Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-01-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Ιανουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

  • [03] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ

  • [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

  • [05] ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΒΙΖΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

  • [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] “ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ” ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [08] Π.ΜΙΛΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ”

  • [09] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [10] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ

  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΛΛΗΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΩΝ

  • [12] ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε ακριτικά νησιά και βραχονησίδες περιοδεύει αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ σήμερα από το πρωί οι Τούρκοι στρατηγοί δεν έδωσαν εντολή για πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στις περιοχές νοτίως της Χίου και της Ικαρίας όπου είχαν προγραμματίσει ασκήσεις. Ωστόσο η ελληνική πολεμική αεροπορία bq_sjetai σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό από την Τουρκία.

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Λευτέρης Βερυβάκης ερωτηθείς για τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν εναέριο χώρο 10 μιλίων στην Ελλάδα, επισήμανε ότι είναι λογική η άποψη ταύτισης των μιλίων του θαλάσσιου με τα μίλια του εναέριου χώρου και πρόσθεσε ότι με την ίδια λογική θα μπορούν να ισχύουν τα 10 μίλια και για τη θάλασσα και τον αέρα.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα, η τουρκική εφημερίδα “Γενί Γιουζγίλ” δημοσιεύει αποσπάσματα βιβλίου πανεπιστημιακών και αξιωματικού του τουρκικού ναυτικού που χαρακτηρίζει τα Ίμια και τη Γαύδο τουρκικό έδαφος.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Ρέππας τόνισε σήμερα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να τεθούν προς διαπραγμάτευση με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη, Νίκολας Μπερνς, για το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Η πολιτική της Ελλάδας είναι σαφής σε ότι αφορά τα 10 μίλια, τόνισε, και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο κ.Μπερνς δεν είναι κάτι καινούργιο και απηχεί τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Σε σχετική ερώτηση ο κ.Ρέππας είπε ότι ο κ.Μπερνς σύμφωνα με τις δηλώσεις του ανέφερε ότι υπήρξε αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία για το θέμα των βραχονησίδων “Καλόγηροι”, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει εκ των προτέρων το τι θα πράξει ο κ.Μπερνς. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

    Ο κ.Ρέππας παραδέχτηκε σήμερα ότι υπάρχει λειτουργία κερδοσκόπων και ότι αυτοί θα απογοητευθούν. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, αφού οι πιέσεις κατά του εθνικού νομίσματος θα συνεχισθούν για κάποιους μήνες. Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που ανακοινώσει η κυβέρνηση. ANTENNA

    Ακόμη, ο κ.Ρέππας ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε την παλιά απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και από σήμερα ισχύει η ποινή διακοπής του προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού Αntenna. Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος ο κ.Ρέππας είπε ότι έχει αποσταλεί σχετική πρόσκληση στον τηλεοπτικό σταθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    [03] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ

    ‘’Επίσημη και ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της w~qar μας’’ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    ‘’Επιβεβαιώνεται ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δε γίνεται από το ΝΑΤΟ μόνο στο πλαίσιο των ασκήσεών του, αλλά και γενικότερα’’, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται πως ‘’η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων Μπερνς, εξ αντικειμένου λειτουργεί ως συγκάλυψή τους’’.

    [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

    Επέστρεψε σήμερα το μεσημέρι στην Ελλάδα το χειρόγραφο της Ιστορίας του γέροντος Παϊσίου Χελανδαριανού, το οποίο είχε κλαπεί το 1985 από τη μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους και “βρέθηκε” το 1996 στο Εθνικό Μουσείο της Σόφιας. Το χειρόγραφο μετέφερε στην Ελλάδα ο Βούλγαρος υφυπουργός Πολιτισμού κ Τσανκόφ συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου Στογιάνοφ , Κονσταντίν Τοντόροφ, καθώς και από δεκατετραμελή αντιπροσωπεία. Ελληνική αντιπροσωπεία της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υποδέχτηκε τους Βούλγαρους επισήμους, που μετέφεραν το χειρόγραφο, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα όπου και εξετάστηκε η γνησιότητά του. Το χειρόγραφο του Παϊσίου θα “φιλοξενηθεί” απόψε στο βουλγαρικό προξενείο της Θεσσαλονίκης ενώ αύριο το πρωί θα μεταφερθεί στις Καριές.

    Το χειρόγραφο, το οποίο περιέχει στοιχεία για την βουλγαρική ιστορία, χρονολογείται στο 1762 και μέχρι το 1985 διαφυλάχτηκε στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου, στο Άγιον Όρος, οπότε και εκλάπη. Επί του θέματος της κλοπής είχε επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία ζήτησε τη συνδρομή των βουλγαρικών αρχών αφού, όπως προέκυψε από την προανάκριση, στην υπόθεση είχαν εμπλακεί οι τότε μυστικές βουλγαρικές υπηρεσίες. Την υπόθεση χειρίστηκαν τότε δύο εισαγγελείς πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης και είχε ζητηθεί η συνδρομή της Interpol ενώ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους, Δημήτριος Βαμβακάς, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι η επιστροφή του χειρογράφου ύστερα από αίτημα των μοναχών της μονής Ζωγράφου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με την δίωξη αυτών που το έκλεψαν. “Πώς τώρα η γείτων χώρα εμφανίζεται να επιστρέφει δίκην δώρου ένα κλοπιμαίο; Ακόμη τα συγκεκριμένα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκε κατηγορία δεν θα δικαστούν; Επίσης αν προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις για συνεργασία μοναχών της μονής Ζωγράφου στην αφαίρεση του χειρογράφου, οι μοναχοί αυτοί δεν θα αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη αφού είναι Ελληνες πολίτες;” υπογραμμίζει ο κ Βαμβάκας.

    Ο κ Βαμβακάς επισημαίνει ακόμη ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική πλευρά να επιστραφούν και τα περισσότερα από τετρακόσια χειρόγραφα της μονής Εικοσιφοινίσσης Δράμας, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τους Βουλγάρους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έπρεπε ma επιστραφούν στη χώρα μας σύμφωνα με τη συνθήκη του Νεϊγί. “Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα από τα χειρόγραφα αυτά βρίσκονται στο Ίδρυμα Ελενης και Ιβάν Ντούτσεφ της Σόφια. Η ενέργεια αυτή είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά και καθήκον της βουλγαρικής πλευράς και θα εκρίνετο όντως φιλική προς τη χώρα μας” συνέχισε ο κ Βαμβακάς

    Για την υπόθεση της κλοπής του χειρογράφου του γέροντος Παϊσίου διώκεται μεταξύ των άλλων και ο υπεύθυνος της αρμόδιας για τη Μονή Ζωγράφου βουλγαρικής υπηρεσίας αρχαιοτήτων, Πέταρ Μητάνοφ, ο οποίος ήταν προϊστάμενος συντήρησης όταν έγινε η κλοπή. Η δίκη του Μητάνοφ στη Θεσσαλονίκη έχει αναβληθεί δύο φορές.

    [05] ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΒΙΖΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που -παραδοσιακά πλέον- συνοδεύουν τη διαδικασία χορήγησης βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στους Βαλκάνιους τουρίστες, βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο των προβληματισμών των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ιδίως αφού η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται το τελευταίο διάστημα.

    Τριάντα έξι μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, οι ουρές των ατόμων που επιθυμούν να αποκτήσουν βίζα, στα ελληνικά προξενεία του Βελιγραδίου, των Σκοπίων και της Οδησσού έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, κάποια από τα γειτονικά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν το ζήτημα των αδειών εισόδου στην Ελλάδα.

    Στην αναγκαιότητα αύξησης του προσωπικού και εκσυγχρονισμού του τεχνολογικού εξοπλισμού στα ελληνικά προξενεία, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν όσον αφορά τη χορήγηση βίζας, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής της συνθήκης, ο κ.Δημητριάδης τόνισε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της εισόδου, στην Ελλάδα, τουριστών από τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες περιοχές. “Πρόκειται επί το πλείστον για τουρίστες υψηλού βαλαντίου και μικρεμπόρους που έχουν μαζί τους συνάλλαγμα ύψους χιλιάδων δολαρίων. Βρίσκονται πάνω από όλους τους τουρίστες όσον αφορά τις κατά κεφαλήν δαπάνες και όμως εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως τρίτης κατηγορίας επισκέπτες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δημητριάδης.

    Πρόσθεσε δε, ότι το καλοκαίρι οι ελληνικές αρχές ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως, αφού σημαντικός αριθμός των τουριστών αυτών, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μετατοπίζει το ενδιαφέρον του προς τη γειτονική Τουρκία, αποθαρρυμένος -μεταξύ άλλων- από τις καθυστερήσεις στη χορήγηση βίζας. Ενδεικτικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι, παρά την έντονη επιθυμία τους να επισκεφτούν την Ελλάδα, pokko_ τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα δείχνουν το τελευταίο διάστημα προτίμηση στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, συρρέοντας στην Τουρκία κατά εκατοντάδες χιλιάδες εβδομαδιαίως.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπακατσέλλου, που τόνισε ότι η λύση που τελικά θα βρεθεί, πρέπει να εντάσσεται οπωσδήποτε στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν. Το φόβο, εξάλλου, ότι η μείωση της ροής των Βαλκάνιων τουριστών προς τις περιοχές της Πιερίας και της Καβάλας που κατεξοχήν τους φιλοξενούν, θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες, εξέφρασαν οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων των δύο πόλεων, Κώστας Σιωνακίδης και Χρήστος Τσάλκας.

    [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η διήμερη πανελλαδική κινητοποίησή τους, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με επίκεντρο τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, πλαισιώνεται από... μπαλόνια, μουσική και μικρά μπουφέ για τους εργαζόμενους και περαστικούς, στο πεζοδρόμιο γύρω από το πολυώροφο κτίριο.

    Σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου οκταώρου, οι απεργούντες έξω από το κατάστημα ενημέρωναν τον κόσμο, με τον ευχάριστα ασυνήθιστο αυτό τρόπο, για τους λόγους της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, περιφρουρώντας παράλληλα την κινητοποίησή τους αλλά και περιφρουρούμενοι διακριτικά από ένστολους και μη αστυνομικούς. Ανάμεσα στις 8-9 το πρωί, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην οδό Εθνικής Αμύνης, κλείνοντας και το δρόμο για τη διέλευση των οχημάτων.

    Τη συμπαράστασή τους στους συγκεντρωμένους εξέφρασαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και η εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ, Βάσω Βογιατζοπούλου, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ανάλογη θα είναι και αύριο η μορφή της κινητοποίησης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, ενώ οι εργαζόμενοι υπόσχονται και άλλες... εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας στο άμεσο μέλλον, αν δεν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση από τις εκφρασμένες, δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, προθέσεις της.

    Τα 75 καταστήματα της Τράπεζας δεν εξυπηρέτησαν σήμερα τους πελάτες τους, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, και μόνο το προσωπικό ασφαλείας από τους 1630 υπαλλήλους ήταν “εν υπηρεσία”.

    Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η δήλωση του υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, περί ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού δεν ευσταθεί, αφού αυτή είναι ήδη ιδιωτική. Στο μετοχικό της κεφάλαιο μετέχει σήμερα με 12,5% η ΕΤΕΒΑ, με 4,5% η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και με 15% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ το υπόλοιπο 68% ανήκει σε 18.000 μικρομετόχους.

    “Εκείνο το οποίο προφανώς εννοούσε ο υπουργός είναι ότι θα paqawyqghe_ σε ιδιώτη το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών που ελέγχονται από φορείς του δημοσίου και μαζί με αυτό το management του ομίλου της Τράπεζας”, υποστηρίζουν.

    Οι ίδιοι εκφράζουν το φόβο ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα απολύσεις στο προσωπικό και ζητούν να εξασφαλισθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, όπως και η παραμονή της έδρας της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και η διατήρηση του ονόματος, του περιφερειακού χαρακτήρα της και του αναπτυξιακού προσανατολισμού της προς τη βαλκανική και παρευξείνια περιοχή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] “ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ” ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ισοδύναμη με αυτοκτονία των Ελληνοκυπρίων χαρακτήρισε την ίδρυση ναυτικής και αεροπορικής βάσης για την Ελλάδα , ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Κορκμάζ Χακτανίρ. Ο Τούρκος υφυπουργός σε δηλώσεις που έκανε στα κατεχόμενα της Κύπρου ισχυρίστηκε ότι ο εξοπλισμός των Ελληνοκυπρίων με “επιθετικά” όπλα αποτελεί “κίνδυνο όχι μόνο για την ειρήνη στην Κύπρο αλλά και για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο” και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να ανακόψει την πορεία των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας”.

    Ο κ Χακτανίρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα κατεχόμενα πραγματοποίησε επαφές για το θέμα των δικοινοτικών συνομιλιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου Τουρκία και ψευδοκράτος προσανατολίζονται στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις δικοινοτικές συνομιλίες εφόσον γίνουν δεκτοί ως χωριστή οντότητα.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο κατά τη χτεσινή συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με την τουρκική αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός του κ Χακτανίρ και υπηρεσιακών παραγόντων μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ινάλ Μπατού, συζητήθηκε η στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία. Όπως δήλωσε ο κ Χακτανίρ κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου καθώς επίσης και το θέμα της περαιτέρω συνεργασίας της Τουρκίας με το ψευδοκράτος

    [08] Π.ΜΙΛΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ”

    Η Αλβανία δεν στηρίζει τη δράση της παράνομης οργάνωσης “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σε δηλώσεις του στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC.

    Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών επεσήμανε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι πριν από τις εκλογές της 29ης Ιουνίου στελέχη της οργάνωσης εκπαιδεύονταν στην Αλβανία και τόνισε ότι πίσω από την παράνομη οργάνωση κρύβεται μόνο η akbamij^ μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ.Μίλο υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να υιοθετηθεί ενιαία στρατηγική για την σύντομη επίλυσή του.

    [09] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Την άποψη ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναπτύξει δεσμούς με το ΝΑΤΟ φέρεται ότι εξέφρασε ο αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Μόμτσιλο Πέρισιτς, σε αποσπάσματα βιβλίου που προδημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα “Βέτσερνι Νοβόστι”.

    “Αν η Γιουγκοσλαβία συνεχίσει να μένει έξω από τη Σύμπραξη για την Ειρήνη, θα παραμείνει απομονωμένη, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην μελλοντική ευημερία της και μόνο αν ακολουθήσει τις τάσεις του νέου κόσμου θα αποκτήσει τα μέσα να ενσωματωθεί στην Ευρώπη. Είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά πρόληψη ατυχών περιστατικών ”, φέρεται να είπε ο στρατηγός Πέρισιτς στο βιβλίο της Σβετλάνα Πέτρουσιτς “Και η σιωπή είναι εγκληματική”.

    Επίσης ο κ. Πέρισιτς σημείωσε ότι και οι περισσότεροι γείτονες της Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που πριν το 1990 ανήκαν στην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, έχουν σχέσεις με τη Σύμπραξη για την Ειρήνη ή θα ενωθούν με το ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη.

    [10] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ

    Πυροβολισμούς αντάλλαξαν μεταξύ τους, κατά λάθος, στα σύνορα των επαρχιών Πόγραδετς και Κορυτσάς, δυο ομάδες της αλβανικής αστυνομίας, οι οποίες επέβλεπαν τον οδικό άξονα ανάμεσα στις δύο επαρχίες προχθές το βράδυ.

    Πληροφορίες από το αστυνομικό τμήμα της επαρχίας της Κορυτσάς ανέφεραν ότι το φορτηγάκι της αστυνομίας της Κορυτσάς, το οποίο έκανε νυχτερινή περιπολία, δέχτηκε πυροβολισμούς από δυο αυτοκίνητα που έρχονταν από το Πόγραδετς και ανταπέδωσε, πριν αναγνωριστούν οι δύο ομάδες μεταξύ τους..

    Τα αστυνομικά τμήματα των δύο περιφερειών θεωρούν υπεύθυνες και τις δύο ομάδες για το περιστατικό, κατά το οποίο, πάντως δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε σχετικά και αναμένεται να διατάξει έρευνα.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΛΛΗΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΩΝ

    Αυξάνεται η ανταλλαγή λεκτικών διαξιφισμών ανάμεσα στους ηγέτες των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας, καθώς ανώτατος Μουσουλμάνος αξιωματούχος κατηγόρησε τον αντιπρόσωπο των Κροατών ότι πυροδοτεί τις εθνικές εντάσεις, υποκινούμενος από την επιθυμία του να εξυπηρετήσει προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες.

    Ο εκπρόσωπος του Αλία Ιζερμπέκοβιτς, Μίρτσα Χάιριτς αρνήθηκε προηγούμενο ισχυρισμό του Κροάτη αντιπροσώπου στη τριμελή προεδρία tgr Βοσνίας, Κρεσιμίρ Ζούμπακ ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι ηγέτες των Μουσουλμάνων και των Σέρβων υπέγραψαν μυστική συμφωνία, κατά την οποία το Σεράγεβο θα περνούσε στην κατοχή αποκλειστικά των Μουσουλμάνων και απέδωσε τον ισχυρισμό αυτό στην προσπάθεια του να διεκδικήσει την προεδρία του κροατικού κόμματος της Βοσνίας HDZ.

    Ο κ. Χάιριτς πιστεύει ότι οι πιθανότητες του Κρεσιμίρ Ζούμπακ να γίνει πρόεδρος του κόμματος θα αυξηθούν αν λέει στις ριζοσπαστικές φράξιες του Ζάγκρεμπ “αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν”.

    Στην Κροατία, το HDZ είναι το κυβερνών κόμμα, το οποίο κατά το 1993-94 υποστήριξε τους Κροάτες της Βοσνίας εναντίον των Μουσουλμάνων.

    [12] ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Η σκληρή στάση που κρατάει η Άγκυρα στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, εξελίσσεται σε ουσιαστικό σημείο τριβής, αναφορικά με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της επιδιώξεων και όχι μόνο.

    Η τουρκική άρνηση ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξάλειψη της ευρείας πρακτικής παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγράφηκε αρχικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ καταγγέλθηκε και από αρμόδιους κύκλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θέτουν σοβαρό θέμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του όλου συστήματος, τη στιγμή μάλιστα, που γίνεται λόγος για οικοδόμηση Ευρωπαϊκής Δημόσιας Τάξης. Από την άλλη μεριά, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, γνωστοποιούν πρωτόγνωρο κύμα ατομικών προσφυγών στο Στρασβούργο, δηλώνοντας το γενικότερο χαρακτήρα της τραγικότητας του προβλήματος.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι υποθέσεις παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που καταγγέλθηκαν στα ευρωπαϊκά όργανα έφτασαν από 78 το 1997, στις 344, το 1997.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Συνεδριάζει σήμερα η Βουλή των Σέρβων της Βοσνίας σε μια νέα προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την επιλογή πρωθυπουργού και το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν έδωσαν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σ’ αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, αφού κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Στην τελευταία συνεδρίασή της, στις 27 Δεκεμβρίου, οι σκληροπυρηνικοί που παραμένουν πιστοί στον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, απέρριψαν την πρόταση της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία ο υπερκομματικός οικονομολόγος Μάλτεν Ιβάνιτς.

    Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Ιβάνιτς εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κόρλος Γουέστερντορπ στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Μπάνια Λούκα. Ο κ.Γουέστερντορπ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η απουσία κυβέρνησης βλάπτει τα sulv]qomta του λαού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, συναντήθηκαν την Παρασκευή η Μπιλιάνα Πλάβσιτς και ο Μόμτσιλο Κράισνικ επικεφαλής της σκληροπυρηνικής παράταξης και εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Κραϊσνικ, μαζί με ομάδα σκληροπυρηνικών φέρεται να “μπλοκάρει” τις προσπάθειες της προέδρου Μπιλιανα Πλαβσιτς, για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

    Πολιτικοί παρατηρητές στη Βοσνία εκτιμούν ότι εάν οι Σέρβοι της Βοσνίας δεν καταφέρουν να εκλέξουν νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του μήνα ο κ.Γουέστερντορπ είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στη “λήψη μέτρων”, επιβάλλοντας τις δικές του επιλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για τη Βοσνία, που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη στις 9 Δεκεμβρίου, η δυτική κοινότητα ενίσχυσε τις αρμοδιότητες του απεσταλμένου της, αναφορικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη διευκόλυνση υλοποίησης των προβλεπομένων από τη συνθήκη ειρήνευσης του Ντεϊτον


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 12 January 1998 - 15:05:59