Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • [03] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

  • [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΖΑΧΑΡΑΚI -ΤΟΣΕΦΣΚΙ

  • [05] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΤΟΥΣ - 9 ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

  • [06] ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΜΙΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [08] ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟ

  • [09] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΚ

  • [10] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [11] ΚΡΕΜΛΙΝΟ: Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ

  • [12] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [13] Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [14] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία και στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών “διεκδικήσεων”, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα θα κάνει διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση για το χθεσινό επεισόδιο κοντά στις βραχονησίδες Ιμια, όπου δυο τουρκικές πυραυλάκατοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Επίσης, ανέφερε ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν είναι συνηθισμένο jai χαρακτήρισε επικίνδυνη την συμπεριφορά της Τουρκίας για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση για το αν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης είναι υποχρεωτικές για τους προσφεύγοντες σε αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια διαδικασία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, προσθέτοντας ότι όποιος αποδέχεται τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, σέβεται και τις αποφάσεις του.

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    “Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ρύθμιση για το εργασιακό καθεστώς στις υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, όπως ήδη έχει την αποδοχή της κοινής γνώμης”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν κόστος, αλλά πιστεύει ότι αυτές δεν πρέπει να ανασταλούν από το φόβο του πολιτικού κόστους. “Οσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά αντιλήφθηκαν ότι ο στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων δεν επιτυγχάνεται χωρίς την εξυγίανση των ελλειμματικών επιχειρήσεων”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρέππας δεν αποδέχθηκε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα και τόνισε ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να μείνει έξω από την Οικονομική και Νομισματική Ενωση και έξω από τα κέντρα των αποφάσεων, που επηρεάζουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

    [03] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα καταγγείλουν άμεσα η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ “την κυβερνητική παρέμβαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας”, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στη Βόρεια Ελλάδα.

    Οι εργαζόμενοι, που υποστηρίζουν ότι η τροπολογία αντίκειται στο Σύνταγμα και το νόμο 1876/90, θα ζητήσουν, παράλληλα, την παρέμβαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς και των εθνικών και κλαδικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Επιπλέον, προσανατολίζονται και σε άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις, πέρα από τη σημερινή, δεύτερη κατά σειρά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, 24ωρη πανελλαδική απεργία.

    Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκε και σήμερα σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι, στον ΟΤΕ ξεπέρασε το 50%, στις τράπεζες το 60%, στα ΕΛΤΑ -ειδικά στη Θεσσαλονίκη- έφτασε το 95%, και το ίδιο ποσοστό άγγιξε και στον ΟΥΘ. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, το 60% έφτασε συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα και το 90% στα μεγάλα αστικά κέντρα στον ΟΣΕ, ενώ για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ δεν έχουν συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, στοιχεία.

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας, Χρήστου Πρωτόπαπα, εκπροσώπων της διοίκησης και των εργαζομένων στην ΗΒΗ-PEPSICO και αντιπροσωπειών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση 20 ημερών στο τελεσίγραφο που έστειλε η διοίκηση στους 66 εργαζόμενους, προκειμένου να επιλέξουν αυτοί την απόλυση, συνταξιοδότηση ή μετάθεσή τους στις νέες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Στο διάστημα αυτό, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης, με βασικό στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    Το ζήτημα της βιομηχανίας που μετεγκαταστάθηκε στη Βοιωτία, όπου υλοποίησε επένδυση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, θα συζητηθεί και σε αυριανή συνάντηση φορέων της πόλης στη νομαρχία, με ευρύτερο αντικείμενο την αποβιομηχάνιση στο νομό.

    Η αποβιομηχάνιση και οι συνέπειές της στην απασχόληση στην περιοχή θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της υφυπουργού Ανάπτυξης, Αννας Διαμαντοπούλου, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τη διοίκηση του ΕΚΘ, σε επίσκεψή της στις αρχές Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΖΑΧΑΡΑΚI -ΤΟΣΕΦΣΚΙ

    Πραγματοποιείται σήμερα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, νέα συνάντηση οι πρέσβεις της Ελλάδας Χρήστος Ζαχαράκις και της Π.Γ.Δ.Μ. Ιβάν Τόσεφσκι. Ο νέος γύρος συνομιλιών, που αφορά στη διευθέτηση της διαφοράς για την ονομασία των Σκοπίων, τελεί υπό την αιγίδα του Σάιρους Βανς. Είναι , όμως, άγνωστο αν θα συμμετάσχει στη φάση αυτή και ο αναπληρωτής του Μάθιου Νίμιτς.

    [05] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΤΟΥΣ - 9 ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

    Χιονοπτώσεις, προβλήματα στις συγκοινωνίες και τσουχτερό κρύο είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που πλήττουν τη Βόρεια Ελλάδα για τρίτη μέρα.

    Χιονίζει στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίες Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, Θεσσαλονίκης - Κοζάνης στη θέση Καστανιά, Βέροιας προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία - Πέντε Πηγάδια.

    Το κρύο είναι τσουχτερό. Στο Νευροκόπι ο υδράργυρος τις πρωινές ώρες κατέβηκε στους 9 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στη Φλώρινα τους -3, στην Κοζάνη -2, στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη τους -1. Στη Θεσσαλονίκη το θερμότερο τις πρωινές ώρες κατέβηκε στον ένα βαθμό πάνω από το μηδέν, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στο μηδέν.

    [06] ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    Διάβημα διαμαρτυρίας θα επιδώσει σήμερα ο Έλληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα για τη χθεσινή νέα τουρκική ναυτική πρόκληση κοντά στα Ilia.

    Δύο τουρκικές πυραυλάκατοι παραβιάζοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης εισήλθαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολύμνου και μέλη των πληρωμάτων τους άνοιξαν πυρ προς την πλευρά της θάλασσας.

    Στην περιοχή έπλεε η ελληνική κανονιοφόρος “Ναυμαχος”, η οποία ζήτησε την αποχώρηση τους από τα χωρικά μας ύδατα. Τελικά τα τουρκικά σκάφη απομακρύνθηκαν μετά από λίγη ώρα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΜΙΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στη Χάγη. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών , Νετζατί Ουτκάν δήλωσε σήμερα ότι: “δεν υπάρχει λόγος να γίνει η προσφυγή για να επικυρωθεί ότι η εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας καθεστώτος εναερίου χώρου 10 μιλίων είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο”.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των άλλων υπογραμμίζονται και τα εξής: “Το γεγονός ότι καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την εφαρμογή αυτή και το ότι οι διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν άλλους κανόνες ήδη δείχνουν ότι η εφαρμογή αυτή είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.Ο κ Ουτκάν ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που παρά τα έξι μίλια των χωρικών της υδάτων εφαρμόζει καθεστώς εναέριου χώρου με μεγαλύτερο εύρος.

    [08] ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟ

    Διάλογο και όχι προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών αντιπροτείνει στο Θεόδωρο Πάγκαλο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ . Ο κ Ετζεβίτ, που ήταν από τους πρώτους που απάντησε στην πρόταση του Πάγκαλου για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, δήλωσε ότι “σε μία θάλασσα με περίπλοκη δομή όπως το Αιγαίο τα πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν στα δικαστήρια αλλά μόνο με το διάλογο μεταξύ των γειτόνων”. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ακόμη ότι Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο.

    [09] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΚ

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ δήλωσε χθες, αργά τη m}jta, μετά το τέλος των εργασιών του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δεν έχουν τεθεί ειδικές προϋποθέσεις, για τη συμμετοχή της τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι ετέθη θέμα προϋποθέσεων για την Τουρκία στο χθεσινό συμβούλιο, αλλά η πρόταση δεν υιοθετήθηκε.

    Ο Κούκ δήλωσε ακόμη, ότι δεν είναι σκόπιμο να υπεισέλθει κανείς “στις νομικές πτυχές της απόφασης της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου” και ότι αυτό που προέχει, είναι να δεχθεί η Τουρκία να συμμετάσχει στην διάσκεψη, σύμφωνα με την πρόσκληση που της απηύθυναν οι ηγέτες των χωρών μελών.

    Είπε επίσης, ότι ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και την αποδοχή ή όχι της πρόσκλησης από την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τρόπους και προτάσεις για την στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Οι προτάσεις αυτές, είπε ο Βρετανός υπουργός, θα τεθούν υπόψη του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, που θα συνέλθει , πιθανόν τον Μάρτιο, ενώ η Ελλάδα, όπως είπε, έχει συμφωνήσει στην πραγματοποίησή του, κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρόμπιν Κουκ, η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην κοινότητα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι το μόνο που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου, ήταν να διερευνήσει η βρετανική προεδρία τις προθέσεις της Τουρκίας, απέναντι στην συμμετοχή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    “ Είναι αυτονόητο, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι οι αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου, δεν μπορούν να ερμηνεύονται κατά βούληση ή να τροποποιούνται από άλλα κατώτερα όργανα, όπως είναι το συμβούλιο γενικών υποθέσεων. Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Τουρκίας στην Διάσκεψη, αυτές αναφέρονται ρητά στις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής του Λουξεμβούργου.

    [10] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Πρόταση για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία , που θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση , σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος, σε χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική του συνέντευξη, ενόψη των προεδρικών εκλογών, ανέφερε λεπτομέρειες για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από την κυβέρνηση.

    Ο κ.Κληρίδης σχολίασε παλιότερες αναφορές του Βρετανού συντονιστή για το κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, να συμμετάσχουν στην επιτροπή Τουρκοκύπριοι πρόεδροι επιμελητηρίων και άλλων φορέων, ως “μη ικανοποιητική”. Ο Κύπριος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί στους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν σε επίπεδο “κοινοτικής εκπροσώπησης”. Στην περίπτωση αυτή, είπε ο κ. Κληρίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων είναι η αποδοχή εκ l]qour τους της αρχής για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά και της αρχής, ότι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις νόμιμα διεξάγει η κυπριακή κυβέρνηση.

    “ Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ζητά συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και όχι του αυτόκλητου “τουρκοκυπριακού κράτους”. Είπε, ακόμη, ότι η παρατηρούμενη “σκλήρυνση” των τουρκικών θέσεων στο κυπριακό, αποβλέπει περισσότερο στην εκμαίευση παραχωρήσεων, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Κληρίδης υποστήριξε, ότι τελικά οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γιατί γνωρίζουν, πως αν δεν απέχουν θα υπάρξουν περισσότερα ωφελήματα για τους Ελληνοκύπριους. Οσον αφορά τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε κατηγορηματικά, ότι θα παραδοθούν τις συμφωνημένες ημερομηνίες.

    [11] ΚΡΕΜΛΙΝΟ: Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ

    “Η Π.Γ.Δ.Μ είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Γιουγκοσλαβίας με την οποία υπογράφει διακήρυξη συνεργασίας η Ρωσία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Π.Γ.Δ.Μ, Κίρο Γκλιγκόροφ, στη Μόσχα.

    “Οφείλουμε επίσης να υπογράψουμε επίσης διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας βάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για μελλοντικές συμφωνίες”, προσέθεσε ο Γέλτσιν, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Π.Γ.Δ.Μ καθώς και η Π.Γ.Δ.Μ ανήκε στις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ρωσίας. Λ.Μ

    [12] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ως “στρατηγική” του Βελιγραδίου, χαρακτήρισαν οι Αλβανοί πολιτικοί χθες την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας της σερβικής αστυνομίας εναντίον των Αλβανών της σερβικής αυτής επαρχίας.

    “Η στρατηγική αυτή εξυπηρετεί τη Σερβία στο να παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και στο να αποθαρρύνει τις πολιτικές κινήσεις της ηγεσίας του”, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας Πρετς Ζογκάι, ο οποίος θεωρεί την κλιμάκωση της βίας, έκφραση των αρχών του Βελιγραδίου να μην συμμετάσχουν σε διάλογο. “Η βία αυτή δεν έχει προοπτική”, πρόσθεσε και τόνισε ότι η χρήση βίας αντιτίθεται στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας, Σαχίν Κανταρέ θεωρεί ότι η στρατηγική βίας της Σερβίας έχει σκοπό να συντρίψει οποιαδήποτε αντίσταση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που προσπαθούν να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους, ενώ ap]dyse και αυτός τη δημιουργία ακραίων εντάσεων στην περιοχή, στην απροθυμία της Σερβίας να συνάψει διάλογο. “Αν η Σερβία πάρει μέρος σε συνομιλίες, αυτό θα είναι αποτέλεσμα μόνο της ασκούμενης από την ΕΕ πίεση”, είπε ο κ. Κανταρέ, αναφερόμενος επίσης και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για συνομιλίες ανάμεσα στο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μεντιού, υποστήριξε το αίτημα του Ιμπραήμ Ρουγκόβα να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στην επαρχία, προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα σύγκρουσης.

    [13] Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Και η Ιταλία προστέθηκε στην ομάδα των χωρών επαφής για τη Βοσνία, η οποία , μαζί με τις ΗΠΑ εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στην νέα μετριοπαθή κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας, υπό την πρωθυπουργία του Μίλοραντ Ντόντικ.

    Σε κοινή ανακοίνωση οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία απηύθυναν έκκληση σε όλα τα κόμματα της Σερβικής Δημοκρατίας “να συνεργαστούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας”.

    Στην ανακοίνωση περιγράφονταν ως σκοποί της νέας κυβέρνησης η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η διαφύλαξη της ενότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η συνεργασία για την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέητον και τονίζονταν για μια ακόμη φορά η ετοιμότητα της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση στην εκπλήρωση αυτών των στόχων.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι θα παραδώσει το αξίωμα στον κ. Ντόντικ, καθώς η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε το Σάββατο.

    [14] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Στη Μόσχα διέφυγε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, επικαλούμενο δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού του Βελιγραδίου “Αργκουμέντ”.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Κάρατζιτς μεταφέρθηκε με πλήρη μυστικότητα στη Μόσχα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με ειδικό αεροπλάνο της ρωσικής κυβέρνησης και εντός των επόμενων ημερών θα μεταφερθεί στο εσωτερικό της χώρας.

    Όπως σημειώνει το “Αργκουμέντ”, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, “ο Κάρατζιτς βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς πέραν των ανδρών της προσωπικής του φρουράς δεν διαθέτει καμία άλλη προστασία και επομένως η σύλληψή του είναι πολύ εύκολη”.

    Σημειώνεται πως ο διευθυντής του Κέντρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στη Μόσχα, Τόντορ Ντούτινα, διέψευσε το δημοσίευμα του περιοδικού. Από την πλευρά της Ρωσίας δεν υπήρξε μέχρι sticl^r καμία επίσημη αντίδραση για τους ισχυρισμούς του περιοδικού.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 27 January 1998 - 13:00:22