Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-17

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 19:23 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Ζ] Π.Γ.Δ.Μ.
  • [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [Θ] ΕΥΡΩΠΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
  • [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ
  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [05] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο Ν.ΜΑΖΙΩΤΗΣ
  • [07] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ Ο Ν.ΜΑΖΙΩΤΗΣ
  • [08] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [09] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ 4 ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΦΛΕΪΡ"
  • [10] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [12] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
  • [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [13] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Ν.ΤΣΕΚΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [15] ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΚΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [16] 29 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΌΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [Ζ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [17] ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
  • [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΥΣ S-300 ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η "ΜΙΛΛΙΕΤ"
  • [Θ] ΕΥΡΩΠΗ

  • [19] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Ε.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Καταχωρήθηκε: 10:40 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Τους 14 πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα ενημέρωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηλίας Κλής και τους εξέθεσε τις πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, αλλά και την εμφάνιση τουρκικών αλιευτικών κοντά στα Ιμια.

    Προκλητική η Άγκυρα, κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 17:05 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που απαγορεύει τη λειτουργία του Κόμματος Ευημερίας που επιβεβαιώνει ότι οι συνταγματικοί θεσμοί στη γειτονική χώρα δεν λειτουργούν . Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν συμβάλλουν προς την πολιτική σταθερότητα και επιβεβαιώνεται η θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές ώστε να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες.

    [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:03 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να θέσει εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει μια δημοκρατική χώρα. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, τον οποίο συνόδευε Νίκολας Μπερνς. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το θέμα και διακήρυξε την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του από το Ηράκλειο της Κρήτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα αλλά ταυτόχρονα θα ενδιαφερθεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    Για πρωτοφανείς εξελίξεις έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα αυτά μετατρέπουν σε εφιάλτη το φόβο των δυτικών για τον ισλαμικό κίνδυνο.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Καταχωρήθηκε: 18:03 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από τη Λάρισα αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα για τους αγρότες. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους αγρότες στην τύχη τους και δεν έκανε κανένα έργο υποδομής και εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών. Χαρακτήρισε ανεπαρκή και αδαή τον κ. Τζουμάκα και έκανε λόγο για ανύπαρκτη υπεράσπιση των συμφερόντων των ελλήνων αγροτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής του κόμματός του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου, στη μεταρρύθμιση του υπουργείου γεωργίας, τη μείωση των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και τη μείωση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά μηχανήματα.

    [05] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 17:05 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Την άποψη ότι οδεύουμε σε διαμελισμό του Αιγαίου, επανέλαβε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε δε ότι αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς, για τις οποίες, όπως υπογράμμισε, δεν αντέδρασε η κυβέρνηση, ζητώντας τουλάχιστον να φύγουν οι αμερικανικές βάσεις της Σούδας και του Άραξου, κάτι που έκανε το ΚΚΕ, πραγματοποιώντας μάλιστα πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κάτι που θα επαναλάβει και κατά τις επόμενες ημέρες.

    Η κ. Παπαρήγα είπε μάλιστα πως εκτιμά ότι ίσως ήδη έχει μοιραστεί το Αιγαίο και απλά δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αναφορικά με τα ποσοστά. Προέβλεψε δε και τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αν αυτό πιστέψουν κάποιοι ότι βολεύει την υλοποίηση των σχεδίων τους, ενώ σημείωσε ότι ''δεν έχυσε το αίμα του ο ελληνικός λαός στην Εθνική Αντίσταση για να παραχωρούνται ελληνικά εδάφη χωρίς να έχει αναγγελθεί πόλεμος''. Αναφορά έκανε πάντως και για κατάργηση των εθνικών συνόρων με Συμφωνίες όπως του Μάαστριχτ καθώς και μέσω του ΝΑΤΟ.

    Δρυμύτατη επίθεση έκανε και κατά του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τον τρόπο αυτόν τα 400 χιλιάδες περίπου άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους θα αφεθούν στο έλεος των ιδιωτών.

    Για τις επενδύσεις στη χώρα μας τόνισε ότι γίνονται εκεί που χρειάζεται το λιγότερο εργατικό δυναμικό και δεν έχουν καμία σχέση με τις την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Κάλεσε μάλιστα τους ανέργους να οργανωθούν κατά κλάδο και να έχουν επαφή με το αντίστοιχο εργατικό σωματείο και τα συνδικάτα να δώσουν κοινό αγώνα με τους ανέργους.

    Αναφερόμενη στην ''ΑΓΝΟ'', είπε ότι οδηγείται σε χρεοκοπία προκειμένου να μπουν και στη βορειοελλαδική αγορά ιδιωτικές εταιρείας γάλακτος της Αθήνας και του εξωτερικού, παράλληλα όμως επέρριψε ευθύνες και στο συνεταιριστικό κίνημα, επειδή όπως είπε συνεχίζει να χειροκροτεί την κυβερνητική πολιτική. Κάτι ανάλογο, πρόσθεσε ισχύει και για την ''ΒΑΛΚΑΝ'', η οποία αν κλείσει θα μονοπωληθεί ο χώρος από ιδιωτική εταιρεία.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και στους κατοίκους της περιοχής Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, που αγωνίζονται κατά της καναδικής εταιρείας TVX, τονίζοντας ότι πατριωτισμός δεν είναι μόνον η διαφύλαξη των συνόρων μας αλλά και η διαφύλαξη του ορυκτού μας πλούτου.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σχετικά με τα κυκλώματα ναρκωτικών ή τρομοκρατίας, υπογράμμισε ότι συνήθως συλλαμβάνονται κάποια άτομα όχι όμως οι εγκέφαλοι οι οποίοι είναι καλά προστατευμένοι και βρίσκουν τρόπους να διαφεύγουν τη σύλληψη.

    Τέλος χαρακτήρισε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ως φιάσκο, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την ύπαρξη του θεσμού και την ύπαρξη ιδιωτικών καλλιτεχνικών γραφείων που λυμαίνονται τον τομέα του Πολιτισμού.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο Ν.ΜΑΖΙΩΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:03 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 10η ανακρίτρια, ο 27χρονος Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων". Ο Μαζιώτης οδηγήθηκε στη συνέχεια στις φυλακές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του χαρακτήρισε τη δίωξή του πολιτική, αφού, όπως είπε, είναι γνωστό ότι ανήκει στο χώρο των αναρχικών, και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Μαζιώτης υποστήριξε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του, στο Καματερό Αττικής, δεν είναι δικά του.

    Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που είναι προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών, απόπειρα εκρήξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

    [07] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ Ο Ν.ΜΑΖΙΩΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 10:58 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Απολογείται σήμερα στην 10η ανακρίτρια, ο 28χρονος Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων".

    Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που είναι προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών, απόπειρα εκρήξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

    Ο Μαζιώτης αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες και υποστηρίζει ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του, στο Καματερό Αττικής, δεν είναι δικά του.

    [08] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ

    Καταχωρήθηκε: 10:40 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού Δημήτρη Χορν. Ο μύθος του θεάτρου πέθανε χθες σε ηλικία 77 χρονών σε κλινική της Αθήνας, μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

    Ο Χορν, γιος του θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χορν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940.

    Ιστορικές έχουν μείνει οι ερμηνείες του σε θεατρικά έργα όπως "Το μακρύ ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα", "Ιβάνοφ", "Δον Ζουάν", "Ριχάρδος ο Γ'", ενώ αξέχαστες θα μείνουν οι ερμηνείες του στις κινηματογραφικές ταινίες "Η κάλπικη λίρα", "Μια ζωή την έχουμε", "Αλίμονο στους νέους", "Το κυριακάτικο ξύπνημα", "Το κορίτσι με τα μαύρα".

    Ήταν ο πρώτος διευθυντής της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης μετά την μεταπολίτευση.

    Παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή την οποία στήριξε ηθικά στη δημιουργία του Ιδρύματος Γουλανδρή.

    Τη λύπη του για το θάνατο του Δημήτρη Χορν εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και σύσσωμος ο πολιτικός, καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της χώρας.

    Όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, η κηδεία του μεγάλου ηθοποιού θα γίνει σύμφωνα με την επιθυμία του, σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς δημόσιες εκδηλώσεις.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [09] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ 4 ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΦΛΕΪΡ"

    Καταχωρήθηκε: 10:40 Ώρα Ελλάδος

    ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Αγνοείται η τύχη των τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών, του υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου "Φλέϊρ", το οποίο βυθίστηκε 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Χάλιφαξ στον Καναδά.

    Πρόκειται για τους Ζαννή Γεωργούλη πλοίαρχο, Πολυχρόνη Ψωμά υποπλοίαρχο, Σπυρίδωνα Φερεντίνο γ'μηχανικό και Ιωάννη Βεναρδή μάγειρα.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, πνίγηκαν τουλάχιστον 15 από τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου.

    [10] ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 10:40 Ώρα Ελλάδος

    ΠΕΙΡΑΙΑΣ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Νέοι αποκλεισμοί λιμανιών από το πρωί από τους αλιείς οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, σε ότι αφορά τη φορολόγησή τους.

    Κλειστά είναι τα λιμάνια Βαθύ στο Καρλόβασι της Σάμου, των Φούρων Ικαρίας, της Σητείας, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Λέρου και της Καλύμνου.

    Αισθητές αρχίζουν να γίνονται οι ελλείψεις σε τρόφιμα, κυρίως στη Λέρο και στην Κάλυμνο.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:03 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Σύσκεψη για το θέμα των ψαράδων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ εκπροσώπων ψαράδων, σφουγγαράδων και των αρμόδιων υπουργών. Ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς διατύπωσαν τη νέα θέση της κυβέρνησης, οι αλιείς και οι σφουγγαράδες να αποδίδουν Φ.Π.Α. κατ΄αποκοπή, δηλαδή μία φορά το χρόνο μέσω των εμπόρων και ανάλογα με τη χωρητικότητα του σκάφους. Παράλληλα η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αιτήματα των ψαράδων.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές οι εκπρόσωποι των αλιέων ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν τοπικές συνελεύσεις στα νησιά όπου τα λιμάνια παραμένουν αποκλεισμένα. Πάντως οι εκπρόσωποι των ψαράδων του Ηρακλείου και της Σητείας δήλωσαν ότι αίρεται αμέσως ο αποκλεισμός. Κλειστά παραμένουν τα λιμάνια Βαθύ στο Καρλόβασι της Σάμου, των Φούρων Ικαρίας, των Χανίων, της Λέρου και της Καλύμνου.

    [12] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 10:58 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Σε μείωση από 20.000 έως και 50.000 δραχμές στις τιμές των εισιτηρίων για υπερατλαντικές πτήσεις, αλλά και για το Λονδίνο, προχώρησε η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Η εταιρεία, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μειώνει τους ναύλους από όλη την Ελλάδα προς Νέα Υόρκη και Βοστώνη από 167.000 σε 130.000 δραχμές. Για Μόντρεαλ από 174.000 σε 135.000, Τορόντο από 181.000 σε 135.000, ενώ το εισιτήριο για Λονδίνο μειώνεται στις 70.000 τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την Αθήνα. Οι νέες μειωμένες τιμές θα ισχύσουν μέχρι την 31η Μαρτίου 1998.

    [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [13] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Καταχωρήθηκε: 19:23 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Παιχνίδια για γερά νεύρα περιλάμβανε η 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Ο αγώνας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα που έγινε στην Πάτρα έπρεπε να πάει στην παράταση για να αναδείξει τον νικητή. Ο κανονικός αγώνας έληξε 72-72, αφού σε νεκρό χρόνο ο Μικ δεν κατόρθωσε να ευστοχήσει και στις δύο ελεύθερες βολές και να δώσει τη νίκη στους πατρινούς. Στην παράταση ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να επικρατήσει άνετα με 94-86 και να πάρει το ροζ φύλο του αγώνα. Κορυφαίος για μία ακόμη φορά ο Πρέντρακ Στογιάκοβιτς με 41 πόντους.

    Δίκαια νίκησε σήμερα ο Ηρακλής το Περιστέρι στο Ιβανώφειο με 78-70. Οι "κυανόλευκοι" πραγματοποίησαν σπουδαία εμφάνιση και πήραν τους πολύτιμους βαθμούς.

    Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι η Δάφνη πήρε στο τέλος του αγώνα τη νίκη από τον Παπάγου με 78-77, ενώ ο Πανιώνιος κέρδισε εύκολα τη Λάρισα με 91-63. Τέλος ο Σπόρτινγκ επιβλήθηκε του Ηρακλείου με 82-64.

    Αυτή την ώρα στο ΟΑΚΑ, διεξάγεται το σημαντικότερο παιχνίδι της ημέρας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς θέλει την νίκη ώστε με ενδεχόμενη ήττα του Ολυμπιακού από τον Άρη να πιάσει κορυφή. Από την άλλη, ο Γιάννης Ιωαννίδης θεωρεί το σημερινό παιχνίδι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η "Ενωση" στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

    Η αυλαία της αγωνιστικής θα πέσει αύριο με το ντέρμπι Άρης - Ολυμπιακός στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Οι "κίτρινοι", παρά τις πολλές απουσίες θα υποδεχτούν αύριο στις 6:40 το απόγευμα, την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς, που θα αγωνιστεί χωρίς τους Τάρλατς, Φασούλα και Νάκιτς. Ο Άρης, θα προσπαθήσει, χωρίς τους Σοκ και Ορτίθ, να παρουσιάσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να πάρουν τη νίκη, παρά τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θέλει να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ έχουν ως εξής:

    Απόλλων Πατρών - ΠΑΟΚ 86-94

    Ηρακλής - Περιστέρι 78-70

    Δάφνη - Παπάγου 78-77

    Πανιώνιος - Λάρισα 91-63

    Σπόρτιγκ - Ηράκλειο 82-64

    ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (το παιχνίδι διεξάγεται αυτή την ώρα). Το ημίχρονο του αγώνα έληξε 37-24.

    Άρης - Ολυμπιακός (ο αγώνας θα γίνει αύριο στις 18:40).

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [14] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Ν.ΤΣΕΚΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 19:23 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε. - του Κλέαρχου Λιάτη)

    Τις πληροφορίες περί προθέσεως υποβολής παραίτησης διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Νεριτάν Τσέκα, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι σύντομα θα παραιτηθούν ο υπουργός Εσωτερικών και ο Γραμματέας Δημόσιας Τάξης της Αλβανικής κυβέρνησης Ντρε Λεγκίθι.

    "Δεν υπάρχει καμία αίτηση για παραίτηση ούτε από εμένα ούτε από το κ. Λεγκίθι", είπε ο κ. Τσέκα και κατηγόρησε με σκληρά λόγια ορισμένες εφημερίδες που, όπως είπε, "εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη στρατηγική για την αποσταθεροποίηση της χώρας".

    Αναφερόμενος στα τελευταία σοβαρά επεισόδια σε μερικές πόλεις της χώρας, ο κ. Τσέκα είπε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση και να προκαλέσουν την εντύπωση ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει κράτος. Ωστόσο, όπως είπε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, ο αριθμός των εγκληματικών ενεργειών μειώνεται συνεχώς. "Αν πριν 6 μήνες η αστυνομία ήταν εκείνη που φοβόταν τους εγκληματίες, τώρα οι εγκληματίες φοβούνται την αστυνομία", κατέληξε ο κ. Τσέκα.

    [15] ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΚΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:23 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε. - του Γιάννη Γιάννη)

    Μακάβριο κυνήγι με σκοπό τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων άρχισε ο δήμος Δυρραχίου στην κεντρική Αλβανία. Αυτή τη φορά τη θέση των κυνηγετικών όπλων κατέλαβαν τα φρέσκα συκώτια και το δηλητήριο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Γκαζέτα Σκιπτάρε" υπάλληλοι του δήμου αργά τη νύχτα, όταν η κίνηση των ανθρώπων στους δρόμους έχει αραιώσει, αρχίζουν το κυνήγι των αδέσποτων σκυλιών. Κυνηγός σκυλιών αναφέρει στην προαναφερόμενη εφημερίδα πως μέχρι τώρα σκότωσε 50 σκυλιά. Ως δόλωμα χρησιμοποιούνται φρέσκα κρέατα, στη συνέχεια τα σκυλιά μπαίνουν σε αυτοκίνητο του δήμου και οδηγούνται έξω από την πόλη όπου θανατώνονται με δηλητηριασμένο κρέας.

    Όπως αναφέρει η αλβανική εφημερίδα, η μακάβρια αυτή "εκστρατεία" του δήμου Δυρραχίου άρχισε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, λόγω της αύξησης των σκυλιών του δρόμου, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο δήμος Τιράνων. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι για κάθε έναν σκύλο που θανατώνεται ο δήμος προσφέρει και την ανάλογη αμοιβή, εφόσον ο "κυνηγός" προσκομίσει ως πειστήριο την ουρά του σκοτωμένου ζώου.

    [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [16] 29 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΌΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 17:05 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε. - του Νίκου Φραγκόπουλου)

    Είκοσι εννέα ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σοβαρά από ισχυρή έκρηξη μεθανίου που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο ορυχείο λιγνίτη Σόκο στην περιοχή Σοκομπάνια στη νότια Σερβία. Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν ακόμη γνωστά.

    Η κυβέρνηση της Σερβίας κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στις οικογένειες των άτυχων ανθρακωρύχων απέστειλαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και όλη η πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

    [Ζ] Π.Γ.Δ.Μ.

    [17] ΧΑΝΤΖΙΣΚΙ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:23 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (Μ.Π.Ε.)

    Την εμμονή στη θέση της ΠΓΔΜ ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση στο θέμα του ονόματος της χώρας, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. Μπλαγκόϊ Χαντζίσκι, σε συνέντευξή του στη σκοπιανή εβδομαδιαία εφημερίδα "Φόκους".

    Ο Χαντζίσκι επισημαίνει ότι το ένα τρίτο των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του την αναγνώρισαν με το συνταγματικό της όνομα και προσθέτει ότι σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, το πρόβλημα του ονόματος είναι θέμα αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η λύση θα πρέπει να βρεθεί, αφού ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου που είχε καθιερώσει την περιγραφική ονομασία FYROM. Κατά τον κ. Χαντζίσκι, τα Σκόπια δέχτηκαν το περιγραφικό αυτό όνομα διότι είχαν ανάγκη να συνδεθούν με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών μια σειρά από συμφωνίες. Τώρα, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει μια νέα απόφαση, βάσει της οποίας, η ΠΓΔΜ να αναγνωρίζεται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο Σκοπιανός υπουργός διευκρινίζει ότι οι διαφορές με την Ελλάδα παρατάθηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι γιατί ήταν δυνατόν να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού, αλλά γιατί αναζητείται λύση που θα περιέχει το συνταγματικό όνομα του κράτους και θα σέβεται το δικαίωμα της Ελλάδας να αποκαλεί την ΠΓΔΜ με όνομα που θα περιέχει κάποιον προσδιορισμό.

    Πάντως ο Μπλαγκόϊ Χαντζίσκι εκτιμά ότι μετά την ανάδειξη στην εξουσία της κυβέρνησης Σημίτη δημιουργήθηκε πιο θετικό κλίμα και η κατάσταση σήμερα είναι πολύ ευνοϊκή.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ είχε δηλώσει ότι η ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα βρισκόταν σε ισχύ μόνο για δύο με τρεις εβδομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων απάντησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε τονίσει τότε πως πρόκειται για προσωρινό όνομα διαρκείας 3-4 μηνών.

    Σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από το θέμα του ονόματος ανέφερε σαν παράδειγμα τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με την Αλβανία. Συγκεκριμένα είπε ότι η Αλβανία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και κατ΄επέκταση δεν μπορούσαν να υπογραφούν συμφωνίες, καθώς η Ελλάδα δεν δεχόταν να υπογραφεί συμφωνία, δίχως να αναφέρεται το όνομα ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χαντζίσκι έχουν υπογραφεί 16 συμφωνίες μεταξύ Σκοπίων και Αλβανίας, συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, χωρίς να αναφέρονται τα ονόματά τους.

    Το γλωσσικό πρόβλημα και οι σχέσεις Σκοπίων - Βουλγαρίας

    Σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας για το γλωσσικό ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, είπε ότι τον τελευταίο καιρό η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να συνδεθεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και επομένως είναι υποχρεωμένη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους γείτονες άρα και με τα Σκόπια.

    Το μόνο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι το γλωσσικό καθώς η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη "Μακεδονικής" γλώσσας, είπε ο κ. Χαντζίσκι και διατύπωσε την πρόταση της χώρας του, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν να εκδίδονται σε δύο αντίτυπα. Το ένα, που θα μεταφέρεται προς επικύρωση στη Βουλή των Σκοπίων, να αναφέρει ότι οι συμφωνίες υπογράφονται στη "Μακεδονική" και τη Βουλγαρική γλώσσα και το άλλο, που θα υποβάλλεται προς επικύρωση από τη Βουλγαρική Βουλή, να αναφέρει ότι οι διμερείς συμφωνίες υπογράφονται στην Βουλγαρική και την επίσημη γλώσσα του κράτους της ΠΓΔΜ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη "Μακεδονικής" γλώσσας και η Βουλή της χώρας δεν επικυρώνει συμφωνίες στις οποίες αναφέρεται ότι υπογράφονται στη Βουλγαρική και τη "Μακεδονική" γλώσσα.

    [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΥΣ S-300 ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η "ΜΙΛΛΙΕΤ"

    Καταχωρήθηκε: 17:05 Ώρα Ελλάδος

    ΑΓΚΥΡΑ 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει τη πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και παύει να θεωρεί πρώτης προτεραιότητας το θέμα των πυραύλων S- 300 δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ". Η εφημερίδα αναφέρει, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένους πολιτικούς, ότι αξιολογήθηκε η κατάσταση στους κόλπους της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος δεν θα έχει ποτέ το θάρρος να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους και αποφασίστηκε να μη χτυπήσει η Τουρκία τους S-300 κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή εγκατάστασής τους.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η "Μιλλιέτ", η Τουρκία θα πράξει εκείνο που πρέπει όταν η Κύπρος χρησιμοποιήσει τους πυραύλους. Εξάλλου σύμφωνα με στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας η αεροπορική βάση της Πάφου, που θα εγκαινιαστεί στα τέλη Ιανουαρίου, θα είναι περιορισμένης χρήσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα εγκαινιάσει πρόωρα τη βάση ενόψει των επικείμενων εκλογών ενώ θα τεθεί αργότερα σε λειτουργία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η βάση της Πάφου δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την άμυνα της κατεχόμενης Κύπρου αλλά η λειτουργία της θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως ένα διπλωματικό επιχείρημα και ως παράδειγμα εξοπλισμού.

    Η "Μιλλιέτ" δημοσιεύει ακόμη ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την χρήση όρων όπως "ενσωμάτωση" ή "μερική ενσωμάτωση" των κατεχομένων και χρησιμοποιεί πια τον όρο "μοντέλο ειδικής σχέσης". Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτύξει έντονες σχέσεις με το ψευδοκράτος και τις προσεχείς ημέρες προβλέπεται ότι θα υπογραφούν συμφωνίες κρατικών επενδύσεων και ελευθέρου εμπορίου.

    [Θ] ΕΥΡΩΠΗ

    [19] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Ε.

    Καταχωρήθηκε: 17:05 Ώρα Ελλάδος

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 17 Ιανουαρίου 1998 (ΜΠΕ)

    Με την ευκαιρία της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), οργανώθηκε στις Βρυξέλλες ενημερωτική εκδήλωση, με ομιλητή τον μόνιμο αντιπρόσωπο στη ΔΕΕ, πρέσβη Νικόλαο Κουνινιώτη.

    Κατά την εκδήλωση ο κ.Κουνινιώτης, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΔΕΕ, στη σημερινή δραστηριοποίηση της, στην εμπλοκή της στις επιχειρήσεις επιβολής του εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην αποστολή της πολυεθνικής συμβουλευτικής αστυνομικής δύναμης στην Αλβανία, στις προοπτικές της ΔΕΕ, στο ρόλο της Ελλάδας και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

    "Ο ρόλος της ΔΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια ανάπτυξης ενιαίας αμυντικής πολιτικής και ασφαλείας των κρατών - μελών, στην προαγωγή της ενότητας και της συνεργασίας και στην ενθάρρυνση της σταδιακής ενοποίησης της Ευρώπης, αλλά επεκτείνεται και πέραν των ορίων αυτής", τόνισε ο κ.Κουνινιώτης.

    Αναλυτικά οι θέσεις της ελληνικής προεδρίας στη ΔΕΕ έχουν ως εξής:

    Η Δυτικο - Ευρωπαϊκή Ενωση ιδρύθηκε με την Συνθήκη των Βρυξελλών (17 Μαρτίου 1948), την οποία υπέγραψαν και επικύρωσαν τα ακόλουθα κράτη: Γαλλία, Μ.Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Οι αρχικοί στόχοι του Οργανισμού ήταν ο συντονισμός των συμμετεχόντων κρατών σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και βεβαίως αμυντικά, κυρίως προς την πιθανότητα νέας δραστηριοποιήσεως της Γερμανίας.

    Οι ιστορικές συνθήκες που ακολούθησαν, οδήγησαν τα συμμετέχοντα κράτη στην αναθεώρηση της Συνθήκης, με τις Συμφωνίες των Παρισίων (23.10.1954) που επέτρεψαν την εισδοχή της Ομοσπονδιακής τότε Γερμανίας και της Ιταλίας. Στις 14.11.1988 εντάχθηκαν στην ΔΕΕ, η Ισπανία και η Πορτογαλία και στις 6.3.1995 η Ελλάδα.

    Η ΔΕΕ παρέμεινε ουσιαστικά σαν ένας Οργανισμός "εν υπνώσει" έως την Διακήρυξη της Ρώμης (27.10.1984), οπότε αποφασίστηκε η επανεργοποίηση της στην προοπτική επεξεργασίας μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Το κύριο όμως σημείο αναφοράς είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ (10.12.1991), η οποία έδωσε τη δυνατότητα διευρύνσεως της με την ένταξη νέων κρατών και επανατοποθέτησε το ρόλο της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Στα πλαίσια της αναδιοργανώσεως και δραστηριοποιήσεως της ΔΕΕ, από τον Ιανουάριο του 1993, η έδρα της μετεφέρθη από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.

    Η οργάνωση και οι αρμοδιότητες της ΔΕΕ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ότι αποτελούν μια μικρογραφία της δομής του ΝΑΤΟ. Η βασική οργάνωση της περιλαμβάνει την Γραμματεία και το Συμβούλιο υπό το οποίο λειτουργούν το Planning Cell οι διάφορες Ομάδες Εργασίας και ορισμένες υπηρεσίες.

    Ο ρόλος της ΔΕΕ εδράζεται στα άρθρα V και VIII της Τροποποιημένης Συνθήκης των Βρυξελλών (ΤΒΜ) και συμπληρώνεται από τα υπόλοιπα κείμενα που υπογράφτηκαν κατά καιρούς από τα κράτη - μέλη και ειδικότερα από τις Διακηρύξεις του Μάαστριχτ (το Δεκέμβριο του 1991, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Πολιτική Ενωση) και Petersberg (Υπουργική Σύνοδος Βόννης), με τις οποίες στην πραγματικότητα επαναδραστηριοποιήθηκε η ΔΕΕ και άρχισε να κάνει έντονη την παρουσία της στις διεθνείς εξελίξεις.

    Ο "ρόλος" της ΔΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια αναπτύξεως ενιαίας Αμυντικής Πολιτικής και Ασφαλείας των κρατών - μελών, στην προαγωγή της ενότητας και συνεργασίας και στην ενθάρρυνση της σταδιακής ενοποιήσεως της Ευρώπης, αλλά επεκτείνεται και πέραν των ορίων αυτής.

    Επιδίωξη της ΔΕΕ, είναι να καταστεί πρωταγωνιστικός παράγων σταθερότητας και συνεργασίας στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτό σαφώς προκύπτει και από το άρθρο VIII παραγραφος 3 βάσει του οποίου "το Συμβούλιο συγκαλείται αμέσως προκειμένου να εξετάσει οποιαδήποτε κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ειρήνη και την οικονομική σταθερότητα, σε οποιαδήποτε περιοχή ήθελε αναφύει η απειλή αυτή".

    Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σταθερά και συνεχής η προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να διευρύνει τη συνεργασία της με όλους τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ).

    Εμπλοκή της ΔΕΕ στις επιχειρήσεις επιβολής του Εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία

    α) Η ΔΕΕ ενεπλάκη με δυνάμεις της στις επιχειρήσεις επιβολής του Εμπάργκο στην Αδριατική και στο Δούναβη. Στο θέατρο επιχειρήσεων της Αδριατικής, η ΔΕΕ συμμετείχε με στολίσκο σε συνεργασία με ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η αποστολή των δυνάμεων αυτών ήταν να επιβάλλουν τη συμμόρφωση προς τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, 713,757, 787 και 820. Η ειδικότερη αποστολή τους ήταν η επιθεώρηση και εκτροπή κάθε πλοίου που είχε προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία, η παρεμπόδιση εισαγωγής όπλων και στρατιωτικών εφοδίων, καθώς της εισαγωγής ή εξαγωγής προς και από τα χωρικά ύδατα της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβίας και Μαυροβουνίου) κάθε μη εγκεκριμένου φορτίου, που προορίζετο για τη διεξαγωγή εμπορίου. Η επιχειρησιακή διοίκηση των συμμετεχουσών δυνάμεων της ΔΕΕ ανήκε στην αρμοδιότητα των συμμετεχουσών χωρών, ενώ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ασκείται από τον Saceur. Ο επιχειρησιακός έλεγχος των κοινών δυνάμεων ΔΕΕ/ΝΑΤΟ ασκείται από το COMNAVSOUTH, το επιτελείο του οποίου, είχε ενισχυθεί και με προσωπικό της ΔΕΕ. Οι εφαρμοζόμενοι κανόνες εμπλοκής ήταν κοινοί και είναι εξ ολοκλήρου σχεδόν υπαγόμενοι στο ΝΑΤΟ, αλλά με αναγκαίες τροποποιήσεις και διευκρινήσεις.

    β) Στο Δούναβη η ΔΕΕ συμμετείχε με αριθμό περιπολικών σκαφών, οχημάτων και λοιπού βοηθητικού εξοπλισμού, σε συνεργασία με τις παραδουνάβιες χώρες, με αποστολή την επιβολή του Εμπάργκο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συνολική δύναμη του προσωπικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις αυτές, τον Ιούνιο του 1993 ήταν 269 άνδρες (Γαλλία 20, Ιταλία 81, Γερμανία 79, Λουξεμβούργο 8, Ολλανδία 20, Ισπανία 49, Πορτογαλία 8 και Αγγλία 4).

    γ) Η ΔΕΕ είχε επίσης διαθέσει την αστυνομική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Μόσταρ. Στη δύναμη αυτή συμμετείχαν και 10 Έλληνες αστυνομικοί.

    Πολυεθνική Συμβουλευτική Αστυνομική Δύναμη της ΔΕΕ στην Αλβανία

    Από τις 12.10.1997 η ΔΕΕ, με απόφαση του Συμβουλίου Μον.Αντιπροσώπων, αποφάσισε την αποστολή Συμβουλευτικής Αστυνομικής Δύναμης στην Αλβανία, με σκοπό την εκπαίδευση και αναδιοργάνωση της αλβανικής αστυνομίας, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Η δύναμη αυτής της ΔΕΕ ανέρχεται, σήμερα, σε 60 περίπου άνδρες και η εντολή της λήγει στις 12 Απριλίου 1998.

    Δεδομένης της σημασίας της επιχειρήσεως, των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας των αλβανικών Αρχών, η Ελλάδα προτίθεται να προτείνει παράταση της εντολής της Δυνάμεως για ένα χρόνο.

    Προοπτικές ΔΕΕ

    Η παρούσα κατάσταση της ΔΕΕ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρευστή. Διάφορες διεργασίες λαμβάνουν χώρα, με απώτερο σκοπό την καλύτερη οργάνωση της και την περαιτέρω ενδυνάμωση του επιχειρησιακού ρόλου της στις τεκταινόμενες εξελίξεις. Μέσα από αυτές τις διεργασίες διαφαίνεται η διαμόρφωση κάποιων θέσεων - τάσεων καθώς και κάποιων άτυπων συμμαχιών.

    Οι διαμορφούμενες θέσεις - τάσεις εντός της ΔΕΕ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, με βάση τη συμπεριφορά των κρατών, ως "Ευρωπαϊστικές", "Ατλαντικές" και "Συμβιβαστικές". Οι κύριοι πρωταγωνιστές των τάσεων αυτών είναι η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιταλία.

    Με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη, τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και το τέλος του ψυχρού πολέμου, μοιραία διαφοροποιήθηκε και ο κύριος ρόλος του ΝΑΤΟ, το οποίο αναζητά νέους στόχους και σκοπούς στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, Προς την κατεύθυνση αυτή σήμερα, και με τον επαναπροσδιορισμό της απειλής, βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας σοβαρές διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου ρόλου της, οποίος πλέον της αμύνης της Δυτικής Ευρώπης, θα παρέχει τη δυνατότητα χρησιμοποιήσεως των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως και διαχειρίσεως κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων Peacekeeping και Peacemaking, σε οποιοδήποτε σημείο ήθελε ανακύψει απειλή για την ειρήνη και την οικονομική σταθερότητα.

    Από την άλλη πλευρά, με την επαναδραστηριοποίηση και την προσπάθεια αναβαθμίσεως της ΔΕΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανάλογη διαδικασία με ρόλους παραπλήσιους, αν όχι ίδιους, αλλά με σαφή στόχο τη σταδιακή ανάπτυξη ενός αμιγώς Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό όργανο της ενοποιημένης Ευρώπης. Η προοδευτική επίτευξη του παραπάνω στόχου θα έχει ως επακόλουθο την αποδυνάμωση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

    Παρά το γεγονός ότι, με τις παράλληλες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν αναμφισβήτητες ανταγωνιστικές τάσεις μεταξύ των δύο Οργανισμών, τελικώς μέσω ειλικρινών διαβουλεύσεων έχει επιτευχθεί μια καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με σαφή πρόθεση περαιτέρω διευρύνσεως της.

    Ο ρόλος της Ελλάδος στην ΔΕΕ

    Η Ελλάδα συμμετέχουσα στο μοναδικό αυτό Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό μετέχει ενεργά στις αποφάσεις του και στη διαμόρφωση της πολιτικής του. Έχει πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας πέραν εκείνων του ΝΑΤΟ. Το σημαντικότερο είναι ότι με τις αποφάσεις του Μάαστριχτ, η ΔΕΕ κατέστη ο Οργανισμός που θα εκφράσει και υλοποιήσει τη νέα πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και επομένως η απουσία μας θα ήταν αδιανόητη.

    Ενδιαφέρον για την ένταξη μας εκδηλώθηκε το πρώτον το 1987. Τότε υπήρχαν δυσκολίες, λόγω των θέσεων μας για τα πυρηνικά όπλα που ήταν αντίθετες με την πολιτική της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα έκανε αίτηση εισδοχής τον Δεκέμβριο του 1988. Είχε προηγηθεί αίτηση της Τουρκίας, το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Στις 19 Ιουνίου 1992 ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε την Ελλάδα να αρχίσει διαπραγματεύσεις εντάξεως. Το Πρωτόκολλο εισδοχής υπεγράφη στις 20.11.1992.

    Μέχρι το Μάαστριχτ ήταν πιθανόν η εισδοχή μας να συνέπιπτε με εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Τουρκίας. Από τη στιγμή όμως που οριστικοποιήθηκε η διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής ταυτότητας μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της ΔΕΕ, πλήρη μέλη εκλήθησαν να γίνουν μόνο χώρες της Κοινότητας.

    Στο Μάαστριχτ κλήθηκαν να γίνουν πλήρη μέλη (Ελλάδα) και παρατηρητές (Δανία, Ιρλανδία, λόγω ιδιαιτεροτήτων στην αμυντική τους πολιτική), όλες οι χώρες της Κοινότητας.

    Παράλληλα, οι μη Κοινοτικές Ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ (Ισλανδία, Νορβηγία, Τουρκία) κλήθηκαν να γίνουν Συνδεδεμένα Μέλη της ΔΕΕ. Τούτο βασίζεται σε προηγουμένως αποφασισθέντα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και σε αυτή την ίδια τη συστατική πράξη της ΔΕΕ, που καθόρισαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο Οργανισμών ως σχέσεων συνεργασίας, διαφάνειας και συμβατικότητας.

    Το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών και οι σχέσεις τους με τα πλήρη μέλη καθορίστηκε από τη Διακήρυξη του Petersberg των 9 τότε χωρών της ΔΕΕ (Ιούνιος 1992) την οποία εκλήθηκαν εν συνέχεια να δεχτούν ως ενιαίο πακέτο όλα τα υποψήφια στη διεύρυνση κράτη.

    Βασικό γνώρισμα διακρίσεως είναι ότι τα πλήρη μέλη είναι μέλη της Συνθήκης των Βρυξελλών (ΔΕΕ), ενώ τα συνδεδεμένα έχουν με τον Οργανισμό δεσμούς πολιτικής φύσεως. Γι αυτό η δική μας προσχώρηση γίνεται με Πρωτόκολλο (διεθνής συμφωνία απαιτούσα επικύρωση), ενώ για τη σύνδεση υπογράφεται πολιτικό κείμενο.

    Κατά συνέπεια, τα συνδεδεμένα μέλη δεν απολαύουν τα ίδια δικαιώματα, ούτε δεσμεύονται από τις ίδιες υποχρεώσεις των πλήρων μελών. Επομένως οι συνδεδεμένοι αν και μετέχουν των εργασιών του Οργανισμού δεν δικαιούνται ψήφου και δεν καλύπτονται έναντι τρίτων χωρών με τις εγγυήσεις που παρέχονται στα κράτη - μέλη, όπως η αυτόματη αρωγή έναντι επιθέσεως.

    Η ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους αποκτήθηκε όταν η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος.

    Από την ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχωρήσεως μέχρι την επικύρωση του από όλα τα κράτη μέλη της ΔΕΕ, η Ελλάδα μετείχε στις εργασίες του οργανισμού, ως ενεργός παρατηρητής δηλαδή με δικαίωμα λόγου.

    Με τη διακήρυξη του Kirchborg (9 Μαίου 1994), οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία) και οι πρώην βαλτικές (Λεττονία, Λιθουανία, Εσθονία) εκλήθησαν να συμμετάσχουν στη ΔΕΕ, ως Συνδεδεμένοι Εταίροι.

    Θέμα άρθρου 5

    Το άρθρο αυτό προβλέπει την αυτόματη αρωγή των μελών της ΔΕΕ προς το κράτος μέλος που δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα. Η αμυντική αυτή κάλυψη εξακολουθεί πάντα να είναι ισχυρή και να παρέχεται προς τα κράτη μέλη μόνο αλλά όχι στα συνδεδεμένα.

    Οι σχέσεις μεταξύ πλήρων μελών και συνδεδεμένων καθορίζονται από την Διακήρυξη του Petersberg. Σε αυτήν αναφέρονται βασικές αρχές που υποχρεούνται να σέβονται τα κράτη αυτά στις μεταξύ τους σχέσεις όπως η μη προσφυγή στην απειλή ή χρήση βίας, η επίλυση των διαφορών βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου κλπ, αρχές τις οποίες η Ελλάδα ανεπιφύλακτα ασπάζεται και τις οποίες πρέπει να τηρούν και οι συνδεδεμένες χώρες.

    Για τις μεταξύ τους διαφορές προβλέπεται στη Διακήρυξη του Petersberg ότι οι "εγγυήσεις ασφάλειας και οι αμυντικές υποχρεώσεις που δεσμεύουν τα κράτη μέλη μέσα στην ΔΕΕ και μέσα στο ΝΑΤΟ ενισχύονται αμοιβαίως και δεν μπορούν να επικληθούν σε διαφορές μεταξύ κρατών μελών εκατέρου των δύο Οργανισμών.

    Η Ελλάδα αποφάσισε το 1996, με τη ψήφιση σχετικού νόμου, τη δημιουργία Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην Δυτικό - Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτός από τη λειτουργική βελτίωση της ελληνικής αντιπροσωπεύσεως, με την ενέργεια αυτή προεβλήθη ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ενός κράτους που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας.

    Από 1ης Ιουλίου 1996 έως 30 Ιουνίου 1997 η Ελλάδα ανέλαβε την επιτυχή προεδρία του Διατλαντικού Βήματος της ΔΕΕ, που έχει σαν στόχο την ενημέρωση των ΗΠΑ και του Καναδά για τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις στα θέματα ασφαλείας και άμυνας.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998 η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία της ΔΕΕ. Το λεπτομερές πρόγραμμα μας, το οποίο εστιάζεται τόσο στην ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΕ, όσο και στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, αλλά και τρίτες χώρες έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων και τις Ομάδες Εργασίας του Οργανισμού και έχει τύχει ευμενούς υποδοχής.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Saturday, 17 January 1998 - 23:05:55 UTC