Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤ.ΜΑΝΟΥ ΚΑΙ Ι.ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ 7 ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΟΡΗ ΦΑΛΑΚΡΟ - ΠΑΪΚΟ

  • [04] ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [05] ΡΕΠΠΑΣ : ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

  • [06] 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [07] ΣΤΟ 4,4% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

  • [08] ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ 50ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [10] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [11] ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [12] Ε. ΜΠΑΚΑΡΤΖΙΕΦ : ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [13] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Το ζητούμενο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι να αναγνωρίσει η Τουρκία τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αιχμές που άφησε κατά του ναυάρχου Kulp]qg για τους χειρισμούς του στο θέμα της κρίσης στα Ίμια, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Λυμπέρης, αντέκρουσε τις κατηγορίες του κ. Πάγκαλου. Για το θέμα ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επισήμανε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ωφέλιμο να συζητούνται αυτή τη στιγμή.

    Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για ατολμία στα εθνικά θέματα και έκανε λόγο για διολίσθηση σε θέσεις πιο εκτεθειμένες σε κινδύνους.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤ.ΜΑΝΟΥ ΚΑΙ Ι.ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αν επιθυμείται προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τότε θα πρέπει οι δύο χώρες να αφαιρέσουν από τα σχολικά τους βιβλία τις εχθρικές εκφράσεις που στρέφονται εναντίον αλλήλων.

    Αυτό δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Μάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”.

    Στην ίδια εφημερίδα, συνέντευξη έδωσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Βιομηχάνων Ιάσων Στράτος, ο οποίος σημείωσε ότι παρατηρείται μια συνεχής άνοδος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έστω και αν αυτή δεν είναι πολύ σημαντική.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ 7 ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΟΡΗ ΦΑΛΑΚΡΟ - ΠΑΪΚΟ

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες που καταβάλλουν από τα ξημερώματα τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό των επτά ορειβατών που χάθηκαν από χθες σε περιοχές κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρό Δράμας και σε δασική περιοχή στο όρος Πάϊκο στο νομό Πέλλας.

    Δυνάμεις του στρατού, αστυνομικοί, μέλη ορειβατικών συλλόγων από περιοχές της Θεσσαλονίκης και της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να αναζητούν από χθες το βράδυ τους πέντε Θεσσαλονικείς ορειβάτες που χάθηκαν σε δύσβατη περιοχή, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρό, στην τοποθεσία “Χιονοτρυπα”.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Δράμας οι Γιώργος Παπαγεωργόπουλος, Θεόδωρος Πετρόπουλος, Παύλος Τερκεμλής, Κώστας Χειλάς και Αριστείδης Χρυσάφης, μέλη ορειβατικού συλλόγου από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν χθες το πρωί από τη συμπρωτεύουσα μαζί με δύο άλλα άτομα για εκδρομή στο όρος Φαλακρό.

    Το μεσημέρι οι πέντε Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν για ορειβασία, αλλά μέχρι το βράδυ δεν είχαν εμφανιστεί και οι δύο συμπολίτες τους ανησύχησαν και ειδοποίησαν τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

    Οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία διάσωσης είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, αφού στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου χιονίζει σποραδικά και η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη λόγω της ομίχλης, ενώ η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται από νωρίς σήμερα το πρωί οι έρευνες και sto όρος Πάϊκο για τον εντοπισμό των δύο ορειβατών από τα Γιαννιτσά.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, οι δύο ορειβάτες με πλήρη εξοπλισμό ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι από τα Γιαννιτσά με προορισμό τις κορυφογραμμές του Πάϊκου για περίπατο στα χιόνια και ορειβασία. Χθες το απόγευμα, όταν ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται, οι συγγενείς τους ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές.

    [04] ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Τα τρακτέρ τους παρέταξαν σε τέσσερα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης οι αγρότες της Θεσσαλίας. Μεταξύ των αιτημάτων τους κυριαρχούν η αύξηση της τιμής των προϊόντων τους, η απορρόφηση της παραγωγής, η ρύθμιση χρεών και ο τερματισμός της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων τους.

    Τα σημεία της εθνικής οδού, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ, είναι οι κόμβοι Συκουρίου, Λάρισας, Μικροθηβών και Μαλγάρων. Παράλληλα, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα στον Φίλιππο Πετσάλνικο. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, ακόμη, σε πολλά βορειοελλαδικά χωριά, αλλά και στο Κιλκίς, τη Βέροια, τη Βοιωτία, την Κορινθία, την Ηλεία, την Πρέβεζα και τη Σάμο.

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το διάλογο και επί δύο χρόνια έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε το νόμο για τους νέους αγρότες και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε το διάλογο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμπράξουν όλοι”.

    Από την πλευρά τους, οι αγρότες, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα προβούν ακόμη σε αποκλεισμούς, ζητούν συνάντηση εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. “Ο αγώνας μας προβλέπεται χρονοβόρος. Αν μέσα στα επόμενα χρόνια δεν λυθούν τα προβλήματά μας, οι αγρότες θα εξακολουθήσουν να βγαίνουν στους δρόμους, γιατί για εμάς δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει αγώνας”, είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών, κ.Νασίκας, που εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος από τη συμμετοχή των παραγωγών στις κινητοποιήσεις.

    Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, κάλεσε τους αγρότες να συζητήσουν τα αιτήματά τους με τον υπουργό Γεωργίας.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ : ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

    Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της διάταξης για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    “Υπάρχει το αίσθημα ευθύνης των βουλευτών, σύμφωνα με την εντολή που έχουν από τον ελληνικό λαό και όλοι σε αυτό το αίσθημα ευθύνης peihaqwo}m”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, χαρακτηρίζοντας υπερβολικά τα όσα λέγονται περί κομματικής πειθαρχίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η διάταξη για τις ΔΕΚΟ θα ψηφιστεί, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τη θέση της και πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια για την εξυγίανση ζημιογόνων και ελλειμματικών επιχειρήσεων πρέπει ως πρώτο βήμα να ξεκινήσει από αυτή την αλλαγή”.

    Τόνισε ότι πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσει το θέμα στη Βουλή η ΝΔ.

    [06] 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Mε την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, ύστερα από σχετική απόφαση της ΟΤΟΕ. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα της απεργίας, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της διοίκησης του βορειοελλαδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να προβάλλουν τα αιτήματά τους.

    Στο μεταξύ, με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά, αναμένεται να συναντηθούν αύριο οι απεργοί, προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική εξεύρεσης λύσεων, στο πλαίσιο του ομίλου της Εθνικής.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις των απεργών αποτελούν μέσο πίεσης για να αναβληθεί η πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και να διατηρηθεί ο ρόλος της ως μοχλού ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας.

    [07] ΣΤΟ 4,4% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναμένεται να κλείσει στο 4,4%.

    Η πτώση αποδίδεται στη μείωση της διεθνούς τιμής των καυσίμων, τη συγκράτηση των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των αυξήσεων που δόθηκαν στους μισθωτούς.

    [08] ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ 50ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο μικρά κοριτσάκια και μία πενηντάχρονη γυναίκα στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα νερά ορμητικού χειμάρρου που δημιουργήθηκε από τη σφοδρή καταιγίδα. Το αυτοκίνητο οδηγούσε η Μυρσίνη Σκαρλάτου, η οποία γλίτωσε από θαύμα, ενώ νεκρές είναι η Μαρία Φυντανίδου 2,5 ετών, η αβάπτιστη αδελφή της 4 μηνών και η 50χρονη Όλγα Σαμαρά.

    Η καταιγίδα που έπληττε τη Λέσβο ήταν σφοδρότατη και η υποδομή του νησιού αποδείχθηκε ανεπαρκής. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε ενώ dgliouqc^hgjam πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν και στη Σάμο, τη Ρόδο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, συμφώνησε να επιτρέψει στους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών να επιθεωρήσουν 8 επιπλέον χώρους, στους οποίους εικάζεται ότι κρύβονται όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ITAR-TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση εκπροσώπου του Κρεμλίνου, οι Ιρακινοί ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συναντήσουν αμέσως τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, και να προσφέρουν άδεια μερικής επιθεώρησης στους συγκεκριμένους χώρους.

    Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απειλήσει ότι θα επιτεθούν κατά του Ιράκ, εάν δεν επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν την προεδρική κατοικία για απαγορευμένα όπλα, ενώ το Ιράκ, μέχρι στιγμής αρνούνταν τέτοιου είδους έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση της εθνικής τους κυριαρχίας. Ε.Ρ.

    [10] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Οι βάσεις των ρωσικών πυραύλων S-300 θα εγκατασταθούν οπωσδήποτε στην Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα “Αγών”.

    Όπως είπε, οι βάσεις υποδοχής των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων είναι έτοιμες και “θα έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση”.

    Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη, ότι “ οι πύραυλοι με τη μεταφορά τους στην Κύπρο θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι και ήδη εκπαιδεύεται κατάλληλο προσωπικό”.

    Σε ερώτηση αν η εγκατάσταση των πυραύλων “φέρνουν την Κύπρο “πιο κοντά στην ειρήνη ή στον πόλεμο” ο κ. Κληρίδης απάντησε πως “καμιά φορά για να πετύχεις την ειρήνη χρειάζεται να προσεγγίσεις τον πόλεμο”.

    “ Δε νομίζω, όμως πρόσθεσε, ότι οι πύραυλοι μας φέρνουν πιο κοντά στον πόλεμο. Αν ήθελαν να κάμουν πόλεμο ( σ.σ. εννοεί προφανώς την Τουρκία) μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σωρό άλλα πράγματα.”

    Στην ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις, που αναμένονται στο κυπριακό, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, απάντησε ότι “δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα, αλλά σίγουρα, δεν θα είναι οι συζητήσεις, αυτό “το ατέλειωτο βιολί” που ήταν μέχρι τώρα”.

    Τέλος, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Ελλάδα, τόνισε, πως “ οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά και στη βάση, ανάμεσα στον απλό κόσμο”.

    [11] ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, αναγορεύθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τόσο “ευγενική απόφαση της Ακαδημίας”, όπως ανέφερε.

    Πρόσθεσε δε, ότι “το πολυπόθητο όραμα της ειρήνης συγκινεί ιδιαίτερα τον κυπριακό λαό που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τα δεινά του πολέμου, της βίας και της αδικίας”, ενώ αναφερόμενος στο έργο της Ακαδημίας υπογράμμισε ότι “πέρα από το επιστημονικό της έργο, συμβάλλει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των εθνών, ώστε να γίνονται σεβαστές οι έννοιες της δικαιοσύνης και των βασικών θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων των λαών”.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, Βλαντιμίρ Πιρούμοφ, μιλώντας για τον κ. Κληρίδη, επεσήμανε ότι “το διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ανάστημά σας και οι συνεχείς προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με ειρηνικά μέσα, κέρδισαν την βαθιά μας εκτίμηση”.

    Στην τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Κύπρου, Μιλτιάδης Χαχολιάδης.

    Από ρωσικής πλευράς παρέστη ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ και ο πρόεδρος του Γεωπολιτικού Ινστιτούτου Ασφάλειας και Στρατηγικών Ερευνών, Νικολάϊ Κάρασοφ.

    [12] Ε. ΜΠΑΚΑΡΤΖΙΕΦ : ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Επίσημη πρόσκληση από τη Μόσχα για συμμετοχή στις επικείμενες βουλγαρορωσικές διαβουλεύσεις με θέμα τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ.

    Μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο κ.Μπακαρτζίεφ σημείωσε ότι σκοπός των επικείμενων διαβουλεύσεων στη Μόσχα θα είναι η προετοιμασία νέας συμφωνίας για την προμήθεια και την τράνζιτ μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

    Να σημειωθεί ότι η διεξαγωγή των επικείμενων διαβουλεύσεων συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Στογιάνοφ με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον πρόεδρο της εταιρίας φυσικού αερίου “Γκάζπρομ”, Ρεμ Βιάχιρεφ, στο περιθώριο του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το περασμένο Σάββατο.

    [13] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την αυριανή επίσκεψη του γερμανού προέδρου Ρόμαν Χέρτσογκ, στο Κίεβο, θα δοθεί στη συμπαραγωγή του μεταγωγικού αεροσκάφους Αn -70 από τη Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Γαλλία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass.

    Ο γερμανός Πρόεδρος τόνισε ότι έχει ενδιαφέρον η συμπαραγωγή του αεροσκάφους, ενώ οι γερμανοί ειδικοί υπεύθυνοι για την κατασκευή του θα ανακοινώσουν τα τελικά συμπεράσματα στα τέλη Ιουνίου του 1998.

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνγκελ δήλωσε ότι το σχέδιο κατασκευής αεροσκάφους με ευρωπαϊκά standards και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ουκρανικού Αn -70 αποτελεί ενδιαφέρον και από πολιτική και από τεχνολογική άποψη.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το Κίεβο έχει λάβει οικονομική βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων μάρκων από τη Γερμανία για την ενεργοποίηση του σχεδίου. Λ.Μ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 2 February 1998 - 12:51:58