Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [04] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΩΡΑ

  • [05] Σ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: “ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ,ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ”.

  • [06] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ–ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ–ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΕ ΤΗ Ν.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [08] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΠΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [10] Ο ΛΟΥΙΣ ΦΑΡΑΧΑΝ ΑΠΕΛΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

  • [11] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [12] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [13] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [14] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ-ΙΡΑΚ

  • [15] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Στο πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, με το ερώτημα της διαγραφής, παραπέμπει ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Εξαιρείται ο επίτιμος αρχηγό της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για τον οποίο είπε ότι είναι υπεράνω κομμάτων.

    Η σχετική δήλωση του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:”Είναι απαράδεκτο aut^ τη στιγμή να προσφέρουν κάποιοι στήριγμα και άλλοθι σε μια κυβέρνηση η οποία ζημιώνει τον τόπο. Οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα θα μας καθιστούσε κατώτερους των περιστάσεων και έναντι της παράταξης αλλά κυρίως έναντι του τόπου.

    Η εντολή του συνεδρίου της παράταξης ήταν να μπει οριστικά τέρμα στη νοσηρή εσωστρέφεια, στις άγονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις και στις προσωπικές στρατηγικές που τόσο πολύ και για τόσα χρόνια βασάνισαν την παράταξη και την εμπόδισαν να παίξει τον ηγετικό της ρόλο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από καθαρό πολιτικό λόγο, αποφασιστικότητα και συλλογικό πνεύμα. Το χθες δεν μπορεί να κρατάει όμηρο το αύριο.

    Χτες το βράδυ στην ψηφοφορία αριθμός βουλευτών διαφοροποιήθηκε από τη συλλογική θέση του κόμματος προσφέροντας στήριγμα και άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Με τη στάση τους αυτή επέλεξαν στην ουσία να βρεθούν εκτός κόμματος και παραπέμπονται στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της διαγραφής. Εξαιρείται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός, με μακρά παρουσία και προσφορά στην πολιτική ζωή δικαιούται να διατυπώνει απόψεις που δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του κόμματος, χωρίς να συμμετέχει στα κομματικά όργανα, ευρισκόμενος στην ουσία υπεράνω κομμάτων”.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Δεν δημιουργείται πολιτικό θέμα από την απουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από την απουσία δέκα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

    Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ενημερώσει για τους λόγους της απουσίας τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άκη Τσοχατζόπουλο, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: “Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκφράζονται οι απόψεις των βουλευτών, απόψεις οι οποίες απηχούν τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους πεποιθήσεις. Η ευθύνη την οποία έχει κάθε βουλευτής να στηρίξει το κυβερνητικό έργο κρίνεται κάθε φορά”.

    “Σημασία έχει τώρα που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος να συμβάλλουν όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί η διάταξη αυτή και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου”, είπε ο κ. Ρέππας.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είχε από το πρωί συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Καστανίδης, ένας από τους δέκα βουλευτές που απουσίασαν χθες το βράδυ από την ψηφοφορία της διάταξης για τις ΔΕΚΟ.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή εξασφαλίζει τα της εθνικής μας άμυνας, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το επίπεδο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται αμερικανική βοήθεια και πρόσθεσε: “Υπάρχουν αποφάσεις των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ για την διατήρηση αυτής της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Διάφοροι προμηθευτές επιχειρούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τήρηση αυτού του κανόνα”.

    Ο Υπουργός Τύπου κατέληξε λέγοντας ότι η ισορροπία δυνάμεων εξασφαλίζει και αυτή, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες και άλλες επιλογές, τα της εθνικής μας άμυνας.

    [04] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΩΡΑ

    Υπέρ του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας τάχθηκε ο επίτιμος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά σημείωσε πως καμιά από τις δύο χώρες δεν είναι αυτή την εποχή έτοιμη για να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.

    Σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ, που μεταδόθηκε χτες το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, να προσφύγει η Αγκυρα στη Χάγη για όλες τις διαφορές

    Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον Μιλτιάδη Εβερτ, λέγοντας ότι με την πολιτική που ακολούθησε οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ήττα, ενώ επιτέθηκε και πάλι εναντίον των “διαπλεκομένων συμφερόντων” σημειώνοντας ότι αυτά ασκούν εξουσία και όχι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [05] Σ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: “ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ,ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ”.

    Διάλεξη, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και το “Μακεδονικό” θέμα, μετά την ενδιάμεση συμφωνία, έδωσε χθες το βράδυ στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής , μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο ομογενών.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε στις δυνατότητες που μας δίνει η ενδιάμεση συμφωνία και ιδιαίτερα το άρθρο 7, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες εχθρικής προπαγάνδας, τόσο του κρατικού φορέα , όσο και του ιδιωτικού φορέα, εντός και εκτός του κράτους των Σκοπίων.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι φωνές των απόδημων Ελλήνων και μάλιστα των Παμμακεδονικών Ενώσεων , για να κρατούν το Μακεδονικό θέμα στην επικαιρότητα και να διατηρούν σταθερές θέσεις , προσπαθώντας να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική των χωρών όπου ζουν.

    “Τα Σκόπια”, είπε ο κ. Παπαθεμελής , “είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή και προβλέπω ότι σε σύντομο χρονικό di\stgla θα υπάρξει διαμελισμός του κρατιδίου των Σκοπίων ,αφενός γιατί θα υπάρξει πλειοψηφία των Αλβανών , και αφετέρου λόγω των διαφορών που έχουν με τα γειτονικά κράτη , όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Νέα Γιουγκοσλαβία κ.α.

    [06] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ–ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ–ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θέματα υποδομών και μεταφορών αναμένεται να εξετάσουν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί μεταφορών και περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Οι εργασίες της τριμερούς διάσκεψης θα γίνουν στο Μακεδονία Παλάς ενώ οι υπουργοί θα βρίσκονται στην πόλη από αύριο.

    Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης και στη συνέχεια θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΕ ΤΗ Ν.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, και τότε θα ανακοινώσει την απόφαση του αν θα είναι υποψήφιος στο Δήμο Θεσσαλονίκης ή όχι.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λαζαρίδης λίγο πριν τη συνάντηση του με το γραμματέα της Ν.Ε. πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Μαμέλη και τα άλλα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου.

    Στο πλαίσιο των επαφών του με τα κόμματα εντάσσεται και η συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Β. Ηρακλείου 30) για την οποία σχολίασε:”Θα θέσω υπόψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ την άποψη μου για την ανάγκη να περάσει η κοινωνία της πόλης μπροστά στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να δημιουργήσουμε προυποθέσεις μιας ενωτικής πορείας μετά τις εκλογές. Απαραίτητη προυπόθεση θεωρώ να γίνουν οι δημοτικές εκλογές με τις κομματικές σημαίες χαμηλωμένες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω ότι με την ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι στηρίζει την πρωτοβουλία μου ουσιαστικά, σε ότι αφορά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η άποψη και η πρόταση που έχω διατυπώσει”.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτίμηση ότι καθυστερεί στο θέμα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας ή μη ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε:”Το πρόβλημα δεν είναι αν ο Λαζαρίδης χάνει πολύτιμο χρόνο. Το πρόβλημα είναι αν οι διαδικασίες και οι επαφές μου προωθούν την υπόθεση της ενότητας της κοινωνίας της πόλης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αν καταφέρω να πείσω τα κόμματα και τους φορείς σε μια τέτοια λογική στις δημοτικές εκλογές, τότε πιστεύω πως έχω προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο στην πόλη, ανεξάρτητα εάν αυτό θα είναι προς όφελος ή προς ζημία μου”.

    Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μαμέλης είπε ότι αποτελεί τιμή το αίτημα του κ. Λαζαρίδη να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ το περιεχόμενο, τους όρους και τις βασικές στοχεύσεις της πρωτοβουλίας του σε σχέση με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά το ίδιο το πρόσωπο του δημάρχου Καλαμαριάς επισήμανε:”Σε διαδικασίες που προηγήθηκαν της ep_sjexgr καταλήξαμε ομόφωνα ως νομαρχιακή οργάνωση Θεσσαλονίκης σε μια σειρά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τις αναγκαίες πολιτικές, ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά των προσώπων που μπορούν να τις εξυπηρετήσουν. Και στο πρόσωπο του κ. Λαζαρίδη είδαμε με σχεδόν απόλυτο τρόπο πολλά από τα χαρακτηριστικά που εμείς θέλουμε να βρίσκονται μπροστά σε ένα ανοιχτό, ακομμάτιστο, προοδευτικό λόγο που στοχεύει στη διαφορετική Θεσσαλονίκη, όχι στη Θεσσαλονίκη της συντήρησης, τη Θεσσαλονίκη της προόδου, τη Θεσσαλονίκη αντάξια της ιστορικής της διαδρομής και του πάρα πολύ σημαντικού μέλλοντός της”.

    [08] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Έκκληση προς τους αγρότες, να μην αποκλείσουν τις εθνικές οδικές αρτηρίες ως μέσο πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, απευθύνει -με ανακοίνωσή του προς την πολιτική ηγεσία της χώρας- ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη έναρξης ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης ικανοποιητικών λύσεων και για τις δύο πλευρές.

    Στο κείμενο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως όμηρος από ομάδες που αποφασίζουν να ασκήσουν πίεση στο κράτος, παραβαίνοντας τους νόμους και εμποδίζοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν ομαλά τις δραστηριότητές τους.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συνέπειες για τους επιχειρηματίες από τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν εξαιρετικά αρνητικές, αφού είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, την καθυστέρηση εισπράξεων και παραδόσεων της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών και τον κίνδυνο απώλειας μεριδίου της αγοράς.

    Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν τον ουσιαστικό διάλογο που θα δώσει μακροχρόνιες λύσεις, ζητώντας, ταυτόχρονα, από τους αγρότες, τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, να λειτουργήσουν με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες συνιστούν στην κυβέρνηση να ενημερώσει με σαφήνεια και πληρότητα τον ελληνικό λαό για την πραγματική κατάσταση και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης υπογράφουν οι πρόεδροι των Συνδέσμων Ελληνικών Βιομηχανιών, Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Ι.Στράτος, Β. Τακάς και Τ.Κουνινιώτης, ο επικεφαλής της Ενώσεως Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης, Ν.Βουγιουκλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Α.Κυριαζής, οι πρόεδροι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, Ι.Παπαθανασίου, Γ.Κασιμάτης και Δ.Μπακατσέλος και ο επικεφαλής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Χ.Φώλιας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΠΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επτά υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Κύπρου, διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις έβδομες κατά σειρά προεδρικές εκλογές που διεξάγονται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

    Στις κάλπες θα προσέλθουν 446.731 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά, μετά την τροποποίηση του συντάγματος το Νοέμβριο του 1997, θα ψηφίσουν οι νέοι ηλικίας 18 χρονών. Ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων, που εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ανέρχεται στους 25.402.

    Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1023 εκλογικά κέντρα, σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ενώ για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων που θα έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν θα λειτουργήσουν τέσσερα ειδικά εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες.

    Το εθνικό θέμα και οι νέες προσπάθειες, αμέσως μετά τις εκλογές, για την επίλυση του, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δέσποσαν στην προεκλογική εκστρατεία των επτά υποψηφίων.

    Την προεδρία διεκδικούν: ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γλαύκος Κληρίδης. Είναι η τέταρτη φορά που διεκδικεί την προεδρία ο κ.Κληρίδης.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, 60 χρόνων, υπουργός Εξωτερικών για δέκα χρόνια επί κυβερνήσεων Κυπριανού και Βασιλείου. Υποστηρίζεται από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, 77 χρόνων. Διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα για τρίτη φορά.

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, 66 χρόνων, ο οποίος διεκδικεί την Προεδρία για τρίτη φορά. Στηρίζεται στη δύναμη του κόμματος Ενωμένων Δημοκρατών του οποίου ηγείται.

    Ο Νίκος Ρολάνδης, 64 χρονών, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων. Ο κ.Ρολάνδης στις προηγούμενες εκλογές είχε υποστηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Γαλανός, 57 χρονών, ο οποίος διεκδικεί τις εκλογές στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή του ΔΗΚΟ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Νέοι Ορίζοντες, Νίκος Κουτσού, 52 χρονών, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή του τόπου κατά τις βουλευτικές εκλογές το 1996.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αφού κανείς από τους επτά υποψηφίους δεν διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει στον πρώτο εκλογικό γύρο το απαιτούμενο ποσοστό 50% για την εκλογή του.

    [10] Ο ΛΟΥΙΣ ΦΑΡΑΧΑΝ ΑΠΕΛΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Την απέλαση από τη Ομόσπονδη Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, tou Λουίς Φάραχαν, του μαύρου ηγέτη των μουσουλμάνων των ΗΠΑ, επέβαλαν οι τοπικές αρχές χωρίς μέχρι στιγμής να διευκρινισθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή.

    Ο κ.Φάραχαν επρόκειτο σήμερα το πρωί να αναχωρήσει από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα οδικώς προς τη γειτονική Τσετσενία, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, για να συναντήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών Μοβλάντι Ουντούγκοφ αλλά αστυνομικοί απαγόρευσαν την αναχώρηση του από το ξενοδοχείο και του υπέδειξαν να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο και να εγκαταλείψει τη χώρα.

    Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑR-ΤΑSS, η αμερικανική αποστολή ακολούθησε την υπόδειξη μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις.

    Αξιωματούχοι του Νταγκεστάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απέλαση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία είχε προσκληθεί από τον ηγέτη των Ρώσων Μουσουλμάνων Ναντίρ Κατσιλάγιεφ, βουλευτή της κρατικής βουλής.

    [11] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο σχέδιο δράσης της σκοπιανής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κύματος των Αλβανών προσφύγων που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενη ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης διαφωνούν στη δημιουργία “διαδρόμου προσφύγων” που θα συνδέει το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία για τη διοχέτευση των προσφύγων στην Αλβανία και στον οποίο έχει επανειλημμένα αναφερθεί τελευταία ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Εναντίον του σχεδίου τάχθηκαν το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και το “Δημοκρατικό Κόμμα “Μακεδονίας”, οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν από τον Γκλιγκόρωφ να ανακαλέσει τα όσα περί του “διαδρόμου προσφύγων” δήλωσε και αντιπρότειναν το πλήρες κλείσιμο των συνόρων σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο. Το ίδιο υποστήριξε με ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων της ΠΓΔΜ.

    Εντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (PDP-A), Μεντούχ Τάτσι, που εκπροσωπεί την ακραία πτέρυγα των αλβανόφωνων των Σκοπίων. Σε συνάντησή του στο Τέτοβο με εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο Τάτσι χαρακτήρισε την πρόταση Γκλιγκόρωφ “φασιστική λύση”, διότι όπως είπε, “αποτελεί μέρος του σερβικού σχεδίου για εθνική εκκαθάριση στο Κοσσυφοπέδιο”.

    Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, Φεχμί Αγκάνι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η αλβανόγλωσση εφημερίδα “Μπούικου” της Πρίστινα, τόνισε ότι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο “οι Αλβανοί δεν θα παραταχθούν στους διαδρόμους του Γκλιγκόρωφ”. Ο Αγκάνι κάλεσε τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ “να ενδιαφερθεί για τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του και όχι για τον διάδρομο προσφύγων”, όπως είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ακόμη και σε peq_ptysg σύγκρουσης “οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν μόνοι τους τις εστίες τους”.

    Ο “διάδρομος προσφύγων” αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Κίρο Γκλιγκόρωφ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην επικείμενη συνάντησή τους στα μέσα Φεβρουαρίου.

    [12] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Προβάδισμα στον Γιώργο Ιακώβου με 47,1%, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, δίνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ΑΜΕΡ, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Ο Γλαύκος Κληρίδης έρχεται δεύτερος με ποσοστό 45,6%. Τα λευκά ψηφοδέλτια φθάνουν το 3,4%, ενώ δεν απάντησαν ή δεν αποφάσισαν το 7,4%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον πρώτο γύρο, ο κ.Ιακώβου θα πάρει το 38,9%, ενώ ο κ.Κληρίδης το 36,5%. Ακολουθούν οι Βάσος Λυσσαρίδης με 9%, Γιώργος Βασιλείου με 5,9%, Αλέξης Γαλανός με 4,2%, Νίκος Κουτσού 1,9% και Νίκος Ρολάνδης με 0,6%.

    Ο κ.Κληρίδης θεωρείται, σύμφωνα με την έρευνα, ο καταλληλότερος στα σημαντικά ζητήματα της Κύπρου. Στο θέμα της άμυνας παίρνει 52,1% έναντι 28,8% του κ.Ιακώβου. Για την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ.Κληρίδης συγκεντρώνει ποσοστό 54,4%, ενώ ο βασικός του αντίπαλος 33,7%. Για το εθνικό θέμα τον τωρινό πρόεδρο της Κύπρου τον εμπιστεύεται το 52%, έναντι 32,5% που επιθυμεί τον κ.Ιακώβου.

    [13] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την παράταση της παραμονής των δυνάμεων της Συμμαχίας στη Βοσνία, γεγονός που καθυστερεί την κατάθεση σχετικής πρότασης, που επρόκειτο να γίνει αύριο.

    Όπως αναφέρουν πηγές εντός του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, Ανώτατος Διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ζήτησε τη σύσταση μιας νέας ειρηνευτικής δύναμης ίδιας σε μέγεθος με την SFOR που εδρεύει τώρα στη Βοσνία, δηλαδή 30.000 άτομα.

    Ωστόσο πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ως προς αυτή την επιλογή, ζητώντας μικρότερη δύναμη της τάξης των 20-25 χιλιάδων ανδρών.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε διπλωματικό στέλεχος στις Βρυξέλλες, είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ διαχωρίζουν τη θέση τους από τις απόψεις του Ανώτατου Διοικητή, ο οποίος πάντα θεωρούνταν ότι δεχόταν εντολές από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.

    Η οριστική απόφαση για το θέμα αναμένεται να ληφθεί στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, αφού προηγουμένως τα προτεινόμενα σχέδια εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε αντίθεση με την παρούσα δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, η εντολή της οποίας λήγει τον Ιούνιο, η νέα δύναμη δε θα έχει προκαθορισμένο χρόνο παραμονής, αλλά η διάρκεια παραμονής της θα quhl_fetai ανά εξάμηνο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή. Σ.Α.

    [14] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ-ΙΡΑΚ

    Την ετοιμότητά της να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ για την εκτόνωση της κρίσης διαβεβαίωσε σήμερα η Δημοκρατία της Τσετσενίας . Η κυβέρνηση της χώρας έχει καταρτίσει σχέδιο για την ανάληψη δράσεων που θα βελτιώσουν και θα σταθεροποιήσουν τις σχέσεις Βαγδάτης- Ουάσιγκτον, όπως έκανε σήμερα γνωστό ο Τσετσένος υπουργός Εξωτερικών, Μοβλάντι Ουντούγκοφ.

    Ο κ. Ουντουγκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο, δήλωσε όμως ότι τα σχετικά έγγραφα θα αποσταλούν αύριο, ως επίσημες προτάσεις, στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ιράκ στη Μόσχα. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να ηγηθεί τσετσένικης αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη, προκειμένου να συζητήσει με τον Σαντάμ Χουσεϊν τις δυνατότητες επίλυσης της κρίσης.

    Στη συνέχεια ο κ. Ουτνούγκοφ προτίθεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Σ.Α.

    [15] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σημαντική για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα του χαρακτήρισε την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης UNPREDEP στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Le Mond”, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αριθμός των στρατιωτών του ΟΗΕ που εδρεύουν στα Σκόπια είναι συμβολικός και στην πραγματικότητα η UNPREDEP δεν θα μπορούσε να αποτρέψει μία σύγκρουση. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια “δηλώνει πως η χώρα μας βρίσκεται υπό την προστασία του διεθνή παράγοντα” και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της και πέραν της 30 Αυγούστου.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις τις κυβέρνησης με τις μειονότητες, ο κ.Τσερβενκόφσκι τόνισε ότι απολαμβάνουν, σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες, όλα τα δικαιώματα και οι όποιες διαφορές επιλύονται στους θεσμούς του κράτους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 3 February 1998 - 13:37:33