών, από το Λούσνιε της Αλβανίας. Από τις πρώτες έρευνες προκύπτει ότι ιδιοκτήτης του φορτηγού είναι ο Κερίν Ντουλοράρι.

    Στην ανάκριση ο οδηγός του φορτηγού υποστήριξε ότι άγνωστοι έκρυψαν τα όπλα και τις σφαίρες, μαζί με 283 γεμιστήρες μέσα στο φορτηγό, χωρίς αυτός να γνωρίζει για τα διπλά τοιχώματα. Ισχυρίστηκε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να παραλάβει έπιπλα και να τα μεταφέρει με το φορτηγό στη χώρα του.

    Το φορτηγό πέρασε τα ελληνικά σύνορα από το μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου εικάζεται ότι μέλη της σπείρας θα παραλάμβαναν το φορτηγό. Όπως εκτιμά η ασφάλεια Φλώρινας, η επιχείρηση εισαγωγής και διακίνησης της μεγάλης ποσότητας οπλισμού, οργανώθηκε από πολυμελή σπείρα κακοποιών στην Αλβανία, με τη συμμετοχή Ελλήνων συνεργατών τους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

    Στις 25 Μαρτίου θα γίνουν τα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου. Την ημέρα των εγκαινίων θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση σμήνος μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής αεροπορίας. Το θέμα της στάθμευσης ελληνικών μαχητικών θα αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη μπορεί να χρησιμοποιεί τη βάση της Πάφου για να εκπλοιρεί τις υποχρεώσεις της.

    Στη μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στην ηγεσία της εθνικής φρουράς μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο.

    Το συμβόλαιο του αρχηγού της εθνικής φρουράς αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, το οποίο έληξε το Δεκέμβριο αναμένεται να παραταθεί μέχρι τέλος Απριλίου χωρίς να αποκλείεται και η παραμονή του για ένα ακόμη χρόνο.

    [12] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΑΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θετική ήταν η απάντηση του Αλέξη Γαλανού, για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Ο κ. Γαλανός, μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Κληρίδη τόνισε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία του ΔΗΚΟ που ψήφισε τον ίδιο στον πρώτο γύρο των εκλογών και τον κ. Κληρίδη στον δεύτερο γύρο, δεν νομίζει ότι επιθυμεί αυτό, στο οποίο όπως ανέφερε προβαίνει η ηγεσία του ΔΗΚΟ, δηλαδή στη δημιουργία ενός νέου λαϊκού μετώπου μαζί με το ΑΚΕΛ".

    Ακόμα, υποστήριξε ότι "όσοι ψήφισαν τον κ. Κληρίδη θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρείας αποδοχής και συνένωσης και δεν επιθυμούν να δουν να διαιωνίζεται ένας διχασμός στο λαό μας και ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές".

    Επίσης, υπογράμμισε ότι εκείνοι που πήραν θέση ενάντια στην απόφαση του επίσημου ΔΗΚΟ αναμένουν από την ηγεσία του κόμματος "να απολογηθεί προς τους οπαδούς του και να δείξει την αναγκαία πολιτική ευθιξία και το πολιτικό ήθος και να παραιτηθεί για να δημιουργήσει συνθήκες ανανέωσης".

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν αυτή η ιδεολογική διαφορά για την οποία έκανε λόγο σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε αυτοί που διαφώνησαν με το επίσημο ΔΗΚΟ θα δημιουργήσουν νέο πολιτικό σχηματισμό, ο κ. Γαλανός τόνισε ότι "το κόμμα είναι η βάση του και η βάση του κόμματος είναι η πλειοψηφία των οπαδών του, δεν είναι η ηγεσία", προσθέτοντας ότι "είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για νέο κόμμα".

    Οσον αφορά στο δικό του ρόλο στην κυβέρνηση, ο κ. Γαλανός επεσήμανε ότι δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο και πως είναι στη διάθεση του Προέδρου Κληρίδη και εκφράζει τις απόψεις του σε οποιοδήποτε επίπεδο αυτός επιθυμεί.

    Συμπλήρωσε δε, ότι έχει δώσει στον κ. Κληρίδη ένα κατάλογο ονομάτων, από τον οποίο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιλέξει δύο υπουργούς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

    [13] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ.ΤΣΑΤΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Tετραήμερη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί από χθες ο Ελληνας ευρωβουλευτής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Τσάτσος, με στόχο να βοηθήσει στις διεργασίες θέσπισης νέου συντάγματος προσκεκλημένος από τη συνταγματική κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Ο κ.Τσάτσος είχε χθες ενημερωτικές επαφές για τη θέσπιση του Συντάγματος με τους συμπροέδρους της συνταγματικής επιτροπής, Σαμπρί Γκόντο και Αρμπεν Ιμάμι, με εκπροσώπους ευρωπαϊκών οργανισμών στα Τίρανα καθώς και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

    Ο Ελληνας συνταγματολόγος σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι "τα προβλήματα του Συντάγματος στην Αλβανία είναι κυρίως πολιτικά και δευτερευόντως νομικά". Με την άποψη του κ.Τσάτσου συμφώνησαν και οι δύο συμπρόεδροι της συνταγματικής επιτροπής.

    Σήμερα ο κ.Τσάτσος, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι και με ανώτερους δικαστικούς.

    Η κατάρτιση του νέου Συντάγματος είναι από τα βασικά σημεία τριβής των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα το Δημοκρατικό Κόμμα δεν συμφωνεί με τη διαδικασία κατάρτισής του και δεν δέχεται να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα από την αλβανική Βουλή την οποία χαρακτηρίζει "Βουλή των καλάσνικωφ".

    [14] Ο ΝΑΝΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και τον Σαλί Μπερίσα προσωπικά, κατήγγειλε δημόσια ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, ότι υποκινούν και οργανώνουν "την πολιτική τρομοκρατία στην Αλβανία",

    Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Φάτος Νάνο αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στη Μιλιότ και στη συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του Μπερίσα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή τους. "Είναι το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Σαλί Μπερίσα που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για την αποσταθεροποίηση της χώρας και τις βόμβες εναντίον του νόμου", είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ το Δημοκρατικό Κόμμα κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, οργανώνει σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Σκεντέρ Μπεη των Τιράνων, ενώ ο Σαλί Μπερίσα προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια "εναντίον της δικτατορίας του Νάνο", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή, ενώ η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος γράφει χαρακτηριστικά: "Ας γιορτάσουμε την 20η Φεβρουαρίου 1991, ημέρα που έπεσε το άγαλμα του δικτάτορα Χότζα και ας διαμαρτυρηθούμε για τη δικτατορία του Νάνο".

    Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να καθορίσει τη στάση του σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία.

    [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Επαρκή για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ατζέμ Χαϊντάρι θεώρησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Κανονισμών, Αποφάσεων και Ασυλίας τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός Εισαγγελέας.

    "Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο εισαγγελέας, τα μέλη της επιτροπής είναι πεπεισμένα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία μπορεί να αρχίσει μόνο εφόσον αρθεί η βουλευτική ασυλία", είπε μετά τη σύσκεψη της επιτροπής ο κ. Πέτρο Κότσι εκ των μελών της. Όπως είπε ο κ. Κότσι, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το ρόλο του κ. Χαϊντάρι στην υποκίνηση βίαιων ενεργειών στο συμβάν στην πόλη Μιλιότ και στην επίθεση κατά της αστυνομίας, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική απόφασή της.

    Ο κ. Χαϊντάρι δεν παρέστη στη σύσκεψη της επιτροπής, αλλά απέστειλε δήλωση στην οποία, αν και υπέγραφε ως πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του κοινοβουλίου δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει το παρόν κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

    Όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής, Σπάρτακ Μπράχο, ότι αν ο κ. Χαϊντάρι δεν πάρει μέρος στη συνεδρίαση της επιτροπής για το θέμα αυτό την επόμενη Τετάρτη, τότε η επιτροπή θα λάβει την απόφασή της.

    Ο κ. Χαϊντάρι, πάντως, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από την ασυλία του, προκειμένου να αρχίσει η έρευνα, αν και σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις, για την άρση της ασυλίας ενός βουλευτή, απαιτείται απόφαση από τα αρμόδια όργανα. "Παρά την πρόθεση του κ. Χαϊντάρι, δεν είναι σωστό να αρθεί η ασυλία του από τον ίδιο", είπε ο κ. Μπράχο. Λ.Π.

    [16] Η ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει κανέναν αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας στο Κοζλοντούι.

    Αυτό διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευγκένι Μπακατζίεφ, σήμερα στη Βουλή και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν για την ασφαλή λειτουργία του Σταθμού.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπακαρτζίεφ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ζητά από τη Βουλγαρία το οριστικό κλείσιμο του Κοζλοντούι, καθώς κατανοεί την καθοριστική συμβολή του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη w~qa και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σόφια για την ασφαλή λειτουργία του.

    Ο κ. Μπακαρτζίεφ υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης Κόστοφ να δώσει εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείου 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των παλαιοτέρων αντιδραστήρων 5 και 6 του Κοζλοντούι.

    Το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Σταθμού έχει επεξεργαστεί το Ευρωπαϊκό Κονσόρτσιουμ, στο οποίο συμμετέχουν το ρωσικό ινστιτούτο "Κουρτσάτοφ", η γερμανική εταιρία "Ζίμενς" και η γαλλική "Φραμ Ατομ", ενώ επίκεινται εργασίες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων ελέγχου, τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναλάβει η αμερικανική εταιρία "Γιουέστιγκχαουζ".

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Κόστοφ, οι προθεσμίες ασφαλούς λειτουργίας των αντιδραστήρων 1 και 2 λήγουν αντίστοιχα το 2005 και το 2006, ενώ των αντιδρατήρων 3 και 4, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα.

    [17] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας προς την ΠΓΔΜ προβλέπει το νεότερο σχέδιο δράσης των ΗΠΑ για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, το σχέδιο δράσης που προτείνουν οι ΗΠΑ, προβλέπει την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, τον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα καθώς και την εντατικοποίηση της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στο νατοϊκό πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη". Επίσης, συνεχείς επαφές, μετά την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων (UNPREDEP) που σταθμεύουν στα Σκόπια, καθώς και τη χορήγηση άμεσης στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος και 5 εκατομμύρια για προγράμματα εκπαίδευσης. Ακόμη προβλέπει τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά για την Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, για την κατασκευή του οδικού άξονα Ανατολή-Δύση.

    Στο σχέδιο δράσης των ΗΠΑ προβλέπεται το άνοιγμα "Αμερικανο- μακεδονικού" εμπορικού επιμελητηρίου, η ίδρυση ταμείου για επενδύσεις στην ΠΓΔΜ καθώς η παροχή βοήθειας στις προσπάθειες ένταξης της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται επίσης και η υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον ερχόμενο Ιούνιο η Ουάσιγκτον θα συμπεριλάβει το θέμα στο διάλογό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Παρόλο που δεν συγκεκριμενοποιείται το συνολικό ύψος της βοήθειας των ΗΠΑ προς την ΠΓΔΜ, η "Νόβα Μακεντόνια" γράφει ότι αυτό αναμένεται να είναι το ίδιο με τη Βουλγαρία, δηλαδή, 31 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι με δήλωσή του στη "Νόβα Μακεντόνια", χαρακτηρίζει το πρόγραμμα των ΗΠΑ ως "το πρώτο βήμα για το διαχωρισμό της ΠΓΔΜ από τις χώρες που συμπεριλαμβάνει η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον".

    Η οριστικοποίηση του προγράμματος δράσης των ΗΠΑ θα γίνει αμέσως μετά την τελική απάντηση της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να απαντήσει στην Ουάσιγκτον, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και η επισημοποίηση της αποδοχής κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στις ΗΠΑ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γράφει η "Νόβα Μακεντόνια".

    Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόμπ Τάλμποτ ενώ αμέσως μετά τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λαζαρ Κιτάνοφσκι.

    [18] ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΑΞ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Την αποπομπή του επίτροπου του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ ζήτησαν το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών των Σκοπίων (DPA), με τον ισχυρισμό ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Σκόπια υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των μειονοτήτων και άσκησε αρνητική επιρροή στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.

    Όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Dnevnik" των Σκοπίων, τα δύο μεγαλύτερα αλβανόφωνα κόμματα της χώρας, σε επιστολή που απέστειλαν στο γραφείο του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, κατηγόρησαν τον κ.Βαν Ντερ Στουλ ότι υποστήριξε τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα του αλβανικού πανεπιστημίου του Τετόβου και επεσήμαναν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων να βρουν από κοινού αποδεκτή λύση στα προβλήματα που δημιουργούν ένταση στις διεθνικές σχέσεις.

    [19] ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Ανατριχιαστικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας στις γυναικείες και παιδικές φυλακές του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Πολλά παιδιά φέρουν στο σώμα τους ίχνη βασανιστηρίων και στα πόδια τους σημάδια από "φάλαγγα" ενώ μωρά που γεννήθηκαν στις φυλακές πριν ενάμισι χρόνο δεν έχουν ακόμη βγάλει δόντια λόγω της κακής διατροφής.

    Εξάλλου σε έκθεση του τουρκικού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθησαν 4.228 άτομα (εκ των οποίων 145 παιδιά και 423 γυναίκες), δολοφονήθηκαν 7 άτομα από άγνωστους δράστες και κατασχέθηκαν ή απαγορεύθηκε η κυκλοφορία 15 εκδόσεων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ ανέφερε ότι ο αριθμός των εγκλείστων στις φυλακές για "αδικήματα γνώμης" ανήλθε στους 103.

    [20] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΝΤΣΙ

    Η ανακάλυψη ομαδικού τάφου 34 πτωμάτων στο χωριό Μαριντσι της ανατολικής Σλαβονίας απασχολεί τις ομάδες των ιατροδικαστών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για Κροάτες, που εκτελέστηκαν stg διάρκεια των συγκρούσεων το 1991.

    Σε ορισμένα πτώματα τα ευρήματα είναι ενδεικτικά υιοθέτησης "μεθόδων" βασανισμού, που προηγήθηκαν της εκτέλεσης. Οι κροατικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων, από τα μέσα Ιανουαρίου, που η περιοχή της ανατολικής Σλαβονίας περιήλθε στον έλεγχο τους.

    Από την άλλη μεριά, το Ζάγκρεμπ βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για την πολιτική που ακολουθεί στην αναφερόμενη περιοχή, με έμφαση στην αξιοπρεπή και ισότιμη αντιμετώπιση των προσφύγων, που απορρέει από την επίσημη εφαρμογή των προβλεπομένων της συνθήκης ειρήνευσης του Ντεϊτον. Ν.Χ.

    [21] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕΡΒΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

    Ένας Σέρβος αστυνομικός δολοφονήθηκε χθες στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, το οποίο καταλόγισε την ευθύνη σε "τρεις αγνώστους Αλβανούς τρομοκράτες".

    Πρόκειται για τον 34 Νέμποϊσα Τσβέιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε στο δρόμο από την Πρίστινα προς το Ποντούγεβο, κοντά στην πόλη Λούτσανα.

    Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, μεγάλος αριθμός αστυνομικών, με την υποστήριξη ελικοπτέρου, περικύκλωσε την περιοχή για αρκετές ώρες μετά τον πυροβολισμό.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη. Λ.Π.

    [22] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ

    Την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τεσσάρων στρατιωτικών παρατηρητών οι οποίοι απήχθησαν στη Γεωργία ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Τους στρατιωτικούς παρατηρητές τους απήγαγαν χθες, είκοσι ένοπλοι, αντίπαλοι του προέδρου της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάντζε ζητώντας την ανταλλαγή τους με τους υπόπτους που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου, στις 9 Φεβρουαρίου.

    Μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν έντονα "την τρομοκρατική ενέργεια" όπως τη χαρακτήρισαν, και ζητούν οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι και χωρίς όρους. Πρόκειται για δύο Ουρουγουανούς, έναν Ελβετό και έναν Τσέχο, αναφέρουν οι αρχές της Γεωργίας.

    Παράλληλα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τυφλίδα με δήλωση της, συμβουλεύει όλους τους αμερικάνους πολίτες που βρίσκονται στο Ζουγκντιντί της Γεωργίας όπου και έγινε η απαγωγή, να λάβουν επιπλέον μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια. Λ.Μ

    [23] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ

    Απειλούν ότι θα σκοτώσουν τους στρατιωτικούς παρατηρητές jah~r και τον δήμαρχο με την οικογένεια του, τους οποίους κρατούν ομήρους από χθες το βράδυ στο απομονωμένο χωριό Γιχατσκάρι της Γεωργίας, οι 20 ένοπλοι , εάν δεν πραγματοποιηθεί η λίστα με τα αιτήματά τους.

    Ο υπουργός εσωτερικών της Γεωργίας, Γιαμάλ Γκαχοκίτζε, καθώς και εκπρόσωπος του ΟΗΕ, πέρασαν όλη τη νύχτα συζητώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους απαγωγείς, χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

    Πάντως ο υπουργός εσωτερικών υποστήριξε ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι. Λ.Μ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 20 February 1998 - 12:32:49