Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΜΙΛΙΩΝ

  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ

  • [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝA ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [04] ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ 2004

  • [06] ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

  • [07] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΕΚΟ

  • [08] ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Η “ΑΓΝΟ” ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η “ΜΟΥΛΤΙΓΚΡΟΥΠ”

  • [10] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

  • [11] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [12] ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ‘’ΣΚΕΝΤΕΡ’’ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ‘’ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ’’

  • [13] ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [14] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

  • [15] ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ: ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΜΙΛΙΩΝ

    Ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι δέκα ναυτικά μίλια και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για όποια αμφισβήτηση έχει.

    Τα δέκα ναυτικά μίλια είναι δεδομένα από το 1931 και μέχρι το 1973 τα αναγνώριζε και η Τουρκία, είπε ο κ. Πάγκαλος και παρατήρησε πως όταν κάτι είναι αποδεκτό από τη διεθνή πρακτική δημιουργεί νομικό πλαίσιο και από μόνο του. Αν η Αγκυρα το αμφισβητεί αυτό μπορεί να προσφύγει στη Χάγη, αλλά τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και για άλλα ζητήματα, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Για τα ελληνικά χωρικά ύδατα σημείωσε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να τα επεκτείνει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα να κινήσει τη σχετική διαδικασία, αλλά όταν αποφασίσει θα το πράξει με τρόπο υπεύθυνο.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει κάποιους όρους αν θέλει να προσεγγίσει στην Ευρωπαική Ενωση και στη χτεσινοβραδινή του συνάντηση με το νέο πρέσβη της γειτονικής χώρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά εχθρότητα με την Τουρκία. Αντίθετα τη συμφέρει να έχει ένα ευρωπαικό προσανατολισμό και κάλεσε την Αγκυρα να πάψει να βλέπει “συνομωσίες” της Ελλάδας.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ

    Το Αιγαίο ήταν και θα παραμείνει ελληνικό. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα το υπερασπιστούν με οποιοδήποτε κόστος, διεμήνυσε χθες από τη Σάμο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι εκτελούν στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια κατάληψης της Σάμου, της Χίου και της Κω.

    Την ανησυχία του για ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο, λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα που στήνει η Αγκυρα για σύγκρουση με στόχο να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝA ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει η Τουρκία στην Ευρωπαική Διάσκεψη εφόσον έχει εκπληρώσει τους όρους και τις προυποθέσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε μια εφόλης της ύλης συνέντευξη τύπου, και διευκρίνισε:”Επειδή οι όροι αυτοί δεν μπορούν να αποδώσουν αμέσως καρπούς πρέπει η Αγκυρα να παρουσιάσει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση που θα αναφέρεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών”.

    Για το θέμα του διαλόγου των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί υπό δύο όρους. Να διατηρήσει η Τουρκία τον ευρωπαικό χαρακτήρα και να συμφωνήσει ότι η τελική αναφορά της διαδικασίας θα είναι το Διθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η σύσταση της epitqop^r εμπειρογνωμόνων ήταν διαδικασία ευρωπαικού χαρακτήρα, ούτε ελληνική, ούτε τουρκική. Όμως από την αρχή φάνηκε η διαφορά των αντιλήψεων. Η ελληνική πλευρά επέμενε στο γράμμα της απόφασης περί της διαδικασίας, αντίθετα από την τουρκική που επέμενε να κάνει προτάσεις χωρίς να την αποδέχεται.

    Αναφερόμενος στο εύρος του εναέριου χώρου επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι τα 10 ναυτικά μίλια είναι κατοχυρωμένα με βάση το διάταγμα του 1931. Και απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοια συμφωνία στον κόσμο, τόνισε:”Η συνείδηση δικαίου επι μακρόν χρονικό διάστημα δημιουργεί δίκαιο. Αυτό είναι μια διεθνής πρακτική, την οποία δεν θέλει να αποδεχτεί η Τουρκία. Το όλο θέμα είναι προς κρίση. Και κανείς δεν εμποδίζει την Τουρκία, αν το επιθυμεί, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του και για άλλα θέματα.

    Ως προς τα αποτελέσματα των επαφών του ειδικού αμερικανού αντιπροσώπου, Τόμας Μίλερ, στην Αγκυρα, για το Κυπριακό, ο κ. Πάγκαλος μετέφερε την εκτίμηση του κ. Μίλερ πως “τα πράγματα δεν δείχνουν ενθαρρυντικά”. Παρόλα αυτά ο κ. Μίλερ τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ενώ ενδέχεται να αναλάβει πρωτοβουλία και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με το νέο πρέσβη της Αγκυρας στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν απεργάζεται την απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ενωση. Αντίθετα και οι δύο λαοί έχουν κάθε συμφέρον η συμβίωση τους να είναι ομαλή και η Τουρκία να βαδίζει προς την Ευρώπη.

    Ο κ. Πάγκαλος δεν θέλησε να σχολιάσει τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Ισμαήλ Τζεμ, είπε χαριτολογώντας:”Δεν καταλαβαίνω τι εννοούσε περί βουνού και ποντικιού”.

    [04] ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών πραγματοποίησε απροειδοποίητα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Κώστα Γείτονα, τον υφυπουργό Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και άλλους συνεργάτες του, επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία και την παθολογική κλινική και συνομίλησε με ασθενείς.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ 2004

    Δεν ευσταθούν οι ερμηνείες δυνατότητας ανάθεσης έργων κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τον έλεγχο των έργων των Ολυμπιακών.

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή θα κατατεθούν όλες οι απόψεις, πάντως υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για τη διαφάνεια και ότι θα υπάρχει αυστηρότατος προληπτικός δικαστικός έλεγχος από τριμελή επιτροπή δικαστικών. Τέλος είπε ότι θα υπάρχει εκ των προτέρων έλεγχος όλων των συμβάσεων πάνω από 100.000.000 δραχμές.

    [06] ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

    Το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης θα έχει εγκατασταθεί ως το καλοκαίρι και προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Γεωργαράκης, υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Συμπλήρωσε ότι στις μελέτες συμμετείχε και διεθνείς οργανισμός, ο οποίος συμφώνησε ότι η συγκεκριμένη θέση είναι και η καταλληλότερη για την εγκατάσταση του ραντάρ.

    Ο Φίλιππος Κωνσταντίνου, καθηγητής του Πολυτεχνείου, που συνέταξε τη μελέτη διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η ακτινοβολία του ραντάρ είναι χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε απόσταση 50 μέτρων είναι 4.000 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο.

    Αντίθετα, ο Αντώνης Μαντζάρης, πρόεδρος της κοινότητας Περαίας, κατηγόρησε τον κ.Κωνσταντίνου ότι ψεύδεται. Είπε επίσης ότι δεν έχει γίνει μελέτη σκοπιμότητας για το που πρέπει να τοποθετηθεί το ραντάρ και υποστήριξε ότι αυτό θα είναι παλμικό και οι τιμές του πεδίου θα είναι 12.000 μεγαλύτερες από τις επιτρεπτές.

    Τόνισε ότι οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων πρόκειται σύντομα να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    [07] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΕΚΟ

    “Παγώνει” αύριο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ΔΕΚΟ.

    Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων είναι η διάταξη του φορολογικού, που αφορά την αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

    Η ΓΣΕΕ απέρριψε χθες τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση της επίμαχης διάταξης επιμένοντας να αποσυρθεί.

    Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν και μέσω των συλλογικών συμβάσεων, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να ρυθμίζει με νόμο τα πάντα μέσα στις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Μανώλης.

    [08] ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Η “ΑΓΝΟ” ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

    Εκκληση στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας “ΑΓΝΟ” να μη συναινέσουν στην πρόταση του υπουργείου Γεωργίας για μετατροπή της συνεταιριστικής επιχείρησης σε ανώνυμη εταιρία, απευθύνει η κομματική oqc\mysg Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

    Κάτι τέτοιο θα σημάνει ξεπούλημα της “ΑΓΝΟ” και θα ανοίξει ο δρόμος για να μπουν σε περιπέτειες οι εργαζόμενοι, η παραγωγική μονάδα και όσοι κινούνται γύρω απ αυτή, επισημαίνει το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της γαλακτοβιομηχανίας και κατηγορεί τον υφυπουργό Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, ότι εξαπολύει μύδρους κατά των διοικούντων τα τελευταία χρόνια την “ΑΓΝΟ”, αλλά δεν παίρνει και κανένα μέτρο για την απομάκρυνση τους και την εξυγίανση της επιχείρησης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η “ΜΟΥΛΤΙΓΚΡΟΥΠ”

    Μήνυση κατά του βουλγαρικού κράτους και του υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ θα καταθέσει η πολυεθνική εταιρεία “Μούλτιγκρουπ”, ανακοίνωσε στη Σόφια ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ραντοσλάβ Νένοφ, σε μία περίοδο που πήραν τη μορφή ανοιχτού πολέμου με τη Βουλγαρική κυβέρνηση οι σχέσεις του πανίσχυρου αυτού οικονομικού ομίλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για "ξέπλυμα χρημάτων" της KGB και του πρώην καθεστώτος Ζίβκωφ.

    Ο κ.Νένοφ προειδοποίησε ότι θα ζητήσει αποζημίωση 100.000 δολαρίων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και για τις ηθικές και υλικές ζημιές που έχει υποστεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχει διατάξει εναντίον του το βουλγαρικό υπουργείο εσωτερικών.

    Ο πρόεδρος της “Μούλτιγκρουπ”, Ιλία Παβλόφ, υποστήριξε πως “παρά τις επίσημες διαψεύσεις, το υπουργείο εσωτερικών εξακολουθεί να αφαιρεί τα διαβατήρια από τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας, εμποδίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ομαλή λειτουργία της”.

    Η πολυεθνική εταιρεία “Μούλτιγκρουπ”, έχει διαμορφώσει ένα εξαιρετικά αρνητικό "προφίλ" στη βουλγαρική κοινή γνώμη, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του βουλγαρικού τύπου, επιδίδεται και σε παραοικονομικές δραστηριότητες, όπως οι εταιρίες παροχής κάθε είδους προστασίας.

    Στα τέλη του περασμένου έτους, η “Μούλτιγκρουπ” συγκρούστηκε με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ιβάν Κόστοφ, καθώς αρνήθηκε να πωλήσει στο βουλγαρικό δημόσιο τις μετοχές που έχει στη βουλγαρορωσική εταιρία φυσικού αερίου “Τοπένερτζι”. Το αποτέλεσμα ήταν το βουλγαρικό κράτος, που εκπροσωπείται από την εταιρία “Μπουλγκάργκαζ” να αποχωρήσει από την “Τοπένερτζι”.

    Το δίκτυο των αγωγών διανομής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία ελέγχεται από τη “Μπουλγκάργκαζ”, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να παρεμποδίσει την “Τοπένερτζι” να λειτουργεί ως άμεσος αντιπρόσωπος της ρωσικής “Γκάζπρομ”.

    Οι διαφωνίες μεταξύ της Σόφιας και της Μόσχας, για τους όρους προμήθειας του ρωσικού αερίου και την “τράνζιτ” μεταφορά του για τρίτες χώρες, μέσω Βουλγαρίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τις σχετικές diapqaclate}seir, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διμερείς συμφωνίες για τα θέματα αυτά από την 1η Ιανουαρίου του 1998.

    [10] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

    Παρόλο που ο Νομάρχης της Σκόδρας, Γκιουζίν Ποντγκορίτσα, παραιτήθηκε το μεσημέρι, η ένταση παραμένει.

    Μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας, με την οποία εκατοντάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος απαιτούν την απομάκρυνση από την πόλη του, του διευθυντή του αστυνομικού τμήματος, Μιτάτ Χαβάρι και των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκονται στη Σκόδρα, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας συναντήθηκαν με το γενικό διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας, Σακόλ Μπάρε.

    ‘’Ο διορισμός του διευθυντή του αστυνομικού τμήματος είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών και όχι των πολιτικών δυνάμεων’’, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπάρε.

    Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στο αλβανικό κοινοβούλιο, όπου ο υπουργός Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα ενημέρωσε για την κατάσταση στην πόλη Σκόδρα.

    Ο κ. Τσέκα κατηγόρησε ανοιχτά το Δημοκρατικό Κόμμα, επισημαίνοντας ότι ‘’δεν είναι τυχαίο ότι στη Νομαρχία, που είναι ακόμα στα χέρια οπλισμένων ανθρώπων , κάθε στιγμή βρίσκονται και μερικοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος’’.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνελήφθησαν τρία άτομα τα οποία και μεταφέρθηκαν στα Τίρανα.

    [11] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, άρχισε σήμερα στο Βελιγράδι, συνομιλίες με εκπροσώπους των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή, για τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης στη Σερβία, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 1997.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, οι οποίες ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Σερβίας για τις θέσεις και απόψεις τους αναφορικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθυστέρησαν αρκετά λόγω των επανειλημμένων εκλογικών διαδικασιών στη Σερβία για την ανάδειξη του Προέδρου της.

    Κανένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στη νέα Βουλή της Σερβίας δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο αριστερός συνασπισμός “Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία” εξέλεξε 110 βουλευτές, ενώ 82 βουλευτές εξέλεξε το “Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα” του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι jai 45 βουλευτές το “Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης” του Βουκ Ντράσκοβιτς. Η Βουλή της Σερβίας αριθμεί συνολικά 250 έδρες, και σ’ αυτήν, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν οκτώ συνολικά κόμματα και συνασπισμοί.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς θα ολοκληρώσει εντός των ημερών τις διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή της χώρας και στη συνέχεια θα παραδώσει σε κάποιον υποψήφιο ενός κόμματος την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Μιλουτίνοβιτς θα δώσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε αυτόν που θα του προτείνει ο συνασπισμός “Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία”, ο οποίος και διαθέτει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή. Ο συνασπισμός αυτός, εκτός απροόπτου, θα προτείνει για νέο πρωθυπουργό, το σημερινό επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης, Μίρκο Μαριάνοβιτς.

    [12] ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ‘’ΣΚΕΝΤΕΡ’’ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ‘’ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ’’

    ‘’Στόχος της οργάνωσης “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου” είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου και η ένωση όλων των αλβανικών περιοχών με τη μητέρα Αλβανία, έτσι ώστε όλοι οι Αλβανοί να ζουν μαζί, σε ένα κράτος’’, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Σεράγεβο ‘’Slobodna Bosna’’, ένας από τους επικεφαλής της παράνομης τρομοκρατικής αυτής ομάδας, ο οποίος παρουσιάσθηκε με το ψευδώνυμο ‘’Σκεντέρ’’.

    Ο αυτοαποκαλούμενος ‘’Σκεντέρ’’, δήλωσε ακόμη ότι ο ‘’Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου’’ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει το στόχο του, ακόμη και με πόλεμο και πρόσθεσε ότι η παραστρατιωτική αυτή ομάδα δραστηριοποιείται σε τρεις περιοχές : ‘’Στο Κοσσυφοπέδιο, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ και σε μια τρίτη περιοχή’’, την οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει, λέγοντας ότι είναι ακόμη νωρίς να γίνεται λόγος γι’ αυτήν.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο ‘’Σκεντέρ’’ ανέφερε ακόμη ότι ο ‘’Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου’’ ιδρύθηκε το 1991 στο Κοσσυφοπέδιο και όχι στο εξωτερικό, όπως εικοτολογείται, από πρώην αξιωματικούς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και από ορισμένους άλλους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε ξένες χώρες.

    Ο ‘’Σκεντέρ’’ διέψευσε ότι πίσω από τον ‘’Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου’’, βρίσκεται κάποιο από τα αλβανικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου και πρόσθεσε ότι αυτά αρνούνται να διοχετεύσουν πληροφορίες για την παραστρατιωτική αυτή οργάνωση και για το λόγο αυτό λίγα πράγματα, μέχρι σήμερα, είναι γνωστά για τις δραστηριότητες της ομάδας αυτής.

    Η εφημερίδα ‘’Slobodna Bosna’’ γράφει ότι πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη ενός εκ των ηγετών του ‘’Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου’’ σε ξένο έντυπο.

    Τα τελευταία δύο χρόνια, η παράνομη αυτή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για περίπου 50 τρομοκρατικές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 70 άτομα.

    [13] ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στην αποσύνθεση και την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, αποβλέπουν οι πρόσφατες εκρήξεις βομβών, που σημειώθηκαν στο Κουμάνοβο, το Πρίλεπ και το Γκόστιβαρ και την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ο αυτοαποκαλούμενος “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου”, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό "Πουλς" των Σκοπίων, διατυπώνοντας τρεις εκτιμήσεις για την ταυτότητα των δραστών αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών : ΄Οτι μπορεί να πρόκειται για έργο Αλβανών εξτρεμιστών, Σέρβων πρακτόρων ή ακόμη και ανθρώπων της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, για την καλλιέργεια κινδυνολογίας, ενόψει των εκλογών που το προσεχές φθινόπωρο θα διεξαχθούν στη χώρα.

    "Μπορεί να υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για τον εμπνευστή των εκρήξεων στο προαύλιο του δικαστηρίου του Γκόστιβαρ και των αστυνομικών τμημάτων στο Πρίλεπ και το Κουμάνοβο, το μήνυμα που φέρει η ηχώ τους όμως είναι ένα και μοναδικό: η εξουσία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών", σημειώνει στο δημοσίευμά του ο σχολιαστής του περιοδικού Μπράνκο Γκιόργκιεφσκι και παρατηρεί ότι η λογική του στρατιωτικού τρόπου δράσης του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου” στην ΠΓΔΜ, πρέπει να αναζητηθεί στους λόγους που οδήγησαν την ίδια οργάνωση, μετά την μακρόχρονη παθητική αντίσταση, να αρχίσει παρόμοια δραστηριότητα και στο Κόσοβο : δηλαδή στην πρόκληση και διατήρηση συνεχούς αστάθειας και ανασφάλειας, σε περίπτωση που ο διεθνής παράγοντας εμμείνει στη διατήρηση του Κοσόβου εντός των συνόρων της Σερβίας.

    Σχολιάζοντας τις απόψεις των δύο αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, του PDPA και του NDP, ότι “οι εκρήξεις είναι συνέπεια της πολιτικής άνευ αρχών που ασκεί η σημερινή εξουσία κυρίως στον τομέα των διεθνικών σχέσεων”, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι τα γεγονότα του Γκόστιβαρ και οι δίκες που ακολούθησαν, σίγουρα σηματοδότησαν με τον τρόπο τους την έναρξη της αναμέτρησης με τον αλβανικό εξτρεμισμό στην ΠΓΔΜ. Αναρωτιέται δε "μήπως οι εκρήξεις αποτελούν προειδοποίηση ότι ο αλβανικός εξτρεμισμός στην ΠΓΔΜ δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή και πρέπει ακόμα να λαμβάνεται υπόψη".

    Αναζητώντας πιθανό Σερβικό "δάκτυλο" πίσω από τη δράση του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου", το "Πουλς" παρατηρεί ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Κόσοβο θα μπορούσε να σημαίνει για τη Σερβία το τέλος όλων των εθνικών αποτυχιών σ΄ αυτή την περιοχή. "Αν ληφθεί υπόψη το πολεμικό δυναμικό που υπάρχει στη διάθεση της, η Σερβία, θα μπορούσε αναμφισβήτητα να βγει νικητής από τον πόλεμο αυτό, διαπράττοντας μία εθνική κάθαρση, που συμπεριλαμβάνει και την οριστική λύση του “προβλήματος του Κοσόβου”, γράφει το Σκοπιανό περιοδικό. Που εκτιμά ότι η επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα από το αν αυτή οφείλεται στη δράση του αλβανικού εξτρεμισμού ή σε άλλες αιτίες, αποτελεί σταθερά η οποία είναι συνεχώς προς το συμφέρον της σερβικής πολιτικής.

    Τέλος, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα μήπως οι εκρήξεις έχουν σχέση με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τις προγραμματισμένες για το τέλος του έτους εκλογές, ο αρθρογράφος του "Πουλς", αναφέρει τις καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO- DPMNE, ότι "'όλα αυτά τα έχει σκηνοθετήσει η κυβέρνηση, πρόκειται για παλιές κομμουνιστικές μεθόδους με τις οποίες, επιχειρείται να προκληθεί αστάθεια και ανασφάλεια στο κράτος" και υπογραμμίζει: "Τα αίτια των εκρήξεων, μπορούν να αναζητηθούν στην προσπάθεια πρόκλησης κρατικής αστάθειας, η οποία, μετά απ’ όλα τα σκάνδαλα, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο λιθαράκι στο μωσαϊκό που πρέπει να εξασφαλίσει σε κάποιον τη νίκη στις επικείμενες εκλογές. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες οδηγούν προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης, στηρίζονται στη δημιουργία ενός κλίματος που προειδοποιεί για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο κράτος σε περίπτωση που την εξουσία κατακτήσει κάποιος άλλος, ο οποίος θα επιλέξει την οδό της αντιπαράθεσης".

    Καταλήγοντας το "Πουλς", επικρίνει τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, τα οποία, με εξαίρεση το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα, δεν προώθησαν την ψήφιση διακήρυξης κατά της τρομοκρατίας και μία διακομματική συμφωνία, η οποία θα βασιζόταν στη φροντίδα για την συνοχή του κράτους και την ασφάλεια των πολιτών του.

    [14] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Η Γεωργία απέκλεισε χθες την πιθανότητα να προβεί σε μονομερείς κινήσεις προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας και κάλεσε τη Μόσχα να φερθεί ανάλογα στο θέμα των περιοχών της Αμπχαζίας και της νότιας Οσετίας, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν αυτονόμηση από την Τυφλίδα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Γεωργίας, Μιχαήλ Ουκλέμπα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα δεν θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί απευθείας με τις δημοκρατίες της Αμπχαζίας και της νότιας Οσετίας, “προσπερνώντας” την Τυφλίδα. “Τα ζητήματα αυτά είναι παρόμοια και για τη Ρωσία και για τη Γεωργία και γι’ αυτό τα δύο κυρίαρχα κράτη πρέπει να σκεφτούν καλά τις κινήσεις τους”, είπε.

    Κατά την περίοδο 1992-93 οι αποσχιστικές δυνάμεις στην Αμπχαζία εξεδίωξαν το στρατό της Γεωργίας από την περιοχή, σ’ ένα πόλεμο κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 10.000 άτομα. Η Γεωργία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποστήριξε τους εξεγερθέντες, παρόλο που αποδέχτηκε κατόπιν την παρουσία ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, ως μέρος της ανακωχής που υπεγράφη το Μάιο του 1994.

    Όσον αφορά τη νότια Οσετία, της οποίας το αυτόνομο καθεστώς κατήργησε η Γεωργία το 1990, οι αποσχιστικές δυνάμεις της περιοχής νίκησαν το γεωργιανό στρατό το 1991, επιδιώκοντας επανένωση με τη ρωσική δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και από το 1992 ισχύει ανακωχή.

    [15] ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ: ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Έκκληση προς τις χώρες που συμμετέχουν με δυνάμεις τους στην eiqgmeutij^ διαδικασία στη Βοσνία να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να συλληφθούν οι εγκληματίες πολέμου απηύθυναν χθες ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος και η νομπελίστας Έλι Γουίσελ, της ειδικής ομάδας δράσης.

    Στην ανακοίνωση της ομάδας αναγνωρίζεται ότι μια τέτοια επιχείρηση σύλληψης των υπόπτων με τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων ενέχει προφανείς κινδύνους, τους οποίους πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο τονίζεται ότι προκύπτουν σοβαρότεροι κίνδυνοι αν δε συλληφθούν οι ύποπτοι και συνεχίσουν να ασκούν πολιτική και οικονομική εξουσία στη Βοσνία, υπονομεύοντας την ειρηνευτική διαδικασία.

    Μέχρι τώρα, η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ Δύναμη Σταθεροποίησης έχει προτιμήσει να αρκεστεί στη διπλωματική πίεση προκειμένου να αναγκάσουν τη Γιουγκοσλαβία, την Κροατία και τη Βοσνία να παραδώσουν τους υπόπτους που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τους.

    Επίσης, η ειδική ομάδα δράσης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει απόφαση κατά την οποία τα κράτη θα πρέπει να κατάσχουν και να “παγώσουν” τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που καταζητούνται από το δικαστήριο της Χάγης.

    Η ομάδα ειδική δράσης υποστηρίζεται από το “Ίδρυμα Εικοστού Αιώνα”, μη κομματικού οργανισμού που χρηματοδοτεί αναλύσεις θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άλλων πολιτικών ζητημάτων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 22 January 1998 - 03:51:02