Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-30

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (του Γενικού Διευθυντή Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ROBLES : ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [02] ΝΕΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ν. ΜΠΕΡΝΣ

  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

  • [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΓΕΣΑΣΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [07] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [08] Ο ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [09] ΣΙΓΗ ΛΕΠΤΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [10] ΕΕ:ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

  • [11] Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (του Γενικού Διευθυντή Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [12] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ROBLES : ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    ‘’Οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας που είναι και ο μόνος αποτελεσματικός φορέας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει με ασφάλεια τις χώρες μέλη του. Η Ε.Ε δεν έχει μηχανισμό για να επέμβει ενεργά και αποτελεσματικά, ενώ στα κράτη μέλη της, δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, η οποία ασκείται μόνο σε διακυβερνητικό επίπεδο’’.

    Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jose Maria Gil Robles, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη της Ενωσης σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Robles απέρριψε την παρατήρηση ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα στο θέμα των Ιμίων, τονίζοντας ότι έπραξε ότι μπορούσε να πράξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Δηλαδή να καταδικάσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και να εγκρίνει ψηφίσματα για σεβασμό των εξωτερικών συνόρων και σύνορα για την Ευρώπη είναι τα νησιά του Αιγαίου.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Robles σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ελληνικό κράτος ξέρει πως να τα υπερασπισθεί -εννοώντας προφανώς την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης-.

    Πάντως, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σχολίασε το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες της Ενωσης, οι οποίες δε θέλουν μέχρι στιγμής να υπάρχει ΚΕΠΠΑ και προτιμούν να υπάρχει ένα καθεστώς σε διακυβερνητικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε πως δεν είναι επαρκές και ότι ο ίδιος θα ήθελε η Ευρώπη να έχει κοινή εξωτερική πολιτική.

    Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Robles διευκρίνισε ότι ‘’τυχόν συμμετοχή της θα έχει το χαρακτήρα ενός διαλόγου για κοινωνικά θέματα, όπως το Κουρδικό, τη μετανάστευση, τα ναρκωτικά, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος θα τη βοηθήσει να εξευρωπαϊστεί και πάντως δε θα αφορά διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην Ενωση.

    Αναφερόμενος στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Robles ξεκαθάρισε ότι κανένας όρος ή προϋπόθεση δεν υπάρχει για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, δηλαδή έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προέβλεψε ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ θα κυρωθεί από όλες τις χώρες μέχρι τα τέλη του 1998 ή αρχές του 1999, ενώ για το θέμα της διεύρυνσης και της εξέτασης των υποψηφίων κρατών, υπογράμμισε ότι η παρέμβαση του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις.

    ‘’Πρέπει -είπε- να εισακουστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού ληφθούν οι αποφάσεις που θα αφορούν όλους, όχι μόνο αυτούς που θα συμμετέχουν, αλλά και αυτούς που θα είναι εκτός ΕΕ’’.

    Τέλος, ο κ. Robles προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα πληρεί τους όρους και θα μπει στην ΟΝΕ το 2001, ενώ για τη Βρετανία είπε ότι αυτό θα γίνει, κατά την εκτίμησή του, το 2002.

    [02] ΝΕΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Νέες αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει το Φεβρουάριο η Τουρκία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και υπενθύμισε ότι και τον Ιανουάριο η Τουρκία είχε προαναγγείλει ασκήσεις, που τελικά δεν έγιναν.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η ΥΠΑ θα εκδώσει τις σχετικές οδηγίες για τις περιπτώσεις όπου οι τουρκικές ασκήσεις θα είναι σύμφωνες με το καθεστώς που ισχύει στην περιοχή και στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

    Η Αγκυρα έχει δεσμεύσει εφτά περιοχές, που βρίσκονται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ν. ΜΠΕΡΝΣ

    Με το νομάρχη θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο θα συναντηθεί στις 12.30’ το μεσημέρι ο πρέσβης των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο των επαφών του με τις τοπικές αρχές της πόλης.

    Στις 7.30’ το βράδυ θα κόψει την πίτα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε εκδήλωση που θα γίνει σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Μακεδονία Παλάς”, ενώ στις 8.30’ αύριο το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που θα δοθεί στην ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου “La Salle”.

    Η ναυαρχίδα θα καταπλεύσει αύριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη οργανώνει συλλαλητήριο στην πύλη του λιμανιού για τις 7 το βράδυ του Σαβββάτου.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

    Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Χαρακτήρισε ανίκανη την ηγεσία του Υπουργείου, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή.

    “Δεν υπάρχει στρατηγική, ιεράρχησης στόχων και προτεραιοτήτων. Το υπουργείο δεν ξέρει πού να επιμείνει, ποιες συμμαχίες να συνάψει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Λιόλιος, που εξέφρασε το φόβο ότι οι Έλληνες αγρότες “θα βγουν παντελώς χαμένοι” από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ατζέντας 2000 για τα μεσογειακά προϊόντα.

    Διευκρίνισε ότι υπάρχει κάποια συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείου, τόνισε ωστόσο ότι αυτή δεν έχει αποτελέσματα, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και συζήτηση για τα καυτά προβλήματα, καθότι το υπουργείο δεν συμβουλεύεται τη συσσωρευμένη πείρα του συνεταιριστικού κινήματος.

    Σύμφωνα με τον κ.Λιόλιο, η ανικανότητα της ηγεσίας του υπουργείου εκδηλώνεται και στο πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας στην Ελλάδα νομοθεσίας. “Ο πρωθυπουργός επέδειξε ευαισθησία για τον αγροτικό κόσμο και φρόντισε για την επίλυση πολλών ζητημάτων, όμως το πρόβλημα δημιουργείται στην εφαρμογή των νόμων. Το υπουργείο είναι ανίκανο να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες διατάξεις”, υποστήριξε.

    Οσον αφορά ειδικά τον υφυπουργό Γεωργίας, Δημήτρη Σωτηρλή, ο κ.Λιόλιος ισχυρίστηκε ότι αυτός ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι η Ekk\da συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις ομάδες παραγωγών και τα οπωροκηπευτικά. “Ερευνήσαμε σχετικά και αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κατανομή των Κοινοτικών κονδυλίων με μηδέν προϋπολογισμό”.

    Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ συμπαρίσταται και βοηθά στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, σημείωσε ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με όλα τα αιτήματα, κυρίως με εκείνα για μη εφαρμογή του μητρώου αγροτών και του νόμου γενικότερα. Άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον συνδικαλιστικών ηγεσιών, που δεν έχουν καταλάβει ποιος είναι ο νέος ρόλος τους και πώς πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Διευκρίνισε άλλωστε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο.

    [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΓΕΣΑΣΕ

    Σε κινητοποιήσεις σε οκτώ νομούς της Ελλάδας κατέρχονται σήμερα και τις αμέσως επόμενες ημέρες οι αγροτικοί σύλλογοι που απαρτίζουν τη ΓΕΣΑΣΕ, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το λάδι και τα εσπεριδοειδή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους νομούς Άρτας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Κορινθίας, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου σειρά έχει η Θεσσαλονίκη, όπου οι οργανώσεις της ΓΕΣΑΣΕ εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις 5 του μηνός στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

    Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 14ης AGROTICA, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας, Χρήστος Φάκας. Σύμφωνα με τον κ.Φάκα, το λάδι επωλείτο το 1997 σχεδόν στη μισή τιμή από ό, τι το 1996 (700 έναντι 1600 δραχμών), ενώ τα εσπεριδοειδή κινδυνεύουν φέτος “να μείνουν στα δέντρα”, λόγω των περιορισμένων εξαγωγών.

    Προκειμένου να βρεθεί λύση, τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ έχουν τη Δευτέρα συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους το Υπουργείο Γεωργίας θα προωθήσει το θέμα του ελληνικού ελαιόλαδου και των εσπεριδοειδών στο Συμβούλιο των Υπουργών. Επιπλέον, θα εξεταστεί το θέμα της Agenda 2000.

    Πάντως, εάν η συνάντηση αυτή δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να εξετάζει το ενδεχόμενο αποκλεισμού των δρόμων, αφού αυτή η τακτική δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Γεωργίας απέναντι στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αγροτών, ο κ.Φάκας τόνισε: “Διαφωνούμε με το Υπουργείο Γεωργίας, κυρίως για τον τρόπο επικοινωνίας με τους αγρότες. Δεν υπάρχει διάλογος”.

    Όσον αφορά, τέλος, την Agenda 2000, η ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ καλεί το Υπουργείο Γεωργίας να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στη σύσταση επιτροπής, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να συμφωνηθεί μια ενιαία θέση που θα προβάλλεται στα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    H Τουρκία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα νότια της χώρας για αεροπορική επιδομή κατά του Ιράκ.

    “Καμία τουρκική συνεισφορά δεν πρέπει να αναμένεται σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, η οποία δεν εγκρίνεται από την τουρκική κυβέρνηση”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε γραπτή ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ.Ετσεβίτ προσθέτει ότι “μία νέα στρατιωτική παρέμβαση κατά του Ιράκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από την διπλωματική προσπάθεια, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα στην Τουρκία”.

    Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την πρώτη ανοιχτή έκφραση αντίθεσης της Άγκυρας στην αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, μετά την πρόσφατη διάσταση απόψεων Ουάσινγκτον-Βαγδάτης.

    “Οι ΗΠΑ όχι μόνο απέτυχαν να ενθαρρύνουν το διάλογο και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, αλλά επίσης νιώθουν άβολα με τις προσπάθειες των μελών της Ρωσία, της Κίνας και της Γαλλίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, κατέληξε ο κ.Ετσεβίτ.

    Ε.Ρ. [07] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε ένα διεθνές προτεκτοράτο για το διάστημα των επόμενων δύο ετών, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα που θα καθορίζει το μέλλον της περιοχής και του αλβανικού πληθυσμού της, πρότεινε σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνασπισμού του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Ο κ.Ρουγκόβα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές. “Οι Αλβανοί θα αποδεχτούν μια μεταβατική περίοδο δύο ετών υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας, κατά την οποία θα οργανωθεί δημοψήφισμα για το καθεστώς της”, είπε συγκεκριμένα ο κ.Ρουγκόβα.

    Σε ανεπίσημο δημοψήφισμα που έγινε το 1991 και το οποίο δεν αναγνώρισε ποτέ το Βελιγράδι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου που σήμερα αποτελεί σερβική επαρχία.

    Ο κ.Ρουγκόβα κατήγγειλε “την καταπίεση της σερβικής αστυνομίας κατά του αλβανικού λαού, καθώς κάθε άλλη ενέργεια βίας στο Κοσσυφοπέδιο”, χωρίς όμως να σχολιάσει τη δράση της παράνομης οργάνωσης “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου”, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του ως “παρανοϊκά άτομα”.

    Στο μεταξύ, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι, έκανε έκκληση για μια ειδική συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η βουλευτής του κόμματος, Τζοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση “να παρουσιάσει μία σειρά από μέτρα που θα έχουν ως στόχο την επανεγκαθίδρυση της τάξης και του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου”. Μάλιστα η κ. Ταμπάκοβιτς υποστήριξε ότι “διαφορετικά πολιτικά σχήματα και κυβερνήσεις στον κόσμο συζητούν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η δική μας κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην αλβανική τρομοκρατία και στις διαμαρτυρίες των Σέρβων”, προτείνοντας στην κυβέρνηση να αντιδράσει, προκειμένου να αποφύγει την μαζική έξοδο Σέρβων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

    Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, περίπου 2.000 Σέρβοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Ζβεκάνι, καταλογίζοντας στις σερβικές αρχές “ανικανότητα” να επιλύσουν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κατοικείται κατά 90% από αλβανικό πληθυσμό.

    Ε.Ρ.

    [08] Ο ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τη δέσμευση και την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της Κύπρου για την ένταξή της στην κοινότητα , επανέλαβε ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης, επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, σε συνέντευξή του στο Στρασβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη διεύρυνση της κοινότητας.

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Βαν Ντεν Μπρουκ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές από πολιτικής, γεωπολιτικής, εμπορικής και στρατηγικής πλευράς. Σημειώνοντας ότι κατανοεί πολιτικά την ανυπομονησία της Τουρκίας, εξέφρασε την απορία του γιατί η Αγκυρα αντιδρά στο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση αφού για πρώτη φορά, όπως είπε, “οι “15” εκφράστηκαν στο συμβούλιο κορυφής του Λουξεμβούργου στις 13 Δεκεμβρίου υπέρ της επιλεξιμότητας της Τουρκίας”.

    Η Κομισιόν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την Τουρκία ώστε να ενδυναμωθεί η τελωνειακή ένωση μαζί της, ωστόσο τόνισε ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ “υπάρχουν και προβλήματα όπως οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, το κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά χρειάζεται και η συνεργασία της άλλης πλευράς”.

    Χαρακτήρισε την Τουρκία ως “μια ειδική περίπτωση υποψηφιότητας”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “είμαστε υπέρ του διαλόγου μαζί της”. En\kkou, πρόσθεσε, η βρετανική προεδρία έκανε προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι εντάσεις με την Τουρκία και αυτή να δεχθεί να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.

    [09] ΣΙΓΗ ΛΕΠΤΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Έκκληση προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο ακίνητοι για ένα λεπτό στη θέση που βρίσκονται στις 12 ώρα το μεσημέρι απηύθυνε ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι, ζητώντας τους να εκφράσουν μ’ αυτό τον τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους για το στρατιωτικό, όπως είπε, καθεστώς που εφαρμόζει η Σερβία.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο κ. Ντεμάτσι χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαία την αντίσταση που πρέπει να προβάλλουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στην πολιτική του Βελιγραδίου, η οποία, όπως είπε “προσπαθεί να οξύνει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και να προκαλέσει ανάφλεξη”.

    [10] ΕΕ:ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Την άμεση εφαρμογή σχεδίου για την προώθηση δημιουργίας ζωνών ασφαλείας για τους Κούρδους στο Ιράκ ή την Τουρκία αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. για να αποτρέψουν νέο κύμα προσφύγων, ενόψει μάλιστα ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στο Ιράκ.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλής Βρετανίας, Τζακ Στρο, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση υλοποίηση του σχεδίου, παρά την αντίθεση των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προειδοποιούν πως η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα θα δυσκολέψει πολύ τους πρόσφυγες που διώκονται στη χώρα τους και αναζητούν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη.

    Ο κ. Στρο επιχείρησε ωστόσο να υποβαθμίσει το θέμα δημιουργίας ζωνών ασφαλείας για τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας πως βασική προτεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση των συνόρων τους καθώς όπως υποστήριξε, η πλειοψηφία των Κούρδων που ζητούν άσυλο δεν είναι “γνήσιοι πρόσφυγες” αλλά οικονομικοί μετανάστες.

    Η νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. προβλέπει την ειδική εκπαίδευση του προσωπικού αερομεταφορών ώστε να αναγνωρίζουν τα πλαστά έγγραφα αλλά και την καταδίωξη των οργανωμένων συμμοριών που προσπαθούν να περάσουν λαθραία πρόσφυγες στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει η μαζική έξοδος των Κούρδων.

    Ωστόσο, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Ισπανία εκφράζουν αντιρρήσεις ως προς το μέρος του σχεδίου το οποίο αφορά την άμεση κράτηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών οι οποίοι δε φέρουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα εισόδου και ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη πρακτική. Ωστόσο πολλές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης pqojeil]mou να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι πρόσφυγες που έφθασαν πρώτα στην Ιταλία πρέπει να ζητήσουν άσυλο από εκεί.

    Το θέμα ανησυχεί ιδιαίτερα την Γερμανία και την Αυστρία οι οποίες έχουν ήδη μεγάλες κοινότητες προσφύγων και δεν επιθυμούν την είσοδο και άλλων Κούρδων οι οποίοι με πλαστά έγγραφα θα ζητήσουν άσυλο. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Μάνφρεντ Κάντερ, κάλεσε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, να “μοιραστούν” το φορτίο υπόθαλψης των προσφύγων καθώς η Γερμανία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σ.Α.

    [11] Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του, Λιονέλ Ζοσπέν σήμερα στο Παρίσι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Εμπερ Βεντρίν, αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα από το Γάλλο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ενώ θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της χώρας του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο στο Παρίσι.

    Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Ζοσπέν τόνισε πως η ΠΓΔΜ ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση προς τη δημοκρατία, διατηρώντας καλές σχέσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τις ευρω- ατλαντικές δομές, και πρόσθεσε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει την προσπάθεια αυτή.

    Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού των δύο χωρών υπέγραψαν πέντε συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς της αρμοδιότητάς τους. Σ.Α.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (του Γενικού Διευθυντή Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [12] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που παίρνει ολοένα και περισσότερο η δράση των Αλβανών εξτρεμιστών στο Κόσοβο, ανησυχεί όχι μόνο τη Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, αλλά και την ηγεσία της Αλβανίας, η οποία θεωρεί ότι η ανάπτυξη των τρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και τη γειτονική ΠΓΔΜ, μοιραία θα βοηθήσει στην αύξηση της επιρροής των ακραίων στοιχείων και στην ίδια την αλβανική επικράτεια, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

    Όμως η τρομοκρατική δραστηριότητα του αυτοαποκαλούμενου “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου”, φαίνεται ότι προβληματίζει και τις ΗΠΑ, που φοβούνται ότι η εξάπλωση της αλβανικής εξτρεμιστικής δραστηριότητας, μπορεί να ανάψει τη φωτιά του πολέμου sto μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής, με καταστρεπτικές συνέπειες για τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ενώ άμεσες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα η οποία σε μια τέτοια περίπτωση, θα δεχθεί αναγκαστικά το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών διπλωματικών κύκλων, το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, που μπορεί γρήγορα να καταστρέψει την ειρηνευτική συμφωνία που πέτυχαν οι ΗΠΑ στη Βοσνία. Ενώ όπως πρόσφατα σημείωνε η εφημερίδα “Ουάσιγκτον Τάιμς”, από αφορμή την επίσκεψη στη Σερβία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, οι αμερικανοί θεωρούν ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Κόσοβο, έτυχαν μικρής ενθάρρυνσης από ορισμένες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να πάρει η ίδια την πρωτοβουλία για την επίλυση ενός ακόμη δύσκολου Ευρωπαϊκού προβλήματος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γκέλμπαρντ, προειδοποίησε τον “Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου” να προσέξει τις ενέργειές του, δηλώνοντας με έμφαση ότι “οι ΗΠΑ αντιτίθενται αποφασιστικά στη βία στο Κοσσυφοπέδιο” και προειδοποιώντας τους Αλβανούς Φοιτητές του Κοσόβου, ότι θα απολέσουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, “εάν οι διαμαρτυρίες τους δεν έχουν τον χαρακτήρα ειρηνικών διαδηλώσεων”.

    Τη δράση της παραστρατιωτικής αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποίησε περισσότερες από 50 επιθέσεις στο Κόσοβο, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 60 αστυνομικών και πολιτών, αποκήρυξε όπως είναι γνωστόν και η επίσημη Αλβανία.

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας Φατός Νάνο, κατ’ επανάληψη δήλωσε το τελευταίο διάστημα ότι “η Αλβανία υποστηρίζει τη δράση του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου”, ενώ ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, μιλώντας προ ημερών στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι στελέχη της οργάνωσης αυτής εκπαιδεύθηκαν στην Αλβανία.

    Όπως είναι γνωστό, ο “Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου” επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και εκτός εδάφους του Κοσόβου, οργάνωσε επιθέσεις και στις δυτικές περιοχές της ΠΓΔΜ, που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από αλβανόφωνους. Ειδικότερα δε ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο δικαστήριο της πόλης Γκόστιβαρ, στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς και τις επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα στις πόλεις Κουμάνοβο και Πρίλεπ, στις 4 Ιανουαρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών αυτοκινήτων της Σκοπιανής αστυνομίας και την πρόκληση μεγάλων υλικών ζημιών.

    Η δραστηριότητα όμως της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης, επικεντρώνεται κυρίως στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση, εξαιτίας της οποίας ο αρχηγός των Γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μομσίλο Πέρισιτς αλλά και οι επιτελείς του, να θεωρούν- σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου του Βελιγραδίου- ως “ρεαλιστική” την έκρηξη εθνικιστικών συγκρούσεων, εντάσσοντας την περιοχή στη ζώνη “άμεσης προτεραιότητας” για τις ενέργειές τους.

    Ποιοι όμως κρύβονται πίσω από τον “Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου” και ποιοι έχουν συμφέρον από τις τρομοκρατικές τους em]qceier, εξ’ αιτίας των οποίων έχει αυξηθεί στο έπαρκο η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο, όπου το αλβανικό στοιχείο αποτελεί το 90% περίπου του πληθυσμού;

    Οι αιτιάσεις, ότι πίσω από τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις μπορεί να κρύβονται οι Σερβικές μυστικές υπηρεσίες ή ο Μιλόσεβιτς “προκειμένου να επαναληφθεί το σενάριο που παίχθηκε το 1991 στην Κροατία και το 1992 στη Βοσνία, ώστε να δικαιολογηθεί η επέμβαση των Σερβικών δυνάμεων”, δεν φαίνονται και τόσο σοβαρές. Πολύ περισσότερο που η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, θα μπορούσε να σημάνει την οριστική απώλεια για το Βελιγράδι αυτής της Σερβικής επαρχίας, η οποία θεωρείται ως λίκνο του Σερβικού πολιτισμού.

    Από την άλλη, το γεγονός ότι οι τρομοκράτες δρουν πάντα στο σκοτάδι και δεν πραγματοποιούν ανοιχτές εμφανίσεις, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ολιγομελή ομάδα, η οποία δρα όπως οι συνήθεις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ίσως είχε δίκαιο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας και μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ράντμιλο Μπογκντάνοβιτς, όταν δήλωνε πριν λίγες μέρες ότι “ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου δεν υφίσταται, αλλά πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, τα οποία προσδίδουν στους εαυτούς τους μεγάλη σημασία”.

    Το ανησυχητικό, είναι ότι ο μετριοπαθής ηγέτης των αλβανοφώνων του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα παραγκωνίστηκε το τελευταίο διάστημα από τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του Μπουκόσι και Ντεμάτσι, οι οποίοι ανοιχτά ζητούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αδιαφορώντας εάν κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε και την έκρηξη του πολέμου στο Κόσοβο. Ενώ προβληματισμό, δημιουργεί και το γεγονός ότι ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, με τη στάση τους έναντι του Βελιγραδίου, ενθαρρύνουν τις αποσχιστικές κινήσεις.

    Κανείς λοιπόν, λόγω του τρόπου με τον οποίο δρα ο “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου”, -παρόμοιο με αυτόν που από το 1974 και μέχρι πρόσφατα “χτυπούσε” στη χώρα μας η “17 Νοέμβρη”- δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοί είναι αυτοί που κινούν τα νήματά του. Αυτό όμως που σίγουρα συμβαίνει, είναι ότι με τη δραστηριότητά τους, οι αυτοχρισμένοι ως “απελευθερωτές” του Κοσσυφοπεδίου, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δυναμιτίζουν την ομαλότητα και την ειρήνη όχι μόνο στο Κόσοβο αλλά σε ολόκληρη τη Βαλκανική.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 1 February 1998 - 14:02:50