Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

  • [02] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

  • [03] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

  • [05] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ

  • [07] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΗ- ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ

  • [09] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [10] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ “ΙΣΤΟΡΙΑΣ” ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

  • [11] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

  • [12] ΝΕΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

  • [13] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

    Ανεξάντλητη φαίνεται να είναι η τουρκική προκλητικότητα καθώς το απόγευμα δύο τουρκικά F-16 επεχείρησαν να παρενοχλήσουν το υπουργικό Σινούκ που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, ap| τη Χίο προς τα Ψαρά, στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.

    Τα δύο τουρκικά F-16 πετούσαν στα 14.500 πόδια ενώ το ελληνικό Σινούκ στα 4.500 πόδια και προκειμένου να μην παρενοχληθεί το ελληνικό αεροσκάφος έσπευσαν στην περιοχή δύο ελληνικά F-16 και επεχείρησαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Οι Τούρκοι πιλότοι όμως αρνήθηκαν τη διαδικασία της αναχαίτισης με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλεπάλληλες εικονικές αερομαχίες.

    Το πρωί, λίγο μετά τις 11, σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του κώδικα εναέριας κυκλοφορίας από 14 τουρκικά μαχητικά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, και σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από τις ακτές. Και σήμερα οι Τούρκοι, σε μια απόπειρά τους να αιφνιδιάσουν την ελληνική πολεμική αεροπορία εμφανίστηκαν στο νότιο Αιγαίο ενώ είχαν δεσμεύσει για την άσκηση “Ευέλικτη Πένσα”, περιοχές στο βόρειο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και θα προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε να καταγγελθεί το γεγονός και να υπάρξει ενημέρωση των εκπροσώπων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαράδεκτη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

    [02] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    Η ελληνική κυβέρνηση λυπάται, καταγγέλλει και διαμαρτύρεται έντονα για την πρωτοφανή χθεσινή εγκληματική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου άγνωστοι πυρπόλησαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος, κοντά στην Αγία Σοφία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δολοφόνησαν τον νεοκόρο και τον πέταξαν σε ένα πηγάδι.

    Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ελληνική κυβέρνηση, χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αγίασμα του ναού του Αγίου Θεράποντος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν μετά από μία ώρα στην περιοχή βρήκαν στο πηγάδι το πτώμα του νεοκόρου του ιερού ναού, Έλληνα ομογενή Βασίλη Χαδιαρόπουλου.

    Ο Υπουργός Τύπου εξέφρασε απορία για το πώς κατάφεραν οι δράστες να διαφύγουν ανενόχλητοι τη συγκεκριμένη ώρα σε μια πολυσύχναστη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες από το υπουργείο εξωτερικών, κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [03] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η Ελλάδα έχει καθιερώσει τα 10 ναυτικά μίλια από το 1931, είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τα πάμε πολύ καλά μεταξύ μας και δεν t_hetai θέμα διαφωνίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ.Μπέρνς τόνισε ότι “σεβόμαστε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και αυτό δεν το συνδέουμε με άλλα θέματα”. Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία στο Αιγαίο είπε πως είναι, αρκεί να τους ζητηθεί από την Αθήνα και την Αγκυρα.

    Ο κ.Μπερνς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να εργαστούν μαζί για να μειώσουν την ένταση, προφανώς όμως είπε η κυριαρχία πρέπει να είναι σεβαστή, γι αυτό και θεωρήσαμε σημαντικό να πούμε ότι οι “Καλόγεροι” είναι ελληνικές βραχονησίδες.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η σταθερότητα στην περιοχή ενισχύεται όταν όλες οι πλευρές σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

    [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

    Καθοριστική για την πορεία των επιτοκίων θεωρεί η κυβέρνηση την κίνηση στη διατραπεζική αγορά τις αμέσως επόμενες μέρες.

    Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εμμένοντας στην πολιτική της σκληρής δραχμής ασκεί έντονες πιέσεις στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών να μην προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις τράπεζες δεν αποκλείεται να αναπροσαρμόσουν το επόμενο διάστημα τα επιτόκια τους.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται με όλο και περισσότερα και αποσπασματικά φορολογικά μέτρα, αλλά με προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μείωση του δημόσιου τομέα.

    Η συνεχιζόμενη κρίση στα χρηματιστήρια της Ανατολής και η φημολογία για αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων είχε χθες ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση κατά 5,08% του γενικού δείκτη τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών.

    Πάντως σημαντικό μέρος των χθεσινών μεγάλων απωλειών του κατόρθωσε να καλύψει στην πρωινή συνεδρίαση του ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Χόνγκ - Κονγκ, σημειώνοντας ανάκαμψη κατά 5,01 μονάδες.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Για δολιοφθορά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας κατηγόρησε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο Υπουργός Τύπου καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιδίδεται σε πολιτική κερδοσκοπία αποδίδοντας τις δηλώσεις του στην προσπάθεια του επιτίμου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Ο κ. Ρέππας είπε επίσης ότι προβληματίζεται για τα κίνητρα όσων κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα diaxeuste_, όπως διαψεύστηκε ο κ. Έβερτ όταν είχε προαναγγείλει ως αρχηγός της αντιπολίτευσης την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ

    Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών προβλέπει το προσχέδιο νόμου το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και εξετάζεται από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για να συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή.

    Όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η έρευνα του υπουργείου κατέγραψε περίπου 100.000 παλιννοστούντες σε όλους τους νομούς της χώρας, ενώ για το προσχέδιο υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για συστηματική και με απόλυτη διαφάνεια διασφάλιση της επίλυσης του θέματος της παλιννόστησης. Την απόδοση του δικαιώματος παλιννόστησης σε πραγματικά ομογενείς. Τη δανειοδότηση για αυτοκατασκευή κατοικιών. Την επαγγελματική αποκατάσταση και την αποφυγή αρνητικών φαινομένων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον απολογισμό της δραστηριότητας του υπουργείου, για την πορεία των μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα και την εξέλιξη των πρωτοβουλιών της χώρας μας στη Βαλκανική.

    Ο κ. Σημίτης, από την πλευρά του ζήτησε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, διεύρυνση της διαβαλκανικής συνεργασίας και έδωσε έμφαση στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

    Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι (μεταξύ αυτών και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μακ Γκρόσμαν) δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τις χαρακτήρισαν πρωτοποριακές, λέγοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην εμπέδωση της ειρήνης και της ανάπτυξης των οικονομιών των γειτονικών χωρών. Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού που παρουσίασε ο κ. Πετσάλνικος μέσα στο 1997 υλοποιήθηκαν όλα όσα είχαν προγραμματιστεί και οι δραστηριότητες του υπουργείου κινήθηκαν στους παρακάτω άξονες: Στην επιτάχυνση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού χώρου. Στην ενίσχυση της αποκέντρωσης. Στη διεύρυνση της διαβαλκανικής και παρευξείνιας συνεργασίας. Στην αξιοποίηση-στήριξη του ελληνισμού της διασποράς.

    Οσον αφορά στις πιστώσεις του τακτικού προυπολογισμού για το 1997 ήταν 3,705 δισ. δραχμές και για το 1998 ανέρχονται σε 4,229 δισ. (αύξηση 13,9%).

    Οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 3,503 δισ. και για το 1998 προβλέπονται 3,947 δισ. (αύξηση 11,24%).

    Ο υπουργός παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο μεγάλες αυξήσεις, όταν οι αυξήσεις των προυπολογισμών στα περισσότερα υπουργεία κυμαίνονται από 4 μέχρι 7%.

    Η ηλεκτροδότηση και των τελευταίων οικισμών (στα ορεινά της Ξάνθης και της Δράμας) που εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Πετσάλνικος με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο 1998 θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ

    Ο κ. Πετσάλνικος εξήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα μπάσκετ-βόλει και ποδοσφαίρου) για τους νέους που ζουν στα Πομακοχώρια της Θράκης. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών. Η ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ

    Για το θέμα της αποναρκοθέτησης των περιοχών του Γράμμου, που βρίσκονται νάρκες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ο υπουργός τόνισε ότι το ουσιαστικό έργο της αποναρκθέτησης θα ξεκινήσει μέσα στο 1998 με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Σχετικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν κονδύλια ύψους 5 δισεκατομμυρίων δραχμών και χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο επειδή υπάρχουν και μη σεσημασμένα ναρκοπεδια.

    [07] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Κοντά στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκεται η ασφάλεια Αττικής. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την οργάνωση “Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός”, ωστόσο σύμφωνα με άλλα στοιχεία πρόκειται για την οργάνωση “Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας”.

    Η οργάνωση “Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός” ανέλαβε την ευθύνη για πολλές βομβιστικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η επίθεση στο γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου στο κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία συνελήφθησαν 8 άτομα, πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, μετά από κατ΄ οίκον έρευνες, ενώ από τις συλλήψεις προέκυψαν σημαντικά στοιχεία γύρω από τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Επίσης βρέθηκαν αρκετά αντικείμενα, όπως εκρηκτική ύλη, καλώδια πυροκροτητές και υλικά κατασκευής βομβών που εξετάζονται από την amtitqolojqatij^ υπηρεσία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΗ- ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ

    Το Αγίασμα του Αγίου Θεράποντος, κοντά στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, πυρπόλησαν άγνωστοι χτες στις 5-6 το απόγευμα ενώ στο πηγάδι του Αγιάσματος βρέθηκε νεκρός με χτυπήματα στο κεφάλι ο ηλικιωμένος φύλακάς του Βασίλης Χαβιαρόπουλος.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία έφτασε στο τόπο της πυρκαγιάς, διαπίστωσε ότι άγνωστοι είχαν εισέλθει και προκαλέσει τον εμπρησμό του Αγιάσματος ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι έλειπαν εικόνες αξίας. Όταν αργά χτες το βράδυ καταγγέλθηκε από την οικογένειά του η απουσία του φύλακα του αγιάσματος , 73χρονου Βασίλη Χαβιαρόπουλου, η πυροσβεστική και η αστυνομικές αρχές επανήλθαν στο Αγίασμα όπου βρήκαν το πτώμα του φύλακα μέσα στο πηγάδι που βρίσκεται στο χώρο του Αγιάσματος.

    Την είδηση μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι D πλαισιώνοντάς την με εικόνες από καπνούς να εξέρχονται από τον χώρο του Αγιάσματος καθώς και από τη μεταφορά του άτυχου φύλακα από άνδρες της πυροσβεστικής.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός επισήμανε ότι εικάζεται πως άγνωστοι εισήλθαν στο Αγίασμα του Αγίου Θεράποντος, σκότωσαν και στη συνέχεια έριξαν το πτώμα του φύλακα στο πηγάδι και κατόπιν έβαλαν φωτιά για να καλύψουν την αφαίρεση πολύτιμων εικόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογα περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές αρχές ουδέποτε εντόπισαν τους δράστες

    [09] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Διεθνή διάσταση προσπαθεί να δώσει η Τουρκία στην επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου και της Ελλάδας, διανέμοντας στις αντιπροσωπείες των χωρών μελών του ΟΗΕ και στο Τύπο ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την χώρα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Φανερά ενοχλημένο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τις δηλώσεις του κ Πάγκαλου, ο οποίος είχε παρομοιάσει την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους με εκείνη του Χίτλερ, είχε εκδώσει, το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών “ρατσιστή” και “φασίστα” και κατηγορούσε την Ελλάδα ότι παρέδωσε τους Έλληνες Εβραίους στους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ανακοίνωση παρομοίου περιεχομένου με αυτή του υπουργείου Εξωτερικών διένειμε, όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT- 1, η μόνιμη τουρκική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών μελών του ΟΗΕ καθώς και στον Τύπο. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ P\cjakor εκφράζουν την προσωπικότητά του. Η τουρκική ηγεσία με την ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι “η Τουρκία στη διάρκεια της ιστορίας της υπήρξε πάντα ένα καταφύγιο για τις χώρες αντιμετώπισαν αρνητικές καταστάσεις” και ότι όσοι προσπαθήσουν να το αμφισβητήσουν αυτό πρέπει πρώτα να δώσουν λογαριασμό για την καταπίεση που υφίσταται η “τουρκική” μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

    [10] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ “ΙΣΤΟΡΙΑΣ” ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Την ευθύνη της παράδοσης της “Ιστορίας” του Παϊσιου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, το 1996, ανέλαβε ο πρώην αρχηγός των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, Μπρίγκο Ασπαρούχοφ, χθες βράδυ, στην εκπομπή “Εκιπ 4” της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης.

    “Δεν την παρέδωσα προσωπικά εγώ, αλλά αναλαμβάνω τις ευθύνες”, είπε ο Ασπαρούχοφ, αποκαλύπτοντας ότι το πρωτότυπο της “Ιστορίας” βρισκόταν ήδη στα χέρια των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, πριν ο ίδιος αναλάβει την αρχηγία.

    Σύμφωνα με τον Ασπαρούχοφ, οι προκάτοχοί του αποφάσισαν να αφαιρέσουν το ιστορικό κειμήλιο από τη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν για τις προθέσεις “ενός Βούλγαρου μετανάστη και ενός Ελληνα πολίτη να κλέψουν το χειρόγραφο και να το πωλήσουν στη Γερμανία, έναντι του ποσού του μισού εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων”.

    Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας είχε ενημερώσει το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο, “το οποίο όμως δεν έλαβε μέτρα”.

    “Αυτή δεν είναι κλοπή, αλλά επιτυχής προσπάθεια διάσωσης της Ιστορίας”, ισχυρίστηκε ο Ασπαρούχοφ.

    Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο με την “Ιστορία” του Παϊσίου ξέσπασε το 1991, όταν ο πρώην διευθυντής της εφορίας “Ζωγράφου”, Πέταρ Μιτάνοφ, δήλωσε ότι το χειρόγραφο βρίσκεται στη Βουλγαρία. Το 1996 ανώνυμος άνδρας άφησε το χειρόγραφο, τυλιγμένο σε μια εφημερίδα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας. Από τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων προέκυψε ότι πρόκειται για πρωτότυπο της “Ιστορίας”.

    Επειτα από σχεδόν ένα χρόνο αντιπαραθέσεων γύρω από την “τύχη” του κειμηλίου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, αποφάσισαν την επιστροφή του στη Μονή Ζωγράφου, η οποία και έγινε σήμερα, 13 Ιανουαρίου.

    Το θέμα της επιστροφής της “Ιστορίας” στο Αγιον Ορος, είναι κεντρικό θέμα του σημερινού Τύπου της Σόφιας.

    “Η Ιστορία του Παϊσίου έπρεπε να επιστραφεί στη Μονή Ζωγράφου”, γράφει η εφημερίδα “Ντεμοκράτσια”, σύμφωνα με την οποία “ η κλοπή του χειρογράφου και η “δωρεά” του αργότερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ναρκοθέτησε τις ελληνοβουλγαρικές διπλωματικές σχέσεις, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ”.

    Κατά την εφημερίδα, σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η “Ιστορία” του Παϊσίου εκλάπη από τη βουλγαρική ασφάλεια με τη sumdqol^ του επίσημου βουλγαρικού κράτους τη δεκαετία του ΄80 και αργότερα μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για “εθνική εκμετάλλευση”.

    “Καμία βουλγαρική κυβέρνηση μετά το 1989 δεν θέλησε να δεσμευτεί για την επιστροφή της Ιστορίας. Το θέμα αυτό ερχόταν στην επικαιρότητα, όταν κάποιοι κυκλοι επιζητούσαν φθηνή δημαγωγία για να αποσπάσουν ψήφους από το εκλογικό σώμα”, τονίζει η εφημερίδα .

    Αντίθετη θέση εκφράζει η εφημερίδα “Σταντάρτ”, η οποία υποστηρίζει : “Αν είχαμε προσωπικότητες σαν τη Μελίνα Μερκούρη, το χειρόγραφο δεν επρόκειτο να επιστρέψει στον Αθω”.

    “Οποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους επιστρέφεται, θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί και η κοινή γνώμη της Βουλγαρίας, τη στιγμή που σε διάστημα 15 μηνών 632.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο για να δουν το ιερό κειμήλιο. Πολύ δε περισσότερο που πολύ δύσκολα κάποιος Βούλγαρος μπορεί να επισκεφτεί το Αγιον Ορος”, καταλήγει η εφημερίδα.

    Τέλος, η εφημερίδα “Ντούμα” της Σόφιας σημειώνει ότι ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Μπ.Ντιμιτρόφ, “διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π.Στογιάνοφ, την οποία θεωρεί προϊόν του γοητευτικού ρομαντισμού του στην πολιτική”.

    Χθες με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο Στογιάνοφ, ο βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ι.Ατανάσοφ, παρομοίασε αυτούς που περίμεναν έξω από το Ιστορικό Μουσείο, με τους στρατιώτες του Σαμουήλ πριν από την τύφλωσή τους. “Αυτό δεν σας συγκινεί, προκειμένου να μην δώσετε την Ιστορία στους Ελληνες;”, αναρωτιέται ο Ι.Ατανάσοφ.

    [11] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι επιτροπές συγγενών αγνοουμένων μετά την παράδοση πληροφοριών από τουρκοκυπριακής πλευράς στα Ηνωμένα Εθνη για 400 υποθέσεις Eλληνοκυπρίων αγνοουμένων.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα, Οικονόμος Χριστόφορος ύστερα από συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Τάκη Χριστόπουλο.

    Στη συνάντηση, ο κ. Χριστόπουλος ενημέρωσε τις επιτροπές αναφορικά με τα στοιχεία που έδωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ.

    Την ερχόμενη Πέμπτη, εξάλλου, οι επιτροπές συγγενών αγνοουμένων θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Οικονόμος Χριστόφορος επισήμανε ότι παλιά είχε αποφασισθεί από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι μόλις σημειωνόταν πρόοδος στην ανταλλαγή πληροφοριών, τότε μόνο ο Γ.Γ θα έστελνε στην Κύπρο τον αντιπρόσωπό του, καθώς και τους ερευνητές για να συνεχίσουν την έρευνα για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.

    Από την πλευρά του ο κ. Θεοδοσίου σημείωσε ότι η κίνηση των Τούρκων να δώσουν τις πληροφορίες οφείλεται στις πιέσεις της Ευρώπης και ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν ανθρωπιστικό πρόσωπο, ενώ παράλληλα, έχουν δεχθεί ‘’πολιτική πίεση στο Κυπριακό και η μόνη διέξοδος είναι μια θετική κίνηση για το θέμα των αγνοουμένων’’.

    [12] ΝΕΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Δύο διαδοχικές ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Αργυρόκαστρο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δημιουργώντας κλίμα πανικού στους κατοίκους.

    Οι εκρήξεις προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε δύο κτίρια της πόλης, στο ένα εκ των οποίων στεγάζεται το παράρτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Αργυρόκαστρο, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια των καταστημάτων και των σπιτιών της περιοχής.

    Οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώνονται στο νότο της Αλβανίας καθώς και η συχνότητα δολοφονιών αστυνομικών από ένοπλες συμμορίες αυξάνουν την ένταση και το κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους.

    Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι χθεσινές εκρήξεις, να συνδέονται με την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του, του αστυνομικού διευθυντή του Αργυροκάστρου.

    [13] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Η επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο δεν είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα στη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του κόμματος, Ρίντβαν Μπόντ.

    “Η συμμετοχή στο κοινοβούλιο θα συζητηθεί στο συμβούλιο όπως και τα υπόλοιπα θέματα, αλλά η συνάντηση θα επικεντρωθεί στα μέτρα που χρειάζονται για να ξεπεραστεί η κρίση στην Αλβανία”, είπε συγκεκριμένα ο κ.Μποντ.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων είναι οι εκλογές που θα δώσουν μια κυβέρνηση που θα φροντίσει για τα συγκεκριμένα προβλήματα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και αποδοκιμάστηκε από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντέλι Μάικο για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της μαφίας, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι “αυτό το πρόβλημα θα συζητηθεί από το κόμμα”.

    Σημειώνεται ότι η πρόταση Μάικο έγινε γνωστή από τηλεοπτικό πρόγραμμα της χώρας, την Κυριακή, αλλά δεν έγινε γνωστή από ορισμένα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία κατηγόρησε το Δημοκρατικό J|lla ότι υποθάλπει τη μαφία και το έγκλημα στη χώρα.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Συνεχίζονται και σήμερα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπαδών του απερχόμενου Προέδρου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, κατά του νέου Προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Εκπρόσωπος του νέου Προέδρου απέρριψε χθες το βράδυ τα αιτήματα των συγκεντρωμένων για ακύρωση των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή νέων, ταυτόχρονα και με την πραγματοποίηση και πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου.

    Οι μισοί σχεδόν από τους δέκα χιλιάδες περίπου οπαδούς του Μπουλάτοβιτς που είχαν συγκεντρωθεί χθες το μεσημέρι μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, παρέμειναν εκεί όλη τη νύχτα.

    Οι οργανωτές δήλωσαν ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    Στο μεταξύ ο Μπουλάτοβιτς διέψευσε χθες ότι υποσχέθηκε στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ ότι θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα του νέου Προέδρου του Μαυροβουνίου, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του την Πέμπτη.

    Ο Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι ο κ.Γκέλμπαρντ ερμήνευσε λανθασμένα τα όσα αυτός του ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους στην Ποντγκόριτσα. Ο Αμερικανός διπλωμάτης μετά τη συνάντησή τους, δήλωσε ότι ο Μπουλάτοβιτς δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες επικράτησε ο Τζουκάνοβιτς με οριακή πλειοψηφία.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ανέφερε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στο Βελιγράδι για να εξετάσει την πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 13 January 1998 - 15:51:22